Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
MISTRAL
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Számítástechnikai eszközök
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
FVF
Idefigyelj kedvesElf!

Kérlek, maradjunk meg a probémák magyarázatánál, s ne szakosodjunk arra, hogy sajnálatos félreértések miatt mások hozzászólásait kritizáljuk. Én ezt csípkelQdQ megjegyzésnek szántam Mistral felé, hátha kiérzi belQle, mennyire szánalmas a hozzáállása. Nyilván nem statisztikai kövtkeztetést céloztam leadni, nekünk ennél sokkal komolyabb adatok állnak rendelkezésünkre. Örülnék, ha komolyabb szinten foglalkoznál a kritizálásommal, nem úgy, mint egy nyugdíj elQtt álló nagyothalló tanító az eleven diákokat. (természetsen ezt is képletesen értve:))

Amennyiben a fogyasztókat szeretnéd védeni, tedd azt, de ha úgy érzed, hogy ezt velem szemben kell tenned, úgy tévedsz.

Az adatbázis jó dolog, deaz én energiáimat meghaladja. Amennyiben evvel tevékenyen részt kivánnál venni a munkában, nagyon örülünk neki, jelezd e-mailban adminnak, aki bizonyosan segít Neked.
TheElf
Kicsit furcsa érzésem van a mindenhol előkerülő mistralos topicokkal kapcsolatban:

Rendszeresen akad aki a mistral nevében igen bunkó stílusban írogat, szerintem kicsit egyszerűbb lenne egy linket megosztani mindenkivel.

A Mistral garanciára vonatkozó feltételei

A legtöbb esetben két dolog látható.

A panaszkodni kezdő által elmondott történet, amiben a bánásmód, a fórumos magatartás is szerepet játszik azt mutatja a mistral tisztességtelen, és biztos akadnak gondok, ugyanakkor a fenti cím elmondja mire számíthatsz. Nagyon kevés ember van aki a megvett processzorát szakemberrel építi be és szerelteti ki. Még kevesebb aki utána szakszerűen szállítja, stb. a Mistral pedig leírja, hogy ez a garancia elvesztésével jár. Ezek után beveszik bevizsgállásra, feltételes garanciára megnézik miben tudnak segíteni, előjön egy vitás eset, megjelenik az eset a fórumon, majd azt mondják: "Ha nem kell amit adunk de meg is tagadhatunk akkor pech". lesz egy rossz hírük, és innen minden apróság hír lesz és "megint a mistral" és megint minden fórumon. Ha 1 ember elolvassa akkor természetesen be fogja írni a negatív tapasztalatait, a pozitívnek, egy ekkora forgalmú bolt esetében nincs hír értéke.

Igaz, rengeteg szabálytalanság van, például abban az esetben amikor a szállításról nekik kellene gondoskodniuk az nem megoldott, pláne nem országosan, de ez általános. Ha panasz van a cégre, márpedig a forgalom azt sugallja lesz, és a cég válasza, hírneve alapján sokan a céget látják hibásnak akkor hamarabb megy az ilyenért a bírság. Az újabb hír, újabb eset és a dolog halad tovább, egy idő után lehet a dolognak sajtóvisszhangja is, pl. mert valaki a fókuszban akarja a vitát rendezni, stb. ez nem tenne jót, érdemes lenne a hozzálláson változtatni, és talán változna a kialakult helyzet is.
DaMega
Hola!

Ez igen csak hasonlít Gilgames történetére, sőt!

Jelen esetben arról van szó, hogy vásároltam 1 Enermax előlapi panelt ami annak rendje és módja tönkrement a garanciális idő felénél. Bevittem a szervízbe -ahol már több pozitív és még több negatív/vitás esetem volt, de mindig győztesen távoztam (egyszer kellett az Fvf-el fenyegetőznöm, mert megtagadták a garanciális cserét shifty.gif ) - ahol most is felvették garanciális javításra, sőt meg is állapították a hibát!

A gond pedig a következő:
Le kell vásárolnom a termék aktuális listaárát. Igen ám, de a terméket nem gyártják, raktárkészleten nincs már belőlle, hasonló tudásu termék nincs a Mistralnál. Sőt, tulajdonképpen semmi sincs a NoName cuccokon kívűl. (Kértem volna 120Gb-s Sata 8Mb-s cache-ü Seagate, vagy samsung vinyót is, de nem volt)
Mindenesetre udvariasan megkértek, hogy próbáljam meg később. Ok 2 hónapja 2 heti rendszerességgel járok hozzájuk, és még mindég nincs semmi számomra használható, ezért megpróbáltam más útra (kp visszafizetésre) téríteni a dolgot. (Az elvesztegetett idő, és üzemanyag túllépte a "nekem megéri" keretet)

A szervízes azt állítja, hogy én aláírtam a szerződési feltételekben, hogy ők csak cserélnek. Erre én a szeme előtt átolvastam

1. a számlát (nincs rajta)

2. a jótállási feltételeket (ebben az áll, hogy ha van a termékből akkor azt kell elfogadnom, de nincs)

3. sőt sehol sem találtam olyan kitételt, hogy ha a vevő nem talál számára megfelelő terméket, akkor is le kell vásárolnia az összeget.

Megkértem a szervízest, hogy hivatalosan, írásban jelentse ki, hogy én csak levásárolhatom a terméket, de ezt megtagadta.
Megkértem a szervízest, hogy hívja ki a boltvezetőt/szervízvezetőt, erre azt állította, hogy nincs bent.
Megkértem a szervízest, hogy hívja ki azt a személyt aki a boltvezetőt helyettesíti, de ő sem tartózkodott bent. (Ez úgy tudom szabálytalan)

Erre beírtam a panaszkönyvbe.

Mit tudnék tenni ez esetben, mert egy jelen áron kb 10-e Ft-s termékért nem fogok bíróságra menni. (Esetleg csoportosan lenne értelme biggrin.gif )
Milyen jogszabályra, hányas paragrafus vagy bekezdésre kell hivatkoznom ahhoz, hogy felbontassam velük a szerződést? (így talán a boltvezető is hajlandó foglalkozni a dologgal) Hívhatok -e valamilyen hivatalos személyt (és kit) aki segít az intézkedésben?

Köszi a help-et!
Üdv: DaMega
TheElf
(DaMega @ 2004 Jun 25, 04:31 PM)
Le kell vásárolnom a termék aktuális listaárát. Igen ám, de a terméket nem gyártják, raktárkészleten nincs már belőlle, hasonló tudásu termék nincs a Mistralnál.

DaMega: A helyedben összeálltam volna ott bárkivel aki vásárol az első alkalommal. Ha te levásárlásod miatt 10000 forinttal kevesebbet kell kifizetni abból 9000et minimum meg tudsz kapni de akár a teljes összeget is. Ennyi. Nehogy már ők legyen az okosabbak. Ha nem megy nekik csak levásárlás te akkor is készpénzt viszel el, és akkor is vesztenek rajta némi pénzt.
DaMega
Hát persze, de ha valaki odajönne hozzám, "hé haver nem társulhatnék be egy levásárlással a cuccosodba?" kéréssel lehet, hogy megkérdezném a dolog miértjét, és utána hátra arc & itt sem veszek semmit! A másik meg az, hogy mostmár tenni kéne valamit ezek ellen! Nagyon sok ismerősömnek lötték ki a gariját kitalált indokkal (én mondjuk értek hozzá és így meg tudom buktatni a kamujaikat, de sokan elhiszik, hogy ők sütötték meg a videókártyát, törték le a proci nem létező sarkát, ejtették le a hdd-t stb.) Nekem mondjuk ez volt az utolsó eset amikor náluk vásároltam...
FVF
Amennyiben kijavítás és kicserélés sem lehetséges (a kicserélésnél azt kell figyelembe venni, hogy kicserélhető -e pontosan olyan alkatrészre, gépre, mint amilyen a korábbi volt). Amennyiben nem, akkor a fogyasztó nem kötelezhető a cserére. Ebben az esetben az árengedmény vagy a szerződéstől való elállás (pénzvisszafizetés) lehetséges.

Erre a Ptk "hibás teljesítés" fejezetében találunk utalásokat és magyarázatokat, de a 49/2003 GKM és a 151/2003 korm. rendelet is evvel kapcsolatos. Tulajdonképpen ez a három jogszabály az, ami irányadó jótállási, szavatossági ügyekben.

Az első fejezethez még: Ezek csak ajánlások. HAtóság nincsen, aki kötelező érvényű határozatot hoz polgári peres rendtartásban, mivel két szerződő fél problémáinak orvoslására - a békéltető testületek mellett - csakis a független bíróságok jogosultak. A jogszabály ezért úgy született. hogy a jogalkotó szándéka szerint a fogyasztó és a kereskedő megegyezésre vannak szorítva. Ezért nem árt azt a megoldást keresni, ami mindkettőtöknek jó. De ha ilyen nincs akkor tudd: mindenképpen Neked van igazad, csak ezt el is kell velük fogadtatni.
Csaba_20
FVF: Utánanézhet valamilyen hivatalos szerv, gondolok itt az FVF-re, illetve a GVH-ra, hogy a Mistral által alkalmazott jótállás és a szerződés megfelel-e a jelenlegi törvényeknek?

"Kábelekre, tonerekre, patronokra, adathordozókra, hűtőventillátorokra, bizonyos kellékekre és nettó 1000 Ft értéket el nem érő termékekre garanciát nem, csak 3 nap szavatosságot vállalunk." - Mistral

Például ez a kitétel törvényes? Már jártam úgy, hogy a hűtőborda nem volt felszerelhető egy bizonyos alaplapra, de a cseréjét azért tagadták meg, mert a rendszerükben nem kapott gyári számot a borda. Ezért az alaplapot voltam kénytelen cseréltetni, igaz azt megtették.

"A terméken található gyári azonosítók, garancia és lezáró cimkék (6 vagy 8 számjegyet tartalmazó kisméretű Mistral ComputerWorld feliratú vonalkódos címke) olvashatatlansága, megsértése, eltávolítása, vagy annak kísérlete. ( A processzorok magjáról azonban minden esetben el kell távolítani a nagyméretű (!) termékazonosító, cikszámot és dátumot tartalmazó cimkét, mert a processzor elégését okozhatja, ami nem garanciális probléma)" - Mistral

Ez a pont önmagának mond ellent, ilyeneket is lehet kikötni?

"Pénz visszafizetésére semmilyen esetben sincsen lehetőség, erre törvényi kötelezettségünk sincsen!" - Mistral

Tényleg nincs?
TheElf
(Csaba_20 @ 2004 Jun 28, 10:19 AM)
FVF: Utánanézhet valamilyen hivatalos szerv, gondolok itt az FVF-re, illetve a GVH-ra, hogy a Mistral által alkalmazott jótállás és a szerződés megfelel-e a jelenlegi törvényeknek?

"Kábelekre, tonerekre, patronokra, adathordozókra, hűtőventillátorokra, bizonyos kellékekre és nettó 1000 Ft értéket el nem érő termékekre garanciát nem, csak 3 nap szavatosságot vállalunk." - Mistral

Például ez a kitétel törvényes? Már jártam úgy, hogy a hűtőborda nem volt felszerelhető egy bizonyos alaplapra, de a cseréjét azért tagadták meg, mert a rendszerükben nem kapott gyári számot a borda. Ezért az alaplapot voltam kénytelen cseréltetni, igaz azt megtették.

"A terméken található gyári azonosítók, garancia és lezáró cimkék (6 vagy 8 számjegyet tartalmazó kisméretű Mistral ComputerWorld feliratú vonalkódos címke) olvashatatlansága, megsértése, eltávolítása, vagy annak kísérlete. ( A processzorok magjáról azonban minden esetben el kell távolítani a nagyméretű (!) termékazonosító, cikszámot és dátumot tartalmazó cimkét, mert a processzor elégését okozhatja, ami nem garanciális probléma)" - Mistral

"Pénz visszafizetésére semmilyen esetben sincsen lehetőség, erre törvényi kötelezettségünk sincsen!" - Mistral

Tényleg nincs?

Tonerek és társai: Ezek nem minősülnek szerintem tartós fogyasztási cikknek, hiszen egyfellől eleve fogyóeszköz, másfelől ezeket nem is minden esetben célszerű tartósra csinálni. Mutass nekem egy olyan festékpatront amit kibontasz 2 évig előlhagysz és nem szárad be. Kábeleket könnyen lehet, hogy ugyanebbe a kategóriába sorolták.

A processzoron lévő NAGY méretű cyímke véletlenül sem azonos a korábban említett KIS méretű címkékkel: Sem funkciójában, sem méretében. Ha kell akkor a címke leszedetését ilyen esetben érdemes velük elvégeztetni.

Pénzvisszafizetésre csak akkor lenne kötelezettségük, ha semmilyen más megoldást (javítást, cserét, stb) nem sikerül megvalósítani, a cserét viszont ők mint látod a törvényesnél tágabban értelmezik.
FVF
A szavatosság jogszabályban meghatározott 2 azaz kettő év, minden termékre. Kivétel olyan termékek esetében (pl.: élelmiszer), amikor csak adott feltételek mellett, adott ideig garantálható a termék minősége.

Ez talán a tonerre, patronra igaz, de akkor pontosan fel kell tüntetni, hogy meddig őrzi meg a minőségét. Amúgy két év, amiből az első fél év tulajdonképpen jótállás.

A 151/2003-as korm rendelet melléklete pontosan tartalmazza azon tartós fogyasztási cikkeket, amelyekre az egy év kötelező jótállás tartozik. Amennyiben adott értékhatár felett, akkor a felett, de ahol van ilyen, ott nem netto, hanem brutto 10000 Ft.

Pénz visszafizetésére van kötelezettség, az imént felsorolt jogszabályok egyértelműen meghatározzák ezt a kört, amint erre The Elf is rámutatott.

Ezen hatóságok jó része kezdeményezhet eljárást az adott dokumentumok ellen, amennyiben bizonyítottnak véli, hogy a szerződési feltételek tisztességtelen feltételeket tartalmaznak. Elgondolkodtató a kérdés. Ez meggyorsítható valamelyik hivatallal történő kapcsolatfelvétellel, konkrét panasszal.
DaMega
Köszi az infókat mindenkinek!

Szépen kényelmesen kinyomtatom az idevágó PtK részeket és a két rendeletet.
Bemegyek és meglátom mire jutok. bangin.gif

Majd az történéseket megírom itt is!

Thanxx mindenkinek!
TheElf
(FVF @ 2004 Jun 28, 01:25 PM)
Ez talán a tonerre, patronra igaz, de akkor pontosan fel kell tüntetni, hogy meddig őrzi meg a minőségét. Amúgy két év, amiből az első fél év tulajdonképpen jótállás.

A 151/2003-as korm rendelet melléklete pontosan tartalmazza azon tartós fogyasztási cikkeket, amelyekre az egy év kötelező jótállás tartozik. Amennyiben adott értékhatár felett, akkor a felett, de ahol van ilyen, ott nem netto, hanem brutto 10000 Ft.

Tonereken, festékpatronokon a legtöbb esetben fel van tüntetve, egyszerűen mert beszáradhat (főleg nem megfelelő tárolás esetén), hogy a normál értékhatár netto vagy brutto 10000 forint az nem sok vizet zavar, ha náluk 10000 forinttól van, a kábel, a hűtőborda és az egyéb hasonló termékek esetén ugye egyfelől az értékhatár miat jótállás nem jön szóba semmikép, másfelől ilyen esetben felmerül a kérdés: Mi lehet rossz az adott eszközben? Egy ventillátor elromolhat, egy kábel vagy rossz már a kipróbáláskor vagy később sem romlik el magától. Egy hűtőborda is ilyen. A ventillátor már érdekes kérdés, az viszont kopik, és ugye az elhasznállódás nem feltétlenül garanciális kérdés.
Shia-ko
A patron beszáradási hajlandósága nagyban függ attól, hogy hogy víz, vagy "zselé" alapú, de rajta szokott lenni, hogy meddig jó.
A HP nyomtatómat majd a patron lejárta előtt állítom munkába, és nyugdíjazom, ha kifogyott a patron. shifty.gif
DaMega
Halihó!

Hát negatív lett a végeredmény, sok null oda...

Elsőre bementem, vittem minden ide vonatkozó törvényt,stb-t kinyomtatva (bár asszem nekik is kéne lenni) de le se ... mutogatott a szervízes valami cetlire a falon, hogy rájuk ez vonatkozik. Mondom jó, akkor a boltvezetőt kérem, de milyen furcsa, nem volt bent, se a helyettese, se senki aki vezetné a boltot délután 2-körül. (Asszem ha a boltvezető nincs bent, akkor a helyettesének bent kell elnnie, vagy egy rangidős vezetőnek, de senki ilyen nem volt...) Úgyhogy elő a panaszkönyv és szépen teleírtam, hogy arra akarnak kötelezni, hogy más termékre, vagy esetleg olyan dologra vásároljam le a terméket, amire nincs is szükségem. Ráadásul egy olyan cégnél aminél nem kívánom meghosszabítani a szerződésem...

Kértem tőllük írásos nyilatkozatot, hogy a termék nem javítható, de megtagadták.
Kértem, hogy adják vissza a leadott cuccost, de megtagadták.

3 hónapnyi huzavona (inkább csak kínlódás) után sem történt változás a dologban, úgyhogy kerestem egy balekot és levásároltattam vele.

Már előlre félek, hogy egy még korábban vásárolt dvd-íróm is kezd problémázni és vissza kéne vinni a mistral szervízbe, Hdd-m is még van 1 ami Mistralos... wacko.gif

Nem lehetne ezeket a Mistralosokat valahogy ellenőrizni? (biztos jó zsíros büntetést kapnának)

Byez!
TheElf
Nem érted a lényeget, megbüntetik őket 1 millióra, leverik a vevőkön, ugyanis emelik a bírság keretet, senki nem jár jól vele, kivéve az államkasszát. Igaz ez is hasznos dolog.
FVF
Lesz közérdekű kereset.
TheElf
Általában nem szeretem a hatósági jogok túlzott szaporitását, de az lenne a szép megoldás, hogy ilyenkor hetekre be lehetne záratni az üzletet addig csak garanciális ügyintézés céljából és csak a szervíz lehet nyitva amíg nem sikerül elintézni a dolgot. Kiváncsi vagyok, hogy az 1 hónap, 2 hónap is beférne e a bírságkeretbe biggrin.gif
Shia-ko
KIványcsi lennék, hogy a folyamatos visszaesőket milyen mminősített szankciókkal büntetik, van-e egyáltalán olyan tétel, ami visszatartó erővel bír, vagy tényleg annyi, hogy 5kiló bünti, majd a szemét eladásával, 5milla bevétel? crybaby.gif
DaMega
"megbüntetik őket 1 millióra, leverik a vevőkön, ugyanis emelik a bírság keretet, senki nem jár jól vele"

Részemről akár hetente büntethetik őket...

Most épp az egyik ismerősöm dvd-íróját viszem vissza, ami 2 hónapos. (furcsa, hogy ilyen hamar megy tönkre minden ami Mistralos) 'szal, ha az FVF élőben is akarja látni a Mistralos ügyintézési technikát... smile.gif
FVF
Lehet, hogy szükség lesz rá...
Amikor visszaviszed, akkor hívd fel a figyelmüket, hogy jegyzőkönyvet kell felvenni a reklamációról!
HA nem teszik meg, akkor írj erről a panaszkönyvbe!
Ezt sokszor nem teszik meg, s ezért már eleve jár a büntetés, az ügy elintézése (el nem intézése) már csak hab a tortán.
DaMega
Ok, köszi az infót, úgy fogok tenni.
White Tiger
T. FVF!

Elsősorban Önhöz szólok, aki a fórum gazdája. Örülök neki, hogy foglalkoznak a flustrállal (én már csak így írom, érthető okokból), de nem értem, miért nem látunk ebből semmit. Bemásolom ide, mi történt velem (nem írom le újra, elnézést, egyrészt mert már sokszor megtettem, másrészt mert nem szeretném felhúzni magam). Tehát:

Év elején vettem egy konfigot a flustrál váci úti boltjában. Én még azt is kértem, h ők szereljék össze, és papírt adtak róla, ha kompatibilítás-vizsgálatot is végeztek, és még magánszemély nevére is vettem. Másnapra (!) kész is volt, el is vihettem. Fontos, h sulinetre vettem a videokarit. Ennyit az előzményekről.

Windows fel, jaj de szupi, hopp elment a kép. Mi történt? Az a fura dolog történt, h a monitor folyton "no signal"-t írt ki. Driverekkel szórakoztam, semmi. A vásárlástól számított 3 napon belül visszavittem a kártyát, mondtam, cseréljék ki. Hátravitte, azt mondta semmi baja. Mondtam, h 3 napon belül akkor is jogom van újat kérni. Ekkor azt mondta nem, mert sulinetben vettem. És ebben az esetben 3 évig nem lehet eladni, és ha visszavennék, én szegném meg, amit aláírtam. Ennyit a sunyinetről. Mondta, vigyem be a gépet. Bevittem (taxival!). Ott kipróbálta a srác, és rögtön előjött a hiba, amit rá is vezetett a szervizlapra. Oké, holnap 2-ig hívnak.
Nem hívtak. Én igen. 5-kor érdeklődjek. Én inkább bementem. Azt mondták ekkor, h a hiba még nem jelentkezett náluk, pedig órák óta tesztelik. Mondom dehogynem, amikor behoztam, a kollegája fel is írta. Kértem h hozzák ide elém a gépet és itt nézzék meg. Bekapcsolta, 2 perc nem kellett és elszállt. Hoppá, ugye? Érdekes h nekem kellett itt állni mellette. Ekkor a szervízvezetővel szerettem volna beszélni. Tudni kell, h édesanyámmal voltam ekkor ott, mert az ő hitelkártyájára vettük a gépet. Szóval jön egy kis bugris, nálam nem idősebb, és köszönés minden nélkül letegez engem és édesanyámat (!) is! Természetesen kikértem magamnak ezt, én vagyok a Vevő, nagy v-vel, köszönni és magázni tessék. Ez persze ezek után se ment. Na mind1. Ekkor már mindenki a szervízben körbeált minket. Édesanyám kérte a panaszkönyvet (vásárlók könyve). Azt mondták nincs. Aztán azt h a boltban van, fent. Felment érte, a pénztáros megkérdezte, mit akar vele. Nagy nehezen odaadták. Beleírtunk sok szépet (nem sértőt, a tényeket). Odaadtuk, és egy példányt kértünk belőle. Azt mondta a szervízvezető, h nem, előbb ő itt most megválaszolja, és majd akkor. Mondtuk nem, majd írásban kérjük a választ. Ekkor nem akarta aláírni, h átvette! Kis trükkel ekkor felmentünk, és a pénztárossal írattuk alá Ezek után elmentünk nagy dühősen, a gépet ott hagytuk. Ja,

a panaszra választ azóta se kaptunk.

És egy érdekes: közölték velünk, h vigyázzunk, mert minden felvett a kamera, h MI itt h viselkedtünk.

A következő napokban voltunk az önkormányzatnál (felügyeleti szerv) és a fogyasztóvédelemnél is. A következő derült ki: ORSZÁGOSAN van gond a flustrálnál. Rengeteg per van velük szembe, a fogyasztóvédelem is sokat vezet ellenük. De. Az EU óta a fogyasztóvédelemnek nincs joga kimenni és ellenőrizni, h hogyan müködik a bolt. Nem bírságolhatnak, semmi hasznuk sincs tulajdonképpen. Annyit tehettem volna, hogy 12 rugóért bevizsgálják nekem a gépet, h müködőképes-e és h legális alkatrészekből van-e, de ennek az eredményét NEM KÖTELES elfogadni a cég. Egy pernél felhasználhatnám esetleg. Ja...

Egy hét múlva elmentem a gépért. Akkor már nagyon nyájasan fogadtak vmiért. Azt mondták, kicserélték a kártyát, de nem értik, mi volt a hiba. Hazahoztam. Hiba ugyanaz. Ezért volt 1 hétig náluk. 3 nap alatt a különböző fórumok útján rájöttem, h kompatibilítási hiba volt. Ennyit a "hozzáértő" szervízükről.

Hab a tortán: nemrég ment tönkre az egyik ventilátor a ház oldalán. Visszavittem: erre csak 3 napos szavatosság volt, benne van a számlában is. (T. Moderátor látott már flustrál számlát? Elég érdekes, fél oldal számla, 2 oldal "szabály", apró betűvel) Most nem akarom ezt idemásolni, de tényleg benne van. Vettem máshol egyet. Várom, h legközelebb mi mondja be az unalmast.

Az lenne tehát a kérdésem a T. Moderátorhoz, h

miért nem képviselik a fogyasztók, a mi érdekeinket?

A kollegája a Békéltető Testületnél (igen, ott is voltunk), azt mondta a boltok, nem kötelesek elküldeni Önöknek a panaszkönyv egyik példányát. Én ezt másképp tudom. Azért lepődtem meg, mikor láttam, hogy az előttem beleírt panaszok mindkét példánya (a harmadikat ugye a vásárló kapja meg) benne volt a panaszkönyvben! De talán a legfontosabb kérdés:

miért nem zárják már be őket?

Ha ennyi panasz van ellenük, miért müködhetnek tovább és verhetnek át még több embert? <b>Legalább miért nem tájékoztatnak minket?</b> Ha tudom, h ilyenek, tuti nem megyek oda. Pl. csinálhatnának egy feketelistát, amit a bankok csinálnak az adósokról.

Válaszát előre is köszönöm!
FVF
Az eset sajnos hasonlít a többi itt elhangzott panaszra.

Csak a kérdésekre reagálnék.

Boltokat ellenőrizhetünk, s fogunk is, mostanában abból a szempontból, hogy hogyan intézik a szavatossági, jótállási ügyeket. Evvel tehát nincsen gond, aki az infot adta, tévedett.

A vásárlók könyvének egyik példányát nem kötelesek megküldeni nekünk, ez tény. Válaszolni kötelesek.

Több bírósági eljárás is folyik ellenük, erről én is tudok. Egy jogállamban ez az elintézési módja a nem megfelelő, nem jogkövető magatartás szankcionálásának. Meg az, hogy bírságoluk őket, ez is többször fordult elő az elmúlt években.

NO meg az is fontos, hogy a negatív gyakorlattal élő kereskedéseket a fogyasztók nagy ívben elkerüljék. Ez a legnagyobb büntetés, s a lényeg is.
White Tiger
Boltokat ellenőrizhetünk, s fogunk is, mostanában abból a szempontból, hogy hogyan intézik a szavatossági, jótállási ügyeket. Evvel tehát nincsen gond, aki az infot adta, tévedett.

Ennek örülök, de akkor nem értem, hogy a kollegája miért tájékoztatott másképp.

A vásárlók könyvének egyik példányát nem kötelesek megküldeni nekünk, ez tény. Válaszolni kötelesek.

Nos, ez kb, fél éve nem történt meg. Az érdekelne, hogy ebben az esetben milyen szankciót tudnak ellenük kezdeményezni?

a negatív gyakorlattal élő kereskedéseket a fogyasztók nagy ívben elkerüljék. Ez a legnagyobb büntetés, s a lényeg is.

Éppen ezért nem értem, hogy miért nem hívják fel erőteljesebben a vásárlók figyelmét a szabálytalanságokra. Ha egy vendéglőbe kirívó szabálytanságot talál az antsz, be is zárathatja. Önök miért nem tehetik ezt meg egy ilyen ülzettel szemben? Az is nagy visszatartó erő lenne, ha köteleznék az adott boltokat, hogy jól látható helyekre rakjanak ki figyelmeztető táblákat, miszerint az FVF ilyen és ilyen szabálytalanságokat tárt fel náluk. Az ORTT a televiziócsatornák ügyében is hasonlóan jár el (adászbeszüntetés, üzenet).
Én már lassan nem merek sehol sem nagy értékű dolgokat vásárolni, mert félek, h utána kiderül, h ismét átvertek. Nagyon szomorúnak találom, hogy egy eu-országban komoly nyomozást kell folytatnom, mielőtt vásárolnék valamit, ugyanis ha utána derül ki vmi svimli, bottal üthetem a pénzem. Ennek ellenére, elolvasva az előttem szólokat lehet, h én még örülhetek, h csak ennyire lettem átverve. Persze bármikor beadhatja vmi alkatrész a kulcsot...
FVF
A kollégák is emberek, ezúton is elnézést.

Amennyiben nem válaszolt, egy ellenőrzés keretén belül szabálysértési bírságot róhatunk ki rájuk, mivel szabálytalanul kezelték a vásárlói reklamációt.

A boltokat az ANTSZ sem zárathatja be, csak a kerületileg illetékes jegyző. Ebben az évben nem kevés bolt bezárását kezdeményeztük (mert mi ezt tehetjük meg) - elsősorban boltok és vendéglátó-egységeknél, mert itt volt emberi egézségre ártalmas a kereskedés - ebből többet be is zártak, sokat nem vállalt fel az adott jegyző.

A többi hatóság munkájának véleményezése nem az én feladatom (népszerű mondat:)), a mienké sem, de azért a tájékoztatásunk a jelenlegi pénzkeretünkkel sokkal nem lehetne hatékonyabb, ebben hiszek. 3 emberrel végezzük a hatósági tájékoztatást, kiadványokra alig van pénz. Így is írunk cikkeket, naponta úgy 5-20 megjelenésünk van a honi sajtóban. Kampányokat zavarunk le, konferenciákat tartunk, előadunk, s még ilyen internetes lapokon is osztjuk az eszet. Azt hiszem, nem kis munka. A sajtóban több esetben már azt hallani, hogy "már megint fogyasztóvédelem?" Alkalomadtán már nem is vesznek adásba, mert sokat voltunk. Az ellenőrzéseink száma szintén meghaladja így is a szervezet személyi hátterét. Ez még az országjelentésben is szerepelt. Mégis lesz leépítés hír szerint...

Nem hiszem, hogy mindent összevetve ez egy tétlen hatóság lenne honi viszonylatban, sőt.
toshiba
Üdv. mindenkinek!

Vásároltam az egyik számtek cégnél egy DVD írót 50ezer Ft értékben. A gépembe nem tudták belerakni kipróbálás végett, mert nem tudták szétszedni. Jól van mondom hagyják, majd én otthon belerakom. Így szépen megegyeztünk, és én csak otthon vettem észre hogy abszolut működésképtelen a cucc, jobban megvizsgálva pedig azt láttam, hogy vettem egy olyan DVD írót, aminek csak a fedőlapja ''eredeti'', az alja és a bele teljesen más tipus, meg tökéletesen működésképtelen. A készülék saját gyári száma le van ragasztva, és a cégnek saját gy.számát rakták rá. Ez szabályos?
Második nap visszavittem, és 1 óra hosszás veszekedés árán sem vették vissza, ki se cserélték, vissza se fizették az árát.
Következtek a szokásos dolgok : panaszkönyvbe beírás, fogyasztóvédelem, békéltető testület, ennek már 5 hónapja; semmi eredmény.
A bolt arra se hajlandó hogy egyáltalán elküldje a meghallgatásra a képviselőjét, arról már nem is beszélve hogy megpróbáljon valamilyen egyességre jutni a vásárlóval.
Na mit gondoltok melyik ez a cég?
Asszem nem nehéz kitalálni!!!
Azér nem kis "arc" kell ehhez hogy teljesen kicseréljék a belsejét...

mad.gif mad.gif ****Ha most ilyet megcsinálnak, mi jön ezután???????****** mad.gif mad.gif

Azért vegyük észre ennek a dolognak a jelentőségét társadalmi szempontból is...
Mit lehet itt tenni?
.-.
Mitulábáti
Üdv!

Én vettem szintén egy VGA kártyát közel 80 pénzért biggrin.gif
Mikor átvettem már nem volt original hanem kivolt bontva és sérült volt rajta a gyári cimkéje.....hmmm huh.gif Kérdezem miért van ez így? Azért mert Ők felcimkézik a saját azonosítójukat és legyek nyugott semmi gond nem lesz.
Sajnos a kártya megadta magát ezért vissza kellett vinnem.
Erre a kedves mistral - sajnos a garancia nem érvényes mert a cimke sérült és nem tudják beazinosítani hiába jó a többi azonosító sőt a sajátjuk és hiába van meg minden pairom ohmy.gif
Tudni kell, hogy ebből a kártyából 1db volt az egész üzletben és ezt elismerve is mosolyogva tudomásomra adták,hogy húzzak a francba!!! mad.gif
Szerintem ehhez nem kell több kommentár.
Nagy GECIK.....!!
De ennek itt nincs vége..... biggrin.gif
toshiba
Szóval Kedves Moderátor!
Meddig mehet ez így tovább?
Nyilvánvaló hogy a problémák súlyosbodnak. Teljesen elveszett az emberi morál? Miért nem lehet ilyen súlyos törvénytelenségsorozatnak véget vetni?! Arra várnak hogy valaki elveszítse a türelmét és a fejét, és bedobjon a boltba egy "üdvözlőcsomagot" ??????
FVF
Nem csomagot kell bedobálni, hanem kereseteket a bíróságra. Viszonylag alacsony, kifizethető illeték mellett lehet ellenük pert indítani, jelenleg is folyamatban van egy, amiről én is tudok. Amennyiben ez a gyakorlat - perindítás - állandósulna, nem tennék ezt.
Maradjunk az alkotmányos, jogszerű cselekedeteknél és magatartásnál!
morcos
Üdv!
Elmesélném az én kis flusztrál-os (ahogy egy másik panaszost idézzek) történetemet. Még elég frissek az élmények, s még nemis nyugodttam meg teljesen. De azért megprobálok mindent kulturált formában megirni smile.gif

Idén márciusában történt, hogy egy gyors elhatározással rávettem magam egy dvd-író vásárlására. Végignéztem a helyi (kecskemét) számtechboltok kínálatát, s egy LG GSA-4081B tipusú irónál döntöttem, ami akkor épp a mistrálnál volt a legolcsobb a városban. Fogtam hát magam, és kemény 30000ft-ért megis vásároltam nálluk az emlitett írót. Nah ekkor követtem el életem egyik legnagyobb hibáját. De ezt akkor még nemtudttam, mivel eme csodaboltban még sosem vásároltam. Az íróval nem is volt gond 8 hónapig, amikor is megunta a dvd-iró titulust, és egyik napról a másikra egy mezei cd-iróvá vált. Bementem hát a csoda boltba, s elpanaszoltam bánatom. A "szervizes" akit nem lehet látni a pultol ha éppen ül a székben. Nah mindegy. Átvette az irót és megigérte hogy felhiv ha van valami, mivel ezt csak pesten tudják bevizsgálni. Kb. 2 hétig csak unsure.gif -tem, de nem hivtak. Ekkor meguntam a várakozást s én csörögtem fel őket. Rögtön kaptam is a választ, hogy "igen ma kaptunk viszza egy irót...stb." a lényeg hogy az én irómról volt szó. Mivel a 8 hónap az ilyen alkatrészeknél elég nagy idő, igy hát nemvolt kétség, hogy ugyan ezt a tipust nemtudnak nekem majd adni. Még a telefonba megkérdeztem, hogy ez nekem kerül-e valami plusz költségbe. Erre nem tudott semmit mondani, ezt majd akkor tudja megmondani ha bemegyek. Beis mentem, s akkor jött a hidegzuhany, hogy a 3 féle dvd iróból tökmindegy melyiket választom, igyis-ugyis fizetnem kell rá valamennyit. Az én emlékeimben még az élt, hogy amennyiért én megvettem azt az értéket veszik figyelembe, ha nemtudnak ugyanolyan tipust adni. De mivel előtte nem rágtam át magam az ehhez tartozó jogszabályokon (bár ezt még mai napig nem pótoltam be biggrin.gif), igy beletörödve a változásba rákérdeztem a középső árfekvésű iróra, hogy azért mennyit kéne letennem az asztalra. Mondott egy 3 és 4000ft közötti értéket, mondom oké nincs mese de mivel nemvolt nállam kp ezért elszaladttam a legközelebbi automatához. Megyek vissza s közli velem a srác, hogy elszámolta s amit mondott annak kb a kétszerese a diferecia. Nah az nekem már sok volt, igy rákérdeztem a legolcsobb megoldásra. Arra megint csak mondott egy kétezer valahányszáz forintos értéket, amire letörve de igent mondtam. De. Mert miést is lenne vége. Nem volt nekik raktáron. Ezért megrendelete pestről. S igy egy hét után elérkeztünk a mai naphoz. Délelőtt már csörgött is a telefonom, amit akkor nem vettem fel. Előtte még felhivtam az információs vonalukat, ahol megérdeklődttem ezt az értékcsökkenés dolgot, mert teljesen kezdtem abba a hitbe lenni, hogy az itteni alkalmazottak nagyon át akarják vágni a fejem. De hasonló dolgokat mondott nekem az infovonal másikvégén lévő hölgy, azzal az indokkal hogy nagyon gyorsan fejlődik a számitástechnika. Beballagtam hát újból a csoda boltba, s mikor kezembe nyomta a srác a számlát amin több mint duplája volt az érték amit velem megbeszélt, gyorsan felment az agyvizem. De mivel a végletekik béketürő ember vagyok (Avagy, ovakodj a türelmes ember haragjától), s már eleve ugy indultam neki a mai utnak, hogy előtte elolvastam pár itteni hozzászolást, ezért gyorsan kifizettem és sietve távoztam. Ennyi lett volna kicsit hosszúra nyult történetem, amiért elnézést is kérek smile.gif

A kérdésem az lenne (a jelen jogszabályok ismerete nélkül) a hozzáértőkhöz, hogy miként kell eljárnia az eladónak olyankor, amikor a garanciális terméknél bebizonyosodik hogy rossz, de azt a terméket már nem forgalmazzák, akkor annak az értékét miként kell hogy beleszámolják az uj alkatrészbe?
FVF
Folyamatban van ugyanezért egy eljárás ellenük. Ez teljes mértékben hibás. A rendelet ugyanis elsősorban kijavítást vagy kicserélést ír elő. Amennyiben ezek nem lehetségesek, akkor árengedmény, vagy a szerződéstől való elállás (összeg visszafizetése) lehetséges.

Az árengedmény kategóriájába talán beleférne a ráfizetés, de csak akkor, amennyiben a fogyasztó azt elfogadja. Mi van ugyanis akkor, ha a fogyasztónak nincsen pénze? Akkor semmit sem kap? Ez természetesen nem lehet eljárás.

A csere is csak azt jelenti, hogy a rossz terméket egy ugyanolyanra cserélik ki. Amennyiben ilyen már nincs, akkor a fentebb vázolt két lehetőség lép életbe.

Az eljárás tehát teljes mértékben jogellenes.
morcos
Értem. Bevallom sejtettem, hogy valami ilyesmi lesz, mert akár hol rákérdeztem mindenhol egybehangó volt a válasz. Azaz nekem nem kellett volna semmit sem fizetnem. De miután itt elolvastam pár ittenni hozzászólást ugy éreztem se időm, se idegem nem lett volna velük harcolni, főleg ugy, hogy az emlitett alkatrészre nagy szükségem volt. A tönkrement dvd írót potom 13020 forintos áron számolták be ennek az új írónak az árába. Gondolom mostmár, hogy kifizettem, azaz elfogadttam az ő feltételeiket nem igazán tudnék érdemben semmilyen lépést ellenük tenni. Mindenesetre figyelmeztettem a baráti körömet, s a chat-es ismerőseimet is, hogy nagyívben kerüljék el a boltot.
morcos
De azért ha ezekután volna rá bármilyen törvényes mód amivel lehetne őket támadni, s még esélye is lenne valamit elérni, akkor arra kiváncsi lennék.
FVF
Nincsen, ha elfogadod a feltételeket, akkor nincsen.
fabjan
Kedves fórumtagok, FVF!

Egy kis esettanulmány a MISTRAL garanciáról furcsa szájízzel és néhány kérdéssel.

Március környékén vettem a X-Micro Wireless routert (Vezetéknélküli hálózati eszköz). Kisebb problémáktól eltekintve jól mqködött. (Ezzel nem törödtem, mert csak otthoni használatra vettem és az áráért (14.5 eFt) nem is vártam megbízhatóbb mqködést)
Majd 6-7 hónap után beadta a kulcsot.
Visszavittem szervízbe.
Ott megállapították, hogy rossz és egybQl közölték, hogy nem javítják, csere ...
De rögtön közölték, hogy csak ez minden tartozékkal együtt lehetséges.
A routert és a tápegységet természetesen vittem. Szerintük a tartozék az a leírás
(angol nyelvq Quick Start Guide) mellékelt CD ( rajta csak az elöbbi leírás és egy teljesebb angolnyelvq leírás -user manual volt). Ezen kívül még a dobozra(CSOMAGOLÁS) is szükségük volt.

1. KÉRDÉS: A garancia megtagadásának lehet oka, hogy valaki kidobja a termék csomagolását(!)?

Mindegy órás keresgélés után megtaláltan a CD-t és a leírást. A doboz nem lett meg.

Bevittem Qket. Kegyesen elfogadták, hogy nincs doboz. Huh... Megúsztam.
Felajánlották vásároljam le. Még hasonló eszköz se volt. Jeleztem ilyet szeretnék.
Talán adják vissza az árát, mert a garancialevelük szerint:javítás(Nem próbálkoztak ilyennek), árleszállítás (Itt nincs értelme), csere (Ilyesmi nem volt) ,
szerzQdéstól elállás.
Erre mondták van 15 napjuk a javításra, addig kapnak valami ilyesmit.
Gondoltam, ha lesz valami csere, akkor jó lesz az nekem ...
A procedura elbizonytalanított, körülnéztem a jogaim tekintetében. Megtaláltam ezt a fórumot, és még jobban elbizonytalanodtam.
Azt olvastam ki belQle, hogy bármit megtehetnek, Qk diktálnak, a Fogyasztóvédelem csak nálam öntudatosabb, sok idQvel és türelemmel rendelkezQnek való. Pláne ez egy relatíve kis értékQ készülék.

Vártam...

15. nap bementem. (Rosszérzéssel)
Mondják van csere, de nem ugyanaz, hanem egy jobb (ugyanaz a gyártó újabb típus). Persze drágább, de többet tud. 5000 plusz. Megkérdeztem akkor 19500.
Az árleszállításra gondolva sejtettem, hogy leárazzák az elromlott készüléket magukban. Szemrebbenés nélkül közölték, hogy igen. Gondoltam mielQtt elfogadom megnézem.
A jobb az azt jelentette, hogy gyorabban tud kommunikálni olyan eszközökkel, amik szintén tudják ezt a sebességet. (Az én laptopom persze csak a régi sebességével tud kommunikálni.) Magyarán használati értékben én semmi pluszt nem kapok.
Megnéztem az árát. 17500. Spontán hazudtam a szervízbe, hogy a visszaárazták a régi készüléket.

Elolvasva a garancialevelet:
17. pont: Azokban az esetekben, amikor azt külön jogszabály nem szabályozza meghibásodás miatt kicserélt tarmékre a szavatossági idQ nem kezdQdik újra, ILLETVE A CSERÉLT ALKATRÉSZBESZÁMÍTÁSI ÉRTÉKÉT AZ ÉPPEN AKTUÁLIS ÁRON SZÁMOLJUK.

2. kérédés: Ez jogilag rendben van? (Ez minden garancialevelen rajta van)

Gondolkodtam. Nekem ez nem kell, inkább elállok, és vásárolk máshol egy megbízhatóbb típust.
Erre közlik, hogy hogy ha van cserekészülék, Qk csak azt ajánlják fel, de ha problémám van, hívja a szervízvezetQt. Esetleg várhatok még, mert elQbb utóbb kapnak más gyartótól is ilyet. (Persze idQpontot nem tudnak mondani.)
Eszembe jut megint a fórum. Nem szivatom magam tovább. Kifizetem ezt az 5000-et és elfelejtem az egészet. 8reménykedve, hogy az elözQ készülék egy kivételes selejt volt.)

Ehozom fizetek.
Megnézem a garancialevelet. A garanciaidQ kezdete az adott nap a vége az elözQ készülék Magyarán maradt 4 és fél éves garanciám egy olyan típusú új készülékre, melynek a gyártójában megingott a bizalmam. Bedurant az agyam, hol reklamáljak? Visszaküldtem a szervízvezetQhöz.

Garancialevél 8. pont Jótállás (151/2003 (IX. 22) Korm rendelet)esetén a terméknek vagy fQegységnek kicserélése esetén a jótállás idQtartama a kicserélt termék vagy fQegység tekintetében újrakezdQdik.

Szóltam mi a problémám, beszélni szeretnék vele. Erre nem méltatott. Üzent a 17. pont elsQ fele vonatkozik rám. (Fentebb már idéztem)
Hiába mondtam, hogy szerintem ami kezemben van az jótállási jegy és nem szavatossági jegy.

3. kérdés: Mi a különbség a garancia és szavatosság között? (Én bennem az élt, hogy a szavatosság tágabb a jótállásnál, mind idQben, tartalomban. A termék várható élettartama alatt szervízelési lehetQséget kell biztosítani.De pontosan megfogalmazni nem tudom a különbséget.)

Ezután vállatvontak, hogy ez van. Panaszkönyvet kértem. Felküldtek az üzletbe.
Ott újra foglalkoztak velem. Lement újra a szervízvezetQhöz. Ismételten csak üzent. Azért nem a 8. pont vonatkozik rám, hanem a 17-es. Mert ez nem tartós fogyasztási cikk, hanem számítástechnikai alkatrész.

4. kérdés: Ha tényleg számítástechnikai alkatrész a berendezés, akkor nem vonatkozik rá a 8-as pont?

Ez szerintem nem igaz. Semmiképpen nem alkatrész, mert önálló táplálással mqködik, minden más berendezéstQl független. (egy kis magyarázat a termékról, aki nem ismeri mit csinál) Az általa ismert "nyelveket" beszélQ eszközök és számítástechnikai hálózatok között kapcsolot teremt. Tipikusan az Intenethez hozzáférést bizosít a hatókörében tartozkodó (több) eszköznek.
Telefonos hasonlattal: Egy kis hivatali telefonközpont.

5. kérdés: Létezik a termékekre besorolás, hogy mi a tartós fogyaztási cikk?
(Pl: Vámtarifaszám alapján. Persze a számlán ilyen nincs. )

6. kérdés: Ha mégis igazam van és a 8, pont vonatkozik rám, majd a szerintük érvényes garanciális idQn kívül, de a mostantól számított 1 éven belül meghibásodik a termék.

A végén már annyira ideges voltam, hogy eljöttem a panaszkönyvbe írás nélkül.
Hazajöttem, beüzemeltem a készüléket. (MpKÖDIK!!! Majd épp ezt a levelet írom...)
Egyéb apróságok:
1. Miközben a garanciát intéztem a másik pultnál egy lány kérte éppen, hogy vegyenek fel jegyzQkönyvet. Erre közölték vele, hogy Q egyéni válalkozó ezért nem lehet jegyzQkönyvet felvenni. Ez jogos?
2. Háromszor voltam a szervízben (1+0.5+2 óra - nameg az utazások(2)), persze munkaidQben. Ezalatt majdnem megkeresek annyi pénzt, amennyiért beszámították a régi eszközömet. Ha további lépéseket teszek, mennyi idQmbe és bosszúságomba kerül még a dolog...
3. Amig ott voltam addig legalább ötször elmondták nekem, hogy Qk a törvényeknek megfelelQen mqködnek.
4. A vevQk megtartása látszatra nagyon érdekli Qket. (A szervízben az ügyfélek szépen le tudnak qlni, TV-zhetnek, az ügyfélszolgálati rendszerük megfelel az elvárásoknak (sorszámos ügytípusonként). Az elsQ szervízlátogatás végén adtak egy érmét a kávéautomatájukhoz. DE: Mihelyst egy fillérjükbe is kerülne a dolog, nagyon tudják, hogyan védjék meg megukat, és azt is tudják, hogy az emberek nem áldoznak annyi idQts energiát, hogy a bonyolult és nehézkes jogi útra tereljék a dolgot. Ezeket a vásárlókat sl is vesztik, de úgyis jonnek mások, mert a piac tényleg árérzékeny. Ennek csak akkor van racionalítása, ha tényleg nagyon sok hibás berendezést hoznak be. Szerintem ez a helyzet.
Tudatosan az az üzletpoltika (szerintem), hogy olcsó silány készülékeket hoznak be, a problémákat pedig lesöprik az asztalról a látszatra nagyon ügyelve. (Minden alkalmazott pontosan tudja, hogy merre terelje az ügyfeleket probléma esetén. Mit kell szóban közölni, és csak szóban!) EZ EGYENLPRE NAGYON BEJÖN NEKIK!
Aki a MISTRAL-nál vásárol, annak egy dolga van:Imádkozzon, hogy amíg használja ne hibásodjon meg a készülék!
Én ebbQl a továbbiakban nem kérek, de ez Qket nem izgatja. A fogyasztóvédel csak nyqg, a hibák pedig a fogyasztók magánügye.
5. Írók egy panaszt a weboldalukra, de igazából nem várok semmit tQle. Azért, ha válaszolnak felteszem az oldalra.

Egyet tudok tenni és javasolni mindenkinek:
Nagyívben elkerülöm a MISTRAL-t, és semmilyen kedvezQ ajánlatuknak nem dQlök be. Valamint terjesztem a hozzáállásukat az ismerQseim körében.

Másoknak több sikert és kitartást kívánok!!

UI: Kicsit hosszú lett a levél, de legalább lenyugodtam. A o" ás u" helyett Q került a szövegbe.
garancijja
fabjan:

A kialakult gyakorlat, az a -sajnálatosan- keserű szájíz következménye, 1 vásárló sem juthat jogosulatlan előnyhöz. Ez a te esetedben nem olyan szembetűnő, de gondolj csak a 11 hónappal ezelőtt, cca. 40e HUF-ért megvásárolt LG 4020-as (2x) DVD íróra... Elromlik, visszaviszi a kunde, és kap helyette 2 db. dobozos 8x Pioneert... Na neeeeee...

A sok élősködő, taplómagyarparasztot nevelni kell, más módja nincs, mint a kőkemény önvédelem, különben rádmásznak, és felemésztenek, tokostul vonóstul, gyantástul...

Ez a perspektíva, 2004 év vége, Hungary... Hosszú hosszú évek tapasztalata ez, hidd el... sad.gif
InfiniteReality
(Captain Crash @ 2004 May 5, 01:34 PM)
Ezen szakvélemény, mely szerint a pozícionálási és követési problémák a fényes és/vagy piros felületre vezethetők vissza, nem állja meg a helyét, a szakértelem hiányát is felvetheti:

Helló!

Én csak a teljes hozzászólásod eme részére reagálnék. Amit leírtál az egerek működéséről, még adott esetben meg is állhatja a helyét. DE! Az, hogy az optikai egerek működése közben milyen tényezők vannak, azok pusztán TAPASZTALATI ALAPÚAK.

Pár dolog:

-Az optikai egerek (különösen a korai verziók) esetében előfordulhat, hogy adott esetben gyors mozgatás közben az egérkurzor "hülyeséget csinál", azaz összevissza kezd el menni.

-Adott helyre lerakva az egérkurzor enyhén jobbra balra rezeg, az optikai egér úgy "érzi" mintha elmozdult volna (néha felvillan), pár milliméterrel arréb rakva az egeret ez a jelenség megszűnik.

-Csillogó felületen, valamint üveglapon nem, vagy nem megbízhatóan működnek (tükör, CD lemez, stb.).

-Piros színű, vagy piros (esetleg bordó) színt tartalmazó felületen nem- vagy nem megbízhatóan működnek.

Ez a 4 dolog TAPASZTALATI ALAPÚ, és ne akard megmagyarázni technikailag, hogy piros felületen miért kell működnie. Sajnos azt kell mondjam, ha ilyesmit állítasz akkor tájékozatlan vagy. Annakidején, amikor az optikai egerek megjelentek, akkor terjedt el az az információ, hogy piros és csillogó felületen nem fognak rendesen működni. Tele voltak vele a fórumok.

Ez pont ugyanolyan dolog, mintha azt az állítást akarnád megcáfolni, hogy a rádiós egér/billentyűzet kombinációk nem alkalmasak játékra. Tény: a legtöbb ALKALMATLAN.

Bye!
InfiniteReality
(westi @ 2004 May 6, 07:52 PM)
...PÉCSEN MERT A VÁCI UTON ( SZERVIZBEN) NINCS ADSL...

Hi!

Csak erre reagálnék. Azért nincs ADSL a Váci úti szervizben, mert a MATÁV jóvoltából ennek telepítése nem lehetséges (optikai kábeleken megy a telefon). Amint a MATÁV lehetővé teszi nálunk az ADSL bekötését be lesz kötve. Jelen pillanatban csak Chello van, amivel a routereket le tudjuk tesztelni. Természetesen tudjuk, hogy adott hibajelenség csak PPPOE protokollon jelentkezik (ADSL) ezért nem mondjuk azt a Chello-s teszt után, hogy a termék hibátlan, hanem leküldjük a pécsi szervizünkbe (ahol ADSL van) tesztelésre.

Bye!
garancijja
(FVF @ 2004 Jun 28, 08:26 AM)
Amennyiben kijavítás és kicserélés sem lehetséges (a kicserélésnél azt kell figyelembe venni, hogy kicserélhető -e pontosan olyan alkatrészre, gépre, mint amilyen a korábbi volt). Amennyiben nem, akkor a fogyasztó nem kötelezhető a cserére. Ebben az esetben az árengedmény vagy a szerződéstől való elállás (pénzvisszafizetés) lehetséges.

Erre a Ptk "hibás teljesítés" fejezetében találunk utalásokat és magyarázatokat, de a 49/2003 GKM és a 151/2003 korm. rendelet is evvel kapcsolatos. Tulajdonképpen ez a három jogszabály az, ami irányadó jótállási, szavatossági ügyekben.

Az első fejezethez még: Ezek csak ajánlások. HAtóság nincsen, aki kötelező érvényű határozatot hoz polgári peres rendtartásban, mivel két szerződő fél problémáinak orvoslására - a békéltető testületek mellett - csakis a független bíróságok jogosultak. A jogszabály ezért úgy született. hogy a jogalkotó szándéka szerint a fogyasztó és a kereskedő megegyezésre vannak szorítva. Ezért nem árt azt a megoldást keresni, ami mindkettőtöknek jó. De ha ilyen nincs akkor tudd: mindenképpen Neked van igazad, csak ezt el is kell velük fogadtatni.

A "konstruktív" hozzászólásaid, úgy hangzanak, mint 1 papagáj végeláthatatlan, és hasztalan károgása, akit 1 japán katona '45-ben ottfelejtett valamelyik szigeten...

Helló!!!!! Véget ért a háború!!!! ohmy.gif blink.gif

Gyakorlatiasság, ez a legfontosabb. A törvénycikkek öncélú lobogtatásával nem megyünk semmire, legyünk inkább realisták, és fogadjuk el ezt a speciális piacot speciálisnak, és legyünk hajlandók tudomást venni róla, vannak eszmék amik igen jól hangzanak pl. a lakossági fórumokon, de hasznuk - azon kívül hogy elmondhatod, hogy "mór megtette" - nincs...

Ezt vagy elfogadod, vagy maradsz gittegylet, akit 1 közepesen művelt tini bármikor nevetségessé tesz, ha 1 kicsit nekifexik...
InfiniteReality
(FVF @ 2004 May 19, 10:10 AM)
Hogyan várhatjuk el egy fogyasztótól, hogy angolul, németül, arabul vagy lengyelül kelljen elolvasnia a tájékoztatót?

Helló!

Aha, ezzel az egésszel csak egy gond van. Miért kezdi el otthon Jóskapista "összehentelni" a gépét HA NEM ÉRT HOZZÁ? Ez egy szakma. Pont úgy, mint a műszerész, TV szerelő, villanyszerelő, autószerelő és még sorolhatnám. Egy a lényeg. Ha nem értek a kocsikhoz, nem állok neki otthon bütykölni, "összerakni", vagy ha de és valami nemklappol, nemfogok bemenni a szervizbe és verni az asztalt.

A számtech alkatrészek (videokártya, alaplap, HDD, táp stb ezek ALKATRÉSZEK) érzékeny elektronikai eszközök. Ez nem LEGO. Ehhez ÉRTENI kell, hogy az ember SZAKSZERŰEN tudja összeszerelni. A számítástechnika általánosan elfogadott nyelve az angol. Ez olyan, mintha aztmondanánk, hogy az orvosok ezetúl magyarul kötelesek leírni mindent, mert mi betegek nem értjük.

A vásárlónak nem kell értenie a HDD beszereléséhez, miáltal nem kell hozzá az üzembehelyezést segítő útmutató. Ezt bízza csak szakemberre. A számítógép kezelését (amibe beletartozik a filerendszer, a merevelemez, a formázás, és sok egyéb alapfogalom ismerete is) pedig tanfolyamokon meg lehet tanulni.

Vagy kedves FVF! Amennyiben magyarnyelvű tájékoztató rendelkezésre állna egy ALKATRÉSZHEZ, abban az esetben Önök szerint a fogyasztó (aki alapvetően nem ért hozzá, mert NEM szakmája) BIZTOSAN szakszerűen képeslenne azt üzembehylezni? Nem. A magyarnyelvű tájékoztató ezen nem segít. Csak kukacoskodásra jó.

Nem értek a kocsikhoz, nem fogom szerelgetni. Nem értek a TV-hez nem fogom megjavítani. Akkor a számítógépet miért reszelgetik otthon?

Azértsem lehet összehasonlítani a fejlett nyugati országokban lévő joggyakorlatot és az ottani vásárlói kultúrát a magyarral, mert odakint alapvetően nemfognak alkatrészekkel szórakozni az emberek. Magyarországon divat a "pestipiacbanmegnézem hol óccsóbb 100ft-tal és majd szomszédpistike összerakjanekem" hozzáállás. Külföldön a vásárló ha nem ért hozzá eszébe sem jut otthon összeszerelni. Bemegy egy üzletbe, elmondja mire van szüksége és kap egy gépet. Amennyiben bővíteni szeretné beviszi a szervizbe/üzletbe, szakemberrel beszerelteti és kifizeti az esetleg - a szolgáltatatásért járó - többletköltséget (a termék vételárán felül). Nemritkán a többletszolgáltatásokért járó költség bele van építve a konfig árába, így a vásárló X évig ingyenesen veheti igénybe a szerviz szolgáltatásai.

Idióta jogszabályokkal nem a boltok működését kellene bekorlátozni. Ez már megtörtént. A boltok működését rengeteg jogszabály szabályozza. Azonban a vásárlókkal mi a helyzet? Ők élősködhetnek? És elbújhatnak a jogszabályok mögé?

mindkét félnek kellene változnia. Mindkét oldalon kellene változtatni a jogszabályokon. Elsősorban azonban a HOZZÁÁLLÁSON kellene változtatni és a "Kedves Vásárlóknak" nem élősködésre felhasználni a jogszabályokat...

Bye!
InfiniteReality
(FVF @ 2004 May 19, 01:02 PM)
Amennyiben xy (cég, gyártó, stb) bírság után sem jön rá valamely cég, hogy jogsértő gyakorlata nem állja meg a helyét a piacon, akkor azt majd a piac maga fogja megítélni, nem mi.

Helló!

Na neeeeeeeee! Megbüntetik az AMD-t vagy az Intelt, mert a termék cseréje esetén nem indítják újra a jótállást?

Ezen csak nevetni tudok biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Bye!
InfiniteReality
(Csaba_20 @ 2004 Jun 28, 10:19 AM)

Helló!

Vagy soha nem jártál még a Mistralban és csak követed a divatfikázást és az együttbólogatást...

Vagy nemvagy képes megérteni egy magyarul és értelmesen megfogalmazott mondatot...

Vagy a fent említett kettő együtt.

És lőn világosság:

A Mistralban árult termékek nagy részén 2 (azaz KETTŐ!) darab, a Mistral által a termékre ragasztott cimke van.

Az egyik egy nagyobb méretű TERMÉKAZONOSÍTÓ címke. Ezt nevezhetjük cikkszámnak is ha úgy könnyebb megérteni. Ennek eltávolitása SEMMILYEN GARANCIA ELVESZTÉSÉVEL NEM JÁR. Ennek a cimkéne a megléte NEM szükséges a garanciális ügyintézéshez. A cimke tartalmaz egy halom szöveget, azonosítót és a cikkszámot is.

A másik egy kisebb alakú, perforált szélű, EGYEDI AZONOSÍTÓT (nevezzük gyáriszámnak - úgy könnyebb) tartalmazó matrica. Ennek megléte és épsége ELENGEDHETETLEN ahhoz, hogy a terméket egyértelműen be lehessen azonosítani. Ennek eltávolitása - vagy annak kisérlete - a garancia megszünésével jár.

Remélem mostmár világos. A szövegben az van megfogalmazva, hogy a processzorok esetében (hely hiányában) a processzor magjára kerül a termékazonosító cimke, és ezt minden esetben el kell távolítani a CPU-ról, ellenkező esetben - nem megfelelő hűtés hiányában a szakszerűtlen üzembehelyezés következtében - a processzor elég.

Bye!
garancijja
(FVF @ 2004 May 19, 10:10 AM)
Egy olyan cég, amelynek (valószínüsíthető) képviselője a fogyasztóit "lepanelprolizza", s különböző gyenge szociális okokból elutasítja a fejlett nyugati fogyasztói társadalomban kialakult fogyasztói és KERESKEDŐI kultúra meghonosodását, nem is alkalmas arra, hogy az átalakuló piacon hosszú távon részt vegyen.

A fejlett fogyasztói társadalom kialakulásának, legnagyobb gátja, - véleményem szerint - maga a "fogyasztó"... Egész pontosan, a magát annak nevező, speciálisan tirpák magyar, aki nem képes elfogadni, hogy mi is a "garancia" valójában... Nos? Kitaláltad? Nem? Akkor elárulom: pénzért megvásárolható árucikk Szolgáltatás, amelynek az ellenértéke, bele van építve a termék vételárába, ill. ha az nem elegendő, sok esetben többlet vásárolható belőle. Nem ritka az olyan termék a polcon, amelyből megvásárolható ugyanaz 1 év garral, X HUF.-ért, és 2 év garral X+2% HUF.-ért.
Van olyan cég is - hangsúlyozottan a számtech. piacon, of coz'- , aki minden termékére, 2% felárért kedvezőbb garanciális feltételeket kínál. De a megvásárolható garancia jelen van, sok más, egyéb termék esetében is, pl. új gépjárművek vásárlásakor. Sőt, továbbmegyek, cégek alakultak, és üzemelnek a piacon, akiktől garanciát vásárolhatsz bármely árucikkedre, ha neked épp arra van szükséged bármi okból. Mi következik ebből: hogy az "árérzékeny" magyar vásárló, ne gondolja azt, hogy a kereskedő, a 4-6%-os árrésért (mert ha ez magasabb, akkor a kedves, "tájékozott" vásárló, az éppen, nyóccentisvilágítósventillátor vásárlási célzattal épp böngészett Budapesti Piacot, a kezéből kiejtve, sátáni kacajt hallat, hogyaszondja: "hátezekhüjékvazeg"...) a nyugati fogyasztói társadalom igényeinek megfelelő, supportot, és hozzáállást tud biztosítani. Nem tud. Sőt, nem is akar. Vagy a kocsma, vagy a feleség, a kettő 1ütt, hosszútávon nem megy. Ha a vásárló, a magas igényeinek megfelelő jótállási feltételeket óhajt, akkor fizesse meg azokat (megjegyzem itt van a nyugati kereskedő kutyája elhantolva, tessék átböngészni, az Osztrák, avagy Holland sz.tech üzletek árlistáit, és rádöbbenni, hogy azok nem szarból épített várak, hogy a nyugati fogyasztó, nem várja el a seggnyalást ingyen, mivel nem nevelték bele generációk óta az élősködés, minden apró csínját-bínját) Ha viszont ragaszkodik a szarrágáshoz, akkor legyen szíves tudatában lenni annak, hogy a fák nem nőnek az égig.... Még neki sem.... Hiába Ő a Vásárló, nagy V-vel....
FVF
MInd a ketten tudjuk (legalábbis remélem), hogy amit leírtál, az ugyanúgy csak egy része a jótállásnak és az ahhoz kapcsolodó marketing környezetnek, mint az általad a több soros hozzászólásomból kiragadott mondat, mellyel egy eléggé elítélhető reakcióra válaszoltam.

A jótállás és a szavatosság ugyanis lehet egy plussz szolgáltatás, ahogyan Te azt leírtad, de az alap az törvényi garancia, tehát azt bárkinek joga van megkövetelni, mivel jogunk van ahhoz, hogy a pénzünkért adott ideig használható terméket vegyünk. Aki pedig ezt nem tartja be, az jogszabálysértést követ el.
garancijja
(FVF @ 2004 Dec 16, 02:45 PM)
MInd a ketten tudjuk (legalábbis remélem), hogy amit leírtál, az ugyanúgy csak egy része a jótállásnak és az ahhoz kapcsolodó marketing környezetnek, mint az általad a több soros hozzászólásomból kiragadott mondat, mellyel egy eléggé elítélhető reakcióra válaszoltam.

A jótállás és a szavatosság ugyanis lehet egy plussz szolgáltatás, ahogyan Te azt leírtad, de az alap az törvényi garancia, tehát azt bárkinek joga van megkövetelni, mivel jogunk van ahhoz, hogy a pénzünkért adott ideig használható terméket vegyünk. Aki pedig ezt nem tartja be, az jogszabálysértést követ el.

Persze, itt nem veled van a baj, és nem azzal hogy csökönyösen ragaszkodsz az utópisztikus ideáljaidhoz... A baj a törvényhozás által megalkotott jogszabályban rejlik, amely nem passzítható össze, kis országunkban található speciális viszonyokkal. Az adott ideig használható termékhez való ragszkodás, természetesen jogos. Nincs is vele semmi gond, a vásárlók 98 százaláka, kevesebb mint 5 percet tölt a garanciális ügyintézéssel, és végül elégedetten távozik, ha, - hatásszünet - ha nem vár el többet, mint amire befizetett. A probléma csak az élősködőkkel van, akiknek az igénye túlmutat a jótállás keretein... A hosszú évek keserű tapasztalatiból kialakult védelmi mechanizmust ellenük találtuk ki... Betonbiztos... Ezt tudod te is...

Öhh, jogszabálysértést követ el a Mistral, az Ő esetükben? Grószartig... Mit tudsz tenni?
TheElf
Baromi egyszerű mit tud tenni: Olyan helyen vásárol ahol ugyan drágább de van jó garancia, esetleg külön vásárol hozzá garanciát valamelyik biztosítónál. Akik elmondják hogy legyen beépítve az eszköz, és onnantól mindent térítenek.

Elhangzott itt a +2% azt hiszem a gondra pont ez a megoldás: A védelemre amiről beszélsz szükség van, de szükség van arra is, hogy aki igényli kaphasson teljes körű garanciát is. Ha a Mistral azt mondaná, van kétféle ár: Az egyikben az a garancia, hogy a beszállító által vállalt garanciát ti továbbadjátok a fogyasztónak, se több se kevesebb, és az alkatrésre a jótállás, de aki fizet a jobb garanciáért az megkapja, akkor nem lenne gond. A gond ott van, hogy azt mondjátok 1 év jótállás, ez szerepel a reklámon. A fogyasztót megtévesztitek mert 1 év (egyéb kitétel hiányában teljeskörű) jótállásról beszéltek és nem ezt adjátok.

Valóban nem a garancia miatt kell néhány tízezer forintra megbírságolni titeket, hanem a szándékosan megtévesztő relám miatt a GVH kell, hogy bírságoljon. Ha jól tudom a folytatólagosan elkövetett, mások megkárosítására törekvő rerklámnál nygudt szívvel élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a reklámfelügyeleti bírságnak nincs felső limitje és megkeresni titeket + Vodafonet + 1-2 "híresebb" céget (Mediamarkt, TESCO), stb. hatékony módja lehet a költségvetési hiány csökkentésének.
garancijja
(TheElf @ 2004 Dec 16, 05:05 PM)
Valóban nem a garancia miatt kell néhány tízezer forintra megbírságolni titeket, hanem a szándékosan megtévesztő relám miatt a GVH kell, hogy bírságoljon.

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Kiscsillag, te nem tudod miről beszélsz... Ne keverd a filozófiát, a vizilófiával, így senki nem vesz komolyan...
garancijja
(TheElf @ 2004 Dec 16, 05:05 PM)
Baromi egyszerű mit tud tenni: Olyan helyen vásárol ahol ugyan drágább de van jó garancia, esetleg külön vásárol hozzá garanciát valamelyik biztosítónál.

Nem lehet kikerülni a Mistralt... Mindeki, előbb utóbb, úgyis vissza-visszatér... A piac közel 50%-át, a 10 legnagyob konkurrens által 1üttesen kiharapott piaci szeletnél többet birtokló retail hálózatot nem lehet bojkottálni...

Ez kb. úgy hangzana, mintha azt mondanám, hogy: nem kell áram otthonra, majd világítunk petróleummal, mert rohattmocskos elktromosművek...
Shia-ko
1., A Mistralt kikerülni nem oly nehéz, csak nem kell belelépni.
2., A vásárló valóban jobban tenné, ha értene ahhoz amit csinál, ugyanígy igaz ez az eladóra. Jobb lenne. De amíg nincs így, neki si jobb lenne, ha agyarul tudná elolvasni a vásárlónak a leírást, bár kétséges, hogy tudná értelmezni.
sleeping.gif
garancijja
(Shia-ko @ 2004 Dec 17, 08:27 AM)
1., A Mistralt kikerülni nem oly nehéz, csak nem kell belelépni.

Nos, gratulálok, ehhez a Freud-i mélységű gondolatmenethez... blink.gif wacko.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.