Tisztelt Fórum!
Elsősorban fel szeretném hívni a figyelmet –általam jogtalan haszonszerzés körébe gondolt -, nem tisztességes eljárásra.
Történt ugyanis sokadszorra, hogy nagyobb bevásárlóközpont parkolójában parkolva, valahol a shopping center közepén, a parkolóba történt behajtáskor kapott parkolójegyen néztem meg a behajtás idejét. Ezt figyelembe véve osztottam be az időmet, törekedve, hogy ne lépjek a következő órába és ne kelljen újabb órányi parkolást kifizetni.
Természetesen a döbbenet akkor ért megint, amikor a parkoló jegyautomata még egy órányit felszámolt, ugyanis a parkoló rendszer órája nem a „pontos idő”-re van beállítva, hanem hogy-hogy nem siet.
Ezt a trükköt – Mo-n – több helyen is tapasztaltam.
Ma, mivel órám szerint még lett volna néhány perc a parkoló kártyára behajtáskor nyomtatott idő + 1 óra leteltéig, nyugodtam mentem az automatához, azonban az 8 perccel járt előbbre (az én órámhoz és a) pontos időhöz viszonyítva. Így a parkoló rendszer szerinte átléptem a következő órába. Természetesen, valóban többet parkoltam, mint 1 óra, azonban én abban a tudatban voltam, hogy a parkolójegyre nyomtatott (pontos időhöz) képest még az 1 óra időtartamon belül vagyok.
Ha csak 1-2 perc eltérés lett volna, azt még lenyelem, szidva magam, hogy miután erre a trükkre régebben rájöttem, bekalkulálhattam volna. Azonban a 8 perc szerintem már nem pusztán szinkronizálás hiányára utal…..
A nem fair eljárás miatt beszedni próbált újabb órányi parkolást nem akartam kifizetni, de a sorompónál feltorlódó gépkocsik egyre növekvő száma miatt kifizettem a „túlórát”. Persze Király úr, a műszak vezető próbálta megmagyarázni, hogy az idő mértékegysége az óra, ami ugyebár 60 percből áll,…. és az én órám nem is a pontos időt mutatja (egyébként hazaérve a teletexten egyeztettem, az enyém a pontos időt mutatja, a kocsiban a GPS is engem igazolt), blabla, blabla, fizessek!!!
És nem az összegről van szó, mert az extra, ki nem használt parkolási idő +100 Ft-ba került, szemben az első óra 200 Ft-jával szemben. Az eljárásról van szó, arról hogy a parkoló rendszer órájának siettetésével sok kicsi alapon –nem tisztességes módon- extraprofithoz jutnak.
Mit lehet tenni ilyenkor?
(Azonkívül, hogy behajtáskor ellenőrzöm az időt, ha nem felejtem el. Mert erre az automata nem figyelmeztett, hogy nem a pontos időt nyomtatja a jegyre!)
Megjegyzés: Jegykezelés után –ebben a nyugatihoz közeli helyen- még 15 perc áll rendelkezésre a kihajtáshoz....