Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Vízmű, Vízszolgáltatások
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Közműszolgáltatások
Szenye
Bocs, hogy újat nyitok, de nem találtam mást.

A következő a gondom: 3 éve költöztem vidéken egy 25 lakásos régi társasházba. Most 1-2 hete egy nyomtatott kiírást találtam, a lépcsőházajtón a helyi vízszolgáltató részéről, miszerint lejárt a lakásokban levő vízórák hitelessége, és kötelesek vagyunk hitelesíttetni majd újra plombázni a vízórákat. Az összes lakóra vonatkozik természetesen. Nov. 20.-i határidővel ha ez nem történik meg, a lenti főleolvasó szerint számláznak. Utánaérdeklődve ez vízóránként minimum 3000-3500Ft-os összeget jelentene és miután három van belőle nálunk 10.000 Ftban álna meg a dolog.

A következők miatt nem értem a dolgot:

1. A Vízmű évvégi elszámolásnál mindig a főleolvasót veszi figyelembe és hitelesnek, és kiszámlázza a lakóközösségnek a különbözetet. Akkor nem mindegy neki, hogy a mellékmérők (a lakásokban) mit mérnek és mit nem??? Miért kéne hitelesíttetnem, őt így sem úgysem éri veszteség.

2. A mérők hiteleségének lejárata egy általam abszólut ismeretlen információ volt. Ezekszerint engem kötelezhet az álam, hogy legyen félretett pénzem váratlan eseményekre?? Merthogy nincs.

3. Csakugyan lejárt a hitelességi idő, és van ilyen rendelet/törvény ami szerint kötelezhetnek engem erre?

4. Mi történik ha nem viszem be a vízorákat és nem hitelesíttetem? A vizet elzárni nem tudják, csak az egész házban.

Nem tudom, nekem nagyon rablásszaga van a dolognak, akárhogy is nézem csak a mi házunkból 200.000 forintot tesznek ezzel zsebre. Karácsony előtt kell a pénz a fejeseknek? Hát nekem is kéne..

Ariadne
Nagyon érdekes kérdést vetettél fel, kicsit utánanéztem.

Ha jól veszem ki, a ház központi mérőjét "bekötési vízmérőnek" hívják, a saját lakásban lévő óra álneve pedig "mellékvízmérő". Nomármost elvileg számlázás alapjául szolgáló mérést csak hiteles órával lehet végezni (1991. évi XLV. törvény). De. Társasházban (általában) a bekötési vízmérő alapján számítják valóban a fizetendő lóvét (38/1995 korm. rendelet), ami a társasház tulajdona, a lakásbeli mellékvízmérők és a közös bekötési vízmérő különbözetét pedig a lakóközösség állja (arról, hogy ezt hogy számolják, értesítik a vízműveket).

Ezen túl viszont az köteles gondoskodni a mérő hitelességéről, akinek a tulajdonában van, márpedig a mellékvízmérő a lakás tulajdonosáé, vagyis a tiéd, ennek hitelesítéséről és cseréjéről is (mert tényleg lejárnak) saját költségeden kell gondoskodnod. Ha nem teszed meg, 15 napos határidővel felmondhatja a mellékvízmérődre vonatkozó szerződést, és onnantól fizetheted az átalányt közös költségbe építve...

Szóval a kérdéseid teljesen jogosak, ennek ellenére szerintem (!):

1. Tényleg nem veszít vele, de úgy tűnik egyelőre, hogy tkp kötelezhet a hitelesítésre, máskülönben nem veszi figyelembe a mérődet. Fura, különösen, mert ténylegesen nem a mellékvízmérő szolgál számlázás alapjául, tehát elvileg lehetne nem hiteles is...
2. Márpedig lejárnak, minden közműóra ilyen.
3. Valszeg kell lennie az órán vagy a plombán valami dátumnak a lejárati időről. Elvileg nem kötelez, csak legfeljebb gyakorlatilag nem hajlandó figyelembe venni, ha nem teszed meg.
4. Közös költségben átalányt fogsz fizetni, gondolom, meg kell kérdezni a társasházat.

Közben találtam egy érdekeset, volt valakinek gondja rossz órával, bár nem biztos, hogy vízóra volt, de ha igen:

"A szolgáltató tulajdonában lévő bekötési vízmérő tekintetében a fogyasztó, a szolgáltató tulajdonában lévő és mellékszolgáltatási szerződés alapjául szolgáló mellékvízmérő tekintetében pedig az érdekelt a vízmérő rendkívüli vizsgálatát és ezt követően az Országos Mérésügyi Hivatal által végzett rendkívüli hitelesítését a szolgáltatótól kérheti. Ha a rendkívüli vizsgálaton a vízmérő megfelelőnek minősül, a rendkívüli vizsgálat és hitelesítés költsége a fogyasztót, illetőleg az elkülönített vízhasználót terheli."
Szóval lehet nyugodtan csapkodni az asztalt, ha rosszul mér... biggrin.gif

szerk: Most már értem, miért nem hajlandóak leolvasni a meglévő vízórát egy ismerősömnél - az előző lakó valszeg felszereltette az órákat és hagyta "lejárni", ismerős meg nem kötött mellékvízmérőre új szerződést a vízművel... blink.gif
toreki
Tudok olyan helyről, ahol nem voltak hitelesítve 5 év múlva a mellékmérők, és a vízművek továbbra is elfogadja (Bp). Mivel a mellékmérők csak az elosztás mértékét határozzák meg, igazából a vízműnek nemsok köze van hozzá. Annál inkább a társasháznak (hogy ne más, vagy a közösség fizesse a különbözetet).
Ariadne
A Bp vízmű honlapjáról lőttem a jogszabályokat egyébként, valóban csak lehetőség, felmondhatja (ha akarja). Azt nem tudom, hogy ehhez képest mi a gyakorlat. Ahol most lakom, ott nincs vízóránk, közös költségben fizetjük, nem sok így sem. De a társasháznak jogilag semmi köze az ember saját vízmérőjéhez, az biztos...
toreki
Ha a társasház a közös költségből fizeti a különbözetet, akkor szerintem van hozzá köze.
csu
Nálunk ez úgy működik, hogy a közös képviselő minden lakásban leolvassa a vízóraállást, és így fizetjük a vízfogyasztást és a szennyvízdíjat, viszont a vízműnek a főóra után fizet.
Ariadne
(toreki @ 2006.11.14, 12:47) *

Ha a társasház a közös költségből fizeti a különbözetet, akkor szerintem van hozzá köze.

A társasház a mellékvízmérőnek nem tulajdonosa, max mint érdekelt kérhet rendkívüli vizsgálatot, hogy jól mér-e, ha gyanús. Más joga nincs, a lakás tulajdonosáé a lakásbeli vízóra...
victory
Tiszteletem minden fórumozónak!

Én teljes kétségbeesésemben regisztráltam ebbe a fórumba,ugyanis a következő problémával állok szemben:
Körülbelül 4 hónapja költöztünk el egy 52m2-es tömblakásból a szüleimmel egy kétszintes családi házba!A tömblakásban 6-an éltünk(én a feleségemmel és a két gyerek,na meg persze a szüleim).Az ottani vízfogyasztásunk körülbelül 20 m3 volt úgy hogy folyóvízbe mosogattunk és fürdésnél se zártuk el a csapot állandóan,mert hát tömblakás révén mindig volt melegvíz!
A családi házba költözésünkkor viszont ugrásszerűen megnőtt a vízfogyasztás majd 20m3-el,pedig érzésem szerint kevesebb vizet használunk el jóval mint azelőtt.A házban ugyan két wc van,de mindkettő öblítőstoppos,a mosógép viztakarékos és a mosogatás se folyóvízben történik.Nem is beszélve arról hogy negyedannyi vízzel fürdünk mint azelőtt,mivel most már bojler melegíti a vizet és az hamar elfogy.A kerti csapot sem használjuk.Kérdem én,hogy a fenébe fogyhat el napi 800 liter víz?Lehet hogy a vízóra rosszul mér?Én erre gyanakszom!Elvileg jövőre cserélik le az órát,legalábbis a helyi vízműnél ezt mondták!Viszont az nagyon furcsa hogy amikor tegnap este megnéztem,még 427m3-t mutatott és ma reggelremár 428,65m3-t.Ezek szerint este elhasználtunk 600 liter vizet???Ez hogy lehet?Valami nem stimmel de nagyon.Megnéztem , a víz nem folyik el sehol,mert ha mindent elzárok a vízóra nem forog!Kérdésem ,hogy lehet -e valamiféle mechanikai problémája az órának hogy ennyit tévedjen vagy ez kizárt?
Ariadne
A szolgáltatónál úgy tudom, lehet kérni, hogy vizsgálják meg az órát, ezt épp két hozzászólással feljebb írtam, ha kicsit visszaolvastál volna... rolleyes.gif Ha jó, te állod a díjat, ha rossz, ők. smile.gif
Mozigépész
Társasházi témához!
Itt Kaposváron a vízművek olvastatja le a mellék órákat, összeadja, kivonja a főóra álltal mért mennyiségből, és a maradványt a házra terheli. Ezt szétosztja a ház azokra akiknek nincs mellékórájuk. Még a házmesternek is van külön óra a felmosó és egyéb víz felhasználás miatt. Ha mindenkinek van órája, akkor a fennmaradó részt a közös kassza bánja. Bár én régen elköltöztem családi házba, de édesanyám ilyen helyen lakott, és ott is így működött!
Captain Crash
(Mozigépész @ 2006.11.20, 13:20) *
mellékórályuk
bangin.gif
Ariadne
A Magyar Energia Hivatal új szerepköre:

"A Magyar Energia Hivatal minden olyan problémával foglalkozik, és megoldást keres rá, amely a villamos- és gázszolgáltatok, valamint ezek fogyasztóinak kapcsolatában előfordul.

Bárki megkeresheti a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályát, a szolgáltatóval kapcsolatos panaszával, aki a társaság szolgáltatását igénybe veszi.

Leggyakoribb panaszok szabálytalan vételezésekkel, számlázással, számlákkal, hálózatfejlesztési hozzájárulás (csatlakozási díj) fizetésével, valamint az ügyfélszolgálatokkal, vezetékáthelyezésekkel kapcsolatosak. A szabálytalan vételezések területén a Hivatal - tekintettel a fogyasztók nagyfokú érzékenységére – rendkívüli módon ügyel a törvényesség betartására."

link

Itt pedig pár gyakran feltett kérdés olvasható, villamos energia és gáz témakörben.

Azt hiszem, ez közérdekű... smile.gif

Gyerekek, ne csináljunk egy "fontos linkek" gyűjteményt valahová? FVF-ek, NHH, ilyenek linkjeivel, hogy még könnyebben elérhetőek legyenek ezek?
Mozigépész
(Captain Crash @ 2006.11.20, 13:31) *

(Mozigépész @ 2006.11.20, 13:20) *
mellékórályuk
bangin.gif

Na ja, bocsi... blush.gif
Timil
Mindezeket elolvasva csak azt nem értem, hogy akkor az én vízórám melyik kategória. Lakom egy hatalmas panelházban, lakásomban 2 db vízóra, leplombálva, viszont szerződésem nincs a vízművel. Ezt onnan gondolom, hogy én magam hetedik éve lakom itt és a vízórát még az előző lakó szereltette be, és azóta se szólt senki, hogy lejárt volna a hitelességük és cseréljem ki, plusz csak a házban kell leadni az óraállást, és a közös költséggel együtt fizetem ki a vízdíjat. Akkor a vízóra az enyém és örökre szól? De akkor minek rá a plomba? Vagyis akkor most ez hiteles vagy nem? Vagy ez a vízművet nem is érdekli?
Ariadne
Szerintem ugyanaz a kategória, mint Victory órája, vagyis a társasház fizeti a számlát, de ez az óra a tiéd. Valószínűleg még nem járt le, biztos hosszú ideig bírják... Tényleg, van rajta valami dátum a plombán?
Timil
Hát, nem nagyon tudok hozzáférni a vízórához, mert le kéne szerelni egy fémlapot a wc mögül, ahhoz meg én kevés vagyok... smile.gif szóval, nem kétséges, hogy bírja a vízóra, csak kérdés, hogyha a vízmű a saját szerződött óráit 6 évente kicseréltetei, akkor a társasház miért nem aggódik, hogy jól mérnek-e az ezeréves órák... na, mindegy, ez már csak költői kérdés volt..

Ariadne
Egyébként ezt a részét én sem nagyon vágom, lehet, hogy fel kellene hívni a vízműveket. rolleyes.gif mindenesetre gázóránál már volt, hogy cserélték nálunk, azért viszont nem kellett fizetni - igaz ott tényleg az alapján megy a számlázás. De az ilyen társasházi vízóráknál, főleg hogy nincs is mindenkinél felszerelve, tényleg úgy érzem, ők maguk sem tudják eldönteni, most akkor hitelesnek kell-e lennie vagy nem...
asdf
Mivel a vizmuvek a tarsashazzal all szerzodesben, a meres alapja pedig a fo-vizmero /aminek viszont hitelesnek kell lennie/ a vizmuvek szerintem magasrol tesz ra, hogy a tarsashaz neked mi alapjan es mennyirol allit ki szamlat, es hogy a nalad levo ora hiteles-e vagy sem. Ez a tarsashaz gondja, nem az ovek, mivel a vizmuvek tekinteteben nem kepezi dijszamitas alapjat a mellekvizmero. Szerintem smile.gif
toreki
(Timil @ 2006.11.22, 15:04) *
szóval, nem kétséges, hogy bírja a vízóra, csak kérdés, hogyha a vízmű a saját szerződött óráit 6 évente kicseréltetei, akkor a társasház miért nem aggódik, hogy jól mérnek-e az ezeréves órák... na, mindegy, ez már csak költői kérdés volt..
Azért válaszolok... A különbözetet úgyis kifizetik a lakók. Az óra a lakóké, aggódjanak ők, hogy nme mérjen többet. Ha meg valahol irreélis eltérés van úgyis kiderül, akkor a Tház ellenőrizheti az órákat. Ha gyanakszol, hogy a tied többet mér cseréltesd ki. A hitelesítés ugyanannyiba kerül (leszerelés, tartalék óra, hitelesítés, visszaszerelés).
lolkabolka
Sziasztok!

Tavasszal újitattam fel egy lakást, melyben a vizórát is kicserélték. Június-augusztus között egyedül laktam a lakásban, majd szeptembertöl 2-en vagyunk. A vízóra szerintem irreális értéket mutat. 2 havi elszámolás van, jun-jul idöszakra 10 m3, aug-szept 15m3 [szerintem ennyi lenne a normális kb], majd okt-nov 24 m3!
Ez utóbbi szerintem nagyon sok. Alapvetöen napi 2-3 zuhany, mondjuk 6 WC, heti 2 mosás max, kevés mosogatás, semmi fözés...

Végeztem egy kis számitást:

6 WC = 6*8 l
3 zuhany = 3 * 40 l
Ez 5040 l / hó. Plusz 8 mosás / hó = 800 l.

Ez eddig 6 m3 / hó, némi túlzással [mosógép se fogyaszt 100 litert, a zuhany is kevesebb. ]
Ha ehhez mondjuk hozzáveszünk 2000 l "egyéb" fogyasztást, az még mindig csak 8 m3/hó, azaz 16 / 2 hó.

A szomszéd, ahol 2-en laknak plusz unokák gyakran, föznek naponta, sok mosás, sok kádban fürdés stb..., ök fogyasztanak 32 m3/2 hó.

Naszóval az a tippem, hogy az óra nem mér jól. [Idönként nézem, az óra nem mocorog, ha nincs fogyasztás, illetve a WC se csorog.]

Szerintetek mennyire gyakori, hogy ennyire durván téved az óra? A hitelesitést 4000ért vállalnák, a helyszinen elvégeznék. [Vizmüvek ajánlotta a céget.] Csakhogy feleslegesen nem szivesen adok ki 4k-t. Bár hitelesiteni igyis úgyis érdemes...

Üdv

lolkabolka
Ariadne
Úgy tudom, ilyenkor ha bebizonyosodik, hogy valóban hibás volt az óra, akkor a vízmű állja a vizsgálat költségét, és csak akkor viseled te, ha hibátlan.

szerk: Ezt mondja a Fővárosi Vízművek honlapja legalábbis:
"A szolgáltató tulajdonában lévő bekötési vízmérő tekintetében a fogyasztó, a szolgáltató tulajdonában lévő és mellékszolgáltatási szerződés alapjául szolgáló mellékvízmérő tekintetében pedig az érdekelt a vízmérő rendkívüli vizsgálatát és ezt követően az Országos Mérésügyi Hivatal által végzett rendkívüli hitelesítését a szolgáltatótól kérheti. Ha a rendkívüli vizsgálaton a vízmérő megfelelőnek minősül, a rendkívüli vizsgálat és hitelesítés költsége a fogyasztót, illetőleg az elkülönített vízhasználót terheli."
lolkabolka
(Ariadne @ 2006.12.06, 14:10) *

Úgy tudom, ilyenkor ha bebizonyosodik, hogy valóban hibás volt az óra, akkor a vízmű állja a vizsgálat költségét, és csak akkor viseled te, ha hibátlan.

szerk: Ezt mondja a Fővárosi Vízművek honlapja legalábbis:

A hölgy a telefonban ezt nem mondta.
Vajon utólag el tudom érni, hogy kifizessék, ha valóban rossz a mérö?

Egyébként halkan kérdezném meg: miért a vizmüveket terhelné, ha rossz az a mérö, amit nem ök szereltek fel anno?
Ariadne
Miért, a tiédet nem ők szerelték fel? Akkor ki? blink.gif
lolkabolka
(Ariadne @ 2006.12.06, 16:28) *

Miért, a tiédet nem ők szerelték fel? Akkor ki? blink.gif

Volt fent eredetileg is, csak az már elég öreg volt, és a vízvezetékszerelö javasolta, hogy cseréljük ki egy újra, mert az szép. smile.gif Szóval jobban néz ki egy új fürdőben.

Hogy az eredetit ki szerelte.... passz.
Ariadne
blink.gif No várj csak. Ti leszereltétek a benti órát, és másikat tettetek fel helyette, de az nem plombás-hiteles óra? A vízdíjat ez alapján fizeted vagy közös költségben van, vagy óraállás+maradék a társasháznak felállásban megy a dolog? Egyébként épp ez nem volt tiszta az előzőekben sem, hogy most akkor megkövetelheti-e a vízmű, hogy jó pénzért hitelesített órád legyen a lakásban, ha az csak mellékvízmérő, vagyis nem az alapján számláznak, hanem a társasháznak közösen van egy hiteles órája...
lolkabolka
(Ariadne @ 2006.12.06, 17:28) *

blink.gif No várj csak. Ti leszereltétek a benti órát, és másikat tettetek fel helyette, de az nem plombás-hiteles óra? A vízdíjat ez alapján fizeted vagy közös költségben van, vagy óraállás+maradék a társasháznak felállásban megy a dolog? Egyébként épp ez nem volt tiszta az előzőekben sem, hogy most akkor megkövetelheti-e a vízmű, hogy jó pénzért hitelesített órád legyen a lakásban, ha az csak mellékvízmérő, vagyis nem az alapján számláznak, hanem a társasháznak közösen van egy hiteles órája...

Az új órán van plomba, ez azt jelenti, hogy hiteles is?

A vizdij fizetés úgy megy, hogy megnézik mennyi volt a fogyasztás, majd azt megszorozzák a Ft/m3 árral, és ennyit kell kifizetni. Az pl egy baromi jó kérdés, hogy megnézik-e, hogy a ház órája által mutatott érték és a lakók által bevallott értékek összege összhangban van e...
Gyanitom nem kezdenek el nyomozni, ha a lakóktól több pénz jön be egy hónapban, mint amit a háznak ki kell fizetnie. És mondjuk az is kérdéses, hogy mi van ha kevesebbet mondok be, szóváteszik e... bár ez már más kérdés...
Ariadne
Szerintem a plomba a hitelesítés jele, akkor jó... Esetleg úgy tudod tutira megtudni, mi a helyzet, ha bevállalod, hogy az órád számát bediktálva megkérdezed konkrétan a vízműveket, ez most hiteles-e és hitelesnek kell-e lennie vagy ez "csak" mellékvízmérő. A kulcsszó ez, hogy mellékvízmérő vagy fő. Szerintem...
Mozigépész
A plomba a vízórán a hitelesítésre szolgál, viszont ez nem elég. A vízmű plombályának is ott kell lennie az egyik végén, hogy csak úgy ne lehessen megbontani, lopni a vizet, ezért cserébe a vízmű elismeri az óráról leolvasott fogyasztást. A plomba hasonló (legalább is nálunk) mint ami a gázórán van.
Már írtam, hogy nálunk a szövetkezeti lakásban van a háznak fő órája, de a vízmű szerződött a lakókkal, így az alapján megy a fizetés, ennek az a "hátulütője", hogy mivel nem a vízmű órája, nem ő cseréli ki ingyen, hanem a lakó, hisz ezt annó a tulaj szereltette fel, hogy ne keljen többet fizetni, mint amit használt az ember. Illetve kötelezi a fogyasztót, hogy cseréltesse le az órát ha lejár a hitelesség idelye, amit a vízmű nálunk korekten nyilvántart, vagy megszünik a szerződés.
Viszont, mivel a ház főórája a vízmű tulajdona, a mellékórák és a főóra közti külömbséget a házra kiszámlázza a vízmű. Ezt a ház vagy azok nyakába varja akiknek nincs külön vízórája, vagy beépíti a közös költségbe, de hallotam olyat is, hogy + kiszámlázza a lakókra!
Tehát, igazából akkor jársz jól, ha van szerződésed a vízművel, és az elfogadta, leplombálta a vízórádat. Ez a vízóra bejövő "anyáját" hivatott "beburkolni".
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.