Sziasztok!
Mivel nem találtam megfelelő altopikot, nyitottam 1-et.
A problémám a következő:
2002 okt 9-én ház átépítés során beépítésre került egy 150 literes bojler. A bojler maga drágább, un. indirekt rendszerű. Ez azt jelenti, hogy nem csak elektromos fűtéssel, hanem télen a ház fűtésrendszeréről is tud üzemelni. Egyfajta kombi termék. Magára a készülékre 5 év jótállást kaptunk. Pontosabban kilyukadásra volt 5 év garancia.
Idén szeptemberben a bojler egyik bekötő vezetékénél csöpögés jelentkezett. Kihívtam egy megbízható vizvezeték szerelőt, hogy nézze meg. Ő azt mondta nem a bekötés hibája, hanem lyukas a bojler, javítatsam meg garanciálisan. Fel is hívtuk a szállítóval szerződött helyi szervízt, aki kijött és azt mondta azonnal, hogy ezt biza cserélni kell. A jótállás jogosságát nem vitatta. Azt mondta hogy megrendeli az új bojleret és majd jelentkezik. Ez volt szeptember 14-én. Két hét múlva felhívott hogy van-e "vizes" ismerős, szaki aki beszerelné, mert megjött a bojler. Mondtuk neki, hogy ne má! Szerelje be ő, természetesen úgy hogy a szerelés költsége benne van a jótállásban. Meglepő módon nem nagyon ellenkezett, csak időt kért, mert nem tud szerezni kocsit. Vártunk. Sokat. A bojler közben csöpögött (még szerencse hogy működőképes maradt). Állandó vizes padló a kazánházban... Eltelt másfél hónap mire tudtunk időpontot egyeztetni a beszerelésre. A beszerelés napján délelött felhívott, hogy baj van, mert rossz készüléket küldtek. Nem indirektet hanem simát (csak elektromosat). Azt mondta, hogy azonnal felveszi a kapcsolatot a beszállítóval. Ez meg is történt, a beszállitó kb egy-másfél hét után válaszolt neki, hogy ilyen típust nem tudnak szállítani. Ezután most szombaton (!) kijött a szervizes, hogy átad nekem egy csereutalványt (ilyenről most hallotam először), amivel menjek be a kereskedőhöz aki majd ad másik készüléket. Ecsetelte, hogy milyen jó fej, hogy nem szereli le a hibás készüléket, mert azt a csereutalvány átvételénél el kéne vinnie, de akkor nem lesz melegvíz a lakásban, pedig megtehetné.
Kérdeztem, hogy mi van abban az esteben ha nincs ilyen készülék, pénzvisszafizetés és egyebek... Ott helyszínen felhívta a helyi forgalmazót, aki azt mondta hogy más típusú indirekt bojlerük van de arra nem érvényes a cserutalvány (????). Mivel azzal hogy a csereutalványt átveszem a szervízessel megszűnik a kapcsolatom, lemondok a beszerelésről, nem vettem át.
Ezen meglepő módon nem lepődött meg. Azt mondta, hogy még ő is próbálkozik a beszállítónál, hogy mi ilyenkor a helyzet.
A kérdéseim a következők:
-Ha nincs ilyen típusú készülék, akkor csak az eredeti készülék árát kérhetem vissza? Mi a helyzet az inflációval, hisz azóta eltelt 4 év? Ki lehet harcolni egy hasonló típusú más készüléket? Ugyanis a célom az hogy a ugyan ilyen bojlerem legyen (márka nem számit, indirekt, 150l) és a melegvíz folyamatos legyen.
-Mi a helyzet akkor ha ilyen rendszerű készülék mostanában csak sokkal drágábban kapható?
-Másik célom, hogy a javításból (=csere) adódó extra költségeimet a szervíz állja. Mert abban az esteben, ha másik bojlert kell venni, annak a bekötési pontjai nagy valószínüséggel másol lesznek, mert a merev fűtéscsövek miatt átszerelés szükséges.(kiszállási és óradíj + anyagköltség). Helyszini javítás esetén nincs ilyen költség, "megbüntethetnek" ezzel ha csere kell. Túl nagy elvárás ez?
-kivel lépjek kapcsolatba igényeimmel: szervíz, beszállító, forgalmazó(bolt)? Mi legyen a következő lépésem?
Adalék: a jótállási jegy most sajna nincs nálam, de emlékszem egy ilyen részre benne, hogy 10kgnál nagyobb tömegközlekedési eszközzel nem szállítható készülék esetén a szállítási (le és felszerelési?) költségek a szervízt terhelik.
Választotokat előre is köszi:
András