Vettünk egy 80000 Fttos Xbox 360 Core csomagot, adtak mellé 10 db játékot is. Vidáman elindítom, erre kidobja, hogy az eredeti XBOX 360 játék futtatásához csatlakoztatnom kell egy merevlemezt. Körbetelefonáltam: az XBOX supportot nem tudtam még felhívni, mert már lejárt a munkaidő, az Auchanban, ahol vettük, meg vagy öt kollega "nem tudom"-al válaszolt, volt aki termékről sem hallott. A MediaMarktban meg tudták mondani, hogy kénytelen vagyok venni egy merevlemezt.
Tehát megtudtam, hogy az alaprendszert nem tudom (játékra) használni, amíg nem veszek hozzá tárolóeszközt, ami 10000-nél kezdődik.
A 64 megás memóriakártya >10000 Ft, a 20 gigás merevlemez >25000 - nem éppen arányos.
Tehát eladtak 80000 Forintért egy olyan játékkonzolt, amivel nem lehet játszani. Vélemény? Lehet ilyet csinálni?!
radar: Tudod két dolog van amit méltányalannak érezhet az ember.
Ha a konzolhoz, a digitális fényképezőgéphez, stb. tartozékokat kell külön venni mert azok nélkül használhatatlan.
Vagy ha az eszközhöz olyan tartozékokat adnak (amiket az eszköz árában kifizet) amit utána kicserél, aminél jobb van a birtokában.
A korrekt megoldás: Többféle csomagban árulni a terméket, egy D-SLR fényképezőgép esetén is választhatsz, kell-e a kit objektív, és aki nem kéri viheti anélkül is. De akkor ne panaszkodjon, miért kell hozzá az is. A választás szabadsága hasznos, és ez nem csak a konzoloknál, fényképezőgépeknél van így... Miért nem jár minden számítógéphez operációs rendszer? stb.
Ugyanaz igaz az X360ra is, de van egy olyan tippem, hogy akad olyan játék ami háttértár nélkül is működik. Amúgy mindenképpen merevlemez mellett célszerű dönteni
Vettem egy HDD-t, most már működik.
Nem mindegyik játékhoz kell merevlemez vagy kártya, ha menteni akarsz, akkor viszont valóban kell.
Sok játék használható ezek nélkül.
Tanulság, hogy szakboltban érdemes vásárolni ahol segytenek a döntésben, nem pedig az abc-ben kell pc-t meg konzolt venni.
Pjotr: A tanulság, hogy a konzoloknak régen volt egy előnye: Nem kellett hozzá érteni, megveszed, veszel pár játékot (a konzol logójáról könnyen felismered őket) és játszol.
Nincs pontos konfigurációs igény, telepítés, beállítás, ezer menünk átvergődés, nem kell gépelni, csak játszani. A mostani konzol generációban kezdenek elveszni ezek az előnyök, a konzolok hátrányai azonban javarészt megmaradnak.
Régen viszonyag olcsó volt konzolra játékot fejleszteni, nem kellett a sokféle cofigra felkészülni, a TV miatt nem volt cél a tökéletes képminőség, ma már drága, és egyre több a kockázat, ami szintén nem tesz jót.
Kérdés milyen lesz a következő konzol generáció. Úgy gondolom, ha nem cél a lefelé kompatibilitás, akkor a következő generáció esetében a Microsoftnak lehet jelentős versenyelőnye.
Szerintem nincs így, a xbox360 core csomagot azért hozták ki mert olcsó.
Nem látom, hogy konfigurációs vagy egyébb gond lenne velük.
Az xboxnak értelmetlen volt kispórolni memóriát amire menteni lehet, mert így meg kell vennedd hozzá vagy a kártyát vagya winyót.
Erőben szerintem pont, hogy a PS3 ami sokkal erősebb mint az xbox, viszont még nem nagyon megy a játékfejlesztés az ilyen sokmagos gépre, kell neki egy-két év, hogy kijöjjenek a jó játékok rá.
Az egyszerűség előnye megmaradt a pc-hez képest, ugyanilyen erős gépet a két háromszoros árban hozod ki pc-ből.
Ez hatalmas előny, hogy egy ps3-hoz vagy xboxhoz pár évig nem kell nyúlni, nem kell pénzt ölni bele, hogy minden elfusson rajta.
Most van itthon wii-m, igaz, hogy a grafikája az borzalmas, mégis ha társaság játszik vele, az nagyon nagy élmény, ezt egy pc nem tudja produkálni...
Pjotr: kezdjük az elején.
Hogy olcsó-e az XBOX 360, azon lehet vitatkozni, úgy gondolom egy konzol teljes árát az az összeg klépviseli amit az élettartama alatt rá költesz, beleértve ajátékok, tartozékok, előfizetések, stb. költségét. Márpedig ezt is figyelembe véve, és okosan vásárolva egyáltalán nem igaz az árkülönbség.
A memória és a merevlemez kispórolása: Ezt pl. volt értelme kispórolni, nem volt értelme cserélehővé tenni. De ugye jön majd a HD DVD opció, a HD kompatibilitás, javított beviteli eszközök, stb. magyarul a konzol logján kívül több szepontra kell figyelni, és a konzolon is van mit konfigurálni.
A versenyelőny pedig nem a mostai generáció sebességén múlik. Hanem azon, hogy a Microsoft képes olyan megoldást létrehozni, ahol ugyanaz a játék futhat Windowson és a következp generációs konzolon, így a licencek a PCs játékok árába is beépíthetőek, a példányonkénti költségek (és ezzel a konzol élettartama alatti össz ár) leszoríthatóak, ugyanaz a fejlesztés több eladásra lehet elegendő, stb. Ha megnézed akkor a Games for Windows Live már ebbe az irányba megy.
A PS3 sebességével, használhatóságával kapcsolatban több aggályom is van. Nem csak nekem, ezért lesz rá viszonylag kevés játék, valamint az egy példányra jutó fejlesztési költségek is magasabbak lesznek
Jelenleg ha egy xbox vagy ps3 szintű pc-t össze akarsz rakni, akkor a többszörösét rá lehet költeni.
Egy xbox mindennel együtt, ha még HD dvd-t is raksz bele max 150.000Ft, ennyiből milyen komplett pc-t hozol ki, amin ugyanilyen szinten futnak a játékok, oprendszerrel, kontrollerekkel, HD dvd-vel mindennel?
Vagy a ps3 150.000Ft annak a teljesítményét nem is tudom el lehet-e érni pc-n... jó tudom jelenleg nem használják ki, de ez biztosítja, hogy 3 év múlva is verni fog egy pc-t tudásban...
Pláne most ful hd és full hd divx lejátszás, br olvasó stb. stb...
Az, hogy mit költesz rá az másodlagos dolog, ha minden legális, akkor egy pc-re is rengeteget rá lehet költeni.
Játékok, oprendszer, előfizetések, ugyanaz mint konzolra.
A konfigurálásban annyiban igazad van, hogy lehet rá venni mindenfélét, viszont nincs a pc-s driver telepítés meg ilyesmi.
Én konfiguráláson igaz konfigurálást értek, nem pedig új kontroller vételt vagy villogó ledsort

Viszont egy ps3-at bekapcsolok beteszem a lemezt és játszom, nem kell telepíteni, nem kell semmit csinálni.
Ez sok embernek számít, pláne amerikában.
A microsoftos megoldás még a jövő, a mikor az eljön, akkor már lehet, hogy meghajtó sem lesz bennük, de erre még várni kell, a mai konzolok még 3-5 évig élni fognak.
Az, hogy mi lesz a PS3-al az jó kérdés, elvileg egy hatalmas erőmű, rengeteg lehetőséggel, de hogy a programozók kihasználják-e valamikor, megha bukik a Br, akkor nem tudom mi lesz vele.
Pjotr: Több dologban is tévedsz, kezdjük az elején. Nyilván ezek szerint nem sokat vásárolgatsz softwaret, nem baj magánügy, ellenben mondjuk egy XBOX 360-ra készült és egy PCs játék ára között gyakran igen jelentős (többszörös) árkülönbség van, mivel a konzol gyűártásánál jelentkező vesztessáég fedezetét azok a licence díjak fedezik amiket a játékfejlesztők fizetnek. Ebből következik, hogy a konzolos softwarek, a konzolos szolgáltatások ára jelentősen magasabb, és a konzol gyártójának nem csak a "vesztessége csökken" ezekkel a díjakkal, hanem éppen extra nyereségre tesz szert (nem érné meg máskép csinálni).
A konfigurálás kapcsán: Szerinted semmit nem kell konfigurálni? Szerintem furcsa lenne, ha a hálózathoz pl. nem kéne konfiguráció, stb. tehát igenis van beállítgatás.
Nem tudom láttad e a Games for Windows Live bétáját?
Berakod a DVDt a játékkal, mmegmondja hány ponitos a géped, hány pont kell a játéknak, megkérdezi akarsz-e játszani. Ha igen, már indul is a játék. Windows, PC, és a jövő játékai erre a rendszerre fognak valószínűleg épülni.
A HDTV felbontás kapcsán: Azokat a felbontásokat egy mai ÁTLAGOS PC is tudja.
A Cell proci amit éltetsz: Ha nem 8 szálon futsz akkor bizony nem is olyan gyors. Sőt, sok okból (Cache méretek, busz sebessége, órajelek, stb) számos helyzetben kifejezetten lassú.
Ha már valamit egy proci kapcsán teljesen máshogy kell megírni, nem tudsz a megszokott módon gondolkodni, a proci nem a játékokhoz alkalmazkodik, akkor nem is olyan jó választás. Mellesleg "PC" alapon bőven verhető a PS3 teljesítménye...
Légyszives rakj nekem össze 80-90.000ft-ért egy számítógépet ami olyan minőségben, felbontásban tud játékot futtatni, mint egy xbox 360, legyen benne az árban két wireless irányító, töltő hozzájuk, oprendszer, komponens kábel, távirányító, mindez telepítve, készen.
Az igaz, hogy a pc-s játékok valamivel olcsóbbak, mert egy pc-re 9-12.000Ft egy új cím xboxra meg 14-16.000 ez igaz.
Azt is írtam, hogy jelenleg még nem használják ki a ps3 teljesítményét, de akkor rakj össze egy pc-t ami veri a ps3-at tudásban ebben is legyen vezeték nélküli joy, br olvasó meg minden egyébb, menniyből jön ki 300.000Ft? Vagy több?
Nem tudom miért támadod a konzolokat, egyszerűbbek, olcsóbbak és pár évig nem kell rájuk költeni semmit (a játékokon kívűl, persze, de ahogy jönnek ki az újabb játékok egyre olcsóbbak lesznek a régebbiek).
Ha meg olyan pc-t raksz össze ami jól is néz ki és elfér a nappalibana tv alatt, akkor még drágább a móka, egy jó htpc ház 30-60.000Ft, és az csak a ház...
Olyan nagyon nem kell konfigurálgatni a hálózatot, van amit persze be kell állítani, de nem nagy dolog.
Ezt a games for windos live dolgot még nem láttam, de jól hangzik, a microsoftak úgyis az a célja, hogy minden mindennel össze legyen kötve, és akkor megszűnik majd a konzol, pc, képrögzítő/lejátszó, stb, de az még a jövő.
Nézd meg a konzolos címek valós árát, és a PCre is

Nagyon nem stimmelnek az árak. Miért kéne a PCnek olcsübbnak lennie alapárban mint egy felszerelt xbox, ha az xboxért utókag a játékok kapcsán is kell fizetni.
A cell proci nem kihasználatlan, hanem arra amire egy játéknál szükség van nem optimális, így lassú
Valóban a Microsoft féle hálózaté a jövő.
De a korrekt árat eleve rosszul próbálod meg megnézni: Arra, hogy érdemben emailt küldj, fogadj, stb. képeket kezelj, ments le, nyomtass kell egy PC otthonra.
Munkára alkalmas PC otthonra + Konzol + DVD felvevő az egyik ár
Munkára, játékra, műsorok DVDre felvételére, stb. képes konzol a másik
A két ár kapcsán a teljes élettartamuk alatti software ellátás árát is számolni kell, illetve azt, hogy amikor cseréled mennyit érnek a beszerzések, mi az amit fel tudsz még használni (pl. régi játékok futtathatósága, stb.), sőt az elhasználódott kiegészítők cseréjének költségeit is, stb.
Naaa, szerinted melyik nyer?
Csaba_20
2007.05.14, 17:13
Az XBox360-ban a lenyúlás a winchesternél van. Egy sima 2.5"-es Samsung winchester található benne, amiért túl sokat kérnek.
Nem azt kell összevetni, most játékról van szó, arra hasonlítsd össze.
Egy pc-t nem fog senki egy szép nappaliba tenni, hogy ott ormótlankodjon a lcd tv mellett...
Egy pc is kifut 3 év alatt.
És míg egy xbox képességű pc-re kb min. 300.000-et ráköltesz csak a gépre, addig egy xbox 80.000Ft.
És nem kell hozzá új videókártyát venni meg ramot ha új oprendszer jön, stb, stb., azzal 3-4 évig tudsz játszani.
A cell prociban nem fogunk egyet érteni

Nagyon jó lenne az, ha lenne bármi is ami tud ennyi magot kezelni.
Pjotr: Több processzoros gépek => Több mag.
Egy PC-t könnyen el tudsz tenni a nappaliban, akár szép házban, de akár úgy is: Ne nagyon legyen szem előtt.
Az pedig, hogy mire való: Tudod mennyibe kerül egy PC ami jó hangminőséget produkál, korszerű, designos és új? Hááát jóval több mint 100.000! Vegyél a hifi toronyba építhető MP3 lejátszót 90000ért, majd erősítőt, majd asztali DivX lejátszót és DVD felvevőt, mert külön külön mind olcsó...
Csak együtt... A PC a gadaságos döntés.
Csaba_20
2007.05.14, 19:16
Komolyan egy játékgépet és egy multifunkcionális gépet mértek össze ár alapján, hogy melyik a jobb? Értelmetlenség rulz...
Én is ezt mondom....
Thelf a pc-t hasonlítja a konzollal én meg azt mondom, hogy ha játékra(!) használsz egy pc-t vagy veszel egy konzolt, melyik az olcsóbb.
Egy jó kinézetű htpc ház magában kb. 40-80.000Ft ebbe kell egy többprocis alaplap, két proci, profi videókártya, két vezetéknélküli kontroller, oprendszer, lehetőleg htpc-re kihegyezett xp (nem jut eszembe a neve), távirányító.
Ez eddig több mint 300.000Ft.
Nem tudom mennyivel, ki kéne számolni.
Ezt hasonlítod össze egy 80.000Ft-os xbox-szal???
Ha jó hangot is akarsz a pc-be ami kivált egy cd lejátszót, akkor kell bele egy külső DAC azt sem éppen ingyen adják...
Használhatóságban sem lehet összehasonlítani egy asztali dvd felvevőt meg egy pc-t, az átlagember, nem akar programokat telepíteni, meg ilyesmit.
Az az igény, hogy ha megnyomom a gombot, akkor kapcsoljon, be, ne kezdjen botolni, ne kelljen mindenféle programot indítani...
Egy jó hdmi-s író 60-100.000ft körül van, ez divx-et, mp3-at lejátszik, ha összeadom a xboxszal, akkor még mindig csak 160.000Ft-nál járunk...
Captain Crash
2007.05.14, 22:47
Pjotr, TheElf: I love flame...
(Pjotr @ 2007.05.14, 18:41)

És nem kell hozzá új videókártyát venni meg ramot ha új oprendszer jön, stb, stb., azzal 3-4 évig tudsz játszani.
Egy PCn is el lehet játszani 3-4 évig, nem kell minden új OSt felrakni azért, mert már a szomszéd Pistikének is az van.
Az én ZX Spectrumonon még mindig tudok játszani úgy, hogy nem raktam bele ramot, vga-t, stb. Pedig azóta elég sok oprendszer jött.
Társalgóban vagy hasonló helyen folytathatjuk, ha van rá igény
Pjotr: Nem az a kérdés, hogy van-e rá igény, és próbálj meg egy picit gondolkodni, akkor is, ha nehezedre esik:
Úgy gondolod b+ hogy a PCbe Blue Ray filmlejátszót, meg Sony DRMet mennyibe kerül belerakni mert az milyen univerzális mennyi funkciót vált ki milyen kevésből? Akkor azt is el kell fogadnod, hogy a mennyi funkció kapcsán a másik oldal funkcióit is elő kell venni.
Mennyibe kerül megoldani azt, hogyjátszani, de levelezni, kicsit dolgozni is, műsorokat felveni is tudj, ha az alap játékod egy PS3? És mennyibe kerül mindezt megvalósítani, ha az alap játékod egy PC.
VAGY mindkét oldalon összeszedsz minden funkciót VAGY egyik oldalon sem.
Akkor a rendserek áránál az egyik árát leviszed (80-90re) és állítod, az teljes, de még arra sem elég, hogy tudj chatelni a beépített chaten, nemhogy korrekt állásmentésre, MMO játékokra.
DE a másikon minden játékot kell tudni.
Az amit kitalálsz nem korrekt érv, miként az sem, hogyha a Cell proci esetén a sebesség már ma elfogy sok szempontból (adatvitel kapcsán, kevés programszáll esetén) akkor azt jövőben ugyanez a hardware majd jobban csinálja meg.
Kérem szépen: VAGY a közös funkciókat hasonlítjuk össze (mi az ami PCn is magától értetődő) és a cél az olcsó, egyszerű és szórakoztató játék, ahol nem feltétlenül a hardcore a megcélzott (sőt) inkább a tömegigény, és ezen a területen a PS3 sajnos bukás, erre képes PCt ki lehet hozni.
VAGY a funkciók összességét: És megin a funkciók nyernek.
Tudod a C64 az abszolút nyerő mert a C64és játékokat datasetről régi orosz tévén az tudja a legolcsóbban és milyen szar minden műás mert nem kezeli a C64es datasetet olcsón és élből és nem érdekel mit tud, és összességében mennyi típusú érvelés semmire sem megy.
Ma a fogyasztónak egyszerűen nem érdeke az, hogy a WII kivételével új generációs konzolt vegyen, és ez látszik az eladási adatokon a kiszámolható ár érték arányon, a lehetőségeken, stb.
(Pjotr @ 2007.05.16, 06:52)

-> Társalgó
Ja, akkor a PC vs konzol vitába nem szállok bele, viszont szerintem az XBOX 80000 ft-os light változata bőven túl van a tisztességtelen piaci magatartás fogalmán. Hadd idézzem pl. azt a gyakorlatot, hogy a digitális fényképezőkhöz is adnak egy nagyon pici memóriakártyát, mert hogy azzal már használható, anélkül meg nem. Ugyanígy a HD nélküli XB. -n nem lehet a *csomagban levő* játékokkal játszani, vagyis valami minimális cuccot mellékelniük kellett volna.
Nem csoda, hogy a Microsoftnak ilyen jól megy: ilyen jellegű "marketingfogásokkal" szerzi meg a piacot, becsapva az embereket. Ezért nem szeretem azt a céget (és semmit, ami hozzá kapcsolódik).
Hogy úgy mondjam, "Útálom, mint a mistral-t."
Ezzel viszont egyetértek, olyan játékokat kellett volna adniuk hozzá a csomagban amik játszhatóak memória nélkül.
Vannak ilyenek, de olyanokat adni amik vinyó nélkül nem megy tényleg nem túl tisztességes húzás...
Itt olvashattok arról, hogy milyen alapvető trükköt süt még el az XBOX marketingje...
http://index.hu/tech/blog/2007/05/25/draga...ox_360_jatekok/
Superstar
2007.07.01, 18:31
(radar @ 2007.05.11, 20:51)

Vettünk egy 80000 Fttos Xbox 360 Core csomagot, adtak mellé 10 db játékot is. Vidáman elindítom, erre kidobja, hogy az eredeti XBOX 360 játék futtatásához csatlakoztatnom kell egy merevlemezt. Körbetelefonáltam: az XBOX supportot nem tudtam még felhívni, mert már lejárt a munkaidő, az Auchanban, ahol vettük, meg vagy öt kollega "nem tudom"-al válaszolt, volt aki termékről sem hallott. A MediaMarktban meg tudták mondani, hogy kénytelen vagyok venni egy merevlemezt.
Tehát megtudtam, hogy az alaprendszert nem tudom (játékra) használni, amíg nem veszek hozzá tárolóeszközt, ami 10000-nél kezdődik.
A 64 megás memóriakártya >10000 Ft, a 20 gigás merevlemez >25000 - nem éppen arányos.
Tehát eladtak 80000 Forintért egy olyan játékkonzolt, amivel nem lehet játszani. Vélemény? Lehet ilyet csinálni?!
Nem értem az ilyen embereket mint TE ! Kiadnak 80k és még arra sem veszik a fáradtságot ,hogy utána nézzenek mit vesznek és miért ! Megérdemled
Ariadne
2007.07.02, 12:20
(Superstar @ 2007.07.01, 19:31)

Nem értem az ilyen embereket mint TE ! Kiadnak 80k és még arra sem veszik a fáradtságot ,hogy utána nézzenek mit vesznek és miért ! Megérdemled
Első hozzászólásként érdekes. Remélem nem csak ezért regisztráltál...
Azért a gyártótól meglehetősen tisztességtelen magatartás úgy eladni egy konzolcsomagot játékokkal együtt, hogy nem tünteti fel, további költséges cuccok is kellenek még a használatához. Egy dolog az utánanézés, de itt nem annyiról van szó, hogy PC-s játékot vett Xboxhoz, mert nem nézett utána, hanem meglehetősen erkölcstelen marketingtrükköt vet be a gyártó, ami simán szabálytalan lehet pl. a tisztességtelen piaci magatartásról szóló EU irányelv szerint, de persze a magyar szabályok alapján is.
Superstar
2007.07.09, 13:13
(Ariadne @ 2007.07.02, 13:20)

(Superstar @ 2007.07.01, 19:31)

Első hozzászólásként érdekes. Remélem nem csak ezért regisztráltál...
Azért a gyártótól meglehetősen tisztességtelen magatartás úgy eladni egy konzolcsomagot játékokkal együtt, hogy nem tünteti fel, további költséges cuccok is kellenek még a használatához. Egy dolog az utánanézés, de itt nem annyiról van szó, hogy PC-s játékot vett Xboxhoz, mert nem nézett utána, hanem meglehetősen erkölcstelen marketingtrükköt vet be a gyártó, ami simán szabálytalan lehet pl. a tisztességtelen piaci magatartásról szóló EU irányelv szerint, de persze a magyar szabályok alapján is.
Nem ezért regisztráltam de ennél a hozzászólásnál kiborult a bili.
Igy jár az aki nem néz utána annak ,hogy HOL és Mit vesz. Ugyanis jobb helyeken ugyanannyiért nem az alapcsomagot kapod meg aminek nem része a 20GB hdd hanem a prémium masinát ami már TARTALMAZZA a mentésre szolgáló 20GB hddt.
Példa :
Platform: XBOX 360
Kategória:
AlapgépBesorolás: Akció
A legfelszereltebb XBox 360.
- alapgép
-
20 gb winchester- wireless controller
- hd/av kábel
- headset
- ethernet kábel
Példa2
Tulajdonságok Microsoft X-BOX 360
PremiumGyártó Microsoft
Hordozható
Játék platform Xbox 360
Kompatibilis játékok származása XBOX
DVD kompatibilis
Processzor 3 x 3200
Belső memória (MB) 512
Grafikus processzor 500
Hang Stereo
Memóriakártyák kapacitása (MB)
20 GBMemóriakártya-meghajtók
Használható memóriakártyák Xbox 360
Mellékelt memóriakártya
stb....
Nem mindegy ,hogy hol veszed meg mert eggyes helyeken akció keretei közt adják hozzá a hddt.
Ariadne
2007.07.09, 13:51
Továbbra is fenntartom, hogy abban az esetben, ha nincs hozzá és enélkül használhatatlan (márpedig a kérdező esetében ez volt a helyzet), erről tájékoztatni kell a felhasználót, ez kötelessége a gyártónak. Ennyire egyszerű a dolog szerintem. Nem azt mondom, hogy adjon hozzá minden esetben, csak azt, hogy ha nem, akkor írja rá, hogy még venned kell hozzá, hogy használhasd.
Az meg, hogy valaki nem a legolcsóbb helyen veszi, nem egészen olyan dolog, amiért kárhoztatni lehetne. Azért ennyi szabadsága már csak legyen az embernek, hogy vehesse drágábban, ha nincs kedve/lehetősége/tudása/ideje/stb. utánanézni részletesen...

A drágább helyen is megfelelően tájékoztatni kell, mese nincs.
Superstar
2007.07.09, 14:29
(Ariadne @ 2007.07.09, 14:51)

Továbbra is fenntartom, hogy abban az esetben, ha nincs hozzá és enélkül használhatatlan (márpedig a kérdező esetében ez volt a helyzet), erről tájékoztatni kell a felhasználót, ez kötelessége a gyártónak. Ennyire egyszerű a dolog szerintem. Nem azt mondom, hogy adjon hozzá minden esetben, csak azt, hogy ha nem, akkor írja rá, hogy még venned kell hozzá, hogy használhasd.
Az meg, hogy valaki nem a legolcsóbb helyen veszi, nem egészen olyan dolog, amiért kárhoztatni lehetne. Azért ennyi szabadsága már csak legyen az embernek, hogy vehesse drágábban, ha nincs kedve/lehetősége/tudása/ideje/stb. utánanézni részletesen...

A drágább helyen is megfelelően tájékoztatni kell, mese nincs.
Nem értek eggyet veled.
Nos mint mondottam kétféle csomag létezik Core illetve a prémium.
A Core "alapcsomag" zőld szinű csomagolásban kerül értékesitésre mig a Prémium fehér csomagolásban és nagy betükkel ,hogy ott figyel benne a memória is.
Teljesen mindegy meg lehet külömböztetni a két csomagot .
"Tehát eladtak 80000 Forintért egy olyan játékkonzolt, amivel nem lehet játszani."
Ez meg igy ebben a formában nem igaz ugyanis az a kis vacak arra szolgál ,hogy ha végeztél a játékkal a jelenlegi állásod el tudjad menteni. No persze másra is használható.
Egy szónak is száz a vége ha igy veszed ha úgy árban ugyan ott vagy
Ariadne
2007.07.09, 14:52
Xboxilag nem vagyok túl tájékozott, tehát sikeresen szimulálhatom az egyszeri vásárló helyzetét. Go Xbox 360 honlap, nézzük az alapgépet. Szöveg:
"
Az Xbox 360 alaprendszer tartalmazza mindazt, amire szüksége lehet a játékhoz. Csatlakoztassa a konzolt és a vezérlőket, és már játszhat is. Ezután Ön dönti el, hogy mikor milyen kiegészítővel bővíti a rendszert, ami akár teljes Xbox 360 rendszerré bővíthető."
"Digitális szórakozás: Hozz ki még többet zenéidből, fényképeidből, filmjeidből és tévédből! Progresszív pásztázású DVD-filmeket nézhetsz külön kiegészítők nélkül.
A zenei CD-k tartalmát az Xbox 360 merevlemezére másolhatod, és megmutathatod legújabb digitális fotóidat barátaidnak. Hozd létre a kapcsolatot, és az Xbox 360 azonnal továbbítja az MP3-lejátszón, digitális fényképezőgépen vagy bármely Microsoft® Windows® XP rendszerű számítógépen található digitális adatokat."
Xbox 360Ez azért nem egészen tartalmazza azt a tájékoztatást, hogy sorry, a merevlemez nincs benne a csomagban, sőt, épp az ellenkezőjére utal...

A kérdező márpedig a merevlemez hiányát panaszolta, és egyet kell értenem vele abban, hogy erről nem tájékoztatnak korrekt módon még a termék saját honlapján sem. Ha sosem volt ilyen gépem, joggal következtethetek arra a fenti szövegből, hogy minden megvan benne, ami a játékhoz kell, meg még zenét is másolhatok a merevlemezre - hiszen szó szerint ez áll ott...
Captain Crash
2007.07.09, 15:11
Superstar: Egyet kell értenem Ariadne-val, hiszen nyilván nem venne senki sem autót motor nélkül.
Mert az ugye teljesen evidens, hogy az a tájékoztatás sem lenne helyes, hogy vegyél egy alap porsche-t, mert az tartalmaz mindent, amire szükséged lehet a vezetéshez és közben nem lenne benne motor.
Superstar
2007.07.09, 15:36
(Captain Crash @ 2007.07.09, 16:11)

Superstar: Egyet kell értenem Ariadne-val, hiszen nyilván nem venne senki sem autót motor nélkül.
Mert az ugye teljesen evidens, hogy az a tájékoztatás sem lenne helyes, hogy vegyél egy alap porsche-t, mert az tartalmaz mindent, amire szükséged lehet a vezetéshez és közben nem lenne benne motor.
Xbox Alap RendszerÉn kérek elnézést de nem értelek titeket.
Xbox 360™
alaprendszerEzután Ön dönti el, hogy mikor milyen kiegészítővel bővíti a rendszert, ami
akár teljes Xbox 360 rendszerré bővíthető.
Mien szinű a doboz a képen? Mi látható a képen?
Kapcsolódó termékek : Xbox 360™ merevlemez (20 GB) Ments játékokat és zenét...
További Xbox-hardverek
IttXbox 360™
"A konzol teljes felszereltségével ..." stb mien szinű a doboz? mi látható a képen?
Akkor most hol nincs tájékoztatva a vevő?
Ariadne: Az XBOX 360 nagyon sok játékkal használható memóriakártya és merevlemez nélkül is, ezen felül egy hagyományos filmes fényképezőgéphez sem mindig adnak filmet, egy távirányítós autóhoz sem mindig kapsz elemet, stb.
Az XBOX 360 használható merevlemez és memóriakártya nélkül is, az alapcsomaghoz pedig nem nagyon kéne játékot adni. A kérdés: Ha adnak ajándék játékot (bonusz) akkor miért nem olyan az ajándék ami az adott gépen elmegy?
Mert adhattak volna olyat is.
A válasz egyszerű: Azért kapod az ajándék játékot, hogy motiváljon a további vásárlásra, a játék kézikönyve, az összehasonlítások, stb. meggyőznek, hogy neked kell merevlemez, kell memóriakártya, kell xbox live előfizetésből a drágább, és a játékból "hiányzó" pályákat meg akarod venni 10$/darab áron.
Az ajándék játék célja ez, és aki nem akar ilyet venni, ilyen szolgáltatásokkal élni, az vegyen a konzolhoz olyan játékot aminek nem kell memóriakártya, stb. és felejtse el az ajándékjátékot.
Amúgy a pontos konfig mindkét esetben fel van tüntetve. A lényeg elsősorban az, hogy az ajándék játék miért nem megy a konzolon. A válasz: mert nem ajándék, hanem a későbbi bővítést ösztönző reklám.
A "nem dobok ki egy 16000 forintos játékot kipróbálás nélkül, és máshoz is jó az a merevlemez, máshoz is kell memóriakártya" típusú üzenetek etikátlansága persze más kérdés
Az is más kérdés, hogy a játékok árát is úgy nyomják le, hogy lehet velük játszani, de ha jót akarsz játszani: Akkor komoly előfizetés, és 4-5 pályacsomag darabja $10, így nem tűnik fel mennyibe kerül XBOX360ra egy teljes értékű játék.
Ugyanakkor: Igen érdekes helyzet lesz amikor megtelik a beépített merevlemez

Mert a sok letölthető pálya, letölthető plusz modellek, stb. nyilván egyre több helyet foglalnak, és a mentések terén is nagyobb szabadságot kaphatnak a fejlesztők. (Elrettentő példa: Sims 2 mentések)
Emiatt valahogy úgy érzem, hogy az XBOX 360 egy sok szempontból elhibázott konstrukció, hiszen a 20Giga a sok letöltendő extrákkal megtelhet könnyen, és nem hiszem, hogy annyival olcsóbb lenne mint egy nagyobb merevelemez, ugyanakkor szép meg jó, hogy van hozzá megvehető külső HDDVD, és ő is "házimozis" de a DVD írás lehetősége hiányzik... Ergo kell mellé mindenképpen egy megfelelő rendszer a műsorok rögzíéshez és DVDre írásához, a házimozis funkció csonka, és nem váltja ki a különálló eszközt.
Emiatt az ára jelentős, a kezelhetőséget rontja, de nem oldja meg azt a feladatot, amit megoldani lenne hivatott. Hosszú távon viszont szívsz amikor elfogy a hely

Mivel a konzolt vesztességgel adják el, ezért minden költséget igyekeztek megtakarítani ahol az nem "látszik" a prospektusokban, ez pedig a gyártási minőség kapcsán vet fel kérdéseket. Nem véletlen, hogy a típusra jellemző hibák egyike nevet is kapott (Red Ring of Death) és a Microsoft választás elé került: Vagy bukik a konzol mert a hibával kapcsolatos hírek után eladhatatlannná vállik, vagy meghosszabbított garancia, és a konstrukció javítása minden garanciában visszavitt konzolnál.
Ez utóbbi (mivel a korábban eladott konzolokra is vonatkozik a hosszabbított garancia, aki korábban saját költségén javíttatta meg a konzolt annak a kárát megtérítik, aki "kidobta" a csak drágán javítható szemetet az sajnos így járt) bizony jelentős költséget jelent. Mennyi ez a jelentős költség? Több mint 1 milliárd dollár...
Kérdés, hogy a visszamenőleg is 3 évre hosszabbított garanciát a kereskedőinknél hogyan lehet mad érvényesíteni, ha a garanciajegyen nem ennyi szerepel, és az eredeti gari már lejárt. Kíváncsi vagyok mikor lesz az első ügy ebből. Megjegyzem: Sok helyen 1 év garanciával hirdetik...
És igen: Azért adnak el merevlemez nélküli változatot, mert az olcsóbb, igen, az is működik, de nem sokat ér

Elég csúnyán vesznek rá a vásárlásra, és az ilyen ügyek bizony sokba kerülhetnek.
Szóval az XBOX 360 kapcsán nem az a baj, hogy amit "ajándékba" kapsz hozzá, hogy vásárolj még annak nem elég az alapgép, hanem sokkal komolyabb gondok vannak körülötte
Superstar
2007.07.09, 16:49
Kicsit elkanyarodtál a lényegtől
Jut is eszembe osön az raktár áruház és nem szakbolt. Miért is várjuk el hogy az ott dolgozó emberke pontosan tudja mi is az az xbox 360 ? Na jó ez csak az én véleményem illetve én álláspontom.
Ariadne
2007.07.09, 20:48
(Superstar @ 2007.07.09, 17:49)

Jut is eszembe osön az raktár áruház és nem szakbolt. Miért is várjuk el hogy az ott dolgozó emberke pontosan tudja mi is az az xbox 360 ? Na jó ez csak az én véleményem illetve én álláspontom.

Nem raktáráruház, inkább hipermarket, de ha egyszer árulnak ilyen terméket, érteniük is kellene hozzá. Persze nem szoktak sajnos...
Egyébként a honlap alapján nekem nem volt egyértelmű, mi van benne és mi nem, és a szöveg többet ígért annál, mint ami benne van. Nem tisztességes eljárás, ez az én véleményem továbbra is. A képen egy zöld meg egy fehéres doboz volt látható, ez nekem nem sokat mond. És az alapba, ha már CD-ről zene felmásolását ígéri, beletartozna az a merevlemez...
(Superstar @ 2007.07.09, 17:49)

Miért is várjuk el hogy az ott dolgozó emberke pontosan tudja mi is az az xbox 360 ?
Tudom, hogy a fórumozók többsége elvárná, hogy az eladók értsenek hozzá, de én realistábban nézem a helyzetet: a bolti eladók nem szakemberek (tisztelet a kivételnek), ezért többnyire nincsenek tisztában a részletekkel. (Nincs is az megfizetve, hogy értsenek hozzá, és szakképzés sincs már egy ideje...)
Pont ezért lenne szerintem szükség arra, hogy a terméken olvasható, illetve a hozzá adott anyagokból ne a hülyítés áradjon, hanem korrekten le legyen írva, mit várhatunk a terméktől. Ebbe szerintem NEM férnek bele ilyem marketingszövegek, hogy "akár", "77%-al jobb", stb.
Ugyanis szerintem ugyanígy nem várható el a vásárlótól, hogy fél napig az internetet bujja, és megpróbálja kibogozni - a régiónként is eltérő tartalmú - csomagocskák tartalmát, és megpróbálja elemenként összerakni, hogy mit is tudhat a kütyü.
Ezért is vannak arra törvények és rendeletek, hogy mit kell, és hogyan feltüntetni a termékről, és mi számít félretájékoztatásnak, félrevezetésnek.
Igazából számomra csak az a kérdés, hogy mennyire volt tisztességes az az összeállítás, amibe beletettek egy XBOX alapgépet, és hozzá csomagoltak öt olyan játékot, amivel ezzel az alapgéppel - további vásárlás nélkül - nem lehet játszani. Ezek után a kedves vásárló meglátja a játékokat, amivel a csomagot hirdetik, megörül, hogy milyen olcsó, és mivel se az eladótól, se a csomagolásról nem tudhatja, hogy a játékok nem fognak menni a gépen, megveszi. Hazaviszi, összerakja, majd egy órás fejtörés után rájön, hogy valami hibádzik. Aztán, mivel a gyerekek már beizgultak a játékra, visszamegy, és megveszi a vinyót is. Ezzel együtt meg ugyanott van árban, mintha a pro csomagot vette volna, ráadásul szívott vele egy fél napot. Na ez az, ami nem mindegy... én speciel nem szeretem, ha megszivatnak, szerintem senki.
Sajnos nálunk az ilyen szabálysértések egy hatóság jogkörébe tartoznak, ami ha éppen ideje akad, és sokan b*sztatják miatta, akkor megbünteti a szabálytalankodókat. A fogyasztó nem indíthat pert a szabálytalankodó ellen, aki ezek után max. kifizeti az elég bagatell büntetést, és csinálja az egészet tovább...
Azért jó, hogy megjelent ez a topic a fórumon, mert esetleg így kevesebben szívják meg ugyanazt a trükköt. Hogy ki mennyire tartja ízléstelennek, az változhat, és az se igazán releváns, hogy a hatóság mit szól hozzá. Én a tájékoztatást tartom fontosnak.
Ariadne
2007.07.10, 10:43
Ühüm, tényleg hiszek a sárkányokban, meg egyet is értek velük.
Superstar
2007.07.11, 15:25
Saját kárán tanul az ember meg persze mi akik olvassák ezt a topikot másén. Mostmár tudjuk meik xboxot érdemes megvenni.
Valóban: Egyiket se
(TheElf @ 2007.07.11, 20:15)

Valóban: Egyiket se

Dehogyneeem.
Én pl az utóbbi években csak azért költöttem a gépemre hogy gyakorlatileg egyetlen egy játéknak az újabb és újabb részeit is használhassam.Ezért gondolkodom,hogyha PS3ra kijön,sokkal jobban járok vele,és a PC megmaradhat általános dolgokra
Ariadne
2007.07.20, 18:43
(TheElf @ 2007.07.09, 17:29)

Ariadne: Az XBOX 360 nagyon sok játékkal használható memóriakártya és merevlemez nélkül is, ezen felül egy hagyományos filmes fényképezőgéphez sem mindig adnak filmet, egy távirányítós autóhoz sem mindig kapsz elemet, stb.
A tájékoztatás akkor is hiányos és megtévesztő, hiszen a feliratok, még a netes honlap is teljes körű használhatóságot sugall. És nem vagyok köteles tudni, mennyit számít a vinyó megléte vagy meg nem léte - egyébként eddig fogalmam sem volt róla, hogy az Xboxhoz egyáltalán kellhet vinyó... Nem vagyok teljesen hülye a számítógépekhez, nem azért, csak gondoltam egy konzolban minden benne van, azért konzol az istenadta - pláne ha a reklámszöveg is ezt hiteti el velem. Most már tudom, mi a nagy helyzet - hála ennek a most tényleg gyümölcsöző vitának - de azért én még mindig ragaszkodom az én kis PC-mhez.
dienesoft
2008.01.11, 16:15
Sziasztok!
Karácsonyi meglepésként kaptam egy Xbox360 játékkonzolt. Ami kiderült, hogy a Media Markt legújabb átverése. Miután a fórumokon olvastam, hogy felújított gépeket is árusítanak újként eladva és tudtam, hogy az enyém is MM-ből való, levettem az előlapot és megnéztem a garanciacimkét. Ami természetesen át volt ragasztva. Azóta teljesen becsapva érzem magam, ráadásul egyre többször csinálja azt, hogy a hozzá kapott eredeti lemez harmadjára képes csak elindulni. Úgy olvastam, ez előbb-utóbb arra a bizonyos "3-ledes" hibára vezet. Az a fő kérdésem: várjam meg, még "bedöglik" és akkor vigyem vissza, vagy most visszavihetem azzal az okkal, hogy átvertek? Kíváncsi lennék egy fogyasztóvédelmis véleményére, hogy ezt a MM megteheti büntetlenül, vagy ha én visszaviszem a gépet, akkor köteles-e egy újra kicserélni(ami nem javított)? Vagy ha azt mondják, hogy "bocs, így jártál és anyád hülye volt, mert nem bontotta ki és nem nézte hogy új-e az előlap alatt a garancia", ez esetben milyen jogaim vannak?
Mert hülye azért nem vagyok...
A válaszokat előre is köszönöm!
-dienesoft-
A hibás teljesítés ténye és a termék meghibásodása nem egyenértékű fogalmak, meghibásodás is lehetséges hibás teljesítés nélkül (ha a hiba és annak oka a teljesítés utánra vezethető vissza) és hibás teljesítés is lehet meghibásodás nélkül. Például, ha nem az van a dobozban amit mevásároltál, a termék nem felel meg bizonyos szabványoknak, vagy a szerződésben vállalt tulajdonságokkal nem rendelkezik, stb. Ha új termék helyett használtat kapsz az is ilyen helyzet.
Amennyiben mint fogyasztót a termék egy lényeges tulajdonsága tekintetében megtévesztettek, azt a törvény szankcionálni is rendeli, ez üzletszerű elkövetés esetén a szabálysértési értékhatárt el nem érő esetekben is vétségnek minősül.
Amennyiben jogosulatlan haszonsszerzés végett téged vagy mást tévedésben tartanak, azt szintén büntetni rendeli a jog.
A MediaMarkt kommunikációja, az ügyben folytatott megtévesztő magatartása amennyiben a fogyasztói akarat befolyásolására alkalmas, versenytörvényt is sérthet.
Érdemes lehet felvetni, hogy esetleg nem akarnak-e kártalanítani...
dienesoft
2008.01.11, 20:42
Köszönöm a válaszod. Mit javasolsz? Csomagoljam szépen mindent össze és vigyük vissza oda, ahol vettük? És mit tegyek, ha nem akarják egy vadonatújra kicserélni, sem a pénzt visszaadni, hanem azt mondják, hogy elviszik vizsgálgatni, 2 hét múlva érdeklődjek. Kérjem a vásárlók könyvét? Főnököt?
(TheElf @ 2008.01.11, 18:06)

A hibás teljesítés ténye és a termék meghibásodása nem egyenértékű fogalmak, meghibásodás is lehetséges hibás teljesítés nélkül (ha a hiba és annak oka a teljesítés utánra vezethető vissza) és hibás teljesítés is lehet meghibásodás nélkül. Például, ha nem az van a dobozban amit mevásároltál, a termék nem felel meg bizonyos szabványoknak, vagy a szerződésben vállalt tulajdonságokkal nem rendelkezik, stb. Ha új termék helyett használtat kapsz az is ilyen helyzet.
Amennyiben mint fogyasztót a termék egy lényeges tulajdonsága tekintetében megtévesztettek, azt a törvény szankcionálni is rendeli, ez üzletszerű elkövetés esetén a szabálysértési értékhatárt el nem érő esetekben is vétségnek minősül.
Amennyiben jogosulatlan haszonsszerzés végett téged vagy mást tévedésben tartanak, azt szintén büntetni rendeli a jog.
A MediaMarkt kommunikációja, az ügyben folytatott megtévesztő magatartása amennyiben a fogyasztói akarat befolyásolására alkalmas, versenytörvényt is sérthet.
Érdemes lehet felvetni, hogy esetleg nem akarnak-e kártalanítani...
1. Jegyzőkönyv felvételéhez ragaszkodsz, amibe nem árt, ha belekerül rögtön, hogy ők ezzel kapcsolatban téged megtévesztettek, stb.
2. Vásárlók könyvébe ugyanez.
3. Érdemes felhívni a figyelmüket a lehetséges következményekre.
Sziasztok
Vásároltam készpénzre egy XBOX 360-at a Cora-ba 2009.05.09-én. Számomra ismeretlen hibával ez meghibásodott, és leadtam garanciális javításra a Cora ügyfélszolgálatán 2009.10.11-én.
Mint kiderült, nincs hozzá garancia jegy. A többi, üzletben lévő készülékekből is kifelejtették, nem én hagytam el.

Na még nem is ez volt a probléma, a srácok rendesek voltak, és mondták, alap esetben azt tanácsolnák, vigyem én el a szervizbe, ugye gyorsabb, mint ha ők küldik. De mivel nem volt hozzá garancia jegy, így azt kérniük kell.
Lassan el telt egy hónap, így felhívtam tegnap a Cora-t. Elhajtottak a francba, hogy majd hívnak ha kész, nem tud felvilágosítást adni. Annyit sikerült megtudnom, hogy még
minimum 1-2 hónap lehet a javítás.
Na most kérdem én, ezt meglehet tenni?!
Mozigépész
2009.11.07, 12:13
Nagyon egyszerű, amit már mindenhol leírtunk. Olvass pl.:
ITT!
machika
2009.11.07, 12:16
hello! gondolom kaptál blokkot a gépről, szerintem ezzel igazolni is tudod a vásárlást.
Mikor leadtad javítani gondolom vettek föl tóla jegyzőkönyvet, így a hatályos jogok megvannak, s érvényesíteni is tudod.......
Köszönöm a linket!
Elég sok topikot átolvastam előtte, mielőtt nyitottam ezt, de a goolge találatok alapján, így ez elkerülte a figyelmem.
machika:Én attól félek, hogy az agresszív vásárlókon edződött ügyfélszolgálatosoknál nem sokat tudok elérni sem normál hangon, sem kicsit provokatívabban.
Igen, van blokkom. Sőt, azt hittem, garancia papírom is van, de mint kiderült, csak egy megtévesztésig hasonló Cora-s Nyugalom Szerződés amit oda csempésztek vásárláskor. Ami azért is fura, mert érvényesítettem a garanciát. És senki nem szólt. hmm.
Ezt olvastam a fenti topikban:
A bevizsgálásra 3 munkanap a határidő.
Ez mit takar? Hogy eldöntik, javítás vagy csere? Nekem rögtön a javítást húzták be vizsgálat nélkül a Cora-ba.