(L_Matyi @ 2006.11.05, 21:44)

Nem az nem volt egyértelmű, hanem az, hogy amikor te azt írod, hogy "Szerintem pedig nem illegális biztonsági másolat készítése írásvédett DVD-ről." akkor te szoftverekre gondolsz.
Azt hittem triviális pont a szjt. miatt.

Mi DVD filmekről beszéltünk, ezek után, ha te hozzászólsz, és azt írod, hogy DVD, akkor szerintem joggal feltételezhetjük, hogy filmekről beszélünk, pláne azután, hogy az írásvédelmet kevered a másolásvédelemmel, nem feltételezhetem, hogy a többi részét szó szerint gondolod. Nagyon kevés szoftver lát napvilágot DVD-n, és régiókódos szoftvert se láttam még, így nem tudom, miért gondolod, hogy mi általában a DVD-re, mint adathordozóra gondoltunk. Semmi értelme se lenne az egész beszélgetésnek, ha nem definiálnánk, hogy mi van a DVD-n. Mi filmekről beszéltünk. Szerintem maradjunk is ennél a témánál.
Bevallom csak a te hozzászólásod olvastam el, mert lusta voltam. Utólag mint láthattad, kiderült számomra is, hogy valóban összemostátok a biztonsági másolat fogalmát a filmekkel, mert visszaolvastam, hogy mi lehet az ok, amiért nem értesz velem egyet. Az írásvédett DVD emlegetése másolásvédett helyett egy baki volt, mint amikor CD-t mondok DVD helyett. Sajnos elő szokott fordulni, bocsi érte. Lépjünk tovább, tisztáztuk szerintem a félreértés okát, de szerintem ne a DVD filmekhez, hanem a műsorrögzítéshez lépjünk.

Na erre lennék kíváncsi, megtennéd, hogy beidézed ide.
Mivel időközben nekem el kellett jönnöm dolgozni, így az otthon megtalált szöveget nem tudom prezentálni, viszont azt hiszem sokkal fontosabbat találtam, a BTK 329/B §.-át.
Szerzői vagy szomszédos jog védelmét biztosító műszaki intézkedés kijátszása
329/B. § (1) Aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló, és a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges eszközt, terméket, berendezést vagy felszerelést haszonszerzés végett
a) készít, előállít,
b) átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik,
vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés megkerülése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő gazdasági, műszaki, szervezési ismeretet másnak a rendelkezésére bocsátja.
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés kijátszását üzletszerűen követik el.
(4) Nem büntethető az (1) bekezdés a) pontja esetén, aki - mielőtt a szerzői vagy szomszédos jog védelmét szolgáló műszaki intézkedés megkerüléséhez szükséges eszköz, termék, berendezés, felszerelés készítése, illetőleg előállítása a hatóság tudomására jutott volna - tevékenységét a hatóság előtt felfedi, és az elkészített, illetőleg az előállított dolgot a hatóságnak átadja, valamint lehetővé teszi a készítésben, illetőleg előállításban részt vevő más személy kilétének megállapítását."

EU-n belül tényleg feltételezhető, hogy összhangban vannak egymással, de a norvég törvényeket nem ismerem, ezért nem tartom releváns érvnek. Lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem, nem tudjuk itt most eldönteni. Egyébként a fő érv ott az volt, hogy a linux világnak is lehetővé akarta tenni a DVD filmek lejátszását, ami már teljesen más tészta, mert ott egy jelentős réteg teljesen ki volt zárva a filmnek még a megtekintéséből is.
Tudom miről volt szó, hiszen még hírt is írtam róla. De a lényeg ugyanaz volt: nem tudták bizonyítani, hogy bárkinek is kárt okozott vele, így nem tudták büntetni. Te se tudod bizonyítani, hogy a magáncélú másolattal kárt okozol bárkinek is.
Közben megtaláltam a korábbi linket, vagy is egy ahhoz hasonlót:
http://72.14.221.104/search?q=cache:XZWent...lient=firefox-aEgyébként számomra a műszaki intézkedés megfogalmazása is egyértelművé teszi, hogy nem célja az Szjt. által engedélyezett magáncélú másolás megtiltása.