Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Utazási Költség Megtérítése
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
ity
Üdv mindenkinek,

Megpróbálom tömören, de így sem lesz rövid.
Tatabányai lakosként vásároltam számtech alkatrészeket Budapesten és garnaciális javítással kapcsolatosan lenne egy felmerült poblémám.
Komplett gépet vásároltam, de két különböző boltban, mert így volt olcsó (alaplap, vga, ház, táp az egyik helyen, másik helyen pedig vinyó, ram, processzor).
Nem tagadás spórolni szerettem volna amennyit lehet, ezért Tatabánya helyett Pestre mentem mert ilyesmi ott olcsóbb, még akkor is ha az ember vmit kénytelen visszavinni garanciás javítás miatt és az ütiköltséget is beleszámolja. Tehát itt előre szeretném leszögezni, hogy nem olyan összeg megtérítéséről van szó, ami a fenti kategóriába beletartozik. Ezt én magam belekalkuláltam és elfogadtam, hogyha vmi rossz akkor nekem még így is megéri. Ezzel nincs is semmi gondom.
A probléma a következő:
Az összerakott szgép több héten keresztül kifogástalanul működött. Majd egy hétre elmentem nyaralni (természetesen a lakás ilyenkor mindig áramtalanítva van). Hazajöttem és a gép bekapcsolásakor bios frissítés nélkül nem indult el a gép. Kénytelen voltam betenni az alaplaphoz adott cd lemezt és arról automatikusan befrissítette magának az alaplap a bios-t. Majd - mind rendes bios frissítés körülményei közt - újraindítást kért, amit meg is tettem. Ez volt az utolsó, mikor a gépem eljutott a biosig. Innentől már arra sem volt képes, hogy a monitort bekapcsolja. Felpörögtek a ventik (táp, cpu. vga) és halálos csend mindörökké. Bios-ig nem jut el a gép, nincs hibaüzenet. Természetesen az alaplapra tippeltem, hogy hibás, de az ördög ugye soha nem alszik és próbálkozik az ember. Bár márkás tápot vettem (chieftec) mégis kipróbáltam másik táppal is, de ugyanezt produkálta. Ekkoe fogtam az alaplapot és felvittem Pestre, hogy nézzék meg mi lehet a baja. Ez lenne ugyebár az az utiköltség amit én válllaltam. A szervizes azt mondta, hogy ilyen jelenséggel még soha életében nem találkozott. (megjegyzem 20 éve foglalkozom informatikával, de ilyet én sem láttam eddig, hogy 1 hét állás után nem indul el egy gép). Azt mondta hagyjam ott az alaplapot és majd érdeklődjek. Így is tettem. Rá egy hétre újra Pesten voltam, reménykedve, hogy egy megjavított alaplappal jövök haza (Ez az utazás még mindig az én bevállalt költségem). Ott azonban azzal az információval adták vissza az alaplapot, hogy teszt-oké.
Hoppá. Mit is jelent ez? Azt jelenti. hogy az alaplap náluk működik, de a szervizes hozzátette, hogy valóban ugyanazt a jelenséget produkálta nála is mikor kipróbálta, de aztán (most jön az első poén) másik processzorral ment!
Kérdem én, ha vásárolok egy procit és működk a gép több héten keresztül, majd egyszercsak nem, akkor fogom magam, kihúzom otthon a konyhafiókot és kiveszek egy másik procit és beleteszem mert azzal megy??? Ez a garanciális javítás???
Hosszas győzködés után "rábeszélt" a szervizes (bolt + szervíz egyhelyen van) hogy nyugodtan vigyem haza, mert most már jó lesz (bár nem csinált semmit vele). És ő arra gyanakszik, hogy máshol van a hiba (proci?). Ha mégsem menne, hozzam vissza és kicseréli az alaplapot.
Mit tud tenni a szerencsétlen végfelhasználó? Hazamegy és kölcsönkéri a szomszédból a kissrác prociját. Én is ezt tettem, és láss csodát, tényleg megy vele az alaplapom. Kezdem elhinni, hogy tényleg elszállt a proci.
Itt kezdődik a kálvária. Fogom a procit és felviszem (ugye ezt máshol vettem) Pestre. Ott közik velem, hogy x ideje vannak a szakmában de ilyennel még nem hoztak vissza procit, ott is elmondom, hogy tudom, én sem értem az egészet. Sajnos azonban aki foglalkozni tudna az ügyemmel az éppen szabin van, de 2 hét múlva jöjjek fel, addigra talán elintézik. Nem örülve, de beletörődve a sorsomba hazajöttem. 2 hét múlva ismét Pesten vagyok a prociért. Az illetékes éppen akkor jött meg, így elnézést kért, hogy nem tudott vele foglalkozni és rögtön kicserélte a procit egy az egyben (a régi bevizsgálása nélkül, tehát nem derült ki, hogy az jó-e!). Boldogan hazajövök és minő meglepetés, a gép természetesen nem megy vele. (újabb szomszédolás, procicsere és megy).
Kérdem én, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy két teljesen (nagykerben) vásárolt Intel P4 D-930-as proci rossz legyen? Sztem konvergál a nullához, de ez ugye magánvélemény.
Felhívom a szervízt (alaplap) és közlöm a fejleményeket, hogy vadiúj procival sem megy. Közben utolsó reménysugárként az alaplaphoz tartozó összes hivatalos bios-t befrissítem, de egyikkel sem megy a vadi új proci. (A szomszéd Celeron-jával semmi baja.) Újra telefon, és kapok egy időpontot, hogy vigyem az alaplapot a procimat és a ramokat, és majd bevizsgálják.
Holnap (szerdán, 4.-én kell mennem).
Nekem ezek után az a véleményem, hogy kb 100%, hogy az alaplap a rossz, méghozzá kezdetektől fogva. (ill. attól fogva, hogy leállt egy hétre, mert előtte kifogástalanul ment a D-930-as procival is).
A kérdésem a következő.
Igényelhetek-e utazási költséget a szervíztől/bolttól?
Ugyanis egy nem működő (kijavítatlan, tehát hibás) alaplapot adtak vissza és az ő hibájukból (hiszen egy rossz alaplapot jóként adtak ki) a procival 2x kellett felmennem Pestre, majd holnap ismét az alaplappal ... és már előre félek, hogy nem utoljára járok ott!). Szóval mégegyszer az a kérdésem, hogy a 3-4 általuk (az ő hibájukból okozott) utazási költségemet megtéríttethetem-e velük? (Ez kb 8000 Huf lenne egyébként.)
Örülnék vmi érdemleges hozzászólásnak, mert holnap reggel utazom Pestre az alaplappal.
Előre is köszönöm szépen a segítő szándékú hozzászólásokat.
Captain Crash
Korábbi rendeletek tartalmazták a szállítási költségek megtérítésének szabályait, a mostaniak nem tartalmazzák. Polgári peres úton, ha úgy gondolod követelheted a károd megtérítését, én nem látom reális esélyét ennek. Átérzem a helyzeted, ha úgy gondolod, akkor irány a bíróság. (Szerintem elég kétes az, hogy sikerül megtérítettni velük a károdat.)

U.i.: Mindenesetre a jelentős kényelmetlenség tekintetében az elhúzódó javítás esetén elég nyomós érvnek számítanak a felmerült költségek. smile.gif Reméljük nem húzódik tovább a történet.
ity
Köszönöm a reagálást.

Az lenne a kérdésem, hogy ezen a linken találtam ilyesmit, hogy:

Kinek kell szállítani a terméket?

Ha a termék a 151/2003. korm. rendelet melléklete alapján jótállásra kötelezett (vagy a rendelet feltételeit egyéb termékre önként vállalták), akkor a rendelet alapján: A rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható fogyasztási cikket - a járművek kivételével - az üzemeltetés helyén kell megjavítani. Ha a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról a forgalmazó gondoskodik.

Vagy ez már elévült szabályzat?
Ariadne
Egy alaplap nem súlyosabb 10 kg-nál. Egy komplett gép igen, de nem azt vettél ott - így jár, aki az alkatrészeken fillérezik... Ne haragudj az erős kritikáért, de ez pont az az eset, amit valszeg simán el lehetett volna kerülni, ha egy helyen veszed a gépet (már ha nem egyes rosszhírű cégeknél teszed ezt), és ez józan ésszel előre belátható, azt hiszem. Remélem azért nem nagykerről van szó ráadásul, hanem kiskerről...
ity
A ház + táp amit szintén ott vettem már meghaladja a 10 kg-ot. Szóval ház, táp, vga, alaplap, bőven több mint 10 kg.
Ha azt mondja, hogy vigyem fel amit náluk vásároltam, akkor meghaladja a súlyhatárt. Ha azt mondja, hogy szereljem szét, akkor meg:
Ha a javítás az üzemeltetés helyén nem végezhető el, a le- és felszerelésről, valamint az el- és visszaszállításról a forgalmazó gondoskodik.

Sztem illő lenne neki az ő hibájából/tévedéséből fakadó káromat megfizetni.

Egyébként ez kisker. Nagyker volt viszont a proci, ram, vinyó.
Egy helyen nem tudtam volna megvenni, azon egyszerű oknál fogva, hogy amilyen alkatrész kellett volna, olyat nem lehetett kapni a másik helyen. Sajnálatos az benne, hogy visszafelé is érvényes volt, amit itt lehetett kapni, azt ott nem sad.gif
De még ha lehetett volna is kapni, akkor sem filléreskedés ... nekem legalábbis 19-24 ezer forint sajnos számít ... bár ne számítana.
Ariadne
Sajnos akkor sem számít 10 kg felettinek, mert külön alkatrészekről van szó. Vehetek én a multihipermarketben egy azonos márkájú DVD lejátszót, egy tévét meg hangfalszettet, attól még nem vitethetem be velük a DVD lejátszót, mondván 10 kg-nál nehezebb... Ha viszont egy komplett házimoziszettet veszek komplett házimoziszettként, aminek pont ugyanezek a részei, akkor kötelesek kijönni érte. Szerintem.

Mindez nem jelenti azt, hogy helyesnek tartanám az eljárásukat mert nem az. És remélem sikerül elérned a végeredményt, hogy cseréljék egy ugyanolyanra vagy visszakapd a teljes vételárat.

szerk: Ez valóban jelentős összeg, amit írtál, de ennek ellenére a veled megtörtént esettel mint hátránnyal számolni kell, ha külön helyen vásárolt alkatrészekből állít össze új gépet az ember. Egyébként - csak tipp - villámnak nem lehetett köze a dologhoz esetleg? Remélem nem...
Csaba_20
Ha az említett alaplapnak leírása szeritn tudnia kéne az említett processzort kezelni, de nem kezeli, akkor jogosan reklamálsz az alaplap forgalmazójánál. Az utazási költségeid nem kötelesek megtéríteni. Egyébként érdekes esettel állunk szemben, melyre a jog nem ad megnyugtató megoldást a fogyasztó számára(nem téríti meg az utiköltségeit). Ugyebár az alaplapot nem nevezhetjük rögzített bekötésűnek, mert házzal együtt elvihető a gép, viszont úgy már adott esetben 10 kg-nál súlyosabb cipelésről beszélünk. Tehát egyik esetbe se tartozik bele, mégis együttesen már problémás szállítani. Az én számítógépházam tápegységgel együtt közel 9 kg. Erre még rájön az alaplap, processzor hűtőborda, ventilátor(ok), optikai meghajtók, winchesterek, videokártya, egyéb kártya súlya. Tehát jóval 10 kg felett járunk. Ezzel csupán azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a valóságban is előforduló állapotról írok és nem feltételezésről.

Tehát a költségeid visszafizetésére nem látok reális esélyt, de remélem az alapproblémád megoldódik rövid időn belül. A processzort eladó üzlettől úgy tűnik rendes volt, hogy cserélték.
ity
Villámnak már csak azért sem lehetett köze a dologhoz. mert az alaplap más processzorral működött (sógorom fiának a gépében egy kisebb teljesítményű celeron van és azzal tökéletesen ment).

Amúgy feladtam. Lenyeltem a pluszköltséget. Hogy tanultam-e belőle, hogy egy helyen vásároljak? Nem tudom. Sajnos Tbányán az informatikai eszközök nagyon drágák (Pesthez képest)
Majdnem plusz 10 ezer forintomba került egy garnaciális csere. Ennyivel nem kalkuláltam vásárláskor. De hozzá kell tennem, még ezzel a plusz 10 ezerrel is vmivel olcsóbban jöttem ki, mintha Pesten egyhelyen vettem volna mindent (Tbányai vásárlásról nem beszélek, mert ott kb 70-el lett volna drágább összesen).

Végülis kicserélték az alaplapot. Elismerték, hogy ők hibáztak. Elsőre is ki kellett volna cserélniük. Pénzt nem kaptam utiköltségre.
Ariadne
Szerintem eléggé egybehangzóan írtuk, hogy ez a költség a te költséged ilyen esetben a szabályok szerint. De örülök, hogy megoldódott a dolog - végülis ez volt a legfontosabb -, és még így is megmaradt a messzi vásárlás "árelőnye". Remélem most már rendben fog menni minden.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.