Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Árverés - átverés
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
lazurdeak
Sziasztok! A következő esethez kérném a tanácsotokat:

Bélyeggyűjtő vagyok és kb. két hónappal ezelőtt árverésen vettem egy bélyeg-összeállítást, mely a leírás szerint x év összes magyar bélyegét tartalmazta volna.

A tételt licitálás előtt megnéztem, ránézésre rendben lévőnek tűnt, de tételesen nem lett volna reális ellenőrizni, mert sok darab volt és úgy volt elrendezve, hogy a bélyegek részben takarták egymást. Így csak az első egy-két évet ellenőriztem részletesen. bangin.gif

Két hónap után most kezdtem el berakosgatni őket az albumomba (eddig nem értem rá vele foglalkozni). bangin.gif Most viszont hátulról kezdtem a kirakást. Kb. 10%-át szedtem szét és azt találtam, hogy sok bélyeg hiányzik, túl sok ahhoz, hogy tévedés legyen, ráadásul főleg az értékesebb darabok.
Szóval átvágtak. sad.gif

Az árverező cég mostani aukcióján ugyanilyen leírású tétel ismét szerepel. Arra gondoltam, hogy a jövő héten megnézem, az is ilyen foghíjas-e, azaz valóban tervszerű megtévesztésről van-e szó.

Egy kis háttérinformáció a cégről: különböző beadóktól vesz át tételeket és azokat lényegében ellenőrzés nélkül árulja. Ha az árverésen elkel egy tétel, azt megveszik az eladótól, és ők adják el a vevőnek. (Tehát a vevő az árverező céggel kerül szerződéses viszonyba.) Szabályzatuk szerint ha a vevő előzetesen megtekintette a tételt és úgy licitált rá, akkor reklamációt egyáltalán nem fogadnak el. Átvétel után pedig utólagos reklamációnak helye nincs.

Mi a véleményetek, mit tehetek? Bővebben:

1. Van-e bármi esélyem bizonyítani, hogy tényleg erősen hiányos volt a tétel? (Kb. 90%-a érintetlenül megvan, de azt a részt, amely alapján reklamálok, persze szét kellett rakosgatnom. A tétel be van téve berakókba és nem volt zárt módon csomagolva, tehát elvileg kivehettem belőle és átrendezhettem, mióta elhoztam.)

2. Számít-e valamit, ha a cég mostani árverésén az ugyanilyen megnevezésű tétel hasonlóan hiányosnak bizonyul, vagy ne is foglalkozzak vele, mert az én korábbi vásárlásom szempontjából ez nem számít?

3. A szabályzatuk ellenére követelhetem-e a hibás teljesítés kijavítását, azaz a hiányzó darabok pótlását, vagy ha erre nem hajlandók, elállhatok-e a vételtől? Arra szeretnék hivatkozni, hogy megtévesztettek, amelyre a következők utalnak:
• a tétel elrendezése (a bélyegek jelentős részben takarják egymást)
• a tétel eleje rendben van, hiánytalan, csak a későbbi részekből hiányoznak darabok, de onnan aztán vastagon. Tehát a balek (jelen esetben én), elkezdi átnézni, rendben találja, és a végéig már nem jut el, hacsak nem tölt vele kb. egy fél napot. (Amely a gyakorlatban egy dolgozó ember számára nem reális, miután a tételek csak hétköznap, munkaidőben tekinthetők meg.) sad.gif
• általában az értékesebb darabokból hiányzik, tehát ránézésre kb. annyi bélyeg van, amennyinek lennie kell, de ha az értéket nézzük, akkor kb. 30%-40%-kal kevesebb, mintha teljes lenne (az általam részletesen átnézett, hátsó részében) devil.gif

4. Mennyit ront a helyzetemen az, hogy két hónapig nem értem rá a dologgal foglalkozni és csak most vettem észre a hibát? Elvárható-e tőlem, hogy vásárlás után adott időn belül elkezdjem szétrakosgatni a bélyegeket? (Nem használati tárgyról van szó, hanem hobbicikkről, amit nem naponta rakosgat a legtöbb gyűjtő, én pl. csak akkor ha késő este még nem vagyok fáradt és nincs más dolgom.)

5. A polgári követelésem mellett / helyett érdemes-e rendőrségi feljelentést tennem, különösen akkor, ha a mostani árverésre beadott újabb, hasonló tétel is hiányos? (Szerintem ekkor már üzletszerűen elkövetett csalásról van szó, ami tudomásom szerint akkor is bűncselekmény, ha az egyes tételekkel okozott kár nem éri el a szabálysértési értékhatárt. Még ha én esetleg vissza is kapom a pénzemet, szeretném megakadályozni, hogy másokkal is eljátsszák ezt a trükköt.)

6. Mekkora mértékű hiánynál hivatkozhat tévedésre az eladó, és kb. hol van az a határ, ahol a szándékosság már feltételezhető?

7. Ha feljelentést teszek, akkor azt az aukció-szervező cég vagy ismeretlen tettes (az általam nem ismert beadó) ellen tegyem? Hogyan biztosítsam, hogy nem tüntetik el közben a bizonyítékot (pl. nem adják vissza a beadónak a most beadott tételt kiegészítésre)?

Köszönöm!

Pjotr
A legnagyobb problémád, az, hogy vásárlás elött megnézted és az, hogy nem tudod bizonyítani, hogy valóban hiányos volt.

Amit tehetsz, hogy ha rendszeresen ezt csinálják, akkor valüóban feljelentést tehetsz csalás miatt.
Szóval menj el és nézd meg, hogy hiányos-e.
toreki
Nem tudom kb mennyit ér egy ilyen gyűjtemény, de fél napnyi ellenőrzést biztosan. Főleg, ha utána hetekig rendezgeted. Szerintem amit megvettél, azért már nem reklamálhatsz. (Maximum ha bebizonyosodik, hogy szándékos csalásról van szó.) A lehetőséget megadták az ellenőrzésre, nem éltél vele.

Nem volt az eladó cégnek esetleg másolata/fényképe az oldalakról?

A másik esetében ahogy Pjotr írta tegyél feljelentést, ha szükségesnek látod.

lazurdeak
(toreki @ 2007.03.27, 22:17) *

A másik esetében ahogy Pjotr írta tegyél feljelentést, ha szükségesnek látod.

Köszönöm szépen a válaszokat. Sajnos betegség miatt nem tudtam elmenni megnézni a második árverési anyagot.

Mást nem tehetek, várok, hátha a tettes még egyszer próbálkozik hasonlóval.

.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.