Házunkban nyitott és zárt rendszerű kéményrendszer egyaránt üzemel.
A nyitott rendszerűt kora tavasszal jöttek ellenőrizni a kéményseprők előzetes értesítés után (ezt előírja a törvény): belenéztek a kéménybe, a kezüket is beledugták, hogy megvizsgálják a huzat megfelelőségét... utólag 1500,- Ft körül fizettünk ezért. Ez rendjén is való!
A zárt rendszerű kéményrendszer nemrég ellenőrizték: előzetes értesítés nélkül (még szerencse, hogy pont otthon voltunk!) beállított 2 kéményseprő, bedugták a kis műszert a kéménykibúvóba és adták is a papírt. Sajnos csak utólag vettük észre, hogy milyen összeg szerepel a papíron: több, mint 6000,- Ft!!!
Ráadásul az összeg két részből áll: munkadíj (4000,-Ft) és kiszállási költség (2000,-Ft)!
Úgyhogy gyorsan levelezésbe kezdtem a FÖKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-vel, miszerint:
1. Miért nem küldtek előzetes értesítést a zárt rendszerű kéményrendszer vizsgálatával kapcsolatban?
2. Miért nem egyidőben ellenőrzik a két kéményrendszert?
3. Miért kerül több, mint háromszorosába a korszerűbb, biztonságosabb és környezetbarátabb kéményrendszer ellenőrzése? (biztos a drága és bonyolult mérés elvégzése... HAHAHA!)
5. Miért számolnak fel külön kiszállási díjat a zárt rendszerű kéményrendszer ellenőrzésére, a nyitott rendszerű kéményrendszerekre pedig nem?
Úgyhogy nem tudom, hogy ki és mennyit fizet évente erre a hatalmas odafigyelést és rengeteg időt igényló bonyolult kéményellenőrzési feladatra, de legyetek résen, mert itt is legombolnak! Felháborító, hogy ha korszerűbb, környezetbarátabb technológiát építesz be, akkor nemhogy jutalmaznak és kevesebbet kell fizetned, hanem inkább büntetnek a négyszeres díjjal!
Most éppen a válaszukat várom, ami biztos nem érkezik meg hamar, de ha fejlemény lesz, tudatom!
Persze sejtem, hogy majd a vonatkozó előírásokra, jogszabályokra hivatkoznak majd a négyszeres díjjal, de a kiszállási költséget akkor sem akarom érteni!
Az aktuális díjakat egyébként http://www.kemenysepro.hu/dijtetelek/index.html címen találjátok a vonatkozó jogszabályokkal együtt.
Úgyhogy a kéményseprő manapság már nem szerencsét
üdv:
lloth