Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Álltalános kérdések
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16
hrenkot
Az a problémám, h egy alkatrészem meghalt a számítógépembe, és a vásárlástól számitott 11. hónapban vagyok, és a bolt aztmondja, h a garanciaidő attól kezdve számít, ahogy ő kihozta a nagykerből. Ez véleményem szerint inkorekt, mert én arról nemtehetek, h nála már ált egy hónapig, amig eltudta adni...
Ha valaki tud erre vonatkozóan jogszabályt, vagy ilyesmit, az kérem irjon a hrenkot@freemail.hu-cimre.
Előre is köszönöm.
biztonsag.hu
Sziasztok!

Én azt szeretném megkérdezni, ha vásárolok egy alkatrészt ami elromlik, de nem tudnak helyette újat adni, akkor a mostani árat kell, hogy nézzék vagy azt az árat amennyiért én vettem, tehát ami a számlán szerepel.
Ha visszakérem a pénzemet, akkor melyik árat nézik?
wink.gif
FVF
ElsQ: a garancia ideje a vásárlás idQpontjától számít, azért pecsételik le. Ha ezt nem tennék meg, akkor szabálysértést követnek el, de a blokkal akkor is igazolható a vásárlás idpontja.

Második: természetesen a vásárlás idQpontja az alkalmazható. De ez nincsen jogszabályban lefektetve, megegyezés kérdése.
kenya
Az érdekelne, hogy számítástechnikai termékeknél létezik-e olyasmi, hogy 3 munkanapon belül akkor is visszakérhetem az árát (esetleg levásárolhatom), ha nincs hibája a terméknek?

Kenya
FVF
A jótállási rendelet alapján (amely 2003 november 22-től vásárolt termékekre érvényes) amennyiben a készülék működését akadályozó probléma lép fel 3 napon belül és azt be is viszik, akkor a kereskedő köteles azt kicserélni. Majdnem pontosan ez a szöveg, de fel van töltve a jogszabály, ami 2 oldal, megnézheted itt a fórumon.

A melléklete tartalmazza azokat a "tartós fogyasztási cikkeket", melyekre ez alkalmazható. Számítástechnikai dolgok esetében ez a "személyi számítógépek, monitorok, nyomtatók 10 000 Ft bruttó vételár felett;" kategóriára tartozik.

Ha olyan terméket veszel, amire ez a kategória nem illik, de a gyártó (forgalmazó) ad rá jótállást (önkéntes jótállás), akkor az avval a feltételsorral érvényes, amit a jótállási jegy tartalmaz. Ha nincs benne ilyen, akkor iránymutatónak ismét ez a rendelet tekinthető.

Én nem vennék olyan terméket (számítástechnikait) amelyre nem adnak jótállást.

Mindamellett tudni kell, hogy minden termékre vonatkozik a szavatosság, mely 2 évig érvényes. Az a különbség a szavatosság és a jótállás között, hogy a szavatosság esetében az első fél év után már nem a gyártónak - eladónak - hanem Neked, a vevőnek kell bizonyítanod igazadat.
kenya
A termékre van jótállás, de a kitétel azt tartalmazza, hogy ha valamilyen HIBA lép fel a 3 nap alatt, akkor kötelesek visszacserélni. Esetemben nem hibás a termék, mindössze arról van szó, hogy másikat szeretnék helyette. Valahol azt hallottam, hogy 3 napon belül mindenféle indoklás nélkül be kell cseréljék a tartós fogyasztási cikkeket, de könnyen lehet, hogy ez így nem igaz (vagy tavaj december óta nem igaz).

Kenya
FVF
Ez így már nem igaz. Karácsony környékén is figyelmeztettünk mindenkit, hogy nem kötelesek visszavenni semmilyen terméket, amennyiben arra nincsen a működését akadályozó hiba.

Régen ez 8 nap volt, de a változásokkal megszünt. A 3 nap pedig a fenti esetre vonatkozik.
Csaba_20
Sziasztok!

A tavalyi év folyamán vásároltam egy processzort az XY cégnél, a pontos név most nem fontos. Mivel a vásárláskor az árlistán szereplő árnál ezer forinttal többért adták, ezért bár megvettem, de írtam a vásárlók könyvébe és az ügy odáig fajult, hogy ment a levél a FVF-hez, amit ők átirányítottak a GVH-hoz, mondván, hogy ez nem az ő hatáskörük. Gondoltam, ha már problémám adódott az adott üzlettel, akkor az összeset leírom, így került a levelembe az a rész is, hogy a processzorhoz nem kaptam magyar nyelvű leírást.
Ezek után úgy 2-3 hónap múlva kaptam egy levelet a GVH-tól, amiben azt közölték velem, hogy az üzlet őket úgy tájékoztatta, hogy a hatályban lévő törvények szerint nem kötelesek a számítógépek részegységeihez használati utasítást adni. Nos, mivel akkor annyira felháborított a GVH bénasága, hogy nem éltem a jogorvoslati lehetőséggel, ezért úgy tudom, hogy az ügy már tárgytalan.
DE
Szeretném most már megtudni, hogy valóban igaz-e ez az álláspont, vagy sem. Az én szaktudásom szerint a számítógépeknek a processzor nem igazán részegsége. Persze lehet, hogy én tudom rosszul blink.gif

U.i: Ez már csak mérgelődés, de nevetséges volt az egész eljárás. Az, hogy az FVF az őrá tartozó részt is átküldte a GVH-nak, amit ők aztán nem vizsgáltak(gondolom, mert nem rájuk tartozott). Az, hogy a GVH még a dátumokat se tudta pontosan, keverte a szeznot a fazonnal és az, hogy egy 2 oldalas A4-es lapot, ami hivatalos szöveget tartalmazott, nem voltak képesek helyesírási hiba nélkül megírni.
BTNH
Tisztelt FVF!

miskolci vagyok es 2004-05-08-an vettem 1 hangfal szettet Bp-en 10.500Ft-ert
Az uzletben kertem, hogy kiprobalhassam a keszuleket, azonban erre elutasito valaszt kaptam. Mindenesetre a keszuleket megvettem.
Haza erve elso dolgom volt kiprobalni es elkeseredve tapasztaltam, hogy a keszulek nem mukodik megfeleloen.
Tobbszor is atneztem a leirast, hogy nem e en rontottam el valamit az osszeszerelessel kapcsolatban, de nem mert mar elsore is jol volt osszerakva.
A kerdesem a kovetkezo lenne:
Azt szeretnem, ha az ulzet visszaszolgaltatna a vasarlasi osszeget, mivel ugyanilyen tipust nem szeretnek venni es mas szamomra megfelelo keszuleket nem lehet az adott uzletben kapni.
Hogy a 3 napon belul maradjak elegendo-e telefonos vagy email-es visszajelzes az uzlet fele? Es a keszulek postai uton torteno visszakuldese, mivel a munkambol kifolyolag a kozeljovoben nem all modomban Bp-re utazni.
(semmilyen nem rendeltetes szeru hasznalatbol eredo kar nem erte a keszuleket, sot az eredeti csomagolast is sikerult visszaallitani)
Elore is koszonom valaszat!
(surgos lenne)
TheElf
(hrenkot @ 2004 Apr 14, 01:15 PM)
Az a problémám, h egy alkatrészem meghalt a számítógépembe, és a vásárlástól számitott 11. hónapban vagyok, és a bolt aztmondja, h a garanciaidő attól kezdve számít, ahogy ő kihozta a nagykerből. Ez véleményem szerint inkorekt, mert én arról nemtehetek, h nála már ált egy hónapig, amig eltudta adni...
Ha valaki tud erre vonatkozóan jogszabályt, vagy ilyesmit, az kérem irjon a hrenkot@freemail.hu-cimre.
Előre is köszönöm.

Itt megint nem egy egyszerű esetről van szó. A kereskedő akitól vásárolsz nem egy feljogosított viszonteladó. Esetleg a nagykereskedő sem az. Egymástól vásárolnak, egymás felé próbálják érvényesíteni a garanciát, több kevesebb sikerrel. Az árverseny kemény, egy feljogosított viszonteladóval szemben nehéz tartani az előnyt árban, ha sok kézen megy át az árú. A sok felé szétoszló, feldarabolódott haszon pedig nem elég arra, hogy a kereskedő saját maga vállaljon a szavatossággal, jótálással kapcsolatban BÁRMILYEN kockázatot. Márpedig a nagykereskedő (főleg ha nem is hivatalos disztribútor) nem biztos, hogy szívesen vállal 12 hónapnál hosszabb garanciát (megint a saját kockázata miatt), azt pedig, hogy a kiskereskedő pecsétel és onnan ketyeg a garancia amit ő biztosít végkép nem vállalja, mert szinte minden cég nagykerben vásárol, mondván kereskedik is vele, és akár több évi használat után adja el a használt gépet. Ugye 3 év használat után lepecsételni és az 1 év garanciát vállalni egy merevlemezre a nagyker terhére kicsit kockázatos lenne. Vagy a meghibásodás előtt pár nappal lévő dátumra pecsételni. Esetleg a meghibásodás napján és akkor kiállítani a számlátt és 2 nap múlva reklamálni.

Az ilyen trükkök miatt az is érthető, hogy a nagykereskedő, forgalmazó nem vállalja az ilyen kockázatot. Ő kiköti, hogy az Ő garanciális kötelezettsége meddig terjed. A kisker pedig ezt rád akarja hárítani akár jogsértően is. Pecsételni nem szoktak külön a számla egy példánya a garanciajegy, és nincs külön blokk és számla. Ellenben a számlából két példányt kapsz. Érdemes a fogyasztóvédelmet említeni, ugyanis egy alkatrész árát inkább vesztik el ott helyben gyorsan, mint a szinte biztos bírságot is megfizessék, a jogvita költségét is, és utána még az alkatrészt is (pár nap haladékot nyerve). Ügyesnek kell lenni kell vinni kinyomtatva a jogszabályt. Esetleg a fogyasztóvédelem állásfoglalását.

Az a kár, hogy nincs olyan ismert "hotline" amit a vita helyéről fel lehetne hívni a fogyasztóvédelemnél. Ha lenne és esetleg lenne arra esély, hogy ilyen esetben kijöjjön valaki megnézni és bírságolni... Mindjárt nem lenne annyi trükközés a garanciával.
FVF
Sok igazságot írsz, de egy a tény: aki tartós használati cikket ad el, annak rendeletben előírt kötelessége 1 év jótállást vállalni. Formai sajátosság: jótállási jegy lepecsételve, időpont, kereskedő pecsétje, és természetesen a számla, blokk, nyugta. A jótállási jegy arról ismert, hogy tartalmazza a jótállási feltételeket. Ezek persze nem mondhatnak ellen a PTK-nak és a jótállási 151/2003 rendeletnek. Az is természetes (lenne) , hogy a jegy magyar nyelven íródjon, mert ez is előírás.

A "HOTLINE" használatához nem ártana még néhány lelkes kolléga, no meg persze anyagi háttér a lelkesek felvételéhez. Még a mostani feladatok ellátásához is kellemetlenül kevesen vagyunk...

Nem azért nem veszik Pl sokáig fel a telefont az információs és panaszirodán, mert lusták, hanem mert 3 ember van ott, akik a személyesen megjelenő ügyfelekkel is foglalkoznak. ÉS még sorolhatnám.
FVF
Gondolom ez az a panasz, amit privát üzenetben már megválaszoltam, ha nem, akkor írj még egyszer, köszi!!
FVF
Nem könnyű kérdés a hatóságok közötti feladatmegosztás. Én nem hiszem azonban, hogy a fogyasztó megtévesztésének ilyen ténye a versenyhivatalhoz tartozna, bár nézőpont kérdése. Tény azonban, hogy a fogyasztó megtévesztését a GVH vizsgálja, mivel a megtévesztés miatt a megtévesztő a versenytársakat hozza hátrányos helyzetbe.

Amásik kérdésben az az álláspontom, hogy minden Magyarországon forgalmazott árucikkhez kell magyar nyelvű leírást adni. Amennyiben az alkatrészt a szervíz szereli be (mi ezt szoktuk javasolni, mert akkor ő azért garanciát vállal), akkor persze nem kell, hiszen nem az alkatrészt, hanem az egész gépet használjuk.
BTNH
igen
koszonom
smile.gif
Bodottá
Sziasztok.Nekem is lenne egy kérdésem vagy problémám nem is tudom már mi ez de k...a idegesítő.A helyzet a következő.Vettem egy számitogépet egy üzletben kb 2 és fél honapja,Na de mit ad isten 1 hónap után besz...ik a gép.Tehát nem müködik a gépem én meg ugybár elviszem az üzletbe ahonnan vettem.Megnézik jó elismerik hogy nem jó és hogy az alaplap nem jó benne és beküldik a szervizbe.El is küldték (Állitólag) és már kb 1 és fél honapja ott van.Én meg telefonálgatok hogy mi van már mi lessz már (1 és fél honapja) a gépemmel?Mindig azt mondják majd a jövöhéten majd holnap majd ekkor meg akkor.Én már fel is hívtam a fogyasztovédelmet és ott egy hang azt mondta erre az egészre amit elmeséltem neki,hogy nincs mit tenni ha akarja a bolt akkor 5 évig is szerelhetik (Ha a számitógépszervíznek úgy tetszik akkor már mé ne) Na most csak az lenne a kérdésem hogy most akkor mit lehet tenni ilyenkor?Ha lenne kedves valaki válasszólni azt megköszönöm. crybaby.gif
Csaba_20
(Bodottá @ 2004 May 12, 05:09 PM)
Én meg telefonálgatok hogy mi van már mi lessz már (1 és fél honapja)  a gépemmel?Mindig azt mondják majd a jövöhéten majd holnap majd ekkor meg akkor.Én már fel is hívtam a fogyasztovédelmet és ott egy hang azt mondta erre az egészre amit elmeséltem neki,hogy nincs mit tenni ha akarja a bolt akkor 5 évig is szerelhetik (Ha a számitógépszervíznek úgy tetszik akkor már mé ne) Na most  csak az lenne a kérdésem hogy most akkor mit lehet tenni ilyenkor?Ha lenne kedves valaki válasszólni azt megköszönöm. crybaby.gif

A telefonos illető valóban jól tudja, hogy a jelenleg hatályban lévő fogyasztóvédelmi törvények nem igazán teszik lehetővé a vásárlók számára, hogy nyomást gyakorolhassanak vele a forgalmazóra. Ugyanis most már valóban csak törekednie kell a forgalmazónak a 15 nap javítási idő betartására, és mégcsak cserekészüléket se kell adnia, ami kész röhej. Aki ezt a törvényt hozta, tuti nem a fogyasztók érdekeit vette figyelembe.

Egy dologgal megpróbálkozhatsz még. Odamész az üzletbe személyesen és nyomást gyakorolsz rájuk te magad(meg még pár kopasz, nagydarab emberke biggrin.gif ). Megmondod, hogy szeretnéd tudni pontosan, hogy hol tart a garanciális ügyed intézése, de ne elégedj meg azzal a válasszal, hogy intézik. Ha azt mondják, hogy holnapra kész lesz, akkor mondd hogy adják ezt írásba, vegyetek erről fel jegyzőkönyvet. Ha jól tudom az oda- és visszaútad költségeit is nekik kell állniuk. Akkor kiszámolhatod, hogy mennyi veszteséget jelent neked az, hogy a 15 napot meghaladó ideig nem állt rendelkezésre a gép. Próbáld ezt az összegeket felhozni, mint nyomatékot, ha megint halogatják az alaplap kiadását. Továbbá amennyiben személyesen se tudnak számodra elfogadható kifogással előállni, akkor szépen mondd, hogy most már komolyan gondolkozol az ügy jogi útra terelésével, ezügyben már tárgyaltál is az ügyvédeddel is, aki azt javasolta, hogy írj a vásárlók könyvébe, hogy mindennek nyoma legyen. Aztán ha még ez se hatja meg őket, akkor valóban írd bele, hogy már rengetegszer hitegettek téged, meg hogy milyen költségeket jelent neked az, hogy ennyivel túllépték a 15 napot stb. Keress meg egy békéltető testületet, FVF biztos tud ilyet ajánlani, és próbáld először velük megoldatni a dolgot, majd ténylegesen az fogyasztóvédelem elé vinni a dolgot és ha az se segít, akkor pedig bíróság.

Ha nem tudod őket megtörni, akkor valóban hosszadalmas egy procedúrának nézel elébe.
Csaba_20
Még annyit, hogy: Éljenek a magyar fogyasztóvédelmi törvények...mert:

SENKI NEM TARTATJA BE ŐKET!!!!
Csaba_20
Esetleg mi is láthatnánk a megoldást? Vagy ez már hadititok???? dry.gif
FVF
Nem, csak vannak emberkék, akik e-mailben, vagy privát üzenetben türelmetlenkednek, nekik ott megválaszoltam, mert nekem az egyszerűbb. Majd megkeresem, beollózom.
FVF
Kedves hozzászólók!

Szeretnék mindenkit értesíteni, hogy választott rendszerben demokráciában élünk, ahol vannak jogszabályok. Van az államnak alkotmánya például, vannak hatalmi ágazatok, melyek működése egyértelműen megállapított tény.

A három fő hatalmi ág egyike a független bíróság, amely az egyetlen olyan szerv, aki kötelező érvényű döntést hozhat két szerződött fél közti vita esetén. A Békéltető testületek azért jók, mert a kamarák mellett vannak, s egy kereskedő sem szeretné, hogyha a kamaránál kellemetlenségei lennének, vagy nyilvánosságra kerülne az ügye.

Az összes demokráciában így működik, a minta fogyasztói rendszerként működő Németországban, Ausztriában is!!! Nem szólhat ebbe a vitába bele egy állami szerv, mint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség!!!

Amennyiben XY vásárol valamit, akkor tulajdonképpen egy szerződést köt a kereskedővel. A szerződés feltételeit vállalja. Amennyiben valamelyik fél azt nem teljesíti, a döntés végett bírósághoz fordulhat.

Nem kell ügyvéddel beszélni, egyszerüsített módon elintézhető egy tulajdonképpeni panaszbejelentéssel az illetékes bíróságon.

Azért ilyen rossz a kereskedői morál, mert ezt senki nem teszi meg. Ha pár eset lenne, az nyilvánosságot kapna - mert kapna - akkor máris más lenne a helyzet.

Nem hiszem, hogy a jogszabályok gyalázásával, mások munkájának a félreértelmezésével és degradálásával értelme van időt pocsékolni akkor, amikor magunk is tehetnénk konkrétan az ügy előmozdításáért, lásd: tudatosan vásárolunk, megvizsgáljuk a terméket, végigolvassuk a szerződéseket, tudakolódzunk a termék és a kereskedő felől. Soha nem késő vásárolni, mindíg ráér egy-két napot.
Shia-ko
Ez valóban így van, de azzal kevesen vannak tisztában, hogy a panasztétel nem kerül pénzükbe, és ez tartja vissza ?ket. ohmy.gif
vagy én tudom rosszul. blushing.gif
csibor01
Engem az érdekelne hogy ha egy számítógép alkatrész meghibásodik és azt elküldik bevizsgálni kötelesek-e csereeszköz6t biztosítani?
Ugyanis egy cég esetében a számítógép meghibásodása bevételkiesést hoz.
Magánszemély esetében pedig a szolgáltatások használata, PL.internet szerződés amit nem lehet felfondani.
A vizsgálat viszont hónapokig eltarthat a gép pedig áll.
Captain Crash
Nem kötelesek csereeszközt biztosítani, annak ellenére sem, hogy a ptk. 306. §-ának (2) bekezdése úgy fogalmaz, hogy a kijavítást vagy kicserélést – a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. Jelen hatályban lévő jogszabályok szerint törekedni kell a 15 napon belül történő javításra.

Azonban a ptk. 310. §-a alapőján a Fogyasztó a szavatossági jogainak érvényesítésén kívül a jogosult a hibás teljesítésből eredő kárának megtérítését is követelheti a kártérítés szabályai szerint.

A felsorolt ptk. §-ai a 2003. július 1 után kötött szerződésekre érvényes. Javítva FVF hozzászólása alapján.
corrado
Vásároltam nemrégiben jónéhány sztech. alkatrészt.
(Majdnem teljes gép lenne, mindössze winchester és CD meghajtó nincs benne ezeket a régi gépemből áttettem az újba.)

Jövő héten megyek majd vissza negyedszerre a szervízbe, mert a vásárolt alkatrészek közül valamelyik még mindig nem jó!

Lehet-e azt kérni a bolttól/szervíztől, hogy akkor lesznek szívesek bemutatni, hogy működik a vas.
Ha igen, akkor a szervíznek kell-e biztosítani a plussz alkatrészeket amik nélkül el sem indulna a gép, vagy megtehetjük azt, hogy én odaadom a saját alkatrészeimet?
Shia-ko
Kérheted a termék kipróbálását, de amennyiben nem kérsz összerelést, akkor valszeg másik gépbe rakják be egyenként.
Amennyiben nem értesz hozzá, vagy nem ismered pontosan a termékeket, érdemes összeszerelést kérni, mert így az inkompatibilitási problémákat is ki tudod kerülni.
FVF
A kompatibilitás, a kipróbálás, valamint a jótállás miatt is mindig azt javasoljuk, hogy az összeszerelést bízzuk a cégre. Amennyiben nem ezt tesszük, akkor csak arra számíthatunk, hogy semmilyen garancia nem garantált a számunkra. De tényleg!!!!

Amennyiben ők szerelik, leragasztják egy matricával, s probléma esetén az még mindig ott van, akkor nem lehet kifogás. Amúgy állandóan van.
FVF
Kedves C.C!

Örömmel látom, hogy a Ptk olvasása már olyan alaptétellé vált számodra, hogy hihetetlen automatizmussal citálsz adott részeket bele a fórumba belőle:)

A jelenleg hatályos jogszabályok (evvel ugyanis csak egy törvény, de két rendelet foglalkozik) közül csak a 49/2003-as GKM rendelet szól a határidőkről (a 151/2003 korm.rend nem). A rendelet a kényelmetlenségekről a Ptk-t idézi, imígyen:

4. § (1) A forgalmazó köteles a fogyasztót tájékoztatni arról, hogy a kijavítást vagy kicserélést a Ptk. 306. §-ának (2) bekezdése értelmében - az áru tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(2) A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.

Tehát 30 nap nincs. Cserekészülék sincs. Mindemellett az adott "kényelmetlenség" pontjára fel kell hívni a cég figyelmét. Minden a két fél közötti megegyezésen alapul, ezen múlik.

A számítógép alkatrészekkel kapcsolatosan ugyanez a helyzet, de nem győzöm leírni, hogy: [COLOR=red] SZÁMÍTÓGÉP ALKATRÉSZEIRE NINCSEN KÖTELEZŐ JÓTÁLLÁS, CSAK AZ EGÉSZ SZÁMÍTÓGÉPRE EGYÜTT!!!!!!!!!!!!!!!

Ezért szoktuk mindenhol azt mondani, hogy ha lehet, akkor csak egész gépet vegyünk, ha valamit cserélni kell, azt cseréltessük jótállás vagy szavatosság alapján, ha már ezek nincsenek, akkor pedig a céggel szereltessük be a kívánt alkatrészt. Ezekkel előzhetjük meg a problémát.
Shia-ko
Ezt ugye úgy kell érteni, hogy amennyiben alkatrészeket veszek, amikre külön van jótállás, azt a szakszer?tlen szerelés következtében történ? meghibásodás anulálja? cool.gif
FVF
Igen, így is lehetséges, bár sajnos eléggé kevés az olyan gyártó/forgalmazó, aki ad magától (önkéntes jótállás) garanciát az alkatrészekre. Azt mondja, hogy szakszerűtlen, amiben - mérnökeink egybehangzó véleménye szerint is - van némi igazság, mert elméletileg egy kártyát is csak adott hő mellett lehetne megfelelően integrálni.
Captain Crash
De ugye, ha 2003 július 1-e előtt vásároltam terméket, és vállaltak rá jótállást, akkor az akkor hatályban lévő 117/1991. (IX.10) Korm. rendelet 3. §-ának (1) és (2) bekezdése van érvényben és az akkori ptk?! Mivel azzal ponthogy ellentétes a 49/2003-as rendelet, mely már a módosított ptk-ra hivatkozik smile.gif És ugye a 117/1991-es Korm.Rendelet 1. §-ának (6) bekezdése véd attól, hogy a mostani rendeletet próbálják kierőszakolni?

Ha nem szabad bemásolni, akkor szólj és nem másolom, ahogy most se tettem. igyekezni fogok. wink.gif
matihu
Alaplapot vasaroltam A Bluefish computers-nel a Delinel levo uzletben. Uj szamitogepet allitottunk ossze, de termeszetesen minden alkatreszt ott vettunk ahol a legolcsobb. Mire a kesz szamitogep osszeallt mar egy het is eltelt az alaplap vasarlasa ota. A szamitogep 3 napig hibamentesen uzemelt, majd az alaplap hibajabol tonkrement. Az alaplapi hiba soran egy alkatresz kiegett rajta. A garancia ezzel ugrott is, hiszen minden garanciajegyen az szerepel hogy eges, tores, repedes soran garanciavesztes tortenik.

Kerdesem a kovetkezo:
Mi a teendo akkor ha rendeltetesszeru hasznalat soran az alaplapon megis egesnyomok keletkeznek es meghibasodik? En pedig vasarlaskor alairtam a garancialis felteteleket ugyebar... de hol tudok en alaplapot venni ugy hogy ilyesmit ne iratnanak ala?

Az alaplapi hiba egyertelmu. Edesapam villamosmernok en pedig informatikus, el tudjuk donteni. A szervizben szettettek a kezuket, es kisse nagykepuen viselkedtek, egybol azt feltetelezik az emberrol hogy poenbol tulfeszt kuld a sajat vadiuj alaplapjara... Vegul felteteles garanciara otthagytam az alaplapot, azaz megprobaljak becsereltetni a beszallitoval, de ha nem megy akkor nem tudnak mit csinalni.

Osszeallitottam egy szamitogepet. Rendeltetesszeruen uzembe helyeztem. Majd nehany nap utan tonkrement az alaplap. Ne mondja nekem senki hogy peches vagyok, tegyem szet a kezem es ugrott 26000 forintom. Mert akkor itt valami maaaaarhara nincs rendjen!

Ha egy beszallito/gyarto nem tudja garantalni hogy az arujan rendeltetesszeru hasznalat mellett nem eg ki alkatresz, akkor hogy a jo eletben lehet az hogy ezt kiveszik a garancia korebol?!
Udvozlettel
FVF
A probléma az, - s ezt már több esetben leírtam - hogy a garancia nem terjed ki alkatrészekre. A 151/2003 korm rend szerint csak egész számítógépekre kötelezQ a jótállás. Van persze szavatosság, amelynek alapján van fél év szinte teljes körq jótállás is, illetve vállalhat a gyártó/kereskedQ magától jótállás (önkéntes jótállás).

De mindegyiknél ott van a szerzödési feltételek között, hogy amennyiben nem a szervíz szereli össze nem a saját alkatrészekböl, akkor nem vállalnak garanciát az esetleges összeszerelés, inkompatibilitási hibákért. És itt hiába van 32 informatikai diplomád, akkor is ráfoghatják, lehet ugyan bizonyítani (nem könnyq) de csak a bíróság dönthet kötelezö érvénnyel.

Ezért igyekszünk mindenhol elmondani, hogy lehetQleg összeszerelt konfigurációt vegyünk, s tegyék rá a matricájukat, s valami újat rakatunk bele, akkor is Qk szereljék be az új alkatrészt. Ez az egy eset, amikor már nehezen emelhetnek kifogást. Igaz, hogy spóroltatok az alkatrészeken, de most meg buktatok 26 E-et. Nem biztos, hogy elQnyösebb.
matihu
(FVF @ 2004 May 21, 05:51 PM)
Ezért igyekszünk mindenhol elmondani, hogy lehetQleg összeszerelt konfigurációt vegyünk, s tegyék rá a matricájukat, s valami újat rakatunk bele, akkor is Qk szereljék be az új alkatrészt. Ez az egy eset, amikor már nehezen emelhetnek kifogást.

Mielott irtam, olvastam hasonlo velemenyedet a forumon massal kapcsolatban. Ha jol ertelek bar elvileg van garancia az alkatreszekre is, de egyszeruen keptelenseg bizonyitani barmit is, es ezt a boltok kihasznaljak, hiszen ezeregy dologba belekothetnek. Birosagra pedig ki vinne az ugyet...
Ertem hogy az megoldas lenne ha az ember komplett gepet pecsetelve vasarolna. De hidd el, aki ert hozza nem szivesen fizet 2500 forintos orabert barkinek is azert amit maga megtehet. Nalunk peldaul olyan por van hogy 2hetente takaritani kell a gepeket, plane hogy ezzel foglalkozom, a gepek naphosszat mennek.
Az en esetemre tehat nincs jotanacs. Ki vagyok szolgaltatva a bolt kenyenek-kedvenek. Ez viszont roppant kiabrandito!
Koszonom a valaszod!
Udvozlettel
FVF
Megértelek, de amennyiben a jótállást fel szeretnéd használni, sajnos alkalmazkodnod kell a feltételekhez. Én tényleg értem amit mondasz. MIndezek ellenére, ha dolgozik benned még a (jogos) indulat,elmehetnél békéltetQ testülethez, mert ingyenes, s amennyiben határozatukat nem teljesíti a kereskedQ, nyilvánosságra hozzák az ügyet. Sok kereskedQ együttmqködik inkább.
TheElf
(matihu @ 2004 May 21, 07:28 PM)
Ezért igyekszünk mindenhol elmondani, hogy lehetQleg összeszerelt konfigurációt vegyünk, s tegyék rá a matricájukat, s valami újat rakatunk bele, akkor is Qk szereljék be az új alkatrészt. Ez az egy eset, amikor már nehezen emelhetnek kifogást.

Mielott irtam, olvastam hasonlo velemenyedet a forumon massal kapcsolatban. Ha jol ertelek bar elvileg van garancia az alkatreszekre is, de egyszeruen keptelenseg bizonyitani barmit is, es ezt a boltok kihasznaljak, hiszen ezeregy dologba belekothetnek. Birosagra pedig ki vinne az ugyet...
Ertem hogy az megoldas lenne ha az ember komplett gepet pecsetelve vasarolna. De hidd el, aki ert hozza nem szivesen fizet 2500 forintos orabert barkinek is azert amit maga megtehet. Nalunk peldaul olyan por van hogy 2hetente takaritani kell a gepeket, plane hogy ezzel foglalkozom, a gepek naphosszat mennek.
Az en esetemre tehat nincs jotanacs. Ki vagyok szolgaltatva a bolt kenyenek-kedvenek. Ez viszont roppant kiabrandito!
Koszonom a valaszod!
Udvozlettel

Engedelmeddel a dolog kapcsán több kiegészítésem is lenne. Ha vita van akár békéltető testületnél is, akkor hogyan akarsz fellépni abban az egyébként valószínű esetben, ha a tápra mutatnak? Mert meg fogják tenni és jogosan. Mint informatikus te is tudhatnád, és a családban lévő villamosmérnök is, hogy táp és táp között van némi különbség, a szakszerű összeszerelés is fontos, sőt a gépnek megfelelő környezet is, a mindent ahol a legolcsóbb, és mindenből a legolcsóbbat, kockázatot vállalva, a minőség rovására is, a poros nem megfelelő környezet pedig ismét probléma.

Engedemeddel senkitől aki kiskerben vásárol nem fogadnám el én sem a szakszerű összeszerelésre vonatkozó állítást, pláne nem attól aki végigjárja az olcsóbb helyeket. Nincs benne rutinod, nem tudod pontosan melyik egység mire képes. Nem feltételezem, hogy megvan hozzá a technológiai háttered, stb.

Össze lehet rakni 1 csavarhúzóval egy gépet úgy, hogy az működjön.

És összerakhatod úgy is, hogy teszteled a tápot terhelve, és méred a feszültségeket első körben, minden eszközt kicsomagolsz viszonylag pormentes helyen , megfelelő hőmérsékletű légkondicionált szobában, gondoskodva a légáramlásról (szükség szerint a kábeleket összefogva, rögzítve, stb.), mindezt pontosan megtervezett konfigurációnál*, márkás alkatrészeknél, olyan házzal ahol a szálló por szűrése megoldott (úgy van tervezve, hogy a légáram útjába lehessen porszűrőt rakni).

* tápokra, vezetékekre, a vezetékezés módjára, a légáramlásra, stb. tekintettel.

Megjegyzem, sajnos FVF nem ad tökéletes tanácsot, hiszen a hardware eszközök és a szeriz számlán szereplő összezszerlés jogilag még mindig nem számíítógép, ha kérsz összeszerelést és nem előre általuk megtervezett konfigurációt vásárolsz aminek neve is van (és amiről lebeszélnek, ami gyenge, stb.) akkor ott bizony az alkatrész és szolgálltatás, ráadásul, a hibát inkompatibiltiásra, a táp túlterhelésére, stb.
matihu
Sziasztok! Vedekezesnek fog tunni de nem annak szanom. smile.gif Termeszetesen megertem en a kereskedot is. Kizarja az egett alkatreszeket, mert szamara mar igen nehezen kideritheto hogy az eges pontosan mi miatt tortent. A bajom az hogy elofordulhat hogy teljesen artatlanul megegetem az alaplapot es eppugy ugrik a garanciam.

A te logikadban azert az santit egy kicsit, hogy a bolti osszeszerelest tekinted szakszerunek. Ez elvben meg igaz is lehetne. Gyakorlatban azonban nezd meg hogyan dolgoznak a legtobb helyen. Pont amikor ott voltam a Bluefushben, egy piciny lyuk szoba az egesz szerviz fogadotere, es az egyik srac amig varakoztam egy 2 eve ki sem bontott gepet ott takaritott ki suritett levegos spray-vel. Azert az ajtot kinyitotta.

A tapokrol kulon temat lehetne inditani. A legtobb esetben a tap engedelyeztetesehez beszerelnek alkatreszeket, majd a gyartas soran ezek mar elmaradnak. Pont azok a szuroalkatreszek hianyoznak, melyek a tapot vedenek. A legtobb egyszeruen tuzveszelyes. A szoban forgo tap Azona markaju. Pont azert vettunk ilyet, mert egy ilyet hasznalok egy ideje, es beleneztunk a tapba, ezt ismerjuk. Ebben a szures a helyen van, sot latszott hogy bemertek es nem voltak megelegedve vele, es a nyak mellett megduplaztak a szurest egy kiegeszito lappal.

Meg valamire szeretnek reagalni az irasodbol. Tenyleg azt irtam hogy mindenbol a legolcsobbat, de ez nem feltetlen a minoseg rovasara megy. A gepet papiron osszeallitottam, minosegi nem a legolcsobb alkatreszekbol, majd az arlistakat osszevetve minden alkatreszt a legolcsobban igyekeztem beszerezni. Attol nem lesz rosszabb minosegu egy ASUS P4P800 SE hogyha masik boltban veszem meg, mert ott eppen 4 ezerrel olcsobb. De mint latjuk egy Asus is el tud fustolni csak igy...

Meg egy kis erdekesseg. Az alkatreszenkenti vasarlas mellett szolva... Nezegettem a komplett konfiguraciokat. Brutto 160000-ert sem kapom meg azt a kepessegu gepet amit osszeallitottam kevesebb mint 120-bol. Ebbol a szempontbol nezve meg mindig jobban jarok hogyha ebbol az alaplapbol meg egyet meg kell vennem! Igaz az idegeim tonkremennek es most varhatok talan honapokat. smile.gif
Koszonom a velemenyeket!
Udvozlettel
FVF
Kedves Matihu!

Lehet, hogy most még olcsóbb, de nem lehetetlen, hogy a kövekezQ "elfüstölés" után már nem. Teljesen mindegy, elméleti háttérbeszélgetést lehet még sokat folytatni, de gy dolog a lényeg: a jótállásra a kereskedQvel szerzQdünk, aki azt
a feltételt szabja, hogy ne nyúljon más a gépbe. És pont.

Jogszabályban garantált jótállás pedig CSAK komplett konfigurációra van (nem nevesítettre is:))

Kedves ELF!!

Én azt mondtam, pecsételje, illetve matricázza fel az összeszerelés(ek) után a kereskedQ. Ilyen esetben nincsen jogos kibúvó, ha a matrica ép. Az összeszerelés után ugyanis nemcsak a jótállási igény lesz kifogásolhatatlan, hanem szavatosság is jár a szerelésért, mint szolgáltatásért.

Kéretik figyelmesen olvasni, s csak akkor leszólni a másikat, amennyiben az ényleg hibázik. S talán akkor sem leszólni, hanem kérdezni.
Megköszönném...
TheElf
(FVF @ 2004 May 22, 05:00 PM)
Én azt mondtam, pecsételje, illetve matricázza fel az összeszerelés(ek) után a kereskedQ. Ilyen esetben nincsen jogos kibúvó, ha a matrica ép. Az összeszerelés után ugyanis nemcsak a jótállási igény lesz kifogásolhatatlan, hanem szavatosság is jár a szerelésért, mint szolgáltatásért.

1. ahhoz, hogy számítógép legyen neked konfigurációt (számítógépet) kell vásárolnod nem alkatrészeket + összeszerelést

2. ugye az általad tervezett konfiguráció esetén ott az érv: inkompatibilitás, gyenge táp, elmaradó eszközök, stb.

Tételezzük fel, megtervezed otthon a gépet, figyelmetlen vagy, és a kinézett táp ugyan összteljesítményre megfelel, ám a +12V ág megengedett terhelhetősége szempontjából gyenge. Megrendeled az alkatrészeket, az összeszerelést, a gépet összerakják, lepecsételik, stb. 2 hét múlva a táp túlterhelésének köszönhetően elég valami a gépben.

Ha a pecsételés esetén ez autmatikusan garanciálsi probléma lenne az igen érdekes lenne, mert egyértelműen a megrendelő általi tévedésre vezethető vissza. És itt a gond. Számos olyan eset van amikor te, mint megrendelő tervezel, és elkövetsz egy hibát. A szervíz csak azt szerelheti össze amit már megvettél, és nem felel a te hibádért. Ez pedig örök kibúvó és a konfiguráció tervezésére vonatkozó szakértelem minden esetben vitatható. Amint látod jogosan is. Magyarán szólva a pecsételés, ha te tervezted meg a konfigurációt semmit nem véd.

Egy esetleges jogvita esetén hamar felmerül a kérdés, mennyire szakszerű az adott konfiguráció terve, ha pedig nem az, akkor pedig a terv összeállítója (jelen esetben a vásárló felelős).

Számítógépet akkor tudsz vásárolni, ha egy üzletben akad olyan termék, ez vagy egy (minimum cikkszámmal) megnevezett, egységáron megvett egységes konfiguráció (egyetlen egységes termék) vagy a kereskedő az egyes részegységeket, az összeszerelést külön külön tünteti fel (hiszen ezek a termékek, ezeknek hirdeti meg az árát) és ezekre külön-külön vállal jótálást is. Itt az inkompatiblitás, és a túlterhelés esete ismét jelentkezik. Elkövetheti a hibát ő is, de elkövetheti a hibát a vásárló is. És valóban lehet a vásárlóra hárítani a hibát.

De lépjünk egy kicsit tovább: Ha a házban por van, és nem olyan speciális házat rendelsz aa géphez aminek a légáramlást szabályozó rendszere véd a portól, a felhasznált alkaterészek nem portúrők, akkor vitatható, hogy rendeltetésszerű-e az eszköz használata, ebben az esetben ugye az eszköz lepecsételése semmit nem véd. A por mellett a hőmérséklet, és a páratartalom is befolyásolhatja a működést.

Az égett alkatrész esetén a pillanatnyi túlfeszültség nem zárható ki, ez érkezhet az elektromos hálózat felől, vagy éppen a gép bármely más csatlakozóján. Volt-e ott túlfeszültség védelem? Egy normál otthoni használatra szánt gép túlmelegedésből eredő meghibásodása esetén megkérdőjelezhető, hogy az otthoni használat során megszokott terhelésnek volt-e kitéve az eszköz...

Ez mind olyan kérdés, ami kapcsán könnyen előfordulhat hiba, a felhasználó hibájából, anélkül, hogy a pecsét sérülne, vagy ez a felhasználóban tudatosulna. A jótálás pedig alapvetően nem véd a felhasználó (vásárló) hibájából bekövetkező események, meghibásodások esetén.

Tisztelem a fogyasztóvédelem területén lévő (feltehetőleg elsősorban jogi) ismereteidet, tapasztalatodat, és a segítő szándékot, ám azt hiszem, mindketten tudjuk, hogy a meghibásodások okainak felderítése elsősorban szakmai kérdés. A kérdés az, hogy a pecsételés kizárja-e a vásárló által tervezett konfiguráció esetében azt, hogy a meghibásodás a felhasználó hibájából következzen be.

A pecsételés valóban kizárja a leggyakoribb kifogást (szakszerűtlen szerelés, módosítás) azonban nem zárja ki azt, hogy a meghibásodást a felhasználó hibájára lehessen visszavezetni.

A dologhoz történet is kapcsolódik, akad olyan számítástechnikai bolt, ahol lehet venni számítógépet, és lehet venni alkatrészt, de ugye a szervíz az ott vett alkatrészeket ingyen beszereli, összeszereli. Kiderül az, hogy a megvehető konfigurációt alkatrészenként megvenni olcsóbb. A magyarázat pedig pont az, hogy az egyben megvásárolt termékre egyben vonatkozik a jótálás is, ez pedig a vásárlónak kedvezőbb, ellenben ennek a felvállalása, teljesítése a forgalmazó számára többletköltséget jelent. Ezt ugye nem lehet ráhárítani arra aki csak alkatrészt vesz, ha pedig a kereskedő korrekt, és a jótállás alól nem kibúvot keres, akkor bizony annak a költségét be kell építeni az árba.

Pont ezért nem igaz az alkatrészek + összeszerelés = számítógép gondolat amiről itt szó van: A részegységek árában nincs benne az egész gépre egyetlen egységként vonatkozó jótállás kockázata által jelentett többletköltség.

Márpedig ez jelentős lehet, hiszen egy teljes konfigráció (monitort is tartalmaz) esetén ugye a teljes konfigráció szállíthatósága, súlya alapján helyszíni garanciát kellhet nyújtani, ami jelentős többletköltség. Ugyanígy a kompatibilitási hibák kockázata (ha ez garanciális kérdés lesz) és számos más tényező drágítja meg az egész számítógépre nyújtott garanciát. Ezért ez csak akkor lehet érvényes, ha valóban számítógépet veszel és nem részegységet és összeszerelést.

Hogy pecsét ide, pecsét oda lehet egy hiba valóban a felhasználó ügyetlenségének a következménye akár még valóban egyetlen számítógépként megvett eszköznél is, az már csak hab a tortán és bizony ez valóban befolyásolhatja azt, valóban vonatkozik-e a jótálás egy adott hibára.

P.S. Azona táppal a környezetemben egyszer találkoztam, a feszültségingadozás amit podukált ott tönkretett egy alaplapot...
matihu
Szia FVF!
Koszonom valaszod. Elozo hozzaszolasom nagy resze Elf-nek szolt. Megertettem hogy jogilag semmi kifogasolhato nincs a bolt viselkedeseben. Nem voltam tisztaban a garancialis feltetelekkel es hogy a torvenyek ma csak komplett konfiguraciora irnak elo kotelezo jotallast. Ez az en hibam. Ami kiabrandit az az (fuggetlenul az en esetemtol) hogy ma meg lehet venni akar egy gyarilag hibas alaplapot, ami elso bekapcsolaskor meghibasodik akar egessel egyutt, es ezesetben ugrott a vasarlo penze. Pech, mondhatja akarki, en meg bosszankodom mert mast nem tehetek.
Ne haragudj ram hogy nem vagyok hajlando komplett konfiguraciot venni. smile.gif Vilag eletemben epitettem a gepeket, ritkan adodott garancialis gond, csak most nyultam bele de nagyon. Egyszeruen meg mindig ugy erzem nem eri meg tobb mint 40000-rel jobban nyulni a zsebunkbe, csak azert hogy kifogasolhatatlan garanciank legyen, es egy bonthatatlan gepunk. Meg a mostani tapasztalatokkal sem. En mar csak a beszallito joindulataban "bizom", azaz hogy a felteteles garancias termek eseteben is veszi a faradsagot es bevizsgalja. Es akkor talan kiderul valami. Ha pedig nem, akkor veszek egy uj alaplapot. De Elf utolso mondatanak hala, eloszor alaposan bevizsgaltatom a tapot is, szakemberekkel.

Igerem ha elfustol a kovetkezo alaplapom, es amiatt mar tenyleg megvaltozik a hozzaallasom szolni fogok. smile.gif Vagy ha kiderul hogy tenyleg valamit elrontottam volna... Mindenesetre azt erzem a legvaloszinubbnek hogy a beszallito anelkul hogy megnezne visszadobja, en pedig veszek egy ujat ami evekig jol fog menni. smile.gif
Udvozlettel
TheElf
(matihu @ 2004 May 23, 07:54 AM)
Ami kiabrandit az az (fuggetlenul az en esetemtol) hogy ma meg lehet venni akar egy gyarilag hibas alaplapot, ami elso bekapcsolaskor meghibasodik akar egessel egyutt, es ezesetben ugrott a vasarlo penze. Pech, mondhatja akarki, en meg bosszankodom mert mast nem tehetek.
Ne haragudj ram hogy nem vagyok hajlando komplett konfiguraciot venni. smile.gif

Ha tényleg rendszeresen építesz gépet akkor érdemes vállalkozni, és nagykerben venni, ez esetben sok szempontból más az ábra és máshogy tudod érvényesíteni a szavatosságot, vagy a gyártó és a forgalmazók által vállalt jótállást. A nagyker, amennyiben a normál hibahatáron belül van az a szám amit visszaviszel, sokszor és rendszeresen vásárolsz máshogy áll a dologhoz mint egy kisker akinél csak az alaplapot vetted mert mindent máshol veszel, és nem tudja ki vagy mi vagy, és feltételezi, hogy hibázol. A másik amit tehetsz az egyszerű: Próbálják ki a boltban az alkatrsézt. Ha gyárilag hibás, és tényleg az első bekapcs. környékén jelentkezne ilyen hiba akkor ez ott is fog jelentkezni, és nem vitatható a helyzet. Nagyon ritka az, hogy valami ilyenkor jó azután hirtelen és végleg elromlik (nem csak instabillá vállik, stb.). Természetesen, ha ez megvan akkor azonnal összeépííted és 2 napig csak teszt fut rajta. Ha ez bármi hibát talál akkor jó esélyed van arra, hogy érvényesítsd a jótállást.

Igen a szakszerűség valahol itt is kezdődik. Ha rendszeresen építesz gépet akkor nagykerben vásárolsz rendszeresen, olyan eszközöket amikkel foglalkozol, és ez egy bizonyos fokú védelemet jelent. Ha pedig nem vásárolsz ennyit? Akkor legyen időd a boltban kipróbálni az alkatrészeket. Járj el úgy, hogy az a későbbi kellemetlenségek esélyét minimalizálja. Ha ezt nem teszed meg, akkor miért kéne azt hinnie, hogy minden másban okosan és maximálisan körültekintően, óvatosan jártál el?
FVF
Kedves Elf!

Véleményem nem a sajátom több esetben, mivel nekem van annyi önkritikám, hogy nem hiszem, egyszerre vagyok kíváló villamosmérnök, élelmiszermérnök, autószerelő, jogász és informatikus. Normális ember tudja, nem érthet mindenhez még akkor sem, ha naponta találkozik minden irányú és témájú panasszal.

Minden esetben beszélgetek intézményünk különböző szakértőivel, ezáltal a kedves kérdező a legtöbb esetben FVF-es véleményt kap, nem az én magánvéleményemet.

Ennek alapján pedig egyértelmű, hogy amennyiben a szervíz összeszerel, akkor ő arra garanciát vállal. Ez így jogszerű, hiszen ha nem fogadja el a mi szakértelmünket, akkor csak ő lehet a szakértő. Ha a mi kérésünkért nem tudja vállalni a felelősséget, akkor nem adja nevét, pecsétjét rá.

Mindezek mellett persze - sajnos - elképzelhető, hogy így is elutasítják a - jogos - reklamációt. Ez a kereskedői, gyártói magatartás azonban - olvasva Mistral nevű kedves felhasználónk szösszeneteit - úgy túnik, egyelőre keményen tartja magát a honi kereskedelemben.

Arra kérlek szépen, hogy mindannyiunknak hasznos hozzászólásaidat ezért úgy tedd meg, hogy ne hatóságként szólalj meg. Néha tényleg úgy érzem, mintha nem is én dolgoznék ebben az intézményben...
TheElf
(FVF @ 2004 May 24, 08:54 AM)
Ennek alapján pedig egyértelmű, hogy amennyiben a szervíz összeszerel, akkor ő arra garanciát vállal. Ez így jogszerű, hiszen ha nem fogadja el a mi szakértelmünket, akkor csak ő lehet a szakértő. Ha a mi kérésünkért nem tudja vállalni a felelősséget, akkor nem adja nevét, pecsétjét rá.

A dologgal kapcsolatban van tapasztalatom, és megmondom őszintén a gond már ott van, hogy az ilyen összeszerelősdinél bármikor aláíratja veled, hogy a kompatibilitásra, a tápegység esetleges túlterhelésére, a konfiguráció szakszerűtlen tervezésére visszavezethető hibákért csak az általuk tervezett konfigurációk esetén vállalnak feleősséget. Természetesen fizethetsz többet és akkor nem alkatrész + összeszerelés lesz, hanem számítógép amit veszel, és amit leírtál az ettől fogva megáll. De ehhez el kell jusson oda a dolog, hogy amit vásárolsz az valóban számítógép lesz mind a számlán, mind a garancia szempontjából.

Amit leírtam abból te is látod, a két eset nem azonos kockázattal és nem azonos költségekkel jéáér a kereskedő részéről. Teljesen egyetértek abban, hogy lepecsételt számítógépet, számítógépként véve a helyzet biztonságosabb, ekkor már csak a szennyeződés, a szállítás, stb. kapcsán keletkezett kár hárítható a fogyasztóra (a szennyeződés amúgy a mobiltelefonok esetén is gyakori érv), tehát kapsz egy jelentős többletbiztonságot, de azt is tudni kell, hogy ez a forgalmazó számára többlet kockázattal és többletköltséggel jár, amit anyagi értelemben rád fog hárítani.

Erre nagyon sok lehetősége van, a legegyszerűbb az, hogy az összeszerelésnél minden tesztelést szabályosan végigcsinál, fizeted a munkadíjat, az alkatrészek egy részét visszadobja, rákényszerít érdemben a minőségi típusokra, és az óránkénti 2500 forinttal kifizettet veled minden szükséges tesztet, stb. ami az ilyen hibák elkerülésére szolgáll, és akadnak 24 órás tesztek is... Vagy egyszerűen aláíratja veled, hogy ilyen tesztelést nem kérsz és a teszteléssel kiköszöbölhető hibák esetében a felelőség a tiéd. Ebben a pillanatban már a pecsét nem sokat ér.

A márkás, vagy legalább előre megtervezett, és sorozatban készített konfigurációk amik egyben is szerepelnek az árlistán pont a jobb garanciális feltételek miatt drágábbak mint az alkatrészek összessége, az árkülönbség pedig azért csekély, mert a kompatibilitással kapcsolatos tesztelés, stb. költsége az több gép között oszlik meg.

Sok olyan eset van amikor a tanács amit adsz tényleg jó, csak a gond az, hogy ez nem működik. Ma a kereskedők egy jelentős része nem pecsételi le neked a gépet, ha pedig a kompatilibitásra, stb. visszavezethető okokat ki szeretnéd zárni akkor a tesztelést meg kell fizetni, ezzel pedig nagyon hamar ott tartasz, hogy nem éri meg. Egy 120000 forintos gépnél nem fogod a tesztelés, stb. árait kifizetni, és innen vagy bajban. A jó megoldást amúgy pont ezért a márkás konfigurációk, notebookok és egyéb hasonló eszközök jelentenék.

A dolognak két oldala van: Ha lepecsételt gépet veszel akkor az miért jó. A másik oldal pedig az, hogy a kereskedő miért nem fog ebbe belemenni, hol teremti meg a kibúvót, ha te akarsz gépet összeállítani. Illetve a kedvezőbb jótállás menni potenciális kockázattal jár amit te fizetsz ki a kereskedőnek. Innen a dolog olyan mint a biztosítás: előre fizetsz és sok ember között oszlik meg a kárt szenvedők kára, vagy utólag fizetsz, de ingyen az ilyen hibákat és ezek kizárását nem úszod meg.
FVF
Még egy utolsó hozzászólás, mert megint olyan kezd kialakulni, aminke semmi értelme. Ami tanácsot én adok, az jogalkalmazó szervezetünk által vállalható, s egyes esetekben - amennyiben a hivatal nevét ez nem sérti - adok magánvéleményt, tanácsot. Nekem ezek a lehetQségeim, Lehet emellett okoskodni, meg tapasztalatokkal szolgálni, de ez az, ami törvényes, ami jogszabályokon alapuló hozzáállás. Én csak ezt tehetem meg.

Még egyszer leírom: az, hogy valaki jogellenesen cselekszik, sajnos nem prognosztizálható, az ellen nem tudom megvédeni a fogyasztót, csak úgy, ha ide beírjuk a nevét, s oda más - akinek esze van - be nem teszi a lábát többet. Én a fogyasztókat is csak jogkövetQ magatartásra tudom felhívni, másra nem. S mivel amit mondasz - márkás drága holmik vétele - statisztikailag nem igazolható, nem ajánlom nekik ezt sem.

Középkategóriás, korrekt, ismerQs helyen vásárolt holmikkal sem sok a probléma. Nyilván van különbség két különbözQ áru között teljesítményben, mégha a magyar fogyasztó errQl sokszor nem is akar tudomást venni.

InnentQl ezt a kérdést lezártnak tekintem, vélemény(ünk)et tartom, s a többi problémával (is) szeretnék foglalkozni. Kösz.
TheElf
(FVF @ 2004 May 24, 01:45 PM)
Még egy utolsó hozzászólás, mert megint olyan kezd kialakulni, aminke semmi értelme. Ami tanácsot én adok, az jogalkalmazó szervezetünk által vállalható, s egyes esetekben - amennyiben a hivatal nevét ez nem sérti - adok magánvéleményt, tanácsot. Nekem ezek a lehetQségeim, Lehet emellett okoskodni, meg tapasztalatokkal szolgálni, de ez az, ami törvényes, ami jogszabályokon alapuló hozzáállás. Én csak ezt tehetem meg.

No akkor tőlem is egy végszó, kicsit általános lesz: Csak olyat szabad elvárni egy kereskedőtől amit az gazdaságosan és tartósan nyújtani képes. Ellenkező esetben nagy valószínűséggel csalódni fogunk. Ha feltesszük magunknak a kérdést: Mi fér bele az árrésbe, mi az amit megtehet a kereskedő, milyen híre van? Akkor alkatrészeket vásárolva sem ér csalódás. Ha nem tesszük fel, és olyan helyen vásárolunk ahol ez nem fér bele, és azt látják, a jobb garancia miatt pecsételtetnénk, stb. akkor az nem feltétlenül segít rajtunk (kifogást keresni mindig fognak, a por és setleg folyadéknyom mindig bejön telefonnál is), ellenben a számlát alaposan megdrágítja. Olcsóbb egy megbízható kereskedőnél vásárolni. Ha nincs ilyen akkor a márkás sem sokkal drágább. És ez nem csak egyes számítógépeknél, elégett chipnél, stb. van így.

A mistralt nem fogja érdekelni a lepecsételt konfig. Az eglszet egyetlen egységben veszed monitorral együtt: 10 kilónál nehezebb. Próbáld meg őket felhívni másnap, jöjjenek javítani. Lehetőleg ne túl közel a bolthoz/szervízhez. Nézd meg mi fog történni. A kereskedő ahol ismerős is évek óta vásárol és sosem volt gond a garanciális ügyintézéssel az is működik. Tájékozódni, gondolkodni, jó helyen (és egy helyen) vásárolni sokszor jobban megéri mint az ismeretlen olcsó helyen harcolni egy pecsétért.
Csaba_20
Akkor tehát azt mondjátok, ha én egy szimpla routert veszek, amit én üzemelek be (bedugom a hálózati kábeleket), akkor mivel alkatrészt vettem, így nem illet meg az a jog, hogy hibátlan terméket vehessek? Vagy ugyanígy van egy monitorral, amit csak rá kell dugni a videokártyára.

Ez így nevetséges, már ne haragudjatok. Ez a fogyasztóvédelem álláspontja szerint jogilag helytálló? Mert akkor sürgősen ki el kéne gondolkozni azon, hogy a FVF nevében vagy a fogyasztót, vagy a védelmet cserélni kéne valami másra...

Még egy érdekes kérdés:
Én egy Azona márkájú ATX tápegység megvételekor nem várhatom el, hogy az ATX szabvány szerint előírt túlfeszültség védelem megvédje az alaplapomat? (megjegyzem még számos védelem elő van írva a szabványban) Szóval ahhoz, hogy én számítógéptápot vegyek, nekem szakértőnek kell lennem márkák és tápokt terén? Na neeee....
Shia-ko
Nem kell szakértőnek legyél, ahogy a mikróban sem kell szakártő legyél, hogy vegyél egyet, de ha alkatrészenként veszed, és akarod összerakni, akkor nem árt, ha értesz hozzá, hogy pl. mekkora kondik kellenek bele, hogy egy trivialitást említsek.
A számítógép pedig kicsit bonyolultabb, még a kezelése is, nemhogy a szerelése, és ezt jó lenne, ha felfognák az emberek, persze ez már más téma. blushing.gif
zaporosec
A probléma az, - s ezt már több esetben leírtam - hogy a garancia nem terjed ki alkatrészekre. A 151/2003 korm rend szerint csak egész számítógépekre kötelezQ a jótállás. Van persze szavatosság, amelynek alapján van fél év szinte teljes körq jótállás is, illetve vállalhat a gyártó/kereskedQ magától jótállás (önkéntes jótállás).

Ezt az FVF oldalan talaltam:
Jótállás

A legégetőbb, gyakran felmerülő kérdés, hogy csak teljes konfiguráció tartozik a rendelet hatálya alá, vagy a számítógép főbb részei, perifériái is. A rendelet melléklete ugyanis 300200 00 00 (még) BTO kóddal a "számítógépeket" nevesíti kötelező jótállásos termékként. A kereskedő tehát arra hivatkozik, hogy ebben a rendeletben nincs nevesítve például a monitor, így arra nem vonatkozik az egyéves jótállási idő, hanem csupán a Ptk-ban megfogalmazott hat hónapos szavatosság.

A belföldi termékosztályozás bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 9006/1995 (SK. 4.) KSH-közlemény azonban a "számítógépeket" 3002-es fő szám alatt nevesíti. Az említett 300200 00 00-ás BTO kód a számítógépeket, ezen belül pedig a számítógép alkatrészeit és tartozékait nevesíti (300210). Ezt alapulvéve nemcsak a kompletten értékesített számítógép, hanem annak alkatrészei, egységei, perifériái is a fő BTO kód alá tartoznak, így azok vonatkozásában a jótállási kötelezettség fennáll. Fogyasztóvédelmi szempontból ezen gyakorlat helyességét támasztja alá a Gazdasági Minisztérium tavaly októberben megfogalmazott útmutatása is, miszerint a kormányrendelet mellékletében feltüntetett számítógép elnevezés alatt valamennyi számítástechnikai terméket érteni kell. Az egységes jogalkalmazás érdekében, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás során azonban érdemes lenne a jogalkotónak olyan felsorolással ellátnia a rendelet mellékletét, mely egyértelműen tartalmazná a számítástechnikai eszközök terén alkalmazható fő kódokat, illetve felsorolná azon termékeket, melyeket ki kíván venni a rendelet hatálya alól.

ha ez meg nem avult el, akkor a jotallas igenis vonatkozik a kulon vasarolt alkatreszekre is!
TheElf
(matihu @ 2004 May 21, 04:06 PM)
egybol azt feltetelezik az emberrol hogy poenbol tulfeszt kuld a sajat vadiuj alaplapjara...

Térjünk egy kicsit vissza a lényegre, mert ez a mondat itt a lényeg: Ők nem látták a géped, nem látták a tápod, nem volt a tápod bemérve, nincs szünetmentes táp, van viszont az áramszolgálltatónál áramingadozás, ami időnként elég furcsa jelenségeket produkál, nem tudni, a táp mit csinál, ha a 230 Volt először lemegy 190re (volt már ennél alacsonyabb is) majd fél óra után a +10% belefér alapon 250V körül van a feszültség, igaz egy kis tüskénél akár 260V /vagy több/ is lehet. Ez 70 voltos feszültségugrás, ami az áramszolgálltatónál belefér, nem tudni, hogy a tápod mit csinál egy ilyen esetben, nem tudni, hogy magától mennyire stabil. Azt viszont tudják, hogy hasonló okok nélkül nem nagyon szokott az alaplap megégni. A statisztika is, és jó eséllyel egy alapos vizsgállat is őket igazolja.

Ahhoz, hogy egy IC elégjen elegendő elektromos teljesítmény kell: túláram. Ezt pedig halott IC mellett is lehet ellenőrizni, hogy lehetett-e az alaplap hibája (ha stabil tápról üzemelteted akkor hol és mekkora feszültség mérhető). Ha pedig a statisztika szerint az alaplap hibája ritka, a tápegység vagy az elektromos hálózaton lévő feszültségingadozás a gyakori ok, akkor bizony komoly esély van rá, hogy itt is az lesz.

Megjegyzem, az egész pecsételés / nem pecsételés vita pont azért értelmetlen, mert a túláram részben az áramszolgálltató felelőssége, részben pedig a tiéd, ha nincs szünetmentes, és nincs túlfeszültség / túláram védelem a géped előtt. Erre a garancia nem vonatkozik. Akár van pecsét akár nincs pecsét*. Ugyanis a garancia a hibás teljesítésre szolgáll: Rossz anyagra, rossz gyártásra. A túlfeszültség nem ilyen ok. Ugyanígy nem ok a por, és nem ok számos más külső behatás sem.

Az már mellékes, hogy a legtöbb helyen az inkompatibilitásra (így a táp túlterhelésére is) visszavezethető hibákra nem adnak garanciát, ezt pedig akkor is aláírod, ha kéred az összeszerelést. A kereskedő vagy egy gyártó által tervezett és épített konfigurációk esetén persze a helyzet kedvezőbb ott van garancia amíg nem bővíted a gépet idegen alkatrésszel, vagy az ő szakszervizükön kívül.

* Kivételt jelentene, ha a tápegységed és a gép elektromos és távközlési hálózattal érintkező részei olyan módon lennének ellátva túlfeszültségvédelemmel, hogy azt te házilag nem tudod véletlenül megkerülni, de tudtommal nincs olyan konfiguráció aminek része lenne ilyen teljeskörű, garantált működésű túlfeszültség és túláramvédelem.
Csaba_20
Az első, hogy én egy ATX tápot vettem, melyről azt feltételeztem, hogy megfelel az ATX szabványnak, mely szerint 180-265 V bemeneti feszültségingadozás esetén se szabad hibás működést produkálnia, vagy meghibásodnia. Ezenkívül mivel az alaplapokat nem darabonként ellenőrzik, ezért előfordulhat bármi. Még akár az is, hogy pár nap után tönkre megy.

Egy IC elégését nem csak a túláram idézheti elő! Egy ”halott” IC mellett már nem igazán fogsz te nekem feszültséget mérni, mivel általában a leégett félvezetők többsége rövidzár. Az elektronika mai állása szerint pedig a rövidzáron nem esik feszültség. De ha bebizonyítod, hogy 0 Ohm-on tudsz olyan áramot átfolyatni, ami feszültségesést okoz, akkor pályázhatsz a Nobel-díjra is. (U = I*R, ahol R = 0) tongue.gif

Ha a garanciális feltételeket a statisztikához kötnénk, akkor már rég rossz lenne, úgyhogy egy komolyabb cég nem fog nekem statisztikával pedálozni szakmai kérdésekben. Te se tedd! Továbbá minden esetet illik egyediként kezelni, nem egy statisztika alá vonni. Ugyanúgy, ahogy nem alkotunk általános véleményt emberekről sem.

Egy szintén ATX szabványnak megfelelő tápegység esetében nem szabad, hogy a bemeneti tranziensek a kimeneten megjelenjenek. Már csak azért sem, mert alapból be kéne legyen építve túlfeszültség és túláram védelem a kimeneten.

Ugyanakkor sajnos manapság tényleg az a gyakorlat, amit leírtál. Szakmailag megalapozatlan statisztikus ítélkezés folyik. Számomra továbbra se elfogadható az az álláspont, hogyha én csak egy részegységet veszek a gépembe, akkor nem illet meg a jótállás.
TheElf
(Csaba_20 @ 2004 May 26, 04:12 PM)
Az első, hogy én egy ATX tápot vettem, melyről azt feltételeztem, hogy megfelel az ATX szabványnak, mely szerint 180-265 V bemeneti feszültségingadozás esetén se szabad hibás működést produkálnia, vagy meghibásodnia. Ezenkívül mivel az alaplapokat nem darabonként ellenőrzik, ezért előfordulhat bármi. Még akár az is, hogy pár nap után tönkre megy.

Egy IC elégését nem csak a túláram idézheti elő! Egy ”halott” IC mellett már nem igazán fogsz te nekem feszültséget mérni, mivel általában a leégett félvezetők többsége rövidzár. Az elektronika mai állása szerint pedig a rövidzáron nem esik feszültség. De ha bebizonyítod, hogy 0 Ohm-on tudsz olyan áramot átfolyatni, ami feszültségesést okoz, akkor pályázhatsz a Nobel-díjra is. (U = I*R, ahol R = 0) tongue.gif

Ha a garanciális feltételeket a statisztikához kötnénk, akkor már rég rossz lenne, úgyhogy egy komolyabb cég nem fog nekem statisztikával pedálozni szakmai kérdésekben. Te se tedd! Továbbá minden esetet illik egyediként kezelni, nem egy statisztika alá vonni. Ugyanúgy, ahogy nem alkotunk általános véleményt emberekről sem.

Egy szintén ATX szabványnak megfelelő tápegység esetében nem szabad, hogy a bemeneti tranziensek a kimeneten megjelenjenek. Már csak azért sem, mert alapból be kéne legyen építve túlfeszültség és túláram védelem a kimeneten.

Ugyanakkor sajnos manapság tényleg az a gyakorlat, amit leírtál. Szakmailag megalapozatlan statisztikus ítélkezés folyik. Számomra továbbra se elfogadható az az álláspont, hogyha én csak egy részegységet veszek a gépembe, akkor nem illet meg a jótállás.

Elméletileg az adott elégett ICt kivehetik, igaz az ICt javítás céljából nem lehet cserélgetni, ellenben laboratóriumban vizsgállatok céljából van rá esély. Ez az alaplap összes többi részegységéről eldönti, hogy okozhatta-e a gondot. Tudom, mi van akkor ha pont az adott IC volt a hiba oka, no ekkor lehet tovább vitatkozni, vagy a táp és a többi részegység bemérése után kizárásos alapon... De "brand" tápok mellett. Amúgy az ATX szabvány nem betartásában igazad van.

De tudod az áramszolgálltató nem mindig marad a 180V és 265V közötti feszültségtartományban sem.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.