varangy
2006.11.22, 08:20
Tudjuk, van olyan jog, amiről az eladó nem mondathatja le az általános szerződési feltételeiben a vevőjét. Pl. Al Bundy hiába írja ki, hogy nálam csak garancia nélküli cipőket vehetsz, akkor is él a garancia.
Szeretném megtudni, ilyen szempontból hogy állunk az előre fizetett de még el nem végzett, darabáron mért szolgáltatásokkal. Ha veszel egy gyűjtőjegyet 10 alkalomra bármilyen szolgáltatásra, pl. sportolási lehetőségre, buszutazásra, délelőtti mozira, stb., kikötheti-e az eladó, hogy ha egy dátumig nem veszed igénybe a szolgáltatásomat, akkor a pénzed végképp elvész, és én munkavégzés nélkül jutottam hozzá? Vagy kell biztosítania valami büntető díjért vagy árkülönbözet megfizetéséért cserébe újabb és újabb hosszabbítást?
Szerintem -nem vagyok jogász- de mindennek lehet szabni határidőt, pl. egy korcsolya bérletenél nem követelheti a vevő, hogy ő nem ért rá januárban, hanem júniusban akar korcsolyázni.
Vagy pl, eladnak egy kondibérletet, akkor azzal lefoglalod a termet, mert tudják, hogy egy hónapban pl. max 100 bérletet adhatnak el, mert annyian férnek be, ha te nem mész, attól még a szolgáltatást nyújtja a cég, csak te nem veszed igénybe.
Amikor a vevő megveszi a bérletet akkor megfelelően tájékoztatni kell, hogy mikor és milyen formában veheti igénybe a szolgáltatást, ha ez a tájékoztatás elmarad, akkor élhet bármilyen igénnyel a vevő, egyébként szerintem nem.
Ariadne
2006.11.22, 15:39
Szerintem elő lehet írni, hogy elvész, nem tiltja semmi. Az, hogy munka nélkül jutott jövedelemhez, ma már legális dolog.

Volt egy határidő, ha ezt feltüntette a dolgon, akkor addig használhatod, azon túl lejár.
Ha viszont nem tünteti fel, akkor lehet verni az asztalt szerintem. Példa: Körös Volán autóbuszjegyei. Minden évben egy adott színű jegy van, de nincs ráírva sehol, hogy csak az adott évben használhatod - mégsem fogadják el januártól, vagy időnként áremelés után... Na ez szvsz teljesen szabálytalan, mert nem tájékoztatott engem előre.
Gabi1968
2006.11.23, 01:19
Tájékoztatáshoz való jog.
Amennyiben téged tájékoztattak, az általad vásárolt szolgáltatás igénybevételének korlátozásairól, és ezt a cég tudja bizonyítani,akkor nem tudsz reklamálni, hiszen a szolgáltatás megváltásával elfogadtad az általuk szabott feltételeket. Utolagos reklamciónak nincs helye. pl. metro jegy hátán feltüntetett feltételek. stb...
Amennyiben nem tájékoztattak téged és ezt tudod bizonyítani, az általad vásárolt szolgáltatás feltételeiről, akkor van lehetőséged arra, hogy visszakapd az általad befizetett összeget részben vagy egészében.
Gabi
Ma voltam szoláriumban a bérletemmel, a kisasszony azonban közölte velem hogy a bérlet lejárt. Ez nekem új volt tehát rákérdeztem hogy; az mi, erről én nem tudtam. Erre ő: amikor megvettem akkor pedig ezt elmondták (ő nem volt ott, én igen, mindíg felbosszant mikor valaki ennyire okos)
Tehát amikor vettem nem mondták el, ráírva sincs se dátum, se szavatossági idő, se semmi, van egy szám: 04964 de ez nekem semmit nem mond. Nekik biztos igen mert kiderítették hogy "lejárt" de én meg ezt kötelezően elhiggyem? (mondjuk valószínű hogy tényleg letelt az 1 év, csak megemlítem hogy talán ebbe is bele lehet kötni)
Van egy tábla kitéve(lehet régen is ott volt, nem figyeltem) amire valóban rá van írva kis betűkkel(szemüveg nélkül nem biztos hogy menne) hogy 1 évig érvényes a bérlet, de ezt nekem meg kellett volna látnom vásárláskor? Vagy rá kellett volna kérdeznem hogy lejár e?
Abban maradtunk hogy még visszatérek.
Tehát elég az hogy ki van írva, nekem kéne bizonyítani hogy nem mondták(azt nehéz bizonyítani hogy valami nem történt meg), vagy jogosnak érzem a panaszom? Mit tegyek? Előre is köszi a segítséget.
Csaba_20
2007.06.08, 18:25
(Atomy @ 2007.06.08, 18:27)

Tehát elég az hogy ki van írva, nekem kéne bizonyítani hogy nem mondták(azt nehéz bizonyítani hogy valami nem történt meg), vagy jogosnak érzem a panaszom? Mit tegyek? Előre is köszi a segítséget.
Véleményem szerint nekik kéne bizonyítaniuk, hogy a bérlet megvételekor tájékoztattak arról, hogy egy év múlva le fog járni. Ennek írásos nyoma kell legyen. Kérd el a vásárlók könyvét és írd le bele a történteket. Írd bele azt is, hogy a bérletre nincs ráírva az érvényességi ideje. Egyébként pedig ki tudja ott volt-e a tábla, amikor te a bérletet vetted és biztosan nem takarta semmi, pl. egy hírdetés.
hat mondjuk azt feltetelezni hogy az ember ha vesz egy berletet akkor az egy orokberlet az elegge optimista felteves. szal valoszinu hogy valamennyi idore szolnak. most azt viszont hogy 1 honapra vagy 1 evre szol azt illik rairni.de mennyire jogos feltetelezni hogy tobb evre szol valami?
esetleg uzletszabalyzatba ha le van irva az ilyesmi az nem eleg?vagy esetleg egy tablan ki van rakva.
mert azt sem hiszem hogy most ezzel a szoliberlettel jogos elvaras hogy 15 ev mulva is lehessen menni.
En alap esetre a targyevet vennem amikor meg lett veve es akkor hasznalhato vagy 1 ev a vasarlas napjatol. ezek az altalanosan elfogadott berletek.
egyebkent nem kerdezted meg hogy az X ezer forintos berlet mire es meddig jo??????? ez eleg furcsan hangzik nekem. mert ha tolem elkernek Xezer forintot berletre akkor az az elso kerdesem hogy meddig jo ha nincsen sehova kiirva.
szal en ez alapjan ugy gondolom hogy illett volna tudnod hogy ez meddig jo. es ezzel "bizonyithatjak" hogy tudnod kellett rola. mert ki az a hulye aki vesz egy berletet amit nem tudja meddig haszalhatja fel. az mas kerdes hogy tenyleg ra kellett volna irva lennie emlekeztetonek.de gondolom ha barmikor a vasarlas helyen megkerdezed akkor megmondjak hogy meddig jo.
amugy eredeti temara visszaterve. ahol nem egy berletrol van mondjuk szo hanem egy 1 alkalmas jegyrol amit kezelni kell(vonaljegy bkv) es az nap lesz ervenyes annal jogos e a dolog hogy nem mehetek azzal a 2 ft os jeggyel amit az anyam vett anno soktizevvel korabban.mert itt ugyebar 1 alkalomrol van szo amit felhasznalaskor kell ugymond aktivalni. szal itt 1 szolgaltatast veszunk csak igenybe, amit valamikor kifizettunk mar. csak kozben ugyanaz a szolgaltatas mar dragabb lett. de mi az akkori "draga"arat fizettuk ki attol fuggetlenul hogy most csak 2 FT van rairva.
Üdv mindenkinek, nem akartam új topikot nyitni, én a fogyasztói jogaimban érzem korlátozva magam...
Szerintetek egy kisker árusítással is foglalkozó cég megteheti, hogy 5000 forint vásárlási érték alatt nem hajlandó kiszolgálni egy vevőt? Nincs erre valami törvény/szabály esetleg?
A cégnek webáruháza is van, ott 5000+posta a minimális vásárlás. Mivel helyileg tőlem csak pár méterre vannak, odamentem személyesen. 2000 forintom nem kellett nekik...
Azt azért szemtelenül megjegyezte a fickó, hogy 3000 forint manapság nem nagy összeg, vásároljak még mást is. Ebben külön volt valami sértő, szinte lenéző. Eleve a fickónak olyan arca volt, amibe legszívesebben belerúgna az ember.
Szerintem a többségünk nem szórja értelmetlenül a pénzt, emiatt még nem kellene ilyen nagyarcúan hozzáállni. Azt sem tudja a figura, hogy vállalkozóként, hosszabb távon további alkatrészbeszerzéseket is intézhettem volna náluk, de erre így már nemigen fog sor kerülni...
ityam: A BKVnál bevezették azokat a jegyeket már pár éve amik áremelés után is korlátozás nélkül felhasználhatóak, annak idején amikor bevezették, ráadásul kedvezménnyel isárulták őket, így sokan spájzoltak

Misker: nem köteles kiszolgállni téged a bolt, ellenben az ilyen megoldások kapcsán érdemess megkérdezni mondjuk GVHnál, hogy nekik mi a véleményük az esetről.