Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Új Előfizetők Előnyben
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Vezetékes és mobil szolgáltatók
1soproni
Teljesen természetes és törvénybeillő dolog az, hogy régi, x éve hűséges előfizetőknek ezrekkel, tízezrekkel többet kell fizetniük havonta ugyanazért a szolgáltatásért, mint egy új előfizetőnek? (Nem beszélve arról, hogy új előfizetőt nem egyszer csalogatnak ajándék dvd lejátszóval, telefonnal, stb.)
Több helyen előfordul ilyen, hogy megkötök egy szerződést, fizetem éveken keresztül, és már rég a dupláját fizetem annak, mint amennyit manapság ér a szolgáltatás. Ez nem sérti a fogyasztók érdekét? Ez jó a fogyasztónak?
Pjotr
Amikor megkötötted, akkor jó volt nem?
Senki nem kényszerített rá.
Ha nem tetszik mond fel és köss egy újat.
1soproni
Ha átvertek a boltban, akkor meg legközelebb menjek másikba... Így is fel lehet fogni.
pl nem tartom nagyon etikusnak, hogy 4-5 év hűséges fizetés után 15000 forinttal többet fizessek, mint egy új előfizető. Hűségnyilatkozat persze max 2 év volt. És ha 1 napot kések a havidíj befizetésével, akkor a következő havin már számolják a kédeselmi díjat.
Persze azóta már váltottam szolgáltatót, mert így nem havi 15000-et takarítok meg, hanem közel harmincezret.
asdf
Akkor meg hol a problema? wink.gif
Kenderice
(1soproni @ 2007.02.11, 19:28) *

Ha átvertek a boltban, akkor meg legközelebb menjek másikba...
...

Például ahol én lakok, csak egy szolgáltató van. Akkor én milyen "másik boltba" menjek át? Nálunk is ez a helyzet az új előfizetőkkel...
1soproni
(asdf @ 2007.02.11, 20:22) *

Akkor meg hol a problema? wink.gif

A fejemben, mert azt hittem ez egy színvonalas fórum segítőkész emberekkel.
TheElf
kenderice: Lemondod, kötsz egy újat.
Díjcsomagot módosítasz egy új akciós díjcsomagba (esetleg aláírva még 2 évet)...
Ariadne
Ez nem mindig lehetséges, lásd netelőfizetések, ahol csak az az új előfizető, akinek a vonalán x hónapja nem volt net... Nem tudom, most is vannak-e ilyenek, régebben voltak legalábbis.
1soproni
(TheElf @ 2007.02.11, 21:12) *

kenderice: Lemondod, kötsz egy újat.

3 hónap eltelte után. Ugyanis pl adsl-nél csak akkor számítasz új előfizetőnek, ha előtte azon a számon 3 hónapon belül nem volt adsl.
TheElf
1soproni: Vezetékes számot használod másra?

Kérsz egy második vonalat.
Kérsz rá új előfizetőként ADSLt.
Régi vonal + régi ADSL lemond.

A szerelés az bónusz teher nekik smile.gif T-Com területen nincs szükség ilyen trükkökre, olcsóbb is a szolgáltatás, stb. ahol meg van ott meg el lehet ezt is játszani.
1soproni
Az adsl példa csak egy volt a sok közül.
Mondhatnám a chello szogláltatáshoz járó ingyen dvd, ingyen nyomtató akciókat is. Vagy szinte bármit. Úgy vettem észre minden cégnél az az üzletpolitika lényege, hogy új előfizetőket szerezzenek, de a régiek megtartására ne nagyon törekedjenek.

Szerk: az adsl-es felvetés pontosításához hozzátenném: 5éve tartó 1 megás internet-előfizetést szerettem volna emelni 6 megásra. Erre mondtak havi 50000-et. Új előfizetőnek ugyanott havi 35000. Szolgáltatót váltottam (akkor) havi 20000-re. Ennyit arról, hogy módosítok egy másik csomagra...
TheElf
Általában meg lehet szerezni ezeket az akciós ajándékokat, DE egy meglévő előfizetőt elsősorban a minőséggel lehet megtartani, egy új előfizető akinek eddig nem ért annyit a szolgáltatás amennyiért megkaphatta volna viszont a zsebén keresztül nyerhető meg leginkább. Persze ettől még nem kell kitolni a régi előfizetőkkel.

A net áránál: Mindig jelezd, ha kell új hűségszerződést kötsz, ha válthatsz csomagot, kaphatsz ajándékot, akciós árat...
asdf
(Kenderice @ 2007.02.11, 20:33) *

Például ahol én lakok, csak egy szolgáltató van. Akkor én milyen "másik boltba" menjek át? Nálunk is ez a helyzet az új előfizetőkkel...

Na jo, de volt olyan akcio is, hogy regi elofizetoknek. Igy a fene tudja milyen telefonos dijcsomag+adsl komboval kellemes megtakaritas volt elerheto a hagyomanyos telefonvonal+adsl-hez kepest es ha a huseg fele lejart, mar bele is lehetett ugrani. En meg is tettem biggrin.gif. Mas kerdes, hogy az utobbi honapokban valoban nem volt regi elofizetoknek akcio. Es tudom, sokat nem oszt vagy szoroz, de kettobol lehet valasztani, van mar t-online is wink.gif
Amugy tenyleg lol az egesz, biztositoknal is van ilyen, hogy ha ugyananal a cegnel felmondod es ujrakotod, jobban jossz ki.
1soproni
Szóval nincs mit tenni, bele kell nyugodni abba, hogy ugyanazért a szolgáltatásért többet kell fizetnem mint egy újjoncnak?! Azt persze megértem, hogy ha aláírom a szerződést 2 évre, akkor 2 évig annyit fizetek. De hogy automatán folytatódik utána is ugyanannyival, azt furcsállom. Hát akkor ez van. Résen kell lenni, figyelni kell a lejárati időt és futkozni a szolgáltatók között...

Kicsit hasonló egy másik történet. Kártyás előfizetést váltasz előfizetésesre egy mobilszolgáltatónál azért fizetned kell. Ha másik szolgáltatótól hurcolod át a számodat, akkor nem huh.gif
asdf
(1soproni @ 2007.02.11, 21:47) *

Kicsit hasonló egy másik történet. Kártyás előfizetést váltasz előfizetésesre egy mobilszolgáltatónál azért fizetned kell. Ha másik szolgáltatótól hurcolod át a számodat, akkor nem huh.gif

Ha ez tenyleg igy van, akkor az elelmes magyar ilyenkor A szolgaltatotol athordozza B szolgaltatohoz a szamat, majd 1 honap mulva meg vissza A-hoz ingyenesen smile.gif
narciska
(1soproni @ 2007.02.11, 21:47) *

Szóval nincs mit tenni, bele kell nyugodni abba, hogy ugyanazért a szolgáltatásért többet kell fizetnem mint egy újjoncnak?! Azt persze megértem, hogy ha aláírom a szerződést 2 évre, akkor 2 évig annyit fizetek. De hogy automatán folytatódik utána is ugyanannyival, azt furcsállom. Hát akkor ez van. Résen kell lenni, figyelni kell a lejárati időt és futkozni a szolgáltatók között...

Szám hurcolásért éppen nem kell fizetned, csak vehetsz egy másik telefont a másik szolgáltatóhoz...

Egyébként én is a nettel vagyok patt helyzetben. Nincs kedvem 3 hónapig nélkülözni, csak azért, hogy új ADSL előfizető lehessek! Nálunk - legalábbis amiket néztem - a szolgáltató váltás is díjba kerül, és ha még csomagot is akarok váltani akkor az még díjba kerül.
Fidi
Na ez nekem is magas...

Mért kell nekem szívni azért mert rám kényszerítenek 1 vagy 2év hűségnyilatkozatot??
Az én elgondolásom szerint a hűségnyilatkozat az, hogy én 1 vagy 2 évig hűséges fogyasztója leszek egy szolgáltatónak.. Igaz ő ezt úgy díjazza, hogy pár száz forinttal alacsonyabban adja az akkor aktuális lista árból.. NA de ezért azt kapja, hogy nekem eszem ágába nem fog jutni, hogy addig más szolgáltatóhoz átlépek..

Az szolgáltatónak mi az elképzelése?? Ezt csak tapasztalni tudom..
Kirakom a csomagokat.. Persze olyan nem is szerepel, hogy hűségnyilatkozat nélkül.. A fogyasztó előfizet... az hűségnyilatkozatban szereplő 1 vagy 2 éves árak pedig addig élnek míg lenem jár a hűségnyilatkozata...

Na de nézünk mi van ami engem kicsit kiakasztott.. Minden Netszolgáltató hatalmas sávszélesítésbe kezdett.. Van olyan szolgáltató aki figyelembe veszi az előfizetőit.. van aki szó szerint lese bangin.gif

Az én szolgáltatóm ilyen... Kérdem én ez rossz üzletpolitika csupán vagy a fogyasztó kizsákmányolása???
És itt a két példa..
A mostani árak a Dunawebnél (nettó árak és itt sincs olyan lehetőség, hogy hűségnyilatkozat nélkül:)
http://www.dunaweb.hu/index.php?page=vacktvcsomag

Magán KTV 512 512/64 1 év 4.166 Ft
Magán KTV 512 512/64 2 év 4.000 Ft
Magán KTV 1024 1024/128 1 év 4.833 Ft
Magán KTV 1024 1024/128 2 év 4.666 Ft
Magán KTV 3072 3072/384 1 év 6.250 Ft
Magán KTV 3072 3072/384 2 év 6.000 Ft

Most jöjjön az amit nekem kéne fizetnem:

Az Ön határozott tartamú szerződése 2007.10.13-án jár le, utána lesz lehetősége újabb szerződést kötni az aktuális árakon.
Csomagváltásra lehetősége van, de az áraink egyedi díjkalkulációval kerültek meghatározásra.
Az 1024/128 kbps csomag havi előfizetési díja 6,416,-Ft + Áfa (7,699,-Ft), a 3072/384 kbps csomag havi előfizetési díja 7,750,-Ft + Áfa (9,300,-Ft) lenne. A szerződés tartama nem változik.

Amennyiben fenti díjakat elfogadja, ill. kiválasztja, melyik csomagot szeretné, kérem, egy e-mailben jelezzen.

Üdvözlettel:
DunaWeb Kft.
ügyfélszolgálat

Szóval nem kevés az a különbség ami a jelenlegi árak és a régi előfizetői áraknak meg van szabva...

Pjotr
Nem értem hol a probléma?
Várhattál volna egy évet és akkor olcsóbban kaptad volna meg..
Majd amikor lejár, akkor válthatsz.
toreki
Ha meg nem hosszabbodik a szerződés automatikusan, ha nem mondod le időben. sad.gif
TheElf
fidi: Ennél ez egy kicsit bonyolultabb sajnos. A hálózat eszközök amikre szükség van a netezéshez bizony pénzbe kerülnek, sőt a neked nyújtott tárhely (e-mail és web) is költségekkel jár, az akkori akció egyéb költségei (mit lehet nyerni, stb) is adottak, sőt az is, hogy akkor mennyibe került hozzád kiküldeni a szerelőt, hogy legyen neted. Sok ilyen költség van.

Ezeket akkor, és akkori áron fizették ki, amikor te megrendelted a netet. Sőt, az is akkor dőlt el, mennyi időnként volt megrendelés, tehát az értékesítőre vonatkozó bérköltség mekkora részét fizeted te. Sok ilyen költség van.

Ha hűségszerződést kötsz az azt jelenti: nem kell kockázatot vállalni, nem kell rövid távon beszedni (létesítési díjak, az akciós csomagnál jóval komolyabb havidíj, stb. mellett) mert te vállalod, hogy ezt egy hosszabb időre elosztva kedvező áron fizeted meg. Te is jól jársz (olcsóbb), ők is jól járnak (állandó előfizető szám, jobban lehet a fejlesztéseket, stb. tervezni) ha elfogadható minőségben szolgáltatnak.

Namost: Attól, hogy ma olcsbb a hálózai eszköz, sőt a szerelő munkája sem kerül egy létesítésnél annyiba, stb. az az összeg amit a te neted kapcsán kifizettek, és amit te a hűségnyilatkozat alatt részletekben megfizetsz (a csomag árába beépítve) az nem változik varázsütésre, így az újabb akciókból való kimaradás érthető.
Pjotr
Ilyen jól összeszedett okok után amit én írtam az csak sima bunkóságnak tűnik, de ott van az igazság amit Thelf írt!
Fidi
(TheElf @ 2007.04.02, 01:16) *

fidi: Ennél ez egy kicsit bonyolultabb sajnos. A hálózat eszközök amikre szükség van a netezéshez bizony pénzbe kerülnek, sőt a neked nyújtott tárhely (e-mail és web) is költségekkel jár, az akkori akció egyéb költségei (mit lehet nyerni, stb) is adottak, sőt az is, hogy akkor mennyibe került hozzád kiküldeni a szerelőt, hogy legyen neted. Sok ilyen költség van.

NYa ezt mind értem is...

Ezeket akkor, és akkori áron fizették ki, amikor te megrendelted a netet. Sőt, az is akkor dőlt el, mennyi időnként volt megrendelés, tehát az értékesítőre vonatkozó bérköltség mekkora részét fizeted te. Sok ilyen költség van.

Nya itt már nem érthető.. akkor még mindig a 2 évvel ezelőtti díjakat fizetem???

Ha hűségszerződést kötsz az azt jelenti: nem kell kockázatot vállalni, nem kell rövid távon beszedni (létesítési díjak, az akciós csomagnál jóval komolyabb havidíj, stb. mellett) mert te vállalod, hogy ezt egy hosszabb időre elosztva kedvező áron fizeted meg. Te is jól jársz (olcsóbb), ők is jól járnak (állandó előfizető szám, jobban lehet a fejlesztéseket, stb. tervezni) ha elfogadható minőségben szolgáltatnak.

Namost: Attól, hogy ma olcsbb a hálózai eszköz, sőt a szerelő munkája sem kerül egy létesítésnél annyiba, stb. az az összeg amit a te neted kapcsán kifizettek, és amit te a hűségnyilatkozat alatt részletekben megfizetsz (a csomag árába beépítve) az nem változik varázsütésre, így az újabb akciókból való kimaradás érthető.

Én nem értem.. Mért jó ekkora megkülőnbőztetést tenni régi és új elő fizető kőzt.. ez olyan baromira megalázó.. Egy biztos az élebe nem kőtők tőbb hüségnyilatkozatot.. azt tervezenek csak:P

(Pjotr @ 2007.04.01, 20:10) *

Nem értem hol a probléma?
Várhattál volna egy évet és akkor olcsóbban kaptad volna meg..
Majd amikor lejár, akkor válthatsz.

A problémám ott van, hogy ha hüség nyilatkozaton belül akarok csomagot váltani akkor mért ,még mindig a 2 évvel ezelőtti árakat nézik??
HA minden évbe arra várnék mikor jár le a hüségnyilatkozatom hát értelmes dolog lenne.. akkor ugy kéne időzitenem a hűségnyilatkozatott, hogy mindig az év elejére essen, hogy minden csomag emelésbe benne legyek?... HOGY VÉGRE NEKEM IS JÓ LEGYEN? biggrin.gif
Captain Crash
Ameddig nem az a cél, hogy téged megtartsanak hanem, hogy minél több új előfizetőt szerezzenek, addig nem neked lesz kedvezőbb a szolgáltatás, hanem az új előfizetőknek.
toreki
Ráadásul azért tudnak megtartani, mert ha lemondod a szolgáltatást, csak 3 hónap múlva számítasz megint új ügyfélnek.
Captain Crash
Azért nem foglalkoznak a meglévő ügyfelekkel, mert tudják, hogy olyan feltételeket írtak a szerződésbe, hogy neked még véletlenül se érje meg felmondani a szerződést.
Fidi
NYa gratúlálok.. ez aztán üzlet politika biggrin.gif
Hajrá fejlődő imformatikai társadalom:D
Igy aztán max megutáltatják az emberekkel az internetet..
toreki
Az internetet nem tudják megutáltatni, csak magukat. smile.gif
Csaba_20
Azt hiszem ez némileg témába vág, ezért belinkelem ide: http://www.nhh.org.hu/?id=hir&cid=1954
asdf
Ide vonatkozo story, hogy tvnet kuldott levelet, hogy a husegido utani anyamkinja valtozik, es az eddigi 9.2+afas -igaz, cegkent egyeni biggrin.gif- elofizunk mostantol 15+afa lesz. Megkoszontuk a reszvetelt, es behuztunk egy csemballot havi brutto 8-ert smile.gif (erdekes modon upc-nel nincsenek arban megkulonboztetve a ceges- es a maganelofizetok, t-mataveknal igen, nyilvan a cegek jobban koptatjak a rezdrotot...)
rolcsi
Elolvastam az ide vonatkozó bejegyzéseket, és azon gondolkodom, hogy vajon képes-e az ilyen szemléletű eszmecsere bármiben is védeni engem, mint fogyasztót. Tegyünk egy próbát.

Egy éve kötöttem egy éves hűségnyilatkozattal a T-Online-nál Kábelnet start plusz csomagra szerződést.
Havi 5900 Ft. Most azt szeretnék, hogy egy régi árat fizessek továbbra is.

1. észrevétel: az infrastruktúrafejlesztésre szánt összegnek a hűségidő alatt kell megtérülnie, addig köti mindkét félt a szerződés a szerződéskötéskor meghatározott tarifa és szolgáltatási minőség. Ezután miért ne lenne jogom az újbelépőkkel azonos feltételekkel szerződni? Hiszen ehhez (sőt egy szimpla csomagmódosításhoz is) újabb egy év hűségny-t kell aláírnom, vagyis infrastruktúrafejlesztés nélkül fixen behajthatják rajtam annak az árát. (hiszen az újbelépők fejlesztési költségét ugyanezen feltételek mellett fizettetik ki)

2. A Belép(tet)ésnek van ugyan költsége, a fenntartásnak viszont minimális. A T-Online a kedvezményes ár mellett sem jár rosszul. Egy év múlva. Utána ne kelljen már nekem magas áron fizetnem a szolgáltatást.

3. Ha én egy szolgáltatást lemondok (megszűnik a jogviszony), akkor a velem kapcsolatos minden információt kötelesek törölni, így nem értem, hogyan szabhatak olyan feltételt, hogy "legalább 3 hónapja nem álltam szerződésben". Honnan tudhatnák ellenőrizni, ha szabályosan járnak el? Egyáltalán szabad-e ilyen kritériumokat megadni.

4. Ha egy szolgálatás ára nő, akkor a régieknek is nő és a felhasználók fizetési kötelezettségei egységesednek egy-egy kedvezmény lejártával. Itt nem ez történik! Itt örökre többet kell fizetned. Ez nem fair.

5. Megszabják, hogy hány gépet lehet a rendszerre kötni. Egyet. Én egyet kötök rá, a többit már arra az egyre kötöm. Van ezzel bármi probléma. Mi számít "gépnek" egy router, egy PC, egy telefon (JÁVÁS!!!), egy digitális kamera???

Itt valóban a régi felhasználók negatív diszkriminációjáról van szó. Valaki védjen meg, kéremszépen.

Tisztelettel,
Roland

Ui.: fvf hol van két hónapja? Az akció csak 3 hónapig tart...

asdf
Na en is lassan amugy egy hasonloba fogok belefutni sad.gif Anno nalunk voltak akciok, hogy kulon az ujaknak, es kulon a jelenlegi ugyfeleknek. Mindemellett volt az aszf-ben havidij huseg nelkulire, 1 ev husegesre, 2 ev husegesre. Tehat -az en ertelmezesemben- akar volt akcio, akar nem, huseg lejarta utan mondhattam azt, hogy na akkor en alairnek ujabb egy evet, es kerem az aszf szerinti havidijat. Na, edesdragakedves kavzimonopolizalo alaphalozati szolgaltatom ettol vagott most el minket, szepen kikerult minden ilyen az aszf-bol, mar csak huseg nelkuli havidij van benne, meg hogy huseg lejarta utan automatikusan a huseg nelkuli dijak lepnek ervenybe. Ergo jelenlegi 1280/256-omat a frissen becsabitottak havi 5750-ert megkapjak, nekem meg 7670 lenne majd. Ami azert ekkora savszel melle enyhen vicc kategoria. Meg van ugy 1-2 honapom, majd alaposan utanaerdeklodom, hogy mi a palya...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.