Hi
meg tudná nekem mondani valaki hogy az élelmiszereken jelölt kódok pl
HU 260 EK mit takarnak? egy tippem szerint a gyártót, ha igen hol hozzáférhető ezen kódok listája,
amin ellenőrizni lehetne hogy egyes termékeket kik gyártanak, mert jelen állapotban nem lehet lenyomozni hogy a minőségért ki felelős, mert csak a forgalamzó van a dobozon feltüntetve
köszönöm
Ariadne
2006.11.04, 14:05
Még sose láttam ilyen kódot... Milyen élelmiszeren láttál ilyet? Kíváncsi vagyok.
(Ariadne @ 2006.11.04, 14:05)

Még sose láttam ilyen kódot... Milyen élelmiszeren láttál ilyet? Kíváncsi vagyok.

Sok mindenen található iylen kód.
Pl. ma az elfogyasztott túró rudin láttam ilyet. De láttam joghurton is, csak azon SK xxx YY -n volt. Feltételezem ez már Szlovákiában készült.
Ariadne
2006.11.07, 13:11
Akkor megyek is a hűtőhöz, körülnézek...

Így tippre valamelyik minisztérium vagy hatóság honlapja lesz a hunyó, tényleg meg kell lennie valahol a megfejtésüknek.
Nooormalis
2006.11.30, 06:06
Sziasztok!
Az ovális mezőben feltüntetett ún exportkódok a termék eredetének beazonosítására szolgálnak. Felül az országkód (esetleg a tartományi kód pl. Németországban), a középső sorban a gyártó üzem (tehát nem a vállalat!) kódja, alul EK, mint Európai Közösség. Az exportkódok listáját nekem sem sikerült még megszereznem, de engem is érdekelne, úgyhogy dolgozom rajta.
Az exportkódok két dologra jók:
1. Megtudod, melyik országból származik a termék. Sajnos a vonalkóddal is lehetnek trükközések, de ha az exportkód HU (hasonlóan a tojáshoz), akkor az biztosan magyar termék.
2. Gyártó beazonosítása. Egyre nő az ún. kereskedelmi márkák (pl. Tesco gazdaságos) aránya, és a forgalmazók szeretik lehagyni a gyártót a csomagolásról (ezt egyébként megtehetik, ha a forgalmazó fel van tüntetve). Az exportkód viszont általában megvan, így ha azt összehasonlíthatod a márkás termékeken feltüntetett kóddal, már meg is tudtad, hogy ki a gyártó. Igy ha te csalódtál az XY sajtban vagy WZ kolbászban, akkor kereskedelmi márkába "bújtatva" sem tudják rád sózni.
Besenyő Pista bácsi