Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Happy Care Termékbiztosítás
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
SipiBalazs
Sziasztok!

Januárban vásároltam egy Toshiba Satellite notebook-ot az Electro világban. Az eladó nem tágított és rámbeszélt egy termékbiztosítást plusz 53000 Ft-ért, ami a garanciákon kívül eső javításokra (leejtés, beázás stb.) is kiterjed 36 hónapon át. Gondoltam, lehet, hogy igaza van, végül is mobil eszköz, bármi lehet.

Na, hát sikerült is leönteni egy pohár teával macskaügyileg Április 1-én. A gép ezután nem volt hajlandó kikapcsolni és a gombjai ragadtak. Gyorsan szerződés elolvas, miszerint a biztosítás kiterjed:

Nedvesség és vízkár okozta terméksérülés
– például ha véletlenül kávé ömlik hordozható
számítógépére.
Ezután online kárbejelentő kitöltése és várakozás. 1-2 napon belül jelentkezett Happy Care biztosító, hogy a terméket vigyem be az általuk megjelölt Service-Coop szervízbe. Április 6-án sikerült bevinni, ahol kaptam egy átvételi elismervényt, miszerint várható elkészülés 2007.04.20.
Kb. Egy hétre rá, szervízes úr felhívott, hogy valószínűleg alaplap csere és ezt meg kell rendelni, ami 2-3 is lehet. Mondtam OK!.

Eltelt két hét. Gondoltam rákérdezek telefonon, hátha...
Szervízben "a hölgy aki tudja pontosan, hogy mi van a notebook-al ma nincs, probálja meg holnap".
Holnap: "a hölgy aki tudja pontosan, hogy mi van a notebook-al ma nincs, probálja meg holnap".
Mivel ez nem volt kielégítő válasz kértem, hogy valaki mondjon már valamit. Kaptam egy visszahívási igéretet. Még aznap kaptam egy visszahívást,hogy a notebook-ot javítják és valószínüleg alaplapot kell hozzá rendelni. Jeleztem, hogy ezt már két hete is mondták, nem értem, hogy miért nem rendelték meg. Az úr válasza az volt, hogy még nem biztos, hogy kell, de hamarosan kiderül. Legyünk türelemmel, kérte.

Felhívtam a biztosítót, hogy mizu, de egy másnapi visszahívást ígértek.
Másnap telefonáltam és az ügyintéző hölgy elmondta, hogy a notebook-hoz még nem rendelték meg az
alaplapot, de hamarosan meg fogják. Kérdésünkre, hogy ez mikor lesz, nem tudtak választ adni, illetve a hölgy azt mondta, hogy valószínűleg nem tudták, hogy tea ömlött rá, mert ez lehet, hogy nem volt ráírva a
lapra. A szervíz lapon azonban rajta van, ezért ez nem valószínű.

Következő kérdésünk az volt, hogy a kárelbírálás mikor történt mert erről nem kaptunk semmiféle írásbeli értesítést. A hölgy válasza az volt, hogy Április 5-én. Jeleztük a hölgynek, hogy az biztosítóweboldalán található "Biztosítási Feltételek" szerint:

A kártérítés teljesítési határideje a Biztosító általi kárelbírálás lezárásától számítva 15 nap. A kárelbírálási
eljárást indokolatlan késedelem nélkül le kell folytatni.

A hölgy válasza erre az volt, hogy az imént rosszul mondta, a dátum amit mondott, nem a kárelbírálásra vonatkozik, mert az még nem történt meg.

Kérdésünkre, hogy mikor várható a kárelbírálás, azt mondta, nem tudja, mert még vizsgálják, hogy mi a laptop baja. (Jelezném, több, mint egy hónapja "vizsgálják"). Megkérdeztük, hogy értesíteni fognak-e, ha
megtörtént a kárelbírálás. Azt mondta, nem, ez nem az ő feladatuk.
Kérdem én: akkor honnan tudjuk, hogy mikor indul(t) a 15 nap a kártérítés teljesítéséig?

Jelenleg ennyi történt az ügyben.

A kérdések maradnak:
Volt-e kárelbírálás?
Ha igen mikor?
Ha nem, miért nem és mikorra várhatjuk?

Ha a szervíz két hete már tudta, hogy alaplaphibás a termék akkor most
miért mondja, hogy még nem tudják?

Ha valóban az akkor miért nem rendelték meg?

Ilyennel már találkozott valaki?
Mit lehet ilyenkor tenni?
Ariadne
Megnéztem ennek a csodás cégnek a honlapját. (A gugli első két helyen két panaszt dob ki a névre...)

Az áruházlánc a biztosításközvetítő, szerintem hozzájuk kellene menned panasszal, lehetőleg írásban megmaradó formában (pl. vásárlók könyve beírás). Ha elérhető ez a szerviz, azért ott is érdemes némi - lehetőleg személyes és szintén maradandó formájú - asztalcsapkodást véghezvinni, emlegetni a fogyasztóvédelmi felügyelőséget, meg a PSZÁF-ot...

A kárfelmérést a szabályzat szerint haladéktalanul meg kell ejteni, erről semmilyen papírt nem kaptál, nem is értesítettek erről, viszont ülnek a gépen jó ideje. Tehát abszolút van okod panaszra, ne hagyd, hogy lerázzanak. Lényeg, hogy írásbeli nyoma maradjon a panaszodnak, sokszor akár már önmagában ez is megoldhatja a problémát. (Máskor meg a bíróság sem, de ez már más tészta...)
Blade
A Notebook szervizekkel kapcsolatban nekem is hasonló tapasztalataim vannak.
Vettem vagy 5 éve egy notebookot a Media Marktban 700.000 Ft volt ÁFÁ-val. A garanciális szervize az Árpád hídtól nem messze a körúton, kb. a Domussal szemben. Mivel azóta se mentem oda, már nem tudom a nevüket, pedig úk is fogralmaznak, és más vasat is.
Szóval vettem egy Gericom notebookot. Az első évben még többnyire jól működött, csak úgy 6 hónap után elkezdett egyre gyakraban fagyni. A garancia vége előtt vagy két héttel el is vittem a szervízbe. Persze ott is ígérték, majd hívnak.
Vagy két hét múlva bementem. Azt mondták, jöjjek még két hét múlva. Újabb két hét múlva visszaadták, hogy semmi baja sincs. Persze ugyanúgy fagyott. Lefuttattam egy memtesztet, az is kifagyott egy idő után. Visszavittem, elmondtam, hogy teszteltem. Újabb 1 hónap után megint visszaadták, hogy ugyan tényleg nem stimmel vele valami, de már nem garanciális, és nem tudják, mi a baja.
Nos, én is nekiestem, szétszedtem, cserélgettem rajta a cuccokat. Végül csak maradt, hogy a memória rossz.
De ahho nem fértem hozzá, nem tudtam eléggé szétszedni. A végén, mikor már betűnként szétszedtem a billentyűzetet, és már kalapáccsal akartam leszedni a tartját a memóriáról, rájöttem, hogy ki is lehet pattintani az egészet, és lejön a billentyűzet, alatta meg ott a memória. Kiszedtem a 2 db. chipet, megcseréltem őket: összeraktam, a gép azóta is hibátlanul működik. (Illetve ezt még egyszer el kellett játszanom.) A hiba oka: egyszerű kontaktiba a memóriafoglalatban.
Konklúzió: a szervzíben SEMMIT sem csináltak a gépemmel, csak várakoztattak. Az első és legkézenfekvőbb dolog lett volna, hogy a memóriát lecserélik, de inkább játszottak és DVD-t másoltak munkaidőben (ja egyszer fél órát kellett várnom, mire abbahagyták a játékot, és méltóztattak velem foglalkozni. Ja, a telefont nem vették fel, és kész.)
Hogy mit csináltam rosszul, azóta se tudom: talán az volt az első hiba, hogy megvettem egy k* drága gépet mindösszesen 1 év garanciával. A többit nem tudom, hiszen ezzel a hozzáállással egyszerűen nem lehet mit kezdeni, és kész.
Ariadne
OFF: Ne is mondd, most tervezek digitális fényképezőt venni, tájékozódom, és olyan hülyén néznek az emberre ehhez kapcsolódó fórumokon, amikor a szempontjaim közül nem az az első, hogy 200 megapixeles 50szeres zoomos csodaketyere legyen, hanem hogy megbízható márka legyen, magyar és megbízható szervizzel, min. 2 év garanciával... tongue.gif Méééér, hátazextrémdizsitálnak van szervize Budapesten és olyan óccsó..... rolleyes.gif
Blade
(Ariadne @ 2007.05.17, 13:25) *

, hanem hogy megbízható márka legyen, magyar és megbízható szervizzel, min. 2 év garanciával... tongue.gif Méééér, hátazextrémdizsitálnak van szervize Budapesten és olyan óccsó..... rolleyes.gif

Útánakérdezek, van 1-2 kolegám, akik rengeteget szívtak már digitális fényképezővel. sad.gif

Egyenlőre márkára kaptam tippet. A Sony-nak ugyan németországban javítják a gépeit, és sokat kell rá várni, de állítólag pont ezért jó munkát is végeznek. A Nicon-t is ajánlották: nekik van magyar szervizük, és ők is korrektek.
Milyen gépet akarsz? Zsebbedughatót, vagy normál kézit? Mit akarsz vele fotózni?
Egyébként én azt javaslom, ne költs rá sokat... profinak kell lenni ahhoz, hogy a 100000+ HUF-os gépek lehetőségeit kihasználd... nekem egy 50 ezres darabom van: ugyan csak vagy 200 képet csináltam vele eddig, de meg vagyok elégedve vele.
toreki
Viszont nem kell ahhoz sem százezres gépet venned, hogy otthon a lakásban anme megfelelő világítás mellett szar képeket csinálj. Ez sajnos tapasztalat. Ezzel az 50-60e körüli géppel otthon 200W mellett vakuval sem lehet normális képet csinálni. A tipusát sajan nem tudom.
TheElf
Ariadne: Van pár rossz és pár jó hírem. Az, hogy milyen kép, és milyen hibák férnek bele egy fényképezőgép konstrukciójába, amire azt fogják mondani, hogy nem hiba nagyon sok dologtól függ, de nyugodtan felkészülhetsz képzajra, messze nem tökéletes képminőségre.

A másik probléma, hogy a látványos zoom kapcsán: Nem véletlen, hogy ma kis méretben megkapod a "420mm-es gyújtótávolságnak megfelelő" zoomot. A kisebb képérzékelőn van ugyanannyi pont sok esetben képzajhoz vezet, valamint ahhoz, hogy sokkal több fény kell a normális képminőséghez. Arról pedig nem szabad megfeledkezni, hogy gyakorlatban éppen a nagylátószög kell.

Miért? Mert alíg pár méterre ülnek tőled az asztalnál többen és hogy fér rá mindenki a képre? Egy viszonylag drágább gép (Panasonic Lumix FZ30) a viszonylag jó objektív, a viszonylag elfogadhatóbb méretű érzékelő ellenére érezhető korlátokkal rendelkezik.

Mind a képzaj mind pedig a nagylátószög hiánya lehet zavaró. Márpedig ha nagylátószöget is akarsz, tisztességes méretű érzékelőt, stb. nagyon könnyű eljutni oda, hogy drága gépbe kelljen beruházni. Ilyenkor viszont szinte minden márka esetében lehet találni korrekt kereskedőt, csak a várható költségek magasak.
Mozigépész
(Ariadne @ 2007.05.17, 13:25) *

OFF: Ne is mondd, most tervezek digitális fényképezőt venni, tájékozódom, és olyan hülyén néznek az emberre ehhez kapcsolódó fórumokon, amikor a szempontjaim közül nem az az első, hogy 200 megapixeles 50szeres zoomos csodaketyere legyen, hanem hogy megbízható márka legyen, magyar és megbízható szervizzel, min. 2 év garanciával... tongue.gif Méééér, hátazextrémdizsitálnak van szervize Budapesten és olyan óccsó..... rolleyes.gif

OFF: Nekem egy Kodak c330-as van most lesz egy éves, eddig semmi baja nem volt, kivéve azt, hogy a kedves fiam kezéből a kedvesem kiverte a készüléket. Jelenleg lefelé "lóg" az objektív, ez miatt a kép felső széle kicsit sötét, bár újjal felnyomva minden tökéletes, és a 3X optikai zoom-ot nem tudom teljesen kihasználni, mert akkor nem tud az optika ráélesíteni a tárgyra. ON!
Pjotr
35.000-ért már nagyon jó panasonic gépet lehet venni.
A tescóban is 1 év jótállás + 1 év alaktrész
Hogy ne off legyen, három elektropont vagy milyen üzletet is végigjártunk, mert annyiért hirdették egy memóriakártyával mint máshol simán és sehol nem lehett kapni az akció második napján azt ajánlották fel, hogy teljes áron meghozatják...
TheElf
Nem tudom, a saját gépem után a 35000 forintos panasonicban kevésbé bíznék.

Igaz én úgy gondoltam úgyis teljes automatán fogom használni, de kell a közel profi minőség. (Pl. bizonyos softwarek igényelték a nagy felbontást, stb). Az első héten még viszonylag sokszor volt automatán hagyva, azóta csak akkor, ha tudom, nem lenne elég a reakcióidőm.

Ma már az igény inkább "ha nem kell jó, de nincs idő állítgatni jól jön az automata, de a fontos szempontok inkább ..." és jön egy csomó olyan szempont ami egymásnak látszólag ellentmond, ez pedig aggaszt. Persze akad olyan gép ami még talán megfizethető és nagyon tetszene, de francnak se lenne kedve cipelni
Pjotr
Minden feladatra a megfelelő szerszám kell.
A mai 30-50.000ft közötti gépek a egy évvel ezelötti 80-100.000 forintos gépek szintjén vannak.
Ezek a gépek tökéletesek arra amire valók, otthoni, családi, nyaralási fényképezésre, azért, hogy lefénykézed a karácsonyfát meg a szülinapi tortát arra nem kell drágább gép.
Ez a panasonic elég sokat tud, nagyon jó képeket csinál, nagyon jó a fényérzékenysége is.
Nyilván nem profi fotósnak való és az emberek 99%-ának teljesen felesleges a 3 mp feletti fényképezés.
Ez tud 6mp-elt de szerintem soha nem lesz odakapcsolva .
Minek?
Nem akarok róla plakátot nyomtatni (tényleg nem kell valakinek egy javításra váró plakátnyomtató?)
Nekem van egy Nikon coolpix L101-es gépem, anno majdnem 100.000Ft volt (igaz ajándék volt egy cégtől, nem én választottam) de az egy ipari hulladék, semmire nem alkalmas szemét az érzékenysége 75 és 150 ISO csak és kizárólag teljes napsütésben lehet vele fényképezni.
Szobában, lámpánál néha még fókuszálni sem képes.

De visszakanyrodva a fogyasztóvédelemhez, közben végigondoltam a panasoni 1+1 év jótálását.
Tulajdonképpen jogszabályba ütközik, nem?
Azt mondják ők ki, hogy egy év teljes körű, egy év alkatrész.
Namost ez tartós fogy. cikk, nem?
Ebben az esetben, ha a második évben elismerik, hogy nem a te hibádból ment tönkre a gép akkor automatikusan életbe lép a szavatosság és nem kérhetnek egy fillért sem a javításért.
Nem?
TheElf
Ha a hiba is megvolt a teljesítés előtt, és nem csak a hiba oka vezethető vissza akkorra...

A Panasonic fényérzékenységéről: ISO 400 esetén már elég jól érezhető a képzaj, és nem igaz az sem, hogy az árkategóriák között lenne olyan átjárás amiről beszélsz.

A fontos dolgokban ugyanis nejm vándorolnak lefelé.

Jobb minőségű optika, nagyobb méretű CCD, "teljes manuális" mód, stb. bizony nem kerül lejjebb az olcsóbb kategóriákba, mert itt nem az elektronika gyors fejlődése a meghatározó. Főleg nem az objektíveknél. Viszont az egyes kategóriák ára, ennél ugyan jóval kisebb mértékben, de csökken. Lásd: cserélhető objektíves gépek esetén egyre olcsóbb vázak jelennek meg, és ma már ezek jelentős része is megfizethető.

Megjegyzem, a megfizethetőség elsősorban a gép-re, és amennyiben kit-et veszel az abban lévő objektívre vonatkozik, utána sajnos ma is könnyen belefutunk horror árakba, de talán a több eladott eszköz kicsit lejjebb szorítja majd ezek árát is.
Pjotr
Én csak azt látom, hogy a 1-2-3 évvel ezelötti 100.000-es vagy a közeli gépek, átlagos családi használatra nem csinálnak jobb képeket mint egy mai 30-50.000Ft-os gép.
Nyilván meghatározza az ár a minőséget, ez egyértelmű, de amíg egy-két éve még a 30.000ft-os gépek szintje a béka segge alatt volt, addig, most már ennyi pénzért jól használható, jó képminőségű gépet lehet venni.
Az átlagembernek nem kell a manuális mód, volt amikor egy haver Sony gépét szépen beállítottam este, hogy jó képeket csináljon főzöcskézés közben, erre az első dolga az volt, hogy mindent visszakapcsolt automatába, sok embernek soha nem jutna eszébe bármit is állítani a gépen.
Persze meglehetne keresni az olcsóbb gépeken ránagyítva a képzajt meg a cr. aberrációt meg mindenfélét, de ha normál méretben nézed ez nem fog látszani, maximum a nagyon gyakorlott szem veszi észre.
Én azt mondom, hogy ma már 30-35.000 forint között lehet venni arra az évi pár képre tökéletes gépet teljesen felesleges ilyen célra 50.000-nél többet adni.
Korábban 50-60.000 alatt nem lehett ilyen gépet venni.
toreki
(TheElf @ 2007.05.22, 13:06) *
Ha a hiba is megvolt a teljesítés előtt, és nem csak a hiba oka vezethető vissza akkorra...
Akkor mi számít hibának? Ha eltörik egy alkatrész, mert anyaghibás, akkor mi a hiba és mi az oka?
1. a törés a hiba, az anyag minősége az oka
2. a törés a következmény, az anyagminőség a hiba, a trehány tervező/gyártó az oka
A második esetben a hiba már korábban is megvolt, az elsőben nem. Pedig ugyanarról beszélünk.
Pjotr
Ezen kár szőrözni -szerintem- ha a Panasonic a második évben önként biztosítja az alkatrészt egy meghibásodás után, akkor azzal elismeri, hogy a hiba oka nem a nem rendeltetésszerű használt volt.
Ebben az esetben pedig nem kérhet munkadíjat sem egy tartós fogy. cikknél.
Biztos vagyok, ha a hiba a nem rendeltetésszerű használat következménye, akkor az alkatrészt sem adják ingyen.
TheElf
Olyan ez mint: Vegyél pixelhibás monitort mert normál használat eseén általában nem zavaró, és különben is csak néhány helyzetben használhatatlan.

toreki: Nem egészen smile.gif Hosszú lesz a magyarázat. Mondjuk egy fényképezőgép alkatrészétől az elvárható élettartam 50 000 használat, az után elkophat, normál kopó alkatrész, nem ipari használatra tervezett eszköz, stb.

Hiba-e az, ha ez az eszköz pont ennyi idő alatt elkopik (és ezt le is írták előre)? Nem. Hiba-e ha nem működik a fényképezőgép? Igen.

Ha a hiba kell, hogy meglegyen teljesítés előtt, akkor ugye a történet bukó, hiszen a hiba a teljesítés után az egyébként jó alkatrész kopása miatt keletkezett.

A második esetben: A fényképezőgép ne működik, ez hiba. Ennek az oka, hogy az alkatrész normál élettartama rövidebb mint amennyi ideig a készülék működéséért jótállást vállalt a kötelezett. Oka a hibának az is, hogy többet fényképeztél mint amire a gyártó számított. és még sok más oka is van, de akad olyan ok is, ami a vásárlás előttre vezethető vissza.

Ezen kívül: Szavatosság esetén a PTK szerint jogok sorrendjétől nem lehet eltérni, de a felelősség kizárására, stb. lehetőség van. A javításra, cserére, stb. vonatkozó szabályok tekintetében is fontos, a jogszabálytól való eltérés megengedett (így a javítás munkaköltségének felszámítása is).

Jótállásnál, kötelező jótállásnál ugye más a helyzet smile.gif
Ariadne
OFF: Érdekes, hogy egymástól függetlenül már legalább 4 forrásból hallottam ugyanazt, hogy a Panáknak komoly képzaj gondjaik vannak, és tesztek is írták. Kár. Egyébként analóg képekhez szokott szemmel nagyon rosszak tudnak lenni a gyengébb digitális fotók...
TheElf
Ariadne: A komoly képzaj gondok kapcsán akadnak azért tisztázni való kérdések. Szerinted érdemes lenne fényképezőgép kérdésnek külön topicot szentelni?

Úgy gondolom, hogy a fogyasztóvédelem egyik legfontosabb eszköze éppen a tájékoztatás, mert ezzel kerülhetőek el később a viták. Ha jó helyen veszel jó eszközt, ahol mások kedvező tapasztalatai alapján valószínűleg korrekt lesz a cég a vásárlás után is.

Sokkal hatékonyabb az, ha tudod melyik fényképezőgéppel nem lesz problémád, mint az, ha utólag leírjuk, ha igazad van a problémával kapcsolatban, hogy intézheted de nem biztos, hogy a képzaj, pixelhiba, stb. hiba. Mit gondolsz, nyissunk neki topicot?
Pjotr
A panákkal az a baj, hogy az emberek bedőlnek a reklámnak és azt hiszik hogy a képstabilizátor valami csoda, pedig szerintem ilyen árszinten szinte semmit sem ér.
Nyilván annyit kell elvárni egy ilyen árú géptől mint amennyibe kerül, hiába írja, hogy ISO 1600 abban igaza van Thelfnek, hogy 400-nál feljebb már csak indokolt esetben érdemes menni vele.
De ez még mindig jobb mint az én Nikonom ami maximum ISO150-et tud, de nagyrészt csak 75-ön hajlandó fényképezni....
Korábban Sonykat használtam, azokkal én meg voltam elégedve.
A hp-kel itt is voltak már emberek, hogy egy év után tönkremennek, nem tudom ez javult-e azóta...
Középiskolában rengeteget fényképeztem Zenittel is...
Jó kis gép az...

Egyébként azt hiszem, hogy az indexnek van nagyon jó digitális fotós része, ott nagyon sok jó információt be lehet gyűjteni.
TheElf
Pjotr: Sokadszorra írod el a nevem...

HP fényképezőgépek még mindig nem érnek semmit.

Az én FZ30-am esetében pedig ISO 400 is kerülendő sokszor, legalábbis maximális felbontás mellett, mert annál is van képzaj. Más kérdés, hogy a 400as ISO érzékenység, és ami afelett van az hagyományos filmes fényképezésnél sem feltétlenül a tökéletes minőségről szól.

Megjegyzem: aki éjjel megfelelő világítás és vaku nélkül akar fényképezni, és mindezt úgy, hogy nem akar hosszú ideig exponálni, tehát akadnak bizonyos extrém igények, amiért amúgy is természetszerűen rosszabb képminőséggel fizetsz, akkor a képzaj amit utólag is lehet egy kicsit csökkenteni nem biztos, hogy mindig nagy probléma. Viszont a Panasonic (és Leica) gépeknek ismert hátránya.

A képstabilizátor: Ér valamit, de ugye a gépet kitartod, és nem szemhez szorítod, nincs álvány, stb. akkor a bemozdulás mértéke sokkal nagyobb mintsem amit ezek kompenzálni tudnak.
asdf
Hatha ujat mondok valakinek smile.gif http://www.dpreview.com. Bar sosem vettem gepet, de nagyon jo kis teszteket olvastam itt wink.gif
TheElf
Nem tudom smile.gif Nekem az az oldal kicsit furcsának tűnik.

Viszont ha típust ajánlok akkor azt óvatosan kell tenni, mert többen megjósolták, hogy amit kinéztem az nem lesz nekem való. Végül karácsonyra kaptam meg a mostani FZ30-at, amit nagyon meg is szerettem.

Családban volt olyan aki azt mondta: Úgysem fogom sokat használni, nem használom a tudás javarészét, egyszerű kell. Olyan kell amit elve úgy terveztek, hogy automata-n van hagyva, ha a terveim miatt indokolt a nagyfelbontás is, akkor is inkább ezek a gyártók.

Én azt mondtam: Jó minőség kell, ezt a DSLR tudja, és nem sokkal többe kerül, és ha nem jól használom akkor is jobb, akkor egy belépő szintű DSLR. Legfeljebb ha a fotós ismeretek nem gyűlnek majd megfelelően, legfeljebb automatán hagyom.

Néhány haver azt mondta: Úgy számoltál sokmindent nem tanulsz meg, többnyire nem lett igazad. Ha pedig a fotózásnak rákapsz az ízére úgy ismerünk a kinézett gépet kinövöd 3 hónap alatt.

Nehéz megmondani kinek volt igaza, de az FZ30-ast sok hibája ellenére szeretem (mert viszonylag egyszerű, nem kell nagy fotóstáskát cipelni, stb), de pl. nagylátószög hiányzik, szűrők hiányoznak.

A képzaj ritkán zavar. Állványt viszont kellene vennem legalább valami egyszerűbbet. Ellenben akad egy másik gondom: Így szűrők, stb. nélkül előfordul az, hogy az ISO 80 is túl érzékeny, legalábbis ezzel a jó fényerejű objektívvel. De mondjuk amikor ez előfordul akkor extrém igényekről van szó.

Ugyanakkor az is tény, hogy ezzel is lehetne még bőven mit tanulnom. (nincs meg az a rutin ami ahhoz kell, hogy a teljes manuális módban a kívánt hatáshoz szükséges beállításokat is gyorsan eltaláljam)
Ariadne
Ühüm, meg van magyar is http://pixinfo.com/hu/

TheElf: Igen, jó lenne egy külön fényképezős topikot, kellene nekünk ide egy moderátor tigris, név szerint Joooe, aki szétcincálná ezt a topikot. smile.gif

Egyébként fogyasztóvédelmi szempontból nehéz volt infót szerezni a fényképezőkről sajnos. Pl. a Canon szervizet legalább úgy utálják mások, mint én a Bluefish-t, de nem tudom, érdemes-e ezért kiejtenem ezt a márkát. Mondjuk egyelőre Fujinál lyukadok ki, azt hiszem. Az S5600-as nehéz, de szuper ár-érték arányú.
TheElf
Megnéztem az S5600-at, nem tudom, nekem 3 dolog tűnik fel ami negatívum, és nem a súlya.

1. Nincs nagylátószög. A 38mm-380mm ugyan 10*es optikai zoom, de a zoom lényege nem csak az, sőt nem elsősorban az, hogy "messzelátó" a gép, hanem az, hogy *univerzális*, ha egy asztaltársaságot születésnapon nem tudsz közelről lefényképezni, ha sokszor kevés a hely és nem tudsz eleget hátrébb lépni az bizony zavaró.

2. Még mindig zoom kapcsán: Ez sem állítható fokozatmentesen, így sokszor lesz olyan, hogy a kép egy része felesleges. Akad olyan teszt ami szerint nehezen kezelhető

3. Képzaj kapcsán, az általad ajánlott oldal is leírja: Az érzékelő maga zajos, csak ugye a zajcsökkentő sok zajt és részletet dob el. Én nem szeretek feleslegesen részletet veszteni, ráadásul a RAW adatok alapján a zajcsökkentés sokszor utólag hatékonyabban is elvégezhető, így ez nekem nem szimpatikus.

A többit majd a külön topicban smile.gif
Ariadne
Mostmárakkor ideoffolok, majd csak jön Joooe... rolleyes.gif

1. Az eddigi analóg gépem is 35 mm-nél kezdett, persze jó lenne kisebb, de azért elég szokott lenni, szal ez nem zavar.

2. Na ez már gáz, ma megyek tapogatni egy ilyet, megnézem. Fel sem merült bennem, hogy létezik egyáltalán nem fokozatmentes zoom, milyen hülye ötlet volt már, aki kitalálta. geek.gif A gyakorlatilag értéktelen, 5 éves Minolta automatám is tud 35-110-ig fokozatmentesen zoomolni, ez meg nem? Grrrr... mad.gif

3. Eleve a RAW-val voltak kételyeim mindig is, jobban örülnék, ha legalább választhatnék RAW és JPG között, attól függően, milyen kép és milyen célra megy.

Hmmm... *fejvakarós smiley* Nagy fába vágtam a fejszémet, azt hiszem. Nehéz kirostálni, ami megfelel az elvárásaimnak, meg tudom fizetni, és még ráadásul jó minőségű is. biggrin.gif

OFF az OFFban: figyelitek, mennyien vagyunk most a fórumon? Mi történt, valaki megint írt a homárnak? biggrin.gif
Ofiz
Hali!

Nekem most romlott el az LCD tvm és a Happy Care csak a cseréhez ragaszkodik.
Lehet hogy tényleg csak cserére vagyok jogosult a biztosítónál.
Mi van ha nekem nem tetszik a cserébe ajánlott TV vagy kisebb 2 cm-el, de a többi paraméternek megfelel?
Egyébként leakartam cserélni egy nagyobbra, ha már így alakult, de csak hasonló tulajdonságú tvre cserélhetem amit majd az EW ajánl.
Van e jogom pénzt visszakérni?
köszi
Ofiz
Hali!

Mi van ha nekem nem tetszik a cserébe ajánlott TV vagy kisebb 2 cm-el, de a többi paraméternek megfelel?
Egyébként leakartam cserélni egy nagyobbra, ha már így alakult, de csak hasonló tulajdonságú tvre cserélhetem amit majd az EW ajánl.
köszi
Mozigépész
(Ofiz @ 2007.11.23, 15:14) *

Hali!

köszi

Ezért kellet nyitni egy másik topikot? bash.gif
Ofiz
igen mert rájöttem, hogy ez itt kicsit off.
lazurdeak
(Ofiz @ 2007.11.23, 15:39) *

Hali!

köszi

Először is olvasd el a szerződést, amit kötöttél velük (általában Szabályzat néven fut). Ebben valószínűleg benne van, mire terjed ki a szolgáltatásuk.
Ofiz
az oké, csak a törvény v. jogszabály felülírja a szerződést amennyiben az rosszabb feltételeket kínál.
Ez igaz? Met akkor kellene tudnom azt, hogy milyen jogaim vannak ilyen esetekben és nem csak csereterméket kaphatok, hanem pénzt is vissza.
TheElf
Ofiz: Igaz is, meg nem is. A Happy Care nem igazi jótállás, hanem egy speciális biztosítás, saját feltételekkel. Ilyen biztosítási jogviszony nem keletkezik jogszabályból, ergo ezt nem írja felül semmi.

Ezen felül lehet beszélni kötelező vagy önkéntes jótállás. Az önkéntest EU szinten is szabályozták, a kötelező jótállást ugye csak kis hazánkban szabályozza egy korményrendelet. A kötelező jótállást biztosítani, a kormányrendeletben lévő feltételekkel, stb. kötelező, ennél kevsebbet nem biztosíthatnak. Ergo, amit a rendelet szerint megtehetsz azt szerződéstől függetlenül bármikor megteheted.

Van szavatosság is, ezt a PTK szabályozza, de a szabályok egy részétől szerződésben el lehet térni smile.gif

Ezen felül a forgalmazó a hibás teljesítés esetén akár kártérítési felelősséggel is tartozhat, a hibás teljesímény jogkövetkezményeként.

Jelen esetben valószínűleg nem fontos, de elméletileg a rossz minőségű termék forgalombahozatala, a fogyasztó megtévesztése, stb. az elkövetési értéktől függően szabálysértés vagy bűncselekmény is lehet. Ahol ez a helyzet, többnyire ott sem jelent nagy könnyebbséget... (Ugyanis a szavatossági, jótállási ügyben külön kell pereskednek, kártérítést ugyan megítélhet bizonyos esetben a bíróság, de ez nem feltétlenül jó. Persze a bizonyítás könnyebb lehet...)

Ezek a lehetőségek nem egymás helyett léteznek, hanem egymás mellett, egymással párhuzamosan. Sok esetben egy hiba esetében egyszerre több ilyen jogkövetkezmény is alkalmazható.
Rennee
Ha 3 napon belul visszaviszel egy laptopot es nem akarod becserelni hanem a penzt kerned vissza, ( a gep rossz, elektro worldben vettem), meghosszabbitott happy care garanciaval, szerinteted az elektro world koteles nekem annak az arat is visszaadni? Köszi avalaszt. Üdv.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.