Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Torolt Repulojarat - 261/2004
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Vendéglátás / Idegenforgalom
mszoros
Sziasztok, az 261/2004 -es EU direktivaval kapcsolatban szeretnem a segitsegeteket kerni.

Mult ev szeptembereben egy baratommal utaztunk (volna) haza a londoni Luton repterrol a Wizzair legitarsasaggal. A gep indulasi ideje egy penteki napon 17h00 korul volt, de mar az utasfelvetelnel kozoltek, hogy jelentos keses varhato es azon nyomban atadtak egy-egy etkezesi jegyet, a pontos osszegre nem emlekszem, 3-4 font korul volt. Az utastajekoztato tablan a jarat indulasi ideje folyamatosan csuszott. 19h, majd 21h 23h majd este 11 korul masnap reggeli 5h-t jelzett. Itt jott el az a resz, hogy a baratommal megprobaltuk megkeresni a legalkalmasabb fekhelyet, amit nehany m2 szonyegpadlon talaltunk meg egy tvkeszulek alatt... Aztan hajnalban a hangosbemondora riadtunk fel, a jaratunk utasait szolitottak valamilyen informacios pulthoz. A baratom ment oda, ahol nemes egyszeruseggel kozoltek, hogy a jaratunk torolve lett. A csomagokat kesobb szepen kidobaltak az utasfelveteli pult ele. Szamunkra itt veget ert a Wizzair-es utazas, nem is nagyon probaltuk kideriteni, hogy milyen alternativ megoldasokat kinalnak, hanem gyorsan telefonon foglaltunk 2 jegyet a SkyEurope reggeli jaratara es taxival atmentunk a masik repterre (kb. 100 km.)

Meg az autobol felhivtam a Wizzair ugyfelszolgalatat, ahol a repulojegy aranak visszateriteset kertem. Az ugyfelszolgalatos keresemet szo nelkul tudomasul vette es azt mondta, elinditja a folyamatot. Eleg sokaig, honapokig eltartott, de a baratom vegul megkapta a penzet. Ezzel aztan lezartuk magunkban az ugyet.

A minap viszont egy angliai ujsag fogyasztovedelmi mellekleteben olvastam a fenti EU direktivarol es eszembe jutott, hogy megiscsak utanajarnek, jogosultak vagyunk-e az abban leirt kompenzaciora, jarat torlese eseten 1500 km legiutig 250 EUR. A Wizzair nyilvanvaloan nem tett eleget tajekoztatasi kotelezettsegenek, hiszen azt legkesobb ket hettel a torolt jarat indulasa elott meg kellett volna tenniuk.

A jarat torlesenek pontos okat nem ismerem, elkepzelheto, hogy a direktivaban emlitett "elore nem lathato korulmenyre" hivatkozna a ceg, ha kovetelesemmel eloallnek, bar a teny, hogy mar a becsekkolaskor hosszabb kesesre figyelmeztettek az ilyesmit szerintem kizarja. A kerdesem viszont leginkabb az lenne, hogy van-e az ilyen koveteleseknek "elevulesi ideje", magyaran nincs-e mar tul keson reklamalni egy 2005 szeptembereben torolt jarat ugyeben. A dokumentumban semmi ilyesmirol nem talaltam emlitest.

Szeretnem tovabba tudni, hogy a Wizzair esetleges elutasito valasza eseten mely civil vagy egyeb szervekhez fordulhatnek erdekkepviseletert.

Segitsegeteket elore is koszonom.
Ariadne
Szia!

Érdekes a kérdésed, utánanéztem kicsit.

A Wizzair itt link írja le, mit tesz járattörlés esetén. Ez alapján ha az ő érdekkörükön belül volt a késés oka, akkor fizetnek kompenzációt, ha ezen kívüli okból, akkor is a visszatérítésen túl jár még némi lóvé:
"amennyiben Ön nem az indulási helyen tartózkodik, legfeljebb 70 EUR összeghatárig megtérítjük a szállás, étkezés, a repülőtér és a szálláshely közötti transzfer, valamint üzenetküldés költségét"

Azt nekik nem csak mondani, hanem bizonyítaniuk is kell, hogy az érdekkörükön kívüli okból törölték akkor és ott a járatot, ha nem akarnak fizetni, az ő szabályzatuk szerint. Szerintem viszont ez sem elég, mivel a rendelettől nem lehet negatív irányban eltérni, szóval szvsz egyetlen mentesülési lehetőségük (érdekkörön belül vagy kívül, mindegy) amit te is találtál, tehát "ha a járat törlését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni". A rendelet szerint azt, hogy tájékoztattak-e a törlésről és mikor, nekik kell bizonyítaniuk, így szerintem azt is, hogy megmondták-e az okát akkor.

A Wizz szerint viszont a panaszokat az érkezéstől 1 hónapon belül meg kell tenni, kártérítésre pedig 2 év van a szabályzatuk szerint. Szóval lehet, hogy érdemes megpróbálkozni, elmenni ügyvédhez és kiperelni belőlük a pénzt. A fogyasztóvédelemnél tehetsz panaszt, de ők legfeljebb bírságolhatnak, de nem oldják meg és nem intézik el az ügyedet, mivel nincsen erre jogkörük.
TomAce
Na ezzel kapcsolatban nekem is van egy aktualis kerdesem.
Vettem a RyanAirtol repulojegyet Frankfurt-Marrakesh, de toroltek a jaratot.

Ilyenkor is kotelesek vajon a fenti rendelet szerint karteritest fizetni, vagy elvinni mashogy?
Es hol lehet amugy beperelni oket?, ir,magyar, eu birosag? tongue.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.