Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Tesco Gazdaságos Lakópark
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Közműszolgáltatások
Blade
Érdekes nagyvolumenű átvágásnak vagyok szenvedő alanya, és a rengeteg szereplő
között azt sem tudom, hogy ki kicsoda, és milyen jog vonatkozik rá. :-(

Sorry, ha nem ebbe a topicba illene, azt találtam a legközelebbinek.

Röviden a következo a helyzet:
- A Balusztrád Rt. építette a lakásunkat az Európa Lakókertben 2005-ben, egy építtető megbízásából, ami menet közben változott. Ezt 2005.10.03-án át is vettünk.
- A lakások közös képviseletét a Gestor ingatlakezelo Kft. végzi
- A lakások fűtése helyi gázkazánokkal történik, amik a lakással egy épületben vannak. A lakásban hőmennyiségmérő méri az elhasznált hőt (a bejövő és kimenő víz hőmérsékletkülömbsége*atfolyó víz mennyisége)
- A ház átvételekor a futési rendszer leolvasó rendszere állítólag hibás volt, ezért a méröórákat majd egy évvel késobb, 2006 szeptemberében olvasták le eloször, addig általánydíjat állapítottak meg a fütés- és vízdíjakra.
- Az első, a méroórák szerinti futés számlát 2006 november 10-edikén kaptuk meg, amin az áll, hogy a kb. 60 négyzetméteres zsír új, modern szigetelésű lakásunk fütésdíja az elözö évben 250,246.- forint volt, ami egy futött hónapra vetítve biztosan több, mint 50,000- forint. blink.gif Ez abszolut irreális. (Ráadásul hideg volt a lakásban télen...)
- A lakógyűlés kezdeményezésére a társasház már vizsgálatot kezdeményezett a fűtési rendszer felülvizsgálatára, ami után peres úton kívánja rendezni a problémát, amit vélhetoen a fűtési rendszer nem megfelelő tervezése (a kazánok alultervezése) okozott.

A fő problémám az, hogy egy év fűtés után egyszer csak a kezembe nyomtak egy irreális számlát, és mikor megkerestem a Gestor Kft-t, közölték, hogy nincs mit tenni, fizessem ki. Mert hogy ők kifizették a gázt, amit a kazán elfogyasztott.
Nem tájékoztattak időben arról, hogy a gázkazánok ilyen hatásfokkal muködnek, ezért nem választhattam az ebben az esetben olcsóbb villanyfutést. Ebben a Gestor Kft-t hibáztatom.

A kérdés, hogy mit csináljak ebben az esetben, fizessem-e ki ezt az irreálisan magas számlát, illetve milyen jogi lépéseket kell tennünk.
Voltaképpen kivel is vagyok szolgáltatási viszonyban? Mi az ingatlankezelő felelőssége ebben az esetben? Vitathatom-e a szolgáltatás díját, és ha igen, kinél? Kérhetek-e részletfizetési lehetőséget?
Pjotr
Hosszú történet lesz....
Sajnos a társasház mindenképpen nehéz ügy mert mindig van egy két barom aki beleköt mindenbe...
Várd meg a vizsgálat végét, ha valóban kivitelező/üzemeltető hibája, akkor nem kell kifizetned, csak a reális összeget, de azt majd a bíróság fogja kimondani.
A baj az, hogy itt sok cég lesz egymással szemben, van ugye a Balusztrád rt meg egy csomó alvállakozó, meg aki átvette, tervezte, stb.
Azt, hogy ki kivel milyen viszonyban van azt a szerződések átnézése után egy ügyvéd tudná megmondani.
Valószínűleg a társasház van szerződésben a Gestorral, te meg a társasházzal.
De ehhez egy ebben jártas ügyvéd kéne....
Jogi lépéseket -elvileg- nem kell tenned, hiszen a társasház megette -elindította a vizsgálatot, perre megy a gestorral.
Amit tehetsz, nem tudom hány lakás van, ha sok, akkor pár normális tulajdonossal (nem sokkal, mert abból csak vita van) fogadhattok egy saját ügyvédet aki képvisel titeket.
De ehhez tudni kéne hány lakás van stb.
Blade
Na igen, de mit fognak csinalni, ha nem fizetem ki? Kell-e ezt a Gestornak irasban jeleznem?
Egyebkent ezen a telen arammal futok... az remelhetoen olcsobb lesz.
Egyebkent 500 lakas van a lakoparkban, es valoszinuleg - valamilyen szinten - mindenutt hasonlo problemakkal kuzdenek.
Pjotr
Ahogy ajánlottam, pár emberrel akit ismersz és normális bizzatok meg egy ügyvédet, én nem fizetném ki irreális az összeg.
De mindenképpen jelezni kell a szolgáltató felé.
Sok mindent tudni kéne még az ügyben, hány lakás van egy kazánon, hány lakás van egy társasházban stb.
toreki
Itt is megjelent róla egy cikk.
Blade
(toreki @ 2006.12.12, 23:44) *

Itt is megjelent róla egy cikk.

Igen, en irtam...
Ariadne
Hát ügyvédet mindenképp fogadni kellene, ott is írták. A konkrét papírokkal a kézben így kiderülne, ki a hunyó. Egyébként szerintem a Gestor is, hiszen egy eleve irreális összegű számlát nem kellene, hogy kifizessen szó nélkül, ha már egyszer a lakók érdekében jár el hivatalosan... Tényleg legjobb lenne kiadni az útjukat, és új cégre bízni a társasház ügyeit, közgyűlést kell összehívni ehhez.

A fizetéssel kapcsolatban van egy olyan jogi lehetőség, hogy ügyvédi letétbe teljesítés, amikor el akarod kerülni, hogy fizetési késedelem miatt késedelmi kamatot kelljen fizetned vagy egyéb hátrányok érjenek, de mégsem akarod annak odaadni a pénzt, aki kéri, mert vita van köztetek. Csak úgy eszembe jutott, mi is lenne, ha az egész társasház letét útján teljesítene, a Gestor meg kaparhatná a falat, hogy nem kapja meg, amíg nem tisztázza a dolgot... Persze ehhez előbb pontosan tisztázni kell, mi a kötelessége a Gestornak. Szóval ügyvédet mindenképp, és ahogy ott is írták, utána kell nézni, milyen módon számítják a fűtést pontosan.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.