CzAndrew
2007.01.11, 10:09
Hi all!
Egy PC bontóba vittem be 2 alaplapot (Régi P2-es lapokat) hogy nézzék meg, hogy jó-e és ha jó akkor becserélném valami más cuccra. Az ügyintéző kiállított egy papírt (ezzel bizonyítja, hogy átvette bevizsgálásra), amire ráírta, hogy miket vittem be, mennyit ér. Megyek következő nap, kiderült hogy az egyik alaplap rossz volt, a másik jó, és 500 Ft-ot adna a jó lapért. Így nem érdekelt az üzlet, mert 500 Ft-ért nem sok mindent tudtam volna választani, de mikor el akartam vinni az alaplapjaimat, akkor közölte, hogy nem fogja odaadni, mert ingyen ők nem tesztelnek semmit, és vagy ki kell fizetnem a tesztelési díjat, vagy el kell adnom a lapokat. A papíron, amit írtak az átvételről az állt, hogy a hibás alkatrészek esetén fenntartják a jogot, hogy az alkatrészek után bevizsgálási díjat számoljanak fel, ami max. 1 munkaóra lehet. Az viszont nincs ráírva, hogy a működő alkatráészek után is szednek díjat. Tehát jogos-e ez, hogy beviszek egy akármilyen dolgot, ráírnak egy kis összeget az átvételi papírra, és ha azt mégsem akarom eladni, akkor kérnek tőlem (gondolom egy sokkal magasabb) bevizsgálási díjat? Esetleg bemehetek-e, hogy a működő alkatrészt elviszem, (mivel a papíron az nem volt, hogy kérnek utána bevizsgálási díjat) és a rosszat pedig otthagyom?
-Andrew-
A működő alkatrészért akkor nem szednek díjat, ha eladod nekik. Ekkor a vételárban már benne van a munkadíjuk. Szerintem.
Előbb kérdezni, aztán cselekedni. Ingyen nem dolgozik senki. Ez összesen 3 eset, amit meg kellett volna kérdezni:
1. mennyibe kerül a teszt, ha hibás.
2. mennyibe kerül, ha jó, de nem adom el nekik
3. menniybe kerül, ha olyan árat mondanak, hogy eladom nekik
De ha ráírta átvételkor, hogy szerinte 500Ft-t ér, annál az egy órai munka is többet ér, kár volt tesztetletni. Én nagy ívben dobtam volna ki. (Otthon is van egy zsák ilyen alkatrészem, ha nem öregebb. Nem éri meg vele foglalkozni.)
Csaba_20
2007.01.11, 17:14
Szerintem ez a bevizsgálás dolog a vevő alapvető dolga. Ezért külön pénzt kérni az eladótól? Mindazonáltal nem hiszem, hogy a nem a tulajdonában lévő terméket visszatarthatná.
Ariadne
2007.01.11, 17:16
A papíron is egyéertelműen rögzített bevizsgálási díj megfizetéséig szvsz visszatarthatja...
Csaba_20
2007.01.11, 17:19
(Ariadne @ 2007.01.11, 17:16)

A papíron is egyéertelműen rögzített bevizsgálási díj megfizetéséig szvsz visszatarthatja...
A hibátlan termékre nincs bevizsgálási díj előirányozva.
Ariadne
2007.01.11, 17:21
Hmm, akkor már tudom, hol rontották el: másképp kellett volna fogalmazniuk, pl. hibás és eladásra nem kerülő alkatrészeknél díjat számítani. Tényleg, a jót elviheti, a hibásért meg nem fizeti ki a bevizsgálási díjat, maradjon nála.
Csaba_20
2007.01.11, 17:35
Hát de vágod, hogyha te meg akarsz venni valamit, akkor fizessen az eladó neked, hogy megnézed azt, hogy hibátlan-e? Azért ne fizessen, mert egyáltalán hajlandó vagy megvenni?
CzAndrew: Egy nagy tanulság, soha többet ne vidd bontóba a géped. Ilyen módon húzzák le az embert.
(Ariadne @ 2007.01.11, 17:21)

Hmm, akkor már tudom, hol rontották el: másképp kellett volna fogalmazniuk, pl. hibás és eladásra nem kerülő alkatrészeknél díjat számítani.
Ez esetben megteheti, hogy bevizsgálja 2000 Ft/óra díjjal és aztán mond rá 500 Ft-ot vételárnak. Szerinted ez jogilag megállja a helyét?
"Ok, megveszem tőled, de ez neked 1500 Ft-odba fog kerülni."
Captain Crash
2007.01.11, 17:39
Szerintem semmilyen bevizsgálási díjat nem kérhet, mivel együttműködési kötelezettség gyanánt az áru tulajdonosa beleegyezett, hogy az árut megvizsgálni kívánó meggyőzödhessen annak működőképességéről, bár ő mint tulajdonos ezt ugye alapból állította, mármint, hogy működőképes.
Gondoljunk csak a kocsi adásvételére, ha te, mint autószerelő meg kívánsz győződni arról, hogy a gépkocsi működik-e, amit meg akarsz vásárolni, és ebbe a tulajdonosa belement, majd te mint autószerelő önhatalmuan megállapítod, hogy nem működik, akkor a saját óradíjadat követeled az áru tulajdonosán?
Érdekes mert a bevizsgálást nem szolgáltatásként rendeli meg az eladó, elsősorban nem neki áll érdekében...
ugyanakkor meg ha aláírta...

szerk: na jó, nem sok értelmeset sikerült szólnom, elteszem magam pihenni kicsit
Csaba_20
2007.01.11, 17:58
Ariadne: Az ilyen szerződés nem támadható meg valamilyen formában?
Miért ne kérhetne, ha othagyod eladásra, akkor nem kér.
De ő nem csak bevizsgálást csinált, hanem értékbecslést is....
Captain azért rossz a példád, mert a itt nem magának vette a kereskedő, hanem bizományba vagy eladásra.
Ne értsetek félre nem értek vele egyet.
Én is jártam egy hasonló helyen, ahol megkérdeztem, hogy mennyiért venne be valamit.
Erre a fickó rámutatott!! a kifüggesztett papirra, hogy ez is pénzbe kerül....
Kiröhögtem és elküldtem a francba és otthagytam.
Elöttem egy teljesen tudatlan embert vert át valami szutyok cuccal ami kb a tizedét éri mint amennyiért átverte vele a fickót.
Csaba_20
2007.01.11, 21:08
(Pjotr @ 2007.01.11, 19:04)

De ő nem csak bevizsgálást csinált, hanem értékbecslést is....
Ezt csinálja minden átlagos vevő is, ha az eladó nem mond árat.
(Pjotr @ 2007.01.11, 19:04)

Captain azért rossz a példád, mert a itt nem magának vette a kereskedő, hanem bizományba vagy eladásra.
A bizományba vétel eddig csak feltételezés részedről, erről nem szólt a fáma. Az pedig lényegtelen, hogy a vevő milyen célból vásárol.
Mindenki azért kér pénz amiért csak akar, ha ő úgy gondolja, hogy a boltba való belépésért is pénzt kér, akkor megteheti.
Csaba_20
2007.01.12, 16:02
(Pjotr @ 2007.01.12, 15:48)

Mindenki azért kér pénz amiért csak akar, ha ő úgy gondolja, hogy a boltba való belépésért is pénzt kér, akkor megteheti.
Kérni valóban mindenki sokmindent kérhet. De most, hogy jön ez ide?
Captain Crash
2007.01.12, 16:24
Pjotr: Akkor kérek tőled 8000 milliárdot, csak azért, mert a fórumba hozzászóltál! Ugye-ugye, kérni mindenki kérhet, de nem biztos, hogy jogos is...vagy ha úgy gondolod, akkor perkálj!
Úgy jön ide, hogy ha azt írja pénzt akar kérni azért mert megnézi, felbecsüli az alaktrészeket, akkor miért ne kérhetne?
Captain, ha csináűlsz egy saját fórumot, amit te üzemeltetsz, akkor nyugodtan kiszabhatod feltételnek, hogy ennyibe kerül egy hsz.
Csaba_20
2007.01.12, 18:21

Mindenki azért kér pénz amiért csak akar(...)
(Pjotr @ 2007.01.12, 17:26)

Captain, ha csináűlsz egy saját fórumot, amit te üzemeltetsz, akkor nyugodtan kiszabhatod feltételnek, hogy ennyibe kerül egy hsz.
Captain: Pjotr szerint te úgy látszik nem tartozol bele a "mindenki" kategóriába, mert te csak akkor kérhetsz a hozzászólásokért pénzt, ha bizonyos feltételeknek eleget teszel.
Pjotr: Szabad országban élünk, szabad emberként, szabad akaratából mindenki azt tesz, amit

szabad.
torma99
2007.01.12, 20:08
Nem akarom megsérteni a téma indítóját, de tényleg arra számított, hogy a p2-es alaplapjaiért majd adnak pénzt is??? Nem arról van szó, hogy ne lennének használhatóak, vagy apunak, anyunak nyomkodni wordözni jók, de hát istenem!!!
Nekem is vannak itthon múzeális dolgok, komplett működőképes 386sx, p1 (16 mb edo ram), p2-es gépek voodoo 1-el, meg riva 128-as videókari, hgoy az s3 trio 64-ről (1mb) már ne is beszéljek, de eszembe nem jutna bevinni őket bárhová, max azt mondanák hogy beveszik kilóra és köszönjem meg szépen h megszabadítanak a szeméttől, pedig számomra az érétékük felbecsülhetetlen
Apropó kicsit OFFos a téma, de nincs meg valakinek a North & South szép emlékű játék, ha megvan vkinek írjon egy pm-et pls
Ariadne
2007.01.12, 20:47
Elég nagy vita lett ebből... Szerintem is kérhet, ha van aki kifizeti, csak tessék. A konkrét esetben meg tényleg megteheti a kérdező, hogy a jó lapot elhozza, a rosszat meg otthagyja, írták volna meg jobban azt a papírt, ami alapján kérik a pénzt. Mivel használt dolgokról van szó, szvsz nem sért semmit, ha pénzt kér a bevizsgálásért, nyilván nem lenne üzlet neki, hogy mindenki odahordja a cuccát ingyen megnézetni, jó-e, aztán "bocs, mégsem adom el"...
Csaba_20
2007.01.12, 20:54
Így viszont nyílván abban van neki az üzlet, hogy bevizsgálja és ha megfelelő, akkor nevetséges összeget mondhat, ha rossz, akkor pedig bevizsgálási díjat kér érte. Mondjon előre egy árat, hogy mennyit ad, ha jó és aztán vizsgálódjon. Nem kötelező átvennie amúgy így se semmit. Mondhatja, hogy nincs szüksége rá. Tehát csak azokat vizsgálja be, amire szüksége is van. Az pedig elemi érdeke. Szóval ott tartunk, ahol elkezdtük.
Ariadne
2007.01.12, 20:57
Kérjen letétet, annyit, amennyit ad érte, ha jó. Ha jó, kétszer annyit ad vissza, ha rossz, előre meghatározott bevizsgálási díjat levonhat érte - ehhez mit szólsz?

(Mondjuk az szvsz elvárható, hogy tudja és előre megmondja az üzletbeli ember, mennyit ad érte, ha jó - ezt a konkrét alkatrész "jóságától" függetlenül mindenképp illene előre közölnie, egyébként nem érdemes szóbaállni vele...)
Csaba_20
2007.01.12, 21:02
(Pjotr @ 2007.01.12, 18:41)

Vicces....
Inkább nevetek rajta, mintsem komolyan vegyem, hogy képes vagy egy topicon belül ellentmondani önmagadnak.
(Ariadne @ 2007.01.12, 20:57)

Kérjen letétet, annyit, amennyit ad érte, ha jó. Ha jó, kétszer annyit ad vissza, ha rossz, előre meghatározott bevizsgálási díjat levonhat érte - ehhez mit szólsz?
Mondja, hogy nincs szüksége rá, ha nem akarja megvenni és ne is vizsgálgassa. Vagy mondja, hogy x összegért megveszi, de előtte megvizsgálja aminek akkor van díja, ha nem üzemképes a termék. Amennyiben hibátlannak bizonyul, adja oda a megegyezett összeget. Ha hibás, akkor pedig kérheti a bevizsgálás díját.
Normális vásárlást írtam le, minek bonyolítanánk túl?
Ne haragudj, deha nincs annyi eszed, hogy megértsd, hogy mire írtam, akkor magadon nevess inkább.
Nyilvánvaló, hogy nem arra gondoltam, hogy mész az utcán és egy szembejövő odalép, hogy fizess neki mert prios kabát van rajtad.
Hanem arra, hogy egy szolgáltatásért annyit kérsz amennyit csak akarsz.
Ha ez neked ellentmondás....
Ezért utálok itt vitatkozni sokszor mert olyan lényegtelen apróságba képes belekötni pár ember aminek semmi köze a témához csak félreviszi az egészet, miközben meggyőződésem, hogy érti mire gondolok, mert nem vagytok buták....
Csaba_20
2007.01.13, 21:36
Nyílvánvalóan azt kéne leírnod, amire gondolsz és nem pedig elvárni másoktól, hogy gondolatolvasóak legyenek. Ugye ezt már többször mondtuk neked, nem kéne megfogadni? A szolgáltatás esetén pedig kérdés, hogy ki nyújtja és ki a kedvezményezettje. Véleményem szerint a bevizsgálás lehetőségét az eladó nyútja és a kedvezményezettje a vevő. Ezért érdekes, hogy itt olyan szolgáltatásért kér valaki pénzt, amit nem ő nyújtott. Ezen felül korábban leírtam, hogy mi lenne egy ilyen tranzakció megfelelő menete. Ha attól eltérnek, akkor az egyértelműen valamelyik fél érdekét szolgálja, tehát eltolódik az egyensúly.
Egy számítástechnikai terméket nem kell bevizsgálni ahhoz, hogy meg lehessen mondani, hogy mennyit ér. Ha nem működik tökéletesen, akkor értéktelen, mert nem lehet eladni. Ez nem ezüst gyertyatartó, hogy ha le van törve egy szára, akkor is értéket képvisel az ezüstartalma miatt.
Másokon nevetni pedig nem az én szokásom, mintahogy nem is azt írtam, hogy rajtad nevetek, hanem azon a tényen, hogy ilyen rövid időn belül képes vagy ellentmondani magadnak. De ha szeretnéd, mert neked úgy jobb, vedd személyes sértésnek.
Mozigépész
2007.01.14, 10:41
Akár kérhet, akár nem, ezt közölni kell az eladóval, különben utólag bármit kilehet találni......
Tehát ha elfelejtette ezt közölni, szerintem nem jogos a követelése.
Hát ha neked ahoz gondolatolvasónak kell lenni, hogy kitaláld mire gondoltam ebben az esetben, akkor sajnállak.
Ha ez neked ellentmodnás...
Szörnyű az olyan emberekkel vitatkozni akik ilyen a témához egyáltalán nem tartózó dolgokba belekötnek, amit egyszerű józan ésszel végigondolva értenének....
Captain odatette a smileyt, szerintem értette amire gondoltam, csak poénkodott, egyedül te nem érted...
Csaba_20
2007.01.14, 17:19
(Pjotr @ 2007.01.14, 13:30)

Hát ha neked ahoz gondolatolvasónak kell lenni, hogy kitaláld mire gondoltam ebben az esetben, akkor sajnállak.
Ha ez neked ellentmodnás...
Szörnyű az olyan emberekkel vitatkozni akik ilyen a témához egyáltalán nem tartózó dolgokba belekötnek, amit egyszerű józan ésszel végigondolva értenének....
Captain odatette a smileyt, szerintem értette amire gondoltam, csak poénkodott, egyedül te nem érted...
Tettél egy olyan tényszerű megállapítást, hogy "Mindenki azért kér pénz amiért csak akar(...)". Nagyszerű. Ha nagyon szeretnél, írjál még ilyeneket, de az ügy szempontjából nincs konstruktív hatása. Én is írhatok olyat, hogy "Megmondtam, amit megmondtam", mert valóban így volt, másképp nem is lehetett. Kérni is mindenki azért kér pénzt, amiért csak akar. De jogosan kérni, mert jogalapja van kérni, na az már teljesen más kérdés és itt ez volt a fontos. Aztán rögtön megcáfoltad a kijelentésed, ami már csak hab volt a tortán. Ezen tényleg csak nevetni tudok, nem fogom komolyan venni és ezt nálam nem a smiley fejezi ki. Bár ezt meg sértésnek vetted.
(Pjotr @ 2007.01.14, 13:30)

Szörnyű az olyan emberekkel vitatkozni akik ilyen a témához egyáltalán nem tartózó dolgokba belekötnek(...)
Szörnyű olyanokkal vitatkozni, akik közhelyekkel akarnak bármit is igazolni. De azért örülök, hogy te magad is elismered, hogy a témához egyáltalán nem tartozó dolgot írtál.
Captain Crash
2007.01.14, 17:27
Pjotr: Állítottál valamit, ami nem állja meg a helyét. Én nem látok ott smiley-t a részedről, és bocs, de én sem vettem poénnak. Az, hogy én poénkodtam rajta, az azért van, mert az állításoddal nem akartam komolyan foglalkozni, de mástól nem várhatod el, hogy is hasonlóképpen tegyen. Inkább ne gondolatátvitellel kommunikálj, hanem azt írd, amit gondolsz, vagy legyenek értelmesebb vicceid.

Jó tudni, hogy azért te sem gondolod komolyan, amit állítottál. Meg is lepett, hogy ilyet írtál...
Hát én nem tudom, érdekes, hogy csak itt vannak mindig ilyen problémák.
Azt nagyon sajnálom, hogy képtelenek vagytok a szövegértelmezésre.
Ebben a topicban arról volt szó, hogy egy boltban, milyen szolgáltatásért kérhet pénzt a boltos, nyilvánvalóan erre írtam, hogy bármiért lehet pénzt kérni.
Ha le kell ezentúl mennem ilyen ovodás szintre, akkor megpróbálom.
De tényleg egyszerűbb lenne, ha nem minden ilyen hülyeségbe kötnétek bele...
Captain Crash
2007.01.14, 20:24
Pjotr: Gondolom azért sértegetsz mert kínosabb beismerni, hogy mégsem kérhet bármiért pénzt. A hasonlóan nagy tévedéseid eddig is ki voltak javítva, ezután is ki lesznek. A sértegetést pedig most elengedem a fülem mellett, hátha képes leszel visszavenni magadból!
Ez baj, hogy ez nem hatalmas tévedés, hanem jelen esetben ez előző hsz-ekhez kellett volna értelmezn.
A másik baj, hogy nagyon gyakran teljesen lényegtelen apróságokba köttök bele, amivel az egészet félreviszitek.
Szóval egyszerűen nem értem, hogy mit nem lehet érteni.
Egész addig arról volt szó, hogy egy boltos miért kérhet pénzt és miért nem.
Na mindegy. részemről lezárva, ezentúl majd megpróbálom ezeket a kötözködéseket komjmentár nélül hagnyi.
Ha valaki ettől boldog, hogy ilyesmibe beleköt, akkor legyen egy jó napja, bár nővel jobb élvezkedni mint ilyesmivel, dehát kinek a pap kinek a papné...
Captain Crash
2007.01.15, 08:27
Látszik, hogy nem vagy képes rá, hogy felismerd mikor tévedsz! Aztán pedig kötözködésnek nevezni, ha a másiknak más a véleménye:
(CzAndrew @ 2007.01.11, 10:09)

Tehát jogos-e ez, hogy beviszek egy akármilyen dolgot, ráírnak egy kis összeget az átvételi papírra, és ha azt mégsem akarom eladni, akkor kérnek tőlem (gondolom egy sokkal magasabb) bevizsgálási díjat?

Tehát tényleg, szóval, ha valaki megkérdi, hogy jogos-e, hogy kérnek valamiért pénzt, és arra érkezik egy válasz, hogy mindenki azért kér pénzt amiért akar. Akkor az a világ legtermészetesebb dolga, hogy ha valaki azt meri neked mondani, hogy nem úgy van, ahogy te mondod, akkor az lényegtelen és egy kötözködő, óvodás szintre süllyedt ember! Bár az ember jelzőt még nem láttam tőled, csak a becsmérlő, és degradáló jelzőket.
Kérdező: Jogos?
Pjort: Igen.
Bárki: Nem.
Pjotr: Te kötözködsz! Én nem arra gondoltam! Nyilván nem azt mondtam, hogy az igen, amit kérdeztek.
Bárki: Honnan tudjam mire gondolsz, azt írtad igen.
Pjotr: Hát én ilyen óvodás szintre nem süllyedek. Különben is, te csak kötözködni akarsz.
...
Féreérted az egészet, de mindegy.
Captain Crash
2007.01.15, 10:04
Bizonyára, de akkor sem minősítem a szintedet óvodás szintnek és nem degradálom a véleményedet kötekedésnek.
CzAndrew
2007.01.16, 16:12
Köszönöm szépen a válaszokat/hozzászólásokat. Majd akkor bemegyek, és elkérem a jó lapot. Ha történt valami az ügyben, majd írok.
Torma99 #22: Bár nem a kérdésemre válaszoltál, azért ezt hozzáfűzném: Egy alaplapba még néne egy csomó cucc, hogy egy működőképes rendszert összehozzak, de van egy régi működő rendszerem, amibe még kéne egy kis memória. Ezért gondoltam, hogy bevinném a régi cuccaimat, amik már nem kellenek, és azt cserélném pl. ramra. Mivel az SDRAM sem sokat ér és amit bevittem alaplapot az sem, ezért gondoltam, hogy viszek pár cuccot be, és adnak helyette másik cuccot.
Az SDRAM mostanában egyre többet ér, ugyanis már nem gyártják, és a régi gépekbe az kell. Ne add el fillérekért.
Ez azert nem teljesen igy van, meg kapni vadonatujan, garival 128-ast es 256-ost

Igaz, itt mar nem lehet valogatni, sztem csak samsungchipes van, sz'al alapos teszteles required...