Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Gázszolgáltatók
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Közműszolgáltatások
1, 2, 3, 4
Vaslemez
A gázszámlánkon - számomra legalábbis - meglepő dologra bukkantam. Az eddigi 512 Ft-os gázátalány mellett havonta további 80 Ft-ot is fizetni kell a Faktorház Díjbeszedő Rt.-nek. Nem egy nagy összeg, de akkor is.
Szerintem én a Fővárosi Gázművekkel szerződtem (15 éve, hirtelen nem is találom a szerződést, de valahol megvan) arra, hogy gázt biztosít nekem X Ft-ért. Semmi közöm ahhoz, hogy ezt a díjat a Gázművek hogyan és mennyiért szedi be. Vagy rosszul gondolom?
Vaslemez
Kedves FVF!
Nincs itt senki, aki válaszolni tudna a kérdésre???
FVF
Szia, elnézést, valahogy elsiklottam a kérdés felett! Privát üzenetben adok egy személyt, aki erre a kérdésre válaszolni tud, mert ez összetettebb annál, hogy így meg tudjam válaszolni.
diosd
A január 15-től érvényes új gázár alkalmazásával kapcsolatban lenne problémám. A szolgáltató meglehetősen érdekesen és szerintem önkényesen alkalmazta az új árat. A havi fogyasztásom januárban összesen 558m3 volt. A cég szerint ebből a régi áron 88, míg az új áron 470m3-t fogyasztottam. (Leolvasás a hónap közepén a mi körzetünkben nem volt.)
Kérdésem: Van-e valami szabály az új megemelt ár alkalmazásával kapcsolatban, mert az említett számítási módot meglehetősen vérlázítónak tartom.
FVF
Erre a választ a cég adhatná meg. Számomra egyértelmű, hogy ezt csak leolvasással lehetne hitelesen megoldani, bár tudni kell, hogy nekik is van lehetőségük az ellenőrzésre. Én egy panaszlevélben kérném ennek kivizsgálását, nem tűnik logikusnak. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy míg január első felében eléggé meleg volt, második felében már voltak komoly minuszok...
Bosi
Üdvözletem,

Kérdésem az volna, hogy a két hete felszerelt gázmérő órát hogyan tudnám független szervezettel hitelesíttetni?

A lényeg, hogy két hete társasházunk minden lakásában új mérőórát szereltek fel. A felszerelés óta minden lakásban kivétel nélkül az eddigi átlagfogyasztás kétszeresét méri az új óra. Az elmúlt hónapok átlagfogyasztása az én esetemben (télen, fűtéssel együtt) 32 m3. Most az új óra, pontosan ennyit mért két hét után, amikor már a fűtés is ki van kapcsolva (saját központi gázcirkó fűtésünk van)
Nem tartom elképzelhetőnek, hogy egy 65 m2-es lakás két felnőtt és két gyerek mindennapos átlag gázfelhasználása havi 20 ezer forint fölötti összegű kell legyen (melegvíz és főzés, tavaszi fűtés).

Kérdésem tehát, hogy hogyan vizsgáltathatom be az új órát és milyen forumhoz fordulhatok felülvizsgálatért?

Természetesen az összes lakó nevében, mint társasházi közösség.
Bosi
Bocsánat,

A számadatokat elgépeltem, de azért érdekelne, hogy mit lehet tenni az új mérők hitelesítése ügyében, ha nem a Gázműveket szeretném megbízni ezzel.
liza
Országos Mérésügyi hivatal(vagy mi a neve)? Próbáltad?
FVF
Illetve Magyar Energia HIvatal
GYG
Üdvözlöm az olvasót!

Társasházi lakásban lakom és gázt szeretnénk bevezetni a lakásunkba. A házon belüli felmenő ág már kiépítésre került, tehát csak a felmenőágra szeretnénk rákötni. Azonban azt a felvilágosítást kaptuk, hogy fizetnünk kell a többi olyan lakónak is akinek már be van vezetve a gáz a lakásába?!
Szeretném tudni, hogy ez valóban így van-e és hogy hol találom ennek a törvényi szabályozását, ha létezik.

Előre is köszönöm a segítséget:

Győri Gábor
Pjotr
Ha a többi lakó közössen fizette be a felmenő ág kiépítését, akkor logikus, hogy fizetni kell érte, hiszen az nekik is pénzbe került.
Az meg nem lenne tiszetsséges, hogy kiépítették a vezetéket a saját pénzükből, aki meg nem fizetett akkor, az meg csak úgy ráköt.
baltzer
Szeretnék konkrét és megnyugtató választ kapni az alábbi számomra egyre érthetetlenebb és nyugtalanitobb kérdésre.
Ki ellenőrzi és védi a fogyasztók érdekeit a földgáz kalória tartalmának(fűtőértékének) figyelemmel kiséretében és mindezt hogyan teszi?
Kérdezem ezt egyrészt azért, mert a palizert, sonkát, tejet stb. rendszeresen ellenörzi a fogyasztó-védelem, de nem ismerem ( sőt nem találkoztam olyannal aki tudná) hogy hogyan ellenörzik ezt a sokkal nagyobb költséget jelentő tételt, illetve ennek valóságosságát.
Másrészt azért is érdekel, mert történt velem ez ügyben 1-2 dolog, amit nem értek:
Pl.: Tavaly márciusban 2 hétig külföldön voltunk, ezért a ház fűtését minimálisra vettem. Ennek ellenére a köbméter fogyasztás a tél rekordja volt…A külső hőmérséklet egyáltalán nem indokolta ezt.
Az elmúlt héten –bár a külső hömérséklet nem volt hűvösebb- a fogyasztás érthetetlen módon duplája volt a megelőzö hetinek..?
Én –másokkal egyetemben- csak a köbmétert tudom ellenőrizni, azt nem, hogy gázt, levegőt, vagy a kettő milyen arányú keverékét méri az órám?
Tehát a kérdés ismét: Ki tudja és hogyan teszi meg ezt helyettünk?
mad.gif
FVF
A panaszt nem teljesen értem. HA levetted a fűtést, akkor nem fog jobban fűteni csak azért, mert a távollétedet kihasználva gyengébb anyagot juttattak át...

De a lényeg, a kérdésre a MEH, a Magyar Energia Hivatal a válasz, ők meg tudják mérni a földgáz fűtőértékét. Társ és szakhatóságunk, tehát nekik hatóságként is van joguk akár ellenőrzésre, akár adott eredmények esetén szankcionálásra.

Volt már, hogy hasonló panaszt adásba szerettünk volna tenni a szerkesztővel egyetemben, de jött egy üzenet az adott rádió vezetésétől, hogy szponzorációs problémák miatt nem kerülhet műsorra a téma. Ezért van adásban csak parizer. De ha jobban figyelsz, akkor azért kaphatsz információt közművekről is. Nem tudom egyébként, hogy kevesebb -e az élelmiszerek piacon forgó készletértéke, mint a gázé, de lehet, Neked pontosabb adataid vannak.
Joooe
azt nem, hogy gázt, levegőt, vagy a kettő milyen arányú keverékét méri az órám?

Elég gáz lenne, ha levegő is lenne a csövekben smile.gif
blowup.gif
FVF
Ja és még egy: "helyettünk" senki nem tesz meg semmit. Ám sokan vannak, akik arra hivatottak, hogy segítsenek azon, akinek egyedül nem megy.
baltzer
Köszönöm a választ és ha nem fogalmaztam volna érthetően, úgy megprobálom most kiegésziteni:Mivel elutaztunk, levettem a fűtést mondjuk 22 fokról 12 fokra. A fogyasztás mennyiségének -hasonló külső körülmének között- kevesebbnek kellett volna lennie, hiszen 10 fokkal kevesebb volt a fűtésigény.
Ezzel szemben rekord köbméterfogyasztás volt...? Én erre nem találtam logikus magyarázatot. Ezért vetődött fel bennem-mint logikailag egyetlen lehetőség-hogy ha kisebb a fűtőérték, akkor nagyobb köbméter felhasználás kell ugyanazon hőmennyiség levételéhez,hiszen a hőfokszabályozó még az alacsonyabb hőmérséklet tartásához is igényli a kalóriát. Ez lehetne magyarázat a visszavett fűtés ellenére megnőtt fogyasztásra. Vagy van más is? ( szivárgás nincs, mivel nyáron majdnem nulla volt a fogyasztás) A gyanúsan logikátlan gázfogyasztás viszont most újrakezdődött.Milyen más ok lehet??
FVF
Meg kell nézni, hogy a számla melyik időszakra vonatkozik. Mivel átalányoznak rendszeresen, lehet, hogy egy másik időszakra vonatkozik a számla, mint a levett időszak.
baltzer
Ennek a számlához lényegében semmi köze, mivel a mért fogyasztást nézem az órán. Az óra egyébként 2 hónapja lett cserélve és ami a lényeg: ugyanaz az óra mér "logikiátlanságokat"!
Ariadne
Ha úgy gondolod, hogy rosszul még az óra, tudomásom szerint ki lehet hívni a gázműveket, hogy ellenőrizzék, mert szerinted valami nem stimmel vele.
Pjotr
(Joooe @ 2005 Dec 7, 03:50 PM)
azt nem, hogy gázt, levegőt, vagy a kettő milyen arányú keverékét méri az órám?

Elég gáz lenne, ha levegő is lenne a csövekben smile.gif
blowup.gif

Pedig van, azzal csinálnak nyomást benne....
Joooe
Én itt a robbanós animációval elsősorban a levegő oxigéntartalmára akartam utalni... továbbra is elképzelhetetlennek tartom hogy akár csak kis mennyiségű oxigén lenne a csövekben rolleyes.gif
FVF
Kicsit alaposabban utánajártam a dolgoknak, annyira, hogy az utóbbi időben sikerült a sajtó figyelmét is felkelteni (no persze a hideg miatt is).

A földgáz fűtőértéke egy és adott az egész rendszerben. Ennek központi, megállapított értéke 34 MJ/m[size=1]3
A változásokat követik a központban, naponta 144 méréssel. Amennyiben eltér, akkor az értékeket korrigálják, s a fogyasztó az átlagos értéktől nézve többet, vagy kevesebbet fizet.
Gondolom avval nincs vita, hogy a gáz egységes fűtőértékkel rendelkezik a Váci úton, illetve a MArgit körúton is...

DE.

VAn probléma a nyomással is. A légnyomás is más 80, illetve 300 m tengerszint feletti magasságon. Ezt még korrigálja a szolgáltató, mivel 300 méteren nem tud ugyanakkora nyomást biztosítani, így az ott lakók kevesebbet fizetnek.

Amennyiben azonban téli hidegben mindenki fűt, mint az állat, leesik a nyomás. Ezt ki lehet egyenlíteni kompresszorházakkal, de sok pénzbe kerülnek, s még kevés van belőlük. Így sajnos számolni kell avval, hogy a fűtési szezonban, vagy nyáron szombat délelőtt, amikor mindenki főz, a készülékeink alacsonyabb hatásfokon működnek.

A kromatográfos méréseket meg lehet tekinteni ben a MOLnál, illetve nemsokára a szolgáltatónál is, ingyen.

Otthoni méréseket nem javasolok senkinek, mert mi kértünk rá árajánlatot, s nem hiszem, hogy a több százezer forint megérné, s nem is látok sanszot arra, hogy a fűtőérték gyengébb lenne. A nyomás kisebb, ez tény.
Ariadne
Figyelemfelhívásként szeretném leírni, hogy ne bízzatok meg feltétlenül az óraleolvasókban! Bp-en a házunkban a negyedéves leolvasás után egy hónappal újabb falragasz jelent meg, újabb leolvasás történt, amit nem a szokásos ember tett meg. Listája volt a lakókról, teljesen hitelesnek tűnt, végigjárta a házat szépen.

A gázműveket felhívva viszont véletlenül kiderült, abban a hónapban ebbe a házba nem küldtek leolvasót, külön utánanéztek, ez egészen biztos. Tehát az emberke valószínűleg "vagyonszerzési" céllal nézhetett körül a lakásokban... blink.gif

Ha gyanús a dolog, kérjetek a leolvasótól igazolványt, és egy megbízólevél is kell legyen nála a gázművektől, amelyben a személyi igazolvány száma is szerepel az emberkének - sőt a gázműveket is fel lehet hívni, küldtek-e ki tényleg valakit. Félni nem kell azért, de vigyázzatok...
Joooe
Egyébként sem szeretem beengedni az ilyen leolvasókat, szerencsére aki nálunk jár megszokott ember, és csak kérdezni szokta hogy mennyi az óraállás, nem jön be az ajtón smile.gif

Bár gondolom az ilyenek nyugdíjasokra utazhatnak, nem olyanokra, aki esetleg leverheti az orrát, ha rosszalkodik biggrin.gif box.gif

szerk.: ez olyan fontos figyelmeztetésnek tűnik, kiemeltem
toreki
Nálunk a leolvasó előre kirakja a céges papírra írt hirdetményt, hogy mikor jön. Aki nincs itthon, írja ki az állást. Mi akkor is kiírjuk, ha otthon vagyunk. Sőt van olyan a környezetemben, ahol mindig kint van az előző állás, csak akkor veszik le, amikor az újat kiírják. (Így nem tudját a betörők, mikor vannak otthon.)
Kerry
Sziasztok!

Nekem az a problémám adódott a szolgáltatóval, hogy még augusztusban lemondtuk a gázt, mivel vettünk egy kerámialapos tűzhelyet, és nem volt tovább gázra szükségünk. Többször próbáltak kijönni, hogy a szerelést végre tudják hajtani, sőt még a nemtetszésüket is kifejezték, mert dolgozni merünk, és nem vagyunk akkor éppen otthon, amikor ŐK jönni tudnának. Illetve kijelentették a szerelők, hogy Ők nem szeretnének ez miatt túlórázni. Mondtam, hogy OK, és kivettem egy nap szabadságot, hogy legyen vége az ügynek! Aztán jöttek is ketten, és kb. 2 perc alatt el is végeztés a munkát, ami abból állt, hogy a cső végébe betekertek egy dugót, és rátettek egy plombát is. Kicsit bosszús voltam, mert ezért kikellett vennem egy nap szabit! Kérdeztem őket, hogy ez mennyibe fog kerülni, de nem tudtak válaszolni, azt mondták, hogy majd küldik a papírt. Aláírtam a munkalapot, amit sajnos nem olvastam el, mert siettek, és nem akartam feltartani őket. Aztán ma reggel kaptunk egy csekket, a munkalapot, és egy számlát, ami 11.000.- ft-ról szólt. Azt gondolom, hogy ez már pofátlanság, hogy MI alkalmazkodunk, kinyaljuk a s.....et, és még van pofájuk ennyi pénzt kérni ezért a munkáért. Ráadásul a számlán két ember óradíja szerepel, mindkettőjüknek egy-egy óra! Szerintem ez a munka még egy embernek is sok, nemhogy kettőnek!

Ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy mit tudok tenni, hogy ne kelljen legalább a teljes összeget befizetnünk. Esetleg az jó megoldás-e, ha egyáltalán nem fizetem be a csekket?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Kerry
toreki
Biztonsági okokból (nyomás alatt dolgoznak a csövön) mondhatja a gázszolgáltató, hogy két emberes munka, viszont pofátlanság 2x1 órát elszámolni, amikor ketten együtt 1 órát sem dolgoztak. Ugyanide sorolható a villanyszerelők munkája is. De ez csak a személyes véleményem.
Captain Crash
Mindenképpen az ügyfélszolgálatukon kell reklamálni, hogy márpedig ekkora díjat nem vagy hajlandó munkadíjként kifizetni. Mutassanak egy olyan szerződési feltételt, ami alapján ekkora összeget köteles vagy kifizetni. Hangoztasd, hogy ennyiért bankokban magasabb tisztséget vállaló emberek dolgoznak. Gyanítom, egyébként, hogy ilyennek külön díjja van és ezt fizetteték meg veled, melyet egyébként az ÁSZF-ben találsz meg. Ha az ügyfélszolgálat tájékoztatásával nem értesz egyet, akkor a vásárlók könyvébe is írd bele a kifogásaidat! Ha mást nem is, de ez bizonyítani fogja, hogy ezt az összeget vitattad.
Kerry
Köszönöm a válaszotokat, ma fogok bemenni az ügyfélszolgálatra!
Volna még egy kérdésem! Mi van akkor, ha nem én vagyok a lakástulajdonos, nem vagyok bejelentve sem a címre, de én írtam alá a munkalapot? Nem csak a tulajdonos írhat alá ilyen esetben? Erre nem hivatkozhatok!

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kerry
Ariadne
Egyszerű, szerezz egy meghatalmazást a tulajtól. Reklamálni sem biztos hogy tudsz, ha nincs nálad meghatalmazás... (hmm, bár ha úgy vesszük, akkor olyan írta alá akkor a papírt, aki erre nem volt jogosult - ez akár jól is jöhet... rolleyes.gif )
Kerry
Voltunk bent az ügyfélszolgálaton, de abszolút rugalmatlanok, persze tudom, hogy ez nem a piac, ahol alkudni lehet, de azért ez pofátlanság! Így könnyen meg lehet gazdagodni, hogy amikor megkérdezi az ember a melóst, hogy mennyibe fog kerülni, akkor azt mondja, hogy "hát, hát én nem tudom, mert nem ők számláznak...", aztán meg amikor jön a számla, már nincs mit tenni, be kell fizetni! Az a baj, hogy kis ember vagyok ahhoz, hogy bármit is tegyek ez ellen, de azt mondom, hogy b.....k meg. Minden esetre kíváncsi lennék a fordított esetre, ha én dolgoznék valamelyik DDGáz-os parasztnak, és odanyomnék az orra alá egy jókora számlát aránytalanul ahhoz képest, hogy mennyit dolgoztam! Persze én nem hajthatnám be, ahogy ezt ők megtehetik abban az esetben, ha én nem fizetek! Úgyhogy nagyon dühösen távoztunk az ügyfélszolgálatról, és sajnos csak annyit sikerült elérni, hogy részletben fogjuk kifizetni! Hipp-hipp hurrá! Mindíg a kisember szívja meg (ez micsoda közhely)!

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Kerry
Ariadne
Na azért ne feledjük el, a dolog kezdete az volt, hogy aláírtál egy papírt, amit nem olvastál el (ha jól értettem, hogy azon szerepelt, hogy két ember egy-egy órai munkája volt)... Nagyságrendekkel jobb alkupozícióban lettél volna, ha elolvasod és nem írod alá. De mondom, arra hivatkozva, hogy nem a tulaj írta alá, hanem olyan, aki nem jogosult erre, szerintem még lehetne próbálkozni... Hivatalosan ugyanis tudtommal csak a tulaj írhat alá ilyen esetekben vagy olyan személy, akit ő erre meghatalmazott.
Kerry
Tudom, és igazad van abban, hogy vakon aláírtam (én barom), de siettek, és nem akartam feltartani őket, meg ráadásul éjszakás voltam, és szerettem volna minél hamarabb visszafeküdni, mert fáradt voltam! Na mindegy mostmár, nem akarok emiatt gyomorfekélyt kapni! Azért kössz a tanácsokat!
toreki
Ariadne: a baj inkább az, hogy egész órát számolnak fel a 10 perces munkára. Nem csak ők, minden cég. Meg az, hogy nincs ott a papíron, meg ÁSZF-ben, hogy mennyi az óradíjuk.
gazmumus
(FVF @ 2005.03.07, 14:52) *

Erre a választ a cég adhatná meg. Számomra egyértelmű, hogy ezt csak leolvasással lehetne hitelesen megoldani, bár tudni kell, hogy nekik is van lehetőségük az ellenőrzésre. Én egy panaszlevélben kérném ennek kivizsgálását, nem tűnik logikusnak. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy míg január első felében eléggé meleg volt, második felében már voltak komoly minuszok...

Ugyan a korábbi hasonló jellegű probléma 2 évvel ezelőtt volt, de nálam is hasonló trükköt csinált a gázszolgáltató a számlájában!
Ugyancsak áremelésről van szó csak itt már 72 %-osról! Nekem havi mérőállás bejelentésen alapuló elszámolásom van. Január 2-án interneten lejelentettem mérőállást (pont a szolgáltató önkényes elosztásának elkerülése miatt), de ők simán jan. 8-i mérőállásnak könyvelték a számlán. Ezzel még nem is foglalkoztam volna különösen, de akkor fogyott el a türelmem amikor a fogyasztási adatoknál december, valamint január hónapra eső hőmennyiségek és a számla tételes felsorolásánál szereplő hőmennyiségek eltérnek egymástól. Természetesen úgy, hogy kevesebb hőmennyiséget számolnak a régi áron és több hőmennyiséget az új áron, így kb. 1000 Ft-ot kiszedve a zsebemből! Megnéztem egy ugyanilyen elszámoláson lévő ismerősöm gázszámláját is ahol ugyancsak nem stimmelnek ezek az értékek. Nem tudom, hogy mivel magyarázzák majd ezt az eltérést, de hétfőn ki fog derülni mert bemegyek és megreklamálom a számlát! Lehet, hogy másoknak is érdemes lenne megnézni ezeknek a hőmennyiségeknek az eltérését! Összességében ezzel a két "tévedéssel" egy számlában kb. 4000 Ft-al akarnak átverni, ami a számla értékét tekintve közel 20 %! És ki tudja még hányan vannak hasonló helyzetben
asdf
En dec 31-en feladtam netesen az akkor aktualis allast /foleg amiatt, mert evvegen az utso ket hetben szabadsag+betegseg okan fixen ment a futes, es ezt talan ne aranyositsak bele a januari emelt dijba, amikor viszont a kutya nincs itthon wink.gif/. Ho kozepen van leolvasas, igy majd csak egy het mulva lesz szamlam, olvasva a fentieket alaposan at fogom tanulmanyozni a szamlat smile.gif /bar nalunk valami olyat irnak, hogy barmi van, barmikor kozlok netesen oraallast, a szamlat arrol fogjak kiallitani, aztan a kovetkezo haviban meg lehet nagyobb osszeget tejelni. Tehat elvileg nekem a 30 napbol most csak 15 lesz kiszamlazva, es jovo haviban mar az emeltdijasan lesz az ezevi elso 15 nap, amit nem szamlaztak ki, meg az amugy normalisan esedekes kovetkezo 30 nap. Na, az egy durva szamla lesz, az biztos sad.gif
toreki
Kötelezni kellene a szolgáltatókat, hogy árváltozás előtt olvassák le az állásokat. A villanynál nem annyira gond, mert ott a fogyasztás nem változik, de a gáznál két hónap között 2x-es fogyasztás is lehet.

Mi is bejelentettük a villany állását év végén, mert többet fogyasztotunk, mint az átalány volt (más lakik a lakásban, mint korábban). Ők voltak megsértődve, hogy nekünk éves leolvasás van, mit akarunk.
asdf
Hat, nekik ez penz, szembe mennek ezzel. Nalunk regen az volt, hogy jott a faluban lako leolvaso, leolvasott, es fizetni is nala kellett, aki nem volt otthon, az az adott napon atszambazott hozza, es ott megtette ezt. Aztan most mar csak leolvas, a szamla postan jon, ellenben van csekk /eddig nem volt/. A legujabb pedig az, hogy atallnak eves elszamolasra /mar aki akar/, az elmult ev fogyasztasa alapjan jonnek a fix osszegu szamlak es egy elszamolo szamla az evi 1 leolvasas utan, aki meg marad fogyasztas alapjan fizetonek, az havonta diktalja be a meroallast /telefonon, neten, es talan meg sms-ben is/, ellenben a gazmuvek altali leolvasas hasonloan az atalanydijasokhoz, itt is egy evben egyszer lesz.
Ariadne
Nektek legalább megjön a számla... Nekünk most tűnt fel sajnos, hogy egy "első felszólítás" nevű, gyászkeretes levelet küldött a gázszolgáltató, nem rendes számlát. Jobban utánanézve az is kiderült, hogy a net és a kábeltévé számla sem érkezett meg decemberben... mad.gif Ja, és külön poén, hogy egy köpésre lakunk a postások szakmai szervezetétől, ahol a posta ügyfélszolgálata is működik... starwars.gif Ehhez képest tértis levelet meg csomagot soha, de soha nem hoznak fel, csak cetlit dobnak. Lehet elmegyek valamelyik nap asztalt csapkodni. rolleyes.gif
Joooe
(Ariadne @ 2007.01.13, 20:49) *
Ehhez képest tértis levelet meg csomagot soha, de soha nem hoznak fel, csak cetlit dobnak. Lehet elmegyek valamelyik nap asztalt csapkodni. rolleyes.gif

OFF:
Én is voltam így egy tértis levéllel, csak tudtam mi volt benne, úgyhogy szartam rá.
Aztán kb. harmadik cetli után csönget a postás dec. 27-én hogy tértis levelett hozott. És látom rajta: határnapos: dec. 27. biggrin.gif Úgy látszik ha csak lehet az ügyelet futtatják inkább biggrin.gif
Iván
Nálunk még jobb, az új postásunk mindent bead a szomszédnak, aztán van hogy egy hétig nem találkozunk, én meg rágom a kefét hogy hol a csomagom , mert ők sincsenek soha otthon
toreki
Nekem 9-e este és 11-reggel között jött december 20-i keltezésű számla, 4-i elsőbbségi levél, meg sok más. Érdekesen együtt a jan 8-i ajánlott levéllel. Előtte két hétig semmi. Meg is írtam nekik. A 20-i számla 2-án járt le, ugyhogy fizethetek min 10 nap kamatot 150ezerre.

A tárasházunkban a postát mindig másnak dobják be. A multkor egy behajtó cégtől jött levélre volt tollal felírva a mi ajtószámunk. Felhívtam őket, hogy ne várják, hogy a cég, akit felszólítotak fizetni fog. Megköszönték smile.gif

A multkor jött egy ajánlott, benne értesítő, és egy 240 ezres számla. Fel volt bontva. Megreklemáltam, erre visszaírtak, hogy a postásnak nem kell személyesen átadnia, ha meg reklamálni akarok, küldjem el _Miskolcra_ a központi üszinek a felbontot borítékot.

Hát hülye vagyok én?
Ariadne
(toreki @ 2007.01.13, 21:32) *

Nekem 9-e este és 11-reggel között jött december 20-i keltezésű számla, 4-i elsőbbségi levél, meg sok más. Érdekesen együtt a jan 8-i ajánlott levéllel. Előtte két hétig semmi. Meg is írtam nekik. A 20-i számla 2-án járt le, ugyhogy fizethetek min 10 nap kamatot 150ezerre.

Posta ügyfélszolgálata itt van Bp, elvileg itt lehet reklamálni szerintem. Én legalábbis fogok. Az egy dolog, ha szabadságra mennek a postások két ünnep között, de azért a szolgáltatás folyamatosságát illene biztosítani addig is...
Mázlis
Sziasztok!
Nekem az alábbi problémáim vannak a szolgáltatókkal:
1./ Posta: konkrétan, a postás jár, de levelet nem hoz. Irtam, reklamáltam, s érdemleges választ nem kaptam. A leveleimet későn kapom meg. Pl: a dec. 17-én feladott levél (CITIBANK) január 8-án érkezett meg (a fizetési határidő január 5. volt). De ez csak 1 a sokból. Szerintük sok a probléma a házakon nem megjelenített házszámokkal. Nálam minden rendben van ezzel. Aztán a postaládával is. Az is ott van. A levél pedig nagy valószínűséggel a logisztikai központjukban pihenget, s ha összejön 3-4 db. akkor összegumizva megkapjuk. Nem egyedül állok ezzel a porblémával. Az egész város ezzel küzd. Az Önkormányzat is rákérdezett a posta területi igazgatójára, de Ő is csak a házszámokra és a postaládára hivatkozott. Nem tudott érdemleges válasszal szolgálni. Illetve lelkesen tájékoztatott arról mindenkit, hogy decemberben megnyílik a nagy posta. Hurrá! De kikérdezte? Nem ezt kérdeztük! Azt után érdeklődtünk, hogy hol a levelünk?

A minap tértivevényes levelet kaptam - pénteki napon -, s gondolván, hogy legyünk hamar túl rajta, szombaton felveszem a levelet a postán. Szombaton leballagtam, s kispostánk zárva volt. Igy kénytelen voltam hétfőn hamarabb eljönni a munkahelyemről, mert ugye a posták is akkor vannak nyitva, amikor én balga dolgozom. Mindehhez hozzáteszem, hogy a munkahelyem, tömegközlekedéssel 2,5 óra oda - 2,5 óra vissza. Tehát, ha reggel 8-ra járok dolgozni, elindulhatok 6 óra előtt, s a munkaidőm, amely 8 óra, 4-ig tart. Igy hazaérek este fél hétkor. Ez a fránya kisposta meg 8-18 óra között van nyitva. Valószínűleg a nyugdíjasoknak és a kismamáknak. Akik úgyis egész nap otthon vannak. Nem nekem, aki dolgozni járok. No, mindegy. Én nem szoktam levelet küldeni, ne tegyek rosszat a barátaimnak, inkább elektronikus postán levelezek. smile.gif

2./ Vízszámla: minden második hónapban jönnek leolvasnak. Ez így van rendjén. De miért kell nekem itthon készpénzt tartogatni, hogy kifizessem a számlát? Hogy fizethetem ki a számlát? Azt a tájékoztatást adták, hogy ha nem vagyok itthon, akkor lefáradhatok a központba (két busszal kell lehet oda eljutni, kb. 12 km), és ott az irodában befizethetem (munkaidőben - amikor én is dolgozom). Vagy adjak egy állandó átutalási megbízást a bankomnak. Na, ugye ezt azért mégsem. Jobban szeretem saját kezemben tartani a bankszámlámon lévő összeget, s annak koordinálását magam végezni. Csekket ugyanis nem adnak. Megkérdeztem, miért nem? Tipikus női válasz: csak. Csak azért, mert készpénzben kell kifizetni a díjat. De miért is? Nincs jogom elmenni itthonról akkor, amikor jön a vízdíjbeszedő, s köteles vagyok magamnál pénzt tartani? Sosem szoktam. Csak miattuk van nálam azokon a napokon pénz.

3./ Villanyszámla: eddig a dolgozók a hónap elején hozták a számlát, szépen végig ballagtak az utcán, mindenkinek bedobálták. S immáron 3 hónapja az utolsó - befizetési napon -, kapom meg. Igy nagyon nehéz kifizetni időben.

Most ilyen estekben, mit tehet az ember lánya?
Kérjem meg az összes, velem levelezésben állót, hogy tértivel küldje a leveleit?
Üljek itthon, várjak a vizesre?

A város, ahol élek, 63 ezer lelket számlál. Pest megye legnagyobb települése. Nem értem, hogy az infrastruktúra hova megy? Merre vándorol... sad.gif Mert erre nem, az biztos.

Mások is küzdenek ilyen, vagy hasonló problémákkal, vagy csak mi?

asdf
Nekem egy ismerosom ugy oldotta meg anno meg regen a gazszamlajat, azok sem akartak csekket adni. Aztan nem fizetett, nem fizetett, egyszercsak jott a level, hogy most aztan ha 8 napon belul nem fizet, akkor kikapcsoljak. Es a level mellett a csekk smile.gif Na akkor befizette smile.gif
A csoportos beszedestol amugy nem ertem miert kell parazni, megadsz egy limitosszeget, aztan csokolom...
Mázlis
Köszi a választ, de nem szeretem megvárni a fizetési felszólításokat. Az már nem én lennék. Soha nem szoktam odáig eljutni, hogy fizetési felszólítás...
A csoportos beszedésről pedig az a véleményem, tapasztalatom (amely ugyan nem saját, hanem a kolléganőmé), hogy nem. A kolléganőmnek január hónapban 3x vették le (limitet nem meghaladva) a villanyszámlát. Szóval azt azért még sem szeretném! A bank nem fogja követni azt, hogy melyik számla, milyen összeggel, csak és kizárólag a limitet figyeli. És nem is várható el tőlük, hogy ilyennel foglalkozzanak. Azon kívül továbbra is én szeretném beosztani a pénzemet.
Üdv, Mázlis
Kenderice
Tigáz.
Nekem január óta húzódik egy számlareklamációm. Nem kevés összeg, csaknem 80 ezer. Szeretném kifizetni, de mivel hibásan állították ki a számlát (kb. 140 ezer körüli összegről), és ezt a telefonbeszélgetések során be is ismerték, ezért nem fizettem azt be.
Háromszor telefonáltam az ügyfálszolgálatnak (a "nehéz tigázos napokon" 4-5 órán át próbálkoztam), kétszer töltöttem ki az internetes panaszbejelentőjüket, két e-mailt küldtem a gázszámlán feltüntetett címre és még egy tértivevényes levelet is küldtem. Egyikre sem reagáltak semmit.
Ezekután ha esetleg valamilyen behajtó cégtől kapnék fizetési felszólítást, hát nemigazán tudnám, hogy mit tegyek.
asdf
En biztos ami tuti alapon, havonta a fogyasztasnak megfelelo osszeget szepen elutalnam nekik. Aztan ha panasz van, akkor lehet jonni orat leolvasni, es osszehasonlitani a befizetett osszeggel.
Amit viszont az eves leolvasasos dolog cimen csinaltak /tavalyi kurvahideg ido alapjan szamolni iden/ azt inkabb nem kommentalnam... (aldom is az eszem, hogy a havi diktalosat valasztottuk)
HeLa
Üdvözletem!

Gázművek. TIGÁZ.
Mit tehetek, ha néhány hónapja olvastam le a gázórát. Elég húzós volt, de rendben, hisz fűtöttünk kiadósan, mert a család elég fázós. Áremelés is volt. Leolvastam, befizettem.
Most jön megint egy számla, hogy fizessek még. Ez is elég sok. Kiakadok, mit akarnak. ezért lemegyek az órához, hogy megnézzem mennyit fogyasztottam, majd aszerint fizetem be csak. bejövök a számokkal és az előzőhöz képest akkor látom, hogy 2.5 x annyit mutat, mint előzőleg !!!!
meg állt bennem az ütő. Március végén olvastam le. Azóta ugye nem volt túl sok hideg. meg áprilisban a kazán előtt is elzártam a gázcsapot, hogy az őrláng se fogyasszon feleslegesen.
Szóval csak a kora tavaszi fogyasztás meg hetente 1 2 alkalommal főzés a dupláját fogyasztotta !!!

Mit tudok tenni?

Segítséget előre is köszönöm!
lazurdeak
(HeLa @ 2007.07.11, 14:02) *

Üdvözletem!

Gázművek. TIGÁZ.
Mit tehetek, ha néhány hónapja olvastam le a gázórát. Elég húzós volt, de rendben, hisz fűtöttünk kiadósan, mert a család elég fázós. Áremelés is volt. Leolvastam, befizettem.
Most jön megint egy számla, hogy fizessek még. Ez is elég sok. Kiakadok, mit akarnak. ezért lemegyek az órához, hogy megnézzem mennyit fogyasztottam, majd aszerint fizetem be csak. bejövök a számokkal és az előzőhöz képest akkor látom, hogy 2.5 x annyit mutat, mint előzőleg !!!!
meg állt bennem az ütő. Március végén olvastam le. Azóta ugye nem volt túl sok hideg. meg áprilisban a kazán előtt is elzártam a gázcsapot, hogy az őrláng se fogyasszon feleslegesen.
Szóval csak a kora tavaszi fogyasztás meg hetente 1 2 alkalommal főzés a dupláját fogyasztotta !!!

Mit tudok tenni?

Segítséget előre is köszönöm!

Kedves Hela!

Szerintem:

1. Figyeld rendszeresen az órát: megy-e esetleg akkor is, ha nincs fogyasztás. (Lehet, hogy szivárgás van valahol. Esetleg lopja valaki - bár erről gáznál még nem hallottam, áram esetében előfordul.)

Ha megy valami fogyasztó, figyeld, hogyan megy az óra, ez hihető-e. (Pl. tavalyi adatokból nagyjából meg lehet becsülni, mennyit illik fogyasztania pl. egy tűzhelynek és egy bojlernek óránként, de az is lehet, hogy szakember tud mondani kb. számot adott típusra.)

2. Ha az a gyanúd, hogy az óra nem jól mér, szólj a TIGÁZ-nak. Úgy emlékszem, kérhetsz bevizsgálást az órára. Ha azonban jónak bizonyul, neked kell fizetni a vizsgálat költségét. De legjobb velük tisztázni a lehetőségeket.

Azt nem tudom, hogy mi van akkor, ha kiderül, hogy az óra hibás - mennyi jóváírásra vagy jogosult stb. De ez úgy tudom, ritka, elég megbízhatók az órák. Ezért keresném először máshol a problémát.

3. Csak félve kérdezem: biztosan jól olvastad le az előző alkalommal.

Alapesetben mindenesetre ki kell fizetned, amit az óra mért.

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.