Sziasztok, az 261/2004 -es EU direktivaval kapcsolatban szeretnem a segitsegeteket kerni.
Mult ev szeptembereben egy baratommal utaztunk (volna) haza a londoni Luton repterrol a Wizzair legitarsasaggal. A gep indulasi ideje egy penteki napon 17h00 korul volt, de mar az utasfelvetelnel kozoltek, hogy jelentos keses varhato es azon nyomban atadtak egy-egy etkezesi jegyet, a pontos osszegre nem emlekszem, 3-4 font korul volt. Az utastajekoztato tablan a jarat indulasi ideje folyamatosan csuszott. 19h, majd 21h 23h majd este 11 korul masnap reggeli 5h-t jelzett. Itt jott el az a resz, hogy a baratommal megprobaltuk megkeresni a legalkalmasabb fekhelyet, amit nehany m2 szonyegpadlon talaltunk meg egy tvkeszulek alatt... Aztan hajnalban a hangosbemondora riadtunk fel, a jaratunk utasait szolitottak valamilyen informacios pulthoz. A baratom ment oda, ahol nemes egyszeruseggel kozoltek, hogy a jaratunk torolve lett. A csomagokat kesobb szepen kidobaltak az utasfelveteli pult ele. Szamunkra itt veget ert a Wizzair-es utazas, nem is nagyon probaltuk kideriteni, hogy milyen alternativ megoldasokat kinalnak, hanem gyorsan telefonon foglaltunk 2 jegyet a SkyEurope reggeli jaratara es taxival atmentunk a masik repterre (kb. 100 km.)
Meg az autobol felhivtam a Wizzair ugyfelszolgalatat, ahol a repulojegy aranak visszateriteset kertem. Az ugyfelszolgalatos keresemet szo nelkul tudomasul vette es azt mondta, elinditja a folyamatot. Eleg sokaig, honapokig eltartott, de a baratom vegul megkapta a penzet. Ezzel aztan lezartuk magunkban az ugyet.
A minap viszont egy angliai ujsag fogyasztovedelmi mellekleteben olvastam a fenti EU direktivarol es eszembe jutott, hogy megiscsak utanajarnek, jogosultak vagyunk-e az abban leirt kompenzaciora, jarat torlese eseten 1500 km legiutig 250 EUR. A Wizzair nyilvanvaloan nem tett eleget tajekoztatasi kotelezettsegenek, hiszen azt legkesobb ket hettel a torolt jarat indulasa elott meg kellett volna tenniuk.
A jarat torlesenek pontos okat nem ismerem, elkepzelheto, hogy a direktivaban emlitett "elore nem lathato korulmenyre" hivatkozna a ceg, ha kovetelesemmel eloallnek, bar a teny, hogy mar a becsekkolaskor hosszabb kesesre figyelmeztettek az ilyesmit szerintem kizarja. A kerdesem viszont leginkabb az lenne, hogy van-e az ilyen koveteleseknek "elevulesi ideje", magyaran nincs-e mar tul keson reklamalni egy 2005 szeptembereben torolt jarat ugyeben. A dokumentumban semmi ilyesmirol nem talaltam emlitest.
Szeretnem tovabba tudni, hogy a Wizzair esetleges elutasito valasza eseten mely civil vagy egyeb szervekhez fordulhatnek erdekkepviseletert.
Segitsegeteket elore is koszonom.