Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Emktv
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
gabcsi
Szóval az Emktv (újabban DigiTv) akciójával kapcsolatban vannak problémáim.
Új lakásba költöztünk, és egy szórólap hírdetésére megrendeltük az internetes szogáltatást.
2 év hűség vállalásával "megajándékoztak" egy számítógéppel.
Vállaltam, hogy nem bővítem, nem szerelem mert különben elveszik a garancia.
Elkezdtük használni, szépen gyűltek a digitális gépben a fényképek. Majd gondoltam, ideje lenne őket a gépre menteni, majd CD-re másolni.
Igen ám, de ez nem ment. Felhívtam a műszaki segítségnyújtást. Itt közölték, hogy ne bonyolult programot (Nero) használjak, hanem töltsek le vmi egyszerűbbet. Megtörtént. A CD-író még így sem működött.
Feltünt, hogy kislemez meghajtó sincs a gépben. Erre azt a választ kaptam, hogy az már nem divat.
Kérdésemre, hogy az akcióban szereplő géppel nincs minden rendben, azt mondták vigyem vissza és kapok egy újat. És mi lesz az adatokkal ill. fényképekkel amik a gépen vannak? Hát, azok elvesznek, mivel új gépet adnak. Hát nincs szervíz? Nincs, mert csak akkor érvényes a garancia ha nem nyúlnak hozzá és kizárólag cserére vonatkozik.
Nem tartom ez teljesen normális dolognak.
A szerződésem szerint vállaltam a 2 évet, cserébe átvettem egy ajándék PC-t.
Viszont, hogy pontosan mit tartalmaz az ajándék PC, azt elfelejtették közölni. A szériaszámon kívül semmi nem derül ki a szerződésből. Ezt nem kellene tartalmaznia?
Csak a kötelezettségeimet?
A szórólap szerint ez egy Sony CD írót tartalmazó PC. És ha nem, akkor kinél reklamáljak? Mi alapján?
bash.gif
lazurdeak
Kedves Gabcsi!

Szerintem:

Kezdjük azzal, hogy a számítógépet nem ajándékba kaptad, hanem egy szolgáltatáscsomag részeként vásároltad. Ezért vonatkozik rá az összes jótállási szabály és jog, ami egy bolti vásárlás esetén megilletne.

Amiben szerintem nincs teljesen igazad: a kislemez („floppy”) meghajtó tényleg nem divat már, sokat nem is érnél vele, mert megőszülnél, mire azon keresztül kimentenéd a géped tartalmát (főleg ha fényképekről van szó). Azt pedig vásárláskor kell eldöntened, hogy az adott konfiguráció neked megfelel-e, ezzel kapcsolatban utólag nem reklamálhatsz. (Kivéve, ha szerepelt a szerződés feltételei között az adott eszköz, ha jól értem, ilyen leírás nem volt.)

A szerződés tartalma általában nem kötött, ha nem írjátok bele az áru pontos jellemzőit, attól az még érvényes. Ha ez Neked hiányzott, aláírás előtt ki kellett volna egészíteni. (Az tévhit, hogy nyomtatott „blanketta” szerződést nem lehet módosítani.) Azaz nem csak ők „felejtették el közölni” a részleteket, hanem Te is elfelejtetted megkérdezni őket!

Fogyasztói szerződésnél a nyilvános tájékoztatás is a szerződéses feltételek részét képezi, tehát ami a szórólapon volt, azt is teljesíteniük kell. (Ptk. 277 § (1)) Azaz ha megvan a szórólap, amin Sony CD írót ígértek, és kiderül, hogy nem azt adták, akkor nem szerződés szerint teljesítettek, kötelesek ezt orvosolni; reklamálni természetesen annál a cégnél kell, akivel a szerződést kötötted. Ha ezt az ígéretet nem tudod bizonyítani, az sajnos a Te bajod. (Egyébként a Sony CD író is elromolhat…)

A többiben viszont a DigiTV tévedésben van: ha az áru hibás, akkor a fogyasztó javítást vagy cserét kérhet, választása szerint. (Ptk. 306§ (1)). Tehát Te mondhatod meg, hogy új CD írót vagy új gépet akarsz, a szolgáltatónak kellene bizonyítania, hogy az általad választott megoldás számára jelentős többletköltséget okoz. Ez ebben az esetben szerintem képtelen állítás lenne.

Ha továbbra sem hajlandók a javításra, saját költségeden elvégeztetheted az alkatrész cserét, aztán követelheted rajtuk a költségeidet. – Ptk. 306 § (3). (Ez azonban nehéz ügy lehet a gyakorlatban, csak végső esetben javaslom.)

Az is gyakori, de alapvető félrevezetés, hogy a készülék megbontásával elveszik a jótállás. Ez csak akkor igaz, ha bizonyítani tudják, hogy az illetéktelen beavatkozás következménye a meghibásodás. (Azaz ha CD írót cserélsz, akkor a beszerelt új CD íróra a DigiTV-nek nincs jótállási kötelezettsége. Ha viszont utána pl. memória probléma adódik, nekik kell bizonyítani, hogy ez a CD író csere következménye, egyébként nem szűnik meg a jótállási kötelezettségük.) Más kérdés, hogy a gyakorlatban ezt elég macerás lehet beleverni egyes szolgáltatók / kereskedők fejébe.

Egyébként pedig még ha vállalják is a javítást, feltétlenül mentsd le az összes fontos adatodat, mielőtt kiadnád a gépet a kezedből. Rendszeresen kellene mentened a géped tartalmát egyébként is, ha bármi fontosat tárolsz rajta. Bármikor jöhet egy vírus, egy merevlemez-hiba stb. Gondolom, van a gépen USB csatlakozás, használj pendrive-ot. (Pendrive – ismerős gépe – CD vagy DVD írás.) Ha ez valamiért nem megy, szerezz egy gmail postaládát, tömörítsd be a cuccodat és küldd el magadnak e-mailben. Ezzel több gigabájtot el tudsz menteni.

Tehát:
1. mentés a gépről
2. CD író javítást /cserét kérsz, hivatkozva a jogodra és arra, hogy teljes gépcsere neked nem felel meg
3. ha erre nem hajlandók, előző lépés erélyesebben, hivatkozás a következő lépésre
4. javítás saját költségen, számla lengetése a DigiTV orra előtt.

+ Ha nem Sony CD író van benne, az is követelni kell (ha tudod bizonyítani, hogy ezt ígérték).
gabcsi
Köszönöm a hozzászólást.
Sikerült orvosolniuk a problémát, megkaptam az írót.
Mint kiderült, ez csak az első szériához volt tartozék.
Brigi
starwars.gif Nekem is ezzel lenne problémám mi is igényeltűk ezt a szolgáltatást ....Egy ideig jó volt a gép de azután kezdett tönkre menni benne a hűtő, mostmár ott tartunk hogy az alap hömérséklet 70-76 fok között van amitöl egyfolytába leáll a gép.Ilyenkor mit csináljak ??? Vegyek egy új hűtőt (nem mint ha olyan drága lenne a hűtő, de elvártam volna hogy ha kifizettem a gépet akkor jót adjanak) vagy erre is jó a garancia? A választ előre is köszönöm.. whistling1.gif
Blade
(Brigi @ 2008.03.02, 16:42) *

starwars.gif Nekem is ezzel lenne problémám mi is igényeltűk ezt a szolgáltatást ....Egy ideig jó volt a gép de azután kezdett tönkre menni benne a hűtő, mostmár ott tartunk hogy az alap hömérséklet 70-76 fok között van amitöl egyfolytába leáll a gép.Ilyenkor mit csináljak ??? Vegyek egy új hűtőt (nem mint ha olyan drága lenne a hűtő, de elvártam volna hogy ha kifizettem a gépet akkor jót adjanak) vagy erre is jó a garancia? A választ előre is köszönöm.. whistling1.gif

Olvasd el az előtted levő választ. A szerződés az egészről szól, tehát az egészre van garancia, nincs olyan részegység, amire nem vonatkozna. Szóval javítaniuk kell a hibás hűtőt.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.