georgejr
2007.07.24, 12:51
Nem tudom, hogy problémám egyedi-e, de remélem tud valaki segíteni.
Az Antenna Hungária leányvállalatával A-Net volt 2004-2005 között szerződésem mikorhullámú internet szolgáltatásra. Egyébként nem tudom mennyire szabályosak azok az eszközök amiket használnak, illetve a felszerelésük. (220 Voltos feszültséget a padlástérbe a beltéri egységhez egy átlag kábelen vittek fel, amit szigetelőszalaggal szigeteltek). Nem is ez a problémám. 2004. októberében felhívtak a szolgáltatótól, hogy az IP címem megváltozik.
(Itt jegyzem meg, hogy az akkor aktuális ÁSZF szerint kötelesek lettek volna ezt 14 napon belül postai levélben közölni, de nem tették.) Édesanyám felírta egy papírra, mert nem voltam otthon. Átírtam és működött (hellyel-közzel). Később a winchesterem meghibásodott és újra kellett telepítenem az egész rendszert. Persze a papír már nem volt meg, de emlékezetből beírtam és nem jelzett hibát a rendszer, hogy esetleg IP cím ütközés lenne. Sajnos közben anyagi nehézségeim támadtak így néhány számlával elmaradtam. Mivel 2005 februárra vártam nagyobb bevételt így úgy gondoltam, hogy akkor befizetem a hátralékot és még előre is fizetek. Januárban megszűnt az internetem. Akkor már igaz 3 hónapja használtam a szolgáltatást fizetés nélkül ezt elismerem. Ezután februárban jöttek leszerelték az eszközöket mondván felmondták a szerződést. Én nem vitáztam azt mondtam rendben, de az indok nem a nem fizetés volt, hanem a jogosulatlan ip cím használat.
Ettől viszont ideges lettem. Majd ezek után kijött egy számla, amiben azt az időszakot is kiszámlázták, amikor már ki voltam kapcsolva.
Ekkor írtam egy levelet az ügyfélszolgálatra, hogy ez nem jogos hiszen az ÁSZF kimondja, hogy számlázni csak arra az időszakra jogosult a szolgáltató, amikor a szolgáltatás működött illetve igénybevették. Még ezt is lenyeltem. Áprilisban jött egy bírósági végzés, hogy fizessek 25800 forintot szolgáltatási díj hátralékra. Ezt egy hónappal később be is fizettem. Igaz a 800 forintot nem, mert átutaltam az összeget, ha jól emlékszem.
Ezek után teljesen megnyugodtam. De 2005 augusztusban önálló bírósági végrehajtó jelent meg és követelte a 25800 forintot plusz ügyvédi költséget, plusz kamatokat és végrehajtási előlegként 17000 forintot. Édesanyám volt otthon és teljesen megdöbbent. A 800 forint igen lemaradt, de ez már másnap befizetésre került. A végrehajtási díjról írtam az A-Net felé egy emailt, hogy a törvény értelmében az őket terhetli, hiszen a tartozás megfizetésre került.
Ezek után abban a hitben éltem közel 2 évig, hogy ezzel vége az ügynek.
Ellenben múlt héten vettem észre, hogy 65000 forintos inkasszót nyújtottak be a bankszámlámra, (hogy a bankszámlaszámomat honnan tudták meg ismét egy érdekes kérdés).
Nagy nehezen kinyomoztam, hogy ki nyújtotta be. Az A-Net. Tegnapi nap felhívtam őket, hogy ezt hogyan is képzelik és milyen jogcímen nyújtottak be ellene végrehajtást. Ők állították, hogy nincs tőketartozásom, csak a végrehajtási előleg + ügyvédi költség + kamat...
Érdekes. Mint kiderült az ügyvédjük dr. Kotymán Zsolt 2007. május 29-én folytatást kért az ellenem folyó eljárásban. Jelzem 2005. áprilisa óta semmilyen hivatalos értesítést, levelet nem kaptam se a bíróságtól, se az A-net-től.
Ma felhívtam őket, hogy akkor pontosan mi történt. Azt mondták az inkasszó marad, az összeg jogos. Próbáltam védekezni a lent idézett jogszabállyal erre átadták az ügyvédnek, aki minősíthetetlen hangnemben, pökhendien közölte velem, hogy igenis jogos az inkasszó és nem kíván velem beszélni. És különbenis Ők 27000 forintról kértek végrehatjást....
Arra kérdésemre, hogy lett ebből 65000 forint azt mondta, hogy kérdezzem a végrehajtót.
Kérdésem: mennyire jogos ez az eljárás, mit lehet ilyenkor tenni. Kihez lehet jogorvoslásért fordulni? Hogy lehet, hogy 2 év után ilyen orv módon lehet egy ember bankszámlájára inkasszót benyújtani?
Ha még 2005-ben válaszoltak volna még talán nem lettem volna dühös, de a végrehajtási előleg ügyében nem foglaltak azóta sem állást.
Annyira hajlok, hogy az ügyvédi díjat, és a költségeket megfizessem, de a 17000 forintot nem.
Gondolom megértik dühömet, elkeseredettségemet.
Kérem segítsenek ez ügyben.
Üdvözlettel:
georgejr
1994. évi LIII. Törvény 34. §
(5) Ha az adós a végrehajtási eljárás során a végrehajtást kérőnek fizette meg a követelés összegét, a végrehajtást kérő köteles a végrehajtási költségek kielégítéséről is gondoskodni. Ennek keretében a meg nem fizetett illetéket és az állam által előlegezett költséget, valamint a megyei bírósági végrehajtó helyszíni eljárása, illetve a tanú díja fejében járó költségátalányt köteles befizetni a megfelelő számlára, a végrehajtás foganatosításáért az önálló bírósági végrehajtót megillető összeget pedig köteles a végrehajtó elszámolási számlájára befizetni, illetőleg nyugta ellenében a végrehajtónak átadni. Ennek elmulasztása esetén ezen összeg megfizetéséért az adós és a végrehajtást kérő egyetemlegesen felel.
Ariadne
2007.07.24, 13:40
Azért ez nem egy egyszerű eset, és sajnos a kérdező is tehetett volna többet...
Előszöris: bírósági végzések nem jönnek csak úgy, azt mindig, mondom MINDIG tértivevényes levélben a bíróságtól érkező fizetési meghagyás előzi meg. Ha erre nem reagál az ember, az a tartozás elismerésének számít, de ez rá is van írva a papírra.
Másodszor: ha 800 Ft híján fizetted ki, akkor határidőn belül legalábbis nem fizetted ki a teljes összeget - azért erre igazán oda lehetne figyelni...
A végrehajtási eljárást most nem vágom fejből, de ha lesz egy kis időm, utánanézek, de ilyenkor is van lehetőség hivatalosan "tiltakozni", és erről is tuti tájékoztatnak.
Bankszámlaszámot azt hiszem, kikérhetik ilyenkor, gondolom a szolgáltatótól vagy a banktól tudják, ez gyakorlatilag biztosan jogszerű.
Szóval összességében kicsit előbb, mondjuk legalább a végzés érkeztekor, vagy legkésőbb a végrehajtó megjelenésekor kellett volna ügyvédhez menni, most már nem biztos, hogy nem késő. Érdemes keresni egy ügyvédet, aki a konkrét iratokat áttekintve tud majd pontos tanácsot adni, és ezt persze minél gyorsabban.
georgejr
2007.07.24, 13:57
Az a gond, hogy 2 éve egy árva szó sem jött felőlük, se senkitől... így naiv ügyfél módjára azt hittem ezzel rendben vagyunk....
A mostani inkasszó előtt pedig semmilyen bírósági végzés, felszólítás nem jött. Sőt most beszéltem a végrehajtóval, aki szerint a 2005 augusztusi végrehajtási lapon szereplő tételekre kértek folytatást. Vagyis a már befizetett összegre.... Sőt még a szolgáltatóvel is beszéltem, aki rossz címre küldte ma a hivatalos választ....
Szóval nagyon el vannak ott a dolgok kavarodva...
Ariadne
2007.07.24, 16:47
Hú, ha ennyire zavaros a dolog, akkor viszont még lehet esély. Elég sok pénz ez azért, ismerősi kör útján érdemes keresni legalább egy tanácsadás erejéig ügyvédet.
georgejr
2007.07.25, 08:20
(Ariadne @ 2007.07.24, 17:47)

Hú, ha ennyire zavaros a dolog, akkor viszont még lehet esély. Elég sok pénz ez azért, ismerősi kör útján érdemes keresni legalább egy tanácsadás erejéig ügyvédet.
Persze most azon vagyok. Időközben utánagondoltam. A 25 ezer az olyan idoszakra szolt, amikor mar ki volt kapcsolva a szolgáltatás.
idézem az ászf-et:
16.2. A díjszámlázás integritása
Szolgáltató csak az Igénybevev által ténylegesen igénybevett szolgáltatást számlázza
ki az Egyedi elfizeti szerzdés és jelen ÁSZF által meghatározott díjak szerint.
Szóbal ezt a pénzt be se kellett volna fizetnem, akkor ezért harcoltam, de annyi gondom volt, hogy inkább kifizettem a bírósági végzés után...
Ja amire meg se hivtak... csak kozoltek, hogy x napon belul reagalhatok... de azt mondtam egye fene kifizetem... volt sajnos nagyobb gondom is:(
G
Ariadne
2007.07.25, 13:04
Várj, nem egészen úgy van, valamit félreérthettél! Végzést valószínűleg azért kaphattál, mert volt korábban egy fizetési meghagyás, amit kiküldtek neked (ezt a bíróság intézi tértivevényesen, gyakorlatilag kizárt, hogy ne kaptad volna meg), erre kellett 15 napon belül válaszolni ("ellentmondani"), akkor perré alakul az eljárás és lesz tárgyalás.
Ha viszont erre a "fizetési meghagyás" címmel érkező papírra nem reagálsz, az azt jelenti, hogy elismerted a követelést, innentől az további bírósági hercehurca nélkül jogerős és végrehajtható lesz. De ezt le is írják részletesen a fizetési meghagyás papírján... (Maga a "végzés" is szinte kizárólag peren kívüli ügyekben hozott döntések elnevezése.) Bár az is tény, hogy még a végzés után is bármikor lehet fizetni, hiszen erre megy ki az egész, és ha fizettél, onnantól nem zargathatnak.
Szóval ezért mondom, hogy a papírok ismerete nélkül így egy fórumon át legfeljebb találgatni lehet, biztos ami biztos ezért kellene egy szakember, akinek a kezébe lehet nyomni a papírokat.
szerk.: Azzal kapcsolatban, h kellett-e fizetni vagy sem, csak annyi kérdés merült fel bennem, hogy ha a te szerződésszegésed (nemfizetés, vagy aminek ők - esetleg tévesen - találták) miatt szűnik meg a szerződés, az egy rendhagyó helyzet. Az ászf tartalmaz külön rendelkezést arra, hogy ilyenkor mennyi idő múlva szűnik meg a szerződés, és addig bizony fizetni kell, sőt plusz a hűség miatti kedvezményt is elveszted.
"Díjfizetés elmulasztása esetén a Szolgáltató az Egyedi elıfizetıi szerzıdést a fizetési felszólítás, valamint a jogkövetkezményekre történı figyelmeztetés elküldését követı 15 nappal történ második felszólítás eredménytelensége esetén 30 napos felmondási idıvel felmondhatja.
Ha az Igénybevevı a felmondási idı alatt a szerzıdésszegı magatartást abbahagyja, az elıfizetıi szerzıdés nem szőnik meg. Errıl a Szolgáltató köteles az elıfizetıt levélben, elektronikus levélben vagy egyéb távközlési úton értesíteni.
A felmondásnak tartalmaznia kell:
· a felmondás indokát, és
· a felmondási idıt, a felmondási idı lejártának napját,
· ha a felmondás indoka az Igénybevevı szerzıdésszegése, akkor az Igénybevevı tájékoztatását."
"A szolgáltató határozatlan idejő elıfizetıi szerzıdéseket köt.
Az Igénybevevı a kapott kedvezményekért hőségidıt vállal az 1. számú Mellékletben meghatározottak szerint, mely kedvezmények a hőségidı lejártát megelızıen történı szerzıdésmegszüntetés – az Igénybevevı által történı rendes felmondás, Szolgáltató általi rendkívüli felmondás - esetén Szolgáltató által az Igénybevevı részére kiszámlázásra kerül."
Ezt a cég ászfjéből idéztem, nyilván a te hibádból a hűségidő lejárta előtt megszűnő kedvezményes szerződés és a nem kedvezményes közti különbözetet számlázhatták ki. Ha így volt, akkor ez teljesen normális, hiszen a hűségidőre tekintettel ő kedvezményt adott, a te hibádból fel kellett mondania a szerződést, így őt kár érte, jogosan leszámlázhatja a "normál" tarifát. Ezért találták ki a hűségidőt, ez egy kedvezmény, ha nem fizetsz annyi hónapig, ami benne van, "büntiként" ki kell fizetni a normál árat...
Egyébként a szerződéskötéskori ászf-et kell nézni, én most a legutolsót néztem csak.
georgejr
2007.07.25, 13:30
Mindezzel tisztában vagyok, de a felmondás után 2 hónappal jöttek leszerelni és azt fizettették ki velem....
Ariadne
2007.07.25, 22:25
Egyértelmű valamiből, hogy azt a két hónapot fizettették?
georgejr
2007.07.26, 10:36
(Ariadne @ 2007.07.25, 23:25)

igen. rajta van a szamlan. es az osszeg egyezik a birosagi osszeggel
Ariadne
2007.07.26, 13:08
(georgejr @ 2007.07.26, 11:36)

(Ariadne @ 2007.07.25, 23:25)

igen. rajta van a szamlan. es az osszeg egyezik a birosagi osszeggel
Azt akkor pedig el nem tudom képzelni, milyen alapon kérhetnék...