Kiakadtam! Július hónapban több számlát is kaptam a lakásra és egy kicsi üzlethelyiségre, kb. 150 ezer forint értékben. Először a lakásra érkezett 90 ezer forintosszámla, majd a üzletre is egy hasonló összeggű, ahol csak egy gázkonvektor van, amit január óta nem is használtunk. Majd megont jött még egy több tizezres számla, vagyis 3 héten belül 3, a normál áras számla mellett. Ez nagyon érdekes. Orosházi lakosként még érdekesebb, hogy heti 2x van ügyfélfogadás. Reggel hosszú, tömött sorokban állnak az emberek, szóval aki dolgozik, alig tudja elintázni. Az info vonalon meg folyamatosan azt mondják, hogy menjünk a szolgáltatóhoz. Akkor minek van vonal? A lényeg, hogy tartozásmentes vagyok.
Erre tegnap hazaérkezem és egy kikapcsolási végrehajtás fogad az ajtóban! A lakás az utcafrontra néz van postaládánk is, de ezek a bunkó barmok a papírt nem oda rakták be, hanem az ajtó közé. Így minden utcán haladó gyalogos számára látható volt a pontos összeg és az, hogy végrehajtás. Felhívom az info vonalat, erre közli a csaj, hogy 2006. FEBRUÁR ÉS NOVEMBER!!!!!!!! havi elmaradásom van. Ez hogy a halálba? Már rég lekapcsolták volna 2 hónap után, mi az hogy másfél évre visszamenőleg összeszed nekem 50 ezer forintnyi tartozást????? HOGYAN? Erre a közli a csaj,hogy keresekk számlákat, amivel igazolom, hogy én azokat már befizettem, aztán vigyem be a démászhoz. Hogy a halálba? Most össze-vissza kereek, találtam is csekket, amivel igazolni tudom, hogy vot amit befizettem, de van amiket nem találok. Pedig mindent befizettem, ez képtelenség! Arról nem is beszélve, hogy hétfőn és csütörtökön van ügyfélfogadás, úgyhogy ha ma jönnek leszerelnia gázórát és jönni fognak, akkor majd csak holnap tudok bemenni és lerendezni a dolgot és plusz 20 ezret kell majd még fizetnem, hogy visszarakják a gázórát, amit jogosulatlanul vettel le. Nem is hagynak lehetőséget, hogy lerendezd a dolgaidat!!!
Ariadne
2007.08.08, 12:35
A számlákat "hamisnak" nevezni azért talán túlzás kicsit, legfeljebb tévesen kiállított lehet, hamis semmiképp...
No a lényeg, idézet a Démász üzletszabályzatából, amely egyúttal meg is adja, mit kell tenni ilyenkor, kiemeltem a fontosabb részeket:
Kifogás a számla ellen
A fogyasztó a számla ellen a DÉMÁSZ Nyrt.-nél kifogást emelhet. A kifogás bejelentésének a
számla kiegyenlítésére halasztó hatálya nincs, ha a számla összege az előző év azonos időszakára
vetített díj kétszeresét nem haladja meg.
A DÉMÁSZ Nyrt. köteles a kifogást megvizsgálni, és ennek eredményéről a fogyasztót legkésőbb,
a kifogás kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban értesíteni.
Ha a fogyasztót visszatérítés illeti meg, a DÉMÁSZ Nyrt. ezt az értesítés közlésétől számított 8
napon belül köteles a fogyasztó részére készpénzben kifizetni vagy visszautalni, illetve a
fogyasztóval történt előzetes megállapodás esetén a fogyasztót terhelő tartozás összegébe
beszámítani. A szolgáltató 5000 Ft-nál kisebb összeg visszautalására, csak a fogyasztó külön
kérése esetén köteles.
Ha a téves vagy elmaradt elszámolás miatt a DÉMÁSZ Nyrt.-t díj vagy díjkülönbözet illeti meg, a
fogyasztó azt a téves vagy elmaradt számlázás időtartamával azonos időn belül egyenlő
részletekben jogosult kiegyenlíteni. Ezen esetekben késedelmi kamat nem számítható fel.
A fenti szakaszokban előírtakon túli teljesítés késedelmes fizetésnek minősül. Ha a DÉMÁSZ
Nyrt. vagy a fogyasztó eddig az időpontig fizetési kötelezettségét nem teljesíti, köteles a külön
jogszabályban, vagy szerződésben meghatározott kamatokat, valamint az igazolt költségeket a
másik félnek megtéríteni.
A kézbesítés szabályai
DÉMÁSZ Nyrt. a fogyasztó részére szóló iratokat, ajánlatokat, értesítéseket, általában postai úton,
arra a címre küldi, amely a fogyasztó értesítési címe, vagy fizető címe a közüzemi szerződésben.
Ennek hiányában DÉMÁSZ Nyrt. az általa a fogyasztó részére legutoljára kibocsátott számlán
szereplő címre küldi meg az iratokat.
DÉMÁSZ Nyrt. által nem könyvelt küldeményként postára adott iratokat (pl. számla), a postára
adást követő ötödik munkanapon – ellenkező bizonyításig – kézbesítettnek kell tekinteni.
DÉMÁSZ Nyrt. – amennyiben azt tartalmuk miatt indokoltnak tartja – a fogyasztó részére szóló
küldeményeket tértivevényes levélben küldi meg a fogyasztónak. A fogyasztó felfüggesztése, illetve
kikapcsolása előtti értesítést, a szerződés felmondást a DÉMÁSZ Nyrt. köteles tértivevényes
levélben megküldeni.
A postai úton megküldött küldeményeket a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell
tekinteni, ha a címzett az átvételt megtagadta.
(Ariadne @ 2007.08.08, 12:35)

A számlákat "hamisnak" nevezni azért talán túlzás kicsit, legfeljebb tévesen kiállított lehet, hamis semmiképp...
No a lényeg, idézet a Démász üzletszabályzatából, amely egyúttal meg is adja, mit kell tenni ilyenkor, kiemeltem a fontosabb részeket:
Kifogás a számla ellen
A fogyasztó a számla ellen a DÉMÁSZ Nyrt.-nél kifogást emelhet. A kifogás bejelentésének a
számla kiegyenlítésére halasztó hatálya nincs, ha a számla összege az előző év azonos időszakára
vetített díj kétszeresét nem haladja meg.
A DÉMÁSZ Nyrt. köteles a kifogást megvizsgálni, és ennek eredményéről a fogyasztót legkésőbb,
a kifogás kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban értesíteni.
Ha a fogyasztót visszatérítés illeti meg, a DÉMÁSZ Nyrt. ezt az értesítés közlésétől számított 8
napon belül köteles a fogyasztó részére készpénzben kifizetni vagy visszautalni, illetve a
fogyasztóval történt előzetes megállapodás esetén a fogyasztót terhelő tartozás összegébe
beszámítani. A szolgáltató 5000 Ft-nál kisebb összeg visszautalására, csak a fogyasztó külön
kérése esetén köteles.
Ha a téves vagy elmaradt elszámolás miatt a DÉMÁSZ Nyrt.-t díj vagy díjkülönbözet illeti meg, a
fogyasztó azt a téves vagy elmaradt számlázás időtartamával azonos időn belül egyenlő
részletekben jogosult kiegyenlíteni. Ezen esetekben késedelmi kamat nem számítható fel.
A fenti szakaszokban előírtakon túli teljesítés késedelmes fizetésnek minősül. Ha a DÉMÁSZ
Nyrt. vagy a fogyasztó eddig az időpontig fizetési kötelezettségét nem teljesíti, köteles a külön
jogszabályban, vagy szerződésben meghatározott kamatokat, valamint az igazolt költségeket a
másik félnek megtéríteni.
A kézbesítés szabályai
DÉMÁSZ Nyrt. a fogyasztó részére szóló iratokat, ajánlatokat, értesítéseket, általában postai úton,
arra a címre küldi, amely a fogyasztó értesítési címe, vagy fizető címe a közüzemi szerződésben.
Ennek hiányában DÉMÁSZ Nyrt. az általa a fogyasztó részére legutoljára kibocsátott számlán
szereplő címre küldi meg az iratokat.
DÉMÁSZ Nyrt. által nem könyvelt küldeményként postára adott iratokat (pl. számla), a postára
adást követő ötödik munkanapon – ellenkező bizonyításig – kézbesítettnek kell tekinteni.
DÉMÁSZ Nyrt. – amennyiben azt tartalmuk miatt indokoltnak tartja – a fogyasztó részére szóló
küldeményeket tértivevényes levélben küldi meg a fogyasztónak. A fogyasztó felfüggesztése, illetve
kikapcsolása előtti értesítést, a szerződés felmondást a DÉMÁSZ Nyrt. köteles tértivevényes
levélben megküldeni.
A postai úton megküldött küldeményeket a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell
tekinteni, ha a címzett az átvételt megtagadta.
Hát az a kifejezés, hogy téves... nem tudom. Az egyik számlát kísérő levél szine nem egyezett meg az előző és az az után következő számlákkal illetve nem volt rajtuk dátumozás, és a hátoldalra sem volt nyomtatva, ahol a további információk szoktak lenni. Az ügyfélszolgálatos hölgy pedig ezzell a számlával nem tudott mit kezdeni, mikor kérdeztem, hogy ez mi? A lényeg, hogy nem találtam meg az összes múlt évi csekket, ami megvolt, bevittem. Erre közölték, hogy ez így nem jó, ha nincs meg minden csekk, akkor fizetnem kell. Erre meg még valamit matatott a gépen és kijött, hogy 8 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnem. Az egész nagyon gáz és egyszerűen nem értem, hogy lehet ennyit tévedni.
Ariadne
2007.08.14, 07:39
Ilyen típusú levelet én is kaptam már, amikor a UPC számláit nem dobta be a postás egyszer, nem a felszólító levél az a másmilyen, amiben számla is van? Ha ők azt mondják, ők küldték, akkor valódi. A rajta lévő számlaszámnak, amire befizetsz, stimmelnie kell, gondolom.
Meg kellene kérdezni, hogy pontosan miért jött ki ennyivel kevesebb, és miből áll össze ez a nagy összeg, jobbat nem tudok mondani... Ha túl sok a számlázott mennyiség, ellenőriztetni kell az órát, ilyet lehet kérni.
A leszereléssel kapcsolatban meg gondolom olvastad, amit bemásoltam az értesítés módjáról...
Sziasztok!
A DÉMÁSZ RT. kikapcsolta a villanyszolgáltatást az ingatlanunkban, mert nem tudtam otthon a csekkeket bemutatni (4057 Ft, 4058 Ft). A csekkek be voltak (persze késve) fizetve, csak a párom pénztárcájában a munkahelyén voltak. A szerelő azt mondta, hogy mivel nem tudom bemutatni a csekkeket, ezért neki ki kell kapcsolnia a szolgáltatást! Telefonon egyeztettem a szolgáltatóval, elmondtam Nekik, hogy annak ellenére kapcsolták ki a szolgáltatást, hogy a csekkek be voltak fizetve és nem jogos a kikapcsolás, így nem fogok visszakapcsolási díjat fizetni. Kérték, hogy faxoljam el Nekik a befizetést igazoló bizonylatokat és még aznap (2007. 09. 12.) visszakapcsolták az áramszolgáltatást. A hétfői napon (2007. 09. 17.) kaptam egy 25.200. Ft-os csekket a visszakapcsolásról. A mellékelt levélben arra hivatkoznak, hogy be kell tudnom otthon mutatni a csekket és mivel késve fizettem be el kellett volna faxolnom. Ezt az egész esetet ahoz tudnám hasonlítani, hogy a vendég bemegy az étterembe, megrendeli a kaját, megeszi, majd még ő kér pénzt, mert nem ízlett neki, meg lassan hozták ki a vacsorát. Én az üzletszabályzatban nem találtam olyat, hogy hány méter távolság lehet a csekk és a villanyóra között. Írtam a Magyar Energiahivatalnak egy kedves panaszlevelet, kíváncsi leszek az Ő véleményükre. Sajnos sok az a 25.200. Ft és csak azért, mert ők a démásznál nem látják 5 nap elteltével a befizetést, azért nem akarok ennyit fizetni!
Amennyiben azt hiszem 60 napon tuli tartozas van, valamint erkezett egy elso es egy masodik fizetesi felszolitas, es a szerelok megjelenesekor nem tudtad bizonyitani a befizetest, kodos emlekeim alapjan szerintem fennalltak a feltetelek a kikapcsolasra.
(asdf @ 2007.09.19, 22:06)

Amennyiben azt hiszem 60 napon tuli tartozas van, valamint erkezett egy elso es egy masodik fizetesi felszolitas, es a szerelok megjelenesekor nem tudtad bizonyitani a befizetest, kodos emlekeim alapjan szerintem fennalltak a feltetelek a kikapcsolasra.
Már a szerelők megérkezése előtt is tudta igazolni, hog ybefizette a csekket. Az, hogy a szolgáltató nem tudja értelmes idő alatt feldolgozni a befizetéseket, nme a fogyasztó hibája. Ő teljesítette a kötelezettségeit (persze kérdés, mit ír erről az ÁSZF). Lehetne kicsit rugalmasabb a szolgáltató, a szerelő hívhatta volna a központot, hogy nézzenek utána a befizetésnek, és ha kérdéses a befizetés megtörténte, elhalaszthaták volna a kikötést. Persze ekkor elbukták volna az extra profitot.
Nekem ugy jott le, hogy pont, hogy nem tudta igazolni, a faxolas a kikotes utan tortent, akkor meg ugye mar halottnak a csok. Mondjuk 6-an befizette, tegyuk fel 9-en jottek a szerelok, akkor a szolgaltatonal meg nincs a penz, nem latja a rendszerben (itt mondjuk szerintem inkabb a posta lesz a ludas

), es mivel a rendszerben nem latszik meg a befizetes, a szereloknek nem tudta bemutatni a csekket, igy nem volt mit tenni, kikotottek.
Amugy javasolt ilyen nagy csuszasoknal lehetoleg a szolgaltato ugyfelszolgalatan befizetni a lovet, az _azonnal_ latszik naluk, masreszt nem logni egy rakas ideig, majd egyszerre befizetni ket csekket, hanem ha kesve is, az egyiket legalabb, es inkabb legyen folyamatos 20-30 napos kesesben az ember, mint egy 20-30 napossal, es egy 60 nap felettivel, az elso esetben csak kesedelmi kamatoztatnak, a 60 napon tuli, az mar utso felszolitas es utana kikotes ahogy en tudom.
Ha a szolgaltato esetleg meltanyos akar lenni, akkor nem egy kikotest, hanem ket kiszallast szamlaz majd az ugyfelnek. Gondolom nem leszek nepszeru, de ez szerintem teljesen sajathibas baleset volt...
Miért kellene igazolni? Joggal várom el, hogy ha befizettem, másnap tudja az ügyfélszolgálat, hogy nem tartozom.
A szerelő is megvárhatta volna, amig a munkahelyről elfaxolják a csekkeket, és az ügyfélszolgálat visszaigazolja. Lehet, hogy saját hibás, de azért a szolgáltató is lehetne toleránsabb. Tudom, az nem jó üzlet...
Ha feladsz egy sarga csekket, akkor masnap a postan es rajtad kivul az egegyadta vilagon senki nem tud arrol, hogy te feladtad a penzt (nem csodalkoznek, ha osszegre szamlaszamra vonatkozolag keresve masnap meg a posta sem). Valamint ha jol olvasom, a telefonos egyeztetes a kikapcsolas _utan_ tortent, tehat nem volt mire varniuk a szereloknek.