Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
MISTRAL
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
Shia-ko
(garancijja @ 2004 Dec 16, 06:56 PM)
Nem lehet kikerülni a Mistralt... Mindeki, előbb utóbb, úgyis vissza-visszatér... A piac közel 50%-át, a 10 legnagyob konkurrens által 1üttesen kiharapott piaci szeletnél többet birtokló retail hálózatot nem lehet bojkottálni...

Erre a szintre ereszkedtem le, bár belefájdult a derekam. Sok marhaságot olvastam, de te elérted a politikusok szintjék. gratula, és sok sikert a továbbikaban, ha így folytatod, még miniszter is lehetsz, bár akkor végleg külföldre költözöm. nuke.gif

Azért az jellemző, hogy érdemi válaszra nem futotta. geek.gif
garancijja
(Shia-ko @ 2004 Dec 17, 06:51 PM)
Erre a szintre ereszkedtem le, bár belefájdult a derekam. Sok marhaságot olvastam, de te elérted a politikusok szintjék. gratula, és sok sikert a továbbikaban, ha így folytatod, még miniszter is lehetsz, bár akkor végleg külföldre költözöm. nuke.gif

Azért az jellemző, hogy érdemi válaszra nem futotta. geek.gif

Miután, a -legalábbis a piac érdemi szereplői által- köztudottan gyengus év végén, is sikerült kiszolgálnunk a 300 ezredik vásárlónkat, higgadt nyugalommal erősítem meg az előző állításom...

Mondd csak, a következő évben, mennyivel kurították, a költségvetéseteket? Marad elegendő, a feketekávék, koffeintartalmának ellenőrzésére?
InfiniteReality
(Shia-ko @ 2004 Dec 17, 08:27 AM)
1., A Mistralt kikerülni nem oly nehéz, csak nem kell belelépni.
2., A vásárló valóban jobban tenné, ha értene ahhoz amit csinál, ugyanígy igaz ez az eladóra. Jobb lenne. De amíg nincs így, neki si jobb lenne, ha agyarul tudná elolvasni a vásárlónak a leírást, bár kétséges, hogy tudná értelmezni.
sleeping.gif

Helló!

Enyhe képzavart vélek felfedezni a hozzászólásodban:) Semmibaj. Amúgy meg valóban nem kötelező itt vásárolni. Van egy célcsoport, egy olyan vásárlóközönség, aki(k)nek teljesen megfelelnek a mi kialakított rendszereink. Ő rájuk számítunk. A többiekre nem. A többiek menjenek csak szépen a konkurenciához, generáljanak nekik látszatforgalmat az évente 1x vételáron kicserélt DVD írójukkal.

Egy kereskedelmi egység fenntartásához elsősorban profitképes vásárlóközönségre van szükség (no meg eladható termékre). Aki sportot űz abból, hogy a számítástechnikára alapvetően életszerűen nem alkalmazható jogszabályokat a saját nyerészkedésére használja fel, arra - sajnos eztkell mondjam - nincs szükségünk.

Bármilyen meglepő, a jól működik a garanciális rendszerünk. Mialatt egyesek verik a nyálukat és ütik a pultot, azalatt legalább 3-4-5 vásárló megy el (a várakozást és a tesztelést is figyelembevéve) kb 10-20 percnyi idő után egy papírral a kezében, aminek fejében átveheti az új terméket! A fenti ügyintézés (tömegtől függően további 5-10 percet igénybevehet.

Divat a Mistralt szídni, bólogassunk együtt smile.gif

Amúgy megjegyzem, amikor elkezdtük az "azonnalcserélős garanciát", televolt az LX fórum azzal hogy: "ezek azonnal cserélnek, toljátok fiúúúúúúúk", "bazzeg 30 percet áltam sorba mert sokan voltak, de azonnal kicserélték a hibás cuccomat" stb. Egyesek sportot kezdtek űzni a minden évben kicserélt CD írójukkal, és a 3. ilyennél már kaján vigyorral jöttek be, hogy "na hol az új készülék?". Azóta mi sokat fejlődtünk, az ilyenek meg széplassan lekoptak és remélhetőleg a konkurenciát 'erősítik" biggrin.gif

Bye!
Shia-ko
Mondd csak, a következő évben, mennyivel kurították, a költségvetéseteket? Marad elegendő, a feketekávék, koffeintartalmának ellenőrzésére?

Ez hogy jön ide? Egyébként semennyivel. Milyen koffeintartalom? Asszem egy kicsit elkeveredtél. huh.gif

@InfiniteReality
-A képzavart én is felfedeztem, de ha gondolod kifejthetem. tongue.gif
-Asszem én is hasonlót írtam. Ki lehet titeket kerülni, ha akar az ember, és ha olvasgattál, akkor az is kiderült, hogy nem tartom semmire sem azokat, akik trükköznek.
-Szvsz, lehet, hogy számotokra megfelelő a garanciális rendszeretek, meg azoknak, akik nem tudják, hogy több is járna, de ez nem sarkall engem arra, hogy támogassam.

Egyébként további sok sikert kívánok, mert az mint nyugathonban is kiderült, csak az marad fenn, aki megfelel a vásárlóknak.
garancijja
Nos, amíg az ember, olyanokat olvas, hogy az "FVF "razziát" tartott, a simigolyó készítő kisiparosoknál, és súlyos szabálytalanságokat fedeztek fel, megállapították, hogy az egy simigolyóra jutó szappanmennyiség, nem éri el az előírásban meghatározottat, valamint több kisiparos is elmulasztotta a békéltető testület elérhetőségét, valamint a vizijártassági, és szakszolgálati engedélyt jól látható helyen, az értékesítési egység területére kihelyezni. A kiszabott bírságok összege elérte a 850 ezer HUF-ot..." Mondd mennyit kaptok belőle? Hány % jár neked a bírságokból? Mennyi a havi norma amennyit be kell szedjél? Honnan a büdös francból veszitek azt, hogy a kereskedők, akik félnek tőletek, hosszú távon eltűrik az intézményesített korrupciót? A kollégáitokat, akik lassacskán, védelmi pénz szintjén szedik, a különböző juttatásokat az ijedt kereskedőktől, akik félnek a bírságtól, mert indokot mindig tudtok rá találni...

Kedves makett barátom, ha a hasonlat nem volt egyértelmű, akkor ezt talán sikerül megemésztened... Olvasd át alaposan... wacko.gif
Shia-ko
Azt már tapasztaltam, hogy a lelki fejlődésben erős visszamaradástokoz, amennyiben kispórolják csórikám gyerekszobájából a tehenet, és nem elég a szalma, még hideg is van, de azt még mindig nem értem, hogy mi közöm van az FVF vizsgálataihoz, +ban ahhoz, amit te állítasz, bár eddigi írásaid alapján Andersennek nagyobb hitele van nálam, nemmintha ez érdemi dolog lenne. Ha kérsz térképet, igazán segítek, hogy kitalálj a sötét erdőből. nuke.gif
Azt pedig kikérem magamnak, hogy a barátodnak nevezz, őket ugyanis megválogatom. ph34r.gif
garancijja
(Shia-ko @ 2004 Dec 18, 03:18 PM)
Azt már tapasztaltam, hogy a lelki fejlődésben erős visszamaradástokoz, amennyiben kispórolják csórikám gyerekszobájából a tehenet, és nem elég a szalma, még hideg is van, de azt még mindig nem értem, hogy mi közöm van az FVF vizsgálataihoz, +ban ahhoz, amit te állítasz, bár eddigi írásaid alapján Andersennek nagyobb hitele van nálam, nemmintha ez érdemi dolog lenne. Ha kérsz térképet, igazán segítek, hogy kitalálj a sötét erdőből. nuke.gif
Azt pedig kikérem magamnak, hogy a barátodnak nevezz, őket ugyanis megválogatom. ph34r.gif

Jó jó oké, látom hogy fél nap alatt, sikerült összeizzadnod, egy kis személyeskedést, de tudod, ez nem tartozik szigorúan a topichoz, valamint a pöcsöd sem lesz hoszabb tőle...

Identitászavarral küszködő, pattanásos, szájbertinikre pedig sajna nincs időm, túl sok a vásárló tudod? Kedves makettképű, mameluk barátom... wacko.gif
Shia-ko
crutch.gif
InfiniteReality
Shia-ko,2004 Dec 18, 08:51 AM]
@InfiniteReality
-A képzavart én is felfedeztem, de ha gondolod kifejthetem.  tongue.gif
-Asszem én is hasonlót írtam. Ki lehet titeket kerülni, ha akar az ember, és ha olvasgattál, akkor az is kiderült, hogy nem tartom semmire sem azokat, akik trükköznek.
-Szvsz, lehet, hogy számotokra megfelelő a garanciális rendszeretek, meg azoknak, akik nem tudják, hogy több is járna, de ez nem sarkall engem arra, hogy támogassam.

Egyébként további sok sikert kívánok, mert az mint nyugathonban is kiderült, csak az marad fenn, aki megfelel a vásárlóknak.

Helló!

Na akkor kifejtheted a képzavart:) Hátha kevésbé lesz zavaros és akkor érthető is lesz.

Amúgy hogyérted, hogy nemtudják, hogy több is járna? Minél járna több?

Megveszed 'A' cuccot, aminek ára 10000Ft az egyszerűség kedvéért. Ekkor 'B' ára 12000Ft.

Fél év múlva 'A' cucc tönkremegy de már nem gyártják. Felajánlják Neked 'B' cuccot, amit többet tud, szebb-jobb-gyorsabb stb. Rá kell fizetned 2000Ft-ot, mert 'A' cucc jelenlegi listaára 5000Ft, 'B' cucc jelenlegi listaára 7000Ft. Hol a hiba?

Azon problémáztok, hogy így 'B' cucc mindösszesen 12000-be került? Hoppá... véletlen nem akkoris épp 12000 volt amikor 'A'-t megvetted? Azért mert 'A' tönkrement, nem jogosít fel Téged arra, hogy különbözetfizetés nélkül elvidd 'B'-t. Teljesen nyilvánvaló okokból nem:

-A vételér visszafizetés arra ösztönzi a vásárlókat, hogy fél év múlva tönkretegyék a megvásárolt cuccukat és a jótállásból fakadó igényükkel hasznot realizáljanak.
-Az ráfizetés nélküli jobbra történő csere arra ösztönzi a vásárlókat, hogy félévenként igyenesen upgrade-eljenek.
-Az újrainduló garancia segitségével egy vásárlónak tökéletes "örökgaranciája" lehet.

Egy TV-t senkinek sem jut eszébe tönkretenni és egy jobbat kérni helyette. Egy HI-FI berendezést úgyszintén. És még sorolhatnám. A kialakított jogszabályok tökéletesen alkalmazhatóak az élet olyan területén ahol nincs ekkora drasztikus mértékű áresés és technológiai fejlődés, mint a számítástechnikában. Ez egy speciális terület. Speciális szabályok kellenének. Nem olyanok, amik a vásárlókat a jogosulatlan haszonszerzés irányába terelik. Mert sajnos kishazánkban nagyonsokan bizony sportot űznek ebből...

Kedves FVF. A kiskereket ki védi meg az ilyen "slepptől"?
Shia-ko
Kifejtős:
(Shia-ko)
1., A Mistralt kikerülni nem oly nehéz, csak nem kell belelépni.

Ezt gondolom nem szükséges, és elnézést kell kérnem tőled így utólad, stílszerűtlen volt, sajna amire reagáltam az világűrbe nyomta a vércukromat. blushing.gif
(Shia-ko)
2., A vásárló valóban jobban tenné, ha értene ahhoz amit csinál, ugyanígy igaz ez az eladóra. Jobb lenne. De amíg nincs így, neki si jobb lenne, ha agyarul tudná elolvasni a vásárlónak a leírást, bár kétséges, hogy tudná értelmezni.

Egyetértettem, hogy a szgép nem otthoni barkácsra való, érteni kell hozzá, csak felvetettm, hogy esetleg az eladó is érthetne ahhoz, amit elad, és nem ártana a magyar kazelési útmutató, mert nevetséges, amikor az eladó sem érti, ami le van írva a termékről. wacko.gif

A továbbiakban az első részével a gyakorlatban egyet is értek, de mivel a jelenlegi szabályozás nem erről szól, így ezt nem köteles elfogadni, és ebből adódnak a visszaélések, amit majnem annyira utálok, mint te. mad.gif

Ui.: A több is járna arra vonatkozott, hogy nincsenek tisztában ajogaikkal, és az általad is leírt gyakorlatot elfogadják, mert nem tudják, hogy ennél több is járna.
garancijja
(Shia-ko @ 2004 Dec 19, 03:02 PM)
A továbbiakban az első részével a gyakorlatban egyet is értek, de mivel a jelenlegi szabályozás nem erről szól, így ezt nem köteles elfogadni, és ebből adódnak a visszaélések, amit majnem annyira utálok, mint te. mad.gif

Ui.: A több is járna arra vonatkozott, hogy nincsenek tisztában ajogaikkal, és az általad is leírt gyakorlatot elfogadják, mert nem tudják, hogy ennél több is járna.

Tehát? A probléma a jelenlegi szabályozással van, és nem a Mistrallal... Köszönjük, 1 köcsög a köcsögfádra...

Nade akkor miért is járna több? Egyszer elítéled az a fajta játékoskedvű, turhásképű, prolit aki a nálunk elköltött teljes 9000 HUF ért cserébe, nem elégszik meg a gyomorig történő benyalással, hanem szeretné a nyelvünket, a torkában érezni, másszor meg hangsúlyozod hogy csak az fogadja el, az imént említett, - és az általad is jóváhagyott - eljárást aki nincs tisztában vele, hogy ETTŐL TÖBB JÁR NEKI?????

Demagóg, értelmetlen, összefüggéstelen...

Hülye vagy fiam... Ülj le, egyes...
Shia-ko
(Shia-ko @ 2004 Dec 18, 03:45 PM)
crutch.gif

crybaby.gif
FVF
Sajnállak Gabi, ne menj bele ilyen mélységig a dolgokba. Akiknek arra van szükségük, hogy személyeskedésekkel, illetve arra való provokációval szétoffolják a topicot ahhoz, hogy az egyértelműen negatív képet - ahogy ők remélik - feljavítják valemelyest, azokkal nem érdemes foglalkozni.

Te nem vásárolsz ott, s még sokan teszünk így. Számunk egyre növekszik, s így a támadások egyre hevesebbek lesznek, ez mutatja majd azt, hogy kezdik veszteni a talajt a lábuk alól.

A számolgatásokra meg a válaszom már megvolt egyszer, az most is ott van, de kíváncsi vagyok, ki az a fogyasztó, aki jó érzéssel távozik a Mistralból egy fentebb vázolt garanciális ügyintézés után. És a lényeg itt van.

Sajnálom, hogy a stílus néha elütött az itt megszokottól.
garancijja
(FVF @ 2004 Dec 21, 05:04 PM)
Sajnállak Gabi, ne menj bele ilyen mélységig a dolgokba. Akiknek arra van szükségük, hogy személyeskedésekkel, illetve arra való provokációval szétoffolják a topicot ahhoz, hogy az egyértelműen negatív képet - ahogy ők remélik - feljavítják valemelyest, azokkal nem érdemes foglalkozni.

Te nem vásárolsz ott, s még sokan teszünk így. Számunk egyre növekszik, s így a támadások egyre hevesebbek lesznek, ez mutatja majd azt, hogy kezdik veszteni a talajt a lábuk alól.

A számolgatásokra meg a válaszom már megvolt egyszer, az most is ott van, de kíváncsi vagyok, ki az a fogyasztó, aki jó érzéssel távozik a Mistralból egy fentebb vázolt garanciális ügyintézés után. És a lényeg itt van.

Sajnálom, hogy a stílus néha elütött az itt megszokottól.

Gabi! Én is sajnállak... Vigaszul szolgáljon, hogy részt vehetsz a "majmostjólnemamisztrálbanveszemmegaztazévi2dobozcdmet" akcióban, és ezáltal a heves támadásokban, hogy úgy mondjam, oroszlánrészt vállalhatsz, hős harcosként a frontvonalon, szemtől-szemben az ellenséggel. Kívánok, a harcokhoz, sok-sok erőt, bátorságot, előre édes fiam, ki a csatamezőre, hogy csapataid élén, akár az életed árán védelmezhesd érdekeid!!!

Háromszoros vivát, és tisztelgés, hős katonáinknak!!!
FVF
Azért ne érezd úgy, mintha megjegyzésem Gabi ellen szólt volna:)
De reménykedhetsz!!!
garancijja
(FVF @ 2004 Dec 21, 06:35 PM)
De reménykedhetsz!!!

Hmm... miben is? Bocsáss meg, de nem tudom az észjárásod követni sajnos...

De ha már így összefutottunk, áruld már el, hogy ellenőrzitek objektíven a szaloncukrok minőségét? Hamm, beleharap, hmmmm ez jó 4 pont, hamm a következő, fujj nem ízlik, 2 pont.. :-))))

Vagy esetleg van valami, univerzális eszköz, amivel mindent lehet? Akár CD írókat is lehet vele tesztelni?
TheElf
Szerintem a helyzet egyértelmű: A jogszabályokat valóban sok kritika érheti, és érzésem szerint az EU vs Microsoft ügy kapcsán is lehet látni, hogy a poltikusok olyan kérdésen hoznak döntéseket, szabályokat amikhez nem értenek. Ettől függetlenül igaz, hogy a törvényt be kell tartani, a változtatásra megvannak az alkotmányos lehetőségek. Petíció, népszavazás, új párt alakítása és a következő választás megnyerése, a problémák sajtóban való publikálása (nyílt levél az illetékes minisztériumhoz),... Rengeteg törvényes, a fogyasztók érdekeit nem sértő megoldás létezik. Milyen meglepő, hogy a mistral ezek helyett a törvénytelen, a tisztességes vásárolót is megkárosító ügyeskedéssel próbálkozik.

Nem lenne semmi bajom egyetlen olyan bolttal sem, ami csak a szakszerűen beépített, és akár szakszerűen üzemeltetett eszközökre vállalna garanciát, kiváltkép akkor, ha erre idejében felhívná a vásárló figyelmét, érdekes módon a törvény ezt a lehetőséget is biztosítja, az alkatrészre NINCS kötelező jótállás. Milyen érdekes ez is törvényes, tisztességes, de a MISTRAL nem ezt választja. Azt hiszem, ezek után megkérdezem: Ha a fogyasztót ügyeskedéssel vádolják, vajon ők jobbak?

A jog egyik alappillére az ártatlanság vélelme, azt hiszem, nem nehéz megmondani miért fontos ez, és úgy gondolom nem nehéz belátni miért helyénvaló. Szerintem ahogy a Mistral sok esetben a tisztességes vásárlóról is feltételezi a visszaélést, és megfeledkezik erről, az felettébb problémás, tekintve, hogy ők a laboratóriumi vizsgállatot sem tartják bizonyító erejűnek velük szemben, és megkérdőjelezik a bírság jogosságát. A mistral logikáját követve, sok az adócsaló Magyarországon, így lehet feltételezni hogy a Mistral tulajdonosai is azok, bizonyítékok nélkül hátrányos helyzetbe lehet őket hozni erre hivatkozva... Mondjuk pár év szabadságvesztés megteszi? Vagy a Mistralról a "minta" alapján lehet sokkal súlyosabb jogsértést vélelmezni így jöhet a százmilliós reklámfelügyeleti bírság. Azt hiszem, nem örülnének ha az ő módszereik lennének alkalmazásban a hatóságoknál.

De nézzünk egy kicsit tovább. Nem köteles a MISTRAL tűrni a magyar jogszabályokat, hatóságokat, dönthet úgy, hogy ezentúl márpedig csak és kizárólag albániában működik (szegény albánok)... Magyarorszgáon a mistral helyett lehet mást választani, a magyar törvények helyett nem.

Érdekes szitkózódni már sokszor láttam a Mistral képviselőit, megoldást, mindkét fél számára működő kompromisszumot keresni egyszer sem. Pedig ez sem ártana.
Shia-ko
(TheElf @ 2004 Dec 22, 08:53 PM)
új párt alakítása és a következő választás megnyerése

Már létezik a Fidesz, és ugyanezt játsza. geek.gif
sanya12
az iránt szeretnék érdeklödni hogy ha veszek egy számitogép alkatrészt é meggondolom magam és visszaviszem az eladohoz sértetlenül 3 munkanapon belül köteles e visszavenni ??
Shia-ko
Már válaszoltam itt.
FVF
MI a szaloncukrokat csak minőségmegőrzési idő és a címkézés ügyében ellenőrizzük, de egy elkészített teszt természetesen ízleléssel is együtt kell, hogy járjon. Sajnállak, mint tapasztalt kereskedőt, hogy tevékenységedet úgy kell végezned, hogy neves külföldi tesztmagazinokkal még nem találkoztál, vagy nem érted, mi van leírva.
Mellesleg ezeket a teszteket (szaloncukor) nem mi csináltuk, hanem civil szervezetek...
bekasu
MISTRAL !

2004. májusában vásároltam a szervízben egy (szállítási sérült, használt ?) alaplapot ( szombat 12 óra körül).
Habár külön kértem az eladót, hogy próbáljuk ki ( a válasz - nem szükséges, minden ilyen árút Ök tesztelnek és garanciát vállalnak arra, hogy jó ) erre nem volt hajlandó. Hazaviszem, összerakom - nem indul. Proci és memória teszt egy másik alaplapban - jó.
Hétfőn már nyitásra visszaviszem a hibás alaplapot, mire a válasz - FIZIKAI SÉRÜLT, HIBÁS !!!! garanciában nem hajlandók foglalkozni vele. Irány egy alaplapjavítással foglalkozó cég, ahol közölték, hogy a hiba oka nem fizikai sérülés, hanem elektronikai, vigyem vissza a Mistralba, kötelesek garanciában elfogadni. (A javítási költség egyébként 4-5 ezer forint lett volna)
Vissza a boltba, ahol fél óra veszekedés után úgy vették át Tőlem az alaplapot, hogy ráírták az átvételi papírra, hogy fizikai sérült, garanciális kötelezettségük nincs. Szóban ugyan mondták, hogy a beszállítnak (???) visszaadják, az leteszteli, és ha valóban elektronikai hibás, úgy esetleg (sicc) segítenek nekem.
Nos ez volt immár több mint 7 hónapja. Azóta csak azt a választ kapom, hogy a beszállítótól(???!!!) nem kapták vissza. (Ennyi idő alatt kb 100-szor körbeutaztatható lett volna a földgolyón, és még jutott volna idő a tesztelésre is )
Októberben már azt kértem Tőlük, hogy legalább a hibás alaplapot kaphassam vissza, de erre sem került sor azóta sem. Szerintem nem csináltak semmit, csak hülyítenek!
Irtam a cég vezetőjének, de természetesen arra nem méltatott , hogy válaszoljon.

Nagyon dühít a dolog (nem a kidobott pénz, hanem az embertelen bánásmód miatt).

Kérdésem, mit lehet tenni ?
FVF
VAn bizonyíték arra, hogy leadtad a "cuccot"? Vettek fel jegyzőkönyvet, adtak át átvételi elismervényt?
bekasu
(bekasu @ 2005 Jan 4, 03:51 AM)
MISTRAL !

2004. májusában vásároltam a szervízben egy (szállítási sérült, használt ?) alaplapot ( szombat 12 óra körül).
Habár külön kértem az eladót, hogy próbáljuk ki ( a válasz - nem szükséges, minden ilyen árút Ök tesztelnek és garanciát vállalnak arra, hogy jó ) erre nem volt hajlandó. Hazaviszem, összerakom - nem indul. Proci és memória teszt egy másik alaplapban - jó.
Hétfőn már nyitásra visszaviszem a hibás alaplapot, mire a válasz - FIZIKAI SÉRÜLT, HIBÁS !!!! garanciában nem hajlandók foglalkozni vele. Irány egy alaplapjavítással foglalkozó cég, ahol közölték, hogy a hiba oka nem fizikai sérülés, hanem elektronikai, vigyem vissza a Mistralba, kötelesek garanciában elfogadni. (A javítási költség egyébként 4-5 ezer forint lett volna)
Vissza a boltba, ahol fél óra veszekedés után úgy vették át Tőlem az alaplapot, hogy ráírták az átvételi papírra, hogy fizikai sérült, garanciális kötelezettségük nincs. Szóban ugyan mondták, hogy a beszállítnak (???) visszaadják, az leteszteli, és ha valóban elektronikai hibás, úgy esetleg (sicc) segítenek nekem.
Nos ez volt immár több mint 7 hónapja. Azóta csak azt a választ kapom, hogy a beszállítótól(???!!!) nem kapták vissza. (Ennyi idő alatt kb 100-szor körbeutaztatható lett volna a földgolyón, és még jutott volna idő a tesztelésre is )
Októberben már azt kértem Tőlük, hogy legalább a hibás alaplapot kaphassam vissza, de erre sem került sor azóta sem. Szerintem nem csináltak semmit, csak hülyítenek!
Irtam a cég vezetőjének, de természetesen arra nem méltatott , hogy válaszoljon.

Nagyon dühít a dolog (nem a kidobott pénz, hanem az embertelen bánásmód miatt).

Kérdésem, mit lehet tenni ?

Igen van, eredeti számla és átvételi elismervény !

Elnézést, de még nem ismerem ki magam itt, úgyhogynem jó helyre irtam a válaszokat. Bocs.
gambler
(FVF @ 2004 Jun 3, 03:26 PM)
Azért eszméletlen. Szeretnék (de tényleg!!!) már egy olyan emberrel is találkozni, akinek egy jótállásos ügyintézése simán ment a cégnél.

Én 2003 nyáron vettem egy pendrive-ot a Mistralnál 16 eFt körül. Karácsony előtt meghalt szegényke. Visszavittem, elismerték a hibát. Már nem forgalmazták azt a típust, azon a kódszámon egy 23 eFt-os volt. Ez paramétereiben megegyezett, csak a gyártója volt más. Szó nélkül kicserélték. Csak azért írtam, hogy van ilyen eset is.
CsaBull
Na szóval Mistral.....
2004 szeptember 25-én vásároltam egy Zalman CNPS7000a-cu típusú CPU hűtőventillátort az észak pesti üzletben bruttó 11865Ft-ért...2005 január 8-án reggel bebootolt a gép és furcsán rezonálni kezdett cirka 5 perc után..Hát biza letört(!)a ventillátor egyik műanyag lapátja,mégpedig tőből...istenuccse nem segítettem neki valszeg anyaghiba lehet a dologban.Aznap(ma)visszavittem papírokkal egyetemben...és nem akartak foglalkozni vele,mert nem garanciális probléma ha (mozgó alkatrész!!)törik,egyébként is csak 3 nap jótállás volt rajta.Tényleg 3 nap van a papíron csakhogy:kisbetűs rész 1.pont...
"Az álltalunk biztosított jótállás a fogyasztó törvényből eredő jogait nem érinti.Ajótállás kötelező időtartama egy év."És ezt alá is írták...
Mégsem hajlandóak a cserére mert az említett törés szerintük nem rendeltetés szerű használatból ered(ti a ventillátor az forog kéremszépen,centrifugális erő miatt egy pici repedés is elég hogy "megdolgozódjon",és idővel letörjön mint a bili füle)Azt hogy én rendeltetés szerint használtam szerintük nekem kéne bizonyítanom(???).OK kértem a vásárlók könyvét...Odaadták be is írtam szépet és jót "hadörüljenek a mocskok" wink.gif
Erre a válasz,idézem :"...nettó 10000Ft alatt nincs kötelező jótállás.." Ez a 10000ft nem bruttó véletlenül?és nem 1000ft a határérték?A slussz poén: azt írták hogy nem bizonyítható hogy ott vettem,bár megvan a számla,jótállási jegy is...ja és ezt a mocskos hazugságot nem voltak hajlandóak aláírni,illetve a szervízvezető nem volt hajlandó ehhez a nevét adni...szóval érdekelne a véleményed kedves FVF erről ,bár kedden megyek hozzátok feljelentést tenni mert meg akarom fingatni ezeket a mocskos csalókat. KILL THE BASTARDS!!!üdv CsaBull nuke.gif
TheElf
gambler: Nem tudom. Elég furcsa, hogy valaki egy ilyen pozitív tapasztalat kedvéért regisztrál utólag és leírja, sokkal valószínűbb, hogy érdekelt tesz így tekintve, hogy máshol nem szóltál hozzá, a fogyasztóvédelmet pedig általában valamely prübálma kapcsán szokás megkeresni. De mindettől függetlenl, a MISTRALnál három gond van.

1. a hozzászólásaik hangneme.
2. ahol lehet csalni MINDENKIRŐL feltételezik, hogy csal.
3. sok esetben a garancia feltételei nem korrektek.

Olyan helyre kerül garanciacimke ahonnan muszály eltávolítani (mert akadályozza a termék rendeltetészerű hasznlatát) ha nem távolítod el, buktad a garanciát a nem rendeltetésszerű használlat miatt, ha eltávolítod azért buktad.

Sok gyakori csalást könnyű kizárni. Pl. a szokott DVD és CD író upgrades csalások elleni ellenszer: Nem LG 16*16*4(DL) íród adsz el, hanem DVD író III. kategóriát (akár saját címkés dobozba csomagolva is), amikor pedig cseréled pont ugyanígy DVD író III. kategóriát adsz cserébe. A hozzá adott magyar nyelvű tájokoztató pedig leírja, hogy a DVD író III. kategória termék korszerűsítésére, a fogyasztót hátrányosan nem érintő változtatások alkalmazására a jogot fenntartod.

A máshol / korábban vásárolt termékekkel való trükközés (egy ismerős aki nálad vásárolt visszaviszi) kiszűrésére is akadnak érdekes megoldások.
FVF
Csabull:

A mistral eljárása problémás, de nem(csak) ott, ahol feltételezed. Jótállás az tényleg egy év, és nem netto, hanem brutto 10E, és nem minden termékre van értékhatár.

Ellenben csak egész konfigurációra jár, tehát a ventillátorodra nem jár.

Evvel szemben van rá 2 év szavatosság, melyből az első fél évben bejelentett hiba esetén ugyanazon jogok illetnek meg téged, mint a jótállás esetén. Ez azt jelentei, hogy a hibát szervizelni kell (kijavítani, kicserélni), amennyiben szerintük az nem rendeltetésszerű használat következtében romlott el, úgy egy elismert bevizsgálónál vizsgálatot kell kérniük.

Ez a helyzet. A panaszról meg jegyzőkönyvet kell felvenni.

A felügyelőség nem tud sokat segíteni, az ügyet - amennyiben nem lehet megoldani - bíróságon lehet érvényesíttetni.
TheElf
Írj egy emailt a gyártónak a törés ügyében, lehet, hogy ők többet tudnak tenni mint a mistral.
Lehel
Tavaly februárban vettem egy videókártyát Sulinetben: Gexcube ATI Radeon 9600XT 128Mb (500/350) Extreme változatot 46.000 Ft-ért, a Mistralban. Ahogy hazavittem kipróbáltam és néhány perc után egyfolytában lefagyott. (Kiírva, hogy a videókártya illesztőprogramja nem tudta végrehajtani az utasátást). Másnap visszavittem a kártyát és kipróbálták egy nagyon lassú és egy kicsivel gyorsabb gépen és náluk működött, azt mondták vigyem be az egész gépet, hgy egészében tesztelhessék le. Fizettem 2000 Ft-ot és ráfogták az alaplapra a hibát, amit természetesen nem ott vettem, és a tápra hogy túl kicsi (300W). Nem akarták kicserélni, mondván nem a kártya a hibás. Vettem egy 420W-os tápot, elvittem abba az üzletbe ahol az alaplapot vettem, és ott azt mondták, hogy valamit beállítottak a bios-ban és, hogy már működni fog. Működött is, 1-2 órával tovább, utána ugyan azt a hibát produkálta. Később az újabb driver frissítésekkel megoldódott a probléma, de nem is ez a lényeg.
Novemberben elkezdett zakatolni a ventillátor a hűtőbordán és csökkent a fordultszáma, féltem hogy tönkremegy és bevittem a szervizbe. A szervizes elkezdte vizslatni és észrevett egy karcolást a nyák tetején, és egy égésnyomot (ami sztem nem volt az) az AGP-foglalaton. Azt mondta ezt nem veheti át csak feltételesen. Tehát vagy bezsírozza a ventillátort 1500 Ft-ért. Vagy én megcsinálom saját kezűleg, de akkor elvész a jótállás. Illetve a 3. lehetőség, hogy átveszik feltételes átvétellel, és elküldik a gyártónak kivizsgálásra. Nem is tudtam a fent említett két nyomról, nekem csak a ventillátorral volt gondom, tehát gondoltam biztos ami biztos leadom kivizsgálásra. Mondták max. 60 nap az átfutási idő, de telefonáljak két hetenként. Teltek a hetek párosával, mindig azt a választ kaptam, hogy nincs hír a kártyáról. Mignem egyszer decemberben azt mondták megjött a kártya bemehetek érte, mert nem vette át a beszállító a hibára hivatkozván. Bemegyek a kártya sehol, félreértésnek titulálva. Az ünnepek előtt megint telefonáltam, ismét semmi hír. Január 5én telefonáltam, azt mondják bemehetek kicserélik a kártyát. Hű de nagyon örültem. Másnap bemegyek, leadom a szervizlapot és azt mondják nincs ilyen kártya a raktárban, de van egy kicsivel gyengébb arra kicserélik (Gecube ATI Radeon 9600XT 128Mb 500/600 37.490 Ft), és levásárolhatok 475 Ft-ot a fennmaradó árból. Megkérdeztem, hogy ha 3napon belül jön egy ugyan olyan kárta mint amilyenem volt akkor visszacserélhetem arra? A válasz igyen volt. Elfogadtam az ajánlatot. Tehát hazavittem a kicserélt "kicsivel" gyengébb kártyát és kipróbáltam: az Everest (információs)program szeint a memóriabusz mérete csak 64bit az előző 128bittel szemben, gondoltam itt már nagy gáz van. Lefuttattam a 3DMark03-at és ott a korábbi 3948 pont helyett 2507-et ért el ez a kártya. Másnap visszavittem és vissza akartam adni, a feniekre hivatkozva. Mondván inkább megvárom azt a típust ami eredetileg volt nekem. De nem adhattam vissza, hiába vittem vissza 3 napon belül mert ez nem számít vásárlásnak csak cserének. Levásárolhattam volna, az ára 50%-át.
Tehetek valamit még, így több mint 3 nap múltán? Válaszát előre is köszönöm.
TheElf
Nézzük a kérdést a másik oldalról:

Driver hiba: ATI kártyáknál általánosprobléma, hogy szarok a driverek. Amikor a Geforce FXxel szemben az atik feljöttek akkor nekem mindig az volt a gondom, hogy: A driver nem igazán jó, hozzáadott szolgálltatásokban (desktop manager) gyengébb a csomag, az optimalizációs balhéban pedig érdekes, hogy minden hardwarre optimalizálva volt a 3Dmark csak éppen a Geforce esetéből lett botrány. Mellesleg a játékok is optimalizálva vannak. Így az AITs kódok maradtak a többi nem és remekül lehetett olyan játékokkal tesztelni amik fejlesztását az ATI támogatta, és hallgatni a hulladék driverekről.

Ha csak a te alaplapoddal jelentkezett náluk a hiba, akkor az vagy alaplap, vagy inkompatiblitás, egyik sem garanciális eset így az első esetben korrektül jártak el.

A második esetben adott egy majd egy éves kártya, baja még nincs de a ventillátor lassul, meg kéne tisztítani, olajozni. Ez sehol sem garanciális probléma, de ugye te azt csinálsz belőle, ami neked a csere miatt a garanciális idő újraindulását jelenthetné, és lehetőséget arra, hogy legyen egy jobb kártyád, vagy... no itt a gond, ezért nem szeretik mert visszaéllésszaga van. Ilyen esetben érthető, ha az ügyeskedés ellen ők is ügyeskednek.
Lehel
Lehet, hogy visszaélés szaga van, de hidd el, hogy nem akartam visszaélni semmivel, csak nem hittem el, hogy a ventillátor bekrepálása nem garanciális hiba, és erre nem is hívták fel kellőképpen a figyelmem.
Ráadásul csakis azért adtam le, mert azt mondták, hogyha nem veszi át a beszállító a kártyát az említett két sérülés miatt, (amit tényleg nem én okoztam, miért tettem volta, nem értem?) akkor visszaadják nekem mintha mi sem történt volna.
De nem adták vissza. crybaby.gif
Nekem a storym utolsó részével van gondom, a cserével és körülményeivel.
De nem is jártak el rendesen: Mert ha csere akkor a garancia újraindul tehát az új kártya esetében +2év. Viszont ha "levásároltam", akkor meg alapból 2év.
Viszont most látom, hogy csak 2006.02.24.-ig van gari.
TheElf
Novemberben elkezdett zakatolni a ventillátor a hűtőbordán és csökkent a fordultszáma, féltem hogy tönkremegy és bevittem a szervizbe.
Még nem ment tönkre, és elkoszolódás, tisztítani, karbantartani kell amit természetesen bármelyik szakszervíz megcsinál. Ha egy autód van akkor azt is karban kell tartani a garancia alatt, és drága a garanciális szervíz... A rendeltetésszerű használathoz viszont hozzátartozik, hogy véded a gépet a portól, és amikor karbantartás kell akkor bizony állod a cehhet.
Lehel
Olyan szaga van az egésznek mintha Te a mistralban dolgoznál (már megbocsáss).
És a csere korrekt volt?
Shia-ko
Csak annyit fűznék hozzá, hogy a nagyker csont nélkül cseréli/javítja a döglődő ventit garidőn belül, ugyanis garis hiba, ha megáll, és megsül a VGA, és a lassulás már nem rendeltetésszerű használat, valamint garvesztés nélkül nem tudod otthon takarítani.
FVF
Elf tiszta:) OLvass vissza korábbi hozzászólásokat.
Melyik Mistral volt ez?
Lehel
Budapest Váci út szerviz.
Lehel
"Másnap bemegyek, leadom a szervizlapot és azt mondják nincs ilyen kártya a raktárban, de van egy kicsivel gyengébb arra kicserélik (Gecube ATI Radeon 9600XT 128Mb 500/600 37.490 Ft), és levásárolhatok 475 Ft-ot a fennmaradó árból. Megkérdeztem, hogy ha 3napon belül jön egy ugyan olyan kárta mint amilyenem volt akkor visszacserélhetem arra? A válasz igyen volt. Elfogadtam az ajánlatot. Tehát hazavittem a kicserélt "kicsivel" gyengébb kártyát és kipróbáltam: az Everest (információs)program szeint a memóriabusz mérete csak 64bit az előző 128bittel szemben, gondoltam itt már nagy gáz van. Lefuttattam a 3DMark03-at és ott a korábbi 3948 pont helyett 2507-et ért el ez a kártya. Másnap visszavittem és vissza akartam adni, a feniekre hivatkozva. Mondván inkább megvárom azt a típust ami eredetileg volt nekem. De nem adhattam vissza, hiába vittem vissza 3 napon belül mert ez nem számít vásárlásnak csak cserének. Levásárolhattam volna, az ára 50%-át.
Tehetek valamit még, így több mint 3 nap múltán?"

"De nem is jártak el rendesen: Mert ha csere akkor a garancia újraindul tehát az új kártya esetében +2év. Viszont ha "levásároltam", akkor meg alapból 2év. Viszont most látom, hogy csak 2006.02.24.-ig van gari."
Ezzel nem lehet valamit elérni?

Akkor nyugodjak bele, hogy balfék voltam és a nyakamon marad a fele olyan gyenge kártya?
FVF?
TheElf
(Shia-ko @ 2005 Jan 11, 08:34 AM)
Csak annyit fűznék hozzá, hogy a nagyker csont nélkül cseréli/javítja a döglődő ventit garidőn belül, ugyanis garis hiba, ha megáll, és megsül a VGA, és a lassulás már nem rendeltetésszerű használat, valamint garvesztés nélkül nem tudod otthon takarítani.

Autót sem otthon tartod karban, és elvben már jóval a lassulás előtt karban kéne tartani, de valóban itt van a kutya elásva: Nincsenek garanciális szervizek ahol megvan a kötelező karbantartás, nem kötelező szakembernek összereszelni, és ebből van sok hiba, és sok vita.
Joooe
Sziasztok!

Még december közepén vettem a mistralban (sajna máshol már nem lehetett kapni az év vége előtt) sulinetben egy külső usb2.0 hdd keretet (CP-U2I-3A). Az a gond vele hogy túl lassú. A gyártó honlapján található információk szerint "Support transfer rate of High-speed (480Mbps), Full- speed (12Mbps) or Low-speed (1.5Mbps) mode.". Ilyen állítások találhatók a dobozon, és a hozzá adott (csak angol nyelvű...) tájékoztatóban is, sőt anno még a mistral árlistájában is így volt feltüntetve. A gond az hogy az említett 480Mbps=60MB/s sec sebességet meg sem közelíti a keret, maximálisan 12.5Mb/s sebbeséget sikerült mérni. (Persze nyilván nem várom el, hogy pontosan hozza a 80 megát, elve a bele rakott hdd sem tud annyit, meg ennek a sávszélességnek bizonyos része elveszik "menedzsmentre", bár nem ismerem pontosan az usb2.0 szabványt) Egy gyakorlatban használt winchester írási/olvasási sebessége 25-30 MB/s körül mozog (a töredezettség miatt ilyen lassú). Szerintem vásárláskor a fenti információk alapján én joggal feltételeztem, hogy nem ez a keret lesz a szűk keresztmetszet a vinyó és a gép között, úgy érzem becsaptak. Már 3x vittem be a cuccot a mistralba, mire végre elismerték hogy nem képes többre mint 12 MB/s. (Vagyis először azt mondták hogy náluk hasít mint állat, de fura módon mikor azt kértem hogy ezt mutassák is meg, akkor ott is mindig beállt ez a 12 megás sebesség.) Végül a szervízes elismerte hogy lassú, elment telefonálni valami magasabb szintre, azóta nem ismeri el hogy lassú volna, szerinte a 12 mega normális és elfogadható sebesség, usb2 nem tud többet. (ez nyilván butaság, más típusú keretekkel többen mondták már hogy tényleg elég gyors). Természetesen nem hajlandók cserélni, mik a lehetőségeim?

A rackben lévő vinyóra én rendszert akarok telepíteni, stb... teljesen nyilvánvaló, hogy nem vettem volna meg ha tudom hogy ilyen lassú. Ráadásul az is bonyolíthatja a dolgot hogy sulinetes...

Előre is köszönök minden hozzászólást, kedd estig valószínűleg nem tudok reagálni rájuk mert nem leszek gépközelben.
TheElf
Ezt a 25-30 megát hogyan számolod? Próbáld már meg sima alaplapi vezérlőn keresztül sima PIO módban, mert USBn át ugye nem lesz DMA a vinyódat, és lőn, nem lesz az 25-30Mb/sec. Sőt. Az USB természetesen ismét kell, hogy lassítson rajta... De ugye kérdés az milyen az ATA interfaceamit ad a keret, mert ugye ennek a sebességeis korlátoz....
Shia-ko
Sima 7200es, 133as PATA vinyón, parttíciók között tudja a 70-80MBt.
TescoGazdasagos
Sziasztok,

en is leirnam egy Mistralos ugyemet. Bementem az egyik uzletukbe azzal a keressel, hogy windows 2000-rel USB2.0-n egyuttmukodo 2.25"-os kulso rack-et szeretnek, amibe DVD-irot fogok tenni. Az elado kimondottan ajanlott egy tipust, amit en meg is vettem. Kiprobaltam, termeszetesen nem mukodott, a DVD-iro sorra rontotta el a lemezeket. Kiprobaltam a baratnom gepen, windows XP-vel ment, USB1-en. Kivettem az irot a rackbol, beraktuk egy Windows 2000-res gepbe, az iro tokeletesen mukodott.
Igy hat masnap visszavittem a Vaci uti szervizukbe, cserere. A szervizes alkalmazott nezegette, es azt mondta, hogy felaron visszaveszi, merthogy szerelesi nyomok latszanak rajta. En meg erre mondtam, hogy az eszkoz nem mukodik, mivel az altalam vasarlaskor tamasztott felteteleknek nem felel meg, es mivel 3 napon belul visszahoztam, kotelesek teljes aron beszamitani. Erre o inkompetenciajara hivatkozott, es megkerdezte kivanok-e beszelni a szerviz vezetojevel. Termeszetesen igent mondtam.
A szerviz vezetoje a kovetkezoket mondta nekem:
- az eladonak nem felelossege tudni, hogy mit tud az eszkoz
- az, hogy egyaltalan szobaallnak velem, egy extra szolgaltatas, merthogy ok az egvilagon semmit nem kotelesek visszavasarolni, meg 3 napon belul sem
- az eszkoz nem DVD-irokra lett kitalalva (ezt mar maga a doboz is megcafolja)

Kb 35-40 percen keresztul vitatkoztunk, es mivel sajnos idore mennem kellett egy korhazba, elfogadtam a felaru beszamitast es vettem egy FireWire-t is tamogato eszkozt.
Most kovetelem rajtuk az engem ert kar erteket, azonban valaszra sem meltatnak.

Errol mi a velemenyetek?

Udv.
Teszko
Pjotr
Nem kelett volna elfogadni.
Jegyzőkönyvet kellett volna felvenni.
Vissza kell menni és megmondani, hogy az 1959. évi IV. törvény 277§
(1) A szerződéseket tartalmuknak megfelelően, a megszabott helyen és időben, a megállapított mennyiség, minőség és választék szerint kell teljesíteni. A szolgáltatásnak a teljesítés időpontjában

a) alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, amelyekre más, azonos fajtájú szolgáltatásokat rendszerint használnak, és
rendelkeznie kell azzal a minőséggel, illetve nyújtania kell azt a teljesítményt, amely azonos fajtájú szolgáltatásoknál szokásos, és amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó — különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő — nyilvános kijelentését, és
c) alkalmasnak kell lennie a jogosult által meghatározott célra, ha azt a jogosult a szerződéskötés időpontjában a kötelezett tudomására hozta, és abba a kötelezett beleegyezett, valamint
d) rendelkeznie kell a kötelezett által adott leírásban szereplő, és az általa a jogosultnak mintaként bemutatott szolgáltatásban lévő tulajdonságokkal.
De majd FVF kijavít ha nem jót írtam.
TheElf
Shia-ko a magyar PC magazin januári számában 50MB adatátviteli sebességgel nyert vinyó, az nem a partíciók közötti 70-80MB ami 160 MB átvitele lenne, amire nem is lehet képes az USB2...lásd a fenti számítást. És a vinyó sebességek ott bizony DMA módban voltak...
Shia-ko
Akkor xarul írja a TC a sebességeket. mad.gif

szerk.: jah, megnéztem én is, de ez átlagesebesség, én meg pillanatnyit írtam, bár az eset szempontjából lényegtelen, és ugye a pillanatnyiba a cache is belejátszik. unsure.gif
TheElf
Bizony hogy szarul írja, kivéve, ha cacheből cachebe másolsz, ki lehet számolni az elméleti sebességeket, stb. a TCt még a windows cacheje is "átveri". Megjegyzem a DMA mód nagyon sokat dob a sebességen, érdemben anélkül sokkal lassabbnak is kell lennie a dolognak és a procit is meg kell, hogy fodja, USBs eszközre eleve nem szabad rendszert tenni. Megjegyzem az USB kábel, és az USB hub is befolyásolhatja a külső eszközök sebességét.
TheElf
A cserét egyértelműen csak akkor szabad elfogadnod, ha a cserénél kapott termék megfelelőségében biztos vagy, utólag ugyanis arra már biztosan hivatkjozhatnak, hogy elfogadtad a cserét de utólag az elfogadott terméken felül kérsz többlet pénzt. Ha akkor jegyzőkönyvbe kerül, hogy mit vársz az új kártyától, ők aláírják, ha nem teljesül cserélik, akkor nincs gond. De utólag amit tudnak bizonyítani, hogy te elfogadtad a cserekártyát, ami itt gondot jelez.
FVF
Uccsó két hozzászólás igaz. Nem szabadott volna elfogadni. 3 nap itt tényleg nem játszik, mert nem volt rá kötelező jótállás (gondolom). De nem tájékoztattak rendesen. Ha ezt bizonyítani tudod, vagy a papírokból, használati útmutatóból, vagy pedig 2 tanuval, én elindítanám az eljárást ellenük.

Bizonyítani azonban kell ebben az esetben.
Captain Crash
(InfiniteReality @ 2004 Dec 15, 10:18 PM)
[Captain Crash,2004 May 5, 01:34 PM] Ezen szakvélemény, mely szerint a pozícionálási és követési problémák a fényes és/vagy piros felületre vezethetők vissza, nem állja meg a helyét, a szakértelem hiányát is felvetheti:
Helló!

Én csak a teljes hozzászólásod eme részére reagálnék. Amit leírtál az egerek működéséről, még adott esetben meg is állhatja a helyét. DE! Az, hogy az optikai egerek működése közben milyen tényezők vannak, azok pusztán TAPASZTALATI ALAPÚAK.

Pár dolog:

-Az optikai egerek (különösen a korai verziók) esetében előfordulhat, hogy adott esetben gyors mozgatás közben az egérkurzor "hülyeséget csinál", azaz összevissza kezd el menni.

-Adott helyre lerakva az egérkurzor enyhén jobbra balra rezeg, az optikai egér úgy "érzi" mintha elmozdult volna (néha felvillan), pár milliméterrel arréb rakva az egeret ez a jelenség megszűnik.

-Csillogó felületen, valamint üveglapon nem, vagy nem megbízhatóan működnek (tükör, CD lemez, stb.).

-Piros színű, vagy piros (esetleg bordó) színt tartalmazó felületen nem- vagy nem megbízhatóan működnek.

Ez a 4 dolog TAPASZTALATI ALAPÚ, és ne akard megmagyarázni technikailag, hogy piros felületen miért kell működnie. Sajnos azt kell mondjam, ha ilyesmit állítasz akkor tájékozatlan vagy. Annakidején, amikor az optikai egerek megjelentek, akkor terjedt el az az információ, hogy piros és csillogó felületen nem fognak rendesen működni. Tele voltak vele a fórumok.

Ez pont ugyanolyan dolog, mintha azt az állítást akarnád megcáfolni, hogy a rádiós egér/billentyűzet kombinációk nem alkalmasak játékra. Tény: a legtöbb ALKALMATLAN.

Bye!

Sziasztok!

Engedjétek meg, hogy InfiniteReality hozzászólására először fórum témába vágóan, majd szakmailag is válaszoljak!

Kedves InfiniteReality!

A szándékunk szerint javításra leadott termékről 15 nap múltán Ti döntöttetek úgy, hogy a terméket cserélitek.
Majd amikor érte mentünk és mindet törvény szerint próbáltunk elintézni, akkor csak ellenszenvet tapasztaltunk. Egyikőtök se merte a nevével ellátni állítása helyességét és azt, hogy mi történik a szervízben abban az esetben, ha a vásárló előre nyomtatott jogszabályokkal bizonyítja állítása helyességét.
Majd jöttetek erre a fórumra le panelprolizni, mondván
"a szerződéstől elállok és majd hű de visszakapom a pénzem, habár egy évig használtam a cuccot"
koreográfiát mi itthon begyakoroljuk.
Úgy gondolod, ez az etikett, ahogy egy jogkövető állampolgárral viselkedni kell? Szerintem mindenki tudja, hogy nem.

A másik terméket (az optikai egeret) még aznap szétszedtem és megjavítottam. Mert akkor már baromira nem izgatott a jótálás, mert beláttam, hogy nálatok ez csak üres szó! És a hasonlóan alpári stílusú, lenéző viselkedésben sem kívántam részesülni. A Mistral-os garanciacimke a lakásom legkisebb zugában nyerte el méltó büntetését, pont ott, ahova való.

Szakmai válaszom számodra:

Az optikai egerek DSP-je a letapogatott felületről készített térkép pixelelei alapján, egy matematikai mechanizmussal állapítja meg az elmozdulás irányát és mértékét, így a pontosság függhet
1. a matematikai mechanizmus kidolgozottságától,
2. az optikai egér által készített térkép felbontásától, a készítés gyakoriságától,.
Továbbá függhet
3. a szenzorokhoz használt LED (hullámhosszától) színének rossz megválasztásától,
4. a lencse átlagos, felülettől vonatkoztatott távolságának a használati-határon kívüli megválasztásától,felületi stabilitástól
De elsősorban
5. az optikailag piszkos felületen található értékelhető és megkülönböztethető jellemvonásoktól függ.

A pusztán tapasztalati úton szerzett ismereteid egyáltalán nem egyenértéküek a szakmai adatokkal történő bizonyítással.

Az általad gyors mozgatásból eredő hibát és az adott helyre rakva történő rezgés effektust a ma már átlagosnak mondható 400 cpi felbontással bíró optikai szenzorok (a maguk 2300 fps-ükkel) elegendőek arra, hogy 12 inch/sec mozgatásnál is hibatűrőek legyenek. Pl.: egy Logitec MX1000-esben az ADNS-2051-es szenzor 400cpi-800cpi felbontásra képes. Akinek van Logitec MX1000-es egere az tudja miről beszélek és hogy mit tud az egér.

Mivel az egész rendszer visszatükröző szenzorok segítségével működik, így nyílvánvaló, hogy nem megfelelő fénytörés biztosítása nélkül meglehetősen romlik a teljesítménye az optikai navigáció során. Ezért a csillogó felületen, valamint üveglapon, tükrön nem valószínű, hogy megbízhatóan működik a rendszer. De ez az 5. pontban leírt, általam már említett állítás.

Piros színű, vagy piros színt tartalmazó (esetleg bordó) felületen a puszta tapasztalataid nem elegendőek. Szakmailag megalapozatlan állítás az, hogy nem-, vagy nem megbízhatóan működnek ilyen felületeken az optikai egerek. Ha ilyet pusztán tapasztalati úton szerzett ismeret alapján, általánosítva minden szenzor típusra kijelentesz, akkor te vagy tájékozatlan.

Tájékozatlanságod igazolja, hogy az egér se kék, se piros, se 3 másfajta egyéb mintát ábrázoló egéralátéten nem működött megfelelően. Ezt le is írtam még annak idején is. Valamint az egér más hibával küzködött, amit jómagam javítottam ki, bár szerintetek nem volt hibás.

Szerintem egy szakszervíznek kellő szakmai ismeretek nélküli, pusztán tapasztalati ismeretekkel rendelkező szakembert alkalmazni meglehetősen nagy hiba. És egyben tanulság is azok számára, akik egy ilyen szakértelmet kívánnak igénybe venni.

Részemről a vita lezárva, többet nem vásárolok a Mistral-nál, minden ehhez tartozó iratot lakásfelújítás során megsemmisítek és ha elromlik egy még ott vett termék megyek máshova megvenni. Ezentúl olyan helyen vásárolok, ahol az érzékelhető szakértelem megnyugtatja az embereket és nem rettenti el a hozzáértőket.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.