Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Monitor
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Társalgó
Ariadne
Hahó kedves fórumtársak!

Úgy tűnik, muszáj lesz monitorra beruháznunk lassan, így elkezdtem a tépelődést, milyen legyen. Több kérdésem is támadt, várom a tapasztalatokat negatív és pozitív irányban egyaránt, vehetjük mini közvéleménykutatásnak is. smile.gif
Szóval:
Létezik még 21"-es CRT, lehet kapni? Jó lenne egy ilyen dög, mert nagy képernyős és tuti nem lesz pixelhibás. tongue.gif

De az LCD/TFT monitorok mégiscsak sokkal kisebb helyen elférnek, és vese leszakadás nélkül fel lehet őket vinni a többedik emeletre. Viszont a pixelhiba, jajj, attól nagyon-nagyon félek. Melyik gyártóé a legkedvezőbb? Vagy inkább forgalmazófüggő, ki hogy kezeli?

Aztán: olvastam valamelyik régi szgépes magazinban a panelekről, és emlékszem, eldöntöttem, TN+Filmeset nem akarok, mert a betekintési szög kicsi, meg a színe sem olyan jó (ha jól emlékszem). Volt még az MVA panel, ha jól rémlik, az az ellenkezője épp előnyben-hátrányban, de hát azért játékra mégiscsak alkalmas kell legyen és annak a gyorsasága nem túl fényes, no meg van egy harmadik, amelyikre nem emlékszem.

Persze netezésre meg játékra kell, mi másra, én általában kaland- vagy menedzselőssel játszom, ami nem igényel sokat, de barátom azért szokta hentelni az ellent, szóval a CS kompatibilitás is fontos (bár én magam nem feltétlenül ragaszkodnék hozá rolleyes.gif biggrin.gif ). Hmmm, és persze az egyik legfontosabb pont a jótállás, minél több, minél jobb... Aki tud segíteni bármi hasznos infóval, azt megköszönöm. smile.gif
Captain Crash
Nem szeretnék márkát mondani, mert elsősorban nem márkafüggő a számítástechnikai termékek minősége, inkább típusfüggő, bár kétségtelen, hogy vannak olyan márkák, amelyek viszonylag konstans minőséget képesek produkálni. (Akár konstans szart.) biggrin.gif
Amit ajánlok, hogy lehetőleg ergonómiai és esztétikai szempontok legyenek kicsit hátrébb az elvárásaid között. Ezek is fontosak, de a technikai minőséget nem ezek befolyásolják.
A jótállási feltételeket előre tisztázd le az adott kereskedővel. Amelyik kereskedő nem hajlandó arra, hogy a megvásárolni kívánt terméket kipróbálhasd és megbizonyosodj az esetleges működésbeli hibákról, lásd pixelhibák, azzal a kereskedővel ne köss üzletet. Vannak erre alkalmas programok, amelyek a korrekciót, a pixelhibát képesek kimutatni. Ezek a képernyőt stimulálják különböző megjelenítési képekkel, amelyekből lemérhetőek a hibák. A csili-vili képek a képernyőn, amelyek nagyon szépek általában az ilyen hibák felderítésére alkalmatlanok, általában konstans szín az emberi szem számára sokkal jobban kimutatja a hibákat.
Azt is fontos tudni, hogy a kioltási tényezője az LCD monitoroknak csak egy átlagos kioltási időt jelöl, ezért érdemes kipróbálni mozgóképek esetében is, hogy mennyire akadályoz téged pl. a játékban. Mindenesetre a minél kevesebb a ms ennél a tulajdonságnál, annál jobban használhatóak a játékra. Fontos lehet a natív felbontás is.
És akkor ezek után jöhetnek az ergonómiai és esztétikai elvárások, és az ár. smile.gif

Én személy szerint CRT monitort nem ajánlanék, de egyéni mérlegelés kérdése, hogy mit szeretnél. Lehet, hogy ami számomra hátrány, az számodra előny.
Remélem, hogy segíteni tudtam a döntésben. smile.gif
Ariadne
Köszi! smile.gif

Azért mondhatnál márkát, ha volt negatív vagy pozitív tapasztalatod valamelyikkel, az segít legtöbbet. wink.gif

Pixelhiba megtalálására alkalmas programot tudsz mondani? Van ingyenes változat belőle, amit elvihetek esetleg az üzletbe, és letesztelhetik azzal? Nehezen tudom elképzelni, hogy bármelyik üzletben maguktól is legyen ilyen, egy ideális világban persze lenne, de ismerem a rideg valóságot sajnos...

A pixelhiba ki tud jönni időközben is, nem? Melyik gyártónak legnormálisabb a pixelhiba-garanciája?
Captain Crash
smile.gif Ha márkát mondanék az leginkább hibás megállapításokra engedne következtetni téged.

Itt van pár testelő program. Meg itt is. És még ott a google is. smile.gif

Szerintem egyik gyártó pixelhiba garanciája sem felel meg a hatályos jótállási jogszabályi kötelezettségnek. De ezt már kifejtettem amikor erről vitatkoztunk. smile.gif Én biztosan egyetlen pixel hibája esetén is elmennék a bíróságig. De éppen ezért kell kipróbálni. smile.gif
Joooe
Azért én a CRT-ket sem diszkriminálnám, bár gusztus dolga smile.gif
Abból egy jó képminőségű és magasfrekvenciás (tehát szemet kevésbé bántó) cuccot lehet olcsóbban megkapsz mint egy hasonló méretű, színek és mozgókép tekintetében esetleg kifogásolható TFt-t.

Na mondjuk a felcipelés gázos, dehát majd megmozgatod a barátod tongue.gif az ilyesmi nem lánymedvék dolga smile.gif

Vagy hordozni is akarod? (lan party? unsure.gif ) Akkor tutira tft...
Egyébként meg szerintem már az nehéz döntés, hogy crt vagy tft, csak szóval szerintem még mindig nem tartanak ott a tft-k hogy egyértleműen jobb választás lenne smile.gif
Bár állítólag vannak már nagyon jók... nem tudom... unsure.gif

Sajnos konkrétat nem tudok egyikből sem, de szerintem PH!-n sok hozzáértőt találsz sorcerer.gif
Ariadne
(Joooe @ 2006.12.07, 12:35) *

de szerintem PH!-n sok hozzáértőt találsz sorcerer.gif

Az lehet, de ők azt sem tudják, mi fán terem a szavatosság meg a jótállás... biggrin.gif

CRT-ket semmiképp nem diszkriminálom, sőt ez az egyik legnehezebb (szó szerint biggrin.gif ) dilemmám. Nem megoldást várok tőletek egyébként, csak véleményt, személyes tapasztalatot. Aztán leszűröm én magamnak abból, mit tegyek. tongue.gif
Captain Crash
Ariadne: smile.gif Egy CRT esetén ha elromlik, akkor nincs a pixelhibás probléma a jótállás kapcsán, de a CRT nehéz. CRT robbant már fel, LCD még nem. smile.gif A CRT analóg, a LCD digitális, de a CRT nehéz. A CRT esetében egy elektronágyúval szemben ülsz, az LCD esetében nem tartanak ágyút a fejedhez, de a CRT nehéz. A CRT-n nagyobb a felület, amit takarítani kell, LCD-n ki nem szarja le mekkora a felület? biggrin.gif Mindkettő három betűs, de a CRT nehéz. A CRT előrébb van az abc-ben mint az LCD, de a CRT nehéz. smile.gif Az LCD állítólag nem gyilkolja a szemet, az CRT nehéz. Az LCD kevesebbet fogyaszt, a CRT nehéz. biggrin.gif Összességében a CRT nehéz. biggrin.gif

No, remélem megfelelt a véleményem a két technológiáról. biggrin.gif
Ariadne
No akkor szerintem:
- CRT nehéz DE nem szoktam hordozgatni, a jelenlegi is nyugton ül a helyén már vagy 7 éve biggrin.gif --> mindegy

- CRT fel tud robbanni - ha nagyon akarom, egész sok minden felrobbanhat a háztartásban szélsőséges esetben, mindenesetre nem gyakori dolog --> mindegy

- takarítási felület - amilyen sűrűn én port törlök, igazán mindegy

Szóval a CRT-nek jobb a képe, pl. a színek; sosem lesz pixelhibás; ha baja van, legtöbbször javítható. Pont most találtam néhány éves 21"-eseket 18-26k-ért, hmmm, vonzó. Még gari is van rájuk, fél vagy egy év. sorcerer.gif Ennek fényében igen meggondolandó, hogy amíg még vannak, ne egy ilyen jó kis őskövületre ruházzunk be...

Az LCD állítólag kevesebbet fogyaszt (?), kisebb helyet foglal - de több érvet nem tudok hozni mellette... Mert korlátozott a látószög, amiből még látsz belőle valamit; 7 év múlva már tuti valamelyik elektronikai hulladékudvarban fog lakni, nem az asztalomon; olyat venni kb. lehetetlen, ami játékra is jó, de a színei is szépek és van rajta igazi fekete szín (és nem a külsején smile.gif ); no meg az átkozott pixelhibák...

(Szóljatok, ha valamit másképp láttok, tkp ezért nyitottam a topikot. biggrin.gif)

szerk: Ja, és van összehasonlítási alapom, egész nap egy 19"-es IBM LCD előtt ülök. wink.gif Így is fáj a fejem. wacko.gif
Captain Crash
Fél év gari? Az nem szavatosság?! biggrin.gif Nem állítólag fogyaszt kevesebbet, hanem kevesebbet fogyaszt. Láttál már CRT-s laptopot? biggrin.gif Korlátozott látószög...komolyan ennyire probléma, konyhából én nem látom a CRT-met sem. wink.gif

U.i.: Ha úgy is fáj a fejed, akkor lehet migréned van. wink.gif De nem szép ilyen kibúvókkal előhozakodni. tongue.gif
Joooe
(Captain Crash @ 2006.12.07, 14:36) *
Nem állítólag fogyaszt kevesebbet, hanem kevesebbet fogyaszt. Láttál már CRT-s laptopot? biggrin.gif

Biztos vagyok benne, hogy ha kevesebbet fogyasztana, minden laptopot 15 kilós crt-vel szerelnének biggrin.gif
Captain Crash
Joooe: És képzeld csak el milyen könnyű lenne lecsukni, becsapni a hónod alá. biggrin.gif Egyébként többek között ezért sem volt laptop igazán addig, amíg az új technológia ki nem fejlődött. smile.gif Sokat fogyasztott, nagy darab volt, megoldást kellett találni rá.
Ariadne
(Captain Crash @ 2006.12.07, 14:36) *

Fél év gari? Az nem szavatosság?! biggrin.gif Nem állítólag fogyaszt kevesebbet, hanem kevesebbet fogyaszt. Láttál már CRT-s laptopot? biggrin.gif Korlátozott látószög...komolyan ennyire probléma, konyhából én nem látom a CRT-met sem. wink.gif

U.i.: Ha úgy is fáj a fejed, akkor lehet migréned van. wink.gif De nem szép ilyen kibúvókkal előhozakodni. tongue.gif

Konkrétan jótállás, ugyanis használt moncsikról van szó - újonnan a 100k-t verik a 21-es CRT-k, már ha lehet kapni...

A korlátozott látószög egy ismerősöm laptopjából kiindulva igenis gond lehet - ha mellette állok, már nem látom, mi van a képernyőn... rolleyes.gif

A fejem kevésbé fáj, mióta nem ezeréves kis CRT van, de így is fáj a monitorbámulástól, meg a szemem is. Ha elég sokáig ül előtte az ember, mindegyiktől jojózni kezd a szeme. smile.gif De azt egyébként elismerem, hogy általánosságban kellemesebbek a szemnek az LCD-k, és kevésbé ártalmasak. De a pixelhiba réme... crybaby.gif Ez szól leginkább ellene az LCD-nek, a szemrontás pedig a CRT elleni legnagyob érv. Szerintem. smile.gif

szerk: Úgy rémlik, asdf írta talán, hogy ő a CRT-re esküszik. Kíváncsi lennék az indokaira...
Captain Crash
Ha melletted már nem látják, hogy mit nézel, az nem gond. Egyébként az elég régi laptop lehetett, mert ami nekem van azt is ha mellémülnek, akkor lehet látni.
Ariadne
(Captain Crash @ 2006.12.07, 15:11) *

Ha melletted már nem látják, hogy mit nézel, az nem gond. Egyébként az elég régi laptop lehetett, mert ami nekem van azt is ha mellémülnek, akkor lehet látni.

Nekem gond, pl. nehezen tudsz mutatni valamit a másiknak, meg néha el szoktuk nézegetni, amint a másik játszik. smile.gif Half Life-ot pl. sosem játszottam, de barátom mellett mindig ott ültem, a végén már hívott direkt a neccesebb részeknél. biggrin.gif Annyira nem régi az a laptop, viszont Acer, ami nem egy fényes márka tudtommal...

szerk: Használt LCD-t vajon megéri venni? Az már úgysem lehet pixelhbás, ha vásárláskor nem volt az, ugye? Meg inkább egy 30-40k-s használton jöjjön ki, mint egy 100-120k-s újon. blink.gif
Joooe
(Ariadne @ 2006.12.07, 15:22) *
Használt LCD-t vajon megéri venni? Az már úgysem lehet pixelhbás, ha vásárláskor nem volt az, ugye? Meg inkább egy 30-40k-s használton jöjjön ki, mint egy 100-120k-s újon. blink.gif

Nem annyira kiforrott technológia az, főleg régebbiek, és én arra sem vennék mérget, hogy pixelhibák ne jelenhetnének meg. Szerintem - de én igazából nem értek hozzá, szóval kezeld fenntartással - egy crt-n sokkal kevesebb a meghibásodási lehetőség, és a felhasznált technológiák is sokkal kiforrottabbak

Ettől függetlenül ha lenne nagyon sok pénzem lehet vennék TFT-t, van benne valami vonzó smile.gif
Talán az az érzés, hogy ugye látszanak a CRT technológia hibái, és keresi az ember a más megoldást.
Én nem vagyok elragadtatva a TFT által kínált alternatívától smile.gif

Ha te is érzel valami titkos vonzalmat a TFT-hez, akkor ne próbálj azon agyalni, hogy miért legyen az, egyszerűen vegyél azt, de szerintem a kiforrottság, képminőség, és még sok minden a régijó böhöm dögnehéz CRT-hez húz inkább. whistling1.gif De az ember a megérzéseire is hallgasson, vedd figylembe, hoyg neked melyik a szimpatikus smile.gif
toreki
Én is a CRT-t támogatom. Én egy 19"-ost 1600x1200-ban használok 85Hz-n. Tűéles képe van még ebben a felbontásban is. Ugyanehez a felbontáshoz TFTben min 21"-os kell, ami négyszer annyiba kerül, mint a CRT. A munkahelyemen egy 17"-os TFT van, de nem férek el rajta, az 1280x1024 kevés. És a gond az, hogy 19"-osig csak a pixelek mérete nő, a natív felbontás nem. 1/2 m2 helyem meg van az asztalon. biggrin.gif
asdf
Alaphangon en is crt parti vagyok smile.gif 17-es tft nativja nekem nem jo, tul kicsik a pixelek rajta, ha valaha is vennek tft-t, az 19-es lenne, mert az ugyanugy 1280-as, mint a 17-es, igy ertelemszeruen nagyobb a cucc rajta wink.gif
Egy 21-es CRT igen kokemenyen fogyaszt, meg futi a szobat ellenben, ugy 140-150W-al nyugodtan lehet szamolni imho. Viszont felnek is most ilyet venni. Anno amikor a jelenlegi monitoromat vettem /a legerosebb akkori 17-es samsung, konvergenciahiba nincs rajta, eles a kepe, es nulla, ertsd: nulla a pumpalasa/. Anno ez nagykernetto 60 korul volt. Ismeros epp most vesz 19-es CRT-t /pont ugyanigy samsungot/, ennek nagykernettoja nem eri el a 40-et. Haaaaaat, en felnek megvenni azt hiszem. Szerintem nem fogja hozni az enyem szintjet /de ne legyen igazam/. Nezegettem nagykereket, nem igazan latok 19-esnel nagyobb crt-t.
TFT-bol nagyhirtelen egyet tudok, hogy a philipsnek vannak olyan szeriai, ahol az elso (csak az elso!) evben garantaljak a pixelhibamentesseget. Aztan hogy milyenek a philipsek gozom sincs, talan ha 2-3-at adtunk el osszesen, de azokat is csak dobozban lattam smile.gif LG-nel full pixelhibat nem engednek meg, ellenben allitolag az elso 3 napban cserelik akar egyetlen subpixelhibara is. De ez csak allitolag wink.gif Ezutan 19-esnel 4 subpixel meg befer a turesbe naluk. Egy biztos, tft-bol most mar szerintem csak es kizarolag DVI csatlakozoval is rendelkezot szabad csak venni.

ui: amugy egy 17-est hasznalok 1024-ben, 100Hz-en
Ariadne
Hmmm, a CRT pártiak vezetnek eddig. Köszönöm szépen az építő jellegű véleményeket, nagyon hálás vagyok minden hozzászólásért.

Azt hiszem, én egyre inkább a használtak felé hajlok, most találtam ugyanis CRT-ből Samut meg Sony belű Fujitsut 18k-ért, meg 26-ért Sony belű Sonyt... biggrin.gif Egy próbát megér, azt hiszem, nem gondoltam volna, hogy amíg újonnan 100 felett vannak a böhöm CRT-k, addig használtan ennyiért adják a raktárban maradt/irodai lecserélt moncsikat, fél-egy év garanciával (gyári vagy önként vállalt jótállással mármint). Én aztán nagyon nem vagyok a használt cuccok híve, de ötödannyiért azért megéri megpróbálni, ha két-három évig húzza, már megérte.

Azt hiszem, a régi nem flat 15"-os hű CRT társunkat is le fogjuk cserélni, szóval egyelőre vagy két böhömke lesz, vagy egy böhömke és nekem egy szigorúan MVA paneles TFT (mondjuk az a Dell, amit 33k-ért láttam használtan 17"-esben).. Bár az elég meggyőző érv a 19"-es TFT-k mellett, hogy onnan tényleg jobb a kép, én mázlista módon csak ennek a 19"-esnek a szép képét ismerem, ami itt van az orrom előtt, kisebbekkel nem volt dolgom... blush.gif Hmm, most nézem csak, van élet TFT téren 100k alatt is, jé. rolleyes.gif No akkor laposaknál úgy tűnik, messze nincs akkora előnye a használtaknak. Érdekes.
Blade
A szakvéleményem a kérdésben: teehee.gif
- A CRT sugároz. Most átültem a munkahelyemen egy olyan 21-es CRT elé, amit régebben használtam, és három perc alatt undorom lett tőle. Szúr tőle a szemem.
- A CRT egy nagy dög. Hogy is fogod hazaszállítani? És a kocsitól hogy viszed el a szobádig? Hogy fog ott mutatni? (Tudod hány kiló egy 21-es???)
- a CRT többet fogyaszt. Na persze ha Te is villannyal fűtesz, mint én, akkor ez előny is lehet. grog.gif
(Ugyanis minden elfogyasztott kilowatt a lakásodban marad, hő formájában, akár akarod, akár nem...)
+ a CRT fényereje sokkal jobb, mint az LCD-ké. Ha fényes szobában akarod használni úgy, hogy besüt a nap, akkor inkább ezt ajánlom. (pl. ezért jobb TV-zésre a plazma vagy a hagyományos az LCD-nél)
+ a CRT jobban visszaadja a "valódi" szineket, mint az LCD. Ezért a számítógépes grafikusok, nyomdai előkészítők még most is 21-es CRT-ket használnak, hogy mikor kinyomtatják az anyagot, ne érjék őket nagy meglepetések. blink.gif
+ a CRT olcsóbb. Hacsak nem ugrasz be valami "slim" trükknek itt is. Összehasonlításnak annyit, hogy 17-es LCD-t lehet venni 50 körül, 19-est 70 körül.

- Ne higgy azoknak a "marketingstatisztikáknak", amikkel az LCD-ket eladják. A 2 ms. semmivel nem jobb, mint a 8 vagy a 12. Efölött lehet, hogy számít, de nem jelentős...
- Abszolut nem biztos, hogy a drágább jobb. Igazából ugyanazt a gagyi ...-t adják el mindben: maga a panel kevés helyen készül, ami különbözik, az a vezérlő elektronika, meg a doboz.
+ CRT-kkel szemben használattól elöregedett LCD-t még nem láttam. Van egy 3-4 éves 17-esem, aminek a képe pont ugyanolyan, mint akkor. Persze az új 19-eshez képest kevésbé éles, sárgább a képe, de ez látszik, ha megnézed.
- Tévhit, hogy az LCD-nél nem számít a frissítési frekvencia. Ami számít, hogy az általad használt felbontásban tudja legalább a 75 hertzet, az a tuti, ha a 85-öt. A 60 kevés, hosszabb idő alatt szintén zavarni fogja a szemed.
- Ne vegyél wide LCD-t, hacsak nem kizárólag csak filmnézésre akarod használni. Ezekkel tipikusan problémájuk van a videokártyáknak. (Ilyenem is van, egy 40 colos Fujitsu-siemens Myrica. Mivel TV-nek készült, bár lehet monitornak használni, de abszolut sz*r a képe, ha szöveg van rajta.)
- Nézd meg, milyen kimenete van a videokártyádnak (hagyományos (KÉK) vagy DVI (FEHÉR), vagy DVI/A, amit én még nem is láttam...). Ha csak DVI bemenete van a TV-nek, az nem baj, mert van átalakító, de ha a videokártyád csak DVI-t tud, a monitor csak kéket, akkor meg vagy lőve...
+ A pixelhibát manapság felejtsd el: már több, mint három éve nem láttam pixelhibát sehol, pedig látok egy-két LCD-t. Egyébként nem is olyan zavaró, ha nem a kép közepén van.

+++ Mindenképpen nézd meg, milyen képe van annak, amit veszel! Az mindent elárul! Ha már megvetted, nem viheted vissza, hogy "nem tetszik a képe", mert max.kicserélik, a pénzed nem kapod vissza! (ugye kivétel a rendelős dolog, ami pont ezért talán megkísérelhető...)
Ha meg tudod jól nézni, akkor egy használt is jó lehet, csak tájékozódj előtte az árakról!
(Én meguntam, hogy annyiféle LCD van, és bementem az első Coraba vagy Tescoba, és ott vettem meg
az első monitort, amit megláttam. Csak akkor néztem, hogy milyen hülye vagyok, mikor a neten valamilyen árkeresőben láttam, hogy 30 ezerrel kevesebbért is megvehettem volna ugyanazt...)
Szóval szabad bemenni olyan boltba, ahol sok monitor ki van rakva, és szabad megvenni egy kis számtech boltban, ahol olcsó, de esetleg nem tudsz többet kipróbálni.

Szóval én az LCD-t ajánlom, hacsak nem esel bele a CRT-nél leírt felhasználók közé, vagy esetleg kevés pénzed van a dologra, és naponta csak fél órát használod úgy is... naughty.gif
ityam
en is egy 20 colos EIZO CRTt hasznalok amit hasznaltan vettem 2-3 eve(kb 20k ert). en teljesen meg vagyok vele elgedve. szal ha nem tantorit el a sulya es fizikai merete akkor teljesen jo. a lenyeg tenyleg hogy nezzed meg elotte a kepet.
Ariadne
Hú, ez aztán összefoglaló a javából, köszönöm!

Igen, határozottan nem szabad elvetni az LCD/TFT megoldást sem. Régen néztem az áraikat, és meglepően alacsonyak ahhoz képest, amire emlékeztem. A tesztelés úgy tűnik, elkerülhetetlen, akár lapos, akár gömböc, akár új, akár régi, ezt a következtetést mindenképp levontam. biggrin.gif

Összességében azt hiszem, CS meg Unreal rajongó (sóhajtó smiley helye) barátomnak még mindig a nagy CRT a legjobb, tudom, hogy nagyon kényes arra, hogy igazán jó legyen a kép. Én viszont egyre kevésbé vágyom egy áramzabáló óriásra, az én játékaimhoz meg némi szövegíráshoz még jobb is talán a TFT.

Abban szinte biztos vagyok, hogy óriás CRT-re 100 felett egyáltalán nem érdemes költeni, de egy használt, letesztelt példány azért még jól szolgálhat. TFT-ből viszont most böngészve már 65-ért is láttam olyat, amit elfogadnék (egy Perfect Paneles Philips-et, bár a szervizük az hajjaj... meg 100-ért is, egy gyölörű piros-fekete LG-t tongue.gif ), szóval abból meg inkább az új felé hajlok most. Hmm, az asszony ingatag... laugh.gif

ityam: A súly és méret igazán nem tántorít el önmagában (bár szegény barátom fogja felcipelni a harmadikra, szóval könnyen beszélek rolleyes.gif ). Viszont két, összesen legalább 60 kilós monitort egy kis szobában már kicsit soknak találnék, azt hiszem - egy még elmegy, és még a radiátort is lejjebb tudjuk csavarni. smile.gif
Ariadne
Ez milyen parasztvakítás már, egy Samu használati utasításban találtam, a csodás fordító jóvoltából "Elfogadható pontok" cím alatt:

"E termék gyártásához fejlett félvezető technológiával 1ppm (1 milliomod) pontossággal készült TFT
LCD panelt használtak. A vörös, zöld, kék és fehér színű képpontok néha fényesnek látszanak vagy
néhány fekete képpont látható. Ez nem a rossz minőség következménye, és a termék nehézség nélkül
használható
."

Boldog ember, aki ezt elhiszi, mert sosem fog aggódni a kis nyavalyás pixelek miatt. laugh.gif
Csaba_20
Olvastam, hogy korábban az lett pozitívumként megemlítve a CRT esetében, hogy annál biztosan nincs képpont hiba. Ez viszont nem igaz, ugyanúgy előfordulhat CRT monitor esetében is.
asdf
-CRT Sony-hoz, afaik abbol azert nem mindegy melyik szerias /E lowcost, P porfessional/. Aztan persze lehet, hogy baromsag, sony crt-bol nullat adtunk el wink.gif
-A DVI csatlakozon is kijon az analog RGB, olyan videokartyan, amin csak ket DVI van, ahhoz adnak DVI>DSUB adaptert.
-Hasznalt CRT-t csak es kizarolag -minimum- Nokia testproggyval tesztelve szabad. Konvergenciateszt egerrel ezerrel kattintgatva es csekkolni minden "keresztezodest" + pumpalas teszt + focusteszt. Ja, es celszeru egy filmet is vinni, es fenyerot kontrasztot probalni, hogy csutkaig, vagy afole kene tekerni a fenyerot es kontrasztot, hogy elvezheto legyen a kep, vagy tudja, kijon belole a szukseges feny.
tibu
(Ariadne @ 2006.12.08, 17:38) *

Ez milyen parasztvakítás már, egy Samu használati utasításban találtam
...
Boldog ember, aki ezt elhiszi, mert sosem fog aggódni a kis nyavalyás pixelek miatt. laugh.gif

Fujitsu-Siemenseben meg ez van:

A gyártástechnika jelenlegi fejlettségi fokán nem garantálható, hogy a megjelenítő teljesen hibátlan lesz. Előfordulhat, hogy néhány képpont állandóan világos vagy sötét lesz. A hibás képpontok megengedett legnagyobb darabszámát a szigorú nemzetközi szabvány (ISO 13406-2 /II-es osztály/) rögzíti.
Példa: egy 15"-os lapos képernyő, amelynek felbontása 1024 x 768, 1024 x 768 = 786432 képelemet (pixelt) tartalmaz. Minden képelem három képpontból (piros, zöld és kék) áll, így csaknem 2,4 millió képpont (részpixel / pont) adódik. Az ISO 13406-2 (II-es osztály) alapján legfeljebb 4 képelem és további 5 képpont lehet hibás, azaz, a hibás képpontok száma összesen 17 lehet.
17"-os lapos képernyő, amelynek felbontása 1280 x 1024, 1280 x 1024 = 1310720 képelemet (pixelt) tartalmaz. Minden képelem három képpontból (piros, zöld és kék) áll, így csaknem 4 millió képpont (részpixel / pont) adódik. Az ISO 13406-2 (II-es osztály) alapján legfeljebb 6 képelem és további 7 képpont lehet hibás, azaz, a hibás képpontok száma összesen 25 lehet.
Captain Crash
Ariadne: smile.gif Ezt olvasd el! (Ott van FVF is...)
asdf
Hmmmm, na csak megjelent a cikk masodik fele. Meg vagy 2-3 honapja leveleztem az iroval a temaban ajanlva az itten topicot olvasgatasra smile.gif)
Ariadne
Megszületett a döntés, egy használt, 2004-es, még 1 év garis Belinea 21"-es böhömke fog érkezni hozzánk most, elvileg több mint 100 van belőle az üzletben, szóval válogatunk majd. smile.gif Egy kérdés: A Nokia monitor tesztelő programnál ugye az a lényeg, hogy az adott hiba vizsgálatánál az ember minimumtól maximumig húzza a beállításokat, és így lehet látni, hogy jó-e? Csak mert gondolom, attól, hogy az adott beállítási értékeknél rendben van, még lehet hibás...

Ööö, nem biztos, hogy teljesen érthetően írtam... rolleyes.gif
asdf
Hat, nem ertem ugyan mire gondolsz, de alaphangon celszeru a monitort tesztelni egyreszt azon a felbontason es frissitesen, amin nezned, es ami a vegallasa azon a felbontason /tehat hiaba ad egy monitor 1024-ben 75 Hz-en kiralyan eles kepet, ha 85-on, vagy 100-on nezhetetlen, az ilyet ott kell hagyni/. En nagyon haklis vagyok a pumpalasra, ezt erdemes a szemnek baratsagosnal kicsit nagyobb kontraszton vegezni /screen regulation teszt, inditasa utan egy jobb gomb, hogy a full ablakosat villogtassa, ne a ket csikot, akkora meretnel nem tudom mekkora a realis, kb. ha 2 mm-nel tobbet mozog a keret, en nem vennem meg, de en ugye minosegbuzi vagyok smile.gif/
Ezen kivul ami meg nagyon fontos, a konvergencia, az 1.0-as tesztet vigyed, mert azon lehet jol nezni, elinditod, es utana kattogsz az egerrel, mint a marha, es mindenhol megnezed, hogy osszepasszolnak-e a vonalak /mivel ugral, konnyen eszrevenni, ha valami elmoccan/ Picur hibak lehetnek, de /1024-ben tesztelve/ ha a kepernyo tobb teruleten akkora az elteres, hogy ossze sem ernek a szines vonalak, akkor felejtos.
Erdemes meg megnezni, hogy a fenyerot le lehessen annyira csavarni, hogy a fekete valoban fekete legyen /lattam mar olyat, ahol akkor is szurke volt/, valamint en vinnek egy filmet lemezen, hogy lehet-e olyan vilagosra venni, hogy filmet/sorozatot lehessen rajta nezni /marmint ha van ilyen szandek smile.gif/.
A monitor kozvetlen a gepre legyen kotve, semmi eloszto, meg ilyesmi ne legyen kozte.
Ariadne
Hálás köszönetem, erre gondoltam, még ha nem is tudtam kifejezni... smile.gif Az alap tesztek alapján kiderült, hogy ez az "új" monitor jobb néhány szempontból, mint a nyugdíjaskorú, Benő nevű 15-ös CRT-nk, akinek nagyobb konvergencia (azt hiszem) gondja van az egyik sarokban. biggrin.gif Mindig tanul valamit az ember... Egyébként jó hely volt, ahol vettük, eleve tartanak Nokia tesztet, és legalább egy monitor mindig rá is van kötve, csak odamész és megegerészed, ha tetszik, elviszed, megy a helyére a következő. tongue.gif

Amit itt leírtál, azokat is megnézzük még, és ez itt most egy leborulós smiley helye. clap2.gif Érdekes egyébként, mennyi mindent nem vesz, nem vehet észre az ember szabad szemmel, ami egyébként nyilván zavaró lehet.
toreki
Megnevezhetnég a céget, hogy pozitiv példa is legyen.
Ariadne
Makrotex. Eddig jókat hallottam róluk egyébként is, bár ugye már tudjuk, hogy akkor mondhatjuk igazán, hogy jó egy cég, ha garanciális ügyben is jól járnak el - na erre remélem inkább nem kerül sor. Mindenesetre eddig normálisak voltak, rendes jótállási jegyet is kaptunk, mert még egy év gyártói garancia van a moncsira. smile.gif
TheElf
Nana, igazán akkor jó a cég, ha garanciális ügyben egyáltalán nem járnak smile.gif De a gyakorlatban sajnos csak a korrekt garanciális ügyintézés érhető el a legtöbb esetben.
Ariadne
(TheElf @ 2007.01.12, 22:00) *

Nana, igazán akkor jó a cég, ha garanciális ügyben egyáltalán nem járnak smile.gif De a gyakorlatban sajnos csak a korrekt garanciális ügyintézés érhető el a legtöbb esetben.

Ez is igaz... smile.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.