(FVF @ 2005 Jan 17, 12:50 PM)
Uccsó két hozzászólás igaz. Nem szabadott volna elfogadni. 3 nap itt tényleg nem játszik, mert nem volt rá kötelező jótállás (gondolom). De nem tájékoztattak rendesen. Ha ezt bizonyítani tudod, vagy a papírokból, használati útmutatóból, vagy pedig 2 tanuval, én elindítanám az eljárást ellenük.
Bizonyítani azonban kell ebben az esetben.
Tisztelt FVF!
Csak egy számla van a kezemben amelyen a régi és az új cserekártya neve van ráírva, meg persze az ára. A szervizben két különböző személy kíséretében voltam. Ők esetleg tudnának igazolni engem.
Nem tudnánk-e valahogy egy időpontban beszélni (chat, msn, telefon), hogy egyeztessünk, mert nagyon bizonytalan vagyok, hogy elegendő (bizonyíték) van-e a kezemben.
Ezen a fórumon keresztül írhatsz privátot is. Nekem egy bajom van: amennyiben az indokaidat nem fogadják el, akkor nyilvánvaló szabálysértést követnek el, amelyet azonban csak bíróság által tehetünk kötelezővé. MIndent megpróbálhatsz, de a fentieket tekintve bíróság nélkül nincsen sok esélyed.
(TheElf @ 2005 Jan 15, 05:42 PM)
Ezt a 25-30 megát hogyan számolod? Próbáld már meg sima alaplapi vezérlőn keresztül sima PIO módban, mert USBn át ugye nem lesz DMA a vinyódat, és lőn, nem lesz az 25-30Mb/sec. Sőt. Az USB természetesen ismét kell, hogy lassítson rajta... De ugye kérdés az milyen az ATA interfaceamit ad a keret, mert ugye ennek a sebességeis korlátoz....
Az IDE vezérlő PIO módjának kb semmi köze az usb-hez.
A PIO mód azt jelenti hogy teljes egészében a proci vezérli és rajta keresztül megy minden adatátvitel. Így processzor teljesítménye szabja meg az adatátvitel sebességének korlátját. Az USB vezérlő is a DMA vezérlőn keresztül éri el a memóriát így ennek a kérdésnek itt semmi jelentősége. Az IDE vezérlő sebessége UDMA módban 133 Mbyte/sec míg az USB-é mindössze 480 Mbit/sec (elvi maximumok). De azért kipróbáltam mit produkál a vinyó az IDE vezérlőn: udma5 módban 55-60 Mb/sec, pio módban 100% processzor kihasznaltság mellett is mindössze párezer Kb/s. Tehát a 12.5 Mb/sec sebességet semmiképpen nem lehet ezzel összefüggésbe hozni.
Az sem kérdés hogy milyen ATA vezérlő van a rackben(paralell ata amúgy) sebessége messze meghaladja a mért sebességet.
Amúgy nem szakmai vitát akartam volna kezdeni a dologról, mert ilyen szempontból eléggé biztos vagyok a dolgomban, ráadásul egy szakmai oldal fórumán ebben többen megerősítettek, több olyan példát hozva hogy jóval gyorsabbak az ilyen eszközök (prohardver).
A 25-30 Mb/s azért írtam hogy annyival már annak ellenére megelégednék, hogy
a termékhez tartozó leírások, reklámok egyértelműen azt állítják képes 480 Mbps (60 Mb/s) sebbességre, mivel a mindennapi használat közben ritkán ér el ennél nagyobb sebességet a töredező adatok által okozott, megnövekedett keresési idők miatt.
Nekem csak annyi a problémám, hogy az
igért átviteli sebesség 1/5-ét tudja produkálni. Pedig én csak annyit kértem a mistralban, hogy ha képes ennél (12.5...) nagyobb sebességre mutassák meg. Jártam ott összesen 3x, de nem sikerült. Végül elismerték hogy nem tud többet, de szerintük ez normális (nem az...).
Ebben kellene segítség, hogy jogos-e az az igényem, hogy adják vissza a pénzt vagy (esetleg különbözet megfizetésével) kapjak egy más típusút? Ha igen és erre semmi módon nem hajlandók, hogy tudok ennek érvényt szerezni?
(OFF: Amúgy miért ne szabadna (esetleg tartalék) rendszert (is) rakni egy usb eszközre? )
Szerk:
különösen kíváncsi lennék az FVF véleményére...

(szerk3: kiemelés

)
Szerk2: rájöttem hogy 480/8 az nem 80 hanem 60
Megnéztem az usb2 specifikációt, egy usb eszköz tényleges adatátviteli képessége maximum +-0.05%-ban térhet el a szabványban meghatározottól. Tehát mivel a dobozon rajta van a "Certified Hi-Speed USB" logo az 480 Mbps +-0.05%-ot jelent.
USB-IF USB 2.0 Electrical Test Specification (pdf)
Teljes specifikáció(zip, 9M)
Mondjuk ez még elvben nem jelenti azt, hogy az eszköznek egészében is tudni kell ekkora sávszélességet átereszteni, mert annak ellenére, hogy az IDE-USB konvertáló chip lassú még az USB része megfelelhet a szabványnak. Ez mindössze megbuktatja a mistral azon érvét, hogy "ennyit tud az usb".
De nem csak azt állították róla hogy megfelel a hi-speed usb szabványnak, hanem azt is konkrétan, hogy képes 480 mbit/s sebességre. Ez az állítás a mai napig megtalálható a
mistral sulinetes árlistájában is.
Le is kaptam:

A hozzá adott kis útmutató szerint: ''Characteristics: ... High-speed data transfer rate up to 480 Mbps ...''
Ráadásul a felelősséget nem vállalunk, gyártó által megadott adatok... duma sem jelent semmit, mert amit a mustár állít egyezik azzal amit a gyártó állít (a honlapján is) csak éppen a valósággal nem

Mistral is nagyon helyesen írja, hogy ez valójában egy IDE-USB átalakító. És semmi sem utal arra, hogy ennek az átalakító sebességének nem az usb sebessége lenne a felső korlátja.
szerk.: Pontosabban minden arra utal, hogy az usb sebessége jelent csak korlátot.
Shia-ko
2005.01.19, 13:03
Akkor a szakmai részéhez annyit, hogy gondolom a prohardveren is írták, hogy ezen eszközök nagy része nem azt nyújtja, mint amit ígér, de az is biztos, hogy kéne, így FVF nevében is azt tudom írni, hogy ha a kereskedő nem hajlandó cserélni/pénzt visszaadni, azt csak perelni tudod.
Legalább szóban felhínák a figyelmet rá...
A perrel az a gond hogy a cucc értéke ugye 8000 Ft ami azt hiszem jóval alatta marad egy polgári per költségeinek meg azért gondolom elég sok utánajárással járna.
Csak az a baj, hogy nem ez az első eset hogy mistralban keményen átvernek, konkrétan a 3. és ezt már nem szeretném annyiban hagyni... Igaz igaz én voltam a hülye mert nem kellene ilyen helyen vásárolni, de már máshol nem lehetett.
Shia-ko
2005.01.19, 13:33
Hogy idézzek valakit: "Ms. Tral"
Találó
(FVF @ 2005 Jan 18, 12:47 PM)
Ezen a fórumon keresztül írhatsz privátot is. Nekem egy bajom van: amennyiben az indokaidat nem fogadják el, akkor nyilvánvaló szabálysértést követnek el, amelyet azonban csak bíróság által tehetünk kötelezővé. MIndent megpróbálhatsz, de a fentieket tekintve bíróság nélkül nincsen sok esélyed.
Szóval akkor be kéne ismét mennem a szervizbe és azokra a pontokra hivatkozva amit Pjotr írt, meg az én índokaimmal, a bírósággal fenyegetőzve meg kell próbálnom "jobb belátásra" bírni őket?
Elég összetett a dolog: az előző kártyát édesapám vette a Sulinet program keretén belül, és a mostani kártán semmiféle matrica nincsen. Ezzel nem lehet őket sarokba szorítani? Valamilyen módon dokumentálniuk kellett volna hogy a Sulinet (átszáll) a cserélt/levásárolt kártyára? Vagy nem?
Nézd: A Mistral eljárása eleve aggályos, és az is biztos, hogy itt az eszköz tud keveset, de a gond az, ha a viny adott sebességgel küldi az adatot: Akkor bizony azt a konverter chipnek fogadnia kell tudnia. Ellenben, ha megnézed a BIOS beállításokat sok esetben a PIO és a DMA mód mellett is szerepel egy szám. Ezek az átviteli módok korlátozzák az átvitel sebességét. A Rack felépítéséből (nincs benne memória és nem éri el a PC memóriáját sem közvetlenül) korlátozott hogy milyen lehet a vezérlés, és ekkor lép fel az, hogy a vinyód éppen valahányadik PIO módban dolgozik. Az USB interface sebességnek ugye több USB eszköz, 1 hubon c. esetben lehet jelentőssége például.
A tápra is ráírják az ATX formaszabványnak való megfelelést, de hogy az elektronikai szabványnak nem felel meg azt nem, és ugye csak pár verziószám a különbség.

Inkorrekt dolog a gyártótól, és a szakértelem hiánya a mistral részéről. Ha tudná mi a gond, tályokztatna, nem lenne reklamáció, ami neki is, neked is jobb. De nem tudja, a csalók kiszűrésére kitalálst szólamokat zengő betanított ....-ok gyüleketezete.
De bizony, el kell menni a területileg illetékes APEHhez elmesélni a történetet, és hogy ezt te miért nem tartod a MISTRAL részéről jogszerűnek adó szempontjából sem és te szeretnéd az ő tanácsukat kérni.
Igazad lehet abban hogy a konvertálás környékén veszik el a sávszélesség, de nekem egyszerű vásárlóként milyen szintű ismeretekkel kell rendelkeznem a konverter chipekről?

Mert engem nem túlzottan érdekelt akkor ennek a konverternek a lelkivilága. Kétféle csatolófelület közötti átalakító eszközről van szó, amelynek meg volt adva a maximális átviteli sebessége (480 Mbps), ami történetsen megegyezik a lassabbik csatoló (usb) maximális sebességével, tehát ebből szerintem az következik, hogy az átvitel sebességének korlátja az usb maximális átviteli sebessége kellene hogy legyen. (Szerintem a beintegrált ide és usb vezérlők közötti átvitel valami egyedi módon van megoldva mint ahogy összekötésük is egyedi. Ott nem látok értelmét pio vagy dma módokhoz hasonlítani, működik ahogy működik teljesen mindegy.)
Mondok egy autós analógiát végül is mindig azt szokás számítógépek esetén

Tegyük fel van egy XY típusú kocsim, aminek maximális sebessége mondjuk 200 km/h. A magyar főutakon ugye 90 km/h a megengedett sebesség. Bemegyek egy mistral nevű gumiabroncs-áruházba, ahol megveszek egy abroncskészletet, amire rá van írva, hogy "XY-típusú autókra, főutakon való közlekedésre akár 90 km/h sebességgel". A gumiról azonban kiderül, hogy olyan rossz minőségű, hogy 20 km/h óra felett defektes lesz, annál gyorsabban nem lehet veled közlekedni.
Na jó, nem lett teljesen életszagú a példa, de azért szerintem a lényeget tükrözi.
Nincs igazam? Szerintem ennél kisebb átverésekért is szoktak igen keményen megbüntetni gyártókat/áruházakat. Elég ha elírnak valamit a prospektusban, nem tüntetik fel egy akció időtartamát rendesen, vagy akár olyan nehezen megfogható állításokért is hogy "XY a legjobb".
Szóval nem jogos, vagy túlzott a felháborodásom? Cak azért kérdem mert úgy látom mindenki csak visszafogottan szól hozzá a kérdéshez és fvf sem foglal állást.
Shia-ko
2005.01.21, 10:47
(Joooe @ 2005 Jan 21, 10:37 AM)
"XY-típusú autókra, főutakon való közlekedésre akár 90 km/h sebességgel".
Akár.
Persze az arányok miatt már nem megfelelő.
Milyen arányok?
A kocsi maximális sebessége nem számít. A gumit külön arra csinálták hogy azzal kocsival fel lehessen hajtani bizonyos utakra. mondom hogy nem életszagú, de jobb nem jutott eszembe
Shia-ko
2005.01.21, 11:03
Akár 90nel is mehetsz vele, de csak 20at tud a valóságban. Nem megfelelőek az arányok. Azért írnak elvi maximumot, mert attól eltér a gyakorlatban, és így nem tudsz panaszt tenni, kivéve, ha nagyon eltér. Termékekként, és technológiákként változik a tűréshatár, de az 1/2ed, 1/3ad, stb. messze kívül van ezen.
1/5
hangfalcsapda
2005.01.21, 12:05
Kedves Gyerekek!
Gondolt e már vki. arra,hogy "mistral" néven akárki írhat?
Persze. Csak az a gyanús, amikor valaki ugyanazt a magatartást tanusítja itt a fórumon Mistral néven, mint amilyet a M alkalmazottai és vezetői a fogyasztókkal szemben. Mást itt nem is állított senki...
Shia-ko
2005.01.21, 15:08
(hangfalcsapda @ 2005 Jan 21, 12:05 PM)
Kedves Gyerekek!
KI olyan hülye, hogy ezt tegye?
Biztos konkurenciára vagy sértettre gondol, de ez itt kevéssé valószínű. Nem is ez a lényeg, hanem a panaszok, melyek tények, s azok elintézési módja.
Shia-ko
2005.01.21, 15:36
Hogy én milyen naív vagyok...
Naa valaki

Most mit csináljak? Lassan közeleg az adóbevallás ideje, egyáltalán beadjuk az adóvisszatérítésre az igényt ilyen kétes kimenetelű cuccra? Mi van ha valami csoda folytán sikerül elérni, hogy más típusra cseréljék, vagy visszaadják a pénzt? Amikor a sulinetes viodeokarim cseréltem, azt mondta a szervízes srác, hogy sulinetben csak ugyanolyanra lehet cserélni. (Mellesleg ez is a mistralban volt, és gond nélkül ment. Még a vásárlás napján behalt a kari, visszavittem és pár héten belül kaptam egy másikat. Egyetlen pozítiv(pontosabban nemnegaítv) tapasztalotom a mistrallal)
Egyáltalán, ha bírósághoz akarnék fordulni, hogyan tudnám a jelenlegi bizonyítékokat (gyártó illetve mistral honlapok tartalma...) hiteles formában megőrizni ha azok esetleg változnának? És ha esetleg megnyerem, akkor a mistral kell hogy állja a perköltséget is? Egyáltalán mi kell ahoz hogy biztos lehessek benne, hogy megnyerem? Nyilván csak akkor fognék bele, mivel kb 8000 forintnyi értékről van szó, sőt sulineben kb a fele érint engem. Mondjuk tanulópénznek még így is sok, és ráadásul ez inkábbb elvi kérdés, nagyon elegem van már a mistral ilyen dolgaiból, csak én 3x szívtam meg, teljesen vétlenül.
(hangfalcsapda @ 2005 Jan 21, 12:05 PM)
Kedves Gyerekek!
Természetesen, a gond nem az, ki és mit ír itt a MISTRAL nevében, hanem a MISTRAL néhány inkorrekt húzása. Megjegyzem, a fórumok többségére eljut a mistral alkalmazottainak egy jelentős része, ez szinte bizonyos, ha valaki a nevükben írogatna, és az ilyen beírásokat a cég imagejával összeférhetetlennek tartanák, ment volna rég a kérés a moderálásra, és valószínűleg lenne egy elérhetőség megadva azok számára akik az üzletben tapasztaltak ilyesmit, hogy a mistral vezetése ezt megoldhassa. Nem így történt eddig.
Egy magára valamit is adó cég, igyekszik figyelni az őt ért kritikákat, főleg olyan fórumokon ahol hivatalos szervek is megfordulnak. Egy az itt olvashatókhoz hasonló beírásoktól gyorsan és önálló döntés alapján (nem egy ezt megemlítő hozzászólás után) elhatárolódó cég az esetből jól jöhet ki. Aki viszont ezt nem teszi meg, az üzletben tapasztalható problémák és az itteni magatartás összecsengenek, az bizony már nehezebben javíthat a megítélésén.
Joooe: Valószínűleg elvesztenéd a pert, ugyanis a nagyobb sbességű átviteli mód támogatása nem jelenti azt, hogy azt maximálisan kihasználod. A PIO és a DMA módokhoz való hasonlítás alapja pedig egyszerű: Az IDE szabvány megalkotásakor az egyik legfontosabb előnye az volt, hogy a vezérlőelektronika jelentős része a merevlemezre került, így annak nem kellett általánosnak lennie, és így olcsóbb és hatékonyabb is lehetett. Ennek sajátos következménye, hogy az egyes átviteli módok támogatásának a merevlemez oldalán is meg kell lennie, és így az USBs eszköz is csak szabványos átviteli módokat használhat. A merevlemezek többsége nem támogatná az egyedi megoldásokat így bizony a rack támogat valami hivatalos megoldást. Megjegyzem, a gyártó honlapját mnegnézed, akkor látod, hogy a firewiret is tudó eszközök között van olyan, ahol feltüntették a támogatott PIO, DMA és UDMA módokat.
De én nem vennék semmit olyan cégtől aki 3.5öskeretbe CD meghajtó beszerelését akárcsak megemlíti. Márpedig azt írja, hogy a merevlemez vagy CD meghajtó beszereléséhez szükséges csavarok.... Itt vizzont nincs megjelölve melyik IDE / ATA szabvánnyal kompatibilis, márpedig az átvitelnél használt órajelek, stb. is számítanak szépen. Nomeg persze az átviteli módok. (Első kérdés: Hány eres a szallagkábel amit adtak hozzá?)
Továbbra is azt mondom, hogy ha a vinyó képes rá akkor teljesen mindegy, hogy mi van a vinyó után, az már az ő dolguk hogyan oldják meg a 480 Mbit átvitelét másodpercenként. Az egyedi átviteli módokat a beintegrált IDE és USB vezérlő között (valószínűleg valami konverter chipen belül) értettem mert azt hittem arról beszélsz. Az IDE vezérlő és a vinyó között természetesen szabványos átvitel zajlik. Hogy milyen módon az tökmindegy, a lényeg hogy akár 480 Mbites sebességel. De a te megnyugtatásodra, a kerethez adott kis füzetből: "Characteristics... - Supports 16-bit multi-word DMA mode and
Ultra DMA mode interface(ULTRA 33/66/100) ..." Ja és természetesen 80 eres ide kábel van benne.
Igaz, hogy a High-speed mód támogatása még nem jelentené azt, hogy ki is tudja használni. (saját fordításban kb: "Támogatja nagy sebességű (480Mbps) ... módban az adatátvitelt.") De a megfogalmazás utal rá. Bár igazad van hogy úgy is lehet értelmezni, hogy ők csak jószéndékúan ingyenórát tartanak nekem az usb szabvány képességeiről. De végül is nem számít hogy a honlapra mi van írva... fentebb már a tájékoztatóból is idéztem több sort, most leírom az egész, tulajdonságokat felsoroló részt:
Characteristics- Compilant with both USB 2.0 and USB 1.1 standard specifications
- High-speed data transfer rate up to 480 Mbytes
- Complies with ATA/ATP-6 specification revision 1.0
- 64/512 bytes data payload for full/high speed bulk endpoint
- Supports 8-bit/16-bit standard PIO mode interface
- Supports 16-bit multi-word DMA mode and Ultra DMA mode interface (Ultra 33/66/100)
- Supports power down mode and USB suspend indicator
- Supports wake-up ability
Tehát "Nagy sebességű adatátvitel akár 480 M sebességel" ezt már nem lehet félreérteni... Vagy amit a mistral ír, azt sem: "480 Mbps maximális sebesség"
És ezt a "maximális" dologot sem lehet félremagyarázni, ha egyszer a képességek között szerepel... ideális körülmények között el kéne érnie.
Ja a listában nem én írtam el, a papíron is 480 Mbyte szerepel. De az ügy szempontjából mindegy szerintem, azt pláne nem tudja

Ez kb olyan, mintha egy kábeles internetszolgáltatónál megkötném a szerződést egy olyan csomagra ahol a maximális letöltési sebesség 512 kbit/s, de a sebesség a gyakorlatban soha nem haladja meg a 100kbit/s-et. Ilyen esetben mi lenne a fogyasztóvédelem álláspontja?
Egészen idáig abban hitben éltem hogy egyértelműen igazam van a kérdésben. Így hogy egy független ember is ellenem van, és nem záporoznak a jótanácsok mit csináljak, lehet mégse olyan egyértelmű a helyzet? Bár megérteni nem tudom, úgy látom mégis kénytelen leszek beletörődni.

Visszaigénylem a sulinetes 50%-ot, berakom cuccot a fiókba és buktam a 4000-et, mert egyszerűen nem alkalmas arra amire szerintem való. Egy 7200-es 120 gigás vinyót nem fogok ezzel a kacattal megnyomorítani, akkor inkább vállalom a vinyó ki-be szerelgetést és a rendszerújraindításokat. Nem mondom, hogy nem nagy ügy, de ha figyelembe veszem hogy mennyit járkáltam utána, mennyi időt elöltöttem már vele, csak itt ezen a fórumon, inkább hagyom a francba. Különben is vizsgaidőszak van még, van most nagyobb gondom is
Joooe: Egyfelől tanács az van: Érdemes kipróbálni többféle eszközzel, sokféle módon, mert lehet inkompatibilitási gond is. Másfelől használd arra amire ajánlják: Egy régi vinyóval az adatok hordozgatására. Harmadfelől menj el a mistralba és mond el, hogy a maximális adatátviteli sebességet ők írták, a gyártó csak az átviteli mód elméleti maximumát írta, ezért felelősséggel tartoznak, és ilyenért reklámfelügyeleti bírságot lehet kapni ha nem tartják be, és annak nincs felső határa a hatóságok pedig már úgyis szeretik őket...
Csak tudod a mistral üzletpolitikáját az jelzi, hogy a felső határ nélküli bvírságot bevállalják (az több lesz mint 8000 forint) a te 8000 forintodat ésa termék leírsának pontosítását nem... Ne kérdezd milyen gazdasági megfontolásból.
Nem hinném hogy bejönne a reklámfelügyelettel való fenyegetés, végül is ott van a honlapjukon hogy nem vállalnak az állításokért felelősséget.
"amire ajánlják"... a gyártó ma népszerű hdd-khez ajánlja úgy látom. Én még lehet nem is láttam olyan vinyót ami olyan lassú lenne, hogy ez nem vágná haza

Na jó végül is a legeleső, 520 megás seagate-em talán jól érezné magát benne, ha nem szégyellné el magát a pendrive-ok közöttt

De ez egyébként is csak elméleti, az a vinyó pár éve végelgyengülésben elpusztult
Inkompatbilitás nagyon valószínűtlen, tekintve hogy az eszköz mindkét oldalának kommunikációját (vinyó és gép felé) pontos és kiforrott szabványok rögzítik.
Mégse tudok így belenyugodni
Gondolkodtam kicsit, a mistral árlistában szereplő állításról. Ugyebár az állítás nem igaz. Két eset lehetséges
- A mistral (a honlapkészítő) téved
Ebben az esetben honnan kellene nekem, egyszerű fogyasztónak jobban értelmeznem a gyártó kijelentését(vagy bármilyen egyéb, rendelkezésre álló információt) mint azt a szakember tette? Tehát a gyártó állítása megtévesztő => jogosult vagyok a szavatosság keretében intézkedést kérni - A mistral szándékosan hazudik
Ebben az esetben az sem mentesíti őket, hogy odaírták hogy nem vállalják a felelősséget az állításért, hiszen annak ellenére tettek közzé egy állítást, hogy annak valótlanságával tisztában voltak. (Szerintem a "nem vállalunk felelősséget..." duma csak tévedés esetén mentesítheti őket a felelősség alól.) Így a szándékos megtévesztés esetén nem csak hogy jogosult vagyok a szavatosság érvényesítésére, de ha jól sejtem a mistral is jogosult egy jó kis büntire 
Így jobban belegondolva lehet, hogy az első állítás nem stimmel, mert arra a kétséges dologra épül hogy az állítás leíró annak utánanézett.
hmmm... jól elvitatkozom itt magammal
Az a baj -szerintem-, hogy ott van a maximális szó, ha nem lenne ott, akkor lehetne belekötni.
Amikor bevitted, akkor jegyzőkönyvet kellet volna felvetetni, amibe be kellett volna kerülnie, hogy elismerték, hogy nem tud többet a készülék.
Na ezzel és a reklámokkal kellett volna bemenni a FVF-hez és a segítségüket kérni.
Ha elismerték, és ennek nyoma marad, akkor vissza kellet volna adniuk a pénzt.
Ha mindenképpen bosszantani akarod őket, akkor azért, hogy ott van a honlapjukon, hogy nem vállalnak felelősséget, azért tehetsz bejelentést.
Mivel a szolgáltatásnak a teljesítés időpontjában alkalmasnak kell lennie azokra a célokra, .... és rendelkeznie kell azzal a minőséggel, illetve nyújtania kell azt a teljesítményt ... amelyet a jogosult elvárhat, figyelembe véve a szolgáltatás természetét, valamint a kötelezettnek, a gyártónak, az importálónak vagy ezek képviselőjének a szolgáltatás konkrét tulajdonságaira vonatkozó — különösen reklámban vagy az áru címkéjén megjelenő — nyilvános kijelentését.
Azt nem értem, hogy itt is meg sok más fórumon is az emberek csak háborognak leírják a problémát, de olyan bejegyzés kevés van, hogy jegyzőkönyvvel együtt bementem a FVF-hez vagy az illetékes szervhez és eljárást indult...
(Tisztelet a kivételnek)
Ezzel még nem vagyok elkésve, bármikor bemehetek egy jegyzőkönyvet felvetetni... csak előbb szerettem volna kikérni az fvf véleményét, hogy egyáltalán érdemes-e, de úgy látom valamiért kerüli ezt a témát

Ha bemegyek az fvf-hez (gondolom van valami helyi szervük itt kecskeméten...) akkor ők mit tudnak csinálni?
Végül is ha más nincs engem már az is kárpótol valamilyen szinten ha büntetést kap a mustár
Szerintem ha kinennek hozzájuk vagy adnak egy hivatalos papírt arról, hogy igazad van, akkor mindjárt máshogy állnak majd hozzá a dologhoz.
Csak kérdéses, hogy beleírják-e most majd a jegyzőkönyvbe, hogy szerintük sem tud annyit....ezért kell akkor melegében leiratni velük.
Na jó, tegyük fel, hogy nálam van a mistral nyilatkozata (vagy a jegyzőkönyv) arról hogy a termék maximális sebessége X, valamint hogy nem hajlandók cserélni mert szerintük ez renden van. Nálam van még a gyártó és a mistral honlapjának kinyomtatott változata, meg a cucchoz adott kis tájékoztató füzet, és ezzel beslattyogok a helyi fogyasztóvédelemhez... mi fog töténni?
(Tényleg mi van akkor ha a mistral nem hajlandó semilyen írásos nyilatkozatot adni és jegyzőkönyvet aláírni? Gondolom akkor vinnem kell pár tanút és valahogy nekik kell igazolni, hogy úgy zajlott le az eljárás, ahogy... )
Az már szabálysértés, ilyenkor a hatóságot kell hívni, jegyző, vagy fogyasztóvédelem.
tedhuman
2005.01.26, 10:02
Minden proci sarkán van egy "letörés", ez jelöli a beszereléskor, hogy a foglalatba hogyan kell berakni.
Az AMD egy olyan proci, amit mélyhűtőben kell tartani, giga-hűtés kell neki, mert bocs a szóért szarrá van hajtva, pörgetve ! :-( A fagyás az AMD esetében SEM normális, de nem meglepő. Az AMD szerintem (!), egy ízlésficamos holtvágány, mint annak idején a Vesa Local Bus volt.
Videokártya:
Én mindig is GeForce hívő voltam, de amióta ATI Radeon 9600-am van, hát megváltozott a véleményem.
Annó volt 3DFx-em. Eleinte ELEPHANT márkájút vettem, és 3x kellett cserélnie a cégnek. Majd egy DIAMOND-ot adtak, és az érdekes módon ment két évet.
NEM MINDEGY, HOGY KI ÉPÍTI A GRAFIKUS CHIP KÖRÉ A KÁRTYÁT.
AZ 4000 FT EGY KÁRTYA ESETÉN MEGÉRI, HOGY JÓ GYÁRTÓTÓL VEDD !
Az, hogy RÉZSZÍNŰ a hűtőborda, az csak eloxálás kérdése.
Minden borda ALU igazán, mert az nagyon jól vezeti a hőt !
Ennyi.
ui: Remélem nem tűnök túl okostojásnak ! (nem célom)
Bocs az AMD hívőktől, de tényleg nagyon túl vannak hajtva.
Én maradok a P4 Intel ( nem Celeronnál )
Arra ott a gyári hűtő, aminek a fordulatszámát a melegedés függvényében
elintézi az alaplap.
( Abit IC7 ) serial ata raid !
Nagyon meggyőző alaplap.
( Örülök, hogy lebeszéltek a 14.000 ft-os ASUS-ról ! )
Hát azt látom hogy intel hívő vagy

Nem bocsátkoznék vitába mert minden fórumon ezzel flamelnek, csak halkan megjegyzem, szerintem az amd sem termel több hőt vagy megbízhatatlanabb mint az intel (nem úgy mint régen). SZERINTEM
Shia-ko
2005.01.26, 11:28
(tedhuman @ 2005 Jan 26, 10:02 AM)
Minden proci sarkán van egy "letörés", ez jelöli a beszereléskor, hogy a foglalatba hogyan kell berakni.
Az AMD egy olyan proci, amit mélyhűtőben kell tartani, giga-hűtés kell neki, mert bocs a szóért szarrá van hajtva, pörgetve ! :-( A fagyás az AMD esetében SEM normális, de nem meglepő. Az AMD szerintem (!), egy ízlésficamos holtvágány, mint annak idején a Vesa Local Bus volt.
Bocs, de pár mondatban annyi hülyeséget sikerült összehozz, hogy az már politikusi alacsonyságokba juttatott.
Gratulálok!
Nem tudom, az AMD azt állította, hogy egyesserverekbe szánt procijaikon a hűtő meghalása, stb esetére van túlmelegedés védelem, egy ilyen proci megsült... Nem garanciális hiba a túlmelegedésvédelem működését nem vállalják. Na ez elég sokakat meggyőzött arról, hogy AMD csak oda, ahol ha megsül veszel újat és örülsz hogy a csere miatt gyorsabban megy a játék.
Egy ismerősöm programfejlesztésnél nem értett egy hibát... Lépésenként végrehajtva a kódot, kiderült, hogy az AMD procinál az 1+1 az néha 3...
Az Intel esetében a P4 architektúra viszonylag lassú volt de komoly órajel tartalékok vanak benne, az AMD architektúrája azonos órajelen gyorsabb (ezért nem az órajelet, hanem egy P értéket tüntetnek fel ami a duronokhoz mér, nem a P4ekhez...) P3 esetén a P3 volt gyorsabb azonos órajelen mint a rivális AMD. Magyarul az AMD egyes procisorozataiban használt órajel közelebb van a felhesznált technológia határához és ez instabilitáshoz vezet. (nem csak a melegedés miatt)
tedhuman a letörés alatt nyilván nem valódi törést értett.
melegedés: ez elsősorban a felvett elektromos teljesítmény függvénye, de nem mindegy milyen felületen, hogy adja le, ez a felvett teljesítmény mennyire egyenletes, valóban a teljes felvett teljesítményt hő formájában adja-e le a processzor, van e belső túlmelegedés védelme ami baj esetén elég gyors is (alaplapi külső hőmérővel semmit nem ér) ezért mennyire kell hidegen tartani ahhoz, hogy baj esetén ne szálljon el végleg... A hűtő teljesítményéből mennyi mey el a súrlódásra (ez melegít) és mennyi szállít levegőt (vagy vizet vagy hűt...). Áramfelvétel szempontjából régen az AMD volt a problémásabb, most az Intel egyes processzorai a bonyolultabb áramköröknek, nagyobb órajeleknek köszönhetően átvették a vezetést, de a fogyasztásuk szinte sosem éri el a maximumot, és a belső túlmelegedésvédelmük is korrektűl működik, stb.
Én is találkoztam már rosszindulatú boltosokkal, és tény, hogy nehéz ellenálni a kísértésnek ezen boltoknál mivel álltalában ezeken a helyeken a legkedvezőbbek az árak. Persze van amikor a vásárló az aki rosszúl dönt, egy termék megvásárlásában "mondván nem ismeri a terméket, a csmagoláson írtakat nem érti stb..." és az eladónak nincs indíttatása, hogy segítsen a vásárlásban, és ez nem az eladó hibálya, hanem a munkáltatóé.
Az eladónak sokszor a munkahelye a lényeg, még akkor is ha a saját véleménye szembenáll a tetteivel, amivel a megélhetését biztosítja.
Én magam egy villamossági boltan dolgozok, és néha nekem is kimegy a fejem a sok hülye vevőtől, de én ilyenkor elmegyek egy kicsit vásárolgatni, körülnézni, mi mindent nem tudok én sem.
Megnyugszok és a következő vevővel megpróbálok úgy viselkedni, ahogy azt én vevőként máshol elvárnám.
És persze a bolti reklamációmat is úgy intézem, hogy szem előtt tartom a másik felet is. És nem kérek-követelek-kívánok olyat, amit én sem adnék meg semelyik vevőmnek.
De a lényeg!
még valamikor 2002-ben vettem pécsen a TpComp-ban egy raid-vezérlő kártyát, mert a számítógépemmel gondok voltak, és az alaplapi IDE vezérlő hibára gyanakodtam.
Az eladót megkérdeztem, lehet-e róla szó, hogy ha a terméket megveszem és a hibát nem oldja meg, visszavihetem és levásárolhatom-e egy nagyobb értékű termékre ráfizetéssel, mert azt már akkor is tudtam, hogy eladott terméket nem vesznek vissza. Az eladó megnyugtatott róla, hogy ha a kártya nem kell-mert nem olda meg a gondjaimat, visszaihetem és levásárolhatom.
Megvettem- kipróbáltam- nem segített- visszavittem.
Másnap ugyanaz az eladó, félválró annyit mondott:
Bocsi de a főnök azt mondta nem cserélhetem vissza, még akkor sem, ha tegnap valóban megígértem!
Így megmaradt! Nem azért a 7000Ft-ért, hanem azért mert amiatt a 7000Ft-miatt nem tudtam venni semmi értelmesset magamnak az ahavi fizetésemből.
Azzal a 7000 plussz forintal ugyanott egy 35.000Ft+Áfás videókarit vettem volna, de így már nem maradt rá elég pénz. És bár a bolt tulajának is elmondtuk a véleményünket én+a saját alkalmazottja is, ő mégis úgydöntött, nem veszi vissza a készüléket.
A kártya azóta is megvan a szekrényemben zsír csomagolásban.
Azóta is vásároltam abban a boltban, de nagyon nagy körültekintéssel, és az elmúlt több mint 2év alatt max: 20000Ft-értékben.
Egyébként pedig az M&M computerbe járok azóta vásárolni mindent szinte.
Drágábbak ugyan, meg nincs mindig minden raktáron, de megbizhatóak, és bármilyen kívánságom ötletem van nyitottak rá és készséggel segítenek mind az eladók, mind a tulajdonosok is!
Náluk az elmúlt időben több mint 1millió forintért vásároltam! És továbbra is fogok.
Tipikus esete az ÓLCSÓHÚSNAKHÍGALEVE igazmondásnak.
Akinek esze van az pedig a drága minőséget választja, az ilyenek mint a TPCOMP meg menjenek csak nyugodtam a saját útjukon tovább.
Üdv.
(TheElf @ 2005 Jan 26, 03:26 PM)
Nem tudom, az AMD azt állította, hogy egyesserverekbe szánt procijaikon a hűtő meghalása, stb esetére van túlmelegedés védelem, egy ilyen proci megsült... Nem garanciális hiba a túlmelegedésvédelem működését nem vállalják. Na ez elég sokakat meggyőzött arról, hogy AMD csak oda, ahol ha megsül veszel újat és örülsz hogy a csere miatt gyorsabban megy a játék.
Egy ismerősöm programfejlesztésnél nem értett egy hibát... Lépésenként végrehajtva a kódot, kiderült, hogy az AMD procinál az 1+1 az néha 3...
Az Intel esetében a P4 architektúra viszonylag lassú volt de komoly órajel tartalékok vanak benne, az AMD architektúrája azonos órajelen gyorsabb (ezért nem az órajelet, hanem egy P értéket tüntetnek fel ami a duronokhoz mér, nem a P4ekhez...) P3 esetén a P3 volt gyorsabb azonos órajelen mint a rivális AMD. Magyarul az AMD egyes procisorozataiban használt órajel közelebb van a felhesznált technológia határához és ez instabilitáshoz vezet. (nem csak a melegedés miatt)
tedhuman a letörés alatt nyilván nem valódi törést értett.
melegedés: ez elsősorban a felvett elektromos teljesítmény függvénye, de nem mindegy milyen felületen, hogy adja le, ez a felvett teljesítmény mennyire egyenletes, valóban a teljes felvett teljesítményt hő formájában adja-e le a processzor, van e belső túlmelegedés védelme ami baj esetén elég gyors is (alaplapi külső hőmérővel semmit nem ér) ezért mennyire kell hidegen tartani ahhoz, hogy baj esetén ne szálljon el végleg... A hűtő teljesítményéből mennyi mey el a súrlódásra (ez melegít) és mennyi szállít levegőt (vagy vizet vagy hűt...). Áramfelvétel szempontjából régen az AMD volt a problémásabb, most az Intel egyes processzorai a bonyolultabb áramköröknek, nagyobb órajeleknek köszönhetően átvették a vezetést, de a fogyasztásuk szinte sosem éri el a maximumot, és a belső túlmelegedésvédelmük is korrektűl működik, stb.
Úgy godolom AMD-ről az athlon xp óta érdemes beszélni, előtte tényleg voltak problémák, bár ha jól tudom már a thunderbirdnél is inkább csak a hőtermelés volt gázos. (Tényleg, tudtátok hogy a procik füsttel működnek? Ha kijön belőlük a füst, nem működnek... )
Ha az ismerősöd AMD procija szerint 1+1 az néha 3, akkor az vagy nagyon túl van hajtva, vagy egyedi hiba

Pentiumoknál is megesik.
Én inkább AMD párti vagyok, mert szerintem ár/érték arányban jobb, bár az utóbbi időkben csökkent a különbség.
Szerintem főleg azok a régi motorosok elfogultak az Intel javára, akik még olyan Amd procikon nevelkedtek, amik az Intel silány másolatai voltak csak.
Ja és szerintem AMD-nél nem a processzor gondoskodik a túlmelegedés elleni védelemről, hanem az alaplap dolga. Nekem ment már ventillátor nélkül az XP2000-esem, rövid idő után lekapcsolt és semmi baja nem lett. (Az Intel lelassulós megoldása jóval elegánsabb, de otthoni használatban ennek nincs jelentősége)
Szerintem a pentiumokban nem sok órajeltartalék van már, nem véleltlenül kísérletezik az Intel többmagos processzorokkal.
Az AMD architektúrái annyiban magasabb szintűek, hogy magasabb teljesítményt nyújtanak ugyanazon az órajelen. A gyártástechnológiájuk azonban az intel mögött jár, finomításával további órajeltartalékok aknázhatók ki. (SZERINTEM...

Nem akarok úgy tenni mintha értenék hozzá)
At Athlon MP procik kifejezetten serverbe szántak ráadásul bizony az Athlon XPk után jelent meg, a túlmelegedésvédelem hiánya az pedig ennél fordult elő, és tudomásom szerint az Athlon MP nem volt jelentősen olcsóbb mint más serverprocesszor. Az Intel féle alternatíva viszont tartósan és stabilan működött...
De nézzünk egy másik AMDs tötértnetet, az AMD valamikor az Athlon XP és Athlon MP procik gyártásának kezdete után hagyott csak felé a saját chipsetek készítésével, így aztán a processzorok AMD chipsetes alapba kerültek. Nem volt olcsó server lap, de az istennek nem akart rendesen működni. Nem tudtad az összes foglalatot használni, kiderült chipset szériahiba, az AMD tudott róla, a specifikáció szerint ajánlott 4 oprendszer közül egyhez volt olyan patch, ami segített.
Az AMD ezzel egyidőben azt állította a proci túlmelegedés védelme egyenértékű a xeonokéval, nem volt az. Azt hiszem nem egy esetben hazudtak, és szériahibás nem megbízható terméket adtak el. A rosszul számoló AMD egy Athlon XP volt, és az 1+1 = 3 című hibák sem teljesen egyediek. Ha mindig így számolna minden helyzetben: Az elég nagy gond lenne. Ha véletlenszerű számolási hiba lenne: Nehéz lenne megtalálni, és nem mindig ugyanott lenne a gond... nehéz lenne megtalálni.
Mi lehet akkor a helyzet? Egy processzorban több végrehajtóegység van, mindegyiknek más más feladata. Az utasításokat elemi feladatokra bontja a processzor és ezeket úgy rendezi, hogy egymást ne zavarják, mindegyik pontos eredményt adjon és a lehető leggyorsabban. A fordítók elég keményen tudják a programokat optimalizálni ennek az ismeretében. Nem mindegy, hogy egy utasítás miatt 8 másik (esetleg lassabb) vár a végrehajtó egységek 80%a viszont kihasználatlan, vagy valóban minden használatban van.
Ha itt a processzor által használt algoritmus hibás, akkor lesznek olyan kódrészletek amiket hibásan hajt végre a processzor, ezek ha nem idejében derülnek ki akkor vagy a processzor specifikációjához kerülnek hozzáadásra, és a fordítók (ezen keresztül a programok) alkalmazkodnak hozzá (ha tudnak, de régi program nem fog) vagy ugye visszahívják a processzort ha a gyártó megengedheti magának (lásd pentiumok idején az fdiv bugot).
Miért olcsóbb az AMD? Mert olcsóbb gyártani, vagy mert az ár/érték arány egyensúlyban van. Az utóbbi eset elsősorban az olcsóbb "tömegtermék" nagyarányú piaci részesedéséhez vezetne. De nem ez a helyzet AMD procikból így is kevesebb fogy mint Intel procikból. Mit lehet a gyártáson spórolni? Sem a szilícium, sem a munkaerő nem olcsóbbak egyik helyen sem, a gyártástechnológia árában sincs jelentős különbség, ahol van ott pedig ez az intel javára szól. A válasz egyszerű: A fejlesztés és a tesztelés költségein. A járulékos szolgálltatásokon (hővédelem). A garancián (mit csinálsz a hibás szériával). Minnél kisebb szériában gyártasz annál nagyobbak ezek a költségek egy példány árában... Az AMD nagyon igyekszik ezeket a költégeket leszorítani, és sorozatban találkozni AMD procik kapcsán olyan hibákkal, hiányosságokkal amik bizony ebből követkzenek. Játékra ahol maximum egy bosszantó fagyás az eredmény így is jók. Amíg nem versenyszerűen játszol, de van pénzed arra, ha meghal a procid cserélj... Ha kell alaplapot is. Általában úgyis azért cserélsz mert gyorsabb kell és nem akarsz többet fizetni a nem kihasznált megbízhatóságért...
A túlmelegedés dolgában azt hiszem egyetértünk, én is azt írtam hogy a proci nem gondoskodik róla, az alaplap dolga.
Szerverkérdéshez nem tudok érdemben hozzászólni, nincs benne tapasztalatom.
Anélkül, hogy bármi konkrétumot ismernék, nem tartom valószínűnek hogy az athlonokban bármi ilyen szériahiba lenne.
Nekem lassan 2 éve van meg az athlon xp-m előtte egy pIII-mam volt, megbízhatóság tekintetében semmi különbséget nem látok.
Szerintem az AMD elsősorban azért olcsóbb, mert nem rendelkezik olyan presztizzsel mint az Intel. Persze benne van az is amit írtál, hogy hiányoznak olyan extrák, mint a túlmelegedés-védelem vagy a lesarkazásvédő/hőelosztó.
Amióta nem az intel technológiáit másolja, hanem immár valódi riválisként saját architektúrákat fejleszt, a "presztizse" is emelkedik... ráadásul gyártástechnológiában is fejleszt, a 64-esek már lesarkazásvédő fémsityakot is kaptak, nem tudom túlmelgedés elleni védelem van-e, de összeségében úgy tűnik közelít az intel áraihoz.
Shia-ko
2005.01.29, 12:57
Király, hogy itt is kialakult egy AMD-Intel hitvita, mintha bármelyik tökéletes lenne, és a jelenlegi teljesítményük a korábbi hibáiktól függene. Az egymással versenyző, nagy gyárak mindegyike, bármely piaci szegmenset vesszük figyelembe, mindig jobb a másiknál valamiben, ez most főleg a VGA piacon figyelhető meg.
Captain Crash
2005.01.31, 15:49
Egyikőtök szakértelmét sem célom kétségbe vonni, mindazonáltal úgy gondolom jobban szolgálná a vásárlók érdekeit, ha a továbbiakban jótállási és szavatossági esetekről tárgyalnánk. A témára való tekintettel ezen eseteket is az adott üzlettel kapcsolatosan tegyük! (Én se azért kattintottam a fórum ezen témájára, mert az AMD-ről akartam olvasni.

)
Arthuro_Adam
2005.01.31, 20:05
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a Mistralnál vettem egy videókártyát, ami tönkrement.
A jogszabály nem úgy szól, hogy ha nem tudják x (pontosan hány?) napon belül ugyanolyanra vagy azonos márkájú jobb termékre, akkor vissza kell adniuk az eredeti vételárat?
Előre is köszi.
Ádám