A lakcímkártya egy hivatalos okmány, melyet felmutatásával a hatóságok is elfogadnak, és nem fénymásolgatják, így az, hogy egyéb gazdasági társulások legfénymásolják és ehhez kötik a szerződés megkötést, az különös módon korlátozza az érintetteket személyes adatok védelméhez fűződő jogának gyakorlásában. A Belügyminisztérium központi nyilvántartásából történő adatigényléshez
okmánymásolatokra nincs szükség, online pedig azonnal meg is történhet a közigazgatási nyilvántartásokkal való egybevetése, tehát nincs a 2-3 hét.
Ezért az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása nélkül, amely megfelelő tájékoztatáson alapul, - tehát a fogyasztó hozzájárulása nélkül - az okmánymásolásnak jogi alapja nincs, így annak alkalmazása olyan adatkezelésnek minősül, amely jogszerűtlen gyakorlat.
Tehát 2-3 hétig nem kell álljon a dolog, ilyen valótlanságokat nem kell állítani. Az, amit leírtál a "barmok vagyunk, nyugodtan tereljetek" elvnek teljesen megfelel. És itt a barmot nem személyre kell érteni, hanem állatfajtára.

A hangsúly azon van, hogy jogilag erősen kifogásolható gyakorlatot követnek a szolgáltatók és erre te azt mondod, hogy ebbe muszáj beleegyeznünk, mert rákényszerülünk. Én pedig azt mondom, hogy pontosan azzal szemben, hogy kényszerítenek kell határozottan fellépéni, hiszen minden jogi alapunk megvan arra, hogy személyes adatainkhoz kapcsolodó önrendelkezési jogaink gyakorolhassuk.
Természetesen a fent említett feltételek mellett jogszerű az okmánymásolás, de csak és kizárólag akkor és olyan formában. Valamint bármikor kérhető a fénymásolatok megsemisítése, és ennek a kérésnek az adatkezelőnek eleget kell tennie akkor is, ha ahhoz korábban hozzájárult az érintett.
Én azt mondom, birkamód ne tereljenek, ne terelhessenek bennünket, mert nem vagyunk birkák.

És álljunk ki a jogaink mellett, ahogyan más fogyasztói jogaink és egyéb jogaink mellett is kiállunk. E jog gyakorlására mindenkit bíztatok.
Hozzáteszem, korábban nekem is lefénymásolták az irataim sok helyen, azonban mióta a jogaim ismerem, eddig mindig sikerült azokat érvényesítenem és nem volt még soha olyan, hogy 2-3 hetet kellett volna várnom emiatt. Ilyen félelmem nem volt, és nem is lesz, hiába minden hasonló próbálkozás.