Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Ezt Tapasztaltam!
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Társalgó
Captain Crash
Helyszín: WestEnd
Forgalmazó: Media Markt
Időpont: 2006 december 11.
Vásárolt termék típusa: Asztali DVD lejátszó.

A hosszas mérlegelés után és a fogyasztói árak számbavételét követően áruházi eladó kollégák segítségét kértük, hogy a termék használhatóságát ellenőrizhessük. A legelső válasz az volt, hogy nem lehet.
("2005. évi CLXIV. törvény 5. § (2)")
A kereskedő köteles biztosítani, hogy a vásárló a megvásárolni kívánt termék jellegétől függően, annak méretét, súlyát, illetve használhatóságát az üzletben ellenőrizhesse.
Amikor hivatkoztunk a hatályban lévő kereskedelmi törvényre, akkor a válasz az volt, hogy ez nem kiállított termék, és csak a megvásárlás után a vevőszolgálaton lehet kipróbálni a terméket. Gyors kérdés, hogy a vásárlók könyvébe történő beírás mit változtat ezen a hozzáálláson, azt a választ kaptam, hogy nyugodtan írjak a vásárlók könyvébe. Nem értettem mire ez a nagyfokú érdektelenség így feltettem a másik kérdést, hogy akkor kijelenthetjük, hogy a Media Markt tehát nem jogszerű magatartást tanusít?! Erre már nem volt szóbeli válasz, hanem a kereskedő alkalmazottjának, akit az ottani alkalmazottjai helyi főnökként definiáltak eldurrant az agya, és idegesen elkezdte kicsomagolni és összeszerelni a készüléket a kiállítottaknál. (Kettő kábel csatlakoztatásáról beszélünk.)

A pénztárnál történő vásárlást követően a vevőszolgálathoz fáradtunk, ahol kaptunk jótállási jegyet. Az első észrevételünk az volt, hogy a jótállási jegyen nem a Media Markt, hanem egy a város másik végén lévő szerviz tevékenységet ellátó Kft. szerepelt forgalmazóként.
("151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 1. § (3)")
A jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez (a továbbiakban: forgalmazó). A jótállási jogokat a fogyasztási cikk tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül (a továbbiakban: fogyasztó).
Azt a választ kaptam, hogy a Media Markt nem forgalmazó, hanem viszonteladó. Arra felvetésemre, hogy a jogszabály értelmében ő a forgalmazó, azt a választ kaptam, hogy értsem meg ők nem forgalmaznak. Eléraktam az adás-vételi szerződést (számlát) és megmutattam, hogy a Media Markt neve szerepel rajta, vagyis a szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására a Media Marktot kötelezi, így jogszabály értelmében ő a forgalmazó.
Ekkor következett, hogy én az adott Kft-vel, - akit életben nem láttam, s akiről soha nem hallottam, -tulajdonképpen szerződést kötöttem, mert a jótállás jegy tulajdonképpen egy szerződés. Mondtam, hogy én az adott Kft-vel nem kötöttem semmilyen szerződést, az adott Kft. a Media Markt teljesítési segédje és felém a Media Markt-nak kell teljesítenie, mivel ő a forgalmazó.
Kifogásoltam azt is, hogy magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót nem kaptunk a termékhez, de ezzel foglalkozni sem kívántak.

A történet a vásárlók könyvébe történő beírással ért véget, vagyis tulajdonképpen csak most kezdődött el. Hiszen a kereskedő nem állított ki jegyzőkönyvet a fogyasztói kifogásomról, és nem nyilatkozott annak teljesíthetőségéről 3 munkanapon belül. Tehát folyt. köv. biggrin.gif
Iván
Kérdezhetek valamit?

Akkor miért?

Részemről már mindent a helyi számteches srácnál veszek, mert ha bármi gond van oda visszavihetem, igaz egy kicsit többet fizetek érte mintha nekiállnék olcsóboltot keresni.
Sőt a MM szerintem még nem is olcsó, és soha nem találok eladót ha valamit kérdeznék, és amit leírtál az csak abban erősít meg, hogy maradjak a helyi boltok mellett.
Csaba_20
Kérdeznék én is valamit:
Honnan tudod, hogy pár ezer forinttal többért, máshol valóban megkapod azokat a minimális dolgokat, amiket Captain írt? Egyáltalán nem törvényszerű, hogyha egy aztali DVD-t 3e Ft-tal drágábban veszek meg, akkor ott normálisan fogják kezelni a jótállást. Neked specifikus eseted van, de nekünk általános megoldás kéne.

Persze, a megoldás az lenne, ha az emberek nem mennének oda, ahol nem kapják meg a törvényben előírtakat, de ilyen ideális helyzet nincs. Mert az emberek sokszor azt se tudják mik a jogaik, illetve nem tudsz megkérni mindenkit, hogy ne menjen oda, mert az meg már hitelrontás stb...azonkívül lehetetlen is.
Captain Crash
Iván: Tényleg az a legnagyobb probléma szerinted, amit kérdeztél és nem az inkább, ahogyan az MM intézi a dolgokat? Szerinted tényleg arról kell beszélnünk, amibe most bele akarsz vinni? Nem arról inkább, hogy mások is tudják meg mi lenne a helyes a kereskedő részéről, s hogyan reagáljanak az afféle dolgokra, amik érhetik őket? Gondolkodj el ezen!

U.i.: Haverom hívott el, hogy segítsek neki. Azért használtam helyenként a többesszámot.
Iván
Szia!

Bocsi nem szúrkálni akartam, és elnézést ha így éreznéd, dícséretes az hogy valaki igenis próbálkozik azzal hogy végre azt kapja a pénzéért amiért fizetett.

Az általatok említett általános és ideális megoldás az lenne, ha mindenki tudná ezeket a dolgokat, sőt maga a kereskedő lenne az aki pontosan azért hogy ne veszítse el a vevőit mindent elkövet azért, hogy normálisan legyenek kezelve.

Érdekes, hogy rengeteg barátomnak elmondom ezeket a dolgokat, akik megköszönik és utána mégis ilyen helyeken vásárolnak merthát -milyen olcsó- , aztán pedig nekiállnak ostorozni a rendszert amikor mondjuk a gép meghibásodik, ők meg mehetnek Kukutyinba zabot hegyezni.

Ez egészen addig így lesz, amíg a kedves fogyasztó nem gondolja végig azt, hogy annak hogy valamit nagyon olcsón kap meg igenis ára van. Hiszen hogyan lehet valamit olcsón adni, ha a termék ára adott, természetesen a körülötte kapcsolódó szolgáltatások színvonalának csökkentésével. ( Eladók száma, magyar fordítás, normális cimkézés, vagy akár a jótállási igények érvényesítése, és a legfontosabb, a fogyasztó kiskorúként kezelése, azé a fogyasztóé, aki mondjuk azért nem ír a fogyasztók könyvébe, mert sajnálja rá azt a 3 percet ).

Bevallom őszintén ami néha nagyon zavar az az hogy néha a vevő az aki bár tudja mit kellene tennie, mégsem teszi meg, pedig sehogy máshogy nem lesz változás, csak a lábaddal tudsz szavazni erről a kérdésről.

Captain Crash
Semmi gond, valahogy éreztem én, hogy nem az a problémád. smile.gif

Amúgy elmondtam előre a barátomnak, hogy mire számíthat, úgy is történt, ahogyan mondtam. smile.gif Nem én vagyok az ügyes, hanem ennyire kiismerhetőek azok a berögzült lerázós dumák, amikkel vakítják a fogyasztókat. Kb. egykaptafára mennek, a lényeg, hogy jól hangzó szövegekkel elhitessék a fogyasztóval, hogy nincsenek jogai. Lásd, mi nem vagyunk forgalmazók, viszonteladók vagyunk. Én meg nem vagyok fogyasztó, hanem vevő vagyok, ha már egy nyelvet akarunk beszélni.

Szerintem két út van: Az egyik, hogy a fogyasztók nem vásárolnak a Media Markt-ban, a másik, hogy minden fogyasztó tájékozottabb lesz és nem hagyja magát ilyen dumáknak felültetni. Megvallom őszintén örülnék az elsőnek, de úgy látszik, hogy hiába, ez nem működik, mert különböző PR és Marketing eszközökkel a kereskedők megtalálják azt a módot, amivel becsalogatják a vevőket. Szerintem az utóbbit tudjuk elősegíteni.
Emiatt írtam le a történetet is. Ha a fogyasztó már tudja, hogy milyen szövegeket hallhat, és mit kell rá válaszolni, mik a jogai, hogyan reagáljon adott szituációban, akkor már jók vagyunk. smile.gif

Ezért szoktam mondani, ha csak problémánk van, akkor is írjunk a vásárlók könyvébe, ha csak valamivel elégedettek voltunk, akkor is. Legyen végre az a vásárlók könyve, ami! Legyen végre egy feedback a kereskedőnek! Levelezzünk az első érkező marketinges levélíróval! Igen, egyedül tesszük ezt, le tudnak rázni. De ha már 500-an, akkor ha mást nem is, de növeljük a foglalkoztatottak számát, mert ugye ilyenkor ki tudja hány kapcsolattartó manager-t kell felvenni, hogy a megnövekedett levélostromra válaszolni tudjanak. Előbb utóbb rá fognak jönni, hogy több az effort, mint amit az egészen amúgy jogszerű cselekedettel tenniük kellene. Sajnos ilyen buták, ész érvek nem hatják meg őket! smile.gif Tisztelet a kivételnek!

Ne fogadjuk el, amikor egy 3 hónapja munkába állt pirosruhás fiatalember azzal traktál, hogy a jótállási jegy az tulajdonképpen egy szerződés. smile.gif Igenis, magyarázzuk el neki, hogy mik a jogszabály biztosította kötelezettségei egy forgalmazónak, és minek kell egy jogszerű jótállási jegyre rákerülnie! (Persze, ha van időnk.)

smile.gif És persze mindenkinek mondjuk el, hogy addig amíg odamész, mindennek ellenére és legyintesz, hogy vásárlók könyve, meg mit magyarázzak úgyse érti...addig nem fog változni semmi. Igen, ne vásároljunk az ilyen helyeken! De ha mégis megtesszük, akkor ne hagyjuk magunkat! smile.gif Legyünk egy kicsit precízebbek, kérjük ki, sőt, követeljük ki a minket megillető jogokat! Ne hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk, az a mienk, ragaszkodjunk hozzájuk!

Itt az eset is bizonyítja, kettő kábel összedugásáról volt szó, és kértünk, nem követeltünk. De amikor nem adták, akkor elmondtuk mégegyszer, hogy de mi akkor is szeretnénk kipróbálni. Előbb utóbb megunják, - általában előbb tongue.gif - és puffogva bár, de teljesítik a kérésünket. Ha ezt eljátsza 20 ember egy nap velük, meg fogják adni magukat, egyszerüen rá fognak jönni, hogy nincs esélyük. smile.gif Tudomásukra kell juttatni, hogy a vevő az úr! Nagyon elszoktak ettől a kereskedők, pedig belőlünk élnek! smile.gif
Ercsike
Hali!

Na hát nekem is volt egy ilyen történetem az elmúlt napokban. a szolnoki Corában vettünk csütörtökön egy 4990 Ft-os vízforralót. Nos haza mentünk és hát próbáljuk ki. A kapcsoló nem volt jó. Másnap Pénteken visszavittük és minden rendben volt. Nos a párom szerette volna kipróbálni. Erre azt mondták nem lehet. Amúgy meg víz nélkül meg pláne nem lehet. Erre a párom megkérdezte, hogy akkor naponta szaladgáljunk vissza???? Hát erre nem mondott már semmit. Végül jól végződött, mert vízforralót megvettük és jó is lett. clap2.gif
toreki
(Captain Crash @ 2006.12.17, 01:33) *
... De ha már 500-an, akkor ha mást nem is, de növeljük a foglalkoztatottak számát, mert ugye ilyenkor ki tudja hány kapcsolattartó manager-t kell felvenni, hogy a megnövekedett levélostromra válaszolni tudjanak.
Ezt hívják a bringások kritikus tömegnek. biggrin.gif
Captain Crash
toreki: Pontosan! smile.gif
asdf
Lehet, hogy csak a magas laz -melyet epp szenvedek- az oka, de ezt a forgalmazos reszet nem ertem a tortenetnek. A forgalmazo az nem az, amely a termeket magyarorszagi aruforgalomba hozza? En legalabbis semmi meglepot es kivetnivalot nem talalok abban, hogy mittomen, egy monitor garjegyen a forgalmazo rovatban a Samsung Magyaro.-t talalom. Ok hoztak forgalomba a termeket? Igen. Akkormeg? wink.gif
Captain Crash
(1997. évi CLV. törvény 2. § j) )
Forgalmazó: az árut vagy a szolgáltatást fogyasztói forgalomba hozó gazdálkodó szervezet. smile.gif
Mielőtt nem lenne tiszta mi az, hogy fogyasztói forgalomba hozatal, az értelmező rendelkezés ezt is leírja:
(1997. évi CLV. törvény 2. § i) )
Fogyasztói forgalom: az árunak vagy a szolgáltatásnak közvetlenül a fogyasztó mint végső felhasználó részére történő forgalmazása vagy nyújtása, továbbá ingyenes minta, áru átadása.

A kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet 1. § (3) is egyértelműen a forgalmazót jelöli meg jótállásra kötelezettnek. Ugyanezen Korm. rendelet 3. § (3) a) pontja értelmével a jótállási jegyen fel kell tüntetni a forgalmazó nevét és címét, c) pontja értelmében pedig a gyártó és - külföldről származó termék esetén - az importáló nevét, címét. Tehát amennyiben a számlán, (adás-vételi szerződésen, fogyasztói szerződésen) a forgalmazó a Media Markt, úgy a Jótállási jegyen forgalmazóként más gazdálkozó szervezet feltüntetése esetén szabálytalan jótállási jegyről beszélünk.

Szerencsére a jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a fogyasztó részére történő átadásának elmaradása
nem érinti a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét.

A nagyobb probléma inkább abból adódik, hogy mindaddig, ameddig a kötelezett nem biztosít magyarnyelvű használati és kezelési útmutatót a forgalomba hozott termékhez a fogyasztó részére, addig hibásan teljesít. A fogyasztói kifogás bejelentése megtörtént, annak bejelentésekor a forgalmazó nem állított ki jegyzőkönyvet, a fogyasztói igény teljesíthetőségéről nem nyilatkozott 3 munkanapon belül, valamint eddig a kijavítást sem végezte el.
A fogyasztó tehát a hibás teljesítéskor megillető jogait gyakorolhatja, vagyis áttérhet másik jótállási jogára, tehát kicserélést illetve, árleszállítást kérhet, végső soron elállhat a szerződéstől. Ameddig a fogyasztó nem tudja rendeltetésszerűen használni a terméket a jótállási idő annyival meghosszabodik. Jelenleg ez a helyzet, ami nem fog tetszeni a forgalmazónak, amikor a jótállási jegyre rá fogjuk vezetni, hogy ennyivel meghosszabbodott a jótállás, de ez van. smile.gif
asdf
Hmmm, akkor letezik egy masikfajta forgalmazo is mint jogi kategoria szerintem smile.gif Nekem marhara ugy remlik, hogy -elvileg wink.gif - nem tarthatnek semmi olyat a polcon, aminek csomagolasan nincs jelolve a forgalmazo neve -es ez nem a kisker-, szarmazasi orszag, meg meg mittudomen, valahol ez is elo van irva -es lass csodat, teljes elkepedesemre, mar 2, azaz ketto nagyker eleget is tesz ennek ropke par ev utan:).
Joooe
Hmmm, akkor letezik egy masikfajta forgalmazo is mint jogi kategoria szerintem

Érdekes amit mondasz, mert szerintem is van egy ilyen közfelfogás.
Nem tudom, hogy ez valós jogszabályon alapul-e, amit én nem ismerek, de a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy ez valami régi, ma már nem létező dolog fennmaradása lehet... unsure.gif
Captain Crash
Van olyan jogszabály, amelyben a forgalmazót máshogy kell értelmezni, az idézett (amúgy fogyasztóvédelemről szóló) jogszabályban így kell. Sőt, a jogszabály II. fejezetének alkalmazásában az a forgalomba hozó minősül forgalmazónak, akinek a tevékenysége az áru biztonsági jellemzőit nem befolyásolja. Csak ezt már nem akartam ide felhozni. smile.gif
asdf
Az a baj, hogy most nem bent vagyok, hanem itthon betegen, es nem tudok idezni, hogy mi meg hogy van egy ilyen matrican, de volt mar olyan, hogy papirdoboz nelkuli cd lemezen /lasd omlesztett cd a MM-ban pl/ minden egyes darabon rajta volt egy etikett, hogy forgalmazo xy kft, szarmazasi orszag x.
Itthon turtam picit a lakast, de egyelore nem futottam ilyen termekbe, amin ilyesmit talaltam, de majd meg megcsekk...
Joooe
Off:
Jobbulást!
Forró mézes pálinka? wink.gif rolleyes.gif
Ariadne
Helyszín: Alien Computers
Időpont: 2006. december 21.
Vásárolt termék: MSI 7600GS (asszem biggrin.gif)

No megvettük két napja a fenti videókártyát, kicsit gyengusz gépünk utolsó upgrade-jeként. Vígan ment is, ám tegnap délután a bekapcsolt gépet magára hagytam úgy egy háromnegyed órára, és mire visszaértem, teljes sötétség fogadott a képernyőn... Egyszerűen fogta magát és meghalt a kártya. Kipróbáltuk, minden más ment, a kártya viszont halott volt. A halas rossz tapasztalatok után erős gyomorgörccsel indultunk neki a jótállásos ügyintézésnek - és be kell vallanom, csodák igenis vannak. Elvették a kártyát, két perc múlva jött is vissza a srác, hogy cserélik, tényleg rossz. Sajnos nem volt viszont másik ebből, ezért mondták, hogy vagy választunk másikat, vagy várunk egy ilyenre januárig, vagy pedig visszaadják a pénzt. (Igen, jól hallottam, nem azt mondták, hogy "levásárolhatod", hanem hogy "visszaadjuk" - hahó, Bluefish, fel kellene ébredni már!) Gondolkodunk gyorsan, lenne-e másik, ami jó, barátom kivágta, hogy mondjuk egy Sapphire Radeon X1650 Pro is jó lesz, rá is fizettük azt az ezrest, amivel többe került, és boldogan elvágtattunk.

Igen ám, de barátomnak útközben eszébe ötlött, hogy az előző este olvasott tesztben egyértelműen és határozottan rosszabb eredményt hozott ez a kártya, mint az előző. Nagyon ciki volt, de visszamentünk, sűrű bocsánatkérések közepette kérdeztük, hogy lehetne-e mégiscsak a pénzt visszakérni, mert rájöttünk, hogy inkább mégse Radeont. Szó nélkül (!) visszaadták a pénzt! Mi mondjuk nagyon égtünk... A másik helyen, ahol még merünk vásárolni, volt Asus 7600GS, igaz csak 1 év jótállással (grrr, még mindig nem mindenki adja tovább), de megvan és játszhatunk karácsonykor.

Összességében tehát abszolút korrektek voltak az Alienben, még a kötelezettségeken túl is. Kell még pár dolog a géphez, meg újat is akarunk venni jövő tavasszal, ezeket a vásárlásokat azt hiszem, mindenképpen ott ejtjük meg... clap2.gif Ha ezek után bármelyik kereskedő azt meri mondani, hogy nem lehet korrektül intézni a jótállást, belefolytom a szót... tongue.gif
Csaba_20
Azzal, hogy egyes kereskedők a kibúvót keresik a jótállási kötelezettségeik alól megakadályozzák azt az információáramlást, ami a termék fejlődéséhez szükséges. Nagyon fontos egy termék esetén a minőségi gyártóknak a feedback, anélkül nem tudják javítani a hibákat.
Smithy
Helyszín: Árkád Győr
Forgalmazó: Saturn
Időpont: 2007. június 2.
Vásárolt termék: Sungoo 7.01 MP3 lejátszó

5év garanciával hirdették, smile.gif megvesz. Sungoo néha magától be ill. kikapcsolódik. Néha nem lehet
belemenni egy adott mappába, néha igen, ékezetes karakterek helyett kinai, 1.7GB rámásolása majd 1 óra
(intéző+TC). sad.gif
Irtam levelet Sungoonak angolul, persze nincs válasz. Firmware régebbi volt a neten mint ami a készüléken...

2007.06.15. termék nélkül vissza, eladót megkérdez, mondja tudnak a hibáról, szériahiba, már többen is
visszavitték előttem, úgy tudja h a gyártó is megszünt, semmi gond, vigyem vissza, válasszak egy másik
terméket. Örömujjongás, milyen király! smile.gif

2007.06.16. Most már készülékkel be az ügyfélszolgálatra: Nem cserélik, elküldik szervízbe. (Anyád!), nem
ezt mondta tegnap az eladó kollégád! De nyugodjak bele ez van, 3-4 hét a javítás. sad.gif

Mivel a fórumot addigra már olvasgattam összeállt bennem hogy milyen jogokat érvényesíthetek náluk:

49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet:
4. § (1) A forgalmazó köteles a fogyasztót tájékoztatni arról, hogy a kijavítást vagy kicserélést a Ptk.
306. §-ának (2) bekezdése értelmében - az áru tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható
rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség
nélkül kell elvégezni.
(2) A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon
belül elvégezze.

Kinyomtatva megmutattam pár másik kereskedőnek is azt mondták ezt tavaly vagy tavalyelőtt eltörölték a
15 napos törekvést. Hmm. Elbizonytalanodtam.

2007.07.11. Saturnba be, érdeklődés a termékről: Nincs még itt, majd ha a beszállító küldi a
csereutalványt, levásárolhatom náluk. Nyeltem egyet, elballagtam.

2007.07.18. Saturnba be, de csak azért hogy felirogassam milyen típusú Mp3 lejátszók vannak és
mennyiért, így otthon a neten utánanézhetek a többi vásárló véleményének, tapasztalatának, és ha majd jön a csereutalvány akkor csak rámutatok és kész. Nehogy úgyjárjak mint a Sungoo-val. Nos, egy áruházi detektív lépett oda hozzám és illedelmessen felkért arra hogy hagyjam abba az írkálást, én felháborodtam, ő meg mondta hogy ne csodálkozzak ha kifelé menet megállít a biztonsági őr! És mit csinál, megmotoz? Mivel úgyis végeztem a dolgommal, távoztam. Nem állított meg az őr...

2007.07.19. Saturnba be, -most jön a lényeg- ügyfélszolgálat (fiatal hölgynek):
-Megjött?
-Nem.
-Akkor kijelentem elállok a szerződéstől!
-Nem tehetem.
-Dehogynem!
-Meg kell várni a csereutalványt!
-Megszegtétek a jogszabályt. Nem törekedtetek a 15napra és jelentős kellemetlenséget okoztatok nekem! Különben sem vagyok köteles levásárolni a csereutalványt!
-Ők erről nem tehetnek, a szervíz tehet róla, követeljem rajtuk!
-Bocsi, a szervizetekhez semmi közöm! Ti adtátok el nekem így rajtatok követelem a pénzt! -ekkor kijött a paraván mögül egy nagydarab fickó, festett szőke haj, füllbevaló, sztem az ügyfélszolg. főnöke. Finoman arrébb tessékelte a hölgyet, és roppant kedves, nyugodt hangnemben kezdett el velem beszélni.
(1. szabály: Higgasszuk le a vevőt! smile.gif )
Na ezután jött mindenféle hülyeséggel hogy milyen szerződésről beszélek én, amikor a számla az nem szerződés, meg a csereutalvány csak arra jó hogy másik terméket kapjak érte, pénzvisszafizetésről szó sem lehet, rosszul tudom a jogszabályokat. Nem tágítottam. Elkezdte mondani mi van a 49/2003-as KM. rendeletbe, én meg elétettem kiemelve színessel a fent idézett részt... No, ez elég volt neki, látta gondolom hogy felkészültem. Papírokat elintéztük, kasszánál fizettek. (Poén az hogy amikor emelkedett, de nem agresszív hangnemben beszélgettem a fickóval, mellettem egy másik elégedetlen ügyfél pont ugyanilyen a papírokat irt alá, Ő is követelte vissza a pénzét... smile.gif

Az a legnagyobb szemétség, hogy az ügyfélszolg. fickó pontosan tudta a jogszabályokat. Gondolok itt arra hogy Ő kezdte el emlegetni először a 49/2003. (VII. 30.) GKM rendeletet a kettönk párbeszédekor, és mégis megpróbált lebeszélni hogy én tudom rosszul. Csak azt tudom mondani, amit Captain Crash és a többiek is számtalanszor leírtak: Ne hagyjátok magatokat ledumálni, a kereskedő megpróbál hülyének nézni, tartsatok ki az igazatok mellett! Tartsatok ki a törvény adta jogaitok mellett!

Huh, ez az utolsó mondat olyan szép volt... teehee.gif
Captain Crash
Smithy: Úgy, úgy! smile.gif Nagyon örülök, hogy sikeresen kiálltál a jogaid mellett és, hogy sikerrel jártál!
Berti
Sziasztok!

Én egy pda-t vásároltam a T-mobilnál. 1 év után szoftvert frissítettek rajta. Azután még kétszer, plussz nem tudni milyen indittatásbol, hangerőszabályzó gombot cseréltek. Viszont utolsó átvételnél kiderült hogy eltörték a hátlap rögzítőfüleit. Ezt észlelve szoltam az átadónak. Visszaküldte a szervízbe, ahonnan pár napra rá visszaküldték a boltba, hogy ez nem tartozik bele a garanciás javításba. Nem vettem át a készüléket. Fogy.véd. ügyfélszolgálatát felhívtam, hogy mit tudok tenni. Javasolták, ne vegyem át a készüléket, és írjam be a panaszkönyvbe az esetet, 15 napon belül reagálniuk kell. 3 nap múlva hívtak. A szervizesek kicserélték a törött alkatrészt.

Én csak azt nem értem, hogy miért kell elmenni a végsőkig? A kárösszeg kb 7000.- ft volt. Nem fért bele, csak a panaszkönyv hatására?

Bocs a hosszért, csak ki kivánkozott belőlem.

Szép napot mindenkinek: Berti
Blade
A múlt héten voltam cipőt venni, és az egyik Europarkban levű üzletben láttam egy olyan szavatossági tájékoztatót, ami valami a jogszabályok emlegetésével készült, de abszolut félrevezető, a vásárlót megfélemlítő tartalmú iromány volt. Például azt tartalmazta, hogy a független szakvéleményért mindenképpen a vevőnek kell fizetnie, előre, 4500Ft+Áfa -t, amit csak akkor kap vissza, ha jogosnak ítélik a panaszát...
Van olyan szerv, aki kivonulna és eljárna a bolt ellen, ha megmondom neki hova menjen?
Mozigépész
A fogyasztók megtévesztése a FVF-hez tartozik úgy tudom.
lazurdeak
(Mozigépész @ 2008.11.07, 18:39) *

Ilyen tudomásom szerint már nincs, NFH van helyette, de nem látom, hogy nagyon kapkodnák magukat hasonló ügyekben. (Remélem, tévedek, várom a hozzászólások hosszú sorát, melyek arról szólnak, hogy a jogsértő gyakorlatot az NFH-nak bejelentettétek, ők kiszálltak és felszólítottak, büntettek stb.
Blade
(lazurdeak @ 2008.11.09, 11:19) *

Ilyen tudomásom szerint már nincs, NFH van helyette, de nem látom, hogy nagyon kapkodnák magukat hasonló ügyekben. (Remélem, tévedek, várom a hozzászólások hosszú sorát, melyek arról szólnak, hogy a jogsértő gyakorlatot az NFH-nak bejelentettétek, ők kiszálltak és felszólítottak, büntettek stb.

OK, hogy tudom ezt a figyelmükbe ajánlani?
lazurdeak
(Blade @ 2008.11.11, 11:25) *

(lazurdeak @ 2008.11.09, 11:19) *

OK, hogy tudom ezt a figyelmükbe ajánlani?

Szerintem inkább tőlük kérdezd meg. Hátha erre véletlenül tudnak válaszolni. (Mert egyébként marhaságokat szoktak válaszolni a fogyasztóvédelmi kérdésekre - legalábbis a fórumos hozzászólások alapján.)
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.