Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Útban Lévő üzlethelyiség - Önkormányzat Bontana
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Társalgó
Trysii
Érdekes dologgal szembesültem. Sürgős megoldás kellene!

Tulajdonomat képezi egy kb. 5nm-es üzlethelyiség, amely jónéhány éve nem üzemel. A pavilon fix alapokon áll, lemezekből készült, lebetonozva. Mivel a közvetlen szomszédságában álló lakótelepi házfelújítás előtt áll, az önkörmányzat megkeresett, hogy útban van az üzlethelyiség, és arrébb kéne vinni. smile.gif
Mivel közterület-használati díj nem volt fizetve rá /nem is tudtam róla, hogy ilyen kötelezettségem lenne, hiszen édesapám iratta rám, miután befejezte ottani tevékenységét/, az önkormányzat el akarja távolíttatni onnan.
Nyilvánvalóan ez egy üzlethelyiség, ami alaphangon is megér szerintem 1millió forintot. Nem szeretném, hogy az önkormányzat odaküldjön egy bulldózert, és eltűntesse a föld színéről. Éppen azon ügyködtem, hogy bérbe adjam, amikor megkerestek a polgármesteri hivatalból ezzel a problémával.
Mivel mozgatni nem lehet, legfeljebb az üzlethelyiség szerkezetének szétbarmolásával, az lenne a kérdésem, hogy van-e joga az önkormányzatnak ilyesmire köteleznie, vagy egyszerűen fogja magát, és eltörli a föld színéről? crybaby.gif
Ilyen esetben lehet-e kérni, hogy egy másik üzlethelyiséget biztosítsanak számomra, vagy ezt a mostanit fizessék ki piaci értéken, vagy mi a megoldás? Bele kell törődni egy ilyen helyzetbe, és volt-nincs pavilon? bash.gif

Természetesen mondtam, hogy ha kell, fizetem a közteület-használati díjat, amiről most szereztem tudomást, de azt mondták, hogy nem is tudják kiadni rá. Gondolom, azért, mert akkor maguknak tennének keresztbe.
Holnapután mennem kell hozzájuk, szeretném tudni, milyen lehetőségeim vannak?

Tanácsotokat előre is köszönöm!
Ariadne
Hűha, ez nehéz kérdés, én csak tippelni tudok. Nem tudom, hol vannak nyilvántartva az ilyen pavilonok. Gondolom - de csak tipp, mondom -, hogy a te tulajdonod a pavilon, és közterülethasználati engedély fejében álldogálhat közterületen. De ha így van, akkor ha nincs közterülethasználati engedélye, akkor nem álldogálhat ott... Önkormányzati rendeletben kell hogy benne legyenek a pontos szabályok, ez általában az önkori honlapján fent van. Tuti biztos viszont a jegyző tud erről tájékoztatni, ő adja ki tudtommal az ilyen engedélyt, így ismernie kell a részleteket is, tehát hogy milyen esetben tetetheti arrább az önkori a pavilont. Itt írnak róla, de időnként hmmm elavult ez az oldal... közterülethasználati engedély
Trysii
Ügyvéd bácsi azt modta, hogy tudomása szerint az önkormányzatnak, mint hatóságnak csak 10 évig van hatásköre építési ügyekbent. Ez meg ott áll, vagy 20--25 éve. Azt is mondta, hogy szerinte a felújítást végző céget kellene kötelezni arra, hogy az oda- és visszahelyezésről gondoskodjon, természetesen az ő költségükre, ha nem tudják az állványozzást, és felújítást másként megoldani.
De jó lenne valami kapaszkodót találni, amire hivatkozhatnék, hogy ne dózerolhassák el a bódét csak úgy, kártérítés, minden nélkül.
Ariadne
Hát ha beszéltél ügyvéd bácsival már, akkor itt mi nem nagyon rúgunk labdába a kis tanácsainkkal... rolleyes.gif De a jegyzőt próbáld még meg, van fogadóórája időnként, meg szerintem telefonon is elérhető.
Blade
(Trysii @ 2007.09.03, 10:53) *

Természetesen mondtam, hogy ha kell, fizetem a közteület-használati díjat, amiről most szereztem tudomást, de azt mondták, hogy nem is tudják kiadni rá. Gondolom, azért, mert akkor maguknak tennének keresztbe.

Szerintem addíg, amíg meg nem szüntették a pavilon jogviszonyát, addíg akkor is pavilon, és addíg is a tulajdonod, ha nem fizettél érte. Felszólíthatnak a fizetésre, és ha nem fizetsz, felszólíthatnak, hogy takarítsd el, de ha fizetsz, akkor ilyen elven fennmaradhat az épület.
Ha kell nekik a hely, akkor is elpucoltathatják, de akkor téged kártalanítaniuk kell!
(SZVSZ, sorry...)
Trysii
most én is azon az állásponton vagyok, hogy ha a kivitelezőnek útban van, és nem tudja másként megoldani az állványozást, amit kétlek, akkor saját költségén tegye arrébb, aztán majd vissza, miután elkészültek a munkálatokkal. Éppen úgy, ahogy volt.
Ariadne
(Trysii @ 2007.09.04, 15:00) *

most én is azon az állásponton vagyok, hogy ha a kivitelezőnek útban van, és nem tudja másként megoldani az állványozást, amit kétlek, akkor saját költségén tegye arrébb, aztán majd vissza, miután elkészültek a munkálatokkal. Éppen úgy, ahogy volt.

Hááát, nem akarlak kétségbe ejteni, de ha engedély nélkül áll ott, akkor bármikor elbonthatják és rádterhelhetik ennek a költségét... Szerintem... De mondom, az önkormányzat jegyzőjét kérdezd meg, hívd fel legalább, neki kell ismernie a helyi szabályozást.
FVF
Blade: a baj az, hogy úgy tűnik, nincsen jogviszony...
Trysii
Nem tudom, hogy ki mit ért jogviszony, és engedély alatt.
Egy építési engedély kiadott, jóváhagyott az önkormányzat 1985-ben. Azt senki soha nem támadta meg, a bódé elkészült, és ott áll.
Kérdés, ha nem használja az ember semmiféle üzleti,s em más tevékenység céljára, akkor miért fizettetnének közteülethasználati engedélyt?

Ha a jegyzővel beszélek, tőle mit kérdezzek? Miben adjon nekem tanácsot, vagy milyen papírokat túrassak elő vele?

Jogviszony meg milyen kellene? Az én tulajdonomat képeti az épület, ahhoz az önkormányzatnak csak annyi köze van, hogy közterületen áll, ahová ő adott engedélyt a megépítéshez.

Nem igazán szeretnék beletörődni, hogy egy legalább millió forint értékű pavilont csak úgy eltolják onnan. Ne adj'Isten még ennek költségét is rám terheljék. Mindezt azért, mert a béna kivitelező nem tud állványzatot máshogy felhúzni.
Inkább felgyújtom az egészet. smile.gif
asdf
(Trysii @ 2007.09.04, 16:53) *

Kérdés, ha nem használja az ember semmiféle üzleti,s em más tevékenység céljára, akkor miért fizettetnének közteülethasználati engedélyt?
Mert ott van az epulet, semmi masert wink.gif Indifferens, hogy vegzel-e tevekenyseget benne. Ha nem a tied a fold alatta, berleti dijat kell fizetni. A rendszam nelkuli autot sem lehet asszem 3 honapnal tovabb kozteruleteten levo parkoloban parkiroztatni. Sot, mondok jobbat, ha hazat bontasz, es a sittes kontener nem az udvarodon van (mondjuk mert nincs ilyen), es a haz elott rakatod le, akkor ehhez biza elvileg kozteruletfoglalasi engedely kene, meg arra az egy napra is, meg ofcoz csengetni is kell valamenyit az onkorinak. Legalabbis ahogy en tudom smile.gif

(Trysii @ 2007.09.04, 16:53) *

Jogviszony meg milyen kellene? Az én tulajdonomat képeti az épület, ahhoz az önkormányzatnak csak annyi köze van, hogy közterületen áll, ahová ő adott engedélyt a megépítéshez.
Szerintem olyan, amilyen a kozteruletfoglalasi engedelyben foglaltatik smile.gif. Most aztan jol megaszontam, mi? wink.gif Jarj utana alaposan ennek, mert a vegen nem eleg, hogy a te koltsegedre elszallitjak (szallitjak!, bontani imho nem bonthatjak, mert akkor a tulajdonodban tesznek kart, ezt pedig szerintem nem tehetik), neadjisten meg be is buntiznek, hogy te ott illegalisan kozteruletfoglaltal...
Trysii
holnap lesz a napja, hogy tárgyalnom kell velük... majdcsak jutunk valami egyezségre.
FVF
MAjd az ügyvéd segít. Én azt sem tudom, hogy 1985-ben kellett -e területfoglalási engedély, meg díj. HA pedig erre időközben az önkormi felszólított, azt bizonyítania is kell.

De én nem hiszem, hogy egy ügyvéd ebben ne tudná a lehetséges megoldást. Az önkormányzatban kedves légy, s csak aztán kemény:) Tudod, a köztisztviselői lélek:)
FVF
Nos?
Trysii
Nincs konkrét fejlemény még.
Elmondtam az önkormányzatnál, hogy amennyiben útban van nekik a bódé, akkor a kivitelező a saját költségén vigye el valahova, mert hogy lakótelepi lakásba mégsem hozhatom a pavilont, aztán, ha végeztek a munkálatokkal, akkor tegyék ugyanúgy vissza, ahogy volt.
Persze lehet, hogy elég lesz a tetejét áthelyezni, és akkor talán már befér az állványzat, ezt még nem lehet tudni, majd ellenőrzik.

Amúgy még ezzel enm jutottak előrébb, mert az én pavilonom mellett van egy ugyanilyen, ami szintén akadályozza a renoválást, és annak még azt sem tudják, ki a tulaja? biggrin.gif
FVF
Mindenesetre bíztatóan hangzik. Bíztatóbb, mint gondoltam, bár ez még semmit sem jelent.
Trysii
Mindenesetre arról nem volt szó, hogy be akarnák rajtam vasalni az elmaradt közterülethasználati díjakat.
Meg sikerült megszerezni az építési engedélyt, meg hasonló papírokat.
FVF
Na, ez még bíztatóbb.
Trysii
Újabb fejlemények:
Határozott fellépésemnek köszönhetően, hozzá sem nyúltak az üzlethelyiséghez, szépen körbeállványozták valahogy, és meg tudják oldani a felújítási munkálatokat, anélkül, hogy el kellett volna vitetni onnan, vagy megbontani a szerkezetét.
Gondolom, most már csak az lesz hátra, hogy fizetnem kell a közterülethasználati díjat a továbbiakban. dry.gif
Ariadne
Gratula, megvédted az érdekeidet! clap2.gif
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.