Állítólag a jeget és a citromkarikát nem szabad beletenni az üdítőbe, ez komoly? De ha így van akkor mellé kell kis pohárba tenni a jeget? Vagy milyen más módszerek vannak? Pp: a McDonald's-ban majdnem csak jeget kapok üdítő helyett, akkor most ez hogy is van???
Meg kell kérdeznie a kiszolgálónak, szeretnél-e, adhat -e bele ilyen dolgokat. Hiszen különben narancsléárban fizeted a fagyasztott vizet:)
Ez megkárosításnak számít, ezért tilos.
Mi a helyzet a szívószállal? Azt minden további nélkül bele lehet tenni az üdítőbe? Gyakran járok cukrázdába, ahol fagylaltkelyheket is felszolgálnak, ott mire kell figyelnem és mi megengedett? Válaszát előre is köszönöm.
Én nem szeretem a szívószálat, de ha beleteszik? Példának okáért én nem találom higiénikusnak, ha valaki a kezével fogja meg, amit én a számba veszek.
A fagylalt esetében fontos, hogy ott a helyszínen szedjék ki a fagylaltot tároló tégelyből. Amennyiben a fagylalt egyszer már elkezdett felengedni, s újra lefagyasztották, az súlyos élelmiszerbiztonsági hiba. Ilyenkor azt vissza is kell küldeni (rá van fagyva a korábban folyós fagyi a kehelyre).
Amúgy általános szabályok érvényesek.
Jégkocka ügyben érdekes történet, hogy az McDonalds által használt gépek nem csak vízből, de üdítőből is tudnak megfelelelő jégkockát csinálni (ugy egyes esetekben a CO2 tartalom miatt nem triviális ez), és az egyes üdítőkhöz külön tartó van, elméletben ugyanis a jégkockát ott bizony üdítőből készítenék. Sajnos csak elméletben.
Amit én tagnap a McDonal's-os üdítőmben találtam az tuti hogy vízből volt... Mellesleg az ottani üdítők 10 pec után elveszit a szénsavat és ha nem lennének hidegek a muszály lenne sem innám meg mert csak valami cukros lötty marad. Egyik nap ott ettem (sajnos vasárnap esete semmi kajálda sincs a közelben ahol ehetnék) 10-15 percet még beszélgettünk evés után és a tálcán lévő papirra csöppent egy kis majonéz, ennyi idő elteltéve elveszette a szívét, valami átlátszó zselé maradt a helyék. Elég meglepő volt. Egyébként sehol sem tudni hogy mit eszünk még otthon sem ha az alapanyagokat vettük és nem mi vagy valami ismerős termelte, de azért a gyorskajáldák helyzete túúúl necces. Ott még a víz sem H2O... (egyébként szeretem a kajájukat néha még hamar meg is kapom, igaz jól nem lakok tőle, drága, és egészségtelen, de ha nincs más...)
Tevemadár
2004.07.13, 07:59
Kedves FVF!
Nem éppen McDonald's -os téma, de Étel-Ital -lal lenne összefüggésben.
Az elmúlt hétvégén volt szerencsém a Bogácsi strandon lenni, ahol az egyik büfénél (hátul, a csúszda mellett) találtam olyan itallapot, ahol külön volt feltüntetve a kommersz rövidital és külön a nem kommersz (pl.: viszkik stb.), ami nem baj, viszont megvolt adva, hogy a kommersz röviditalok: 3cl vagy 5 cl, a nem kommersz röviditalok pedig 2 cl vagy 4 cl -es kiszerelésben kaphatók! Ezt így lehet? Nem egységesen csak a 2/4 vagy 3/5 -ös mennyiséget kellene használni?
Bogácson én is nyaraltam (tavaszoltam) már:)
Nem, evvel semmi probléma. Az ár mellé azért kell feltüntetni az ürmértéket, hogy a fogyasztó számára egyértelmű legyen, mit mennyiért vesz. Összehasonlítási lehetőséget kínál tulajdonképpen.
Bárcsak mindenki feltüntetné legalább ennyire!!!
Tevemadár
2004.07.14, 07:15
Kedves FVF!
Köszönöm. Ennyivel is okosabb lettem...
Én valamiért azt hittem, hogy ha valaki töményitalt árul, azt egységes mértékben kell, hogy tegye...
Azért egy kicsit becsapva érzem magam emiatt, bár az is igaz, hogy, amint ezt megláttam egyből lemondtam nem kommersz rövidital vásárlási ötletemről.
Így "megkárosítás"

nem történt!
Köszönöm!
(Lilla @ 2004 Jul 11, 09:39 PM)
Egyébként sehol sem tudni hogy mit eszünk még otthon sem ha az alapanyagokat vettük és nem mi vagy valami ismerős termelte, de azért a gyorskajáldák helyzete túúúl necces. Ott még a víz sem H2O...
Nem tudom, nekem ma egy ismerőssel kellett elmennem enni, mert volt pár órája amit el kellett tölteni. Szóba jött több megoldás: Mc Donalds, Burger King, pizzéria, és Pasta Dost.
Mc Donalds kiesett mert lassúak, szar, kényelmetlen, zajos, és ugyan közel van, de Burger King is van közel, Pizza is, és végülis 1 megállót lehet buszozni a Pasta Dostig.
A McDonalds és a Burger King között ég és föld a különbség, az utóbbi javára, a pizzéria kérdés kicsit bonyolultabb: ahány hely annyi féle, de ez is hamar kiesett. Maradt a Burger King és a Pasta Dost. Az utóbbi mellett döntöttünk, nagyon finom étel, nagyon tisztességes a személyzet, előbb értünk oda, de beengedtek nyitás előtt, és nagyon jól éreztük magunkat. Egyetlen hátránya volt a dolognak: Ha az ember ott van nem számol vele, hogy haza is kell jutni. Annyit ettünk, hogy nehéz volt felállni és megmozdulni utána, és nem is használtuk ki a 3 órát. (3 óra alatt korlátlan fogyasztás ételre, üdítőre, stb. egységárban) Ha lett volna időnk és 3 órát ott töltünk akkor lehet, hogy még nehezebb lett volna a hazajutás. Mindenben csak dícséret illeti őket. Megjegyzem, itt azért jobban látod miből van az étel mint a legtöbb étteremben, már akkor ha a nyershúsokból vállogatsz és magad viszed oda a grilles pulthoz.
Viszont az is tény, ha van Burger King a közelben akkor az McDonalds nálam azonnal kiesik, ha viszont akad egy jobb, kellemesebb hely a környéken ... Érdemes így vállogatni.
Nem voltam még benne. Milyenek az ár/érték arányok? Tudnál rá példát mondani?
Megköszönném.
(FVF @ 2004 Jul 27, 10:09 AM)
Nem voltam még benne. Milyenek az ár/érték arányok? Tudnál rá példát mondani?
Megköszönném.
Szerintem ár-érték arányt azért nehéz összehasonlítani mert mindhárom hely másra való. Nézzük akkor egy kicsit azt, hogy én hogy látom ezeket a helyzeteket.
Pasta Dost: 3 órás terminusra korlátlan fogyasztás, az étel finom, a személyzet udvarias, kedves, a választék pedig bőséges. Ugye az ár/érték arány szerintem kiváló, de azt is el kell mondani, hogy azért ez nagyban függ attól, mennyit eszik az ember.
McDonalds: A két étteremlánc ugyanis nem alternatívája egymásnak. Míg az McDonalds elsősorban az McDrive éttermekről szól, és az ételeik többsége is úgy van tervezve, hogy menet közben autóban fogyasztható legyen, és viszonylag gyorsan kevés ételből lehessen a napi kalória szükségletet pótolni, nem baj az, ha a reggeli tojásos ételeknél átázik a tálca a zsírtól... Erre hosszú évtizedek alatt kialakított rendszer van. Elvben lenne minőség, és elvben lenne gyors kiszolgállás, és tényleg gyorsan meg lehet a napi étkezés egy McDonalds esetén. Sajnos a magyar éttermeik nem hozzák a határidőket és nem minden minőségi előírást tartanak be.
Burger King: Az Amerikai típusú gyorsétteermi jellegű ételekre épül, még ez is gyorsétterem de jóval inkább beülős. Egy chilit, egy tortilla tekercset, stb. nem lehet vezetés közben elfogyasztani, a hamburger is szétesne ilyen esetben nagyon könnyen, de cserébe jobban van megpakolva finomabb, kicsit nagyobb is (nem sűrített kalóriabomba) ellenben arányosan drágább. A legnagyobb adagok gazdaságosabbak is.
Pizzériák: Valahol félúton a gyorsétterem és az étterem között...
Amint látod, mindegyik más helyzetre való. Nem hiszem, hogy bármelyiknek jobb lenne az ár-érték aránya mint az adott helyzetre kitalált étteremé. Sajnos az McDonalds ár-érték arányát erőssen rontja az, hogy sokmindent nem sikerül tartaniuk. Más kérdés, hogy a 90 másodpercet az FVF nem ellenőrzi, ha pedig jön az McDonalds saját ellenőrzése arról pedig sajnos előre tudnak.
A Pasta Dost ár/érték aránya kiváló (a fogyasztónak) a Burger Kingé jó, az átlagos pizzériáé átlagos, a szabályokat nem mindenben betartó McDonaldsé gyenge. Ellenben, ha a szabályokat betartanák, és pont McDonalds jellegű szolgálltatásra lenne szükség, azonnal jó lenne ez is.
Félreértettél, én nem összehasonlításban (legalábbis nem ebben) gondoltam, hanem a teljes piaci szegmensre. VAgyis: Mennyi a Pastában egy ilyen étkezés? Egységár van? Több lehetőségből szemezhetek?
A leírtakkal teljes mértékben egyetértek.
(FVF @ 2004 Jul 27, 02:27 PM)
Félreértettél, én nem összehasonlításban (legalábbis nem ebben) gondoltam, hanem a teljes piaci szegmensre. VAgyis: Mennyi a Pastában egy ilyen étkezés? Egységár van? Több lehetőségből szemezhetek?
A leírtakkal teljes mértékben egyetértek.
Pasta Dost esetében: Időponttól függően 2300 vagy 3300 forintot fizetsz 3 órányi korlátlan fogasztásért. A választékhoz néhány féle leves, viszonylag sokéféle tészta, néhány készétel, néhányféle köret, desszert, gyüm9lcsök, hideg ételek mellett van a grill pult. Ez úgy néz ki, hogy akad legalább 15 féle nyers hús / hal / zöldség, amit ki tudsz szedni egy tányérra, majd odaviszed a grill pulthoz és a szakács megsüti ahogy kéred és visszakapod egy másik tányéron. Elég sokféle alapanyag közül tudsz választani, hogy mit hozol ki belőle csak rajtad múlik. Annyifélét és annyiszor eszel ahányszor csak akarsz. Az üdítő, a kávé, a tea, az ásványvíz, sőt, ha jól tudom még a sör is benne van az árban.
Szép, bár én nem vagyok ennek a híve, mert már jóval kevesebbet eszem-iszom, mint korábban, így egyszerűen nem éri meg. De ez persze csak a magánvéleményem, 7-8 éve én is kihasználtam volna:)
(FVF @ 2004 Jul 28, 02:35 PM)
Szép, bár én nem vagyok ennek a híve, mert már jóval kevesebbet eszem-iszom, mint korábban, így egyszerűen nem éri meg. De ez persze csak a magánvéleményem, 7-8 éve én is kihasználtam volna:)
Ha meggondolod most sem nagy tétel, és nem csak a sok étel, de a jó étel, és a sok üdítő, stb. miatt is megéri.
Szia FVF!
Két kérdésem lenne, nem tudom, hogy tudnál-e segíteni?
Az első: hol nézhetnék utána, hogy bizonyos élelmiszereknek mennyi a minőségmegőrzési határideje? Konkrétan a tojás nélküli száraztészta érdekelne.
A másik: a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-94/36 számú előírása azt mondja, hogy a tojásos száraztésztát nem lehet béta-karotinnal színezni. "Ez az előírás 2004. május 1-jén lép hatályba. Ezen előírás hatálybalépését megelőző szabályozásnak mindenben megfelelő élelmiszer 2004. szeptember 15-ig hozható forgalomba." Ezt én úgy értelmezem, hogy május 1 után már nem lehet ilyen száraztésztát gyártani, de a máj.1.-ig legyártott még szept. 15.-ig forgalomba hozható. Szept. 15. már elmúlt, de a boltok még mindig tele vannak ilyen tésztával, ez hogy lehet? Vagy én nem jól értelmezem a törvényt?
Válaszodat előre is köszönöm, Janka
(Janka @ 2004 Oct 25, 02:47 PM)
Ezt én úgy értelmezem, hogy május 1 után már nem lehet ilyen száraztésztát gyártani, de a máj.1.-ig legyártott még szept. 15.-ig forgalomba hozható. Szept. 15. már elmúlt, de a boltok még mindig tele vannak ilyen tésztával, ez hogy lehet? Vagy én nem jól értelmezem a törvényt?
Válaszodat előre is köszönöm, Janka
Jól értelmezed, azt viszont neked is tudnod kell, hogy egy bolt nem fogja a teljes árukészletén az apróbetűs összetevőket figyelni, hanem feltételezi, hogy ami szavatossági időt megadott feléjük a beszállító, és a készletnyilvántartás rendszerében szerepel addig eladhatja. Ha van ilyen, ha nincs, akkor majd tapasztalatból, látvány alapján, stb. megmondja mikor kell kidobni.
Nem néztem most utána, de amennyiben ez a rendelkezés kötelező érvényű, akkor az ellenőrzéskor esetleg talált tiltott termékek lefoglalásra kerülnek, s bírságot szabunk ki.
A minőségmegőrzési idő egy olyan dolog, amit a gyártó határoz meg. Az általa gyártott élelmiszer minőségét meg kell őriznie addig, amig ő vállalja. Ez nem azt jelenti, hogy utána nem lehet jó, de addig biztos. Természetesen lehetnek ennek feltételei is, megfelelő tárolás (felbontás nélkül, hűtve x,y fokon...)
VAnnak előírások is, a dátumnak olvashatónak és logikusnak kell lennie. Tudnunk kell, hogy gyártási idő -e, vagy a fogyaszthatósági határidő. Amennyiben az első, akkor azt is fel kell tüntetni, hogy hány hónapig, évig jó.
Példa a különböző esetekre a kenyér. Amelyiken nincsen dátum vagy nap, vagy amennyiben az egy kalács vagy péksütemény, akkor azt csak a gyártás napján lehet forgalomba hozni, s a minőségét is csak 24 órán belül őrzi meg.
VAnnak azonban olyan kenyerek, melyekre rá van írva, hogy 2-3-4 napig jók. Ezek természetesen egy magasabb minőséget képviselnek. Mindegyiket megeheted 6 nap múlva is, csak már nem felelnek meg az élelmiszerkönyvben leírt elvárásoknak, azaz nem jól vághatóak, morzsálódnak, nem frissek.
Remélem kielégítő volt a válasz:)
Ma du. a bp-i Fogarasi úti Áruházban jártam és vásároltam egy B.rg típusú márkázott vajat. A csomagolás (és a kiírás szerint is) 250 g volt a vaj.
hazajöttem, félbevágtam, mert annyi kellett az aktuális sütibe, de azért biztos, ami biztos, lemértem. 100 g volt.
Gondoltam, biztos elszúrtam valamit a szemmértékkel, hozzátettem a másik felét is...
Papírral együtt 200 g volt az egész.
Mit tehetek ilyenkor?
Nyilván reklamálni ott már nem tudok, mert a vaj kellett a süteménybe.
Kicsit soknak találom én azt, hogy 250 g-nyi vaj árát fizessem ki, és "cserébe" csak 200 g-ot kapok.
Ritka eset, mindenképpen utána kell járni. De minden intézkedés előtt azért nem árt megnézni, hogy a tömeg csomagolással vagy annélkül volt feltüntetve. Illetve azt is, hogy a mérleged jó -e. Ezekkel ugyanis ritkán van probléma. főleg ilyen mértékű eltérés.
szilagyiv
2005.01.15, 17:20
Üdv mindenkinek!
Kérdésem, hogy teljesen korrektül járnak-e el a hipermarketek cukrászüzemei, ha a készített süteményen az összetevők között csak annyit tüntetnek fel, hogy "...,rum,..."
Vagyis amenyiben nem aromát, hanem alkoholt tartalmaz, nem kellene ráírni mondjuk, hogy "rum (40%)"??
Vagy kiemelten azt, hogy alkoholt tartalmaz!?
Mert sajnos belefutottunk egy ilyenbe, és hatalmas felháborodással tapasztaltuk ezen hiányosságokat.
Ráadásul ez a kis felirat is az aromák között volt jól elbújtatva.
Szerintem ez a vásárlók súlyos megtévesztése!
Mi nem fogyasztunk alkoholt, és mivel nem volt ráírva, hogy alkoholt tartalmaz, ezért úgy érzem, becsaptak minket.
De mi van akkor, ha valaki súlyosan érzékeny az alkoholra?
Meghal, vagy nem vásárol hipermarketben?
Shia-ko
2005.01.15, 17:27
(szilagyiv @ 2005 Jan 15, 05:20 PM)
A rumaromának mennyi az alkoholtartalma?
szilagyiv
2005.01.16, 12:14
(Shia-ko @ 2005 Jan 15, 05:27 PM)
A rumaromának mennyi az alkoholtartalma?
A rumaromának természetesen nincs alkoholtartalma...
Viszont szándékosan felhívtuk a hipermarket cukrászüzemét, és ott a felelős mondta, hogy "...hát persze, hogy alkoholos rum van benne!"
Sőt elmondta, a hipermarketben is árult 40%-os igazi rummal készítik.
Ha valamelyik részlet még ködös, leírom szívesen!
Shia-ko
2005.01.16, 12:22
Mivel az aromák között tüntették fel, ezért nem lehet benne alkohol.
A készítés módja miatt nem lehet alkohol. Levegőn párolog, így ha nem volt légmentesen elzárva, nem maradhat benne. A készítési technikák miatt azonban valószínű már korábban elillant.
szilagyiv
2005.01.17, 19:44
Nevezzük nevén a gyermeket!
Egy somlói galuskáról van szó.
A már elkészült piskótára utólag öntik rá a rumot (normális esetben aromát).
Viszont az "elillant" alkohol már csak azért sem stimmel, mert a kedvesem rosszul lett tőle, és csak utána néztük meg a feliratot.
Ez nem egy szimpla kötözködés, hanem egy jogos felháborodás!
Ennyi erővel a cigarettára mindek írják rá, hogy káros az egészségre?
Szeretném tudni, hogy milyen jogi előírások vannak ezzel kapcsolatban.
Shia-ko
2005.01.17, 21:36
Így már tiszta!
Szvsz vidd be a tisztiorvosi hivatalba, ők bevizsgálják, és az alkohol kimutathatósága esetén lépnek.
Bizonyíthatatlan, mert a szesz párolog:)
(szilagyiv @ 2005 Jan 15, 05:20 PM)
Üdv mindenkinek!
Kérdésem, hogy teljesen korrektül járnak-e el a hipermarketek cukrászüzemei, ha a készített süteményen az összetevők között csak annyit tüntetnek fel, hogy "...,rum,..."
Vagyis amenyiben nem aromát, hanem alkoholt tartalmaz, nem kellene ráírni mondjuk, hogy "rum (40%)"??
Vagy kiemelten azt, hogy alkoholt tartalmaz!?
Mert sajnos belefutottunk egy ilyenbe, és hatalmas felháborodással tapasztaltuk ezen hiányosságokat.
Szerintem ez a vásárlók súlyos megtévesztése!
Mi nem fogyasztunk alkoholt, és mivel nem volt ráírva, hogy alkoholt tartalmaz, ezért úgy érzem, becsaptak minket.
De mi van akkor, ha valaki súlyosan érzékeny az alkoholra?
Meghal, vagy nem vásárol hipermarketben?
Megértem teljesen a felháborodásod, de szerintem a rum az rumot jelent abban meg alkohol van

Bocsi nem akarom elviccelni, ez csak én magánvéleményem. Én nem sértődnék meg azon, hogy egy rumos dologhoz igazi rumot használnak.
Egyébként tényleg van olyan, hogy valaki érzékeny az alkoholra?Már a normális lerészegedésen túlmenően...
Shia-ko
2005.01.19, 13:04
1., Nagyon ritkán használnak valódi alkoholt, könnyebb kezelni, és olcsóbb az aroma.
2., Van ilyen, ezért nem ittam pertut még egy igen kedves hölgyismerősömmel.
mechand
2005.01.25, 22:05
H
Ma vettem a TESCO-ban egy nesquick kakaót. 800g + 200g ajándék!!!
Hogyan lehetséges az, hogy ez a konfiguráció többe kerül mint a sima 800 grammos kiszerelés??? Az a 200 gramm akkor mégsem ajándék, vagy ajándék csak fizessem ki? Hogy van ez?
Ugyanezt tapasztaltam régebben WD40 nevezetű termékkel is.
Sok oka lehet. Mondok néhányat:
A gyártó árat emelt de az ajándékot is adja egy ideig, hogy versenyképes legyen ÉS megszokd az áremelést. (Bizonyítsa be a hatóság, hogy megtévesztenek és nem így történt)
A gyártó eddig árkedvezményt adott, most ajándék terméket, érdemi listaár nem változott. (Ha rosszindulatú vagyok gyakorlatban a listaárat sosem alkalmazza alap termékmennyiségre ez csak arra jó, hogy ilyen reklamáció esetén hivatkozzanak rá)
De akad egy pozitívabb teória is: Megérkezett a 800+200 grammos akciós kakó, látta a tesco vezetése, ez így nem lesz jó, mert van még nekik sima 800 grammos is ami bizony előbb jár le. Ha rajtuk marad 100% vesztesség, ha vesztességgel, saját akcióban értékesítik még mindig jobb helyzetben vannak. A nestle adott 200 gram ajándékot a tesco pedig gazdasági megfontolásból adott árangedményt.
El lehet járni ellenük, majd megnézem, mit tehetek.
Azért figyelni nem árt. Tegnap én is figyelmetlen voltam (mindig az átkozott sietség), pedig nem szoktam: venni akartam Sport szeletet, aminek az extra kivitele 99 volt egy boltban. Volt 3-as egységcsomag, ami nagy betűkkel hírdette, hogy jó az ára, s iszonyat megére. Általában meg is szokta. Csak a pénztárnál vettem észre, hogy a csomag ára 295 Ft volt. Kemény engedmény:)!!!!!!!
szilagyiv
2005.01.28, 09:21
(Joooe @ 2005 Jan 19, 08:49 AM)
Megértem teljesen a felháborodásod, de szerintem a rum az rumot jelent abban meg alkohol van

Bocsi nem akarom elviccelni, ez csak én magánvéleményem. Én nem sértődnék meg azon, hogy egy rumos dologhoz igazi rumot használnak.
Egyébként tényleg van olyan, hogy valaki érzékeny az alkoholra?Már a normális lerészegedésen túlmenően...
Nem akarom most nagyon bőven kifejteni az alkohol élettani hatását, ha valakit érdekel rövidesen egy speciális fórumot indítunk ezzel kapcsolatban (is). Persze nem szeretnék reklámozni, szóval akit érdekel az írjon nekem!
Viszont a lényeg, hogy én ismertem is olyan embert, akinek szélsőségesen viselkedett a szervezete az alkohollal szemben.
Egész konkrétan, a mája nem bírja lebontani az alkoholt, ezért már a legkisebb mennyiség is HALÁLT okozhat nála.
De engem a szociális hatása zavar.
Szépen kérlek ne vedd sértésnek amit most írok, teljesen megértem és elfogadom az álláspontod az alkoholról, de: én kicsit sznob dolognak tartom ha valaki teljesen elzárkózik tőle, és egy korty alkoholt sem iszik. Úgy értem az alkoholfogyasztás az emberi kultúra része, önmagában még az alkohol nem "a rossz", csak ha valaki problémái megoldása helyett menekül bele. Én épp egy pohár vörösbort kortyolgatok, és nem hiszem hogy tartanom kéne bármiféle negatív élettani hatástól (pozitív annál inkább van). A szociális hatás sem kell feltételnül hogy negatív legyen... te nem szoktál haverokkal borozni vagy sörözni?
Az alkoholra érzékenység dolgában bizonyára igazad van, én eddig nem tudtam erről. Az alkoholos élelmiszer eladása külön figyelmeztetés nélkül tényleg aggályos. Ráadásul nem csak ezért, mi van ha valakinek annyira ízlik hogy megeszik ötöt aztán meg vezetni akar...
Ja ha beindul az oldal amit írtál, kérlek írd le ide a linket, engem azért még érdekel. Nem hiszem hogy bárki meg fog sértődni azon, hogy "reklámozol".
A tojásokon található kódszámokkal kapcsolatban teljesen bizonytalan vagyok. Más kódszám szerepel a dobozon, és más magán a tojáson. Úgy tudtam, ha a kódban szerepel a HU rövidítés, akkor az biztosan magyar. Mi a helyzet akkor, ha a dobozon szerepel a HU, de a tojáson nem? Hol tudnék utánajárni, mit jelentenek a kódok?
Rendeletben van megfogalmazva a jelölés speciális elvárása.
Én úgy gondolom, hogy maga a tojás a mérvadó, hiszen azt nem lehet kicserélni, míg a doboz többször is felhasználható.
szilagyiv
2005.02.04, 19:52
Szeretnék még néhány szót szólni az alkoholos süteményekkel kapcsolatban!
Ma egy elég igényes cukrászdában voltunk, ahol elfogyasztottunk néhány süteményt.
Előzetesen a pultos nőtől megkérdeztük, hogy a kért süteményekben van-e alkohol (külön kitérve a somlói szeletre is).
Azt mondta, hogy természetesen aromát használnak.
A süteményeket a cukrászda másik helyiségében fogyasztottuk el, ahol a pultos férfit szintén megkérdeztük ugyanerről, mire meglepő módon azt felelte, hogy bizonyos süteményekben igazi alkoholt használnak.
Mivel elmondtuk neki az előzőleg tapasztaltakat, ezért megkérdezte a tulajdonost, aki alátámasztotta az ő igazát.
Tehát kiderült hogy igazi alkoholt tesznek számos készítményükbe és nemhogy nem írják ki, hanem ezek szerint még félre is vezetik a fogyasztókat!!
Na azért ez már felháborít!
Ha veszem a fáradtságot és megkérdezem, akkor legalább mondják már meg az igazat!!
Egyébként a dolog pikantériája, hogy a cukrászdában alkoholos italokat is felszolgálnak, de csak 18 óra után.
Szóval ha valaki bevág egy somlóit, meg egy Baileys tiramisut, akkor (egyéb nem kívát hatások mellett) a rendőr is jól megbünteti a volánnál.
Na ezekkel mit lehet tenni??
Szia FVF!
Nem tudom, hogy a következő téma ide tartozik-e:
Ha a zöldségesnél elveszem a paprikát, almát, akármit, és ő visszarakatja velem, merthogy nála nem lehet válogatni, az normális dolog-e? Mi van, ha olyat ad nekem, ami viszont fonnyadt, vagy egyszerűen már lecsó? Ilyenkor is verhetem az asztalt, hogy cserélje ki nekem azonnal, mint mondjuk egy műszaki cikknél, mert rossz? Egyébként is miért kéne nekem azt elfogadni, amit ő akar adni, amikor én ki tudom magamnak választani, hogy pld kis vagy nagy almát akarok most éppen venni? Vagy pld. édesanyámat láttam régebben, hogy nem mindegy, hogy a töltött paprikához mekkorát, és milyet vesz az ember, és az árus pedig nem enged választani olyat, amit akar. Én szó nélkül leraktam a cuccot, és elmentem egy másik zöldségeshez, de már másodszor járok így. Itt legalább előre szóltak, nem úgy mint legutóbb, amikor megvárta, hogy kiválasszam az almákat, aztán visszaborította, amikor átadtam. Mire megkérdeztem miért csinálta, közölte, hogy nem lehet válogatni... Azóta sem veszek nála semmit. Egyébként meg ha vacak árut vásárolt, akkor ne velem etesse meg, hanem máskor ne vegyen át olyat, amit nem tud eladni, mert gondolom erre megy ki a játék, hogy ne maradjon rajta a vacak áru!
Most ezt megteheti, vagy sem?
Szerintem nem. Erre van az előre csomagolt, kedvezményesebb árú zöldség, ott veszed azt, mindegy mi is van benne.
Azért teszi ki, hogy megnézhessük, mit is kapunk, s amennyiben nem felel meg, nem kérjük. Ha erre nem hajlandó, ott kell hagyni, ha többen is megteszik, akkor elébb vagy utóbb engedni fogja:)
Sziasztok!
Nem vagyok biztos benne, hogy idetartozik a dolog, de egy kérdést megér, mert rendkívül felháborítónak tartom a dolgot. Ma elolvastam a danone activiának az összetételét, miközben épp fogyasztottam egyet és megdöbbentem, hogy mikből készül. Ugyanis a cég reklámjai számomra azt sugallják, hogy egészségesebb lehetek ennek a joghurtnak a fogyasztásától, és az összetevőkről sok minden eszembe jutott, csak az egészség nem. Bár tudom naiv, aki a reklámoknak hisz, mégis úgy gondolom, hogy ez az eljárás nem megengedhető.
Előre is köszi a segítséget.
Pontosan mit kifogásolsz benne? Mi van benne ami a joghurtnak nem normális összetevője, és esetleg káros lehet?
Én is várnám erre a kérdésre a választ...
s.emese
2005.04.12, 10:27
Kedves FVF!
Szerinted érdemes-e olyan esetben reklamálni, ha a tej a szavatossági idő előtt megromlik. Mondjuk hétfőn megveszem, aznap felbontom, és kedd délután már nem jó. Tisztában vagyok vele, hogy itt csak 100 forintos összegről van szó, de akkor is bosszant. Ráadásul azt hiszem tudom is az okát ezeknek a gyors megromlásoknak: rendszeresen állnak hűtetlenül a tejtermékek órákon át kipakolásra várva a boltban.
Azt, hogy menjek más boltba kérlek ne tanácsold, mert ahol mi lakunk nem igen van alternatíva (vagy csak kétszeres árakkal)!
Shia-ko
2005.04.12, 13:20
Megbontás nélkül számít a rajta lévő dátum.
robesz6
2005.04.14, 13:05
Nekem kicserélték amikor ilyen gondom volt.
(persze nem úgy, hogy a fele hiányzott)
Csak akkor ha már felbontáskor romlott volt de a vásárlástól számítva kb 1 óra telt el.
Volt ilyen tej, túró rudi, tejszín.
Persze, hogy érdemes, vissza is veszik.
matraig
2005.05.11, 21:01
Tisztelt FVF!
A következő kérdések érdekelnének:
Hogyan kell elhelyezni a vásárlók könyvét egy nagyobb élelmiszerüzletben? Elfogadható-e, hogy ha valami problémám van, akkor úgy kell kinyomoznom, hogy hol van? - Egyébként jól láthatóan el van helyezve a HELYE, de maga a könyv nincs ott.
Nincs feltüntetve ezen a helyen a felügyeleti szervek címe, elérhetősége,csak a neve. Ez elfogadható?
Szeretném megtudni azt is, hogy az árak feltüntetésévelkapcsolatban vannak-e jogszabályi kötelezettségei az üzletnek. Ezeket esetleg hol tudnámmegnézni?
Shia-ko
2005.05.12, 11:19
Kint kell lennie, ahol a vásárló kérés nélkül eléri, és az áraknak is szerepelniük kell, egyértelműen feltüntetve, hogy mely termékhez tartoznak, amennyiben nem magán a terméken vannak.