Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
új lakás problémái
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Építőipar
samutti
Segítséget szeretnék kérni, új építésű lakásba költöztünk és a hangszigetelés nagyon rossz. Lehet hallani az alsó lakó orrfújását is tisztán... Azt gondolom, valamit kihagytak a szigetelő anyagok közül az építkezés során. Hogyan lehet ezt ellenőriztetni? Kérem, ha valaki tud segíteni, vagy van valamilyen ötlete, írja meg. Köszönöm szépen.
Nyúl
(samutti @ 2004 Jul 29, 03:34 PM)
Segítséget szeretnék kérni, új építésű lakásba költöztünk és a hangszigetelés nagyon rossz. Lehet hallani az alsó lakó orrfújását is tisztán... Azt gondolom, valamit kihagytak a szigetelő anyagok közül az építkezés során. Hogyan lehet ezt ellenőriztetni? Kérem, ha valaki tud segíteni, vagy van valamilyen ötlete, írja meg. Köszönöm szépen.

Kedves Samutti,

Másfél éve költöztünk be egy szintén újépítésű társasházba, ahol ugyanolyan hangszigetelési problémákkal találkozunk nap mint nap, amit Te is említettél. Szépen lassan hozzá is lehet akár szokni az építtető szerint. Nekünk ez még nem sikerült.

Az építtetők alapvetően meg vannak győződve arról, hogy az alátaluk eladott épület a lehető legtökéletesebb.

A mi esetünkben azzal magyarázták a lakások közötti áthallásokat, hogy a beköltözést követően a lakók megfúrhatták a hangszigetelést. Így kérjem meg a szomszédaimat, hogy szedjék le a felfúrt dolgokat a falról és tömjék be a lyukakat. :-)

Amit az ember tehet: a lakóközösséggel karöltve a közösképviselőn keresztül kérhetitek az építtetőt, hogy rendeljen meg egy vizsgálatot (hiszen garancián belül nekik kell bizonyítani, hogy az épület igenis jól szigetelt), ami bebizonyíthatja a lakások közötti áthallást. Ennek az a hátránya, hogy a mérési jegyzőkönyet soha nem fogja megmutatni nektek az építtető, hiszen a vizsgálat megrendelői ők voltak. Nálunk a kazánnal kapcsolatban éppen így tettek...

Vagy: a lakóközösség is intézheti ezt, de ebben az esetben a bevizsgálás díja benneteket fog terhelni. Viszont a társasház kapja meg a végleges jegyzőkönyvet. Ezután a mérési eredményekkel megkereshettek egy ügyvédet.

Hosszasan kutatgattam a hangszigeteléssel kapcsolatban. Sajnos utólag már nem igazán lehet mit tenni. Értékcsökkenésre hivatkozva visszakérhettek pénzt a teljes vételárból, de lehet, hogy csak hosszas, évekig húzódó pereskedés árán. És még akkor sem biztos.

A másik lehetőség az (ezt szintén az építtető javasolta, sőt fel is ajánlotta, hogy jó pénzért az emberei meg is csinálják), ha felhúzattok egy 10 centis falat a legkritikusabb szobákba, amivel alaposan megcsappan a lakás felhasználható alapterülete...

Ördögi kör ez, amitől az ember folyamatosan csak idegeskedik, hiszen messze nem azt a minőséget kapta a pénzéért, amit várt és amit ígértek.

Üdv,
Nyúl
zsuzsi
Hát igen,ez az átka annak ha valaki kész tömbházba költözik.Szerintem mindenki jobban járt volna ha épít,mert azt gondolhattátok volna,hogy egy ilyen cég mindent kihagy a házból,amit csak lehet.A megoldás tényleg az hogy tesztek fel szigetelést,amivel csökken az alapterület,vagy agyon dicsérve eladjátok valakinek és menekültök onnan.Néztétek már miből vannak a falak egyébként?Tégla vagy gipszkarton?
TheElf
Azért ez sokkal olcsóbb mint építeni, és nem minden esetben rossz a megoldás, és ugye az ilyen hiba nem derül ki idejében, ellenben lehet őket fenyegetni, akár perrel, akár széles nyilvánossággal, érdekvédő szervezetekkel, stb.
kaktusz
Nem tudom elképzelni, hogy ne legyen előírás arra, hogy a lakásokat elválasztó közfalaknak milyen hangszigeteléssel kell bírnia. Szerintem a ház terveiben ennek szerepelnie kellett, és az építésügyi hatóság így engedélyezte a ház megépítését. Ennek a minimum értéknek kellene szerintem utánanézni, és tájékozódni, hogy fizikailag, a valóságban ilyen áthallások a minimum szigetelés betartása esetén lehetséges -e. Én biztos nem hagynám ennyiben. Mindez csak utánajárást igényel, pénzbe még nem kerül. Ha alapos a gyanú rá, hogy az engedélyhez képest kevesebb szigetelést építettek be, és azt a megvalósulási állapotnál sem tüntették fel, én elvégeztetném azt a mérést, és minden lehetséges fórumon bejelenteném.
A cég biztos épít más lakásokat is. Megpendítenék neki egy ellenreklám eshetőséget is. Nem kell ehhez sok, csak egy fórum, ahol elmesélik egymásnak az emberek, hogy pórul járt ezzel a céggel, és le kell írni mi történt. A vásárlók szerencsére manapság egyre gyanakvóbbak, és utánajárnak kitől vásárolnak sok millióért lakást. Pont elég, ha keresgélés során a google kidobja a cég nevét és a topicot, ahol ti is elmondjátok véleményeteket.
Ha kevésbé harcos a kedvetek, és beletörődőek vagytok, akkor a parafát javaslom hangszigetelőnek. Padlóra, falra, bárhová a megfelelő vastagságban.
FVF
MInden épületnek van műszaki engedélyeztetése, s evvel összefüggésben dokumentációja. Jobb esetekben még valamilyen minőségbiztosítási rendszernek is tagja. Itt le van írva, mit lehet felhasználni, mi milyen vastag, miből van. Van jogszabály is, ami előírja, hogy adott épületeknél milyen műszaki adatok vráhatóak el.

HA ezek nem teljesülnek, akkor kártérítést kell kérni.

Nemrégiben indult egy topic lakásvásárlói szándékról, ott ugyanezekre a problémákra hívtam fel a figyelmet.

GYakran egyszerűen vékonyabb a födém az előírtnál.
Pjotr
(kaktusz @ 2006.03.01, 12:01) *

Nem tudom elképzelni, hogy ne legyen előírás arra, hogy a lakásokat elválasztó közfalaknak milyen hangszigeteléssel kell bírnia. Szerintem a ház terveiben ennek szerepelnie kellett, és az építésügyi hatóság így engedélyezte a ház megépítését. Ennek a minimum értéknek kellene szerintem utánanézni, és tájékozódni, hogy fizikailag, a valóságban ilyen áthallások a minimum szigetelés betartása esetén lehetséges -e. Én biztos nem hagynám ennyiben. Mindez csak utánajárást igényel, pénzbe még nem kerül. Ha alapos a gyanú rá, hogy az engedélyhez képest kevesebb szigetelést építettek be, és azt a megvalósulási állapotnál sem tüntették fel, én elvégeztetném azt a mérést, és minden lehetséges fórumon bejelenteném.
A cég biztos épít más lakásokat is. Megpendítenék neki egy ellenreklám eshetőséget is. Nem kell ehhez sok, csak egy fórum, ahol elmesélik egymásnak az emberek, hogy pórul járt ezzel a céggel, és le kell írni mi történt. A vásárlók szerencsére manapság egyre gyanakvóbbak, és utánajárnak kitől vásárolnak sok millióért lakást. Pont elég, ha keresgélés során a google kidobja a cég nevét és a topicot, ahol ti is elmondjátok véleményeteket.
Ha kevésbé harcos a kedvetek, és beletörődőek vagytok, akkor a parafát javaslom hangszigetelőnek. Padlóra, falra, bárhová a megfelelő vastagságban.

A tanács az jó, de egy 2 éves kérdésre válaszoltál...
Ariadne
Hajh, öregszik a fórum, régebben nem voltak ilyen gondok... tongue.gif
kaktusz
(Pjotr @ 2006.03.01, 12:28) *

(kaktusz @ 2006.03.01, 12:01) *

A tanács az jó, de egy 2 éves kérdésre válaszoltál...

Upsz! laugh.gif De még biztos időben osztottam az "észt". laugh.gif
Ez is azt bizonyitja, hogy inkább a konyhában van a helyem. smile.gif
Joooe
Neem nem, konyhában csak addig kell lenned, amíg sok nagyon fiinom forró csokit csinálsz shifty.gif (Nem volt még alakalmam letesztelni, de elhiszem smile.gif )
Azon kívül sok hasznos hozzászólást kell irogatni grog.gif

(Egyáltalán nem haszontalan, hogy válaszoltál, más is olvashatja még ezt a témát...)
toreki
Nem volt hiábavaló ide írnotok, mert megint ötletet adtatok, hogy mire figyeljek. Mondjuk azt már felírtam, hogy meg kell kérdezni, milyen hangos a kazán, meg a falak hőszigetelése, de a hangszigetelés nem ugrott be. Csak anniyt olvastam a papirokban, hogy porotherm 30 falazóblokkal hőszigetelő habarccsal készülnek, a belső válaszfalak 6-os vagy 10-es porothetm válaszfallapokból ill 10-es GK szerelt falrendszer felhaszánálásával.

De folytassuk inkább az új lakás vásárlás topicban...

Nem lenne jó átrakni ezt a topicot az Építőipar alá?
Joooe
(toreki @ 2006.03.01, 15:46) *
Nem lenne jó átrakni ezt a topicot az Építőipar alá?

De igen! smile.gif Köszi, jól jön a segítség ha elbambulok. blush.gif
kaktusz
Csak anniyt olvastam a papirokban, hogy porotherm 30 falazóblokkal hőszigetelő habarccsal készülnek, a belső válaszfalak 6-os vagy 10-es porothetm válaszfallapokból ill 10-es GK szerelt falrendszer felhaszánálásával.

A 6-os válaszfalat (ha van választási lehetőség) leszavaznám.

Még valami, amire oda kell figyelni:
Az építő cégek fenntartják maguknak a jogot, hogy a lakás, amire előszerződést köt a vevő, területében +/-x százalékkal eltérhet majd a későbbiek során. Ez több ismerősömnél kellemetlen meglepetéssel járt.
Szerintem érdemes erre is rákérdezni.
toreki
Menjünk át inkább ide. Szerintem ez a topic inkább az eső után köpönyeg, a másik meg a vásárlás előtti érdeklődés. Ott jobb helyen lennének ezek a válaszok. Szerintem
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.