Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Deviza Hitel Ugyleti Kamat Emelese
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Pénzügyi szféra
szelvesz27
Sziasztok, 2 eve van hitelem XY banknak, es mostanaban 2 havonta emelik egyoldaluan az ugyleti kamatot. Mar a hitel megkotesekor erdekes volt a hitelbiralati dij, folyositasi dij stb, amit azert nem ertek mert ez egy szolgaltatas a bank reszerol, mely az O koltseguknek kene lennie. En is szolgaltatok a munkahelyemen es a tanacsadas, arajanlat keszitese nem kerul semmibe...na ez mar ott fura volt, de ugye kell a hitel, ido penz egy bankhoz fordultam. Az irant erdeklodnek ez normalis piaci magatartas-e? Nekik mindent barmikor egyoldaluan lehet, mig az ugyfel oruljon es fizessen? bangin.gif vki koppintson mar a bankok fejere[size=5]
Ariadne
Hát a bankoknak elkelne egy fejrekoppintás, mert szerintem sem lenne helyénvaló a "szerződéskötési díj" (önmagában értelmetlen fogalom, hiszen éppen azért megyek, h szerződjünk, ez nem külön szolgáltatás...), "folyósítási díj" (vazz, a szerződés alapján köteles folyósítani a hitelt, ez az ő kötelezettsége...), "hitelbírálati díj" (ők akarják, az ő érdekükben történik, én ugyan nem kértem...) és társai. De a legnagyobb pofátlanság mégis az, h legtöbbször a szerződésben szerepel, h egyoldalúan módosíthatják a kezelési költséget, és ezt persze meg is teszik. (Bár túl nagy emelésért talán már volt PSZÁF fejrekoppintás valamelyik banknál.)
Az ügyleti kamatot szerintem szintén egyoldalúan módosíthatják, de ez érthetőbb, hiszen devizahitelről van szó, ahol gondolom az árfolyamok változásához a banknak is érdeke alkalmazkodni. Egyébként nyugodtan kiírhatod, melyik bankról van szó, legalább mi és mások is tudni fogják. Ez önmagában egyszerű tény, a banki honlapokon nyilvánosan is fent vannak ezek az infók. smile.gif
FVF
VAn egy ÁSZF (szerződési feltétel) melynek egy részét te is megkaptad, ennek jóval hosszabb változata elérhető interneten, vagy a banknál. Ebben részletesen leírják azokat a feltételeket, melyekkel a szerződést kötötted. Az is megvan, hogy Te mikor léphetsz vissza, bár igazság szerint ez igen ritka, s nem is fogod meglépni...
lazurdeak
(szelvesz27 @ 2007.07.12, 22:28) *

Sziasztok, 2 eve van hitelem XY banknak, es mostanaban 2 havonta emelik egyoldaluan az ugyleti kamatot. Mar a hitel megkotesekor erdekes volt a hitelbiralati dij, folyositasi dij stb, amit azert nem ertek mert ez egy szolgaltatas a bank reszerol, mely az O koltseguknek kene lennie. En is szolgaltatok a munkahelyemen es a tanacsadas, arajanlat keszitese nem kerul semmibe...na ez mar ott fura volt, de ugye kell a hitel, ido penz egy bankhoz fordultam. Az irant erdeklodnek ez normalis piaci magatartas-e? Nekik mindent barmikor egyoldaluan lehet, mig az ugyfel oruljon es fizessen? bangin.gif vki koppintson mar a bankok fejere[size=5]

Nem kell csodálkozni, ez a magatartás teljesen általános a banki hiteleknél. Én soha nem vettem fel ilyet, de nem régen egy rokonomnak segítettem "választani" a hitellehetőségek közül. Az derült ki, hogy valójában nincs különbség a konstrukciók között, csak a tálalás módjában.

Minden banki szerződés arról szól, hogy ők kölcsönadnak egy adott összeget és utána részletekben annyit kérnek vissza, amennyit akarnak. A szerződés egyoldalú módosításának lehetősége mindegyik szerződésben benne volt. Egyetlen kivétel az OTP, ők 5 évre vállalták a költségek és a törlesztőrészlet állandóan tartását, de valószínűleg ez is csak parasztvakítás, mert az a hír róluk, hogy utána viszont annál pimaszabbul emelnek. (Ez utóbbiról nincs konkrét információm, elnézést kérek az OTP-től, ha alaptalan lenne...)

Amúgy a "fejrekoppintást" nem tudom értelmezni az adott helyzetben: a szerződéskötéssel, hitelképesség elbírálással a banknak tényleges költsége van, nem látok azzal problémát, hogy ezt nem rejti el az éves részletekben, hanem külön tételként kifizetteti. Hogy ezt a Te céged nem teszi meg, kedves Szélvész, arról nem a bankok tehetnek - van olyan iparos, aki kér kiszállási díjat, van, aki nem.
(Az más kérdés, hogy a kért díj ilyenkor nem a költséggel arányos, de ez minden banki szolgáltatásnál így van: az "azt fejjük meg, akit lehet" stratégiát alkalmaznak máshol is - ld. például a banki utalások díját: ez az utalandó összeggel arányos, pedig nincs több költsége a banknak egy nagyobb összegű utalással. De ezt több más iparág -pl. ügyvédek - is így csinálják, így szvsz. ezt sem lehet felhánytorgatni a bankoknak.)

Marad akkor a folyósítási jutalék - ez szerintem is pimaszság, hiszen bankon belüli számlák közötti átvezetésről van szó.

Az ügyleti kamat emelése sem "érthetőbb" szerintem, kivéve, ha valamilyen objektív mutatóhoz van kötve. De sokszor (sőt általában) nincs. Hatalmas disznóság szerintem, de:

éppen tőletek, ezen a fórumon tanultam - és jól megjegyeztem mostanra - hogy ami benne van a szerződésben akármilyen kis betűvel, az ellen jobb nem ugrálni, én vagyok a hülye, ha nem olvastam el, magamra vessek, ha mégis aláírtam.

Akkor hogy valami hasznosat is mondjak Szélvésznek:

A kölcsön szerződésből általában ki lehet lépni. Az összes általam átnézett hitelkonstrukció ad lehetőséget előtörlesztésre - igaz, "büntetés" fizetése mellett. Tehát nézd meg, hogy erről mit ír a szerződés, és hogy a megemelt kamatokkal már van-e annyira magas a mostani törlesztésed, hogy megéri inkább átmenni másik helyre, kifizetve a váltás miatti díjakat mindkét oldalon. Erre ugyanis elvben adott a lehetőség, csak persze a legtöbb bank arra alapoz, hogy ezt nem fogják megtenni az ügyfelek; nem kezdik előlről a kilincselést. devil.gif

Esetleges váltásnál - természetesen - azt is nézd meg, hogy mekkora az előtörlesztés büntetőköltsége az új konstrukcióban, hogy ne kerülj még egyszer hasonló csapdába. biggrin.gif

Mielőtt ténylegesen váltanál, esetleg meg lehet próbálni bekocogni a mostani bankhoz, elvinni magaddal a versenytárs ajánlatát és bejelenteni, hogy váltani készülsz, mert ezt a lehetőséget találtad, akarnak-e valamit tenni a költségek terén, hogy meggondold magad. (Ahogy én a magyar bankokat ismerem, valószínűleg el fognak zavarni a francba, de kérdezni nem kerül semmibe...)

Ha pedig nem találsz sokkal előnyösebb kölcsönt, akkor mégsem olyan rossz a mostani bankod...

Azt pedig fontolja meg a munkahelyed, hogy ugyanolyan kartellbe tömörüljön a versenytársakkal, mint a magyar bankok, és akkor ti is kérhettek díjat az árkalkuláciért, a kiszállásért, az érdeklődőkkel történő szóba állásért... tongue.gif

szelvesz27
Hat koszonom valaszokat.nem is annyira az osszeg zavar, mert a jelenlegi eros forint mellett az emeles meg mindig kevesebb mint amennyit szamoltam elozetesen. Persze lehetett volna maskepp is hogy a forint gyenge es meg erre ez a par tized szazalek emeles igencsak remiszto. Sajnos kiszalni meg nem tudok, gondolom ezt a bankok is tudjak. Az erdekelne hogy ilyenkor az osszes adosuknak emelnek, vagy csak olyannak akinek mondjul latjak szamlajat, hogy hanyatt nem vagja, de most nem tudna kilepni?
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.