Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Autó
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Egyéb termékekkel kapcsolatos problémák
mogika
Tisztelt Fogyasztóvédelem!

Életem első új autóját rendeltem meg a közelmúltban. A szerződésen a szállítási határidőt 6-12 hétben határozták meg. Az autó a 8.hétre meg is érkezett, ám a mai napig nem vehettem át, mert a papírjait intézik, ez pedig azt jelenti, hogy a 12. hét is elmúlt. A szerződésben azt írták le, hogy az eladó a gyár miatti késedelemért nem felelős. Ez azt jelenti, hogy ha a márkakereskedő miatt történik a késedelmes átadás, akkor igényt tarthatok valamiféle kártérítésre? A kereskedő a hivatalokkal példálózik, hogy miattuk nem tudja leszállítani az autót.
A másik problémám, hogy amikor megtekintettem a leszállított autót a márkakereskedőnél a kereskedőhöz történő szállítás másnapján a km-óra 34 km mutatott. A kérdésemre, hogy miért van "ennyi" egy új autóba, azt a választ adták, hogy a gyárban tesztelték, szállítójárműre álltak fel-le. Egy hét múlva ismét megnéztem az autót az óra 38 km-en állt. A márkakereskedő a szállítótól történő átvételnél a km-óra állását is regisztrálja, azaz a kereskedésbe történő érkezéskori km-óra állás a kereskedőnél megvan. Indokolt-e ekkora különbség a km-óra állásában, úgy, hogy az autón semmit sem dolgoztak? Az OK, hogy a szervízbe a műszaki vizsga miatt le- és felállnak (cca. 200 m), de ekkora különbséget nem tudok elfogadni. Van-e valamilyen rendelkezés arról, hogy mennyi km indokolt, mivel nem használt autót akarok megvenni!

Válaszát előre is köszönöm!
FVF
Nincsen ilyen rendelkezés. Persze megteheti, hogy az autót erre való indokkal nem veszi át, csak ismét várni kellene ugyebár.

Több jogszabály is egyértelműen megfogalmazza, hogy a kereskedőnek a fogyasztó felé való kötelezettségeire nem hathat a kereskedőnek a gyártóval/egyéb üzleti partnereivel való viszonya. Amennyiben egy szerződésben ilyet mégis kikötnek, az semmis.
Erre nyugodtan hivatkozhat, de a vélt/valós igazat csak bíróság tudja megítélni. Természetesen egyértelmű, hogy a jogaival ilyen szinten tisztában lévő fogyasztó adott esetben árkedvezményt csikarhat ki a kereskedőtől.
Amennyiben erre nem hajlandó, meg lehet tagadni a gépjármű átvételt.

Sok sikert!
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.