Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Gázszolgáltatók
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Közműszolgáltatások
1, 2, 3, 4
cirmike
Tele van a hócipőm a gázzal.Kezdődőtt még télen mikor hasra ütve küldték ki a rész számlát .Befizettem az elsőt a másodikat nem mret sokalltam,ugyis mindjárt olvasnak.Mégse jó mert ők ugy küldték ki az éves elszámolót mintha én befizettem vona az utolsó részszámlát most már a kikkötés jön.Holnap megyek be mert se e mailbe se telefonon nem tudtam zöld ágra vergödni.Előző hideg télen nem fizettem ennyit kapom a támogatást is.Mi lesz így velünk ha hideg lesz megint fával fogunk tüzelni.A gáz meg mehet a busba
Ariadne
Mégse jó mert ők ugy küldték ki az éves elszámolót mintha én befizettem vona az utolsó részszámlát most már a kikkötés jön.

Ezt itt nem egészen értem... rolleyes.gif
cirmike
Szóval az úgy van még 2006 jan hideg volt 32000ft volt a gáz 2007 be az átalányt választottam kiküldtek 45000ft számlátpedig enyhe volt az idő +fokok alig ment a fütés februárra küldtek 34000-ről számlát ezt nem fizettem be mert már sokallottam utána márciusba olvastak 24000 kellett fizetni ezt be is fizettem.Gondoltam egába vagyunk,mert azt hittem a tényleges befizetések és a leolvasott óraállás közti különbséget küldik ki végszámlának ,de nem ők minden cskket néznek azt is amit nem fizettem be.Viszont ez így rengeteg .Most vissza akarok állni az óraállás bemondására hogy tisztán lássam a fogyasztást. box.gif Az Anyukám története még "joibb"12 csekk helyett már 16 befizetett csekkje volt követelték töle végül befizette,de kikötötték hiába mutatta a szerelőnek a csekket.A kikötés után közölte velük különben nem egyezik az óra száma se a blomba száma.Ki tudja ki számláját fizetik? ph34r.gif
Ariadne
Meg kellene nézni részletesen azokat a számlákat. Most megnéztem a mi Főgázos számlánkat, nálunk "időszaki fogyasztási adatok alapján becsült" értékeket küldenek ki (alábecsülik...), és mindig szerepel rajta, hogy konkrétan mennyi az óra állása. Ez alapján most látom pl. hogy egész jól becsülték, kb. ott van az óra is, mint ami a számlán szerepel. Ezt a "Szolg. időszak/mérőállás -tól -ig" rubrikát kellene megnézni mindegyik problémás számlán, hátha kiderül, hol van az eb elhantolva.

Megnéztem a Főgáz honlapját, és érdekes módon nem pont olyan a számlám, mint a képen link, mert az enyémen van óraállás is (annak ellenére, hogy becsült értékről van szó). Mindenesetre ha óraállás nem is, elfogyasztott m3 biztosan van, és az utolsó leolvasás óta érkezett számlák értékeinek összeadásával akkor is lehet jutni valamire, pláne ilyen több tízezres különbségnél...

Ha olyan számla jön ki, amelyiket nem tartunk reálisnak, akkor pedig azonnal szólni kell a gázműveknek, mivel úgy tudom (meg kellene nézni az ászfjüket), hogy van egy meghatározott időszak, ameddig panaszkodni lehet a szerintünk hibás számla miatt. Szóval érdemes utánanézni, számlát szó nélkül nem kifizetni sosem bölcs megoldás, pontosabban nem megoldása a problémának...

szerk.: Ha bpi vagy, Főgáznál ez van a számlareklamációról:
A fogyasztó a számla ellen a FŐGÁZ Zrt-nél kifogást emelhet. A fogyasztó – a fizetési esedékességen belül - kérheti a bemutatott számla helyesbítését a számlát kiállítótól, aki erre 20 napon belül köteles nyilatkozni. A számlakifogásnak, a helyesbítés iránti beje-lentésnek a számla kiegyenlítésére csak abban az esetben van halasztó hatálya, ha a bemutatott és kifogásolt számlán elszámolt gázmennyiség az előző év azonos időszakában fogyasztott gázmennyiség kétszeresét meghaladja.
cirmike
Köszi most már mindenképpen utánajárok a mi számláinkon elég nehéz elmenni majd probálok mutatni egyet eme híres cég a TIGÁZ .pont egyszerre csökkent a támogatás és az ő számlázási átállásuk azóta Január óta fejetlenség és káosz van.A tv-be is volt.Nekem 3 gyerekem van így megkaptuk a 1.180Ft/MJ támogatást 5000m3 ig. Majd beszámolok mire jutottam.
Ariadne
Ehh, ha Tigáz, akkor ott tényleg elszámolhattak valamit könnyen, hallottam róluk. Jó lesz tudni, hogy halad az ügy, reméljük még idejében megfogtad a dolgot. smile.gif

szerk: Most látom, hogy minden alkalommal új témát nyitottál. Legközelebb elég, ha alul az "Add reply"-ra klikkelsz, akkor csak folytatja a többit. Mióta egyszer elszállt a fórum, sajnos adminunk nem tette vissza a teljes magyar szöveget a gombokra... mad.gif
cirmike
(Ariadne @ 2007.07.24, 22:35) *

Ehh, ha Tigáz, akkor ott tényleg elszámolhattak valamit könnyen, hallottam róluk. Jó lesz tudni, hogy halad az ügy, reméljük még idejében megfogtad a dolgot. smile.gif

szerk: Most látom, hogy minden alkalommal új témát nyitottál. Legközelebb elég, ha alul az "Add reply"-ra klikkelsz, akkor csak folytatja a többit. Mióta egyszer elszállt a fórum, sajnos adminunk nem tette vissza a teljes magyar szöveget a gombokra... mad.gif

Láttátok az RTL-en a híradót nagyon híres lett a TIGÁZ az órakikötést már gázpisztollyal végzik .Az ellenálló bácsi akár 3 évet is kaphat ,de mennyit a "fegyvers szerelő" arról nem szól. A szóvivő szerint 23000 kikapcsolás van folyamatban "Őket" ez nem gondolkodtatja el?AQ kormány vajon mikor kezdi el vakarni a fejét?
Ariadne
A kormánynak nem sok köze van ehhez, a Tigáz magáncég, nekünk fogyasztóknak kell panaszkodnunk, ha baj van. Hirtelen nem rémlik, mi a felettes szerve a gázszolgáltatóknak, azt hiszem, nem (csak) a fogyasztóvédelem, hmm, ennek utána kellene nézni vagy megkérdezni a fogyvédelmet. Vagy ha FVF erre jár, esetleg megmondhatná a tutit. smile.gif
cirmike
[quote name='Ariadne' date='2007.07.25, 23:23' post='27375']
A kormánynak nem sok köze van ehhez, a Tigáz magáncég, nekünk fogyasztóknak kell panaszkodnunk, ha baj van. Hirtelen nem rémlik, mi a felettes szerve a gázszolgáltatóknak, azt hiszem, nem (csak) a fogyasztóvédelem, hmm, ennek utána kellene nézni vagy megkérdezni a fogyvédelmet. Vagy ha FVF erre jár, esetleg megmondhatná a tutit. smile.gif
[/quot
Voltam a Tigázba sok várakozás után közölték, hogy szerintük jól van kiszámolva .Kérdeztem mikor kapom vissza az esetleges túlfiztést ,mert most átalányról váltottam óradiktálásra.Közölték nem biztos ,hogy van túlfizetés majd ők kiszámolják.(ettől félek én is,hogy ők számolnak)Nagyon sok reklamáció volt ,előtte olvastam az aznapi újságba ,mi kötelesek vagyunk a számlát befizetni akkor is ha nem értünk egyet vele ,max reklamálhatunk ami nem biztos ,hogy eredményes.Ez állítólag törvénybe van itt jut a kormány szerephez ráadásul a támogatást is ők csökkentették,ill áremelés ami szerintük nem volt csak épp most majdnem duplája az előző évinek.Olyan 100ft körül m3-re Azt hiszem valami energiai felügyeletük lehet .Minden esetre én csak főzésre esetleg melegvízre használom majd fűteni fával fogok mert a gázt nem fogom bírni fizetni. mad.gif
kaldi
Sziasztok!

Jelenleg egy építkezés végén tartok, de a leghihetetlenebb meglepetést a Tigáz okozta számomra. Miután az általuk ajánlott ember (Tigáz alkalmazásában áll) megtervezte a ház és a csonk közti összekötést szintén a Tigáz alkalmazásában álló "mérnök úr" kiadta rá a engedélyt, amit meg is kaptunk. A kivitelező teljesítette feladatát, majd jött a MEO szintén a Tigáz-tól akik közölték, hogy ők nem fogadják el, mivel nem értenek egyet a tervezéssel. Ezután telefonáltunk a "mérnök úrnak", aki kiadta az engedélyt a kivitelezésre, hogy ez miként lehetséges?! Az Úr közölte, hogy hogy: "van ilyen- majd rám csapta a telefont. Mélységesen felháborítónak tartom, hogy napjainkban egy szolgáltatást végző cég ilyet megengedhet magának. Azóta kiderült, hogy mindez azért történt, mert az előző munkahelyén a tervező kirúgta a MEO-st. De mindez engem miért kell, hogy érintsen?
Ariadne
Szerintem egyáltalán nem kell, hogy érintsen. Ha egyszer engedélyezték, akkor annak megfelelőnek kell lennie. Ha mégsem az, térítsék meg azt a kárt, amit azzal okoztak, hogy most újra kell terveztetned, ami késést okoz az építkezés befejezésében így az ősz közeledtével... rolleyes.gif Érdemes tértivevényes leveles kommunikációt folytatni velük, pl. elküldeni fénymásolatban a papírt arról, hogy engedélyezték (gondolom van ilyen).
asdf
Mashol erdeklodven azt mondtak nekem, hogy raadasul a MEO az nem a tervet minosit/het/i, hanem hogy a tervnek megfeleloen tortent-e a kivitelezes (ugye meg veletlen sem errol van szo?), erre van csak kompetenciaja.
Ariadne
A társasházunkban egy éve volt ez a gázvezetékcserés mizéria, akkor úgy tudom, először engedélyeztették a tervet, aztán meg kijöttek az emberek, megcsinálták a vezetékeket, majd jött egy ember, megnézte hogy stimmel-e és hozta az órát, felrakta. (Nálunk majdnem elfelejtették... rolleyes.gif ) Szóval tényleg kérdés, nem arról van-e szó, hogy nem a tervnek megfelelően történt meg a kivitelezés és ez a bajuk? Ha a tervvel van bajuk, az szerintem egyéni szoc probléma, mivel már valaki más kiadta rá az engedélyt, neki csak az annak való megfelelést kell vizsgálnia. Szerintem.

Továbbra is döntő kérdés, miről milyen tartalmú papírok vannak...
hambrus
Nem tudom jól jön-e az ötlet, de nekünk is gondunk volt a legutóbb a gázóra leolvasással. Hozzánk legutóbb a díjbeszedő akart jönni gázt leolvasni, és mivel nem voltunk otthon, írt egy levelet, hogy a legközelebb amikor jön legyünk otthon. Én viszont felhívtam a Gázműveket, hogy én nekem gáz ügyben semmilyen szerződésem nincs a DB-vel, nem vagyok hajlandó beengedni őket. És láss csodát azt mondták rendben, nem is kell beengednem, csak diktáljam be az állást, sőt most már e-mail-ben küldöm el minden hónapban a megadott időben. Csak akkor vagyok köteles beengedni őket, amikor 2-3 évente jönnek a plombát ellenőrizni ( persze Gázművekes autóval, és igazolvánnyal), ha pedig kvesebbet mutat úgy is az én bajom, hiszen a gáz ára úgyis csak emelkedik , max drágábban fizetem ki. Szóval nem szabad mindent rájuk bízni. A legutóbbi nagy gázszerződés kötési hullámnál is módosítattam a szerződést, pl. nem járulok hozzá, hogy ők írják elő ki llenőrizheti a készülékeimet, stb. Nem szabad megijadni a szolgáltatókkal kapcsolatban, nincs mindenhez joguk. 15 éve sem írtam alá a Vízművek új szerződését, amikor kitalálták, hogy bármikor bejöhetnek a vízórát ellenőrizni. Ez nem így megy, ha nem tetszik nekik ásnak egy gödröt az utcán és elzárják a vizet. a többit pedig a bíróságon megbeszéljük, hogy egy kötelező közszolgáltató mit tehet és mit nem. De amíg az ember rendesen fizet, a plomba sértetlenségét ellenőrizhetik amikor cserélik, de addig én házamba csak az teszi be a lábá akit beengedek, de ők nem nem!
toreki
Kérjél tőlük részletes kimutatást, hogy most milyen befizetések vannak a rendszerben. Nehogy "elvesszenek". Meg ha havonta volt rendszeres befizetésed, akkor hogyan számláztak? Havonta 2-3 számlát küldtek?

Nekem mondjuk a legtöbb szolgáltató számlája úgy jön, hogy a csekken az aktuális összeg van, de a számlán ott van, hogy ejnye-bejnye, az előző számlát nem fizetted be. Volt, amikor késtem, de olyan is, hogy emiatt szóltam nekik, hogy esetleg elküldhetnék megint a számlát, mert nem jött meg, azért nem fizettem.
cirmike
(toreki @ 2007.09.09, 23:43) *

Kérjél tőlük részletes kimutatást, hogy most milyen befizetések vannak a rendszerben. Nehogy "elvesszenek". Meg ha havonta volt rendszeres befizetésed, akkor hogyan számláztak? Havonta 2-3 számlát küldtek?

Nekem mondjuk a legtöbb szolgáltató számlája úgy jön, hogy a csekken az aktuális összeg van, de a számlán ott van, hogy ejnye-bejnye, az előző számlát nem fizetted be. Volt, amikor késtem, de olyan is, hogy emiatt szóltam nekik, hogy esetleg elküldhetnék megint a számlát, mert nem jött meg, azért nem fizettem.

Év elején tértek át átalány számlázásra és elég nehezen nyomonkövethető.Ráadásul ,ha reklamációd van (pl túlfizetés)akkor is azt mondják nem törlik a számlát amit ők kiadtak azt mind be kell fizetni.Utána kompenzálnak ha ... erre máég nem volt példa.
A szüleimét ki is kötötték ekkor leolvasták az órát,mégse a tényleges fogyasztás után kérik az elmaradás befizetését hanem az összes kiadott számlát be akarják fizettetni nem csak az óraállás szerintit.AZ óra kikapcsolása óta befizettek 40000 ft és még ennyit kérnek kb pedig a kánikulába nem volt fűtés így az átalányt nem használták el .Nem tudom mikor lesz vége .
Gyurisz
Gázmérővel nem rendelkezők (jellemzően panellakások)lakossági tűzhely átalányát a szolgáltató milyen rendelkezés (jogszabály, törvény stb.) alapján állapítja meg? Panellakásomban kicseréltem a tűzhelyet kombináltra, tehát a sütő elektromos, így a gázfogyasztás elvileg kevesebb. Szeretném a gáz havi átalánydíjat csökkentetni, de pontosan szeretném tudni az átalánydíj számításának metodikáját. Segítséget előre is köszönöm!
Gyurisz
TheElf
Gyurisz: Peched van, az átalánydíj pont attól átalánydíj, hogy nem arányos a fogyasztással, sőt a becsület fogyasztással sem. A lakók száma, a használat módja, gyakorisága, a tűzhely típusa, lakásonként különböző, mégis akad egy egységes átalánydíj, ettől ugye csak akkor térsz el, ha lesz gázóra...
toreki
Lehet, hogy jobban jártál volna, ha elektromos tűzhelyet is veszel. A villanyszámla még lehet kevesebb, mint a gáz átalány. Bár ehhez tudni kell, mennyit használod.
melakne
Sziasztok!
Nekem az a gondom sajnos fizetés elmaradása miatt kikapcsolták a gázt, de rendeztük a számlát azonnal ami 70 000 ft volt, azóta nem tudom a tigáz embereit elérni hogy vissza kapcsolják a fütést, a telefonba azt a választ kapom mikor valaki végre felveszi hogy magánlakás pedig a ceglégi központott hivtam vagy egyszerüen hallom hogy fel veszi csak nem szól bele,vagy alapból kinyomja a telefont. Interneten nem lehet semmit elintézni. Ja és ebben az évben eddig 213 000 ft gázszámlát már befizettem pedig csak egy 70 m2 es családi házunk van!
Lehetnek ennyire pofátlanok hogy még a telefont is lecspják ha meghalljak hogy érdeklödni szeretnék a visszakapcsolás idejéröl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Igen ilyenek most már két napja probálom ölet elérni eredménytelenül!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Igy jár akinek tényleg nincs ismeröse sehol a gázszolgáltató keretein belül!!!!!!!! box.gif sad.gif
Blade
(melakne @ 2007.11.05, 16:19) *

Igy jár akinek tényleg nincs ismeröse sehol a gázszolgáltató keretein belül!!!!!!!! box.gif sad.gif

Mi lenne, ha személyesen bemennél hozzájuk? Úgy csak nem csapják rád az ajtót... blink.gif
Én ahol jártam gázszolgáltatónál, nagyon kultúrált ügyfélszolgálatot találtam. A telefon fel-nem-vételével viszont többnyire az a helyzet, amit írtál: többnyire azért, mert ugyanazoknak kellene felvenni a telefont, akik személyesen szolgálják ki az ügyfeleket. A kettőre együtt meg nincs idejk, ezért nem veszik fel a telefont... huh.gif
asdf
(Blade @ 2007.11.05, 15:59) *

Én ahol jártam gázszolgáltatónál, nagyon kultúrált ügyfélszolgálatot találtam.

Na, az biztos nem a tigaz volt biggrin.gif

Mindenesetre nem eloszor tanacsolom: Kikapcsolas eseten az elmaradast mindenkepp a szolgaltatonal fizesse be az ember, vagy interneten keresztul utaltalja at a bankjaval feltetlenul ugyelve arra, hogy a kozlemeny mezoben ott legyen az ugyfelazonosito (bar tippem szerint akinel kikapcsoljak a gazt, nem valoszinu, hogy bankszamla es internet van). Sajat magat szivatja az ember azzal, hogy meg kell varni azt, mig a postan keresztulmegy a dolog, ha sarga csekkezik.
Valamint javaslom nem a cegledi kozpontot hivni, hanem a kozponti, ugyintezesre megadott telefonszamot: 06 (40) 333-338
pppp
Szerbusztok!

Februári gázszámlám ügyében szeretnék tanácsot kérni, mert egyelőre tanácstalan vagyok.

A számla vastag borítékban érkezett, mert nem csak a szokásos „hírlevelet” mellékelték a hasznos információhoz, hanem még vagy 3 db A4-et. Azokon magyarázták, hogy mit látok a számlán.

Azt láttam, hogy a szokásos havi 7,5 ezer forint helyett a számla most 22,5 ezret tartalmaz. (Amit, gyanítom, éppen ezekben a percekben emelnek le a bankszámlámról, mivel csoportos átutalási viszonyban vagyok a Gázművekkel is.) Az irathalmazt még csak egyszer olvastam át, de már most biztos, hogy fő tippjeik – nevezetesen, hogy esetleg megváltoztak a fogyasztói szokásaim, új gázkészüléket helyeztem üzembe lakásomban vagy elmulasztottam bediktálni, amit és mikor be kellett – nem állják meg a helyüket.

Mielőtt újból nekiülnék az olvasásnak, örömmel venném egy tapasztaltabb fogyasztótársam tanácsát: mire érdemes odafigyelni – akár a szövegben, akár magán a számlán? Pl. a hőmennyiségeket eddig egyáltalán nem figyeltem. Gázár emelésről egyről, a január 1-jeiről tudok, ami állítólag 5% volt.

Kösz, előre is!

Üdv,
pppp
Sziasztok!
Csak azért válaszolok saját magamnak, hogy lezárjam a kérdésemet. Mert már nem az.
A számla korrekt. (Nem az áremelésre értem, csak a számlára.) Az ügyfélszolgálat rendes volt, lehetett velük beszélni. Ellenőrizni tudtam a számítást, valóban csak 2008 január 1-től számoltak emelt tarifával. Elmondták, hogy valószínűleg a nagyobb hideg volt az oka a magasabb fogyasztásnak. Rengetegen hívják őket.
Meg kell nézetnem az ősi konvektoromat is, mert állítólag ezek nem csak kisebb meleget adnak, de fajlagosan többet is fogyasztanak.
Ennyi lett volna_
Kösz és üdv!

asdf
Bar mar nem aktualis, de epp ezekben a percekben nem tudjak leemelni a szamlardrol az osszeget. Ha ma megjon egy level, akkor kabe 4-5 nap mulva esedekes maga a szamla (rajta is van az esedekessege), mely idotartam alatt egyreszt kifogassal elhetsz a szamlaosszeg ellen, neadjisten gondoskodhatsz, hogy "veletlen" epp ne legyen osszeg a szamlan, es akkor jon a csekk par nap mulva, addig meg lehet az ugyfelszolgalat nyakara jarni a problemaval.
No persze ez csak akkor van igy, ha a kiralyi posta is igy akarja, es meltoztatik idejeben kezbesiteni a szamlalevelet.
Gazfogyasztas tekinteteben pedig elo kell kotorni a regi szamlakat, es az EVES kobmeterfogyasztasokat osszehasonlitani. Sacckperkabe egy mennyiseg korul szornak bizonyos ertekkel az eves fogyasztasok, ezt erdemes osszevetni a most felkinalt havi atalany m3-evel, mert sajnos a gep tevedhet, elvegre az ember irja a programot (nalam az emasznak sikeredett legutobb, evi 3800 kWh fogyasztasra megajanlania havi 680 kWh-s reszszamlat, ami ugye tobb mint duplaja a valos erteknek. A mai napig nem ertem, hogyan jott ki nekik... smile.gif )
jouli
Kérem, válaszoljon nekem valaki! Milyen ország az, ahol egy zártkörű részvénytársaság nyíltan, szabadon károsíthatja meg 240 ezer fogyasztóját, ehez a Fővárosi Közgyűlés asszisztál már második éve, és a kárvallottak csak sírnak a magas számla miatt, de nem látják. ami a szemüket kiböki.Elhiszik a szolgáltató médiában közreadott hamis számait, hazug indokait, és amikor kezükben a bizonyíték, a számla, fogják a borsos csekkjeiket és elvonulnak sorbaállni a postára.Kérlek, kedves FŐTÁV áldozatok, vegyétek már elő a 2007-es év összes számláját, és adjátok össze külön oszlopban a befizetett alapdíjakat, majd a hő- és vízmelegítését.Én az elmúlt napokban közel 100 számlát láttam összesítve, szerintem ugyanazt tapasztaljátok, mint mi, az alapdíj ( a FŐTÁV saját működési költsége) jóval több, mint a valós szolgáltatásért fizetett összeg.Az Önkormányzati Rendelet 48-52%-os alapdíj-hődíjarányt ír elő, nem pedig azt, hogy 2007-ben nekünk hány forint alapdíjat kell fizetni.Bármilyen indokkal szedett be aránytalan hődíjat a Főtáv, azzal el kell számolnia a valós fogyasztás, és nem az ő reménybeli számai alapján. Hiába mondja a Vezérigazgató Úr, hogy egy 138 légm3-es lakás évi hőfogyasztása 43 GJ, ha az általuk mért és számlázott csak 31 GJ, ennek értéke a fix 52%-os szolgáltatási díj, amiből kiszámíthatja saját működési költségét, a 48%-ot.100 "átlagos" lakásnál találtunk 31000 Ft körüli alapdíjtúlfizetést. aminek eredete világos, ebbe most ne menjünl bele, de semmi köze az aránymegosztáshoz, amire hivatkozott tavaly a 46%-os alapdíjemelékor.És ez az az összeg, amit idén január 1-el bevitt a hődíjba a 25% -os emeléssel, és ha hagyjuk hogy ezt a jogtalanul beszedett pénzt legalizálja a hődíjban, akkor ezután minden évben újra és újra kifizetjük, sőt, most már a gázárra hivatkozva negyedévenként emelni fogja, mint már megtette februárban, és megtesz áprilisban.És a 25%-os emelésre sincs jobb indoka , csak az alapdíj-hődíj arányváltoztatása, ami megint nem igaz.
Az elmút két hétben számtalan hivatalos fórumot, köztük a Fogyasztóvédelmi Főfelügyeletet is megkerestem mondandómmal, de visszajelzést sehonnan sem kaptam.A civil fórumokon témafelvetésem visszhangtalan maradt, a Főtáv-val kapcsolatos újságcikkekhez fűzött kommentjeimre senki nem reagált. Tudom hogy sok pénz 7,5 milliárd Ft, de tőlünk vették el jogtalanul, nekünk kell visszaszereznünk.Összefogással talán sikerül.Az érintettek válaszoljanak, van-e bátorságuk kiállni saját magukért.

Mázlis
És akkor most elmesélem, hogy a gázszámlám miért lett 177 m3-rel több, mint amennyit tavalyi óra állás és az idei óraállás között megállapítottam.

Levelem a TIGÁZ-nak:

"Tisztelt Ügyintéző!

A mai napon megkaptam a zárószámlájukat
Szomorúan tapasztaltam, hogy ezen gázszámla csak 10 havi díjat tartalmaz, s ezzel a számlával, a számlázási időszakra, csak 11 hónap számlázódott le.
A számla értéke: 90.635 Ft bruttó. Nettó érték: 75.491,- Ft
Ha a 11. számlát is számolom (amit nem számláztak le) akkor kb. 28.000,-Ft - 284 m3, illetve a különbözet, amit a leolvasáskor bediktáltam a leolvasónak kb. 50.000 Ft. Itt bruttó összegekről beszélünk.
Nagyon nem értem az egész számlát.
Minden hónapban havi 284 m3 gázt fizettem - 10 hónapon keresztül, ami 2840 m3.
A tavalyi 11.456 m3 és az idei 15.106 m3 közötti különbség: 3.650 m3. A kettő különbözete pedig: 810 m3 - amit le kellett volna számlázniuk.
Nos, a számla, amely most érkezett: 987m3 gázfogyasztást tartalmaz, mint különbözet. Ennek a kettőnek a különbözete 177 m3.
Ez hol van? Vagy duplán számolta valamit a rendszer?
Meg tudná mondani, hogy mi történhetett, mert nagyon nem értem az egészet.
Segítségét előre is köszönöm,"

Válasz a TIGÁZ-tól:
Tisztelt Fogyasztónk!

Írásbeli megkeresését köszönjük!

A kiegyenlített részszámlázás keretében minden évben 10 darab részszámla készül.
Augusztus technikai szünet, nem számlázunk, a 11. számla pedig az elszámoló számla.
A részszámlák a megállapodott mennyiség szerint kerülnek elszámolásra.
Az elszámoló számla már tartalmazza a korrekciós tényezőt, amelyet megszorozva a mérőállás különbséggel, eredményezi a gáztechnikai normál köbmétert, ami az elszámolás mennyisége.
/A korrekciós tényező átlag szám, amelyet a rendszer naponta számít ki az Országos Meteorológiai Szolgálat átlagos légnyomás és talajhőmérséklet adataiból.
A korrekciós tényező függ a gáz nyomásától és a hőmérsékletétől, mert a gáz nyomását a hőmérséklete befolyásolja./

Ebből adódik az Ön által tapasztalt 177 m3 eltérés a részszámlázott, és az elszámolásban számlázott mennyiségek között.
A következő időszakra megállapított részszámla mennyiség módosult a leolvasás eredményének ismeretében, így ha a fogyasztási körülmények nem változnak, akkor a következő éves elszámolás nem tartalmaz ilyen magas fizetendő értéket.

Tisztelettel: ............................né
Call center ügyintéző
TIGÁZ ZRT"

Tehát, a legközelebbi zárószámlától-zárószámláig be fogom kérni a Meteorológiai Intézettől a légnyomás-talajhőmérséklet, levegőhőmérséklet stb. számait - napról napra....

Mi a fenének szerelnek ezek fel mérőórát, ha nem is úgy számláznak. Eddig ugye kilojuele meg mindenféle számok voltak a számlán, de ugye az nagyon megfogható, ha felszerelünk egy olyan - hivatalosan számoló - órát, amivel lehet mérni a fűtőértéket. Na, ezt elvetették, s most futkározhatunk a hőmérséklet, légnyomás (ha fáj a fejem, akkor ugye leesett a légnyomás...), szóval nem igazán tartom korrektnek az egészet.

asdf
Ez szerintem igy hulyeseg, mert kobmeternek kobmetert szamlaznak, a korrekcios tenyezo az csak a fizetendo osszeg megallapitasanal jatszik szerepet saccperkabe kobmeter*korrekcios tenyezo*egysegar kepletben. Ha te a fizetett osszegbol szamoltad volna vissza a kobmeterfogyasztast, ugy ott valoban hibadzana a dolog a korrekcios tenyezo hianya miatt.
Mas kerdes, hogy havi diktalos, vagy atalanydijas fogyaszto vagy-e? Ha utobbi, akkor ertelemszeruen csak az eves elszamoloszamlan szereplo kobmeterkulonbseget lehet nezni.
Tigaznal amugy van egy nyari szunetes honap, amikor szamlat nem bocsatanak ki, tehat ha jol tippelek, 10 reszszamla+egy elszamoloszamla jon ossze egy ev alatt. A havidijat viszont nem tudom, hogy eleve 11-ed reszekben szamlazzak ki a 12-edek helyett, vagy a szunet utani szamlan ket havidij szerepel.
Mázlis
(asdf @ 2008.03.17, 20:57) *

Ez szerintem igy hulyeseg, mert kobmeternek kobmetert szamlaznak, a korrekcios tenyezo az csak a fizetendo osszeg megallapitasanal jatszik szerepet saccperkabe kobmeter*korrekcios tenyezo*egysegar kepletben. Ha te a fizetett osszegbol szamoltad volna vissza a kobmeterfogyasztast, ugy ott valoban hibadzana a dolog a korrekcios tenyezo hianya miatt.
Mas kerdes, hogy havi diktalos, vagy atalanydijas fogyaszto vagy-e? Ha utobbi, akkor ertelemszeruen csak az eves elszamoloszamlan szereplo kobmeterkulonbseget lehet nezni.
Tigaznal amugy van egy nyari szunetes honap, amikor szamlat nem bocsatanak ki, tehat ha jol tippelek, 10 reszszamla+egy elszamoloszamla jon ossze egy ev alatt. A havidijat viszont nem tudom, hogy eleve 11-ed reszekben szamlazzak ki a 12-edek helyett, vagy a szunet utani szamlan ket havidij szerepel.

Lehet, hogy hülyeség. Különben pedig átalányt fizettem egész évben. És mellesleg én az áremelést arányosan megfizettem, nem értem miért kellene a fizetett összegből visszaszámolni. Most már tudom, hogy csak 10 havi részszámla + 1 elszámoló jön. sad.gif. Köszi
jouli
Végre valaki válaszolt. A Főtáv. Akármi van a számlámon, ők akkor is 48-52-tőt számláztak átlagban.Ami a fűtési díj körül történik, azt a LOSZ-al, LÉTÉSZ-el és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelettel egyeztetve, a Közgyűlés által jóváhagyva, különben is, a fogyasztó kérésére teszik. De arra a kérdésre ők sem válaszoltak, hogy mennyi állami támogatás volt az alapdíjon 2006-ban.Pedig ott van a kutya eltemetve. Mivel itt is teljes a közöny, be kell látnom, rajtam kívül senkinek sem fontos igazán, hogy miként folyik el a pénze.Csak ne panaszkodnának úton-útfélen.
Orso-borso
Pár hete kezdte hirdetni óriásplakátokon, újságokban az olcsóbb gázt a www.gas.hu honlapra hivatkozva az EMFESZ Kft., állítva, hogy 8%-kal olcsóbban lehet tőlük gázszolgáltatást kapni. Tették ezt az ezévi közüzemi szolgáltatók új havi átalánydíjának megérkezése előtt, és nyilván nem véletlenül. Én azonban a kivárásra apelláltam, és milyen jól tettem.
A Fővárosi Gázművek Zrt. a havi 201 m3 gázfogyasztásra 13.024 Ft-ot számláz. (ez tartalmazza a Magyar Államkincstár által biztosított gázártámogatást is 1,108 Ft/MJ támogatás évi 68000MJ-ig Budapesten) Ez éves szinten 156.288 Ft-ot jelent.
Ha ugyanezekkel az adatokkal a www.gas.hu honlapon elvégezzük a kalkulációt (megjegyzem, csak Internet Explorerrel működik) akkor az évi 2.412 m3 gáz fogyasztásra ugyanennyi támogatással a honlap szerint a Fővárosi Gázművek 188.963 Ft-ot számlázna, míg ők 167.913 Ft-ot. Jól látható azonban, hogy ez nem fedi a valóságot, és így nemhogy olcsóbban, hanem 7%-al drágábban jutnánk a gázhoz.
Betta
[size=7]
Érdekes -vagy inkább bosszantó! mad.gif -dolog történt velem ma: megkaptam a TIGÁZ éves leolvasása utáni számlát. Ez magában még semmi különös. Tavaly októberben döntöttünk úgy a férjemmel, hogy a diktáláson alapuló fizetést leváltjuk általánydíjasra, egyrészt mert így tervezhetővé válik a rezsi, másrészt nehéz kifizetni télen a borsos gázszámlánkat. Gondoltuk, talán az egész évre elosztva kényelmesebben tudjuk rendezni a fizetést. A napokban leolvasták az óraállást, azaz 5 hónapi gázfogyasztást. És természetesen ezt vették alapul az éves gázhasználat helyett! Evidens hogy ezekután kijött 86.000.-Ft-os fizetnivaló! Felháborítónak tartom, hogy nem veszik figyelembe ilyenkor az egész éves fogyasztást, hiszen pont azért választottuk ezt a fajta számlázást, mert nyáron fizettük volna a téli "lemaradást"! Havi 20.000.-Ft-ot fizetek álatlányt, úgy gondolom, ha a nyári fűtésmentes szezont hozzáadjuk, simán nem kellenne ráfizetnem az aktuális számlára! Mi a teendőm ilyenkor? Ja a részletfizetésről már érdeklődtem, ami ugyan megoldható olyanképpen, hogy 1. hónapban fizetnem kell a felét, majd a következő két hónapban a fennmaradó egy-egy negyed részt + az aktuális havi részszámlát is, azaz havonta fizethetek 40-40.000.-Ft-ot 3 hónapon keresztül! Ez számomra abszolut nem logikus, és igen! nagyon felháborít a dolog! Nincs mit tenni ebben a helyzetben? Kaphatnék valami jótanácsot? sad.gif
Blade
(Betta @ 2008.04.18, 16:51) *

nagyon felháborít a dolog! Nincs mit tenni ebben a helyzetben? Kaphatnék valami jótanácsot? sad.gif

A felháborodás még soha sem vezetett semmi jóra.
Próbáltad már a szolgáltatóval egyzetetni a problémát? Célszerű lenne, ugyanis benneteket érint a probléma, meg őket. Ha nem sikerül megegyezni velük, akkor egyszerűen álljatok vissza havi leolvasásra.
Betta
(Blade @ 2008.04.21, 13:27) *

nagyon felháborít a dolog! Nincs mit tenni ebben a helyzetben? Kaphatnék valami jótanácsot? sad.gif

Próbáltad már a szolgáltatóval egyzetetni a problémát? Célszerű lenne, ugyanis benneteket érint a probléma, meg őket. Ha nem sikerül megegyezni velük, akkor egyszerűen álljatok vissza havi leolvasásra.

Köszi a jótanácsot! Ez még az itteni "felháborodásom" előtt megtörtént,-mármint a velük történt telefonos egyeztetés- azért tudom a "részletfizetési" lehetőséget. És igen, második lépésként kértem a diktálásos alapon működő szolgáltatást visszaállítani, bár még erre nem kaptam választ, hogy lehetséges-e egy éven belül újból változtatni. Azért született ez a hozzászólás mindezek után, mert szerettem volna hangot is adni a felháborodásomnak valamilyen fórumon! Nem lévén agresszív fajta, felháborodásomból ennyire tellett!
Blade
(Betta @ 2008.04.21, 14:56) *

Köszi a jótanácsot! Ez még az itteni "felháborodásom" előtt megtörtént,-mármint a velük történt telefonos egyeztetés- azért tudom a "részletfizetési" lehetőséget. És igen, második lépésként kértem a diktálásos alapon működő szolgáltatást visszaállítani, bár még erre nem kaptam választ, hogy lehetséges-e egy éven belül újból változtatni. Azért született ez a hozzászólás mindezek után, mert szerettem volna hangot is adni a felháborodásomnak valamilyen fórumon! Nem lévén agresszív fajta, felháborodásomból ennyire tellett!

Tudtommal ez a fórum arra szolgál, hogy tanácsot kérhessenek rajta azok, akik nem megfelelően tájékozottak a fogyasztóvédelmi jogszabályokkal / praxissal kapcsolatban. Ha csak a frusztrációdat akartad levezetni, akkor nem jó helyre írtál: azzal kellett volna tudatnod, akivel bajod van (->szolgáltató).
Betta

Tudtommal ez a fórum arra szolgál, hogy tanácsot kérhessenek rajta azok, akik nem megfelelően tájékozottak a fogyasztóvédelmi jogszabályokkal / praxissal kapcsolatban. Ha csak a frusztrációdat akartad levezetni, akkor nem jó helyre írtál: azzal kellett volna tudatnod, akivel bajod van (->szolgáltató).
[/quote]

Kedves Blade!

Köszönöm a "kedves", lekezelő felhomályosításodat, bár ha hiszed, ha nem, tisztában vagyok a fórum szerepével...azért szép napot Neked is!
Barbapapa
Sziasztok!

Először is, nagyon helyesen tettétek, amikor a részszámlázást választottátok, hiszen valóban arra való, hogy a gázdíjat az egész évre elossza, így tervezhetőbbé téve a rezsit.

Nem értem a felháborodást viszont, hogy ha pontosan a téli fűtésszámlák elől menekültetek, a fűtésszezon előtt, és kevesebb díjat fizetettek, mint ami elfogyott, teljesen egyértelmű, hogy a számla magasabb lesz. Ez azért van így, mert a fogyasztás nagy része vélhetően novembertől márciusig van, ezért a részszámlát úgy kellett volna beállíttatni, hogy az fedezze a fogyasztásotokat. Még erre a rövid, fél éves időszakra is jobban jártatok volna, hiszen ősszel, illetve tavasszal tudtátok volna kompenzálni a téli magasabb fogyasztást.

A teendő a következő: ellenőrizni kell, mennyi volt a fogyasztás 2007 áprilistól 2008 áprilisáig. Vélhetően hasonló lesz a következő évi fogyasztás is. Ezt el kell osztani 11-gyel (hiszen ennyi gázszámla van egy évben), és ezt az értéket kell kérni részszámlának.

A részletfizetés egy kedvezmény, ha segít a számla befizetésében, és nincs más lehetőségetek kifizetni, akkor el kell fogadni.

Üdv: Barba
ZZZ600
Én utána számoltam ennek, és nekem kijött:

támogatás: 68.000 MJ * 1,18 Ft/MJ = 80.240 Ft/év
Alapdíj: 6077 Ft/év

Fővárosi Gázművek:
2.412 m3 * 34,189 MJ/m3 * 2,659 Ft/MJ * 1,2 (ÁFA) = 263.126 Ft Ez csökkentve a támogatással és növelve az alapdíjjal: 263.126 - 80.240 + 6.077 = 188.963 Ft

A gas.hu szolgáltatása:
2.412 m3 * 34,189 MJ/m3 * 2,659 Ft/MJ * 0,92 (8% KEDVEZMÉNY) * 1,2 (ÁFA) =
242.076 Ft
Ez csökkentve a támogatással és növelve az alapdíjjal: 242.076 - 80.240 +
6.077 = 167.913 Ft

ÉVES BRUTTÓ MEGTAKARÍTÁS: 188.963 - 167.913 = 21.050 Ft

Szerintem a régi gázárakkal számoltál, nem ? Áprilisban emelés volt ám, mint ahogy most júliusban is emelés lesz, és a fenti alapján nominálisan csak nőni fog a megtakarításod...
era1288
Ezzel az általánnyal is csak egy baj van!

Ahogyan írtad, 11-el kell osztani az előző éves fogyasztást. Na már most nekünk pl. a Tigáz július-augusztusra csak egy részszámlát küld, mondván, hogy ők elmennek nyaralni és akkor ott megáll az élet. Csakhogy a kéthavi részszámlán csak egy havi általány szerepel.

És mivel egy hónappal kevesebbet fizetünk ki évközben, így az elszámoló mindig szép nagy összeggel érkezik clap2.gif
De idén megemeltettük telefonon az általányunkat, így most reméljük, hogy jövőre már nem kell ráfizetni.
Barbapapa
(era1288 @ 2008.06.25, 13:38) *

Ahogyan írtad, 11-el kell osztani az előző éves fogyasztást. Na már most nekünk pl. a Tigáz július-augusztusra csak egy részszámlát küld, mondván, hogy ők elmennek nyaralni és akkor ott megáll az élet. Csakhogy a kéthavi részszámlán csak egy havi általány szerepel.

És mivel egy hónappal kevesebbet fizetünk ki évközben, így az elszámoló mindig szép nagy összeggel érkezik clap2.gif
De idén megemeltettük telefonon az általányunkat, így most reméljük, hogy jövőre már nem kell ráfizetni.

Nem értem, mi a gond. 12 hónap van, ami alatt (ez ugye 1 év) elfogyasztod a gázt, viszont augusztusban nem kapsz számlát (senki sem kap, aki diktál, az sem!), tehát 11 számlázott hónap van. Tehát, az éves fogyasztás a 11 hónap között kell elosztani. Ebből 10 részszámla, 1 elszámoló számla (szokták különbözetnek is mondani). Szeptembertől júliusig kapnod kell részszámlát. Minden hónapban. Sőt, a szeptemberi számlában még az augusztusi átalánydíjat is felszámítják (így a szeptemberi számlában 2 havi átalánydíj szerepel).

Tehát, nem az augusztusi számlázási szünet miatt lesz nagyobb az éves elszámoló számla, hanem
  1. Mert többet fogyasztottál, mint tavaly,
  2. Mert áremelés volt, és a részszámla átalánydíja nem fedezte az áremelés különbségét.

Nézzünk egy példát!
Ha, tegyük fel, én tavaly 1100 m3 gázt fogyasztottam, a részszámlám 100 m3/hó.
Az éves elszámolásom legyen ebben a hónapban. (Június).
Ha ez alatt az év alatt, 1210 m3-t fogyasztok, akkor az éves elszámoló számlám magasabb lesz a szokásosnál, mégpedig 110 m3 árával. A következő időszaktől azonban, a részszámlám mennyisége 110 m3 lesz, így emiatt nem kell aggódnom.
A részszámlában azonban tavaly júliustól decemberig összesen 5*100 m3-t fizettem be, majd az áremelés miatt januártól márciusig még 3*100 m3-t emelt áron, majd április-május hónapban 100-100 m3-t, illetve az éves elszámolás napjáig a még emeltebb áron. Közben a fogyasztásom koránt sem volt ennyire egyenletes. tavaly júliustól októberig csak a főzéshez használtam, cirka 60 m3-t, novembertől decemberig 150 m3-t a fűtés miatt, majd márciusig havi 300 m3-t, áprilisban még 50-et, májusban és júniusban az éves elszámolásig még 50-et, tehát összesen 1210 m3-t fogyasztottam, viszont a fogyasztásom nagy része valójában a magasabb áron történt: tavaly 210 m3-t, januártól az elszámolásig 1000 m3-t fogyasztottam, ellenben mivel tavalyi áron 500-at, idei áron még 500-at fizettem be, így a tavalyi és az idei közötti, durván 300 m3 gáznak az emelt árkülönbséget is be kell fizetnem, a többletfogyasztáson felül.

Tehát, az éves elszámolási számlám, azért magasabb, mert többet fogyasztottam, és kevesebbet fizettem érte időarányosan.
A korrekt elszámolás érdekében, érdemes a Tigáznak bediktálni a mérőállást az árváltozáskor. Akkor nem lesz vita abból, hogy ki, mikor mennyit fogyasztott és azért mennyit is kell valójában fizetnie.

Üdv: B.
John
Igazából egyáltalán nem értem miért vagy felháborodva. Nem tudom milyen formában kérted a szerződésmódosítást, de valószínűnek tartom, hogy írásban. Márpedig ebben az esetben a Szolgáltató válaszlevélben tájékoztat arról, hogy az elszámolási módodat megváltoztatták, és tájékoztat továbbá a beállított részszámla mennyiségről is. A tájékoztató levélben az is benne van, hogy a következő éves leolvasásig a beállított m3 értékről kapod a számlát. Ezt követően a leolvasott óraállás alapján elszámoló számlát készítenek, amely tartalmazza a teljes elszámolási időszak alatt elfogyasztott gáz értékét, és ebből kivonják a kibocsátott részszámlák értékét a fizetés tényétől függetlenül.
Tehát tudomásod volt róla, hogy áprilisban éves leolvasásod lesz és el lesz számolva a gázfogyasztásod. Annál is inkább mivel minden egyes számlán rajta van a tervezett éves leolvasás időpontja. Ebben az esetben nem értem miért nem módosíttattad meg a részszámla összegét. Nyilván már akkor is tudtad, hogy a fűtési szezonban havi 20 ezer forint nem elég. A fogyasztónak egy elszámolási időszakban egyszer lehetősége van a havi átalány megváltoztatására.
Hozzá kell, hogy tegyem, a nevezett szolgáltatónál egy elszámolási időszak alatt a részszámlás elszámolási módban 11 darab számla kerül kibocsátásra, amelyből egy darab az éves elszámoló számla. Az éves elszámolás után a havi részszámlázandó mennyiség újrakalkulálásra kerül az előző elszámolási időszak fogyasztása alapján. Augusztusban számlázási szünet van. Az augusztusi alapdíj pedig a következő számlában lesz kiszámlázva.
Gázárváltozáskor érdemes óraállást diktálni a szolgáltatónak, ugyanis ekkor mindig lehetőséget biztosít rá még a részszámlásoknak is. Ha nem diktálsz, akkor a szolgáltató által létrehozott és a MEH által jóváhagyott fogyasztói jelleggörbe alapján becsülik meg a fogyasztásodat. Ez a jelleggörbe nem mindig kedvező, tehát érdemes diktálni.
Egyébként tudni kell, hogy a TIGÁZ ügyfélszolgálata nagyon dinamikusan működik. Érdemesebb általában levelet írni, mert azt két napon belül megkapják és már a következő néhány munkanapon belülmeg is válaszolják. Az is fontos, hogy a leveleket sokkal képzettebb ügyintézők válaszolják meg, mint a telefonosok, vagy a személyesen lévők! Tehát ha probléma van: TIGÁZ Zrt. 4400. Nyíregyháza Debreceni út 102.!!!!

(Barbapapa @ 2008.06.25, 22:21) *

(era1288 @ 2008.06.25, 13:38) *

Nem értem, mi a gond. 12 hónap van, ami alatt (ez ugye 1 év) elfogyasztod a gázt, viszont augusztusban nem kapsz számlát (senki sem kap, aki diktál, az sem!), tehát 11 számlázott hónap van. Tehát, az éves fogyasztás a 11 hónap között kell elosztani. Ebből 10 részszámla, 1 elszámoló számla (szokták különbözetnek is mondani). Szeptembertől júliusig kapnod kell részszámlát. Minden hónapban. Sőt, a szeptemberi számlában még az augusztusi átalánydíjat is felszámítják (így a szeptemberi számlában 2 havi átalánydíj szerepel).

Tehát, nem az augusztusi számlázási szünet miatt lesz nagyobb az éves elszámoló számla, hanem
  1. Mert többet fogyasztottál, mint tavaly,
  2. Mert áremelés volt, és a részszámla átalánydíja nem fedezte az áremelés különbségét.
Nézzünk egy példát!
Ha, tegyük fel, én tavaly 1100 m3 gázt fogyasztottam, a részszámlám 100 m3/hó.
Az éves elszámolásom legyen ebben a hónapban. (Június).
Ha ez alatt az év alatt, 1210 m3-t fogyasztok, akkor az éves elszámoló számlám magasabb lesz a szokásosnál, mégpedig 110 m3 árával. A következő időszaktől azonban, a részszámlám mennyisége 110 m3 lesz, így emiatt nem kell aggódnom.
A részszámlában azonban tavaly júliustól decemberig összesen 5*100 m3-t fizettem be, majd az áremelés miatt januártól márciusig még 3*100 m3-t emelt áron, majd április-május hónapban 100-100 m3-t, illetve az éves elszámolás napjáig a még emeltebb áron. Közben a fogyasztásom koránt sem volt ennyire egyenletes. tavaly júliustól októberig csak a főzéshez használtam, cirka 60 m3-t, novembertől decemberig 150 m3-t a fűtés miatt, majd márciusig havi 300 m3-t, áprilisban még 50-et, májusban és júniusban az éves elszámolásig még 50-et, tehát összesen 1210 m3-t fogyasztottam, viszont a fogyasztásom nagy része valójában a magasabb áron történt: tavaly 210 m3-t, januártól az elszámolásig 1000 m3-t fogyasztottam, ellenben mivel tavalyi áron 500-at, idei áron még 500-at fizettem be, így a tavalyi és az idei közötti, durván 300 m3 gáznak az emelt árkülönbséget is be kell fizetnem, a többletfogyasztáson felül.

Tehát, az éves elszámolási számlám, azért magasabb, mert többet fogyasztottam, és kevesebbet fizettem érte időarányosan.
A korrekt elszámolás érdekében, érdemes a Tigáznak bediktálni a mérőállást az árváltozáskor. Akkor nem lesz vita abból, hogy ki, mikor mennyit fogyasztott és azért mennyit is kell valójában fizetnie.

Üdv: B.

Te honnan vagy ilyen tájékozott???
Barbapapa
(John @ 2008.06.26, 19:33) *

Ha én tájékozott vagyok, Te tapasztalt. tongue.gif zorro.gif whistling1.gif
John
(Barbapapa @ 2008.06.26, 20:09) *

(John @ 2008.06.26, 19:33) *

Ha én tájékozott vagyok, Te tapasztalt. tongue.gif zorro.gif whistling1.gif

Ebben egyetértünk, van egy kis tapasztalatom.
F zoli
[Üdv: valaki váltott már??? és tapasztalat van-e?? dry.gif
dudi
Nyílt levél:

Tisztelt Cím !
Miután az alább idézett, 2008 december elsején küldött E-mailemre ezideig választ nem kaptam, ezért most itt ismétlem kérdéseimet, amelyekre mint fogyasztó és magyar állampolgár – úgy vélem - joggal igényt tarthatok.

Címzett: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elküldve e-mail-ben 2008 december 1-én.

Idézet kezdete -------------------

Tisztelt Cím!
Telefonos próbálkozásaim a Fogyasztókapcsolat irodáival nem jártak sikerrel, ezért írásban keresem Önöket.
Fülembe jutott az, hogy a gázszolgáltató (ebben az esetben a TIGÁZ) ellenörzéseket végez arra vonatkozóan, hogy a háztartásokban felszerelt készülékek mind típusukban mind elhelyezésükben megfelelnek-e a náluk leadott és jóváhagyott terveknek. Ez érthetö és ezzel nem is lenne gond.
Arról is tudok, hogy az energiaárak emelkedése és az elmaradó bérek egyre több embert, családot késztetnek arra, hogy energiát lopjanak, ha nem akarnak megfagyni. Ez már sokaknak gond, de itt nem erröl van szó.
A gond ott kezdödik, hogy ha nem jogszerüen felszerelt, vagy akár csak 1 méterrel odébb helyezett készüléket találnak (a tervhez képest) akkor esedékes egy 250 ezer Ft-os büntetés! Eltekintve attól, hogy a büntetés mértéke nem áll arányban az általuk felrótt kihágással (tehát nem gázlopásról van szó, ami a BTK keretébe tartozna), a legtöbb esetben, föleg télen az "elkövetönek" nincs igazán lehetösége jogorvoslatra, mert a szolgáltató a szolgáltatást egyoldalúan leállítja. Ha nem fizet, akkor nincs lehetösége füteni, mert a gázszolgáltató monopolhelyzetben van: nincs más gázszolgáltató.
Még furább a helyzet, ha az ember jóhiszemüen vásárol egy ingatlant, amelyben a gázkészülékek már be vannak szerelve. Ha ma a szolgáltató kideríti, hogy tíz évvel ezelött pl. az akkori tulajdonos nem az akkori rendelkezésnek megfelelöen járt el, akkor az új, teljesen ártatlan tulajdonos issza meg a levét és fizetheti a bírságot.

Elsö kérdésem:
Igaz-e a fent leírt állapot? Lehet-e, jogos-e, jogszerü-e büntetni valakit Magyarországon azért, amit más követett el?
Második kérdésem:
Nem azt diktálná a törvényesség, hogy ahol az új tulajdonos csak "jogutód", ott a felelössége arra korlátozódna, hogy az esetleges hiányosságokat orvosolja mindenféle büntetés megfizetése nélkül?
Harmadik kérdésem:
Nem találják-e a 250 ezer Ft-os büntetést aránytalannak azért, mert a tervhez képest egy vízmelegítö 1 m-rel odébb lett helyezve tervmódosítás nélkül, vagy egy elavult kazán helyett egy korszerübb de hasonló kapacitású kazán lett felszerelve, mondjuk, hogy engedély nélkül?
Negyedik kérdésem:
Miért kell egy nehézkes, kb. 80-100ezer Ft-os eljárást (müszaki terv+kéménysepröi engedély) a fogyasztókra eröszakolni, amikor csak arról van szó, hogy egy elavult, vagy akár veszélyessé vált kazánt egy ugyanolyan kapacitású korszerüvel lecseréljék?
Ötödik kérdésem:
Jogszerü-e a szolgáltatók eljárása, amikor büntetést kirónak és a jogorvoslat lehetöségét gyakorlatilag megtagadják azzal, hogy monopolhelyzetüket kihasználják?
Hatodik kérdésem:
Mit tesz a Nemzeti Fogyaztóvédelmi Hatóság azért, hogy a fogyasztók ne legyenek kiszolgáltatva a szolgáltatók felé?
Köszönöm elöre is szíves válaszukat.
Amennyiben 15 napon belül választ nem kapnék, úgy ezen levelemet postai úton, tértivevényes küldemény útján meg fogom ismételni.
Üdvözlettel,
Idézet vége -------------------

Tisztelt Cím!
Merem remélni, hogy ezúttal a kapcsolat Önökkel végre létre fog jönni és hivataluk a feltett kérdéseket érdemben ki fogja értékelni, illetve azokat válaszra fogja méltatni. Annál is inkább, mert a leírt eljárások jogszerütlensége és az érintett potenciális fogyasztók száma ezt indokolja. Az idevonatkozó rendeletek talán részben felelösek azért, hogy a gázszolgáltató most fellép a szabálytalanságok elkövetöivel szemben, de azok a rendelkezések semmiképpen nem hatalmazzák fel a szolgáltatót aránytalanul súlyos bírságok kiszabására, illetve lényegében ártatlan jogutódok zaklatására, büntetésére, az esetleges bevételkiesések cowboy módszerekkel való pótlására. Ha ma egy magyar fogyasztó egy elavult készülék cseréjénél a rendelkezéseket megkerüli, annak egyszerü oka van: a müszakilag indokolatlan engedélyeztetéssel járó papírmunka és az ahhoz kapcsolódó aránytalan díjak. Mint mindenütt, itt is a kézenfekvö megoldás az ok megszüntetése lenne.
Az érvényben lévö rendelkezések elsörangú szerepe ugyanis a lakossági gázkészülékek rendeltetésszerü és biztonságos telepítését és üzemeltetését biztosítani. Ideje lenne „egyenértékü készülékcserénél“ a fölösleges és drága engedélyeztetést leegyszerüsíteni és ezzel a fogyasztókra hárított költségeket csökkenteni, amelyek egy esetlegesen igénybe vett „korszerüsítési támogatás“ összegét is jelentösen meghaladják. (Ma egy egyenértékü készülékcsere egy AZONOS készülékkel való cserét jelenti. Ez a legtöbb esetben lehetetlen, hiszen a lecserélendö készüléket már régen nem forgalmazzák mert müszakilag és biztonságtechnikailag elavult.)
Tudvalévö az is, hogy egy korszerübb – 10-15%-on belül azonos teljesítményü – gázkazán felszerelése a jobb hatásfok következtében a régivel szemben kevesebb gázt fogyaszt mert az égéstermékben eltávozó elvesztett energiát csökkenti, tehát a környezetet is kevésbé terheli. Ezért számomra nehezen indokolható a rendelkezésekböl adódó igény: egy új tervet készíteni és azt a gázszolgáltatóval valamint a kéményseprövel elfogadtatni. Mindezt csekély 80-100 ezer Forint ellenében. Miért nem elég a szolgáltató felé minden költségtöl mentesen jelezni, hogy a 25kW-os tizenöt éves FÈG XYZ kazánomat ma lecseréltettem egy WESTEN abc típusu 24kW-osra? Nem egy ostoba követelmény ilyenkor ÚJ TERVET készíttetni? Miért kell a kéményseprönek ilyenkor 40 ezer Forintot fizetni, hogy a cserére rábólintson? Miért nem elég egy képzett és engedéllyel rendelkezö gázkészülék szerelönek a hatásköre, felelössége ahhoz, hogy egy új készülék az érvényben lévö szabályoknak megfelelöen, szakszerüen legyen telepítve? Miért nem lehet a szerelö felelössége a csere bürokráciamentes bejelentése is?
Országunk menetére sajnos – és kivétel nélkül – minden szinten a hatékonyság teljes hiánya és az ésszerüség mellözése jellemzö. Az itt leírt probléma csak egy kis csepp abban a pénzszívó piócákkal fertözött tengerben, amelyben a magyar fogyasztók manapság úszni kényszerülnek. Kérem Önöket, hogy szerepüknek, felelösségüknek megfelelöen tegyenek valamit azért, hogy a fejlödést és haladást gátló intézkedéseket az illetékesek felülvizsgálják és a fogyasztók teljesen indokolatlan anyagi terheit csökkentsék, valamint egyes – monopolhelyzetben lévö – szolgáltatók túlkapásait megakadályozzák.
S ha javasolhatnék is valami ésszerü dolgot: a biztonság érdekében minden zárt lakótérben felszerelt új (a régiek öt éven belül) gázkazán rendelkezzen egy gázérzékelövel, amely szívárgás esetén a készülék gázszelepét automatikusan elzárja és az üzemeltetöt hallható és látható jellel riasztja. A biztonsági berendezés kifogástalan müködése egyszerüen ellenörizhetö és a müszaki megvalósítás költsége legfeljebb a tízezer Ft-os nagyságrendben van. Nem egy nagy ár a fogyasztók életének biztonsága érdekében!
Abban a hitben, hogy Önök tényleg a fogyasztók (és nem a piócák) érdekeit képviselik és becses válaszukat várva maradok tisztelettel,

A nyílt levél vége---------------------------------

Felhívás:

Akire hasonló módon a gázszolgáltató a gázkazán engedélyezetlen cseréje, odébbhelyezése, vagy más kisebb változás (pl. a gázvezetéknek egy, a mérö utáni helyen való módosítása, tehát a tervtöl való eltérése) miatt súlyos bírságot vetett ki, az kérem jelentkezzék ezen a fórumon. Mindenképpen tartsa meg az összes idevonatkozó levelezés eredetijét, másolja le öket és válaszoljon a következö kérdésekre:

Mikor kapta a határozatot, amelyben értesítették, hogy büntetést róttak ki?

Mennyire büntették meg?

Mivel indokolták a büntetést?

Megfenyegették-e azzal, hogy nemfizetés esetén a gázszolgáltatást megszüntetik?

Szolgáltató neve:

Az Ön elérhetösége:

Hajlandó-e a másolatokat egy polgári perben rendelkezésre bocsátani?

Sikeres per esetében a visszaperelt összegek (- igazolt költségek részarányosan) természetesen a károsultakat illetik.

Köszönjük türelmüket és segítségüket.

dudi
Immár több mint hat éve, hogy szinte minden nap leolvasom és dokumentálom a gázmérö állását.
A gázt fütésre és melegvízszolgáltatásra használom, tehát fözésre nem.

A statisztikáimból kiderül, hogy ugyanolyan idöjárási viszonyok (hömérséklet, páratartalom, szélsebesség) és belsö termosztátbeállítások mellett az elfogyasztott gáz mennyisége akár 30%-os különbséggel variál. Ezt elsösorban és érthetö okokból télen lehet tapasztalni.

A gázszolgáltató honlapján megtalálhatóak a napi gázkromatográffal (???) végzett mérések eredményei.
A gázkromatográffal végzett mérés eredményében nem kételkedem. Abban viszont igen, hogy a szolgáltatónak van minden állomáson hitelesített gázkromatográfja és abban is hogy a mért fütöérték a nap 24 órájában egyenletes.

Több fogyasztóval beszéltem és íme hozzászólásaik közül:

"Gázzal fözök és idönként a víz melegítése gyors, máskor viszont nagyon sokáig tart"
"Kisbabámnak szoktam tejtápot melegíteni. Ez szokványosan 2-3 perc. Sajnos sokszor 10 percig is eltarthat."
"Gyakran észrevehetö, hogy a láng vöröses; ilyenkor a fözés sokkal tovább tart, mint amikor a láng kék."

Úgy néz ki, hogy éves szinten kb. 15-20%-kal (vagy többel) többet fizetünk a gázban rejlö energiáért, mert a számlázás alapja a fogyasztott m3-ek száma egy állandó fütöértékkel számítva. Ezt a mennyiséget az egyes szolgáltatók szemfényvesztö módon egy napi légnyomáskorrekcióval is ellátják, ami a "kétséget kizáró reális számlázást" igyekszik alátámasztani. Ez egy "akadémikusi korrekció", amely a lényegen úgy 1% körül változtat.

Nos ha Ön egy 1 m3 fáért fizet de csak 0,7m3-t kap, akkor ezt ugye jogosan csalásnak nevezheti. Ha viszont évi 2'000 m3 x 34 MJ = 68'000 MJ -ért kb. 238'000 Ft-ot fizet, akkor ennek a 20%-a, a túlfizetés 47'600Ft.
Amikor az elmúlt napokban napi 60 millió m3 gázt fogyasztottunk, annak 20%-a 12 millió m3, egyenértékü NAPI EGYMILLIÁRDNÉGYSZÁZHUSZONNYOLCMILLIÓ Forinttal, vagy 5,1 millió Euróval.

Állításom ma még nem tudom bizonyítani, de már nem fog sokáig tartani, amíg a fogyasztott gáz fütöértékét percenként mérni fogom és hat hónapi adatgyüjtást át fogok tudni adni a Magyar Energiahivatalnak és az illetékes ügyésznek.

Kérem hozzászólásukat a témához, amit elöre is köszönök. No meg legyenek szívesek a témát környezetükben továbbadni.
Horu
(dudi @ 2009.01.22, 17:03) *

Nyílt levél:ébő
A magam esetéből jelenleg a következőket szűrtem le a Tigázzal kapcsolatban:
1. A Tigáz maximálisan rosszindulatú,
2. Mindenható,
3. Kommunikációra -valószínűleg taktikájából kifolyólag -képtelen
4. Felrúgja a szabadpiacot- nem akar más szolgáltatóhoz átengedni, pedig úgy látszik nincs szüksége ránk. Pedig nagyon is...
5. Indoklást nem tud adni semmiféle büntetésére,
6. Nem érdekli a családod élete. Az sem ha megfagytok a gyerekekkel.De tényleg.
Hát ennyi amit én tapasztaltam eddig.
Üdv: Horu

Tisztelt Cím !
Miután az alább idézett, 2008 december elsején küldött E-mailemre ezideig választ nem kaptam, ezért most itt ismétlem kérdéseimet, amelyekre mint fogyasztó és magyar állampolgár – úgy vélem - joggal igényt tarthatok.

Címzett: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság elküldve e-mail-ben 2008 december 1-én.

Idézet kezdete -------------------

Tisztelt Cím!
Telefonos próbálkozásaim a Fogyasztókapcsolat irodáival nem jártak sikerrel, ezért írásban keresem Önöket.
Fülembe jutott az, hogy a gázszolgáltató (ebben az esetben a TIGÁZ) ellenörzéseket végez arra vonatkozóan, hogy a háztartásokban felszerelt készülékek mind típusukban mind elhelyezésükben megfelelnek-e a náluk leadott és jóváhagyott terveknek. Ez érthetö és ezzel nem is lenne gond.
Arról is tudok, hogy az energiaárak emelkedése és az elmaradó bérek egyre több embert, családot késztetnek arra, hogy energiát lopjanak, ha nem akarnak megfagyni. Ez már sokaknak gond, de itt nem erröl van szó.
A gond ott kezdödik, hogy ha nem jogszerüen felszerelt, vagy akár csak 1 méterrel odébb helyezett készüléket találnak (a tervhez képest) akkor esedékes egy 250 ezer Ft-os büntetés! Eltekintve attól, hogy a büntetés mértéke nem áll arányban az általuk felrótt kihágással (tehát nem gázlopásról van szó, ami a BTK keretébe tartozna), a legtöbb esetben, föleg télen az "elkövetönek" nincs igazán lehetösége jogorvoslatra, mert a szolgáltató a szolgáltatást egyoldalúan leállítja. Ha nem fizet, akkor nincs lehetösége füteni, mert a gázszolgáltató monopolhelyzetben van: nincs más gázszolgáltató.
Még furább a helyzet, ha az ember jóhiszemüen vásárol egy ingatlant, amelyben a gázkészülékek már be vannak szerelve. Ha ma a szolgáltató kideríti, hogy tíz évvel ezelött pl. az akkori tulajdonos nem az akkori rendelkezésnek megfelelöen járt el, akkor az új, teljesen ártatlan tulajdonos issza meg a levét és fizetheti a bírságot.

Elsö kérdésem:
Igaz-e a fent leírt állapot? Lehet-e, jogos-e, jogszerü-e büntetni valakit Magyarországon azért, amit más követett el?
Második kérdésem:
Nem azt diktálná a törvényesség, hogy ahol az új tulajdonos csak "jogutód", ott a felelössége arra korlátozódna, hogy az esetleges hiányosságokat orvosolja mindenféle büntetés megfizetése nélkül?
Harmadik kérdésem:
Nem találják-e a 250 ezer Ft-os büntetést aránytalannak azért, mert a tervhez képest egy vízmelegítö 1 m-rel odébb lett helyezve tervmódosítás nélkül, vagy egy elavult kazán helyett egy korszerübb de hasonló kapacitású kazán lett felszerelve, mondjuk, hogy engedély nélkül?
Negyedik kérdésem:
Miért kell egy nehézkes, kb. 80-100ezer Ft-os eljárást (müszaki terv+kéménysepröi engedély) a fogyasztókra eröszakolni, amikor csak arról van szó, hogy egy elavult, vagy akár veszélyessé vált kazánt egy ugyanolyan kapacitású korszerüvel lecseréljék?
Ötödik kérdésem:
Jogszerü-e a szolgáltatók eljárása, amikor büntetést kirónak és a jogorvoslat lehetöségét gyakorlatilag megtagadják azzal, hogy monopolhelyzetüket kihasználják?
Hatodik kérdésem:
Mit tesz a Nemzeti Fogyaztóvédelmi Hatóság azért, hogy a fogyasztók ne legyenek kiszolgáltatva a szolgáltatók felé?
Köszönöm elöre is szíves válaszukat.
Amennyiben 15 napon belül választ nem kapnék, úgy ezen levelemet postai úton, tértivevényes küldemény útján meg fogom ismételni.
Üdvözlettel,
Idézet vége -------------------

Tisztelt Cím!
Merem remélni, hogy ezúttal a kapcsolat Önökkel végre létre fog jönni és hivataluk a feltett kérdéseket érdemben ki fogja értékelni, illetve azokat válaszra fogja méltatni. Annál is inkább, mert a leírt eljárások jogszerütlensége és az érintett potenciális fogyasztók száma ezt indokolja. Az idevonatkozó rendeletek talán részben felelösek azért, hogy a gázszolgáltató most fellép a szabálytalanságok elkövetöivel szemben, de azok a rendelkezések semmiképpen nem hatalmazzák fel a szolgáltatót aránytalanul súlyos bírságok kiszabására, illetve lényegében ártatlan jogutódok zaklatására, büntetésére, az esetleges bevételkiesések cowboy módszerekkel való pótlására. Ha ma egy magyar fogyasztó egy elavult készülék cseréjénél a rendelkezéseket megkerüli, annak egyszerü oka van: a müszakilag indokolatlan engedélyeztetéssel járó papírmunka és az ahhoz kapcsolódó aránytalan díjak. Mint mindenütt, itt is a kézenfekvö megoldás az ok megszüntetése lenne.
Az érvényben lévö rendelkezések elsörangú szerepe ugyanis a lakossági gázkészülékek rendeltetésszerü és biztonságos telepítését és üzemeltetését biztosítani. Ideje lenne „egyenértékü készülékcserénél“ a fölösleges és drága engedélyeztetést leegyszerüsíteni és ezzel a fogyasztókra hárított költségeket csökkenteni, amelyek egy esetlegesen igénybe vett „korszerüsítési támogatás“ összegét is jelentösen meghaladják. (Ma egy egyenértékü készülékcsere egy AZONOS készülékkel való cserét jelenti. Ez a legtöbb esetben lehetetlen, hiszen a lecserélendö készüléket már régen nem forgalmazzák mert müszakilag és biztonságtechnikailag elavult.)
Tudvalévö az is, hogy egy korszerübb – 10-15%-on belül azonos teljesítményü – gázkazán felszerelése a jobb hatásfok következtében a régivel szemben kevesebb gázt fogyaszt mert az égéstermékben eltávozó elvesztett energiát csökkenti, tehát a környezetet is kevésbé terheli. Ezért számomra nehezen indokolható a rendelkezésekböl adódó igény: egy új tervet készíteni és azt a gázszolgáltatóval valamint a kéményseprövel elfogadtatni. Mindezt csekély 80-100 ezer Forint ellenében. Miért nem elég a szolgáltató felé minden költségtöl mentesen jelezni, hogy a 25kW-os tizenöt éves FÈG XYZ kazánomat ma lecseréltettem egy WESTEN abc típusu 24kW-osra? Nem egy ostoba követelmény ilyenkor ÚJ TERVET készíttetni? Miért kell a kéményseprönek ilyenkor 40 ezer Forintot fizetni, hogy a cserére rábólintson? Miért nem elég egy képzett és engedéllyel rendelkezö gázkészülék szerelönek a hatásköre, felelössége ahhoz, hogy egy új készülék az érvényben lévö szabályoknak megfelelöen, szakszerüen legyen telepítve? Miért nem lehet a szerelö felelössége a csere bürokráciamentes bejelentése is?
Országunk menetére sajnos – és kivétel nélkül – minden szinten a hatékonyság teljes hiánya és az ésszerüség mellözése jellemzö. Az itt leírt probléma csak egy kis csepp abban a pénzszívó piócákkal fertözött tengerben, amelyben a magyar fogyasztók manapság úszni kényszerülnek. Kérem Önöket, hogy szerepüknek, felelösségüknek megfelelöen tegyenek valamit azért, hogy a fejlödést és haladást gátló intézkedéseket az illetékesek felülvizsgálják és a fogyasztók teljesen indokolatlan anyagi terheit csökkentsék, valamint egyes – monopolhelyzetben lévö – szolgáltatók túlkapásait megakadályozzák.
S ha javasolhatnék is valami ésszerü dolgot: a biztonság érdekében minden zárt lakótérben felszerelt új (a régiek öt éven belül) gázkazán rendelkezzen egy gázérzékelövel, amely szívárgás esetén a készülék gázszelepét automatikusan elzárja és az üzemeltetöt hallható és látható jellel riasztja. A biztonsági berendezés kifogástalan müködése egyszerüen ellenörizhetö és a müszaki megvalósítás költsége legfeljebb a tízezer Ft-os nagyságrendben van. Nem egy nagy ár a fogyasztók életének biztonsága érdekében!
Abban a hitben, hogy Önök tényleg a fogyasztók (és nem a piócák) érdekeit képviselik és becses válaszukat várva maradok tisztelettel,

A nyílt levél vége---------------------------------

Felhívás:

Akire hasonló módon a gázszolgáltató a gázkazán engedélyezetlen cseréje, odébbhelyezése, vagy más kisebb változás (pl. a gázvezetéknek egy, a mérö utáni helyen való módosítása, tehát a tervtöl való eltérése) miatt súlyos bírságot vetett ki, az kérem jelentkezzék ezen a fórumon. Mindenképpen tartsa meg az összes idevonatkozó levelezés eredetijét, másolja le öket és válaszoljon a következö kérdésekre:

Mikor kapta a határozatot, amelyben értesítették, hogy büntetést róttak ki?

Mennyire büntették meg?

Mivel indokolták a büntetést?

Megfenyegették-e azzal, hogy nemfizetés esetén a gázszolgáltatást megszüntetik?

Szolgáltató neve:

Az Ön elérhetösége:

Hajlandó-e a másolatokat egy polgári perben rendelkezésre bocsátani?

Sikeres per esetében a visszaperelt összegek (- igazolt költségek részarányosan) természetesen a károsultakat illetik.

Köszönjük türelmüket és segítségüket.

Horu
(Betta @ 2008.04.21, 15:56) *

(Blade @ 2008.04.21, 13:27) *

Bár én tudnám ilyen jól kezelni a felháborodásomat velük kapcsolatban. Igaz, lehet,hogy az én ügyem bosszantóbb ennél is. A tapasztalatunk egyébként az, hogy a közüzemi számlákat csak egy módon szabad fizetni: havi bediktálás útján.
Üdv: Horu
Horu
(melakne @ 2007.11.05, 16:19) *

Sziasztok!
Nekem az a gondom sajnos fizetés elmaradása miatt kikapcsolták a gázt, de rendeztük a számlát azonnal ami 70 000 ft volt, azóta nem tudom a tigáz embereit elérni hogy vissza kapcsolják a fütést, a telefonba azt a választ kapom mikor valaki végre felveszi hogy magánlakás pedig a ceglégi központott hivtam vagy egyszerüen hallom hogy fel veszi csak nem szól bele,vagy alapból kinyomja a telefont. Interneten nem lehet semmit elintézni. Ja és ebben az évben eddig 213 000 ft gázszámlát már befizettem pedig csak egy 70 m2 es családi házunk van!
Lehetnek ennyire pofátlanok hogy még a telefont is lecspják ha meghalljak hogy érdeklödni szeretnék a visszakapcsolás idejéröl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Igen ilyenek most már két napja probálom ölet elérni eredménytelenül!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Szia! Én egy éve próbálom velük felvenni a kapcsolatot...De tényleg. Nem is sírok már, hanem inkább biggrin.gif
Horu

Sziasztok!
Tudtok arról, hogy kinél kell panaszt tenni - TERMÉSZETESEN A TIGÁZON KIVÜL - , ha a Tigáz nem akar átengedni a másik szolgáltatóhoz? Egyáltalán megteheti ezt? Vagy csak most, az én esetemben is csak improvizál? Olyan súlyosan és alattomosan megtámadtak bennünket, hogy mindenképp át kívánok menni a másik szolgáltatóhoz, ők pedig pereljenek be ha jogosnak érzik felém a követelésüket. Én és a képviseletemet ellátó jogász alaptalannak ítéljük ezeket. Vagy én pereljem be őket?
Köszönöm, üdv: Horu
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.