Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Calgon
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Műszaki cikkek
1, 2
zsu
Nem is olyan régen kb.2 hete megakadt a szemem ill. a fülem egy reklámon.a calgont reklámozták azzal a szöveggel hogy a vezető mosogépgyártók CSAK a calgont ajánlják.ez szerintem egy kicsit sértő a többi vízlágyító gyártóval szemben.na nem is a gyártókról szól ez az egész hanem a fogyasztó megtévesztésére.érdeklődnék hogy a többi ember is ugyanezt gondolja-e.mert szerintem ez nagyon felháborító.használnék én is calgont de nagyon drága,és nem biztos hogy jobb eredményt érnék el.
Ercsike
Haha Calgon!!! Nevetséges! Igaz lehet hogy tényleg lágyítja a vizet, de csak gondolj bele kb 1000 Ft egy doboz Calgon használd azt 2 hétig 1 hónapban az már 2000 Ft 1év alatt már 24.000 Ft 10 év alatt 240.000 Ft na és mennyiért veszel mosógépet??? 40.000 Ft? vagy 50.000 Ft? aszem ennyiért lehet már kapni. Na és meddig használod??? Veszel egy új mosógépet ami aszem 2 év garis na az már 48.000 Ft-os Calgon ár addig meg szeritem nem is romlik el ha meg igen akkor gari!!! Amúgy szerintem 4-5 évet kibírnak (a mienk 10 éve működik smile.gif ) Ha még használ is akkor sem éri meg!!!!!!
Ariadne
Ráadásul Magyaroroszágon csak igen kevés helyen van annyira kemény víz, ami indokolttá tenné a használatát, úgy emlékszem, talán a GVH el is marta őket ezért. Gyakorlatilag tök felesleges, egyszerű pénzkidobás. A Fővárosi Vízművek szerint pl. az átlagos érték Bp-en 144, ami lágy víznek felel meg... víz keménysége Bp kerületenként by Vízművek (teljes Mo-it egyelőre nem találtam)
Pjotr
Zsu! Miért lenne sértő a többiekkel szemben?
Nyilván a Calgon fizetett a gyártóknak, hogy ezt mondhassa, ha más is fizet akkor máűs is moindhatja ezt...

Egyébként én is átverésnek tartom, jönnek mindig a fűtőszállal, egy fűtőszál annyiba kerül mint egy doboz calgon...
Ercsike
A víz nálunk tényleg nagyon kemény meg tényleg minden napokon belül vízköves, de még így se kell Calgonnal szarakodni. Az egyetlen aminél figyelembe vesszük a víz keménységét az a vasaló mert abba csak vasalóvizet teszünk. Amúgy meg több évet kibír egy mosógép és mire az saját magátó elromlik addigra ha vettél Calgont akár egy másik mosógépet is tudsz venni szerintem.
csu
Vegyél calgon helyett trisót. Legalábbis felénk azt használják sokan kb. 200 ft.
Bár nem tudom, hogy használ-e?
Mozigépész
Tudtommal a mai "modern" (van amelyik inteligens, ez talán be is mutatkozik?) mosószerek is tartalmaznak vízlágyítót, a mosás javítása céljából!
Matteo
Kár hogy sok embernek képtelenség elmagyarázni, hogy miért NE vegyen Calgont...
Egyékbént is elég évente egyszer ecettel átmosni a gépet (aztán persze simán is) és kész a vízkőmentesítés. De még erre sincs igazán szükség a legtöbb helyen.

kaktusz
Én is trisót használok évek óta. Fehér ruhához egy evőkanállal (csak úgy, bele a dobba), szines ruhához a fél evőkanállal. Ha nincs otthon trisó, a sima háztartási ecet is megteszi, abból kb. bő fél decit szoktam egy adag ruhához tenni. Nyugi, nem hagy szagot.
Azt tapasztaltam, hogy így a mosópor is hatékonyabb, vagyis kb. fele kell csak ugyanannyi ruhához.
Bátran használjátok!

Sasfioka
A mosószer most, a Calgon véd. Na de a mosóprogramnak csak egy bizonyos százaléka az, amit a calgon-adalékkal megáldott mosószerrel vegyítve pörget. És felmelegítés előtti pörgetés, mely mosószer nélkül történik? Az öblítés teljes folyamata, amihez köze nincs a Calgonos víznek... tongue.gif
Lehetne még érveket mondani...

SF
pet
A mosószerek nagy részben vizlágyitót tartalmaznak, mert lágy viz kell a ruha normális kimosásához..
Persze lehet a vizet tovább lágyitani.
A 7 éves mosógépünket nemrég szedtük szét egy mosógépszerelö ismerössel csapágyazás céljából.
A fütöszálon egy deka vizkövet nem láttam, pedig felénk kemény a viz.

Üdv.
kyru
(csu @ 2006.08.23, 11:46) *

Vegyél calgon helyett trisót. Legalábbis felénk azt használják sokan kb. 200 ft.

Igen. legjobb a trisó, és a legolcsóbb. A Calgon brand tulajdonosánál (Multi) dolgoztam 9 évig. Nem hiszem, h a Csillag (Henkel) rosszabb lenne, mint a Calgon (RBCK). A vízkeménység-térképet talán a fővárosi vízművek lapjáról lehet letölteni. A Calgon egy vízlágyító polifoszfát, rohadt drágán. A mai mosóporok tartalmaz (hat)nak vízlágyítót, de nem sokat. egy mokkáskanál trisó, évente 1-2x ecetes v Cillites átmosás 40 fokon, és semmi baja nem lesz a gépnek. (NEM Kovács Lajos vagyok a reklámból és NEM lökös Lajos mosógépszerelő. Bár Lajos TÉNYLEG háztartási-gép szerelő volt...) biggrin.gif
kaktusz
Nemrég felfedeztem egy még jobb megoldást.
Mosószer, öblítő nélkül, csap hideg vízben mosok néhány hete. A titka az a mosógolyó, ami az idén BNV nagydíjatat nyert.
Tudom, hihetetlenül hangzik, de nem csalás, nem ámítás.
Ha valakit érdekel, bővebben elmondom tapasztalataimat.
Egyébként pedig csak azt tudom javasolni (tudván, hogy ez elég hihetetlenül hangzik), hogy próbáljátok ki.

(kyru @ 2006.09.26, 15:45) *

(csu @ 2006.08.23, 11:46) *

Igen. legjobb a trisó, és a legolcsóbb. A Calgon brand tulajdonosánál (Multi) dolgoztam 9 évig. Nem hiszem, h a Csillag (Henkel) rosszabb lenne, mint a Calgon (RBCK). A vízkeménység-térképet talán a fővárosi vízművek lapjáról lehet letölteni. A Calgon egy vízlágyító polifoszfát, rohadt drágán. A mai mosóporok tartalmaz (hat)nak vízlágyítót, de nem sokat. egy mokkáskanál trisó, évente 1-2x ecetes v Cillites átmosás 40 fokon, és semmi baja nem lesz a gépnek. (NEM Kovács Lajos vagyok a reklámból és NEM lökös Lajos mosógépszerelő. Bár Lajos TÉNYLEG háztartási-gép szerelő volt...) biggrin.gif

Captain Crash
Mi a szar az a BNV nagydíj? Van kisdíj is? biggrin.gif Újabb reklámfogás?
kaktusz
(Captain Crash @ 2006.09.26, 22:51) *

Mi a szar az a BNV nagydíj? Van kisdíj is? biggrin.gif Újabb reklámfogás?

Ha a lottón olyan ötösöm lenne, mint ahogy tudtam, hogy Te leszel az első Kapitány, aki ezt lereagálod... biggrin.gif
Captain Crash
biggrin.gif De télleg, mi az a BNV nagydíj?
Pjotr
A bnv nagydí az az, hogy ha tálálnak végre egy céget aki hajlandó kimenni a bnv-re, akkor ha van valamilye ami a bírák szerint jó, akkor annak adnak egy díjat, de az is lehet, hogy fizetni kell érte....
kaktusz
Az, hogy milyen díjat nyert, csak mellékes infó, körülmény. Nekem a BNV kapcsán került látókörömbe. A lényeg az, hogy amit mondanak róla - mosószer nélkül hideg vízben tisztára mos - az igaz, nem kamu, kipróbáltam. Környezet és pénztárca kímélő megoldás.

(Pjotr @ 2006.09.27, 10:22) *

A bnv nagydí az az, hogy ha tálálnak végre egy céget aki hajlandó kimenni a bnv-re, akkor ha van valamilye ami a bírák szerint jó, akkor annak adnak egy díjat, de az is lehet, hogy fizetni kell érte....

Captain Crash
Ki is tereget? biggrin.gif

U.i.: Jah, ha mellékes körülmény, hogy milyen is az a díj, akkor minek említetted? smile.gif A legjobban azt gyűlölöm, amikor valami melett felhoznak egy jelzőt érvként, hogy emeljék az értékét, amely nyilván jelzőkkel nagyobb lesz - bár tudnám miért - aztán amikor a páncélról kiderül, hogy nem is páncél, csak takaró palást, akkor az már nem is annyira fontos. smile.gif Kérem, akkor nem kell megemlíteni. A jó termék arról ismerszik meg, hogy nincsenek jelzői. (Bár ezt is fegyverként használják sajnos egyesek.)
kaktusz
A "jelzőt" azért tettem mellé, hogy könnyebb legyen a googleban rátalálni. wink.gif Ugyanis nem akartam a terméket konkrétan megnevezni. Akit érdekel, igy utána tud nézni.
A termék értékét nem a "jelző" adja.

(Captain Crash @ 2006.09.27, 12:36) *

Ki is tereget? biggrin.gif

U.i.: Jah, ha mellékes körülmény, hogy milyen is az a díj, akkor minek említetted? smile.gif A legjobban azt gyűlölöm, amikor valami melett felhoznak egy jelzőt érvként, hogy emeljék az értékét, amely nyilván jelzőkkel nagyobb lesz - bár tudnám miért - aztán amikor a páncélról kiderül, hogy nem is páncél, csak takaró palást, akkor az már nem is annyira fontos. smile.gif Kérem, akkor nem kell megemlíteni. A jó termék arról ismerszik meg, hogy nincsenek jelzői. (Bár ezt is fegyverként használják sajnos egyesek.)

Captain Crash
kaktusz: És hogy néz ki a mosógolyó? Nem gésagolyó az véletlenül? clap2.gif
toreki
Én rákerestem a neten. Kíváncsi lennék egy független szervezet vizsgálatára...
Joooe
(Captain Crash @ 2006.09.27, 15:04) *

Nahát Kapitány, hol jár az eszed? biggrin.gif

(toreki @ 2006.09.27, 17:41) *

Tekintsük kaktuszt független szervezetnek! wink.gif

Azért annyit talán ér a ez a díj, és ezért érdemes is megemlíteni, hogy azt jelenti, működik a dolog. Mert egyébként elég hihetetlenül hangzik.
Csaba_20
Én találtam róla használati útmutatót is. Elvileg 1 óra áztatással is jár a dolog. Addig a mosógépünk már szinte szárazra is centrifugázta a ruhákat. Ha pedig nagyon koszos a ruha, akkor kell mosópor is, igaz jóval kevesebb.
kaktusz
(Joooe @ 2006.09.27, 19:31) *

(Captain Crash @ 2006.09.27, 15:04) *

Nahát Kapitány, hol jár az eszed? biggrin.gif

(toreki @ 2006.09.27, 17:41) *

Tekintsük kaktuszt független szervezetnek! wink.gif

Azért annyit talán ér a ez a díj, és ezért érdemes is megemlíteni, hogy azt jelenti, működik a dolog. Mert egyébként elég hihetetlenül hangzik.

Bár nem vagyok független szakértő, és a működési elvét sem értem, de egy valamiben biztos vagyok. Működik.

Azok a foltok, amik a hagyományos mosószerrel nem jönnek ki, ezzel sem. Olyan csodát nem kell tőle várni, hogy kihozza pl. a meggyfoltot. A komolyabb foltokra régebben is vagy folttisztítót, vagy mosószappant tettem.
Ez a golyó a mosóport helyettesíti.

Macerás az egy óra várakozás is. De itt nem arról van szó, hogy ezentúl nem lehet a boltban mosóport kapni, és mindenkinek kötelessége ezzel mosni.

Aki be tudja illeszteni ezt az egy óra várakozást a napi életritmusába, akinek fontos a mosószeren és az áramon megspórolt pénz, vagy jobban érzi magát attól, tett valamit a környezetvédelemért, annak ajánlom.

Aki kételkedik abban, hogy a golyó tisztára mos, vagy pusztán csak kíváncsi, annak ajánlom, éljen a próba lehetőségével, hiszen két hét visszvásárlási és pénzvisszatéritési garancia van rá, indokolni sem kell, hogy miért vitted vissza.

Megértem, hogy Ti fiúk a tudományos magyarázatát keresitek elsősorban a golyónak, de nekem az a fontosabb, hogy mos. smile.gif
Captain Crash
Persze, a lányoknak az a fontos, hogy a golyó használható legyen, ha nem jó, úgyis másik golyóra váltanak. biggrin.gif A golyó élettartama? Hány mosást bír ki, költségeit tekintve a mosóporhoz képest mekkorák? Milyen anyagot bocsájt ki magából? Vagy ez is csíível működik, ahogy Steven Seagal? biggrin.gif
Csaba_20
Captain: Itt van a termék leírása. Ezek szerint napi 1 mosással 3 évig használható és csupán 14000 Ft. A terméknél a bővebb infóra kattintva tudja bárki megnézni a használati útmutatót. A működési elvet külön kiemelném, mert ékes bizonyítéka annak, hogy vagy fingja sincs az illetőnek róla, hogy miként működik, vagy szándékosan ködösít. tongue.gif
Megjegyezném, hogy működhet Chi-vel, mert az említett honlapon alatta pont azt lehet venni(na jó, azzal működő dolgot). De akár jingjang karkötőt is vehetünk, mely negatív ionokkal működik(még véletlenül se hívnák anionnak).

http://jinjang.hu/
Mozigépész
Nem vitatom, hogy egyeseknek bevált, mint kaktusz, de a leírásban az is szerepel, hogy idézem: "Az infravörös sugárzás felbontja a víz molekuláris hidrogén szerkezetét apró fürtökre melyek aktiválódnak és elősegítik a molekuláris mozgást", na most honnan van infravörös sugár?? A viz molekuláris szerkezetét felbontja, fürtökre?? Az infra sugárzás?? Ha ilyen erős infrakibocsájtása van, akkor ez az új infrabomba?? (atom helyett) huh.gif Ráadásul az összetételét nézve gondolom a c vitamin öli meg a "baktériumokat, a mosott ruha ezért sokkal higiénikusabb lesz." devil.gif
Jól ismert dolgokat kevernek bele, hogy megtévesszék az embert. (szerintem)

Mica ez mi?
Germanium "Hidrogénnel vörös izzáson egyesül.", "Szerves vegyületei egyre fontosabbak, a kemoterápiában." (idézet) (akkor az infrával szétbontott vizmolekula hidrogén része miatt vörösen fog izzani a mosógép?)
Maekbanseok ez mi?
Yellow soil sárgaföld, ezt minek bele, koszosabb legyen a ruha?

Tovább nem is ragozom.......
Csak ezért nem venném meg, még ha jó is....
Captain Crash
Én pedig esküszöm megsztrájbolom a dűznit és plézecerrel ábszcungolon a grúzsbájftot. biggrin.gif

U.i.: Nem hiszem, hogy kaktuszék koszos ruhában járnának... smile.gif De ez a mese, amit mellé írnak, hát enyhén szólva is baromságnak tűnik.
Joooe
Azért azt ne felejtsük el, hogy működik.
Lehet hogy a bennelévő anyagok infravörös sugárzást bocsátanak ki, és lehet hogy ez és más körülmények katalizálnak bizonyos folyamatokat.

Aki megfelelő tények és kémiai ismeretek nélkül fejt ki szakvéleményt, az nem jobb mint aki hasonló racionális okoskodással bebizonyítja, hogy a megfelelő fülbevaló viselésétől 30 kilót fogsz fogyni smile.gif

(harapós vagyok ma biggrin.gif biggrin.gif)
Pjotr
Joooe.... infravörös sugárzást bocsát ki????
Mi ez perpetum mobile???
Tudod te mi energia kell a víz bontásához csak a hidrogénig???
Ha ez működne akkor két kiló ilyen golyóval lehetne autót hajtani...
Eltünteti a klórt?
Hová? elbontja? átalakítja? ahhoz is energia kell....
Joooe
nem perpetum mobile, feltételezem a kémiai folyamatok beindításához kell 1 órát áztatni, és nem is használható a végetlenségig...
toreki
Pjotr: nem azt mondja, hogy hidrogénre és zokszigénre bontja a vizet. Talán a vízmolekulák közti kapcsolatot bontja szét.

A mostani újszülöttek vérében olyan vegyszereket találnak, amik 40 éve be vannak tiltva. Kíváncsi lennék, hogy 40 év múlva milyen mellékhatását mutatják ki a környezetben annak, hogy ilyen kezelt vizet használunk. Mert ha a koszra hat, akkor tuti, hogy másra is van hatása.
Pjotr
A vízmolekulák közti kapcsolatot???? és darabos lesz a víz? smile.gif
Ariadne
(toreki @ 2006.09.28, 13:45) *

Mert ha a koszra hat, akkor tuti, hogy másra is van hatása.

Csakúgy, mint a mosószernek, ami ha a környezetet szennyezi, egyúttal "minket" is szennyez. smile.gif Élni veszélyes...
toreki
Itt egy cikk a témában.
kaktusz
(toreki @ 2006.10.14, 18:45) *

Itt egy cikk a témában.

Én is olvastam.

Ezzel a nagy leleplező cikkel csak egy bajom van. Az újságíró nem tartotta be a használati utasításban foglaltakat.
Olyan programot kell választani a mosáshoz, ahol a konkrét mosás kb. 30-40 percig tart.
Az újságíró 45 perces 30 fokos programot választott, amiből ha levonjuk a víz melegítési idejét, a háromszori öblítést és a közte lévő centrifugálást, jó ha 5-10 percig tartott maga a mosás.
Az a baj, hogy ez már senkit nem fog érdekelni. A golyó el lesz könyvelve úgy, hogy átverés. sad.gif
Captain Crash
A további használati útmutató szerint mérleget kell tartani az otthoni, háromlábú kissámli egyik lábán, miközben egy cérnát dugsz át a tű fokán. smile.gif Ha ez nem lenne elég, akkor sem működik, ha nincs ekvinokcium és a mosógépet nem az efemeris idő szerinti másodpercnek megfelelő 20. másodpercben kapcsolnánk ki.

Egyébként Kaktusznak működött. smile.gif Tehát biztosan hatásos. Tekintve, hogy ugyanezen idő alatt a mosóporral kimosta a ruhát, nem is olyan rossz. clap2.gif
Csaba_20
(kaktusz @ 2006.10.14, 20:15) *
Ezzel a nagy leleplező cikkel csak egy bajom van. Az újságíró nem tartotta be a használati utasításban foglaltakat.
Olyan programot kell választani a mosáshoz, ahol a konkrét mosás kb. 30-40 percig tart.
Az újságíró 45 perces 30 fokos programot választott, amiből ha levonjuk a víz melegítési idejét, a háromszori öblítést és a közte lévő centrifugálást, jó ha 5-10 percig tartott maga a mosás.
Az a baj, hogy ez már senkit nem fog érdekelni. A golyó el lesz könyvelve úgy, hogy átverés. sad.gif

Tehát akkor a konkrét mosás mosógéppel 5-10 percit tart, ezzel a golyóval 30-40 percig. Erre rájön a víz melegítésének ideje és még akkor is kaptunk egy halom csurom vizes ruhát, amit még centrifugázni kell 3-szor, ami szintén idő. Mindezt meg kell előzze egy hosszadalmas áztatás. Hát most kérdem én, mi a fenéért találták ki azt a nyüves mosógépet, ha nem azért, hogy a mosás hosszadalmas műveletét egyszerűvé és leginkább röviddé tegyék? Őszintén szólva nem tudom ki hogy van vele, de nekem a megspórolt idő sokkal többet ér az amúgy is kétséges biohatásnál.
Joooe
Jó volna ha a kicsinyes és alaptalan cinizmust mellőznék a fórumtársak ermm.gif

Több ponton is úgy használták a golyót ahogy az ellentétes a használati útmutatójával, erősen szennyezett ruhához különben is az eredeti mosószermennyiség 20%-át használni kellett volna. Ráadásul a mosószeres mosás melegebb vízzel történt.
Ezek után ezt hitelest összehasonlításnak tekinteni röhej.

Én nem értem mi jelentőssége van a "megspórolt" időnek, hacsak nem naponta 3x akarsz mosni, vagy esetleg kötelességednek érzed hogy amíg ázik a golyó vagy mos a gép ott állj a gép mellett vigyázzban és ne csináld a dolgodat.
kaktusz
(Csaba_20 @ 2006.10.15, 02:56) *

Tehát akkor a konkrét mosás mosógéppel 5-10 percit tart, ezzel a golyóval 30-40 percig. Erre rájön a víz melegítésének ideje és még akkor is kaptunk egy halom csurom vizes ruhát, amit még centrifugázni kell 3-szor, ami szintén idő. Mindezt meg kell előzze egy hosszadalmas áztatás. Hát most kérdem én, mi a fenéért találták ki azt a nyüves mosógépet, ha nem azért, hogy a mosás hosszadalmas műveletét egyszerűvé és leginkább röviddé tegyék? Őszintén szólva nem tudom ki hogy van vele, de nekem a megspórolt idő sokkal többet ér az amúgy is kétséges biohatásnál.

Ha a két féle mosás idejét hasonlítjuk össze, akkor kb. ugyanannyi ideig tart.
A mosógolyós mosásnál ugyan olyan programot kell választani, ahol a konkrét mosás 30-40 percig tart, de ott csaphideg vizzel lehet mosni, tehát amennyi idővel tovább kell hogy mosson, kb. annyi időt "spórolsz" azzal, hogy nem kell hogy a gép felmelegítse a vizet.
A mosás előtti golyó áztatás az az idő, amivel tovább tart egy ilyen mosás.
De, mint ahogy Joooe is mondta, nem kell stopper órával ott állni a gép előtt.

A mosógépet tényleg azért találták ki, hogy a mosást egyszerűsítsék számunkra.
Már mondtam, nem kötelező mosógolyóval mosni, és mosóport holnap is lehet kapni a boltban.
Ez csupán egy alternatíva azoknak, akiknek fontos a megspórolt mosópor ára, vagy aki a minimális lehetőséget is megragadja arra, hogy védje környezetét.
asdf
(kaktusz @ 2006.10.14, 20:15) *

Ugyan pasi vagyok, es nem en foglalkozom a mosogeppel /kiveve amikor megdoglott, es mondom szetkapom azert meg mielott szerelo smile.gif/ de egy 45 perces mosasprogramnal szerinem siman tart 30 percig maga a mosas folyamata /mar amennyiben a mosas alatt a forgo dobot ertjuk/. A viz melegitesi idejet meg nem kell imho levonni, hisz mivel az elso vizzel kerul be a mosopor, kulonosen akkor igaz, hogy akkor aztan forgatja a ruhat rendesen. A viz melegitese pedig ezzel -legalabbis 40 foknal es a mi gepunkon- es kapcsolatban van, nem pedig vagylagossal. Tehat forgatja a cuccot, es kozben melegit /ha 90 fokos mosas -csinal ilyet egyaltalan valaki?- akkor viszont ugy remlik hosszabb lesz kicsit a program, mintha alldogalna egy kicsit az elejen, de ezzel a mosas ideje nem csokken, amit le kell futnia a gepnek, azt lefutja - most nem mennek bele a programtarcsa es a vezerles folyamataba, kulonosen, hogy csak feluletesen ismerem biggrin.gif/.
ui: De ha mar kornyezetvedelem, hova tuntek a hideg-meleg vizes mosogepek???
kaktusz
(asdf @ 2006.10.15, 10:57) *

Ugyan pasi vagyok, es nem en foglalkozom a mosogeppel /kiveve amikor megdoglott, es mondom szetkapom azert meg mielott szerelo smile.gif/ de egy 45 perces mosasprogramnal szerinem siman tart 30 percig maga a mosas folyamata /mar amennyiben a mosas alatt a forgo dobot ertjuk/. A viz melegitesi idejet meg nem kell imho levonni, hisz mivel az elso vizzel kerul be a mosopor, kulonosen akkor igaz, hogy akkor aztan forgatja a ruhat rendesen. A viz melegitese pedig ezzel -legalabbis 40 foknal es a mi gepunkon- es kapcsolatban van, nem pedig vagylagossal. Tehat forgatja a cuccot, es kozben melegit /ha 90 fokos mosas -csinal ilyet egyaltalan valaki?- akkor viszont ugy remlik hosszabb lesz kicsit a program, mintha alldogalna egy kicsit az elejen, de ezzel a mosas ideje nem csokken, amit le kell futnia a gepnek, azt lefutja - most nem mennek bele a programtarcsa es a vezerles folyamataba, kulonosen, hogy csak feluletesen ismerem biggrin.gif/.
ui: De ha mar kornyezetvedelem, hova tuntek a hideg-meleg vizes mosogepek???

Én még mindig nő vagyok! biggrin.gif
Éppen ezért a legegyszerűbb módszert választottam annak kiderítésére amiket mondasz adsf.
Rászántam az időt, és odaültem a gép elé egy órával. biggrin.gif (na jó, egy könyvet is vittem magammal)
A 40 fokos program, ha kikapcsolom a melegítést kb. 20 perccel hamarabb futott le.
A 90 fokos program kb. 35-40 perccel hamarabb végez, ha ki van kapcsolva a fűtés.
Mindkét program kb. 40 percet tölt el azzal, hogy a háromszori öblítéskor centrifugáz, új vizet szív magába.
Amellett, hogy mértem is az időt, így számoltam ki azt, hogy melyik program mennyi ideig mos.
Türelem játéké volt, de egyszer kellett megcsinálni.
Egyébként pedig csak most, hogy figyelemmel kísérem ezt a témát, most tünt fel igazán, hogy mekkora különbségek vannak a mosógépek között.

szerk.:
Gyakorlatilag a mosógolyóval való mosásnál egy 70 fokos programot választok, a fűtést teljesen leveszem, vagyis nem fűt, és így érem el azt, hogy tisztára mos, és ugyanannyi ideig megy a mosógép, mintha mosóporral mosnék 40 fokos programmal. Tehát időben nem hosszabb, mint az a program, amivel általában mosok. Csak nem használok mosóport, öblítőt, és állítólag megspórolom azt az energiát, amit a felfűtésre vesz el a gép. Mert én ehhez aztán végképp nem értek, de utána érdeklődtem, és aszonta a férfinép, hogy fűtéskor többet eszik a gép, mintha csak simán megy.

Torekinek azon felvetésére, hogy ki tudja mi oldódik ki a golyóból nekibuzdultam. Megpróbálok az ismerettségi körömben a vegyvizsgálatot elintézni, mert én is kiváncsi vagyok rá, hogy tartalmaz -e káros anyagot a mosógolyós víz.
Csaba_20
(Joooe @ 2006.10.15, 07:15) *
Én nem értem mi jelentőssége van a "megspórolt" időnek, hacsak nem naponta 3x akarsz mosni, vagy esetleg kötelességednek érzed hogy amíg ázik a golyó vagy mos a gép ott állj a gép mellett vigyázzban és ne csináld a dolgodat.

A ruhák a mosás végén nem röppennek ki a szárítóra és nem mindegy, hogy 40 percet kell arra várnom, hogy kiteregethessek, vagy másfél órát. Nem érzem kötelességemnek, hogy ott álljak a mosás mellett, de nem hagyhatom el a mosás idejére az otthonom. Nem mindegy, hogy mikor csinálhatok programot, amit nem otthon végzek.

A mosás előtti golyó áztatás az az idő, amivel tovább tart egy ilyen mosás.

Ha használati útmutató szerint:

3. Tegye a mosnivalót a gépbe, tegye a tetejére a mosógolyót. Indítsa el a programot hidegvízzel, majd amikor elindul a mosás, állítsa meg és hagyja ázni legalább 1 órát!

Nálam a teljes mosás kevesebb ideig tart, mint egy óra.

/Szeretném megjegyezni, hogy az általam talált használati útmutató alapból hibás. A 3-as pontban már a mosógéppbe helyezzük a ruhát, de az 5-ösben kéri csak, hogy válogassuk szét. Ezért lehetséges, hogy nem a megfelelő használati útmutatót találtam meg. Link: http://jinjang.hu/?page=termekmore&id=10 /
kaktusz
(Csaba_20 @ 2006.10.15, 14:13) *

A ruhák a mosás végén nem röppennek ki a szárítóra és nem mindegy, hogy 40 percet kell arra várnom, hogy kiteregethessek, vagy másfél órát. Nem érzem kötelességemnek, hogy ott álljak a mosás mellett, de nem hagyhatom el a mosás idejére az otthonom. Nem mindegy, hogy mikor csinálhatok programot, amit nem otthon végzek.

Akkor ezt a mosási technikát nem neked találták ki Csaba.
Nálam a mosás nem egy mellékes "program", amit addig végez a gép, mig egyéb tennivalóimmal vagyok elfoglalva.
Amikor kimosok, visszarakom a golyót, ráengedem a szükséges vizet, és otthagyom. Ez lehet előző este, vagy másnap reggel. Mikor hazaérek munkából, rárakom a szennyest, és mire kész a vacsi addigra kimos. De ismételten hangsúlyozni akarom! Ez egy alternatíva azoknak, akinek belefér az életritmusába, akinek némi aprópénzért megéri ezzel pepecselni, vagy pl. aki allergiás a mosóporra.
Nem akarok senkit sem meggyőzni arról, hogy holnaptól csakis ezzel mosson. Csak a lehetőséget vetettem fel.
toreki
(Csaba_20 @ 2006.10.15, 02:56) *
Hát most kérdem én, mi a fenéért találták ki azt a nyüves mosógépet, ha nem azért, hogy a mosás hosszadalmas műveletét egyszerűvé és leginkább röviddé tegyék? Őszintén szólva nem tudom ki hogy van vele, de nekem a megspórolt idő sokkal többet ér az amúgy is kétséges biohatásnál.
Nem látod a mosógép működésének a lényegét. Bedobod a ruhát a mosógépbe (válogatással 2 perc), mosás (mosógolyó nélkül, vagy azzal 40perc-2óra), teregetés (5 perc). Csak azt nem vetted figyelembe, hogy a teknő mellett ott kell végig állnod (mosnod), a mosógép meg dolgozik helyetted. Az az egy óra, amivel többet mos (illetve maga a mosás időtartama) elhanyagolható az egész napos szárításhoz képest. Akkor hol spórolsz? Ha tényleg működne, akkor a mosószeren és a melegvizen spórolhatnál, nem az időn.
Mondjuk mi este bekészítjük és beállítjuk, hogy reggel, mire felkelünk lehessen teregetni (6. érzék). Vagy mire hazaértünk. Hol itt az időveszteség?
Csaba_20
(kaktusz @ 2006.10.15, 14:30) *
Amikor kimosok, visszarakom a golyót, ráengedem a szükséges vizet, és otthagyom. Ez lehet előző este, vagy másnap reggel. Mikor hazaérek munkából, rárakom a szennyest, és mire kész a vacsi addigra kimos.

De várj, akkor valamit nem értek tisztán. A leírás szerint a ruhákkal együtt kell állnia a vízben a golyónak 1 órát, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy kifejtse a hatását. A te leírásodból pedig azt vettem ki, hogy pusztán csak a golyó ázik a vízben másnap reggelig aztán elég rárakni a ruhát és benyomni a mosóprogramot. Most akkor valójában hogy kell ezt használni?
Csaba_20
(toreki @ 2006.10.16, 11:18) *
Csak azt nem vetted figyelembe, hogy a teknő mellett ott kell végig állnod (mosnod), a mosógép meg dolgozik helyetted.

Írtam hogy leegyszerűsíti a mosást a mosógép, az többekközt erre is vonatkozott.

Az az egy óra, amivel többet mos (illetve maga a mosás időtartama) elhanyagolható az egész napos szárításhoz képest. Akkor hol spórolsz?

Az A+C idő több, mint B+C idő, mert A>B. Ha C>>B és C>>A, akkor az A+C és a B+C elhanyagolással tekinthető egyenlőnek. Csakhogy attól, még az A>B fennáll és csak arra világítottál rá, hogy mint annyi minden, ez is relatív dolog. A spórolásról meg annyit, hogy azért, mert a fizetésemhez képest elenyésző összeggel veszek valamit olcsóbban, attól még spóroltam. Mellesleg az A és B művelet felügyeletet igényel és helyhez kötött, de a C művelet nem.

Ha tényleg működne, akkor a mosószeren és a melegvizen spórolhatnál, nem az időn.
Mondjuk mi este bekészítjük és beállítjuk, hogy reggel, mire felkelünk lehessen teregetni (6. érzék). Vagy mire hazaértünk. Hol itt az időveszteség?

Igen, a programozás ott nagyszerűen működik, ahol a következő feltételek teljesülnek:
- Fix és biztos ütemterv alapján éli valaki az életét
- A mosógéppel lehet a mosást időzíteni

Ezt én nem is vitatom, csupán saját helyzetemből kiindulva leírtam azokat a szempontokat, amik miatt számomra nem jelent előnyt a golyó.
kaktusz
(Csaba_20 @ 2006.10.16, 14:41) *

De várj, akkor valamit nem értek tisztán. A leírás szerint a ruhákkal együtt kell állnia a vízben a golyónak 1 órát, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy kifejtse a hatását. A te leírásodból pedig azt vettem ki, hogy pusztán csak a golyó ázik a vízben másnap reggelig aztán elég rárakni a ruhát és benyomni a mosóprogramot. Most akkor valójában hogy kell ezt használni?

Nem feltétlenül kell a ruhával együtt áznia.
Én a golyót önmagában (ruha nélkül) szoktam minimum egy órát áztatni, és utána rakom rá a ruhát, és mosom ki. Mosás közben is a mosógépben van a golyó. Nekem így praktikus.
kaktusz
(Csaba_20 @ 2006.10.16, 15:06) *

Az A+C idő több, mint B+C idő, mert A>B. Ha C>>B és C>>A, akkor az A+C és a B+C elhanyagolással tekinthető egyenlőnek. Csakhogy attól, még az A>B fennáll és csak arra világítottál rá, hogy mint annyi minden, ez is relatív dolog. A spórolásról meg annyit, hogy azért, mert a fizetésemhez képest elenyésző összeggel veszek valamit olcsóbban, attól még spóroltam. Mellesleg az A és B művelet felügyeletet igényel és helyhez kötött, de a C művelet nem.

Khm... ez nekem magas! smile.gif
A mosógép egy adag ruhát ugyanannyi idő alatt mos ki golyóval is és mosóporral is. (nem számitottam bele a golyó áztatási idejét.)
Amennyi időt megspórolnánk azzal, hogy a golyóhoz hideg víz kell, és nem kell felfűtenie a vizet, azt az időt elbukjuk ott, hogy olyan programot kell hozzá választani, ahol kb. 30 percig konkrétan mos.

(Csaba_20 @ 2006.10.16, 15:06) *

Igen, a programozás ott nagyszerűen működik, ahol a következő feltételek teljesülnek:
- Fix és biztos ütemterv alapján éli valaki az életét
- A mosógéppel lehet a mosást időzíteni

Az egyik kollégámnak ősrégi gépe van, és nem programozató. Ő úgy oldja meg, hogy a konektorba egy egyszerű időprogramozóval csatlakoztatja a mosógépet, és azon keresztül "irányítja, hogy mikor induljon el a gép. Tehát reggel berakja, és ha tudja, hogy este hétre ér haza, akkor úgy állitja az időkapcsolót, hogy pl. este hatkor kapjon áramot a mosógép, és így hétre kimos.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.