Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Internetes Aukciók Szépségei
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > E-Kereskedelem
lazurdeak
A témát eredetileg a jogi fórumra szántam (www.jogiforum.hu), mert ott merült fel több hasonló kérdés, de gondoltam, hogy itt is érdekes lehet.

Az elektronikus árverések és piacterek egyre népszerűbbek. Nyilván számos előnyük van (nem részletezem), ugyanakkor nagyon oda is kell figyelni, ha ilyen oldalon vásárol az ember (még licitálás előtt feltenni az összes fontos kérdést, ellenőrizni az eladó értékeléseit, értékesebb árunál lehetőleg személyes átvételt szervezni...)

Ezzel együtt tudomásul kell venni, hogy az aukciós oldalakon a kockázat nagyobb, mint bármely boltban (bizony, a Mistral a fogyasztóvédelem élharcosa egyes Vaterás eladókhoz képest), és bármennyire óvatos is az ember, furcsa helyzetekbe keveredhet. Néhányat ezek közül összegyűjtöttem, és leírtam, szerintem mit lehet tenni. Sajnálattal állapítottam meg, hogy általában nem sokat, de hátha nektek van jobb ötletetek. (Az esetek mindegyike saját a tapasztalat, a www.vatera.hu árveréseivel kapcsolatban.)

Vevőként:
1. Licitáltam egy aukción egy egyedi termékre (használt bútor), de még az aukció lejárata előtt az eladó közölte, hogy már eladta másnak az árut, az aukciós oldalon kívül. Ez ellentétes az oldal szabályzatával.

Szerintem: bevágok neki egy negatív értékelést, kérem az oldal üzemeltetőjét, hogy függesszék fel, amit egyébként egy eset miatt nem fognak megtenni. Mást nem tudok tenni: az eladó megszegte a szerződést (mely az oldal szabályzata szerint köztünk létrejött), és teljesíteni biztosan nem tud (egyedi áruról van szó). De kárt nem tudok igazolni (nem fizettem egy kanyit sem), ezért sem polgári per, sem büntetőeljárás nem jöhet szóba. Maximum nem vagyoni károm van (csorgott a nyálam egy hétig, hogy milyen szép lesz a szobám), de ezzel nem sokra megyek. Szerintetek?

2. Licitáltam, nyertem, felhívtam az eladót, megbeszéltem vele az időpontot, amikor átveszem az árut (könyvek). Odamentem a megbeszélt időben, közölte, hogy közben eladta az árut, mert egy antikváriumba is be voltak adva párhuzamosan (a szabályzat egyértelmű megszegése). Kárpótlásul felajánlott teljesen más könyveket, jutányos áron.

Szerintem: ha számomra megfelel a csereként felajánlott áru, akkor elfogadom azt, kap egy semleges értékelést és az ügy le van zárva. Ha nem tartom megfelelőnek a felajánlott könyveket, követelhetem, hogy szerezze be az eredetileg kínáltakat, ahonnan tudja (hiszen az áru nem egyedi), ezeket a saját költségén juttassa el hozzám adott határidőn belül, melynek fejében én kifizetem a leütési árat. Ellenkező esetben fizesse meg az utiköltségemet (benzin + amortizáció, ha kocsival mentem). És persze kap egy negatív értékelést. Ha nem hozza a könyveket és a költségeimet sem fizeti meg, elvileg fogadhatok ügyvédet és perelhetek, gyakorlatilag elmehetek a sóhivatalba, mert ekkora összegért nem éri meg pereskedni. Szerintetek?

3. Aukción megnyertem egy árut, odamentem átvenni, kiderült, hogy az áru alapvetően nem felel meg a leírásnak. (Pl. az eladó folyóirat évfolyamokat hirdetett, helyette nem teljes évfolyamokat akar odaadni, arra hivatkozva, hogy nem nézte meg alaposan.) Az eladó felajánlotta, hogy árengedményt ad.

Szerintem: Ha megfelel nekem az áru csökkentett áron, átveszem, kap egy negatív értékelést és az ügy lezárva. Ha nekem nincs szükségem a leírástól eltérő árura, akkor követelhetem, hogy térítse meg az utiköltségemet. Ha erre nem hajlandó, ld. előző eset (mehetek a sóhivatalba, a gyakorlatban nincs esélyem behajtani rajta). Szerintetek?

4. Aukción megnyertem egy árut (kisebb értékű festmény), elküldettem magamnak postán. (Ez volt az utolsó eset egyébként, hogy látatlanban fizettem valamiért). Kiderült, hogy nem felel meg a leírásnak (nem vászonra, hanem lemezre festett, nem hibátlan, hanem több helyen lejött róla a festék -ez a fényképen nem volt látható). Írtam az eladónak, hogy visszaküldöm a képet, kérem vissza a vételárat és az oda-vissza postaköltséget. Erre nem volt hajlandó, mondván, hogy ő nem tudhatta, milyen pontosan a kép, mert csak szívességből árulta. Bevallotta, hogy az árut eredetiben ő soha nem is látta, csak fényképet kapott róla az ismerősétől. Szerinte szó sem lehet róla, hogy a pénzem visszakapjam, de lefogadja, hogy ennyiért bármikor eladhatom, ha nekem nem tetszik. Ezért újra felteszi árverésre, és majd én küldjem el a nyertesnek a képet (!), akkor visszaszereztem a pénzemet. (És a nőcinek több, mint kétszáz pozitív értékelése volt!!!)

Szerintem: Az eladó nem teljesített és nem is tud (az áru lényeges tulajdonságában eltér a meghirdetettől, javítás vagy csere nem reális lehetőség), ezért a vételár és az összes költségem (posta, banki) visszajár és neki kell állnia a visszaszállítás költségét. Ennek tényleges behajtására gyakorlati eszközöm kis értékű árunál tulajdonképpen nincs. Ha jelentős értékről volna szó, akkor megérné ügyvédet fogadni, bíróságra szaladgálni. (Persze ez csak elvi lehetőség, hiszan az buggyant, aki drága festményt vesz anélkül, hogy megnézné.) A konkrét esetben egyébként addig nyaggattam a nőt, amíg megunta és visszafizetett mindent, de ezzel inkább csak szerencsém volt...) Szerintetek?

Eladóként:
5. A vevő nem jelentkezik a liciten nyert áruért, vagy halogatja az időpontot és végül nem jön el.

Szerintem: Nem tehetek semmit, hiszen bár a vevő szerződést szegett, kárt nem tudok igazolni, legfeljebb adhatok neki egy negatív értékelést. (Ami nem akadályozza abban, hogy másokkal is megtegye ugyanezt.) Szerintetek?

6. Az áru érzékeny, törékeny szerkezet. A leírásba beleírtam, hogy csak személyes átadás lehetséges (ismervén a Posta gondosságát). A nyertes vevő követeli, hogy postán küldjem el neki az árut (természetesen ő állja a postaköltséget). Megírom neki e-mailben, hogy a szállítás során bekövetkezett károkért felelősséget nem vállalok, egy tanú (családtag) jelenlétében becsomagolom az árut és feladom értékbiztosítással, törékenyként. Aztán rágom a körmömet, mi lesz, ha mégis meghibásodik út közben: hogyan fogom bizonyítani, hogy a csomagolás megfelelő volt, hogy feladáskor az áru hibátlan volt...

Szerintem: Ilyet inkább nem szabad csinálni (bár a konkrét esetből nem lett gond), mert ha hibásan, törötten érkezik meg az áru, bajban leszek. Szerintetek?
L_Matyi
Sajnos nagyon sok minden ezen bukik meg Magyarországon, hogy kis összeg miatt nem éri meg perelni, mert hosszú a per, a bírók utálják, ha ilyen piti ügyek miatt túlterheltek... Ezt sokan ki is használják, cégek is (Edigital, Mistral, Centrum parkolómaffia...). Nálunk még nem divat az egyéb károkat megítélni, örülsz ha a hosszú per után a pénzednél vagy, vagyis sose leszel a pénzednél, mert a szabadságod, az idegeskedésed, a kockázatod, soha se térítik meg. A legtöbb ember nyugalmat akar, és nem bíróságra járni, teljesen jogosan, és még ha ezt meg is értem, akkor se értek vele teljesen egyet, mert néha ki kell állnunk az igazunkért, hogy lássák ezek a cégek/emberek, hogy azért akármit nem lehet megcsinálni, de, hogy mikor éri meg valamit tenni, ezt mindenki csak maga tudja eldönteni.
Iván
Szóval Vatera

hát árulgatok már egy ideje, valahol 130 körül vagyok 209 eladásból ( davenport névvel nyugodtan utána lehet nézni nincsen mit szégyelnem, itt meg most ebay-ezek, azon valahol 48 a minősítésem, mindegyik pozitív,
Magyarországon 90% az eladás, ebayen 5 terméket adtam el, de egy Hong-Kongban landolt a másik pedig Kaliforniában.....és nem volt gond, kezdem én is látni a problémát..., főleg mert ha hazaértem akkor kb. 800 matchboxot fogok egyesével felnyomni rá, és már előre tartok a tahóktól.

Sajnos az egyik legfontosabb gond a tahók jelenléte, sajnos az internet terjedésével egyre több lesz belőle....., és ez mindkét piacon így van, pedig az alapötlet mindkettőn egy remek, azaz összehozza a vevőt és az eladót....

A felvetett kérdésekre azt tudom mondani hogy igen hosszú eljárásnak nézel elébe ha az igazadat keresed,és nálam van egy-két alapszabály amit mindig igyekeztem betartani ha eladok :

-saját terméket árulok, ha másét teszem fel akkor megnézem, megvizsgálom kipróbálom, és az enyémet is
-normális képeket készítek róla
-válaszolok a levelekre, leírom a hibákat, legjobb tudásom szerint.
-nem küldök semmit utánvétellel, és igyekszem mindig biztosítva feladni
-személyes átvétel mindig lehetséges, bár furcsa hogy a Budapestieknek természetes hogy elviszem nekik a terméket, miközben nekik lejönni érte a Balatonra ugyanannyi smile.gif, bár ebben már némi javulás tapasztalható

ha vásárolok akkor olyan eladótól teszem aki ugyanezeket a dolgokat teljesíti, és a legfontosabb nem várok csodákat smile.gif

Sajnos azt látom hogy a V. már messze nem az ami induláskor volt, nagyon sok a 14 éven aluli, a poénból licitáló, és nem nagyon tudják szűrni őket......., és nagyon sok a tudatlan, aki egyszerűen nincsen azzal tisztában hogyan kell pénzt utalni.........., vagy csak azért nyom rá mert olyanja van

Az ebay az egy más világ, gyors, és mivel saját pénzutalási rendszere van ( paypal ), teljesen máshogy megy a fizetés is, kb. 15 másodperc alatt megvan.

Itt is sok a csaló, és itt sem kell csodákat várni, de el kell olvasni adott eladó minősítését és ha az 5 Ft-os nyert licitek után hirtelen elkezd Ipodokat árulni hullaolcsó áron akkor gyanakodni...............

Az angol is tragikus, hiába szídjátok a magyart nekem most hagytak el egy objektívet, és hiába van biztosítva, most úgy tűnik elvesztették a panaszlevelemet is, és lehet hogy én vagyok az egyetlen de Magyarországon a kb. 200 postázásból eddig semmi gond nem volt gyorsan lekopogom,az megint más hogy a csomagküldés nincsen súly szerint rendesen szortírozva, és mindent ajánlva illetve biztosítva adok fel biztos ami biztos...

Mozigépész
(Iván @ 2006.08.21, 01:34) *
Az angol is tragikus, hiába szídjátok a magyart nekem most hagytak el egy objektívet, és hiába van biztosítva, most úgy tűnik elvesztették a panaszlevelemet is, és lehet hogy én vagyok az egyetlen de Magyarországon a kb. 200 postázásból eddig semmi gond nem volt gyorsan lekopogom,az megint más hogy a csomagküldés nincsen súly szerint rendesen szortírozva, és mindent ajánlva illetve biztosítva adok fel biztos ami biztos...

A Magyar Királyi Postával is csak akkor van gond, ha külföldről jön be csomag édes hazánkba! (forrás: alias DVDcenter, most AVX)
Nagyrész ilyenkor is csak a csomagok vesznek el, levelek megérkeznek, igaz sokszor azok is későn!
Iván
(Mozigépész @ 2006.08.21, 10:06) *

(Iván @ 2006.08.21, 01:34) *

A Magyar Királyi Postával is csak akkor van gond, ha külföldről jön be csomag édes hazánkba! (forrás: alias DVDcenter, most AVX)
Nagyrész ilyenkor is csak a csomagok vesznek el, levelek megérkeznek, igaz sokszor azok is későn!

Megint fekete bárány leszek, mert nekem mindenem megjött akkor is amikor az USA-ból, vagy Angliából küldtem haza, volt ami két nap alatt itthon volt..igaz volt amit a Vámhivatalban szedtem össze

Na az is igaz, hogy biztosítva feladott csomagokról volt szó, nagyon becsomagolva és egy megsérült szállítás közben, de semmi nem hiányzott belőle, ezek szerint nagyon szerencsés lehetek smile.gif, és egyszer küldtem pénzt borítékban Németországban, azt kiszedték, de valszeg a németeknél.

Ariadne
Hopp, ide pont jó lesz a kérdésem. Nem panasz, csak kérdés. smile.gif

Ha ebay-en (UK) Paypallal akar fizetni az ember, azt bankkártyás fizetésként vagy utalásként kezeli a bankom? Csak mert az utalásnak elég horribilis (minimum 2-3000 Ft) és előre pontosan meg nem határozható költségei vannak, a fizetés meg elvileg ingyenes, nagyon nem mindegy...
L_Matyi
(Ariadne @ 2006.09.01, 13:52) *

Ha ebay-en (UK) Paypallal akar fizetni az ember, azt bankkártyás fizetésként vagy utalásként kezeli a bankom? Csak mert az utalásnak elég horribilis (minimum 2-3000 Ft) és előre pontosan meg nem határozható költségei vannak, a fizetés meg elvileg ingyenes, nagyon nem mindegy...

Kártyás fizetésnek számít, tudtommal utalni nem is lehet, csak úgy, hogy a saját bankodnál indítod.
Ariadne
Aha. Tkp akkor ezért olcsó, mert gyakorlatilag utalod az embernek a rendszeren keresztül, mégis fizetésnek számít. Mert alapvetően fizetni csak olyannak lehetne kártyával, akinek megvan erre a rendszere, így pedig tkp mindenkinek lehet...

Köszi az infót. smile.gif
Mozigépész
(Ariadne @ 2006.09.01, 13:52) *

Attól függ mit állítasz be! Alapba bank van beállíva.
Ariadne
(Mozigépész @ 2006.09.02, 12:30) *

Mármint az ebay accountnál alapban banki utalásként való figyelembevétel van beállítva? unsure.gif Nem tudom, jól vagyok-e tájékozódva, de lehet egyáltalán utalni Mo-ról Paypalra? Én úgy tudom, nem... De ebben nem vagyok biztos. smile.gif
Iván
(Ariadne @ 2006.09.03, 20:03) *

(Mozigépész @ 2006.09.02, 12:30) *

Mármint az ebay accountnál alapban banki utalásként való figyelembevétel van beállítva? unsure.gif Nem tudom, jól vagyok-e tájékozódva, de lehet egyáltalán utalni Mo-ról Paypalra? Én úgy tudom, nem... De ebben nem vagyok biztos. smile.gif

Elvileg a paypalodhoz kell hogy kapcsolódjon egy bankszámla, ( talán még egy hitelkártya is fedezetként)
Fizetni Magyarországról tudsz, pénzt fogadni még nem, de talán majd az is egyszer eljön.
Ha Angiából küldik a cuccost ez egy hasznos link lehet a postaköltség megállapításához : Angol posta , vagyis legalább támpontot fog adni hozzá.

Nekem az angol paypal bankkártyás fizetésként jelenik meg, nincsen jutaléka, e arra számíts ha forintban utalsz, lesz költsége a devizaátváltásnak, de ez még mindig a banki utalás alatt marad + azonnal ott a pénz.
L_Matyi
(Iván @ 2006.09.05, 19:05) *

Fizetni Magyarországról tudsz, pénzt fogadni még nem, de talán majd az is egyszer eljön.

Tegnap eljött! clap2.gif
Mától kereshetünk pénzt a PayPallel
Vittore1982
Sziasztok!

Szeretnék ajánlani egy érdekes szolgáltatást.

Így az Egyesült Államokbeli vásárlásoknál én eddig mindig a www.viaddress.com ingyenes csomagtovábbítási rendszerét használtam, és teljesen meg vagyok elégedve vele. Eddig mindig bevált, használtam már az http://www.amazom.com-nál és az http://www.ebay.com-nál is.

A regisztráció ingyenes a www.viaddress.com oldalon. Ezután kapunk egy személyes USA-beli címet, amit használhatunk bármely USA-beli kereskedőnél történő vásárlás során, a Viaddress továbbküldi a csomagot a mi országunkba.

Ha az amerikai kereskedő nem fogadná el a nemzetközi, vagy a magyarországi bankkártyákat, akkor a Viaddress megvásárolja helyettünk az árut külön díj nélkül, majd elküldi nekünk. Nekünk csak az áru értékét és a szállítási költséget kell fizetnünk.
L_Matyi
Ez nagyon jól hangzik, próbáltad is már?

Vagyis magyar címmel próbáltad? biggrin.gif
Vittore1982
(L_Matyi @ 2010.06.18, 12:55) *

Ez nagyon jól hangzik, próbáltad is már?

Vagyis magyar címmel próbáltad? biggrin.gif

Igen, ára van, de legalább működött.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.