Forgalmazó: Media Markt
Időpont: 2006 december 11.
Vásárolt termék típusa: Asztali DVD lejátszó.
A hosszas mérlegelés után és a fogyasztói árak számbavételét követően áruházi eladó kollégák segítségét kértük, hogy a termék használhatóságát ellenőrizhessük. A legelső válasz az volt, hogy nem lehet.
("2005. évi CLXIV. törvény 5. § (2)")
A kereskedő köteles biztosítani, hogy a vásárló a megvásárolni kívánt termék jellegétől függően, annak méretét, súlyát, illetve használhatóságát az üzletben ellenőrizhesse.
Amikor hivatkoztunk a hatályban lévő kereskedelmi törvényre, akkor a válasz az volt, hogy ez nem kiállított termék, és csak a megvásárlás után a vevőszolgálaton lehet kipróbálni a terméket. Gyors kérdés, hogy a vásárlók könyvébe történő beírás mit változtat ezen a hozzáálláson, azt a választ kaptam, hogy nyugodtan írjak a vásárlók könyvébe. Nem értettem mire ez a nagyfokú érdektelenség így feltettem a másik kérdést, hogy akkor kijelenthetjük, hogy a Media Markt tehát nem jogszerű magatartást tanusít?! Erre már nem volt szóbeli válasz, hanem a kereskedő alkalmazottjának, akit az ottani alkalmazottjai helyi főnökként definiáltak eldurrant az agya, és idegesen elkezdte kicsomagolni és összeszerelni a készüléket a kiállítottaknál. (Kettő kábel csatlakoztatásáról beszélünk.)A pénztárnál történő vásárlást követően a vevőszolgálathoz fáradtunk, ahol kaptunk jótállási jegyet. Az első észrevételünk az volt, hogy a jótállási jegyen nem a Media Markt, hanem egy a város másik végén lévő szerviz tevékenységet ellátó Kft. szerepelt forgalmazóként.
("151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 1. § (3)")
A jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez (a továbbiakban: forgalmazó). A jótállási jogokat a fogyasztási cikk tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül (a továbbiakban: fogyasztó).
Azt a választ kaptam, hogy a Media Markt nem forgalmazó, hanem viszonteladó. Arra felvetésemre, hogy a jogszabály értelmében ő a forgalmazó, azt a választ kaptam, hogy értsem meg ők nem forgalmaznak. Eléraktam az adás-vételi szerződést (számlát) és megmutattam, hogy a Media Markt neve szerepel rajta, vagyis a szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására a Media Marktot kötelezi, így jogszabály értelmében ő a forgalmazó.Ekkor következett, hogy én az adott Kft-vel, - akit életben nem láttam, s akiről soha nem hallottam, -tulajdonképpen szerződést kötöttem, mert a jótállás jegy tulajdonképpen egy szerződés. Mondtam, hogy én az adott Kft-vel nem kötöttem semmilyen szerződést, az adott Kft. a Media Markt teljesítési segédje és felém a Media Markt-nak kell teljesítenie, mivel ő a forgalmazó.
Kifogásoltam azt is, hogy magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót nem kaptunk a termékhez, de ezzel foglalkozni sem kívántak.
A történet a vásárlók könyvébe történő beírással ért véget, vagyis tulajdonképpen csak most kezdődött el. Hiszen a kereskedő nem állított ki jegyzőkönyvet a fogyasztói kifogásomról, és nem nyilatkozott annak teljesíthetőségéről 3 munkanapon belül. Tehát folyt. köv.