Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Termék Módosítása
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Egyéb termékekkel kapcsolatos problémák
Blade
Sziasztok,

Az érdekelne, hogy elvesztem-e a garanciát, ha mondjuk átfestem az USB kulcsomat? ph34r.gif
Még nem tettem ilyet, de vajon mi vonatkozik erre?
És ha csak ráírtam valamit alkoholos filccel?
Ez egy kozmetikai módosítás, de pl. mi van akkor, ha lecseréltem a hűtőventillátort
a videókártyámon? (És nem volt elég eszem, hogy visszarakjam az eredetit, mielőtt visszaviszem...)
Ariadne
Ha átfested a kulcsot, akkor a borításának a színhibájáért már nem reklamálhatsz, de ha belsőleg elromlik, azért igen.

A videókártya már nehezebb dolog, de elvileg ha nem tudja bizonyítani jótállás alatt, hogy kifejezetten azért romlott el, mert kicserélted a hűtőt, akkor köteles javítani/cserélni/pénzt visszaadni. Szerintem.
asdf
A festessel azert finoman, var par /am igen kevesszamu/ pendrive, aminek oldalan/akarhol lezergravirozva van a gyari szam, ha lefested, azonosithatatlan lesz a temek wink.gif
Ariadne
(asdf @ 2007.03.10, 12:35) *

A festessel azert finoman, var par /am igen kevesszamu/ pendrive, aminek oldalan/akarhol lezergravirozva van a gyari szam, ha lefested, azonosithatatlan lesz a temek wink.gif

Uff. blink.gif
Captain Crash
(Blade @ 2007.03.10, 12:08) *
(És nem volt elég eszem, hogy visszarakjam az eredetit, mielőtt visszaviszem...)
Nem trükközni kell, hanem, ha már lecserélted, akkor felvállalni, hogy akár az is lehet a hiba oka. Tehát a "nem volt elég eszem" helyett inkább a "nem akartam csalni" kifejezést kellene használni, mert annak sokkal több esze van, aki jogszerűen jár el, mint annak, aki nem. Szerintem. smile.gif
Ariadne
(Captain Crash @ 2007.03.10, 14:16) *

(És nem volt elég eszem, hogy visszarakjam az eredetit, mielőtt visszaviszem...)
Nem trükközni kell, hanem, ha már lecserélted, akkor felvállalni, hogy akár az is lehet a hiba oka. Tehát a "nem volt elég eszem" helyett inkább a "nem akartam csalni" kifejezést kellene használni, mert annak sokkal több esze van, aki jogszerűen jár el, mint annak, aki nem. Szerintem. smile.gif

Most tényleg muszáj itt ilyenen szőrözni?!
Captain Crash
Tudom, hogy neked mostanában semmi sem megfelelő, amit mondok, de attól még ezt kívántam hozzáfűzni. Ezt vagy el tudod fogadni, vagy nem.
Ariadne
Én csak attól tartok, hogy a folyamatos (szerintem) kötözködéssel esetleg "elijeszted" Blade-et például. A másik topikban is folyó stílusú vitákkal én is sokszor úgy vagyok, hogy miattuk a fórumtól is elmegy a kedvem egy időre. Viszont szeretném, hogy minél többen legyünk itt, és konkrétan Blade nagyon jókat írt eddig is, pl. a monitorokról nagyon jó összefoglalót, szóval ne üldözd el, kérlek... rolleyes.gif
Captain Crash
Blade szerintem nem attól függően szól hozzá, hogy a véleményemmel egyetért vagy sem, hanem elmondja a saját véleményét.
Az ő véleménye ugyanolyan fontos, amennyire bárkié, aki hozzá kíván szólni. Így a tied is, övé is, bárkié. Miután én ezt így gondolom, ezért én is akkor és azt fogok hozzászólni, amit én jónak látok. Ahogy teszed azt te is.
Akkor is így fogok tenni, ha neked nem tetszik, vagy másnak nem tetszik a véleményem.

Az elüldözésről pedig az a véleményem, hogy ugyanúgy varrhatnám a nyakadba, ahogy te varrtad az imént az enyimbe. De mivel én nem teszem, eddig sem tettem, így kérlek te se folytasd az ilyen megnyilvánulásokat, kérlek!
Csaba_20
Ariadne: Azzal, hogy nem használod a belső levelezőrendszert és nem adtál meg e-mail elérhetőséget se, kizárod annak a lehetőségét, hogy fórumon kívül írják le mások számodra a véleményüket. Így amennyiben reagálni szeretnének a hozzászólásaidra, vagy téged megszólítani, akkor valamelyik topicban kell megtegyék.

Sziasztok,

Az érdekelne, hogy elvesztem-e a garanciát, ha mondjuk átfestem az USB kulcsomat? ph34r.gif
Még nem tettem ilyet, de vajon mi vonatkozik erre?
És ha csak ráírtam valamit alkoholos filccel?
Ez egy kozmetikai módosítás, de pl. mi van akkor, ha lecseréltem a hűtőventillátort
a videókártyámon? (És nem volt elég eszem, hogy visszarakjam az eredetit, mielőtt visszaviszem...)

Ha kicseréled visszavétel előtt az eredetire és nem látszódik a csere, elképzelhető, hogy a forgalmazó megadja a jótállást akkor is, ha nagy valószínűséggel az elégtelen hűtés okozta a problémát.
Ha nem cseréled ki, akkor még nem találkoztam olyan kereskedővel, aki ne egyből a "jótállás elvesztését" kiabálná. Ilyen esetben persze jogi úton lehet csak érvényesíteni a jótállási igényt. Ekkor jön az, hogy ha nem tudja bebizonyítani, hogy a csere miatt ment tönkre a termék, akkor nagy valószínűséggel a bíróság kötelezni fogja a jótállási igény teljesítésére.

Szerintem amúgy a helyes magatartás az lenne, amit Captain írt. De ehhez persze a forgalmazók szemléletváltására is szükség lenne ahhoz,hogy ne bírósági úthoz vezessen szinte minden ilyen eset.
Blade
(Csaba_20 @ 2007.03.10, 16:46) *

Ha kicseréled visszavétel előtt az eredetire és nem látszódik a csere, elképzelhető, hogy a forgalmazó megadja a jótállást akkor is, ha nagy valószínűséggel az elégtelen hűtés okozta a problémát.
Ha nem cseréled ki, akkor még nem találkoztam olyan kereskedővel, aki ne egyből a "jótállás elvesztését" kiabálná. Ilyen esetben persze jogi úton lehet csak érvényesíteni a jótállási igényt. Ekkor jön az, hogy ha nem tudja bebizonyítani, hogy a csere miatt ment tönkre a termék, akkor nagy valószínűséggel a bíróság kötelezni fogja a jótállási igény teljesítésére.

Szerintem amúgy a helyes magatartás az lenne, amit Captain írt. De ehhez persze a forgalmazók szemléletváltására is szükség lenne ahhoz,hogy ne bírósági úthoz vezessen szinte minden ilyen eset.

Igen, igazából azért szoktuk lecserélni a hűtőt a videókártyákon, hogy ne menjen tönkre a 60000 forintos videokártya a 200 forintos gagyi ventillátor miatt. :-)
Persze a forgalmazó helyében én is szkeptikus lennék, hogy mi okozta a hibát, ha a felhasználó hozzányúlt a kártyához: ha nem megfelelően rakom fel a ventillátort, nem rakok rá szilikonzsírt, az okozhat problémákat.
Az, hogy visszaraknám-e az eredeti hűtőt, az attól is függ, mennyire vagyok jóban a bolttal... ahol most szoktam vásárolni, ott nem lenne erre szükség (ők maguk raknák vissza az eredetit, mielőtt visszaküldik a nagykernek...), de egy vadidegen helyen valszeg visszaraknám az eredetit, "a félreértések elkerülése végett". Ezt értelmezze elkölcsileg mindenki a saját ízlése szerint, az enyémbe belefér.
Egyébként az USB kulcsot készülök lefesteni, és előtte meg fogom kérdezni a boltot, hogy mit szólnak hozzá... ugyanis 3 év garanciát kaptam rá, külön a kedvemért megkeresték a nagyker feltételeit...
ugyan nem egy nagy érték (5500 bruttó volt a 2G-s), de 3 év alatt jó esélye van a memória meghibásodásának, mivel állandóan használom.
Majd írok még a megbízhatósági tapasztalataimról, de most rohannom kell. crybaby.gif
Captain Crash
Szerintem az, hogy egy terméken olyan beavatkozás kell történjen, amely nélkül a termék meghibásodhat a termék forgalmazóját terhelő felelősség, hiszen ő azért jótállni köteles, hogy ilyen nem fordulhasson elő. Ha- és amennyiben a terméken végzett beavatkozás nem lehet a meghibásodás oka, úgy ez a kötelezettsége a kereskedőnek továbbra is fennáll. Természetesen bizonyítási teher miatt neki kell bizonyítani, hogy a beavatkozás okozhatta-e a meghibásodást.
Tehát bármilyen elvégzett beavatkozás, melyet a saját szakmai véleményed alapján úgy itélsz meg, hogy szükséges, akkor azért fel kell vállalni azt is, hogy a tevékenységed egyébként lehet, hogy mentesíti a kötelezettet a jótállási kötelezettségének teljesítése alól, ha az adott hiba tekintetében bizonyítja, hogy a tevékenységed a hiba oka.

Ezért írtam, hogy csupán, hogy a "nem volt elég eszem, hogy visszarakjam az eredetit" nem megfelelő hozzáállás, hiszen a tevékenységedért ebben az esetben nem vállalnád fel a felelősséget.

Kétségtelen, hogy a kereskedői mentalitás sem olyan, amilyennek lennie kell, de azt hiszem ettől függetlenül a fogyasztónak jogszerűen kell eljárnia. smile.gif
Amúgy várom a fejleményeket az USB kulcsot illetően.
toreki
Kíváncsi vagyok, mikor jutnak el a vga gyártók oda, hogy az 50-100ezres kártyákra is tegyenek 200Ftos hővédelmet, mint a procikba. Hány vga kártyának kell megfőnie...
Pjotr
Captain, a baj ott van, hogy akik cserélgetik a kártyán a hűtést azok nagy része azért teszi mert túl akarja húzni.
Szerintem az ilyen tapasztalatok miatt szívnak azok akik pl. csak szimplán csendes gépet szeretnének és ezért cserélték a ventilátort és valóban gyártási hiba miatt megy tönkre...
Az egyetlen megoldás az, ha ahol vetted a kártyát meg a ventilátort ott rakatod össze, de az mivel pénzbe kerül nem választják az emberek.

Captain Crash
(Pjotr @ 2007.03.23, 08:11) *

Captain, a baj ott van, hogy akik cserélgetik a kártyán a hűtést azok nagy része azért teszi mert túl akarja húzni.
Szerintem az ilyen tapasztalatok miatt szívnak azok akik pl. csak szimplán csendes gépet szeretnének és ezért cserélték a ventilátort és valóban gyártási hiba miatt megy tönkre...
Az egyetlen megoldás az, ha ahol vetted a kártyát meg a ventilátort ott rakatod össze, de az mivel pénzbe kerül nem választják az emberek.
Nem tudom miért nekem címezted a mondanivalód, úgy tűnik, hogy valamivel, amit mondtam ellentétes véleményt kívántál megfogalmazni. Szerintem nem sikerült,mert utolsó hozzászólásomban nem írtam konkrét terméktípusról, vagy konkrét cselekedtről, nem is arról az oldalról közelítettem meg, a kérdést, amerről te. Kérdezem, hogy tehát miért én vagyok, akit megszólítasz? smile.gif
Blade
(Ariadne @ 2007.03.10, 14:43) *

Én csak attól tartok, hogy a folyamatos (szerintem) kötözködéssel esetleg "elijeszted" Blade-et például. A másik topikban is folyó stílusú vitákkal én is sokszor úgy vagyok, hogy miattuk a fórumtól is elmegy a kedvem egy időre. Viszont szeretném, hogy minél többen legyünk itt, és konkrétan Blade nagyon jókat írt eddig is, pl. a monitorokról nagyon jó összefoglalót, szóval ne üldözd el, kérlek... rolleyes.gif

Köszönöm, hogy megvédsz, de attól félek, nem érdemlem meg, mert néha én is beszólok másoknak.
Azért igyekszem a szakmai tapasztalataimat hasznosítani a fórumon, nem pedig a szócsatákbeli képzettségemet. biggrin.gif
Captain Crash
Megérdemelni megérdemled, ha arra alkalmasnak talált, csak szerintem nem szorulsz rá, mert nem hiszem, hogy egyrészt elüldöznélek, másrészt pedig hogy erre bárki is képes lenne. Nem jól gondolom?
Blade
(Captain Crash @ 2007.03.22, 13:31) *

Amúgy várom a fejleményeket az USB kulcsot illetően.

Megkérdeztem, azt mondták, fessem át nyugodtan: nem tudják, mi a szabály, de reméljük nem romlik el, ha meg igen, akkor majd foglalkozunk vele... unsure.gif

(Captain Crash @ 2007.03.23, 11:12) *

Megérdemelni megérdemled, ha arra alkalmasnak talált, csak szerintem nem szorulsz rá, mert nem hiszem, hogy egyrészt elüldöznélek, másrészt pedig hogy erre bárki is képes lenne. Nem jól gondolom?

Nem jól gondolod... én is emberből vagyok, és ha úgy érzem, hogy valahol szivatnak, akkor arrébb állok.
Sárkány-stratégia, úgy is hívják. biggrin.gif
Természetesen az nem bánt, ha nem ért velem egyet valaki, vagy építő jellegűen kritizál, de a személyeskedést, anyázást nem állom jól.
Pjotr
Azért neked címeztem, mert írtad, hogy a kereskedőnek kell bitonyítania, ami tökéletesen igaz is, csak ha egy kereskedő lát egy ventilátor cserét, akkor mindjárt mondja, hogy nem jótállásos és kész.
Meg mert írtál a kereskedői mentalitásról, aminek szerintem a kártyát túlhúzói az oka részben.
Meg a felelőség a cselekedetért... persze ha egyértelmű a dolog, hogy közben beleállt a csavarhúzó stb, akkor igazad van, de ha egyszer csak tönkremegy a kártya, akkor megmondani, hogy attól ment tönkre, hogy rosszul volt fent a hűtés vagy egyébként is rossz volt.
Ha nem rakod vissza az eredeti hűtést nyom nélkül, akkor a nagy a valószínűsége, hogy a kereskedő visszadobja a terméket.

De írhattam volna bladenek is vagy Csabának is, de te voltál az utolsó aki hozászólt a témához.
de ha személyes támadásnak veszed esetleg (egyáltalán nem volt szándékom) akkor sajnálom, de tényleg te voltál az utolsó hozzászóló... smile.gif

Captain Crash
(Blade @ 2007.03.23, 11:23) *
Nem jól gondolod... én is emberből vagyok, és ha úgy érzem, hogy valahol szivatnak, akkor arrébb állok.
Sárkány-stratégia, úgy is hívják. biggrin.gif
Természetesen az nem bánt, ha nem ért velem egyet valaki, vagy építő jellegűen kritizál, de a személyeskedést, anyázást nem állom jól.
Akkor már csak az a kérdés, hogy minek vetted a hozzászólásomat, anyázásnak, személyeskedésnek, építő jellegű kritikának, nem építő jellegű kritikának, vagy szivatásnak, esetleg véleménynek? smile.gif Csak hogy tisztázzuk ezt a kérdést, hiszen Ariadne kérésében egy vád fogalmazódott bele, és nem célom elüldözni senkit.
Blade
(Captain Crash @ 2007.03.23, 11:47) *

Akkor már csak az a kérdés, hogy minek vetted a hozzászólásomat, anyázásnak, személyeskedésnek, építő jellegű kritikának, nem építő jellegű kritikának, vagy szivatásnak, esetleg véleménynek? smile.gif Csak hogy tisztázzuk ezt a kérdést, hiszen Ariadne kérésében egy vád fogalmazódott bele, és nem célom elüldözni senkit.

Egy elkölcsi kérdésben nyilvánított véleménynek veszem. biggrin.gif
Ha ennél durvább kategóriába sorolnám, akkor már nem válaszolnék rá, esetleg nem is olvasnám tovább a topicot.
Mindaddíg, amíg nem tekinted a saját elkölcsi képedet, a saját véleményedet az egyetlen elfogadhatónak, (és persze mindenki más látal követendőnek), addíg akár elkölcsi kérdéseket is megvitathatunk.
(Meg ne kérdezd, hogy ilyennek tartalak-e... tongue.gif )
Az már egy másik kérdés, hogy "szakmai" (fogyasztóvédelmi) szempontból ezt nem tartom túlságosan előremutatónak, még ha a személyiségem fejlődése szempontjából előnyös lehet is.
Captain Crash
Szerintem csupán az a kérdés, hogy ha elvárjuk a kereskedőtől a jogszerű magatartást, akkor nyilváníthatjuk-e eszes megoldásnak, hogy megpróbáljuk elfedni a felelősségünket, amely nyilvánvaló fennáll, ha egy terméket megváltoztatunk. És az én válaszom erre a kérdésre, hogy nem, ezt nem nevezhetjük eszes megoldásnak. Szerintem úgy helyes, hogy megkérdezted előre a következményeket, és úgy, ha a beavatkozásról a meghibásodáskor tájékoztatjuk a kötelezettet.
Az meg, hogy valamit erkölcsi szempontból nézel, vagy jogi és fogyasztóvédelmi szempontból nem olyan élesen elhatárolható, hogy erre most rámondjuk, hogy ez csak erkölcsi kérdés, vagy csak jogi kérdés. Én utóbbi felöl közelítettem meg a kérdést.
Blade
(Captain Crash @ 2007.03.23, 13:25) *

Az meg, hogy valamit erkölcsi szempontból nézel, vagy jogi és fogyasztóvédelmi szempontból nem olyan élesen elhatárolható, hogy erre most rámondjuk, hogy ez csak erkölcsi kérdés, vagy csak jogi kérdés. Én utóbbi felöl közelítettem meg a kérdést.

Amennyiben jogi oldalrol kozelited meg a kerdest, akkor eloszor bizonyitsd be, hogy leszedtem a ventillatort, es ez okozta a hibat, mert hogy ugye a bizonyitas a forgalmazot terheli a garancia alatt.
Hidd el, eszre se fogod venni, nem hogy bizonyitani...
Minden, ami ezen kivul esik, az elkolcsi, etikai kerdes, szerintem. (Jog != Igazsag)
Captain Crash
Leírtam korábban, hogy kit terhel a bizonyítási kényszer, sőt bővebben kifejtettem már jópár helyen, így nem írom le mégegyszer. Ezért ne is várd, hogy bármit is bizonyítsak, mert nekem aztán végképp nem kell a te esetedben bármit tennem.
Azzal, hogy a "jog nem egyenlő az igazsággal" nem kívánok foglalkozni, leginkább azért nem, mert mostmár az erkölcs mellett idekeverni az igazságot is, azt hiszem elvinne minket egy hosszú vitába. Maradjon elég annyi, hogy ha egy terméket megváltoztatsz, akkor azért felelősséget kell vállalj, jogilag, erkölcsileg, ahogy tetszik, de nem bújhatsz ki a felelősség alól. Az ellenkező bizonyításig meg marad a vélelem.
A lényeg, hogy a trükközés nem eszes megoldás, hanem nem jó megoldás. Elvárhatatlan lenne a kötelezettől, hogy jogszerűen járjon el, ha te sem teszed. Én biztosan nem állok oda azok közé, akik az ésszerűt a kibúvók és a felelősség fel nem vállalásának tartják.
toreki
CC: tegyük fel Blade felelősséget vállal azért, hogy más ventit tesz fel a kártyára. A kártya nem ezért száll el. Gondolod, hogy a bolt javítaná/cserélné? Vagy egyáltalán foglalkozna azzal, hogy a kártya miért hibásodott meg?

Mivel a boltnak kellene bizonyítania az ok-okozat összefüggést, ezt viszont várhatóan csak jogi úton lehet kikényszeríteni belőle ésszerű, hogy a fogyasztó ne adja át ezt az információt a boltnak. Más kérdés, hogy jogszerű-e. Megint más kérdés, hogy a vevő képes-e felmérni, hogy a hiba valóban nincs okozati összefüggésben a venti cseréjével.
Captain Crash
toreki: Továbbra sem tartom jónak azt, hogy a trükközést ésszerűnek nevezzünk. És azt sem, hogy találgatásokba bocsájtkozzak. Ami biztos, ha egyik fél sem jogszerű, akkor nem várható el az sem, hogy bárkinek is a jogai érvényre jussanak. Lehet, hogy ez rövidtávon szerinted kifizetődő, de azt nem nehéz belátni, hogy hosszútávon nincs ennek jövője.
Blade
(Captain Crash @ 2007.03.23, 13:55) *

mostmár az erkölcs mellett idekeverni az igazságot is, azt hiszem elvinne minket egy hosszú vitába.

Én sem akarok mást mondani...
Írtam egy hosszú választ, de kitöröltem: maradjunk annyiban, hogy nem értünk egyet. cool.gif
Captain Crash
Blade: smile.gif Annyi baj legyen. smile.gif A lényeg, hogy nem veszünk össze.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.