Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Otp Bank és Garancia
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Pénzügyi szféra
Sipi-
Sziasztok!

Úgy döntöttem, hogy megosztom Veletek az OTP Bankos és OTP Garancia Biztosítóval kapcsolatos történetemet. Okulásul szolgáljon azoknak, akik meg akarják szüntetni OTP-s folyószámlájukat, melyhez őrült módon egy OTP Garanciás lakásbiztosítás is tartozik csoportos beszedési megbízással. Isten malmai lassan őrölnek, az OTP-é meg sehogy.
Kérdésem is van: mit lehet tenni? Fogyasztóvédelem, panaszkönyv?

A történet: (hosszú lesz, kávét, teát készítsétek be smile.gif)

OTP Bank:
A feleségemnek volt egy otp-s folyószámlája, amit meguntunk (drága volt, elég egy számla is). Ezért a feleségem január végén megszüntette (volna) ezt a folyószámláját. A rajta maradt kb. 7900 forintból kifizettek 7500 Ft-ot a pénztárban. Papírok aláírva, az ember örül (végre megszabadultunk ettől a rablóbandától, gondoltuk naivan). 2-3 hét múlva csak viccből megpróbáltam belépni az OTP-s netbankba és legnagyobb megdöbbenésemre sikerült is. A folyószámla egyenlege -101 Ft volt. Nosza, telefonálás az ügyfélszolgálatnak. Nem lehet elintézni telefonon sajnos a dolgot, be kell menni egy fiókba. A kérdésre, hogy "Nem logikus-e az, hogy a számla megszüntetésekor meg akarjuk szüntetni a netbankot is?" a válasz az volt, hogy "NEM". Végül el kellett menni abba a fiókba, ahol először meg lett szüntetve a számla és ott lehetett végül megszüntetni a számlát. Mostmár tényleg. A probléma oka az volt, hogy az első megszüntetéskor csak 97 Ft-ot hagyott a számlán az ügyintéző, a netbank havidíja meg 99 Ft. Az ügyintéző elismerte a hibát (persze jegyzőkönyv nem született róla).
De a lényeg, hogy végre, nagynehezen sikerült megszüntetni a számlát.

A történet további része az OTP Garancia Biztosítónál lévő lakásbiztosításunkról szól. A fentebb taglalt (azóta már tényleg megszüntetett) számláról vonták csoportos beszedési megbízással a biztosítási díjat havonta. Mivel a számla üres volt, ezért ez nem sikerült nekik (láttuk az OTP-s netbankon a próbálkozásokat). Nosza, semmi gond, utaljuk át az összeget. Az év elején kiküldött számlán rajta van, hogy lehet utalni is, csak a közleménybe írjuk be a mágikus, megadott számot. Megtörtént, beleírtuk és átutaltuk a februári és márciusi havidíjat (mivel a januárit még a volt OTP-s számláról le tudták hívni). Március 12-én feleségem bement a Garancia biztosító Angyal utcai ügyfélszolgálati irodájába, hogy átirassa a nevét (XX YY-ról ZZné XX YY-ra) és a levelezési címet is. Ezeket sikerült is megtenni. Eközben kiderült, hogy a februári és márciusi havidíjat nem találják. Nosza, séta az Erste bankba, banktól igazolás kérése (300 Ft), hogy márpedig mi átutaltuk a pénzt. Ezután a Garancia biztosítónál kérvényt kellett írni, hogy ugyan keressék már meg az átutalt két havi összeget. Erre rá lett írva, hogy tájékoztassanak az ügy állásáról. Lett kitöltve új csoportos beszedési megbízás, hogy felhatalmazzuk a Garancia biztosítót, hogy az Erste Banknál vezetett számlánkról levonja a havidíjat. Mindenki örül és boldog, végülis röpke 4 óra alatt sikerült ezt is elintézni (munkaidőben persze).

Teltek, múltak a hetek, éltük életünket. Természetesen semmilyen visszahívást vagy levelet nem kaptunk ügyünk állásáról. Meg is nyugodtunk, hogy rendben van minden, a lakás biztosítva. 1-2 hete néztem az Erste netbankon számlatörténetet. Feltűnt, hogy nem látok közte Garancia Biztosító felé pénzmozgást. Ezért beballagtam május 10-én a megszokott fiókba (IX. kerület, Angyal utca). Előadtam az eddigi történetem egy úriembernek. Ő ezt végighallgatta, majd lefénymásolta azokat a papírokat (csoportos beszedési megbízás, banktól az átutalás tényéről igazolás) amik eredeti példányát két hónappal korábban a feleségem adta le Náluk, ugyanazon irodában. Igéretet kaptam, hogy pénteken (május 11), vagy hétfőn (május 14) telefonál. Persze nem hívott senki ezügyben. Május 15-én felhívtam kedvenc fiókomat, sikerült is beszélnem azzal az ügyintézővel akivel csütörtökön személyesen. Minő véletlen, éppen akkor nézte a mi lakásbiztosítási szerződésünket, és minden rendben van. Megnyugtatott, hogy azért nem vontak biztos, mert nincs hiány a lakásbiztosításunk számláján. (Ez nem lehet igaz, mivel legutoljára tőlünk pénz feléjük március legelején érkezett.)
Feleségem úgydöntött, hogy felhívja a központi ügyfélszolgálatot és a teljes történet előadása nélkül érdeklődik a lakásbiztosításunk állapota felől. Lecsesző hangnemben a fejéhez vágták, hogy az április-május havidíjat nem vonták le, mert megszüntette a számláját és be kell jelenteni ezt nekik. Feleségem felvilágosította, hogy ez megtörtént és éppen azt akarja megtudni, hogy miért nem vonják az összeget az Erstés számláról. Kis idő alatt kiderült, hogy a csoportos beszedési megbízás ott van, látja, de valamiért nincs aktiválva. Hogy aktiválják, azért el kell küldeni faxon a csoportos beszedési megbízás másolatát.
Május 16-án ez meg is történt egy levél kiséretében, melyben kérjük a 15 napon belüli postai levélben történő tájékoztatást és a csoportos beszedési megbízás teljesítését.
Újabb fejleményként május 21-én telefonáltak a Garancia biztosító ügyfélszolgálatáról a Feleségem telefonjára. Elmondták, hogy a csoportos beszedési megbízással NEKI kell bemenni az Erste Bankhoz és ott leadni azt. A kérdésre, hogy az egyszer eredeti példányban, egyszer fénymásolatban leadott, majd mégegyszer faxon elküldött csoportos beszedési megbízást miért nem keresik meg, a válasz annyi volt, hogy "elvárnának egy kis rugalmasságot Tőlünk". Feleségem mondta, hogy megszüntette az OTP-s bankszámláját, erre az Ügyintéző azt mondta, hogy "hát az hiba volt".
Szintén ezen a napon engem is felhívott az Angyal utcai fiókból az ügyintéző, hogy menjek be az Erste Bankba és szerezzem meg azt, hogy Ők milyen szerződésazonosítóval akarják a pénzt lehívni a számláról. Megpróbált meggyőzni, hogy ilyen hibák előfordulnak, amikor fejlesztések történnek és lehet, hogy nem is Náluk van a hiba, hanem az Erste Banknál, stb, stb.
Ami teljesen biztos, hogy napokon belül másik lakásbiztosítást fogunk kötni, természetesen nem az OTP-nél. Az OTP-nél lévő biztosítást meg megpróbáljuk majd megszüntetni (tartok tőle, hogy az is el fog tartani pár hónapig).

Több kérdés is felmerült bennünk ezen ügyek intézése folyamán:
Miért kell egy eredeti példányban benyújtott csoportos beszedési megbízás másolatát még nekünk kétszer benyújtani? Miért nem találják még így sem? Ha a bankhoz kell ezt benyújtani, akkor ezt miért nem mondták eddig? Miért az ügyfélnek kell telefonálgatnia, nyakukra járnia, ha valami probléma van a biztosítással? Miért nem hívják vissza az ügyfelet időben, ha megigérik?
És saját magamhoz egy kérdés: miért voltunk olyan hülyék, hogy az OTP bármely ágazatához fordultunk bármilyen szerződést kötni?

Üdv,
Sipi
Sipi-
Szerintem egyébként egyszerűen csak elkeverték a leadott papírokat, de ezt nem vallják be.
Bár tegnap feleségem - amikor felhívták a központi ügyfélszolgálattól - megkérdezte tőlük, hogy "nem volna egyszerűbb megkeresni az eredetiben leadott csoportos beszedési megbízást?" Erre azt válaszolták, hogy "hááát, az sok idő, és igazán elvárnának egy kis rugalmasságot Páromtól".

Ez volt a végső lökés arra, hogy biztos otthagyjuk az OTP Garancia "Biztosítót".
Ariadne
Uff, tipikus, mármint az OTP-re nézve. geek.gif Túl nagyok még mindig, és megengedik maguknak, hogy lazán kezeljék az ügyfeleket. Anno én is akkor szakítottam velük, amikor háromszori személyes látogatás alkalmával sem sikerült a telebank szolgáltatáshoz új jelszót adniuk... Szerintem egyre többen jönnek rá arra, hogy a bank szolgáltatást nyújt, és van választásunk, ha nem vagyunk elégedettek. smile.gif Egyedül nyugdíjpénztárként gondolom, hogy van egy nagy előnyük: ez az egy cég azért már csak meglesz 40 év múlva is...
Sipi-
És nem is lehet tenni velük semmit?
Ariadne
Szerintem a lehető legjobbat tettétek - elmentetek onnan... wink.gif PSZÁF a felettes szervük úgy tudom, de nem tudom, mennyit is ér egy bejelentés oda, mindenesetre meg lehet próbálni.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.