A szakvéleményem a kérdésben:
- A CRT sugároz. Most átültem a munkahelyemen egy olyan 21-es CRT elé, amit régebben használtam, és három perc alatt undorom lett tőle. Szúr tőle a szemem.
- A CRT egy nagy dög. Hogy is fogod hazaszállítani? És a kocsitól hogy viszed el a szobádig? Hogy fog ott mutatni? (Tudod hány kiló egy 21-es???)
- a CRT többet fogyaszt. Na persze ha Te is villannyal fűtesz, mint én, akkor ez előny is lehet.
(Ugyanis minden elfogyasztott kilowatt a lakásodban marad, hő formájában, akár akarod, akár nem...)
+ a CRT fényereje sokkal jobb, mint az LCD-ké. Ha fényes szobában akarod használni úgy, hogy besüt a nap, akkor inkább ezt ajánlom. (pl. ezért jobb TV-zésre a plazma vagy a hagyományos az LCD-nél)
+ a CRT jobban visszaadja a "valódi" szineket, mint az LCD. Ezért a számítógépes grafikusok, nyomdai előkészítők még most is 21-es CRT-ket használnak, hogy mikor kinyomtatják az anyagot, ne érjék őket nagy meglepetések.
+ a CRT olcsóbb. Hacsak nem ugrasz be valami "slim" trükknek itt is. Összehasonlításnak annyit, hogy 17-es LCD-t lehet venni 50 körül, 19-est 70 körül.
- Ne higgy azoknak a "marketingstatisztikáknak", amikkel az LCD-ket eladják. A 2 ms. semmivel nem jobb, mint a 8 vagy a 12. Efölött lehet, hogy számít, de nem jelentős...
- Abszolut nem biztos, hogy a drágább jobb. Igazából ugyanazt a gagyi ...-t adják el mindben: maga a panel kevés helyen készül, ami különbözik, az a vezérlő elektronika, meg a doboz.
+ CRT-kkel szemben használattól elöregedett LCD-t még nem láttam. Van egy 3-4 éves 17-esem, aminek a képe pont ugyanolyan, mint akkor. Persze az új 19-eshez képest kevésbé éles, sárgább a képe, de ez látszik, ha megnézed.
- Tévhit, hogy az LCD-nél nem számít a frissítési frekvencia. Ami számít, hogy az általad használt felbontásban tudja legalább a 75 hertzet, az a tuti, ha a 85-öt. A 60 kevés, hosszabb idő alatt szintén zavarni fogja a szemed.
- Ne vegyél wide LCD-t, hacsak nem kizárólag csak filmnézésre akarod használni. Ezekkel tipikusan problémájuk van a videokártyáknak. (Ilyenem is van, egy 40 colos Fujitsu-siemens Myrica. Mivel TV-nek készült, bár lehet monitornak használni, de abszolut sz*r a képe, ha szöveg van rajta.)
- Nézd meg, milyen kimenete van a videokártyádnak (hagyományos (KÉK) vagy DVI (FEHÉR), vagy DVI/A, amit én még nem is láttam...). Ha csak DVI bemenete van a TV-nek, az nem baj, mert van átalakító, de ha a videokártyád csak DVI-t tud, a monitor csak kéket, akkor meg vagy lőve...
+ A pixelhibát manapság felejtsd el: már több, mint három éve nem láttam pixelhibát sehol, pedig látok egy-két LCD-t. Egyébként nem is olyan zavaró, ha nem a kép közepén van.
+++ Mindenképpen nézd meg, milyen képe van annak, amit veszel! Az mindent elárul! Ha már megvetted, nem viheted vissza, hogy "nem tetszik a képe", mert max.kicserélik, a pénzed nem kapod vissza! (ugye kivétel a rendelős dolog, ami pont ezért talán megkísérelhető...)
Ha meg tudod jól nézni, akkor egy használt is jó lehet, csak tájékozódj előtte az árakról!
(Én meguntam, hogy annyiféle LCD van, és bementem az első Coraba vagy Tescoba, és ott vettem meg
az első monitort, amit megláttam. Csak akkor néztem, hogy milyen hülye vagyok, mikor a neten valamilyen árkeresőben láttam, hogy 30 ezerrel kevesebbért is megvehettem volna ugyanazt...)
Szóval szabad bemenni olyan boltba, ahol sok monitor ki van rakva, és szabad megvenni egy kis számtech boltban, ahol olcsó, de esetleg nem tudsz többet kipróbálni.
Szóval én az LCD-t ajánlom, hacsak nem esel bele a CRT-nél leírt felhasználók közé, vagy esetleg kevés pénzed van a dologra, és naponta csak fél órát használod úgy is...