Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
T-mobile
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Vezetékes és mobil szolgáltatók
triple_sec
Tisztelt Fogyasztóvédelem!

Az egyik barátom problémájával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A T-Mobile-nak van egy ún. T-percek elnevezésű szolgáltatása, amely szerint az előfizető bizonyos rögzített havi díj ellenében, bizonyos időszakokban, rögzített időkorlát mellett hálózaton belül ingyen telefonálhat. A kellemetlen meglepetés akkor következett be, amikor megjött egy 40 ezer forintos telefonszámla. Mint utóbb kiderült, a T-percek szolgáltatás időkorlátját a barátom számára leszállították 2500 percről 900 percre, mert az akció időközben megszűnt (utoljára márciusban, sms-ben kapott értesítést arról, hogy ezt az akciót "korlátlan ideig" meghosszabbították). Erről azonban semmilyen külön értesítést nem kapott, így ő jóhiszeműen úgy telefonált, mintha a percdíj 0 Ft lett volna, holott közben ketyegett a számla. A kérdésem az lenne, hogy a szolgáltatónak milyen kötelezettsége volt/lett volna a tájékoztatással kapcsolatban? Kell-e ilyenkor külön értesítést küldeni az előfizetőnek vagy elég-e, ha az ÁSZF egyik pontjára hivatkozva egyoldalúan átalakítja a szolgáltatást, mondván, hogy kizárólag az előfizető kötelezettsége a tájékozódás? Az ÁSZF-et és a T-percekre vonatkozó szerződés feltételeit én személy szerint pontosan nem ismerem, ezért elnézést kérek, és azért is, ha ez a téma máshol már szerepelt. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ez az eljárás - akár jogszerű, akár nem - eléggé méltánytalan (már csak azért is, mert sok éve "hűséges", Platina-kártyás ügyfélről van szó, és eddig mindig kapott személy szerinti tájékoztatást a feltételek megváltozásáról), ezért fordulok a fogyasztóvédelemhez segítségért.

Köszönöm előre is!
Ariadne
Ez itt nem a fogyasztóvédelem, csak egy privát fórum lelkes önkéntesekkel, ezt úgy leszögezném az elején. smile.gif

Nem csak barátod számára, hanem mindenki számára 900 perc most a kedvezményes időszak, lásd itt. Gyanúm szerint eleve úgy indult a dolog, hogy "most akciósan egy évig 2500 percig ingyen beszélhet", ilyenkor eleve tájékoztatták az embert már az elején, hogy korlátozott ideig tart az akció. Kérdés, hogy pontosan mi szerepelt abban az sms-ben, jó lenne látni - ha félreérthetően fogalmaztak, esetleg NHH bejelentést megérhet a dolog.

Az ászf-ben jelenleg is így szerepel ez a szolgáltatás, 900 perccel, tehát szvsz sokat nem tehet a barátod. Nem találtam korábbi ászf-eket, így nem tudom, esetleg ténylegesen 2500 perces volt-e korábban ez a csomag és ászf módosítással lett később 900 perces, vagy eleve csak egy korlátozott ideig tartó kedvezményről volt szó. Mindenesetre az ászf változásról nem kötelesek külön személy szerint értesíteni az embert.

Mindenesetre a dolog tisztázása érdekében érdemes minél hamarabb számlareklamációval fordulni a szolgáltatóhoz, ezt 30 napon belül meg kell vizsgálniuk - ha nem teszik, az NHH-hoz lehet fordulni panasszal.

mod: Megtaláltam egy régi reklámját ennek a kedvezménynek, és ott is konkrét határidőről beszél link, ezért simán elképzelhető, hogy a barátod is egyszerűen nem figyelt arra, mikor is ér véget az akció. Az smst pedig vagy félreértette, vagy megtévesztő volt, ezt innen messziről nem lehet eldönteni.

mod2: Újra átolvasva rájöttem, hogy kicsit félreérthető volt a fenti reklám, és arra is vonatkozhat, hogy meddig lehet igényelni ilyen csomagot. Hmm, most már valószínűbbnek gondolom, hogy egyszerűen korábban 2500-as volt az akció, aztán most valamikortól már csak 900 percesre módosították, ami egyszerű ászf módosítás, és erről újságban x alkalommal megjelentetve is elég, ha tájékoztatnak... Ászfet érdemes még böngészni, hátha találsz mentőövet, ami előírja, hogy díjcsomag/kedvezmény módosulás esetén van esetleg valami külön tájékoztatási kötelezettségük, de én nem találtam egyelőre.
triple_sec
Kedves Ariadne! Nagyon köszönöm a tanácsokat! :-) Közvetítem az információt, és írok, hogy mire jutottunk!
szabideb
Tisztelt Fogyasztóvédelmi Felügyelőség!

Az alábbi panaszról szeretnék tájékoztatást ill. tanácsot, vagy szakvéleményt kérni.

2009.11.18.-án előfizetői szerződést kötöttem a Star-Invest Bt.-nél /Debrecen Fórum T-mobile üzlet/ egy mobilinternet csomagra.
A szolgáltató neve: Magyar Telekom Nyrt. A mobilinternet csomag neve: RelaxNet M. Az USB-s készülék tartalmaz egy SIM kártyát. Ha rádugom a számítógépre automatikusan telepít egy WEB'N' WALK MANAGER nevű szoftvert amivel csatlakozhatok az internetre és jól láthatóan tájékoztat a napi, havi és éves adatforgalomról. Így könnyen lehet kontrolálni le és feltöltött adatmennyiséget Megabit ben.
A szoftver alkalmas SMS küldésére is. Na itt kezdődik levelem tárgya. Ugyanis én küldözgettem a program segítségével jópár SMS-t. Meglepetten ért a márciusi számla ami 18278 Ft összegről szólt.
A szerződést többször átolvasva sem találtam SMS szolgáltatásra vonatkozó díjszabást.
A szerződésben az adatforgalom ami 3 GB valamint bruttó havidíj összege 3 990 Ft és a túlforgalmazási díj ami 0 Ft van feltüntetve.
Mivel ez egy internet szolgáltatásról szóló szerződés és a hozzátartozó web'n' walk manager nevű szoftver alkalmas SMS küldésre nyílvánvalónak tartottam hogy az SMS küldés a havi 3 GB adatforgalomból megy és míg nem haladja meg azt a 3 GB-ot, addig a havidíjból rendezve van.
A készülék vásárlása és a szerződés kötésekor nem kaptam még szóbeli tályékoztatást sem ezzel kapcsolatban.
A nagyösszegű csekkel mentem reklamálni de átirányítottak egy másik, ez ügyben illetékesebb T-mobile üzletbe.
Ott megtudtam, hogy csak leráztak. Valamint megtudtam azt is, hogy az internet csomag vásárlásakor kapnom kellett volna egy nyomtatványt ami Díjszabás T-mobile Előfizetéses Ügyfelek részére címet visel.
Ezután vissza irányítottak oda ahol a szerződést kötöttem. Kíváncsiságból rákérdeztem ,, ha mobilinternetről küldök SMS-t annak mennyi a díja? " Azt a választ kaptam, hogy ők sem tudják. Ott javasolta az ügyintéző, hogy szivesen ír egy jóváírási kérelmet amit meg is tett. A kérelmet elutasították. Fizetnem kell.
Kettő részletre megkértem aminek első részét már ki kellett fizetnem és ugyan abban a hónapban másik részletét is ki kell fizetnem. Külömben kikapcsolják a szolgáltatást.
Nem tartom jogosnak. Tény, hogy nem lettem kellően tájékoztatva.
Ha a szoftver alkalmas internetezni, sms-t küldeni és még telefonálni is, akkor törvényszerűnek tatrom, hogy a szerződésben legyen feltüntetve ezen lehetőségek díjszabásának összege. A szolgáltatóval nincs más kapcsolatom ( itt értem a mobiltelefon előfizetést ) így fogalmam sem volt a külömböző szolgáltatásainak díjairól. Az ő feladatuk és kötelességük az ügyfelet kellőképpen tájékoztatni.

Kérem írják meg válaszként e-mail-ben a zsszaby@freemail.hu címre, hogy reklamálásom és felháborodásom jogos, vagy sem. Ha igen legyenek szívesek tájékoztatni, hogy mit tehetek.

Köszönettel: Szabideb
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.