Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
"szürkeimport"
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Társalgó
Ariadne
Bátorkodtam új témát nyitni, mivel egyre többször jön elő a fórumon az ún. "szürkeimportból" származó termékek problémája. Elgondolkodtam azon, hogy vajon helyesen használjuk-e ezt a kifejezést. Nem ismerem a részleteit annak, hogyan is hozzák be a cégek a termékeket az országba, de műszaki cikkeknél gyakran találkozunk olyan fényképezőgéppel, mobiltelefonnal, számítógép alkatrésszel, amit nem hajlandó a magyar márkaképviselet szervizelni, mondván nem rajtuk keresztül hozták be ("európai garancia" és társai).

De hogy is van ez? Nem hiszem, hogy tilos lenne mondjuk közvetlenül Németországból vagy akár Tajvanról behozni mondjuk alaplapokat, feltéve ha szabályszerűen vámkezelik meg "papírozzák" a dolgot. Az a kereskedő döntése, hogy kitől veszi meg az árut, hogy vállalja a külföldi szervizbe/központba küldözgetést, és nem a hivatalos magyar importőrön keresztül vásárol, nem? Viszont elvileg megteheti egy adott gyártó, hogy országonként csak a vele kizárólagosságra szerződött importőrökön át hozza be a termékeket, na ilyenkor hogy megy ez a gyakorlatban vajon, fogja a magyar képviselet és sorra beperelgeti a hmm tkp már feketén behozott cuccokkal kereskedőket?

Így hirtelen asdf, ityam, és talán kaktusz is tud remélem valamit mondani erről, de persze bárki más is írjon, ha hozzászólnivalója van. smile.gif

szerk: Ööö, kérem modi tigrisünket, javítsa ki a téma nevét nagy kezdőbetűsre. Köszi.
ZeDDy
Én is rengeteg legendát hallottam erről és szerintem aki nagyobb értékű terméket vesz pl egy profi fényképező, laptop etc, akkor érdemes a magyarországiért kifizetni a többlet költséget. Mindent félretéve egy dologért, hogy a Magyar cég, talán sokkal elöbb készíti el és egy komoly cég tud cseregépet adni talán, ellenben egy pinceboltal szemben.
Blade
Én is gondolkoztam rajta, hogy ha kimegyek Kínába, akkor ott szerzek be egy új notebookot kb. féláron, vagy még olcsóbban. De ez vajon azt jelenti, hogy a garancia is ugrik?
Vagy van egy másik, a gyártó általi garancia is? Egy másik topicba írtam már, hogy találkoztam már olyan szervezettel, aki arra szakosodott, hogy az ilyen, többnyire hosszabb garanciát érvényesíti, ami a dobozon gyárilag van, mert hogy ezzel a kereskedők nem törődnek, csak annyit vállalnak, amennyire a törvény kötelezi őket...
Ariadne
(Blade @ 2007.08.24, 14:32) *

Egy másik topicba írtam már, hogy találkoztam már olyan szervezettel, aki arra szakosodott, hogy az ilyen, többnyire hosszabb garanciát érvényesíti, ami a dobozon gyárilag van, mert hogy ezzel a kereskedők nem törődnek, csak annyit vállalnak, amennyire a törvény kötelezi őket...

blink.gif Ez érdekes, tudsz róla bővebben?
ityam
a legtobb kereskedo nem kozvetlenul veszi kulfoldrol a cumot. a sima kiskerek azok megrendelik egy olyan nagykertol akik hozza be "kamionon" a cumot. szal a kisker az nem kuldozgeti kulfoldre az elromlott cumot. ugyanugy a nagykerbe viszi aki meg majd kiviszi VALAMIKOR amikor sok osszegyulik. es igy lesznek szep hosszu varakozasi idok.

Viszont elvileg megteheti egy adott gyártó, hogy országonként csak a vele kizárólagosságra szerződött importőrökön át hozza be a termékeket, na ilyenkor hogy megy ez a gyakorlatban vajon, fogja a magyar képviselet és sorra beperelgeti a hmm tkp már feketén behozott cuccokkal kereskedőket?

kotve hiszem hogy ilyet lehetne. mivel ha egy kisker kimegy kulfoldre es egy masik sikerben bevasarol az adott cumobol es behozza rendesen akkor ugyebar errol a gyarto nem tehet, szal a gyarat nem perelhetik, de amire a kerdes vonatkozik: a kiskert sem lehet szerintem ezert beperelni mert nem hiszem hogy kotelessege egy kereskedonek tudni az ilyen kizarolagossaggal kotott szerzodesekrol. lenyegeben az is csak egy szerzodes. es mint egy atlag szerzodes nem kell hogy koztudott legyen.

szal pereskedni csak akkor tudna az importor hogyha a gyarto elad kozvetlenul valamit a kiskernek. mert akkor ugyebar a gyarto megszegte a szerzodest.

persze mivel jogban nem vagyok jaratos igy nem biztos hogy jol gondolom.
Blade
(Ariadne @ 2007.08.24, 15:01) *

blink.gif Ez érdekes, tudsz róla bővebben?

Sajnos nekem nincs ezzel közvetlen tapasztalatom, csak hallottam, hogy csinálnak ilyet.
Blade
Jó hír, legalábbis nekem: biggrin.gif
Hamarosan elkezdik árulni álmaim notebookját:
Index: új ASUS notebook
Elég kicsi, hogy összehajtva beleférjen a táskámba, amit mindenhova cipelek... és - végre - egy olcsó notebook! 40-80 ezer között lesz darabja, ami végre jelentős áttörés szerintem!
Valahol a hozzászólásoknál olvastam ASUS nemzetközi garanciáról, amit a gyártó vállal... ezzel kapcsolódik a magánimporthoz: ha külföldön veszem meg, ahol a kereskedők (és az állam) nem ennyire mohó, mégsem bukom a 2 év garanciát, és nem kell külföldre visszavinnem, ha baja lesz. clap2.gif
asdf
Mar csak magyar billentyuzet es magyar os nem lesz rajta. Azert ha baja lesz, akkor amiket olvas az ember a magyar asus szervizrol, lehet, hogy jobb, ha megis kulfoldon szervizelteted wink.gif
Blade
(asdf @ 2007.09.07, 19:58) *

Mar csak magyar billentyuzet es magyar os nem lesz rajta. Azert ha baja lesz, akkor amiket olvas az ember a magyar asus szervizrol, lehet, hogy jobb, ha megis kulfoldon szervizelteted wink.gif

Igen! Igen-igen-igen! GYŰLÖLÖM a magyar billentyűzetet! clap2.gif
Nem tudtok véletlenül olyan boltot, ahol angol kiosztású billentyűzeteket árulnak? Egyre nehezebb és nehezebb beszerezni őket... crybaby.gif
asdf
En csak az elcseszett kiosztasu notebookbillentyuzetet utalom. Hosszu i a space mellet, es tarsai. Foleg a mostani szelesvasznu kijelzok mellett nem birom ezt elfogadni, hogy osszehanyjak egykupacba, meg hogy ugyanazon gyarto 15.4-es meg eggyel nagyobb kijelzoju modelljebe is ugyanazt(!) a billentyuzetet rakjak, mert az a koltseghatekony. Szanalom... Nem am, ha mar tepsi a gep, akkor nagyobb, kenyelmesebb bilko legyen rajta, nem am... A magyar billko amugy engem nem zavar, mert ofcoz rogton atvaltom angolba, de ha nehanapjan vmi hivatalosat magyarul kell irni, azert egy alt161-et eleg nehez eloadni notebookon egy hosszu i betuert biggrin.gif (merugye angol billkon nincs ott a gomb, amit megnyomj)
Sz'al ha en notebookot vennek, 2 alapfeltetel lenne, normalis billentyuzet (kurzorok lent rendes formaban), es normalis pg up down, end es tsai, egymas mellett, a megszokot 3*2 pozicioban), es matt kijelzo. Ami ezzel a kettovel nem bir, az maris elvagta magat smile.gif Na jo, ketto es feledik feltetel, egyelore jo lesz nekem az xp smile.gif
ui: epp ma kerestem notebook.hu-n egy gep specifikaciojat, ott pont lattam egy us layout-osat.
Ariadne
Én szeretem a magyar billentyűzetet... rolleyes.gif Még laptopon is, ott egyedül az dühít, hogy nem tudják kicsit, csak egy picikét is ergonomikusabban szétszórni őket. Mindig bekapcsolom véletlenül a bal kezemmel a Caps Lock-ot, grrr... mad.gif Ráadásul egy szélesvásznú nem olcsó Aceren működök, szóval hely az tényleg lenne dögivel. Meg Acerék nem ismerik a pöcökegeret, pedig az is milyen jó, ha valahova nem akarok rendes egerentyűt vinni. Ja, és úúútálom, hogy a laptopokon nincs numpad (tudom, lehet kapni külön, de az meg külön cucc, nemjó). Ehh... ermm.gif biggrin.gif
Viszont rendes magyar billentyűzetből szuperjót lőttem pár hónapja valami 3000 Ft-ért, kellemes, pont eléggé lágy billentyűkkel, multimédiás gombokkal meg csuklótámasszal, valami Logitech jószág. Szeretem. blush.gif

szerk.: Ha már dühöngök itt ergonómiailag, kis esztétikai dühöngést is ideteszek: mééééér kell ilyen baltával faragott alakúra gyártani az Acereket, könyörgöm?! Pici formatervezés, szélek lekerekítése, ilyesmi, és mindjárt jobban nézne ki...
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.