Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Guar Gumi /e412
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Élelmiszerek
eszaki feny
bangin.gif E412-t is tartalmazó joghurot vásároltam és közben megtudtam hogy ez a guargumi jele, ami viszont dioxinnal lehet szennyezve. Mi a teendő 1. Kidobjuk? 2. Megehetjük? 3. Visszavihetjük ??
bluebee
Szia!

Nem, nem viheted vissza, legfeljebb ne edd meg. Az üzletekben található árukra nem vonatkozik a forgalmazási tilalom, csak a még fel nem használt guargumit kell a cégeknek bevizsgáltatniuk, amíg ezt meg nem teszik, nem használhatják fel, nehogy túl sok dioxin legyen bennük. nuke.gif

Ajánlott olvasmány: www.mcd.hu/hirek/2007/31_week/0563.html
www.e-szamok.hu

Captain Crash
Természetesen visszaviheted a terméket, de amennyiben a kereskedő nem hajlandó, nem kötelezheted rá, hogy fizesse vissza a vételárat, vagy cserélje ki a terméket egy olyanra, amelyik nem tartalmaz E412-őt. A kereskedő jóindulatán múlik. Szerintem egy próbálkozást megér, hiszen a kereskedőnek is érdeke lehet, hogy máskor is bizalommal fordulhass hozzájuk. Voltak kereskedők, akik azonnal leszedték a polcaikról az ilyen termékeket, és addig vissza sem helyezik azokat, ameddig annak egészségkárosító hatásáról egészen biztosan meg nem bizonyosodtak, hogy nem veszélyes, illetve a megengedett határértéket nem lépi túl.

Addig pedig, mint előttem hozzászóló is írta, nem érdemes ilyen termékeket vásárolni, reméljük hamarosan tisztázódik az ügy.
bluebee
Igen, CC-nek igaza van, azért még visszaviheted, csak nem kell semmit csináljanak vele. ermm.gif
asdf
Most oszinten, ki az aki kepes lenne par nyomorult joghurtot visszavinni? Mert ha egy talcaval vett valaki, akkor azt megertenem, de 1-2 darabot blink.gif
(arrol nem is beszelve, hogy az abc-s blokkokat kb 95%-ban nem tartja meg senki, sz'al mi alapjan reklamalni sem lenne)
Csaba_20
Nem tudom, de engem aggaszt, hogy nem hozzák nyílvánosságra azoknak a termékeknek a neveit, amelyekben már bebizonyosodott, hogy az egészségi határ feletti értékeket mértek. Szeretném tudni, hogy mely termékeket ne vegyem biztosan. Nagyon lassúnak találom a reakcióidőt, de tisztában vagyok azzal is, hogy nem lehet minden "blöff"-re egyből ugrani.
kaktusz
Én kidobnám, de az is lehet, hogy megenném. Nem hiszem, hogy egy-két doboz ilyen joghurt tenne valakit a koporsóba.
Csaba_20
(kaktusz @ 2007.08.05, 14:28) *
Én kidobnám, de az is lehet, hogy megenném. Nem hiszem, hogy egy-két doboz ilyen joghurt tenne valakit a koporsóba.

Nem is a joghurt, hanem ami benne van. Ami miatt nem engedik forgalomba az egészségügyi szint feletti termékeket. Ugyebár nem véletlenül úgy határozták meg az említett szinteket, ahogy.
Csaba_20
Sajnálatosan a legfontosabb kérdésre nem adtak még mindig választ: Melyik terméket ne vegye az ember, mert káros érintett a témában?
A Coca-Cola Magyarország is ott van a listán, de most akkor a Fanta-ban vagy a Coca-cola-ban ne bízzak? Vagy úgy kompletten egyik termékükben se? A Coca-cola-ra tudtommal nincs ráírva, hogy E412-őt tartalmaz(de tévedhetek).

Egyébként pedig tényleg nem a cégnevek érdekelnek, hanem a konkrét termékek. Valószínűleg hosszabb időbe telik, amíg ezek is kiderülnek(ugyebár vizsgálatok).

Azt is megértem, hogy a vizsgálócég nem mondta, hogy "nem tudunk többet megvizsgálni", hiszen 440e Ft/vizsgálat díjjal dolgoznak. Ez nekik most aranybánya. Az a durva, hogy valaki mindig hasznot tud húzni a rosszból is.
Captain Crash
(kaktusz @ 2007.08.05, 14:28) *
Szerintem, amikor mindenki azt mondja, hogy lehetőleg, aki teheti, az mellőzze az ilyen termékek fogyasztását, akkor az talán nem véletlen van.

A kereskedővel amúgy mindenki egyezkedhet. Néha nem is hinné az ember, de az ilyen élelmiszerrel foglalkozó kereskedelmi láncok sokesetben teljesen normálisan viszonyulnak az ilyen dolgokhoz.
bluebee
Akkor a listán azok vannak akik elkezdték a bevizsgáltatást, nem azok, akik termékeiben van dioxin, ugye? Mert ezzel még nem sokat érünk. Inkább annak lenne tényleg értelme, ha a termékeket sorolnák majd fel (persze ez gondolom nem 1-2 nap) Na, addig akkor inkább ne egyetek ilyesmiket.

Az meg furcsa, hogy a boltba blokk ellenében visszaviheted, de arról szó sincs, hogyha nincs meg a blokkod, akkor azért még a gyártónak kötelessége lenne visszavenni, max nem kapod vissza a teljes árát.

TheElf
Több toxikológust is láttam nyilatkozni TVben, és amit mondtak az az, hogy probléma elsősorban a tartós, rendszeres fogyasztás esetén lehet.

Illetve elhangzott olyan vélemény is, hogy attól, hogy egy adalékanyagban egy szennyező anyag az egészségügyi határérték felett van, nem biztos, hogy a késztermékben is túllépi a határértéket. Ugyanakkor mivel a dioxin éveken át is felhalmozódhat a szervezetben, és szinte folyamatosan találkozunk vele (autók kipufogógázai is tartalmazzák) a kockázat függ attól is, hogy a mostani mennyiség mihez adódik hozzá, illetve az esetleg most bevitt mennyiségre mikor kerül rá egy újabb adag a tudtunk nélkül, ezért ajánlott kerülni ezeket az élelmiszereket, akkor is, ha nagy valószínűség szerint semmi bajunk nem is lenne tőlük.

cirmike
Én azt nem értem ,hogy hogy lehet ez megtörténik mikor minden cégnél van MEO stb .Ráadásul az ilyen dolgokat miért nem vizsgálják mielőtt beérkeznek az országba .Ha te exportálsz valamit is kell minőségi tanusítvány .Nem oly rég volt még a fűszerpaprika esete ,akkor hány hónapig nem volt paprika a boltok polcain. Semmiből se tanulnak?? Nekem van egy 15 hónapos 4 éves és 6 éves gyermekem rengeteg tejterméket fogyasztunk nem mindegy mit adok nekik. crybaby.gif
Csaba_20
Ez az egyik kedvezőtlen hatása annak, hogy beléptünk az EU-ba.
csu
(Csaba_20 @ 2007.08.08, 21:42) *

Ez az egyik kedvezőtlen hatása annak, hogy beléptünk az EU-ba.

Meg hogy eladták az országot, a mezőgazdaságot, meg az élelmiszeripart, a külföldinek "mert ők értenek hozzá" LOL. de ez nem ide tartozik.
bocs az OFF-ért.
bluebee
http://index.hu/gazdasag/magyar/guar0808/
kaktusz
http://velvet.hu/trend/eszam0806

Ezek szerint már csak a saját termesztésű és előállítású ételben lehet igazán megbízni?
Ariadne
(kaktusz @ 2007.08.09, 08:20) *

http://velvet.hu/trend/eszam0806

Ezek szerint már csak a saját termesztésű és előállítású ételben lehet igazán megbízni?

Hát, lassan tényleg muszáj lesz tehenet venni meg disznyót, ha aggodalom nélkül akar kajálni az ember... blink.gif
FVF
A tehened legeli az ólmos és egyebes eső áztatta lucernát, ami mellesleg rengeteg borzalmat szív fel a földből (műtrágya, takarmány, szovjetlaktanya, kituggyami), a gyesznyód meg olyat eszik amiről szintén nem tudnék inkább. Mondod, hogy moslékot, persze. De egyrészt tíltja az EU, másrészt meg az az, ami elől éppen most menekülnél. Tehát körbeértünk.

Nem azt mondom, hogy rossz az állattartás, meg az önellátás, sőt. De tisztának az se tiszta. Sajnos.
Blade
(FVF @ 2007.08.10, 10:44) *

Nem azt mondom, hogy rossz az állattartás, meg az önellátás, sőt. De tisztának az se tiszta. Sajnos.

Csak én vagyok olyan, aki úgy látja, hogy az élelmiszerek minősége drasztikusan leromlott a rendszerváltás óta?
Arra gondolok, hogy nem lehet igazi tejet, tejfölt kapni (ami nem homogenizált), a kenyér nem is hasonlít már arra, amit a nagyanyám sütött a kemencében, vagy aminek a felét megettem hazafelé a boltból gyerekkoromban; a "csolokládé" többnyire hidrogénezett növényi zsír, a vaj, margarin hidrogénezett növényi zsír, a tejszínhab hidrogénezett növényi zsír... a gyümölcs, amit meg lehet venni, az éretlen, ízetlen... a húsról nem tudok nyilatkozni, már egy jó ideje nem eszem olyat...
Én úgy látom, hogy a kényelem és az olcsóság oltárán feláldoztuk az ételek ízét és frissességét: egyre több műanyagot és szemetet eszünk azért, mert az olcsó.
Ariadne
Jé, egy sárkány, aki nem ragadozó. biggrin.gif Hát ezen a téren sem maradtál le semmilyen látványos előrehaladásról, sőt... Én ma már csak ismerős helyen, és szigorúan nagyobb forgalmú kisebb húsboltban vagyok hajlandó húst venni, a szokásos helyen például jó időben kell mennem, hogy legyen még csirkemellfilé, merthogy max. két nap alatt elviszik az adott adagot - tehát nincs ideje megromlani, és ez jó. És még így se merek belegondolni, mit ehetett a szerencsétlen életében...

A tejeknél nem annyira, de pl. tejfölnél nagyon érzem a rossz irányt. Kenyérből meg ki kell fogni, szvsz megint csak a kis pékségek helyben árult cuccai a nyerők, bár én meg kenyérrel nem nagyon élek az utóbbi években. smile.gif
neops
Én már nem tudom mit egyek. Kezdek mindentől félni. Vajon melyik lesz a következő? Elég gáz. Semmit nem tudtam erről a kutyagumiról, viszont találtam egy jó kis oldalt, ahonnan azért már ki lehet olvasni pár infót. Akit érdekel kukkantson be: http://e412.extra.hu
FVF
(Blade @ 2007.08.10, 12:57) *

(FVF @ 2007.08.10, 10:44) *

Csak én vagyok olyan, aki úgy látja, hogy az élelmiszerek minősége drasztikusan leromlott a rendszerváltás óta?
Arra gondolok, hogy nem lehet igazi tejet, tejfölt kapni (ami nem homogenizált), a kenyér nem is hasonlít már arra, amit a nagyanyám sütött a kemencében, vagy aminek a felét megettem hazafelé a boltból gyerekkoromban; a "csolokládé" többnyire hidrogénezett növényi zsír, a vaj, margarin hidrogénezett növényi zsír, a tejszínhab hidrogénezett növényi zsír... a gyümölcs, amit meg lehet venni, az éretlen, ízetlen... a húsról nem tudok nyilatkozni, már egy jó ideje nem eszem olyat...
Én úgy látom, hogy a kényelem és az olcsóság oltárán feláldoztuk az ételek ízét és frissességét: egyre több műanyagot és szemetet eszünk azért, mert az olcsó.

Szerintem ez nem teljesen igaz, csak az alsó szint került lejjebb, az elvárásaink meg feljebb. MA is van tej, még akár zsírosabb is, mint régen, de 300 Ft felett van... Tejföl, s egyebek is vannak jók, de mi elhisszük, hogy mindegyik ugyanolyan, s az olcsóbbat vesszük. VAgy esetleg nincs is pénzünk a drágábbra. Kenyérből sok szösszenet született itt is. A 24 órás vagy két napos kenyér nem az, amit szeretnénk, de mindenhol az van, olcsó és jól néz ki (elsőre). HA kiadsz érte többet, van nagyon finom kenyér és kifli is.

Más: volt szerencsém pár igazi remake-et enni pár éve. Eredeti recept alapján túrórudi, bocicsoki, üdítők, stb. Borzalmasak voltak. Az már sok esetben csak egy szép emlék, akkor jó volt, de lehet, hogy ma meg sem ennénk. Az ízlésünk is változik.
Csaba_20
(FVF @ 2007.08.10, 22:28) *
Más: volt szerencsém pár igazi remake-et enni pár éve. Eredeti recept alapján túrórudi, bocicsoki, üdítők, stb. Borzalmasak voltak. Az már sok esetben csak egy szép emlék, akkor jó volt, de lehet, hogy ma meg sem ennénk. Az ízlésünk is változik.

Engem kifejezetten zavar, hogy a túrórudi íze már nem a régi. Jobban szerettem úgy. A bocicsokin is megéreztem, hogy más íze lett. Az üveges kólákat is visszasírom. tongue.gif
TheElf
http://index.hu/politika/belfold/guargumi0811/

Apró megjegyzés: A paprika ügy kapcsán is, a mosani eset kapcsán is felmerült egy apró dolog: nem eszünk annyit, hogy ez probléma legyen. Ezt egy picit érdmes továbbgondolni.

Mondjuk egy adalékanyagban, fűszerben egy káros anyagból másfélszer, kétszer annyi van amennyi lehetne. Igen ám, de az is adott mennyi termékben lehet ennyi.

Ezt az adalékanyagot utána felhasználják. Készül belőle egy késztermék. Hiába volt a határérték kétszeresének megfelelő mennyiségű káros anyag egy adalékanyagba, ha a készétel kevesebb mint fele az ilyen adalékanyag akkor a késztermékben határérték alatt fognak mérni.

Egy pohár vízből 1 kiskanál guargumi csinál zselét, mutatják a hiradóban. Kérem szépen: nem hiszem, hogy sok olyan étel lenne, aminek több mint 5%a ebből az adalékanyagból áll, ergo, 20*os határérték túllépés kellene ahhoz, hogy a készétel is túllépje a határértéket és ezért be lehessen tiltani. Pánik van, mérés van, eredmény? Korántsem biztos / valószínű, hogy találnak valamit.

Amihez szennyezett alapanyagot használtak, azt a cégek levehetik esetleg a polcról: Ha anyagilag ez megéri nekik.
localnet
(Csaba_20 @ 2007.08.10, 22:47) *

Engem kifejezetten zavar, hogy a túrórudi íze már nem a régi. Jobban szerettem úgy. A bocicsokin is megéreztem, hogy más íze lett. Az üveges kólákat is visszasírom. tongue.gif

Így voltam ezzel én is, meg is örültem amikor újra megjelentek az üveges kólák, de ezeknek az ízük baromira pocsék(nem úgy mint a réginek).
Blade

Szerintem ez nem teljesen igaz, csak az alsó szint került lejjebb, az elvárásaink meg feljebb. MA is van tej, még akár zsírosabb is, mint régen, de 300 Ft felett van...

Hol? Én a legdrágább biotejet veszem, többnyire a tartósat, de néha a frisset is.
Nem rossz, de a régi, nem-homogenizált tejhez képest sehol sincs.

Tejföl, s egyebek is vannak jók, de mi elhisszük, hogy mindegyik ugyanolyan, s az olcsóbbat vesszük. Vagy esetleg nincs is pénzünk a drágábbra.

Tejfölt sokat kipróbáltam: most is a legdrágábbat veszem, ami továbbra sem ér fel a homogenizálatlannal, amit a piacon még kapni lehet. Próbáld egyszer ki: az sem drágább, csak el kell menned érte a piacra, mert a boltban nem lehet kapni... pl. a Lehel piacon mindíg van kimért tejföl, többnyire tej is.

Kenyérből sok szösszenet született itt is. A 24 órás vagy két napos kenyér nem az, amit szeretnénk, de mindenhol az van, olcsó és jól néz ki (elsőre). HA kiadsz érte többet, van nagyon finom kenyér és kifli is.

Ezzel egyetértek - van jó kenyér, csak tudni kell, hol. Pl. a Lurdry alatti Match-ban volt hagyományos eljárással készült kenyér, amíg meg nem vette az egészet a Honi vagy Profi vagy valami hasonló olcsóság. Azóta ott is csak a szokásos fűrészport lehet kapni.
Nem az a gondom, hogy nincs - hanem igen nagy macera hozzájutni: többe kerül összeszedni, mint amennyi az ára. Miért nem lehet minőségi élelmiszet is kapni az Auchanban, Tescoban, stb?
Tuti nem éri meg, különben lehetne... de hogy nem éri meg, az a mi fogyasztói magatartásunk miatt van... főleg, mert a többség tájékozatlan (hála a félretájékoztatásnak), és ezért az ár alapján választ (hála a marketingnek).

Másképp készülnek. Alapvetően. Csak a márkanevet tartották meg.
A túró rudi csokija nem csoki, hanem tejbevonó; a belseje is változott, de azzal még ki lennék békülve.
A piros mogyorós egyszerűen pocsék, és még csak nem is úgy néz ki, mint régen.
A Traubi sodából van egy jobb fajta, meg egy rosszabb...
asdf
Bizony, regi turorudi (azert a mostani se rossz smile.gif), regi boci csoki (a mostani ocska), regi traubisoda (hiaba van ketto is, egyik sem er nyomaba a reginek), es foleg a regi parizsi es krinolin (teccik tudni, ami meg husbol volt). Hol van pl ez utobbi ketto? A mostaninak sajna koze sincs a regihez sad.gif
Ariadne
Bizony, ma már a nosztalgia sem a régi... tongue.gif
.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.