Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Pannon
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Vezetékes és mobil szolgáltatók
Ercsike
Sajnos nem találtam kifejezett Pannonos topikot ezért nyitottam egyet.

A probléma a következő: Előfizetés megvesz, telefonálás, fizetem. Elköltözünk, pannonhoz bejelentem csekk már oda jön kb 1 éve. Sz.r helyzetbe kerültünk nem tudtuk kifizetni stb. Akkor vártuk majd küldenek valamilyen papírt mert már csekk nincs meg. Vártuk, vártunk.. semmi. (igaz telefonálhattunk volna, de sajna ezt nem tettük). Multkor beszélek azokkal akik ott laknak ahol laktunk. Hát igen minden felszólítás oda ment!!!! Szerintetek, ha mi bizonyítani tudjuk, hogy semmit nem vettünk át azért mert elköltöztük és nekik tudniuk kéne az új címet mivel kb 1 éve ide jön a számla akkor kamatot számolhatnak fel vagy kérhetjük hogy tekintsenek el a kamattól???
asdf
Tehat ha jol ertem, akkor volt egy elofizus telefonod, hasznaltad, elkoltoztel, egy evig az uj cimre jott a szamla, majd elkutyultal egy csekket, te nem csinaltal semmit, ugyis jon majd felszolitolevel, abban lesz csekk es majd azt feladod cimszoval, a pannon meg a regi cimre kuldte a felszolitolevelet? Mert ezesetben gratulalok nekik smile.gif
Ercsike
Teljesen jól értetted!!! Szerinted ebben az esetben is ki kell fizetni a kamatokat???? ermm.gif
toreki
Mivel előfizetésed van, tudnod kellett, hogy minden hónapban jön számla. Ezért általában az a szokás, hogy ha nem kaptad meg, akkor elvileg kötelességed reklamálni miatta. Ezt azonban az ÁSZFben nem találtam meg (szemben más szolgáltatókkal). Ami benne van: "A Szolgáltató által az Elôfizetô által megadott levelezési címre kiküldött számlák és értesítések a postára adástól számított 5. napon kézbesítettnek tekintendôk."

Mivel a felszólítást az ő hibájukból nem kaptad meg, kamatot elvileg csak a számla küldés utáni 5. nap, és a felszólítás feladása utáni 5. nap közötti időre kérhetnek. Itt az a kérdés, hogy felróható-e neked, hogy nem tetél semmit, holott tudtad, hogy kellett volna számlát kapnod. Mivel az ÁSZF nem ír erről semmit, arra kell hivatkozni, hogy te csak számla ellenében vagy köteles fizetni, a mit nem kaptál meg. De biztos, hogy ők meg arra fognak hivatkozni, hogy a számla kézbesítettnek tekinthető, főleg, hogy nem reklamáltál miatta.

Többiek?
asdf
Kerdes, hogy az elofizeto lakcime lett modositva, vagy csak a levelezesi cime. Mert lehet, hogy igy maradt bent, hogy masik cimre kuldjek. De ezesetben nyilvan lesz egy olyan kitetel, hogy a lakcimvaltozast x napon belul jelezni kell.
De amugy szerintem a kovetkezo havi ismet a jo cimre jott, tehat azon a csekk mar az x+y osszegrol szolt /+kamat/. Most ezen a parszaz forinton rugozunk? Mert en akkor azt inkabb befizetnem a fenebe, egyenleg stimmel, nem tiltanak le, nem kerulok rossz ugyfel listara, aztan majd kesobb kiverem beloluk wink.gif Mert ha a szamla jo cimre jon, az nem fordulhatott elo, hogy honapokig, evekig gorgettek egy tartozast, aztan arra tobbezres kamatot akarnak most bevasalni.
kaktusz
Ercsike, tudod bizonyítani, hogy a lakcímváltozást (sámlázási címet) bejelentetted nekik? Mert szerintem ettől függ, hogy mit kell fizetned feléjük.
asdf
Hat, az azert nem csak ugy megy, hogy en az bejelentem. Szepen be kell slattyogni, bemutatni az uj lakcimkartyat /amit velhetoleg lefenymasolnak smile.gif/, majd pedig egy valtozasok az elofizetoi szerzodesben c. formanyomtatvany kozos alairasanak aktusa kovetkezik. Bemondasos alapon csak levelezesi cimet lehet valtoztatni /akar online is/...
Captain Crash
Annyit tennék hozzá, hogy a lakcímkártyát, - és mellesleg semmilyen személyes iratot - nincs joguk lefénymásolni, vagy a szerződéskötést ettől függővé tenni. Sajnos ezt a teljesen helytelen, jogilag kifogásolható gyakorlatot sok helyen alkalmazzák.
asdf
Ez teljesen igy van. Meg lehet jatszani azt is, hogy szerzodeskoteskor nem engedi lefenymasolni az ember, csak bemutatja, ok kikerik a lakcimnyilvantartobol, es addig 2-3 hetig all a dolog, es nincs szerzodes, nincs telefonalas. Ha az ember szeretni szivatni magat, megteheti wink.gif En mindenesetre szemely szerint le***om, hogy lemasoljak-e a szemelyimet, vagy sem wink.gif
Pjotr
Hát igen egy kicsit úlzásba viszik néha az adatvédelmet, ha engedem, hogy kiirja az adatokat a lakcímkártyámból, akkor miért nem fénymásolhatná le.....
Captain Crash
A lakcímkártya egy hivatalos okmány, melyet felmutatásával a hatóságok is elfogadnak, és nem fénymásolgatják, így az, hogy egyéb gazdasági társulások legfénymásolják és ehhez kötik a szerződés megkötést, az különös módon korlátozza az érintetteket személyes adatok védelméhez fűződő jogának gyakorlásában. A Belügyminisztérium központi nyilvántartásából történő adatigényléshez okmánymásolatokra nincs szükség, online pedig azonnal meg is történhet a közigazgatási nyilvántartásokkal való egybevetése, tehát nincs a 2-3 hét.
Ezért az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása nélkül, amely megfelelő tájékoztatáson alapul, - tehát a fogyasztó hozzájárulása nélkül - az okmánymásolásnak jogi alapja nincs, így annak alkalmazása olyan adatkezelésnek minősül, amely jogszerűtlen gyakorlat.

Tehát 2-3 hétig nem kell álljon a dolog, ilyen valótlanságokat nem kell állítani. Az, amit leírtál a "barmok vagyunk, nyugodtan tereljetek" elvnek teljesen megfelel. És itt a barmot nem személyre kell érteni, hanem állatfajtára. smile.gif A hangsúly azon van, hogy jogilag erősen kifogásolható gyakorlatot követnek a szolgáltatók és erre te azt mondod, hogy ebbe muszáj beleegyeznünk, mert rákényszerülünk. Én pedig azt mondom, hogy pontosan azzal szemben, hogy kényszerítenek kell határozottan fellépéni, hiszen minden jogi alapunk megvan arra, hogy személyes adatainkhoz kapcsolodó önrendelkezési jogaink gyakorolhassuk.

Természetesen a fent említett feltételek mellett jogszerű az okmánymásolás, de csak és kizárólag akkor és olyan formában. Valamint bármikor kérhető a fénymásolatok megsemisítése, és ennek a kérésnek az adatkezelőnek eleget kell tennie akkor is, ha ahhoz korábban hozzájárult az érintett.

Én azt mondom, birkamód ne tereljenek, ne terelhessenek bennünket, mert nem vagyunk birkák. smile.gif És álljunk ki a jogaink mellett, ahogyan más fogyasztói jogaink és egyéb jogaink mellett is kiállunk. E jog gyakorlására mindenkit bíztatok.

Hozzáteszem, korábban nekem is lefénymásolták az irataim sok helyen, azonban mióta a jogaim ismerem, eddig mindig sikerült azokat érvényesítenem és nem volt még soha olyan, hogy 2-3 hetet kellett volna várnom emiatt. Ilyen félelmem nem volt, és nem is lesz, hiába minden hasonló próbálkozás. smile.gif
Pjotr
Igazad van, nem szabad a túlkapásokat megendedni,sem azt, hogy olyan adatainkat elkérhessék amikhez semmi közük.
Azonban amikor minden olyan adatot bediktálsz ami a kártyán van, akkor mi értelme van megtiltani a fénymásolást?
(Igaz, ha már úgyis bemutattam, bediktáltam, akkor minek fénymásolják?9
Céges ügyintézésnél meg mindenhez aláírási címpéldány kell a pannonnál, nem tudom kérhetik-e egyáltalán, ha nem hagytam már náluk 50db-ot, akkor egyet sem, mindig új kell nekik....
De a t-com sem jobb, egyszer próbáltam telefon készüléket venni cégnévre, nem előfizetést!!!!, telefonkészüléket, de ők is címpéldányít, meghatalmazást minden szart akartak és megtagadták az eladást, na ez viszont 100%, hogy törvénybe ütközik, de kiröhögtem őket és megvettem egy normál boltban amit akartam....

Ami még tetszik az a telefonos és chat-es ügyinzés, ha nem én vagyok az előfizető, akkor azt mondják nem intézhetek semmit, ha bejelntkezek 1 másodperc múlva és azt mondom én vagyok az előfizető, akkor már minden rendben van...
toreki
Van, ahol a személyit is lefénymásolják, márpedig nem mindegy, hogy a nevemet írja le, vagy az aláírásomat másolja le.

Érdekes az aláírási címpéldányos dolog, mert bank csinálja pl úgy, hogy az átutalási megbízást scanneli, elküldi a központba, és ott grafológusok ellenőrzik az aláírásokat, nem Mari néni a pult mögött. A válasz meg csak annyi, hogy érvényes a két aláírás, vagy nem. Ilyen elven megoldható lenne az is, hogy a cégbírósághoz (vagy hozzájuk tartozó csoporthoz) küldi a szolgáltató az aláírást, és ott ellenőrzik a hitelességét. Persze ez pénzbe kerül, meg ki kell építeni egy rendszert, de ezzel elkerülhető lenne, hogy az aláírások esetleg illetéktelen kezekbe kerüljenek.
Domino
Üdv smile.gif
A következő a problémám: a pannonnál 2003. októbere óta volt korlátlan wapra szóló szerződésem.
Most október elején minden előzetes értesítés nélkül - sőt, az utólag sms-ben kapott tájékoztatás szerint az "én kérésemre" - ezt a szolgáltatást kikapcsolta a pannon.
Hivatkozása szerint:
1. netes oldalak letöltése /az általuk megadott beállításokkal használtam a szolgáltatást/,
2. nagy adatforgalom /korlátlan wap/
3. minőségrontás a többi felhasználó felé /kb. 50%-ban lehetett használni a pannont a lakóhelyemen, a lefedettség hiánya miatt/.

Tények:
1. Valóban volt kb. 180 alkalom/a pannon levele szerint/ az elmúlt 3 évben, hogy netes oldalt töltöttem be - de ezt nekem előre honnét kéne tudnom? Adott egy link, katt és jön az oldal. Ha ez szabálytalan, akkor a pannon miért olyan beállításokat adott meg, amivel betölthető volt?
Szeptember 14-töl ez a beállítás-változás megtörtént, eddig miért nem?
Arra hivatkoztak, hogy ha csak telefonon wapoztam volna, akkor nem tudok netes oldalt betölteni. Ez azonban egyrészt nem igaz, mert a SE K700 alkalmas netes oldalak megjelenítésére, másrészt nem találtam olyan tiltást a szabályzatban, hogy számítógéppel nem használhatnám a wapot.

2. az adatforgalmam kb havi 200 mega lehetett /ezt teszteltem a voda hasonló szolgáltatásával/. Ennek a legnagyobb részét a wapon töltött napi 10-15 óra online idö, valamint mail és a mellékleteként küldött fájlok alkották.
De a kérdés valójában, hogy egy korlátlannál hogy lehet nagy adatforgalom és mégis, mennyi az? Ja és hol van leírva a szabályzatban, hogy a korlátlan mégsem korlátlan?

3. Én rontottam a pannon szolgáltatásának a minőségét? Már bocsánat a kifejezésért, de ez röhej.. Legtöbbször még telefonálni sem tudtam.. Csak a korlátlan wap miatt tartottam ezt a simet, de most megszüntetni sem tudom a hűség miatt.

Miután nem tartom jogosnak és korrektnek a pannon eljárását, most keresem a lehetőséget, hogy legalább a hűség idejére kapjam vissza a szolgáltatást, vagy szüntessék meg a hűséget is, hogy a számomat átvihessem más szolgáltatóhoz.

Mi a megoldás?
asdf
A terminal forumrol jottel mas nicken, igy ne ajanljam azt, vagy szurjak be egy linket? wink.gif
Targytalan, onnan jottel wink.gif
Domino
(asdf @ 2006.11.03, 10:05) *

A terminal forumrol jottel mas nicken, igy ne ajanljam azt, vagy szurjak be egy linket? wink.gif

Ha nekem szólt az írás, igen, onnan jöttem smile.gif Ez az eredeti nickem mindenhol, csak ott foglalt volt.
Ott is leírtam ezeket, de a tapasztaltak alapján kétlem, hogy ott segítene valaki.. smile.gif

(Domino @ 2006.11.03, 10:49) *

(asdf @ 2006.11.03, 10:05) *

Ha nekem szólt az írás, igen, onnan jöttem smile.gif Ez az eredeti nickem mindenhol, csak ott foglalt volt.
Ott is leírtam ezeket, de a tapasztaltak alapján kétlem, hogy ott segítene valaki.. smile.gif

Ja és ha ilyen bennfentes vagy, örülnék, ha el tudnád intézni, hogy ott is tudjam használni ezt a nickem tongue.gif biggrin.gif
Captain Crash
Írásban tájékoztasd az ügyfélszolgálatot a problémádról, erre 30 napon belül válaszolniuk kell. Ezután, ha nem vagy megelégedve az indoklással, akkor fordulj a HJFK-hez!
Colt
A pannonnál vettem feltöltőskártyás simkártyát. Előfizettem a data 50 internetcsomagra. Bár a 2k-s eset kapcsán már ebben nem is vagyok biztos. Remélem nem árverezik el az otthonom, amiért kitudja milyen oldalakra tévedtem wink.gif
A problémám az, hogy a data50 csomag szerint 50 megabyteot biztosítanak 2000 ft-ért, amit annak rendje és módja szerint le is vontak a megrendeléskor, tehát előre. Aztán a használat során, mikor még a felét sem használtam el az 50 megának /mértem a telefon beépített adatforgalommérőjével/, akkor kaptam egy rendszerüzenetet, hogy letelt az 50 mega, innen kezdve a mobilstart lép életbe, zsíros 10kbyte/nemtomhány forintért. Felhívtam az üszt, azt mondták, bizonyára tévedés, kérdésemre, hogy hol tart az adatforgalmam, csak hebegett, habogott a nő, természetesen kiérződött a hangján hogy tudta, de nem árulta el. Azt mondták, használjam nyugodtan, még van az 50 megából. És ezt eljátszották háromszor.
Kérdésem, hogy ezek mindent megtehetnek mindenféle jogi következmény nélkül? Ha nem tájékoztatják megfelelően az embert, akkor 10 perc alatt elwapozhatom pl a 20 ezres egyenlegem, mert a rendszerük "véletlen" átváltott mobilstartra? Ráadásul mivel letelefonáltam a kártyán levő pénzt, a wapot kikapcsolták, holott a pénzt azt beszedték érte, és még volt az 50 megából.
És megtudtam azt is, hogy a pannon az új simkártya vásárlása esetén automatikusan aktiválja a mobilstart internetet. Ami azt jelenti, hogy ha egy laikus véletlen felmegy a wapra, akkor nem is tud róla, hogy a pénze szépen lefogy, mert azt hiszi, hogy a telefon menüjében lépked. Véletlen ez nem jogsértő? Kb olyan, mintha én egy vakhoz bevezetném a villanyt, és a kapcsolót a lábtörlő alá rejteném. Így szerencsétlen nem tudja hogy fogyaszt, de a számlát meg benyújtanám neki a fogyasztásért...
Én is a terminálról jöttem, de kérem ne az ottani pannonfanok válaszoljanak a semmitmondó szóterelésükkel. cool.gif
Domino
(Captain Crash @ 2006.11.03, 11:46) *

Írásban tájékoztasd az ügyfélszolgálatot a problémádról, erre 30 napon belül válaszolniuk kell. Ezután, ha nem vagy megelégedve az indoklással, akkor fordulj a HJFK-hez!

Ezen már két körben túl vagyunk.. smile.gif Mi az a HJFK?
Domino
(Domino @ 2006.11.03, 22:30) *

(Captain Crash @ 2006.11.03, 11:46) *

Írásban ...

Ezen már két körben túl vagyunk.. smile.gif Mi az a HJFK?

Már megvan, köszi smile.gif
L_Matyi
(Colt @ 2006.11.03, 21:47) *

És megtudtam azt is, hogy a pannon az új simkártya vásárlása esetén automatikusan aktiválja a mobilstart internetet. Ami azt jelenti, hogy ha egy laikus véletlen felmegy a wapra, akkor nem is tud róla, hogy a pénze szépen lefogy, mert azt hiszi, hogy a telefon menüjében lépked. Véletlen ez nem jogsértő?

Ha úgy gondolod, hogy jogsértő, jelentsed fel őket, csak akkor fog változni a helyzet, ha valaki felvállalja, a többiek helyett is, hogy tesz valamit az ügyben. A konkrét szolgáltatást nem ismerem, de ha az, amit leírtál így van, akkor lépned kéne az ügyben.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.