Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Chello Internet Sávszélesség Korlátozás
Fogyasztóvédelem Fórum > Szolgáltatásokkal kapcsolatos fórumok > Egyéb
hAliG
Úgy tűnik, hogy a UPC a Chello internet sávszélességét P2P használata esetén korlátozta!
Pl. nekem 10Mbit/1Mbit netem van, és FTP-vel tudok tölteni 10Mbittel, de P2P filecserélőnél,
kb. 1,5-2 Mbittel!
Megnéztem a UPC ÁSZF-et és ilyen nincs benne!!!
Ez a fogyasztók megtévesztése szerintem, hogy 10 Mbitet kínál, de korlátozza! A 10 Mbitet
igazán a P2P-rel lehet kihasználni szerintem!
Az, hogy a UPC 10-20 Mbites netet ígér, olyan áron, hogy a felhasználókat részben korlátozza
nem tisztességes és átverés!!!
asdf
Egyreszt mar regota csinalja, masreszt benne van az aszf-ben azota, miota csinalja. Ha nem tetszik, huseg lejartaval migralsz kisebb csomagra, vagy adsl-re.
"A szolgáltató az Internet kiegészítő díjcsomag és a chello szolgáltatási csomagok tekintetében olyan hálózatkezelési rendszert alkalmaz, amely a szűkös kapacitású erőforrások – a szolgáltató hálózata biztonságának fenntartása és az előfizetők közössége érdekeinek elsődlegességén alapuló – hatékony kihasználását teszi lehetővé."
hAliG
Ennyire nem olvastam át, és ez eléggé burkolt fogalmazás.

DE, ha azt nézzük, akkor így versenyelőnyre tesz szert, más
szolgáltatókkal szemben, mert ugye, nem tudja garantálni
folyamatosan a 10, 20 Mbites sávszélességet (a P2P-t felhasználóknak)
viszont mégis ezt hírdeti, hogy 10 - 20 Mbit!
Így akkor nem sok értelme fizetni ezért, akkor elég az 1,5 Mbit...
És szerintem aki 10 Mbitre fizet elő, az nem véletlenül teszi!
Máshogy, hogy tudod kihasználni a 10 Mbitet, ha nem P2P-rel???
Fizetős ftp...
Ha ezt tudom, akkor szóba sem jön a UPC Chello nálam!
asdf
Marciusban tele voltak a forumok ezzel... Ha friss kotes, akkor marad az ejszakai torrenteles.
hAliG
Értem. Tehát, akkor Te a szolgáltató pártján állsz, hogy ez így jó...

Ha nekem 10 Mbites sávszélességet ad egy szolgáltató a pénzemért, akkor azt a sávszélességet használhassam bármikor, bármire! Akkor nem kell 10 Mbitet hírdetni, ha "szűkös kapacitású erőforrások" állnak a rendelkezésére! Nekem ez a véleményem... és aki átgondolja annak is ez.

Az a nagy baj ezzel, hogy ezt a felhasználónak nem hozza tudtára!

Mert ha oda lenne írva, hogy "10 Mbit sávszélesség*"

"*bizonyos protokolloknál korlátozás"

akkor tudná az ember, hogy mégsem 10 Mbit, vagy nem mindig 10 Mbit!

És egy szerződésnél nem fórumokat fogok olvasgatni.. ahogy írod, hogy márciusban tele volt. Ha itt a cégnél csinálok egy Vállalkozási Szerződést, akkor a Megrendelőm nem fórumokat fog olvasgatni mielőtt aláírja..
És az a megfogalmazás amit beidéztél simán támadható mivel azt ért mögé a szolgáltató amit akar, konkrétan nem írja le, hogy ez mit takar!
asdf
Nem a szolgaltato partjan allok, siman csak arrol van szo, hogy a 10 megabit a sima atlagjuzernek, amig letolti az legujabb legujabb firefoxot, megnezi a youtube videokat, a tv tegnapi egyik adasat a tv weboldalan ilyesmik, addig biztosithato, hogy meglegyen a 10 megabitje. Elsosorban a file-ok merete, no meg a letoltes rovid idoszaka nem tud gondot okozni. Ellenben a torrentezos tortenettel, ahol is egyszerre 100-200 kapcsolat el, es nem idoszakos, hanem fix, hosszu orakon (egyeseknel napokon) keresztuli a terheles. Technikai, meg mas szempontbol is meg tudom erteni, ha a szolgaltato azt mondja, hogy ok, 12:00-tol 23:00-ig megy a traffic shaping. Amiatt van, mert 90% netezni szeretne, 10% meg torrentelni, es ez a 10% tonkrevagna a masik 90% netjet (has szamok). Meg kell varni mig lejon, ennyi. A korlatozas merteke terulettol, halozattol fuggo, miskolciaban mondjuk en sem szivesen lennek torrentelo upc elofizeto, ezt alairom wink.gif
Blade
(asdf @ 2007.09.28, 12:09) *

Technikai, meg mas szempontbol is meg tudom erteni, ha a szolgaltato azt mondja, hogy ok, 12:00-tol 23:00-ig megy a traffic shaping.
Igen, ez mindaddig rendben van, amig ez a szerződés szerint van. Akkor kezdődik a baj, ha úgy vezetik be, hogy azzal egyoldalúan módosítják a megkötött szerződést.
Nem szabad elfelejteni, hogy a hűségnyilatkozat a szolgáltatót is kötelezi arra, hogy a szerződéses feltételeken ne változtasson a hűségi időben! Különben meg lehetne emelni a szolgáltatás díját hirtelen mondjuk a 3. hónapban, és szedni a sápot még két évig...
asdf
Sajnalatos modon, ok nem erzik ugy, hogy kotelezve lennenek erre sad.gif Siman modositanak arat husegidoben is szerintem (nem a upc, pl a mobilcegek).
A UPC-nel nagyon cselesen ugy van megfogalmazva a dolog, hogy akkor lehet lelepti dij nelkul felmondani a szerzodest egy ilyen aszf modositas hatasara, ha a modositasok az igenybe vett kedvezmenyeket erintik. Namost az igenybe vett kedvezmeny az kb. ket dolog bir lenni, a havidijkedvezmeny es a bekotesi dij elengedese. Tehat kb. jolly joker, mert igy lenyegeben nem tud olyan eset beallni, hogy erre hivatkozhatva felmondhassa az ember. Itt mondjuk azert jogosan a szolgaltatok tokeire kene lepni (tegyuk fel bekottettem a kabeltv-t fel eve, alapcsomagban volt a cnn, es tfh engem csak az erdekel, amiatt kottettem be. Bevezetik a hazai csomagot, atvarialjak a csatornakiosztast, es innentol a cnn mar egy nagyobb, dragabb csomagban van. Es ilyenkor sajna ket valasztasi lehetoseg van, vagy marad az alapcsomag occsoer' cnn nelkul, vagy nagyobb csomagra megy az ember tobb penzert (ofcoz husegido ujraindul), felmondani emiatt nem lehet. Ez szerintem sem korrekt. Mindazonaltal az is ott van a serpenyo masik oldalan, hogy pl ezt a traffic shapinget nem lehet szerintem technikailag ugy kivitelezni, hogy az elofizetok egy reszere ervenyes (ujak), masik reszere meg nem (regiek).
toreki
Egyébként mi a garancia arra, hogy a megosztó oldláról tudsz egyáltalán gyorsabban letölteni? Ha ő is pl UPC, akkor a fletöltési sebessége 1-2 MB. Ha egyszerre több helyről jön le a fájl, csak akkor többszöröződik a sebesség.
asdf
Ha aktualis cuccot szed az ember, jellemzoen nem nehez koppra hasznalni a savszelt koszonhetoen a parezer -neha par tizezer- seedernek (20-30-40 seedertol siman osszejon a sebesseg, no meg nagyritkan vannak olyanok is, akik 100 kbit/sec folotti sebesseggel seedelnek smile.gif)
TheElf
A P2P miatt is (esetleg más miatt is) szükséges feltöltés megfoghatja a letöltésedet is, ennek technikai okai vannak, és nem a szolgáltató hibája, ha ilyen előfordul.
hAliG
Elvileg tudna jönni 10 Mbittel, tehát a forrás megvan...
A feltöltés ADSL vonalnál fogja meg a letöltésedet, a kábelesnél
nincs ilyen gond.
Sajna ez van akkor. Valamelyik hozzászólásban írtam is, hogy ez
azért van, mert az egyedi felhasználó számára a sávszélességet
növelték a szolgáltatók közötti verseny miatt, de a technikai hátteret
nem bővítették ennek megfelelően... nincs elég sávszélességük, hogy
a csúcsponti sávszélesség igényeket kielégítsék...
TheElf
hAliG: minden olyan vonalnál megfog, ahol a feltöltés és a letöltés messze nem szimetrikus, stb. smile.gif
balacy
(TheElf @ 2007.09.29, 17:03) *

A P2P miatt is (esetleg más miatt is) szükséges feltöltés megfoghatja a letöltésedet is, ennek technikai okai vannak, és nem a szolgáltató hibája, ha ilyen előfordul.

igen, igazad van 99%-ban. de ennél a szolgáltatónál nem az a helyzet, hogy a béna user szarul állít be vagy technikailag nem lehet kihasználni a sávszélességet, hanem arról, hogy korlátozza a P2P kapcsolatok sebességét, ami szerintem kicsit szemét dolog (). Ha én azt hirdetem, hogy egy adott áru tulajdonsága az 10Mb, akkor az legyen is mindig az. Nekem szerencsém van, nem ott vagyok előfizető és nálam a 500kB mindig 450-600 közt mozog...

Gondolom a kérdezőnél sem az a gond, hogy 10%-al kevesebb a sáv, hanem az, hogy vett egy 10magást és nem annyit kapott, bár a AFSZ-ben benne van, hogy "Mi 10Mb-t igértünk, de ha akarjuk, persze szép indoklással, az lehet mondjuk kevesebb is..."

Szerinted milyen büntetést kapnék, ha a egy kilós kenyért mondjuk 60dekásra venném és arra hivatkoznék, hogy a ÁFSZ 12345/d pontja alapján a többi kenyérfogyasztóra való tekintettel persze! és nem azért mert kevés a lisztem!!!, ezt én megcsinálhatom? smile.gif

hAliG
Időközben megnéztem a sávszélességet, hátha valaki idetéved, az tudja mire számítson (biztos már más is leírta valahol smile.gif)

A korlátozás kb. 14 órától kezdődik, amikor olyan 60%-ra csökken a
le és feltöltési sávszélesség is.
16 órától kb. 30%-ra csökken mindkettő, sőt a 10 Mbit-nél kb. 12%-ra!!! csökken a letöltés, majd éjfél környékén áll vissza 100%-ra.
Ez értendő a P2P protokollra, mint pl. torrent, dc, limewire és minden egyéb filecserélő, amivel a szélessávot teljes egészében ki tudná használni a user.
asdf
A fenti ertekek nalad ervenyesek. Helyfuggo, hogy hol mennyi a korlat.
hAliG
Igen, biztosan függ az adott területen lévő felhasználók számától is.
Ez a XI. kerület Fehérvári úton van, Albertfalva.
hAliG
Megvan a megoldás a torrenthez, hogy mindig maxival jöjjön smile.gif és korlátozás "ne fogjon" rajta biggrin.gif
geoka
(hAliG @ 2008.01.28, 19:18) *

Megvan a megoldás a torrenthez, hogy mindig maxival jöjjön smile.gif és korlátozás "ne fogjon" rajta biggrin.gif

Szia!

Küldtem egy privit.

Üdv.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.