Bocs, hogy újat nyitok, de nem találtam mást.
A következő a gondom: 3 éve költöztem vidéken egy 25 lakásos régi társasházba. Most 1-2 hete egy nyomtatott kiírást találtam, a lépcsőházajtón a helyi vízszolgáltató részéről, miszerint lejárt a lakásokban levő vízórák hitelessége, és kötelesek vagyunk hitelesíttetni majd újra plombázni a vízórákat. Az összes lakóra vonatkozik természetesen. Nov. 20.-i határidővel ha ez nem történik meg, a lenti főleolvasó szerint számláznak. Utánaérdeklődve ez vízóránként minimum 3000-3500Ft-os összeget jelentene és miután három van belőle nálunk 10.000 Ftban álna meg a dolog.
A következők miatt nem értem a dolgot:
1. A Vízmű évvégi elszámolásnál mindig a főleolvasót veszi figyelembe és hitelesnek, és kiszámlázza a lakóközösségnek a különbözetet. Akkor nem mindegy neki, hogy a mellékmérők (a lakásokban) mit mérnek és mit nem??? Miért kéne hitelesíttetnem, őt így sem úgysem éri veszteség.
2. A mérők hiteleségének lejárata egy általam abszólut ismeretlen információ volt. Ezekszerint engem kötelezhet az álam, hogy legyen félretett pénzem váratlan eseményekre?? Merthogy nincs.
3. Csakugyan lejárt a hitelességi idő, és van ilyen rendelet/törvény ami szerint kötelezhetnek engem erre?
4. Mi történik ha nem viszem be a vízorákat és nem hitelesíttetem? A vizet elzárni nem tudják, csak az egész házban.
Nem tudom, nekem nagyon rablásszaga van a dolognak, akárhogy is nézem csak a mi házunkból 200.000 forintot tesznek ezzel zsebre. Karácsony előtt kell a pénz a fejeseknek? Hát nekem is kéne..
Ariadne
2006.11.14, 11:48
Nagyon érdekes kérdést vetettél fel, kicsit utánanéztem.
Ha jól veszem ki, a ház központi mérőjét "bekötési vízmérőnek" hívják, a saját lakásban lévő óra álneve pedig "mellékvízmérő". Nomármost elvileg számlázás alapjául szolgáló mérést csak hiteles órával lehet végezni (1991. évi XLV. törvény). De. Társasházban (általában) a bekötési vízmérő alapján számítják valóban a fizetendő lóvét (38/1995 korm. rendelet), ami a társasház tulajdona, a lakásbeli mellékvízmérők és a közös bekötési vízmérő különbözetét pedig a lakóközösség állja (arról, hogy ezt hogy számolják, értesítik a vízműveket).
Ezen túl viszont az köteles gondoskodni a mérő hitelességéről, akinek a tulajdonában van, márpedig a mellékvízmérő a lakás tulajdonosáé, vagyis a tiéd, ennek hitelesítéséről és cseréjéről is (mert tényleg lejárnak) saját költségeden kell gondoskodnod. Ha nem teszed meg, 15 napos határidővel felmondhatja a mellékvízmérődre vonatkozó szerződést, és onnantól fizetheted az átalányt közös költségbe építve...
Szóval a kérdéseid teljesen jogosak, ennek ellenére szerintem (!):
1. Tényleg nem veszít vele, de úgy tűnik egyelőre, hogy tkp kötelezhet a hitelesítésre, máskülönben nem veszi figyelembe a mérődet. Fura, különösen, mert ténylegesen nem a mellékvízmérő szolgál számlázás alapjául, tehát elvileg lehetne nem hiteles is...
2. Márpedig lejárnak, minden közműóra ilyen.
3. Valszeg kell lennie az órán vagy a plombán valami dátumnak a lejárati időről. Elvileg nem kötelez, csak legfeljebb gyakorlatilag nem hajlandó figyelembe venni, ha nem teszed meg.
4. Közös költségben átalányt fogsz fizetni, gondolom, meg kell kérdezni a társasházat.
Közben találtam egy érdekeset, volt valakinek gondja rossz órával, bár nem biztos, hogy vízóra volt, de ha igen:
"A szolgáltató tulajdonában lévő bekötési vízmérő tekintetében a fogyasztó, a szolgáltató tulajdonában lévő és mellékszolgáltatási szerződés alapjául szolgáló mellékvízmérő tekintetében pedig az érdekelt a vízmérő rendkívüli vizsgálatát és ezt követően az Országos Mérésügyi Hivatal által végzett rendkívüli hitelesítését a szolgáltatótól kérheti. Ha a rendkívüli vizsgálaton a vízmérő megfelelőnek minősül, a rendkívüli vizsgálat és hitelesítés költsége a fogyasztót, illetőleg az elkülönített vízhasználót terheli."Szóval lehet nyugodtan csapkodni az asztalt, ha rosszul mér...

szerk: Most már értem, miért nem hajlandóak leolvasni a meglévő vízórát egy ismerősömnél - az előző lakó valszeg felszereltette az órákat és hagyta "lejárni", ismerős meg nem kötött mellékvízmérőre új szerződést a vízművel...
Tudok olyan helyről, ahol nem voltak hitelesítve 5 év múlva a mellékmérők, és a vízművek továbbra is elfogadja (Bp). Mivel a mellékmérők csak az elosztás mértékét határozzák meg, igazából a vízműnek nemsok köze van hozzá. Annál inkább a társasháznak (hogy ne más, vagy a közösség fizesse a különbözetet).
Ariadne
2006.11.14, 12:26
A Bp vízmű honlapjáról lőttem a jogszabályokat egyébként, valóban csak lehetőség, felmondhatja (ha akarja). Azt nem tudom, hogy ehhez képest mi a gyakorlat. Ahol most lakom, ott nincs vízóránk, közös költségben fizetjük, nem sok így sem. De a társasháznak jogilag semmi köze az ember saját vízmérőjéhez, az biztos...
Ha a társasház a közös költségből fizeti a különbözetet, akkor szerintem van hozzá köze.
Nálunk ez úgy működik, hogy a közös képviselő minden lakásban leolvassa a vízóraállást, és így fizetjük a vízfogyasztást és a szennyvízdíjat, viszont a vízműnek a főóra után fizet.
Ariadne
2006.11.14, 13:26
(toreki @ 2006.11.14, 12:47)

Ha a társasház a közös költségből fizeti a különbözetet, akkor szerintem van hozzá köze.
A társasház a mellékvízmérőnek nem tulajdonosa, max mint érdekelt kérhet rendkívüli vizsgálatot, hogy jól mér-e, ha gyanús. Más joga nincs, a lakás tulajdonosáé a lakásbeli vízóra...
victory
2006.11.19, 13:10
Tiszteletem minden fórumozónak!
Én teljes kétségbeesésemben regisztráltam ebbe a fórumba,ugyanis a következő problémával állok szemben:
Körülbelül 4 hónapja költöztünk el egy 52m2-es tömblakásból a szüleimmel egy kétszintes családi házba!A tömblakásban 6-an éltünk(én a feleségemmel és a két gyerek,na meg persze a szüleim).Az ottani vízfogyasztásunk körülbelül 20 m3 volt úgy hogy folyóvízbe mosogattunk és fürdésnél se zártuk el a csapot állandóan,mert hát tömblakás révén mindig volt melegvíz!
A családi házba költözésünkkor viszont ugrásszerűen megnőtt a vízfogyasztás majd 20m3-el,pedig érzésem szerint kevesebb vizet használunk el jóval mint azelőtt.A házban ugyan két wc van,de mindkettő öblítőstoppos,a mosógép viztakarékos és a mosogatás se folyóvízben történik.Nem is beszélve arról hogy negyedannyi vízzel fürdünk mint azelőtt,mivel most már bojler melegíti a vizet és az hamar elfogy.A kerti csapot sem használjuk.Kérdem én,hogy a fenébe fogyhat el napi 800 liter víz?Lehet hogy a vízóra rosszul mér?Én erre gyanakszom!Elvileg jövőre cserélik le az órát,legalábbis a helyi vízműnél ezt mondták!Viszont az nagyon furcsa hogy amikor tegnap este megnéztem,még 427m3-t mutatott és ma reggelremár 428,65m3-t.Ezek szerint este elhasználtunk 600 liter vizet???Ez hogy lehet?Valami nem stimmel de nagyon.Megnéztem , a víz nem folyik el sehol,mert ha mindent elzárok a vízóra nem forog!Kérdésem ,hogy lehet -e valamiféle mechanikai problémája az órának hogy ennyit tévedjen vagy ez kizárt?
Ariadne
2006.11.20, 09:50
A szolgáltatónál úgy tudom, lehet kérni, hogy vizsgálják meg az órát, ezt épp két hozzászólással feljebb írtam, ha kicsit visszaolvastál volna...

Ha jó, te állod a díjat, ha rossz, ők.
Mozigépész
2006.11.20, 13:20
Társasházi témához!
Itt Kaposváron a vízművek olvastatja le a mellék órákat, összeadja, kivonja a főóra álltal mért mennyiségből, és a maradványt a házra terheli. Ezt szétosztja a ház azokra akiknek nincs mellékórájuk. Még a házmesternek is van külön óra a felmosó és egyéb víz felhasználás miatt. Ha mindenkinek van órája, akkor a fennmaradó részt a közös kassza bánja. Bár én régen elköltöztem családi házba, de édesanyám ilyen helyen lakott, és ott is így működött!
Captain Crash
2006.11.20, 13:31
(Mozigépész @ 2006.11.20, 13:20)

mellékórályuk
Ariadne
2006.11.20, 16:38
A Magyar Energia Hivatal új szerepköre:
"A Magyar Energia Hivatal minden olyan problémával foglalkozik, és megoldást keres rá, amely a villamos- és gázszolgáltatok, valamint ezek fogyasztóinak kapcsolatában előfordul.
Bárki megkeresheti a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályát, a szolgáltatóval kapcsolatos panaszával, aki a társaság szolgáltatását igénybe veszi.
Leggyakoribb panaszok szabálytalan vételezésekkel, számlázással, számlákkal, hálózatfejlesztési hozzájárulás (csatlakozási díj) fizetésével, valamint az ügyfélszolgálatokkal, vezetékáthelyezésekkel kapcsolatosak. A szabálytalan vételezések területén a Hivatal - tekintettel a fogyasztók nagyfokú érzékenységére – rendkívüli módon ügyel a törvényesség betartására."
linkItt pedig pár gyakran feltett kérdés olvasható, villamos energia és gáz témakörben.
Azt hiszem, ez közérdekű...

Gyerekek, ne csináljunk egy "fontos linkek" gyűjteményt valahová? FVF-ek, NHH, ilyenek linkjeivel, hogy még könnyebben elérhetőek legyenek ezek?
Mozigépész
2006.11.20, 23:18
(Captain Crash @ 2006.11.20, 13:31)

(Mozigépész @ 2006.11.20, 13:20)

mellékórályuk

Na ja, bocsi...
Mindezeket elolvasva csak azt nem értem, hogy akkor az én vízórám melyik kategória. Lakom egy hatalmas panelházban, lakásomban 2 db vízóra, leplombálva, viszont szerződésem nincs a vízművel. Ezt onnan gondolom, hogy én magam hetedik éve lakom itt és a vízórát még az előző lakó szereltette be, és azóta se szólt senki, hogy lejárt volna a hitelességük és cseréljem ki, plusz csak a házban kell leadni az óraállást, és a közös költséggel együtt fizetem ki a vízdíjat. Akkor a vízóra az enyém és örökre szól? De akkor minek rá a plomba? Vagyis akkor most ez hiteles vagy nem? Vagy ez a vízművet nem is érdekli?
Ariadne
2006.11.22, 11:04
Szerintem ugyanaz a kategória, mint Victory órája, vagyis a társasház fizeti a számlát, de ez az óra a tiéd. Valószínűleg még nem járt le, biztos hosszú ideig bírják... Tényleg, van rajta valami dátum a plombán?
Hát, nem nagyon tudok hozzáférni a vízórához, mert le kéne szerelni egy fémlapot a wc mögül, ahhoz meg én kevés vagyok...

szóval, nem kétséges, hogy bírja a vízóra, csak kérdés, hogyha a vízmű a saját szerződött óráit 6 évente kicseréltetei, akkor a társasház miért nem aggódik, hogy jól mérnek-e az ezeréves órák... na, mindegy, ez már csak költői kérdés volt..
Ariadne
2006.11.22, 15:10
Egyébként ezt a részét én sem nagyon vágom, lehet, hogy fel kellene hívni a vízműveket.

mindenesetre gázóránál már volt, hogy cserélték nálunk, azért viszont nem kellett fizetni - igaz ott tényleg az alapján megy a számlázás. De az ilyen társasházi vízóráknál, főleg hogy nincs is mindenkinél felszerelve, tényleg úgy érzem, ők maguk sem tudják eldönteni, most akkor hitelesnek kell-e lennie vagy nem...
Mivel a vizmuvek a tarsashazzal all szerzodesben, a meres alapja pedig a fo-vizmero /aminek viszont hitelesnek kell lennie/ a vizmuvek szerintem magasrol tesz ra, hogy a tarsashaz neked mi alapjan es mennyirol allit ki szamlat, es hogy a nalad levo ora hiteles-e vagy sem. Ez a tarsashaz gondja, nem az ovek, mivel a vizmuvek tekinteteben nem kepezi dijszamitas alapjat a mellekvizmero. Szerintem
(Timil @ 2006.11.22, 15:04)

szóval, nem kétséges, hogy bírja a vízóra, csak kérdés, hogyha a vízmű a saját szerződött óráit 6 évente kicseréltetei, akkor a társasház miért nem aggódik, hogy jól mérnek-e az ezeréves órák... na, mindegy, ez már csak költői kérdés volt..
Azért válaszolok... A különbözetet úgyis kifizetik a lakók. Az óra a lakóké, aggódjanak ők, hogy nme mérjen többet. Ha meg valahol irreélis eltérés van úgyis kiderül, akkor a Tház ellenőrizheti az órákat. Ha gyanakszol, hogy a tied többet mér cseréltesd ki. A hitelesítés ugyanannyiba kerül (leszerelés, tartalék óra, hitelesítés, visszaszerelés).
lolkabolka
2006.12.06, 13:56
Sziasztok!
Tavasszal újitattam fel egy lakást, melyben a vizórát is kicserélték. Június-augusztus között egyedül laktam a lakásban, majd szeptembertöl 2-en vagyunk. A vízóra szerintem irreális értéket mutat. 2 havi elszámolás van, jun-jul idöszakra 10 m3, aug-szept 15m3 [szerintem ennyi lenne a normális kb], majd okt-nov 24 m3!
Ez utóbbi szerintem nagyon sok. Alapvetöen napi 2-3 zuhany, mondjuk 6 WC, heti 2 mosás max, kevés mosogatás, semmi fözés...
Végeztem egy kis számitást:
6 WC = 6*8 l
3 zuhany = 3 * 40 l
Ez 5040 l / hó. Plusz 8 mosás / hó = 800 l.
Ez eddig 6 m3 / hó, némi túlzással [mosógép se fogyaszt 100 litert, a zuhany is kevesebb. ]
Ha ehhez mondjuk hozzáveszünk 2000 l "egyéb" fogyasztást, az még mindig csak 8 m3/hó, azaz 16 / 2 hó.
A szomszéd, ahol 2-en laknak plusz unokák gyakran, föznek naponta, sok mosás, sok kádban fürdés stb..., ök fogyasztanak 32 m3/2 hó.
Naszóval az a tippem, hogy az óra nem mér jól. [Idönként nézem, az óra nem mocorog, ha nincs fogyasztás, illetve a WC se csorog.]
Szerintetek mennyire gyakori, hogy ennyire durván téved az óra? A hitelesitést 4000ért vállalnák, a helyszinen elvégeznék. [Vizmüvek ajánlotta a céget.] Csakhogy feleslegesen nem szivesen adok ki 4k-t. Bár hitelesiteni igyis úgyis érdemes...
Üdv
lolkabolka
Ariadne
2006.12.06, 14:10
Úgy tudom, ilyenkor ha bebizonyosodik, hogy valóban hibás volt az óra, akkor a vízmű állja a vizsgálat költségét, és csak akkor viseled te, ha hibátlan.
szerk: Ezt mondja a Fővárosi Vízművek honlapja legalábbis:
"A szolgáltató tulajdonában lévő bekötési vízmérő tekintetében a fogyasztó, a szolgáltató tulajdonában lévő és mellékszolgáltatási szerződés alapjául szolgáló mellékvízmérő tekintetében pedig az érdekelt a vízmérő rendkívüli vizsgálatát és ezt követően az Országos Mérésügyi Hivatal által végzett rendkívüli hitelesítését a szolgáltatótól kérheti. Ha a rendkívüli vizsgálaton a vízmérő megfelelőnek minősül, a rendkívüli vizsgálat és hitelesítés költsége a fogyasztót, illetőleg az elkülönített vízhasználót terheli."
lolkabolka
2006.12.06, 16:08
(Ariadne @ 2006.12.06, 14:10)

Úgy tudom, ilyenkor ha bebizonyosodik, hogy valóban hibás volt az óra, akkor a vízmű állja a vizsgálat költségét, és csak akkor viseled te, ha hibátlan.
szerk: Ezt mondja a Fővárosi Vízművek honlapja legalábbis:
"A szolgáltató tulajdonában lévő bekötési vízmérő tekintetében a fogyasztó, a szolgáltató tulajdonában lévő és mellékszolgáltatási szerződés alapjául szolgáló mellékvízmérő tekintetében pedig az érdekelt a vízmérő rendkívüli vizsgálatát és ezt követően az Országos Mérésügyi Hivatal által végzett rendkívüli hitelesítését a szolgáltatótól kérheti. Ha a rendkívüli vizsgálaton a vízmérő megfelelőnek minősül, a rendkívüli vizsgálat és hitelesítés költsége a fogyasztót, illetőleg az elkülönített vízhasználót terheli."
A hölgy a telefonban ezt nem mondta.
Vajon utólag el tudom érni, hogy kifizessék, ha valóban rossz a mérö?
Egyébként halkan kérdezném meg: miért a vizmüveket terhelné, ha rossz az a mérö, amit nem ök szereltek fel anno?
Ariadne
2006.12.06, 16:28
Miért, a tiédet nem ők szerelték fel? Akkor ki?
lolkabolka
2006.12.06, 17:20
(Ariadne @ 2006.12.06, 16:28)

Miért, a tiédet nem ők szerelték fel? Akkor ki?

Volt fent eredetileg is, csak az már elég öreg volt, és a vízvezetékszerelö javasolta, hogy cseréljük ki egy újra, mert az szép.

Szóval jobban néz ki egy új fürdőben.
Hogy az eredetit ki szerelte.... passz.
Ariadne
2006.12.06, 17:28

No várj csak. Ti leszereltétek a benti órát, és másikat tettetek fel helyette, de az nem plombás-hiteles óra? A vízdíjat ez alapján fizeted vagy közös költségben van, vagy óraállás+maradék a társasháznak felállásban megy a dolog? Egyébként épp ez nem volt tiszta az előzőekben sem, hogy most akkor megkövetelheti-e a vízmű, hogy jó pénzért hitelesített órád legyen a lakásban, ha az csak mellékvízmérő, vagyis nem az alapján számláznak, hanem a társasháznak közösen van egy hiteles órája...
lolkabolka
2006.12.06, 17:46
(Ariadne @ 2006.12.06, 17:28)

No várj csak. Ti leszereltétek a benti órát, és másikat tettetek fel helyette, de az nem plombás-hiteles óra? A vízdíjat ez alapján fizeted vagy közös költségben van, vagy óraállás+maradék a társasháznak felállásban megy a dolog? Egyébként épp ez nem volt tiszta az előzőekben sem, hogy most akkor megkövetelheti-e a vízmű, hogy jó pénzért hitelesített órád legyen a lakásban, ha az csak mellékvízmérő, vagyis nem az alapján számláznak, hanem a társasháznak közösen van egy hiteles órája...
Az új órán van plomba, ez azt jelenti, hogy hiteles is?
A vizdij fizetés úgy megy, hogy megnézik mennyi volt a fogyasztás, majd azt megszorozzák a Ft/m3 árral, és ennyit kell kifizetni. Az pl egy baromi jó kérdés, hogy megnézik-e, hogy a ház órája által mutatott érték és a lakók által bevallott értékek összege összhangban van e...
Gyanitom nem kezdenek el nyomozni, ha a lakóktól több pénz jön be egy hónapban, mint amit a háznak ki kell fizetnie. És mondjuk az is kérdéses, hogy mi van ha kevesebbet mondok be, szóváteszik e... bár ez már más kérdés...
Ariadne
2006.12.06, 17:53
Szerintem a plomba a hitelesítés jele, akkor jó... Esetleg úgy tudod tutira megtudni, mi a helyzet, ha bevállalod, hogy az órád számát bediktálva megkérdezed konkrétan a vízműveket, ez most hiteles-e és hitelesnek kell-e lennie vagy ez "csak" mellékvízmérő. A kulcsszó ez, hogy mellékvízmérő vagy fő. Szerintem...
Mozigépész
2006.12.07, 19:55
A plomba a vízórán a hitelesítésre szolgál, viszont ez nem elég. A vízmű plombályának is ott kell lennie az egyik végén, hogy csak úgy ne lehessen megbontani, lopni a vizet, ezért cserébe a vízmű elismeri az óráról leolvasott fogyasztást. A plomba hasonló (legalább is nálunk) mint ami a gázórán van.
Már írtam, hogy nálunk a szövetkezeti lakásban van a háznak fő órája, de a vízmű szerződött a lakókkal, így az alapján megy a fizetés, ennek az a "hátulütője", hogy mivel nem a vízmű órája, nem ő cseréli ki ingyen, hanem a lakó, hisz ezt annó a tulaj szereltette fel, hogy ne keljen többet fizetni, mint amit használt az ember. Illetve kötelezi a fogyasztót, hogy cseréltesse le az órát ha lejár a hitelesség idelye, amit a vízmű nálunk korekten nyilvántart, vagy megszünik a szerződés.
Viszont, mivel a ház főórája a vízmű tulajdona, a mellékórák és a főóra közti külömbséget a házra kiszámlázza a vízmű. Ezt a ház vagy azok nyakába varja akiknek nincs külön vízórája, vagy beépíti a közös költségbe, de hallotam olyat is, hogy + kiszámlázza a lakókra!
Tehát, igazából akkor jársz jól, ha van szerződésed a vízművel, és az elfogadta, leplombálta a vízórádat. Ez a vízóra bejövő "anyáját" hivatott "beburkolni".