Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Router, modem
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2
Croft
Sziasztok,

Csak nagyon specifikus témákat találtam és az én problémám egyikbe sem illet bele.
Tehát vettünk egy ADSL routert. A cucc wireless is és vannak normál hálós portjai is. A drága azt csinálja, hogy ha úgy tartja kedve akkor bontja az összeköttetést. Ezt kb napjában kétszer játsza el, már új korától fogva.
Sebaj, garis, szervízbe elvisz. Ott 3 nap "bevizsgálás" után közlik, semmi baja. (Ja a cucc nem csak a wireless dobja, hanem az ADSL-t, és normál kapcsolatot egyszerre). Állítólag rátették az ő hálózatukra és ott ment. Hozzá kell tenni, hogy pl ADSL abban a körzetben nincs is, csak chello, na akkor hogy is van ez?
A hab a tortán, hogy garanciális szervízes bevizsgálás címén 1000 ft-ot kérnek, merthogy jó! Nem tudom ezzel a dologgal a jog hogy áll, ha valaki tudja jó lenne ha megmondaná.
Ha történet folytatódik, majd írok.

Croft
Joooe
100% biztos vagy benne hogy az a rossz?
Lehetőséged van szakvéleményt kérni az FVF-től, de ezt neked kell megelőlegezni. Ha esetleg az is azt hozza ki, hogy hibátlan, akkor buktad a bevizsgálás árát is. Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem jótállási idő alatt kötelesek megtéríteni az árát ha számodra kedvező az eredménye.
Mindenképpen ragaszkodj hozzá hogy felvegyék a 49/2003-as GKM rendelet által kötelezően elírt jegyzőkönyvet, legyen valami hivatalos, írásos nyilatkozatod arról, hogy szerintük rossz, ezért elutasítják az igényedet.

keresd meg e-mailben az FVF-et, hátha többet tudnak mondani a bevizsgálás részleteiről és az ügyről

szerk: ja és mindenképpen írd le mi lett a dologból smile.gif
ityam
testverem azt mondja hogy szerinte nem kompatibilis a szolgaltatoddal a router. szal itt csak kompatibilitasi dologrol lesz szo.Szal ha van mar 1 olyan szolgaltato amelyiknel nem bont le akkor nem hibas. Ha hibas lenne akkor nem naponta ketszer bontana le hanem percenkent. szerinted milyen hiba az ami naponta ketszer fordul elo? tesom szerint a szolgaltato ad annyira rossz minosegu ADSLt hogy nem mindig tudja kivenni a router hogy mi jon be a vonalon.

nem tudom hogy ez igy mennyire lehet igaz de szerintem elgondolkodtato.
Croft
Ityam,

Nem lehet gond az ADSL szolgáltatással, mert amíg a másik router volt addig teljesen jól ment. Nem törvényszerű a napi kétszeri dolog sem, van hogy óránként 4-szer aztán egyszer sem két óra hosszán keresztül.
Ráadásként pedig nem csak az ADSL-t bontja, és az nem is lenne feltűnő mert annyit nincs használva, hanem a normál hálóba dugott gépet bontja le a wirelessen csatlakozott laptopról.
Most egyébként próbából meg lesz cserélve egy ismerős routerével így már ki kell bukni a problémának.

Joooe,

Minden jel arra mutat, hogy ez a hibás láncszem. A dühítő, hogy még a logolás sem működik a routerben (lenne egy log file ami jegyezné a csatlakozásokat és lecsatlakozásokat), még a felcsatlakozást sem logolja soha, tök üres az egész.
Igazság szerint nem sok kedvem lenne belemenni egy ilyen herce-hurcába. Mivel szükség van a routerre, 2-3 hétig nem lenne jó nélkülözni. Így valszeg más utat fogok keresni, de mindenképpen megírom, majd a teszt eredményektől függ mi is lesz az az út.
Joooe
Én bíztatnálak egy kicsit, ha úgy érzed biztosan igazad van, ne sajnáld az energiát és járj utána. Megértem a "nem ér annyit" hozzáállást is, hiszen pár hónappal ez előtt én is pontosan ezt csináltam egy saját ügyben. De az az igazság megbántam, és bosszant egy kicsit, hogy hagytam magamból madarat csinálni.

Az FVF szakvéleméynéről tudni kell, hogy nem kötelező érvényű, de azért van súlya, el szokták fogadni, vagy ha mégsem bíróságno valószínűleg perdöntő.
Croft
Joooe,

Mindenképpen ki fogják cserélni, így vagy úgy.
Ami a fogyasztóvédelmit illeti nálam már sajna nem új az eset: először volt egy cd meghajtó amit lejátszattunk a fogyasztóvédelmivel, nekünk lett igazunk, de a cég közben megszünt így azt buktuk. Volt egy Vodafone-tól vett mobil aminek játék közben erősen vibrált a képernyője és a szervíz kijelentette, hogy ez nem playstation. No azt a céget 300 ezerre büntették + kicserélték a telefont egy másik típusra. Most a kocsival vagyunk kedves ügyfeleik sajnos, ugyanis a szervíz szerint az, hogy eldeformálódik a féktárcsa az teljesen normális következménye az erős fékezésnek, tehát ne használjuk sportosan a kocsit, tehát ne fékezzünk akkorákat.
Én ezt az ügyet szeretném minél előbb rövidre zárni és nem tudom addig nélkülözni a routert, így inkább más megoldást részesítek előnyben, de végső esetben... hát már ismernek minket....
ityam
kicsit beleoffolok a topicodba. de vegulis annzira nem is OFF. csak nem a routeredrol lesz szo hanem egy masik eszkozrol amirol a szerviz szerintem azt fogja mondani hogy itt jo.

Szal mint tudvalevo en egy szamtekboltba dolgozok aminek nincs kulon szervize. szal nagyker szerviz intezi nekunk a dolgokat.
Ma behoztak hozzank egy vezeteknelkuli billentyuzetet azzal a hibaval hogy egy ido utan szakaszosan erzekeli csak a billentyut(ertsd:jateknal nem folyamatosan megy elore mondjuk az emberke). persze rogton itt kiprobalom es hat semmi hibat nem allapitok meg igy hirtelen.kerdezem hogy mennyi idonkent csinalja ezt.
erre: a multok 2 napig is teljesen jo volt. es akkor most ezt hogy teszteljem?2 napig folyamatosan jaccak?orulni fog a fonok hogy egesz vegig jaccani fogok melohelyen hogy teszteljem a cumot smile.gif.
leven hogy gepelesnel nem eszreveheto hogy nem folyamatos a dolog.
egyenlore 2 ora quake utan nem talaltam meg a VELT hibat. es erosen gyanitom hogy ezutan sem fog jelentkezni a problema. ha meg visszakuljuk nagykerszervizbe akkor biztos vagyok benne hogy azok sem fogjak a hibat eszrevenni.
Szerintem ebben az esetben ha 3 nap alatt nem talaljuk meg a hibat(ertsd:nem fog jelentkezni) akkor visszaadhatjuk hogy semmi baja? elvileg ugyebar 3 nap bevizsgalasi ido van. ha meg bekuldjuk nagykerszervizbe azok meg 1 honapot biztos fognak rajta ulni es vegul azt mondjak majd hogy ez teljesen jo.

Nah most mondjatok okosat mit kene tennem mint boltos?
ez tipikusan az lesz hogy hiba nem tapasztalhato->nem hibas.
mas velemeny?
PeterGabi
Sziasztok,
ez is illik az en temamhoz, a Media Marktban ma vett laptoppal kapcsolatban. Ott is volt a csomagban egy ilyen jelentes, hogy "nem hibas". A Media Marktban meg nekem ma eladtak a hasznalt laptopot ujkent. Szerintetek holnap ha visszamegyek kerhetek arkedvezmenyt? A gepet (LG, Wireless) utoljara Majus 9en kapcsoltak be, tehat elotte adtak el eloszor.
Koszi
Gabi
Joooe
Ityam: azt hiszem ez egy olyan eset amire a jog nincs rendesen felkészülve. smile.gif Esetleg használd otthon egy hétig, hátha mégis előjön a hiba(a vevővel egyeztetve...) Vagy kérd ki egy szakmai fórum véleményét, mi okozhat ilyet, ha okozhat... Nem lehet hogy csak akkor van ha az elem/aksi gyengélkedik?

Gabi: a másik topikban válaszoltam. smile.gif
ityam
(Joooe @ 2005 Aug 15, 08:13 PM)
Ityam: azt hiszem ez egy olyan eset amire a jog nincs rendesen felkészülve. smile.gif Esetleg használd otthon egy hétig, hátha mégis előjön a hiba(a vevővel egyeztetve...) Vagy kérd ki egy szakmai fórum véleményét, mi okozhat ilyet, ha okozhat... Nem lehet hogy csak akkor van ha az elem/aksi gyengélkedik?

Hat nem tudom. este amikor megjott a fonok azt mondta hogy majd elviszi nagyker szervizbe aztan az megmondja mi legyen.De azt mondta hogy a wireless billentyuzetet nem jatekra talaltak ki es ezert valszeg azt fogjak mondani hogy nem hibas meg akkor is ha esetleg csinalja a jelenseget.
Hozzateszem hogy lehet benne valami mert tenyleg sehol nem ajanljak a wireless billentyuzetet jatekra.
szal elore latom hogy a csavoka cumizni fog sad.gif
en mondjuk legkozelebb penteken melozok ugyhogy en mar nem sokat fogok a billentyuzethez szolni. lesz ami lesz.

Irok egy masik hasonlo esetet is hogy legyen meg ilyen jo tortenet:
behozzak a gepet hogy a GTA:San Andreas fagy. max 10 percet lehet vele jaccani. de semmilyen mas jatekkal nincsen baja, csask ezzel az eggyel. persze kiprobaltuk masik VGA kartyaval es azzal teljesen jol ment(igaz nem pont ugyanazzal a tipussal leven hogy nem volt ugyanolyanunk). akkor most hibas az a kartya vagy nem. Mi persze azt mondtuk hogy a kartya nem hibas leven hogy ez az egy jatek valamiert benazik(hozzateszem hogy persze egy crackolt verzios jatek volt. bar nem hiszem hogy attol lett volna rossz,mivel akkor mas kartyaval is csinalta volna).
Hozzateszem hogy a GTA3(egy korabbi verzioja a jateknak) is nekem meg anno a regi gepemen eleg fura dolgokat csinalt, szal elegge valogatos volt a videokartyakbol, leven hogy elvileg ezt PCre csak ugy atirtak, es nem gyarilag arra terveztek.
Joooe
Mióta dolgozol számtech boltban? smile.gif Csak azért mert ha neked nem volt egyértelmű, hogy nem való játékra, akkor a vevőnek honnan kellett volna tudnia? Nekem még nem volt wireless, de én is azt gondoltam, hogy billentyűzet - billentyűzet nem az átviteli módszer számít. Mondjuk ha gyártónál szereplő tulajdonságlapon szerepel a figyelmeztetés, hogy játékra nem ajánlott, akkor vitatható a dolog, hogy köteles-e a vevő azt elolvasni, vagy vélelmezheti, hogy ez is tud annyit mint azt általa megszokott billentyűzetek.
De biztos, hogy nem egyedi hiba? Mert ha rendszeresen kimaradna egy billentyű, akkor az ok, wireless nem olyan jó, de ha egyszercsak megszűnik a billentyűismétlés, ami addig tők jól ment, akkor az másnak tűnik... Lehet driverhiba? Na mindegy, ezt ti tudjátok, hogy mi lehet smile.gif
Én úgy gondolom, hogy ha az egyik fontos felhasználási területre nem alkalmas, az olyan információ, amről egy szakboltban joggal várja el a vevő, hogy tájékoztassák.
Bár jogilag azért nem úgy van, de úgy gondolom, hogy aki Tescoban veszi az vessen magára, viszont egy szakbolt ne csak annyiban különbözzön, hogy drágább.

Kellő tájékoztatás szükségességéről rengetegszer volt már szó itt... pl a procilesarkazás kérdése... ha hiszed ha nem, az sem egyértelműen a vevő hülyesége. Ugyanis a fogyasztóvédelmi törvény szerint processzorhoz is kötelező a magyar nyelvű tájékoztató, és a lesarkazhatóság veszélye olyan körülmény, amiről tájékoztatni kellene. Vitatható a dolog, mert azzal is lehet több-kevesebb sikerrel védekezni, hogy aki procit szerel be, az értsen hozzá... De így vagy úgy, kb 5 Ft-os költséggel tudnátok adni egy papírt amire a használatra vonatkozó instrukciók vannak, talán ha kipenget mondjuk 40ezret egy prociért, ennyi beleférne, a vevő, és így közvetve a bolt érdekében... Mégsem adják, egyszerű érdektelenség, ha kilép az ajtón talán még ki is nevetik, hogy de hülye volt és még van pofája visszajönni reklamálni, bezzeg mi milyen okosak vagyunk biggrin.gif
Pjotr
Azért megértem a boltot is, órákon át tesztelik a billentyűzetet és semmi hiba, namost ők ekkor elvileg ezt kiszámlázhatnák, azt lenne ilyenkor érdemes meggondolni, hogy mi az olcsóbb, egy alkalmazott, aki órákon át játszik, vagy adni egy új billentyűzetet....
Azért még valami: a nem ajánlják az internetes hardcore játékos fórumok vagy a gyártó szerint nem alkalmas az két külön döolog...

A videókártya az már érdekesebb kérdés, jó lett volna egy pont ugyanolyan kártyával kipróbálni, nekem most hasonló volt, egy kártya az egyik gépben, ha valami 3d alkalmazás elindult lefagyott, egy másikban meg nem....
Mivel teljesen elhalálozott ph34r.gif ezért kicserélték egy ugyanolyanra ez meg jó...
Croft
Sziasztok,

Örülök, hogy a téma ennyi kérdést / véleményt / hozzászólást vetett fel. smile.gif
Igen, vannak nagyon nehezen meghatározható hibák, amit ugyanúgy okozhat a drága windows és valamelyik vezérlője, mint egy rafinált hardverhiba. Ezért egyszerű a megy / nem megy dolog ugye, mert ha meg se nyekken akkor egyértelmű.
Az én esetemben elég egyszerűnek kellene lennie a dolognak, mert csak egy hálót kell belőle összdugni aztán elindítani egy 50 gb másolást, aztán vagy eldobja a vonalat vagy nem, tehát vagy sz*r vagy nem.
ityam
(Joooe @ 2005 Aug 16, 06:06 AM)
Mióta dolgozol számtech boltban? smile.gif Csak azért mert ha neked nem volt egyértelmű, hogy nem való játékra, akkor a vevőnek honnan kellett volna tudnia? Nekem még nem volt wireless, de én is azt gondoltam, hogy billentyűzet - billentyűzet nem az átviteli módszer számít. Mondjuk ha gyártónál szereplő tulajdonságlapon szerepel a figyelmeztetés, hogy játékra nem ajánlott, akkor vitatható a dolog, hogy köteles-e a vevő azt elolvasni, vagy vélelmezheti, hogy ez is tud annyit mint azt általa megszokott billentyűzetek.
De biztos, hogy nem egyedi hiba? Mert ha rendszeresen kimaradna egy billentyű, akkor az ok, wireless nem olyan jó, de ha egyszercsak megszűnik a billentyűismétlés, ami addig tők jól ment, akkor az másnak tűnik... Lehet driverhiba? Na mindegy, ezt ti tudjátok, hogy mi lehet smile.gif
Én úgy gondolom, hogy ha az egyik fontos felhasználási területre nem alkalmas, az olyan információ, amről egy szakboltban joggal várja el a vevő, hogy tájékoztassák.
Bár jogilag azért nem úgy van, de úgy gondolom, hogy aki Tescoban veszi az vessen magára, viszont egy szakbolt ne csak annyiban különbözzön, hogy drágább.

Ket eve dolgozok.Eddig meg nem hoztak vissza egyet sem ilyen hibaval, igaz nem is ezt a markat tartottuk eddig. ez tortenetesen egy genius volt eddig meg a4tech es logitech volt.geniusbol szerintem ez volt az elso vagy talan a masodik amit eladtunk. szal nem tudom hogy ennel a markanal ez mennyire normalis. mas markaknal ez nem utkozott ki(legalabbis nemhoztak vissza smile.gif ).
Szal nem tudom hogy egyedi hiba e mivel nem adtunk el belole sokat 1 et vagy 2 ot. amugy az a fura hogy nem mindig csinalja hanem egy ido utan, szal emiatt akar lehet hiba is.De lehet az is hogy egy ido utan a billentyuzet elkezd sporolni az aksival es nem kuldi folzamatosan a jelet kimelve az aksit, vagy az is lehet hogy ez csak akkor fordul elo hogyha relativ messze van a vevo egyseg es kissebb adoteljesitmennyel ad egy ido utan a bill, ugyancsat takarekossag kedveert. szal nem tudom.elviszi fonok szervizbe aztan megkerdezi hogy mi legyen vele.
Jasmine
(Croft @ 2005 Aug 12, 08:20 AM)
Hozzá kell tenni, hogy pl ADSL abban a körzetben nincs is, csak chello, na akkor hogy is van ez?

Szia,

Ne hagyd a dolgot, ugyanis ha nincs adsl, nyilván nem is tudták kipróbálni. De legalábbis rá kéne kérdezni a dologra. Nem tudom, mennyi az esélye annak, hogy valaki hazavitte, és valóban kipróbálta adsl-en, de egy kérdést megér sztem. Ha azt állítják, hogy ott helyben próbálták ki, érdemes lenne szembesíteni őket a chellos valósággal. smile.gif

Üdv!
Jasmine
rootshell
Sziasztok Forumozok!

Vasaroltam 2004. oktober 02-an egy Asus WL-500g wireless broadband routert a *** nevu szamitastechnikai kisboltban. Igazabol jol mukodott a router, neha ujra kellett inditgatni, de nem tartottam jelentos problemanak.

2005. augusztusaban azon mar olyan hibakat produkalt, ami neha 4-5 oras szoszolest jelenett, hogy mukodesre lehessen birni es igazabol nem lehetett megallapitani, hogy eppen mi miatt hibas.

Visszavittem a *** boltba, ahol atvettek szervizelesre. 15 nap mulva erdeklodtem, hogy kesz van-e. Nem volt kesz. Harom nap mulva ismet kerdeztem, akkor sem volt kesz. Ekkor a *** bolt ki akarta szurni a szemem egy 9 ezer Ft-al olcsobb routerrel, ami nem is tudja teljesen ugyanazt, mint amit eredetileg vettunk. Azt visszavittem, hogy koszonom szepen nem kerem, de kerem vissza a penzt.

A boltos sajat bevallasa szerint a termek szeriahibas (tobbet visszavittek mar kulonbozo hibak miatt) es javitani nem lehet. Ugyan eloszor azt allitotta, hogy cserelni sem tudja, mert mar nem lehet kapni, aztan kesobb meg megis azt irta, hogy kicserelte. Viszont en mar nem szeretnek egy szeriahibas router tulajdonosa lenni (ami lehet, hogy ugyanaz a darab, amit bevittem). A kereskedo nem adja vissza a penzt es magyar nyelvu leirast sem mellekelt a termekhez, nem volt kitoltve es lebelyegezve a vasarolok konyve es a szamlan sem volt rajta, hogy mi a termek besorolasi szama. Valaminta szervizlapon nem tuntette fol, hogy milyen hataridovel vallalja a szervizelest. sad.gif

Irtam az FVF-nek az OFE-nek a Fovarosi Kozigazgatasi hivatalnak (mellekelve a scannelt szamlat es a vasarlok konyvebe tett bejegyzesemet). Meg csak az elso helyrol jott valasz, hogy menjek bekelteto testulethez. Mit tehetek meg? Hagyjam veszni a 25 ezer FT-om? A bekelteto testuletnel segitsegemre lehetnek? Kerlek segitsetek! crybaby.gif

Koszonom!
Ariadne
Szia!

Igen, a békéltetőknél segíteni tudnak, tisztázzák a helyzetet, de a döntésük nem kötelező erejű. Arra mindenképppen jó, hogy ha van még egy kis hajlandóság a cégben arra, hogy megegyezzen veled, akkor így rájöhetnek, mi a kötelességük.

A vásárlók könyve azért külön durva dolog, mert azért egészen biztosan jó kis bírságot kaphatnak, sajna nem tudom kitől. Érdemes megkérdezni az illetékes jegyzőt (vagy a hivatalát), úgy tudom, ő felügyeli a vásárlók könyve szabályosságát.

Az nagyon jó, hogy a vásárlók könyvébe tettél bejegyzést, ennek és az összes papírnak a másolatát küldd el a cégnek tértivevényes levélben, írd le az esetet, és szólítsd fel, hogy fizesse neked ki a pénzt. A lényeg az, hogy te még jótállási időn belül adtad be javíttatni, de ők nem tudták megjavítani, másik ugyanolyat nem adtak, de nem is kérnéd, mert azt nyilatkozták, hogy szériahibás, és ezért te elálltál a szerződéstől, vagyis fizessék vissza neked a számlán szereplő összeget. Ellenkező esetben megteszed a szükséges jogi lépéseket... (Apropó, kinél van most a cucc?) Meg érdemes külön ecsetelni, hogy bejelentést tettél egyes helyeken a szabálytalan vásárlók könyve és a hiányos számla miatt... Légy nyugodtan erőszakos és fenyegető hangú, sajnos ilyen világban élünk. cool.gif (Ügyvéd vagy jelölt vagy bíróságon dolgozó ismerős királyul meg tudja írni, ha van ilyen biggrin.gif, de ehhez azért nem szükséges feltétlenül jogász, ha csak pénzért csinálná meg valaki.)

Ha ez nem jár sikerrel, a levél másolatát meg az összes keletkezett papír másolatát kell elküldeni a békéltetőkhöz, e-mailben is fogadják a panaszokat, fizetni nem kell semmit az eljárásért. Háromtagú tanács jár el ilyenkor, kitűznek egy "meghallgatást", és elvileg 30 napon belül el is intézik a dolgot. Ha sáros a kereskedő, és 15 napon belül nem teljesíti, ami a döntésükben van, nyilvánosságra hozzák az ügyet.

És azután már csak az ügyvéd marad, de még ez sem feltétlenül jelent bírósági pert...

szerk: egy alap dologról elfeldkeztem: kötelező jótállás nem volt még ilyen termékre amikor vetted, de valszeg adtak hozzá gyártóit. Ha nem, ne említsd nekik, végülis bevették garis javításra...
rootshell
Koszonom valaszod!

Most meg varok egy kicsit, mert nem telt le a 30 napos ugyintezesi ido a Kozigazgatasi Hivatalnal (2005-10-04 00:54-kor kuldtem nekik e-mailt). Az Orszagos Fogyasztovedelmi Egyesulet sem valaszolt meg (nekik 2005-10-04 00:39 ment a mail).

Az FVF-tol az alabbi valaszt kaptam:

"
Az Ön esetében mindenekelőtt a 49/2003. GKM rendelet szabályai irányadóak, amely úgy fogalmaz, hogy a forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze. Önmagában a 15 nap túllépése nem jelent jogszabálysértést, a Ptk. ugyanakkor előírja, hogy a javítást a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. Erre a szabályra - aminek be nem tartása akár az elállás jogalapjául is szolgálhat - lehet hivatkozni, annak függvényében, hogy milyen mértékű a határidő átlépése, és mit tett a kereskedő annak érdekében, hogy minél hamarabb befejezze a munkát.
A Ptk. a hibás teljesítés esetében az alábbiak szerint rendezi a fogyasztói igények sorrendjét: "Hibás teljesítés esetén a jogosult
a) elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
b) ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye."

Az idézett jogszabályi rendelkezések alapján ha a csere nem lehetséges - márpedig ez esetben, mivel elismerten szériahibás termékről van szó, úgy tűnik, ugyanolyan termékre kicserélve nem oldódik meg a probléma - a fogyasztó joggal kérheti az árleszállítást vagy a vételárat elállás címén.

Még egy fontos dolog: a vonatkozó Rendelet szerint a kifogásról jegyzőkönyvet kell felvenni, amelyben nem csak a bejelentés tényét kell vizsgálni, hanem annak indokolását is, hogy miért nem teljesíti a jogosulti igényt. Ezek a szabályok elsősorban a forgalmazóra vonatkoznak, valamilyen formában tehát nyilatkozniuk kell a meghibásodás tekintetében, írásban!

Remélem, tudtam segíteni. Amennyiben továbbra sem sikerül megoldani az ügyet, a székhely szerint illetékes békéltető testületet indokolt megkeresni.
"

Tehat most egy kicsit varok. Otthon ugyis elromlott az egyik gepem, igy lett egy folos routerem, amit itt tudok hasznalni, de kellemeltren. A kereskedo egyebkent azt mondta, hogy mit pattogok, kapok egy ugyanolyan routert amire lesz egy ev garancia, amire termeszetesen ugy reflektaltam, hogy kejne a hajara, mert nekem van fontosabb dolgom is, mint szervizbe rohangalni.

Egyebkent, ha semmilyen ut sem jarhato, akkor ugyis az idegen nyelvuvel megegyezo tartalmu hasznalati utasitas hianyara es a magyar nyelvu cimke hianyara fogok hivatkozni (ezzel szerintem az osszes muszaki cikket arusito boltot meg lehet fogni ilyen esetekben valahogy). A szamlazasi cimem ugyis 350 km-el a bolttol tavolagg van, igy talan azert nem vittem vissza. Az mar mas kerdes, hogy hol hasznaltam a termeket.

A router egyebkent a kereskedonel van meg, a szamla nalam, a szervizlap mar nala. Kicsit necces, mert letagadhatja, hogy nala van meg a router, de van egy e-mail, ami szerint meg igen.

Ha ez sem segit, akkor megy valamelyik ismeros alruhaban es behuzza a csobe az eladot, de arrol mar lesz hangfelvetel is es ket tanu. :-)

Nem fogom feladni meg 1 Ft-ert sem. Mondtam a pacaknak mikozben toltogettem a vasarlok konyvet, hogy figyi, jobban jarsz, ha ideadod a penzt es eladod egy masik baleknak az eszkozt, de hajthatatlan volt. Anno egyik aruhazlanc sem adta vissza egy 10k HUF vendegagynak az arat, aztan 30-szor akkora buntetest fizettek...
Ariadne
Örülök, hogy vannak még harcos emberek!!! shuriken.gif Én spec egy bpi számtech hálózattal küzdök kb. egy hónapja, már elismertek mindent, bár a visszafizetés még hátra van... wink.gif

A szervízlap lehet necces, mivel jobb ha van papírod a javításról, szóval ha esetleg egy fénymásolata megvan, az nagyon jól jönne. (Érdemes mindig fénymásolni az ilyen szervízes-jótállásos papírokat.)

Annyit azért még megtehetnek, hogy - saját költségükre - elküldik bevizsgáltatni az fvf-hez, ha utóbb kétségbe vonják, hogy tényleg hibás. Az, hogy szériahiba-e vagy sem, tulképp mindegy, te hivatkozhatsz rá, hogy ezt mondták, de ennyi idő eltelte után már egyébként is elállhatnál a szerződéstől.

Én a helyedben rögtön küldeném a "fenyegető" levelet, mondjuk 8 napos fizetési határidőt megjelölve... (persze lefénymásolva magadnak, jól jöhet a békéltetőknél) Ugyanis egyik szerv sem képes arra, hogy visszaszerezze a pénzed vagy rávegye a céget arra, hogy fizessen...(az OFE ráadásul nem is állami szerv)
Pjotr
Na végre egy konkrét válasz az FVF-től az már kiderült, hogy van egy sablonlevelük ilyen esetekre meg az is, hogy eszükben sincs jótállási ügyekben bármit is tenni, nemhogy megbírságolni a céget...

Írj nekik egy ajánlott levelet, hogy a
A vonatkozó jogszabályokat ismered, köszönöd szépen a tanácsokat.
Szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Korm. rendelet 83. § (1) és a fogyasztóvédelemről szóló törvény szerint kéred, hogy járjanak el az ügyben.
Amennyiben nem indítanak a eljárást a cég ellen abban az esetben tövényességi felülvizsgálatot (nem tudom pontossan mit, majd Ariadne kijavít, ha nem ezt) fogsz kérni az Fogyasztóvédelmi hivatal ellen az illetékes Főügyészségen mint a Fogyasztóvédelmi hatóság felügyeleti szervénél.

Lehet, hogy jogilag nem helyesen fogalmaztam meg, mert nem vagyok jogász, de a lényege ez legyen.
Az a lényeg, hogy el kéne járniuk, kérdéses, hogy miért nem tették ezt, lehet, hogy nincs embereük vagy nem tudom...
rootshell
Tisztelt (FVF-nel dolgozo szemely)!

Meg egyszer koszonom szepen valaszait!

(FVF-nel dolgozo szemely) írta:

> Az idézett jogszabályi rendelkezések alapján ha a csere nem lehetséges - márpedig ez esetben, mivel elismerten szériahibás termékről van szó, úgy tűnik, ugyanolyan termékre kicserélve nem oldódik meg a probléma - a fogyasztó joggal kérheti az árleszállítást vagy a vételárat elállás címén.

Szeretnem megtudni, hogy hol tart jelenleg az FVF altal inditott vizsgalat? Amennyiben meg nem jarnak el az ugyben a szabalysertesekrol szolo 218/1999. (XII.28.) Korm. rendelet 83. § (1) es a fogyasztovedelemrol szolo torveny szerint kerem, hogy jarjanak el az ugyben.

Az OFE es a Budapesti Kozigazgatasi Hivatalhoz e-mailben beadott panaszos levelem kivizsgalasanak hatarideje (30 nap) november 04-en jar le.

Ha jol ertettem elozo levelet, akkor nekem kellene bekelteto testulethez fordulnom (akiknek a dontese a kereskedore nezve nem kotelezo ervenyu). A szabalytalan vasarlok konyven ok mit fognak bekeltetni? Elmeletileg a routerem mar a kereskedonel van, de nem vettem at, mert amint azt szoban bevallotta a kereskedo, szeriahibas. Most akkor mit tegyek? Igyak egy pohar kloros hidegvizet a 25 ezer Ft-os routeremre vagy irjak egy levelet a kereskedonek, hogy 8 napon belul fizessen?

Koszonettel:

XYZ
Ariadne
blink.gif Ezt most nem nagyon értem... Az fvf-nek nem sok értelme van írni, állítólag nincs a hatáskörükben, hogy bármit is tegyenek...Komolyan, hasonló visszafizetős-elállós esetben tett panaszomra most (2 perce) kaptam meg az elutasító határozatot, hatáskör hiányára hivatkozva...

Csak tudnám, akkor ki szabhatja ki a fogyvéd bírságot...
rootshell
Korabban pedig ha irtam nekik, akkor tortent valami es kivizsgaltak vagy legalabbis tovabbitottak az illetekeseknek. Ha nincs semmi a hataskorukben, akkor mire jok? A zold szamot sem mindig veszik fel meg 10 kicsinges utan sem. ?:-S

Flame:
Olyan erzesem van, mint amikor egy hivatalnal valakinek hataskoreben all egy ugyet kivizsgalni (alairni a word doksit) egy valaki meg tudja irni a levelet, egy valaki meg el tudja kuldeni e-mailben. Igy aztan mindig kepzavarban vagyok, hogy kinek is cimezzem a levelet.
Joooe
Gondoltam be is idézem a Pjotr által hivatkozott paragrafust, szerintem érdekes smile.gif

83. § (1) Aki a vásárlónak, illetőleg a megrendelőnek az áru minőségére vonatkozó kifogását nem az erre megszabott módon vagy időben intézi el,
ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a fogyasztóvédelmi felügyelőség hatáskörébe is tartozik.
Ariadne
biggrin.gif Eddig ilyet csak rendőrviccekben hallottam (tudjátok, ez a miért járnak mindig hárman...), de yoooo... tongue.gif

Én a fogyvéd tvben találtam egy ilyet:

"48. § (1) Az eljáró hatóság a fogyasztóvédelmi rendelkezések megsértése esetén határozatával fogyasztóvédelmi bírságot szabhat ki. A bírság többszörös jogsértés esetén halmozottan is kiszabható.
(2) A bírság összegét az eset összes körülményeire - így különösen a fogyasztók érdekei sérelmének körére, súlyára, a jogsértő állapot időtartamára és a jogsértő magatartás ismételt tanúsítására, valamint a jogsértéssel elért előnyre - tekintettel kell meghatározni.
(3) A bírságot a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség számlájára kell befizetni. A bírság felhasználásról külön jogszabály rendelkezik.
(4) A jogerősen kiszabott és be nem fizetett bírságot adók módjára és azokkal egy sorban kell behajtani."

És ez most hatályos...Sőt, még kereshetnének is rajta. wink.gif
rootshell
(Ariadne @ 2005 Oct 17, 12:00 PM)
biggrin.gif Eddig ilyet csak rendőrviccekben hallottam (tudjátok, ez a miért járnak mindig hárman...), de yoooo...  tongue.gif

De komolyan, es nem egyedi eset! Mar ket kozintezmenynel vagy micsodanal is igy jartam! Nem tudtam, hogy akkor most Eva, Piroska, vagy Magdolna az, akit megszolitsak. Aztan mindeharomhoz szoltam biztos, ami biztos, ha mar ennyien foglalkoztak a kerdesemmel. :-)
ityam
csak egy kerdes. van rola papirod hogy azt mondtak hogy szeriahibas?
csak mert ha nincs es ok kicsereltek neked egy masikra akkor teljesen jogszeruen jartak el.
amugy meg mondanak az emberek minden felet amikor atveszik. attol hogy sok hibas van belole az nem azt jelenti hogy szeriahibas, hanem azt hogy sok hibas van belole es nem tobbet. dehat ezert van ra gari.
rootshell
Termeszetesen nem adtak rola papirt! (Nalunk meg a blokkert is konyorogni kell.)

Egyebkent csak e-mailben ertesitett a srac, hogy elvileg mehetek a routerert, de az e-mailt meg nem kaptam meg... Egyebkent mint utolag informalodtam az olyan javitasi jegy, amin nincs rajta a vallalasi hatarido, nem jo meg arra sem, mert kivagna, olyan kemeny az A/4-es lap.

Masreszt tok mindegy, ha mas ut nem lesz elhozom az a routert, amit adott es csakazertis bunhodni fog a tobbi mas szabalytalansaga miatt. Onnantol kezdve nem igazan erdekel, hogy mibe kerul nekem az igazsag kiharcolasa...

Jo, tudom nem sok ilyen hozzam hasonlo szerencsetlen van, de nekem igy esik jol.

Mindenrol sajna nem tudok papirt kerni tudom, hogy ugy kellene, de igy is utalnak mar mindenhol, ugy erzem. Mondjuk ma szo nelkul cserelte az egyik kereskedo a 9V-os elememet es meg halalkodott is, miutan egy multimeterrel demonstraltam, hogy az egesz karton eleme lemerult mar reg...

OFF:
Miert, nyaron az ugyeleten a baratnomet 10k HUF akarta megvizsgalni a doki, annak ellenere, hogy van ervenyes TAJ kartyaja. Rosszul lett a buszon, lazas volt, stb. Hat most van etikai vizsgalat, persze tagadnak mindent. Epp ma kaptam meg a belso vizsgalatuk mosom kezeimet papirjat. Csutortokon is volt egy kisebb mutetem, szombaton mas dokinal kotozes, akkor neki ujra fel kellett volna nyitnia a sebet, de nem volt kedve dolgozni vagy mi es ez mara halasztodott. Mondjuk errol van papirom, de boven eleg, ha nem kell harmadszor is felvagni. Allandoan nincs idom reklamalni, mert akkor mast sem csinalnek. :-)

Szepen szet van kenve mindenhol a trutymo ugy latom. Mindegy, szep az elet!
rootshell
(ityam @ 2005 Oct 17, 08:15 PM)
csak mert ha nincs es ok kicsereltek neked egy masikra akkor teljesen jogszeruen jartak el.

Egyebkent most nincs nalam egy router sem (csak a masik sajatom), csak a szamla es az e-mailek. Amit meg adott volna, azt azert nem fogadtam el, mert 9 ezer Ft-al olcsobb termek, mint amit en vettem es sem USB fileserver csatolasi lehetoseg, sem webkamera, se nyomtatoport nincs rajta.

Ha a magyar hatosagok nem intezkednek, akkor forulhatok EU-s szervhez is, nem? Errol mit tudtok?
ityam
(rootshell @ 2005 Oct 17, 08:34 PM)
(ityam @ 2005 Oct 17, 08:15 PM)

Egyebkent most nincs nalam egy router sem (csak a masik sajatom), csak a szamla es az e-mailek. Amit meg adott volna, azt azert nem fogadtam el, mert 9 ezer Ft-al olcsobb termek, mint amit en vettem es sem USB fileserver csatolasi lehetoseg, sem webkamera, se nyomtatoport nincs rajta.

Ha a magyar hatosagok nem intezkednek, akkor forulhatok EU-s szervhez is, nem? Errol mit tudtok?

azt hittem vegul ugyanolyanra csereltek...
rootshell
Most ket hete azt irta e-mailben, hogy kicsereli egy ugyanolyanra, csakhogy en azert mar nem mentem el, mert amikor a nem ugyanolyanra cserelte, akkor is azt mondta, hogy ugyanolyanra csereli. Aztan azzal allt elo, hogy olyan mar nincs, nomeg ne is parazzak emiatt, mert amugy is szeriahibas a termek es tobbet visszavittek mar belole (jellegzetes hiba volt, hogy lecsokkent a sebesseg ugrasszeruen egy floppy iras sebessegere). Persze orult mint majom a farkanak, mikor tesztelesre elvittem tole a cserebe adott eszkozt, de ki sem nyitottam, utananeztem, hogy mit tud es masnap mar vissza is vittem neki bontatlan csomagolasban. Szoval kit tudja mit ad most vissza??? Lehet a regit... Bar ugy tudom regisztraltam az ASUS-nal, igy legalabb meglesz a gyari szama. Na, ezert nem mentem meg el erte es inkabb varom a hivatalos szervek ugyintezeset. Mivel mar bejelentest tettem meg az elott, mielott e-mailt irt volna, igy talan ez korrekt varakozas.

En szivesen vettem volna nala arbeszamitassal egy D-Link vagy Linksys eszkozt is, akar nem is ugyanolyan funkciokkal, node hajthatatlan volt.

Amugy eleg furi ez a bolt: deltol este hatig van csak nyitva, persze a nyitasi idot sem mindig tartja am be, aki ott van, ami szinten nem teljesen korrekt. Jah es nem egy eldugott kis utcacskaban levo sufnirol van szo, hanem BP egyik legforgalmasabb pontjan talalhato.

Egyebkent MM-ban voltam penteken es ott az egyik ugyintezo, aki a garanciaugyeket intezi azt mondta a vevonek, hogy amikor bead valamit szervizelni az szerviz nem kerheti el tole a szamlat vagy a garanciajegy eredeti peldanyat (nem tudom melyiket), hanem csak lemasolhatja.

Lehet valakinek most itt ugy tunik, hogy egy router itt meg ott es engem felvet a penz, de ha ugy lenne, lehet nem foglalkoznek az uggyel. :-(
rootshell
No, kis piszkalodas utan Budapest Fovaros Kozigazgatasi Hivatalatol a kovetkezo levelet kaptam:

"
Tisztelt Bejelentő!

Bejelentésére helyszíni ellenőrzést tartottunk az [bolt cime] alatt működő üzletében, ahol is a vizsgálat során feltárt hiányosságok miatt a felelős személy ellen szabálysértési eljárást folytattunk le.

Amennyiben a konkrét minőségi vitát előidéző termék ügyében, annak rendezésében, a felmerült károk megtérítésében nem tudnak megegyezni, igényét bírósági úton tudja érvényesíteni, mivel kárigény megfizetési kötelezettség megállapítására a Felügyelőség vagy más államigazgatási szerv nem rendelkezik hatáskörrel, mivel az adott kérdésben nincs közigazgatási jogviszony.

A polgári peres eljáráson kívül a lakóhely szerint illetékes Gazdasági Kamarák mellett működő Békéltető Testületek is jogosultak döntést hozni (1105 Budapest, Szent László tér 16., tel.:431-8962). A fogyasztóvédelemről szóló mód. 1997. évi CLV. törvény 19.§ (1) bekezdése szerint: „A békéltető testület hatáskörébe az áruk és szolgáltatások minőségével, biztonságával és a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, valamint a szerződések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos fogyasztói jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése tartozik.” A Testület eljárása ingyenes.

A Polgári Törvénykönyv tartalmazza a fogyasztók számára hibás teljesítés esetén a jogérvényesítés sorrendjét. Ennek megfelelően a fogyasztó már az első körben választhat, hogy kijavítást kér vagy kicserélést, mint igény teljesítésének nem feltétele a javíthatóság. A fogyasztó választása csak akkor korlátozott, ha a kicserélés lehetetlen (nincs azonos vagy hasonló termék) vagy aránytalan többletköltséget eredményezne (pl. azonnal és minimális költségigénnyel járó javíthatóság esetén).

A második körben a fogyasztó árleszállítást igényelhet, illetőleg elállhat a szerződéstől (azaz a vételár visszakövetelése). Erre akkor kerülhet sor, ha a jogosultnak sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, illetőleg ha a korábbi igények teljesítését nem vállalja vagy nem tudja teljesíteni. Fontos szabály ugyanakkor, hogy jelentéktelen hiba miatt nincs helye elállásnak.

Bejelentését köszönjük!

Budapest, 2005. november 2.

Üdvözlettel:

XYZ

igazgató
"

Erre en irtam hetfon ( 2005.11.07. ) egy e-mailt a boltnak tertivevenyesen, hogy 8 napon belul fizesse meg a router arat egy adott bankszamlaszamra, valamint mivel mar 2 honapja nyogvenyelve tudunk csak netezni (egy honapig 3 gep helyett 1-el, azota kolcsonrouterrel) a 15 napos rendes javitasi idot figyelmen kivul hagyva egy honapi internet koltseg (6875 HUF) es azon tulmeno idoszakra napi 500 HUF karteritest/fajdalomdijat kerek.

Irtam neki, hogyha megjon a penz, akkor ajanlott tertivevenyes levelben nyilatkozom, hogy minden meg folyamatban levo ugyet leallitok.

Ha nem egyezunk meg, akkor kovetkezo lepcsoben bekelteto testulethez fordulok, ha az sem segit, akkor talan birosag. Ha mar a Kozigazgatasi Hivatal is bunteti meg a bekelteto testulet sem hiszem, hogy a bolt javara dont, akkor talan a birosag sem dont maskent.

Kozoltem a bolttal, hogy a nem kotik az ebet a karohoz, akkor a router aran kivul semmit nem kertem volna ket honapja, most mar karteritesi igenyem is van, ha meg perre megyunk, akkor a perkoltseget is fizetni kell am.

Hat ilyen vilagban elunk ma. 26 ezer Ft az azert 26 ezer Ft.
Ariadne
Vigyázz, e-mailben küldhetsz bármit, az nem lesz tértivevényes sosem!!! CSAK a papír tértivevényes levél ilyen, mert azt át kell venniük, lepecsételni és aláírni, ez visszajön hozzád. Gondolom nincsen elektronikus aláírásod, e-mail hitelességéhez az kellene, mivel azt csak így lehet aláírni...

Egyébként ügyes! wink.gif A békéltetők meg jó fejek, jártam náluk a héten egy vitám miatt, na náluk viszont már lehet e-mailben eljárást kezdeni.
rootshell
Tertivevennyel kuldtem az e-mailt, az intelligensebb levelezoprogramok altalaban tamogatjak. Digitalis alairasom van, csak nem hitelesitett, de igazabol teszek ra, mert nekem a GPG az jo es nem kerul semmibe. En tudom ellenorizni, hogy hiteles-e, havi 5 ezrem meg nincs egy ugyanolyanert fizetni annyi kulonbseggel, hogy arra ramondjak gazdag multik, hogy hiteles. Maximalisan az e dolgok hive vagyok, a MAV-tol sem egyszeru helyjegyet rendelni e-mailben, de kitarto harcos vagyok en. :-)

Szoval a mailt atvette a srac ma reggel. Delutan hivott, hogy megkapta a levelet, atgondolta es az egy havi internetkoltsegen kivul a tobbi kovetelesemmel egyetert, ugyhogy holnap utalja a penzt, ami szamitasaim szerint penteken vagy hetfon meg kell jojjon.

Nyugtaval dicserem a napot, remelem minden siman fog zajlani es a kovetkezo hozzaszolasom mar temalezaro lesz.
Ariadne
Ez OK, én csak arról beszéltem, hogy ahhoz, hogy jogilag elfogadható legyen olyannak, mint egy tértivevényes levél, úgy tudom, minősített elektronikus aláírás kell időbélyegzővel, aminek tudom, költsége van. Még így sem biztos, hogy elfogadható, mert a tértivényes levelet pl csak olyan veheti át, aki a cég részéről aláírásra jogosult, és ezt itt nehéz ellenőrizni.

Pedig hej de jó lenne már ott tartani, hogy mindennaposak legyenek ezek a dolgok... smile.gif
Captain Crash
Mi informatikusok azon vagyunk, hogy mindennaposak legyenek. smile.gif
rootshell
OFF ON

Az uj diakigazolvanyok allitolag mar alkalmasak lesznek hitelesitett alairasra, a gond csak az, hogy mar a regi igazolvanyokban rejlo lehetosegeket sem nagyon hasznaljak ki... Fizetni meg a diakok fognak erte, hasznalni meg ha nem muszaly csak kevesen fogjak.

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=97073

A gond az e ugyintezessel ott kezdodik, hogy a hivatal doc-ban csatolva kuldi ki nekem a velemenyet, a levelet mas kuldi, mint aki az ugyintezo es mas jogosult alairni, mint azt mar korabban ecseteltem... Elegge rossz eroforraskihasznalas. Vagyis az ugyintezok nincsenek felkeszitve rendesen.

Arrol meg inkabb nem nyitnek vitat, hogy ki veheti at a posta ajanlott kuldemenyeit...

Ma Magyarorszagon lehet az embernek egy allando es egy ideiglenes lakcime. Ha egy harmadik helyen is tartozkodik, akkor oda biza levelet ne kerjen, mert nem tudja igazolni magat a postaval szemben. Amugy ezt akartam e-magyarorszag modon intezni, de miutan csak a het egy napjara lehett volna idopontot foglalni az adott videki onkormanyzathoz, melloztem az opciot. Jah, es ezert hiaba irtam a portal uzemeltetoinek, mert a jegyzot kellett volna keresnem. Jo nem? Keressem fel a jegyzot, kerjem meg, hogy ne csak kedden lehessen 14-16 ora kozott ugyet intezni, aztan meg intezzem on-line... Mokas.

Nem is olyan regen meselte egy belso ismeros, hogy a posta kikuldott egy szerzodest az amerikai postanak postan, a level meg is erkezett. Ott alairtak es visszakuldtek postan, de a level elveszett. N.C.

Egyebkent volt egy korom a postaval is... Feladtam par kepeslapot, fizettem erte a cimzettek meg megkaptak portosan. Reklamacio, portos kepeslap begyujtes a rokonoktol, vissza a postanak, vizsgalat, majd posta ujra kezbesit. Es tudjatok mi van az uzletszabalyzatban: "a belyeget az ugyfelnek kell felnyalni, de a kialakult gyakorlat szerint a munkatarsak keszseggel elvegzik azt az ugyfel helyett".

Ennel mar csak az volt jobb, mikor legutobbi bankomban ugy utaltam penzt, hogy kiforditotta az ugyintezo a TFT kepernyojet, hogy akkor mondjam meg neki mit hova irjon. Komolyan igy volt! Egyszeru HUF atutalas! Azota megszuntettem a szamlam naluk. Amugy is ringyoz alapokon mukodott mar ott minnden informatika.

OFF OFF
Ariadne
Legalább már a fogyasztóvédelem és a békéltetők fogadják a sima e-mailes bejelentéseket, és teljesen hivatalosan kezelik. Az azért poén, hogy mindkét szerv papíron válaszol, tértivevényesen... wink.gif Ebből is gondoltam, hogy tuti elektronikus aláírás kellene ahhoz, hogy megfelelően el tudják küldeni a választ, erre pedig nincs lehetőségük.

Ja, ez az a híres elektronikus ügyintézés, amit annyira hirdetnek. ermm.gif Nyilván pénzhiány az oka, de könyörgöm, jó lenne haladni már a korral. (Azért ez most már érdekel, hogy mi kell ahhoz, hogy hivatalosan is elfogadhatóan tértivevényes levelet küldjön elektronikusan az ember.)
Captain Crash
Ariadne: Elhiheted, hogy az informatika minden lehetőséget megad, a probléma a jogalkotókkal és a mindenkori szaktárcával van...párttól függeltenül eddig egyik szaktárca se tudott megfelelő választ és lehetőséget adni erre. biggrin.gif
Ariadne
OFF Hát igen, ráadásul még a sulinetet is tönkrevágták, nehogy legalább szgépe lehessen a pórnépnek. mad.gif Ez a konfigos dolog nem alternatíva, még ha esetleg összeválogathatom magamnak, mit akarok bele (nem tudom, lehet-e, remélem azért igen), akkor sem lehet ilyen módon fejleszteni egy gépet. Á, reménytelen... huh.gif
rootshell
Sziasztok!

Mar eltelt azota par het, de a lenyeg: visszakaptam a routerem arat egy kis fajdalomdij kisereteben.

Mindenki arra biztatok, ha jogos serelme van, akkor ne tantoritsa el semmi sem attol, hogy ervenyesitse a jogait.

Jo fogyasztovedeset!
Tom
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, ha egy eszközt, nevezetesen egy wifi-s routert garanciában kicserélnek nekem, de a kicserélt példány se jó, akkor újra él a 3 napos pénzvisszafizetés(2 napja hoztam el a kicserélt pédányt)?
Captain Crash
3 napos pénzvisszafizetési kötelezettség soha nem is volt. Tehát ilyen nem él. A kicserélt termékre a jótállás újraindul, olyan, mintha egy új terméket vettél volna. Tehát nem javíthatják, kötelesek cserélni.
Tom
(Captain Crash @ 2006.12.10, 22:53) *

3 napos pénzvisszafizetési kötelezettség soha nem is volt. Tehát ilyen nem él. A kicserélt termékre a jótállás újraindul, olyan, mintha egy új terméket vettél volna. Tehát nem javíthatják, kötelesek cserélni.

Értem, tehát akkor nincs esély arra, hogy visszakapjam a pénzemet, mert már nagyon elegem van, hogy elviszik szervízbe majd egy hónapra, kicserélik, de marad minden ugyanúgy.
Captain Crash
A kereskedőnek törekednie kell, hogy a kijavítást, kicserélést legfeljebb 15 napon belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül elvégezze. Ha a kereskedő nem tudja a jogszabály támasztotta kötelezettségét ezen feltételek mentén teljesíteni, a fogyaszó elállhat a szerződéstől.
PeterKM
2006-11- 04 Vásároltam egy US Robotics Wireless Routert a szegedi Edigital üzletébe mely egy ideig kifogástalanul működött. Majd időközbe bekapcsolódott a képbe egy Hp LaseJet 3030 Nyomtató (abból a tekintetből speciális, hogy kisvállalati környezetre előre fel van készítve így mondom rákötöm a nyomtatót) de sehogy sem látta a Router, időközbe teljesen szabálytalanul furcsa jelenségeket mutatott (Firewall ki, PortForwarding beállítva addig tökéletesen működött) MSN megy viszont közben internet nincs, Torrent megy MSN nem, internet, torrent megy Winamp Radio nem (nem sávszélleség gond és az összes szükséges port engedélyezve volt) mindezek tetejébe elkezdte ledobálni a laptopot is (HPQ NC8430)

2007-02-05 - Így bevittem, bizakodva a szervizben mivel eddig még nem csalódtam az Edigitalba. Átvették garanciás javításra. Időközben elkezdtem érdeklődni a termék után mer szükségem lett volna rá. Többszöri megkeresésemre az üzlet állította, hogy tehetetlen és majd lehozzák, hiába mondtam, hogy szükségem lenne a termékre csak kéz tárogató gyakorlatokat tettek és mindent a szervizre kentek, hogy ők nem tehetnek semmit és nem is felelősek a munkájukban.

2007-03-05 – Előző nap írtam egy emailt melyben próbáltam érvényesíteni azt az igényemet, hogy minél hamarabb kapjam készhez a terméket erre választ miszerint Pesten van a termék, és szerintük hibátlan.

2007-03-10 – Türelmem elfogyott így bementem a szegedi üzletükbe így került elő a Router (A termék szervizre való átvételénél 3 fajta elérhetőséget kértek, hogy mindenről tájékoztassanak háát csak a személyes megjelenés működött) Hiába ragaszkodtam ahhoz, hogy kipróbáljuk a Rotert mielött átveszem ezt arra hivatkozva, hogy náluk erre nincs lehetőség megtagadta (mikor érdeklődtem náluk akkor pont egy D-Linkes Routert kötöttek össze és próbálták ki)

Hazajöttem, kipróbáltam természetesen NEM működött mivel hiába jeleztem a nyomtató típusát (a probléma megoldásának minél könnyebb végrehajtása végett) a szerviz egy OKI nyomtatóval próbálta (az említett HP, HTML alapú kezelőfelülettel rendelkezik az OKI legjobb tudomásom szerint nem).

starwars.gif Visszamentem a szaküzletbe és mondtam, hogy nekem ez nem igazán szimpatikus(és mellékeltem egy ScreenShotot amin jól látszik a MELLÉKELT kezelési könyv és a szerviz űáltal kinyomtató Teszt oldal alapján beállított és a sikertelenséget igazoló kép, a kéztárogató gyakorlat mellett semmi érdemit nem ajánlottak fel /a termék újbóli szervizbe küldését sem/). Erre kértem a vásárlók könyvét és mondtam, hogy elállnék a szerződéstől (SEMMIT nem ajánlottak fel és elhárították eme igényemet, mindamellett megemlítették, hogy mivel közeli rokon nevére kértem a számlát velem nem állnak semmilyen kapcsolatba így a VÁSÁRLÓK könyvébe bele nem írhatok).  Behívtam akinek a nevére ki lett állítva a számla ekkor közölte a Kedves Eladó Ha beleírok a Vásárlók könyvébe akkor Nem fogják átvenni a terméket (röhögve mondta a kedves vásárló szemébe „amilyen az adjon isten olyan a fogadj isten”) Közben feltelefonáltam Pestre ahol mint a mellékelt lapon is látható csak egy OKI nyomtatóval próbálták ki így nem is törekedtek arra, hogy a vevő panaszát kivizsgálják. starwars.gif

Tehát itt tartunk most Routerem még mindig nem kommunikál a nyomtatóval és egy hatalmasat csalódtam egy olyan cégben melynek anno az egyik legelső vásárlója voltam. blink.gif

Véleményem szerint a Router olyan alapfunkciója számomra használhatatlan mely többlet kiadással járt, a edigital mikor benn voltam az álláspontja az volt h inkompatibilitás miatt nem megy és az nem a garancia területe. (termék dobozán semmi nem volt feltüntetve, ám ekkor véleményem szerint az eladó tájékoztatása nem volt teljes körű mivel nem hívta fel figyelmemet az esetleges inkompatibilitásra – dobozon ki van emelve, hogy kompatibilis minden PCL es nyomtatóval /a Hpm is az/)
Nekem a célom ha már fizettem valamiért akkor az legyen hibátlan, ha meg csak (eddig hibátlanul működő, kopp-kopp) router része kellett volna nem vettem volna print server eset.

Most mit csináljak békéltetőtestület? Ha igen hogyan lehet elérni őket?

Számla, garjegyen túl ezekkel rendelkezem
2007-02-06-Szervíz átvételi bizonylat (Külön ki emelve a problémáknál a Nyomtató tipusa)
2007-02-22-Szervíz teszt oldala amin a nyomtató tipusát is kiemelik
2007-02-27-Szervíz véleménye h hibátlan
2007-03-11-Vásárlók könyve bejegyzés 2 oldal.

Jegyzőkönyvet vmit gépelt a Kedves eladó de nem adott belőle, és nem írtam alá.

Köszönöm a segítséget
Captain Crash
Javaslom a Békéltető Testületet. (A belinkelt oldalon minden szükséges információt leírnak, de ha van valami kérdésed, akkor kérdezz! smile.gif ) Az Extrém Digital-lal sok probléma van, és igen, hasonlít a Mistral hozzáállásához a kereskedői magatartásuk.

A vásárlók könyvébe bárki beleírhat, átadásának megtagadása szabálysértés, melyért a fogyasztóvédelemnél tehetsz feljelentést, aki majd szankcionálhat szabálysértési eljárás lefolytatása esetén. A legjobb, ha a teljes viselkedésüket elmeséled a fogyasztóvédelmi feljelentéskor, de fontos, hogy a feljelentéssel az egyéni ügyed nem jut előbbre. Ezért a Békéltető Testeletet mindenképpen ajánlom.

Mostanában egyre több kereskedő játsza el azt, hogy 3 hétig javítja a terméket, aztán utána beköpi, hogy jah, hát ennek semmi baja sincs...A fogyasztói kifogástól számított 3 munkanapon belül közölhetik, hogy miért nem teljesítenek, ha a rendezés módja eltér a fogyasztói igénytől, ennyi ideje van a kötelezettnek arra, hogy azt, hogy a termék nem hibás közölje.

Ne hagyd magad! A konkrét típus ismerete nélkül az a véleményem, hogy, ha a termékre az van írva, hogy minden PCL-t tudó USB-s nyomtató támogatott, akkor működnie is kell mindegyikkel. Ha nem megy, akkor hibás teljesítésről beszélünk.
TheElf
Kezdjük az elején: Alavetően 3 fő kérdést kell tudni megválaszolni, az első, hogy hibás-e a router, vagy más eszközben van a hiba? Másfelől, szabálytalanul jártak el. Harmadrészt, milyen lehetőségeid vannak ennek kapcsán (ugye attól is függ, hogy a router hibás-e vagy sem).

Rossz hír: De az alapján amit elmondasz valószínűleg nem a router a hibás, hanem beállítási vagy kompatibilitási probléma, és nem javítottak / cseréltek, hanem szakvéleményt szereztek.

A HP nem abban más, mint az OKI, hogy HTML alapú az adminisztrációs felülete, hanem abban, hogy maga is tartalmaz print servert, és különböző hálózati szolgáltatásokat ellát, a router pedig olyan helyzetben jól működoik, ha a print server funkciókat ő látja el. Lehetséges, hogy akár a hp nyomtató, akár a hálózati beállítások a hibásak az ügyben, látatlanban nehéz megmondani.

Ha a nyomtatót nem a router nyomtatóportjára kötöd, hanem a hálózatra, és rossz beállításokat használsz (pl. ugyanazt az IPt a nyomtató és a router print serverének, ami mellesleg a gateway IP is), esetleg a beállítások miatt két DHCP server, stb. kerül a hálózatra, akkor mindjárt elég sok hibajelenséget fogsz tapasztalni, akkor is, ha a router nem hibás. Javaslom, hogy a beállítások elvégzésénél legyél erre is figyelemmel. (Akár szakembert is hívhatsz ha neked megéri: Pl. Szuperszervíz)

Az ügyintézés kapcsán ugyan sok szabályt megsértettek, így kaphatnak szabálysértési bírságot, de ettől nem feltétlenül lesz jobb neked.

A Békéltető Testületnek, tekintve, hogy a döntése nem kötelező, leginkább akkor van értelme, ha akár megegyezéshez hozzásegít, akár a határozat megjelenése sértené a kereskedő hírnevét, és ezért inkább neked ad igazat. HA a router valóban jó, csak éppen rosszul állítod össze a hálózatot, és így vered az asztalt, reklamálsz azért, hogy ők hogy teszteltek (ami egyébként szakszerű), akkor úgy érzem egyik eset sem áll fenn.

Ezért javasolnám, hogy győződj meg róla, hogy valóban rossz-e valamelyik eszköz, s ha igen, melyik. Ha a beállításokkal, stb. van a gond, és elhárítod (vagy ezt szakértő teszi meg), ha a nyomtató a rossz akkor értelemszerűen annak a forgalmazójánál reklamálhatsz, ha valóban a router lenne a rossz, akkor fordulj a Békéltető Testülethez.
PeterKM
(TheElf @ 2007.03.11, 18:16) *

Kezdjük az elején: Alavetően 3 fő kérdést kell tudni megválaszolni, az első, hogy hibás-e a router, vagy más eszközben van a hiba? Másfelől, szabálytalanul jártak el. Harmadrészt, milyen lehetőségeid vannak ennek kapcsán (ugye attól is függ, hogy a router hibás-e vagy sem).

Rossz hír: De az alapján amit elmondasz valószínűleg nem a router a hibás, hanem beállítási vagy kompatibilitási probléma, és nem javítottak / cseréltek, hanem szakvéleményt szereztek.

A HP nem abban más, mint az OKI, hogy HTML alapú az adminisztrációs felülete, hanem abban, hogy maga is tartalmaz print servert, és különböző hálózati szolgáltatásokat ellát, a router pedig olyan helyzetben jól működoik, ha a print server funkciókat ő látja el. Lehetséges, hogy akár a hp nyomtató, akár a hálózati beállítások a hibásak az ügyben, látatlanban nehéz megmondani.

Ha a nyomtatót nem a router nyomtatóportjára kötöd, hanem a hálózatra, és rossz beállításokat használsz (pl. ugyanazt az IPt a nyomtató és a router print serverének, ami mellesleg a gateway IP is), esetleg a beállítások miatt két DHCP server, stb. kerül a hálózatra, akkor mindjárt elég sok hibajelenséget fogsz tapasztalni, akkor is, ha a router nem hibás. Javaslom, hogy a beállítások elvégzésénél legyél erre is figyelemmel. (Akár szakembert is hívhatsz ha neked megéri: Pl. Szuperszervíz)

Az ügyintézés kapcsán ugyan sok szabályt megsértettek, így kaphatnak szabálysértési bírságot, de ettől nem feltétlenül lesz jobb neked.

A Békéltető Testületnek, tekintve, hogy a döntése nem kötelező, leginkább akkor van értelme, ha akár megegyezéshez hozzásegít, akár a határozat megjelenése sértené a kereskedő hírnevét, és ezért inkább neked ad igazat. HA a router valóban jó, csak éppen rosszul állítod össze a hálózatot, és így vered az asztalt, reklamálsz azért, hogy ők hogy teszteltek (ami egyébként szakszerű), akkor úgy érzem egyik eset sem áll fenn.

Ezért javasolnám, hogy győződj meg róla, hogy valóban rossz-e valamelyik eszköz, s ha igen, melyik. Ha a beállításokkal, stb. van a gond, és elhárítod (vagy ezt szakértő teszi meg), ha a nyomtató a rossz akkor értelemszerűen annak a forgalmazójánál reklamálhatsz, ha valóban a router lenne a rossz, akkor fordulj a Békéltető Testülethez.

Tények:
Nyomtató HP 3030 All in One
Fax-Scanner- nyomtató, igen PrintServerrel
Nyomtató hibátlan. (gépen keresztüli eléréssel szabadon lehet faxonli és scannelni is)

Router- Us Robotics 805461A
USB printserver támogatással
kiemelve a dobozon h az összes PCL (a HP PCL5e és PCL6 os is) illesztős USB nyomtatóval kompatibilis
(na meg h 2 év gyártói garancia van rá-erre csak egy évet kapok? a kereskedő v a forgalmazó még mindig dönthet úgy h a gyártó által adott garanciát visszaveszi)
a Használati utasítás (hivatalos gyártóit) követve nem lehet életre kelteni a printserver részét azaz véleményem szerint hibás nem?
(a használati utasítástól való eltérés /tehetek rá alternatív firmwire-t amely a valószínűleg megtalálná nyomtatót/, azaz nem rendeltetés szerű használat, garancia vesztéssel jár nem?)

és a kettő együtt nem megy.

VÉLEMÉNYEM szerint, már bocs The Elf nagyon sok helyen csinálnak egy ilyet h
these products are supported:xxxxx
these products aren't supported: xxxxx
és akkor tudod h nem kell eröltetni egymással

- Nyomtató a Router Usb portjára kötve amint írtam Router látja ad neki egy IP címet amin a Hp program maga nem látja (ha elötte telepítettük, ha tiszta gép -> router -> program telepítés leáll mer nem érzékeli a nyomtatót ergo esélyed sincs a nyomtatónak más címet adni hiszen a Hp programon kívül nem tudsz beállítási felületébe belépni)
- Ha ügy kötöd h gép <- Router -> gép és az egyik gépen van a nyomtató akkor kifogástalanul működik ám akkor annak a gépnek értelem szerüen menni kell h a a másik gépen keresztül lásd

Esetleg ha nem egy (elnézést a kifejezésért) dilettánst ültetnek be a pult mögé és erről tájékoztatott volna, hogy esetleg felmerülhetne ez is akkor másképp döntöttem volna (HA a Router hibátlan LENNE)

de köszönöm mer így a másik szemszögéből is látom
TheElf
Megnézem mi lehet a gond, de gyanús, hogy a két printserver zavar be.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.