Kösz a segítséget.
3.
Azért gondoltam hogy nekik kéne a különbözetet állni mert egy szintén számítástechnikával foglalkozó ismerős mondta hogy a mostantól életbe lépett új törvény szerint ha nem tudnak ugyan olyat adni akkor 1 el jobb alaplapot kell adniuk és a különbözetet nem kérhetik a vevőtől , kerestem ezt az új kereskedelmi törvényt de nem találtam , meg szerintem ez csak akkor érvényes ha nem ajánlják fel a pénz vissza fizetést csak a cserét.
Jó mondjuk én nem bánnám ha rá kéne fizetnem mert jobb alaplapot kapok , csak hogy amit vállaltak 3 napot hogy biztosan tudják cserélni én az végett döntöttem úgy hogy nem kérem vissza a pénzem hanem meg várom a 3 napot csak az már több mint 2 hete volt és nem hajlandóak vissza adni a pénzt mert hogy már megrendelték az új alaplapot csak nem arról volt szó hogy ez is több hétig el húzódik mert már több mint 5 hete elég nehezen tudom bizonyos ügyeim intézni mert nincs gépem , én szerintem nem kerülne semmibe nekik ha vissza mondanák a megrendelést és én meg végre megkaphatnám a pénzem , igaz erről a késésről lehet az Aqua-nak a beszállítója tehet csak akkor nem értem miért mondták hogy itt lesz 3 munkanapon belül , bár lehet a másik helyen ahol venném az új alaplapot ha vissza kapom pénzem ott is csak "vevő csalogatásnak" szánták azt hogy 2 napon belül tudják hozni megrendeléstől számítva a beszállítójuktól , bár ha nem kapom vissza a pénzem akkor úgyis mindegy.
Mozigépész
2010.07.20, 19:50
Olyan jogszabály még nem létezik, hogy jobbat kellene adni. Illetve olyan sem létezik, hogy ilyenkor nem kellene visszaadni a pénzt! A pénz visszajár ha nincs ugyan olyan! Ha felajánlanak jobbat azt a bolt megteheti, és ha elfogadod az csak egy szerződés módosításnak fogható fel, hisz a két fél megállapodott más dologban, mint amit a jog leír!
Nos megkaptam végre az alaplapot , csak hogy mikor bekapcsoltam gépet elég nagy sokk ért ugyanis a
Processzor továbra is biosban alapból 90 Celsius fok körül volt! Csak azt nem tudom miért.
Mert hogy ez az egész úgy kezdődött hogy a gépem június elején egyszercsak minden ok nélkül kikapcsolt "túl nagy hőmérséklet riasztás végett" mert ha 90 foknál nagyobb a proci hőmérséklet akkor kikapcsol biztonsági okokból , a helyett hogy "csesztettem volna biost" inkább el vittem másnap egész gépet oda ahol vettem a procit ,ott meg vizsgálták 3 nap után mondták hogy nincs SEMMI baja procinak csak az alaplappal van valami és vigyem azt el ahol vettem.
Csak hát úgy néz ki mégis csak procinak van baja (igaz kiderült alaplapnak a hőmérséklet mérővel volt baja vagy mi). A processzor rendeltetés szerűen volt használva nem volt húzva és amíg nem kaptam vissza az új alaplapot a dobozában volt rendesen egy szekrényben vagyis ha volt baja akkor azt a boltban is észre kellet volna venniük.
A kérdésem az lenne hogy mikor ezt a processzort be vittem a boltba géppel együtt ahol vettem június 9 v 8. án akkor azt mondták hogy már nem érvényes a garancia mert én tavaly június 20-án vettem és már beléptünk júniusba ezért már nincs garanciám mert csak 1 évre szólt , ez valóban így működik hogy még le se telt az 1 év teljesen és ha már június 1-én vittem volna már akkor se lett volna garancia mert Június 20-ig szól ? Akkor mi értelme nap számot írni garanciához ? Meg hogy ilyenkor lehet valamit tenni mert én úgy érzem át vertek bár lehet nem szánt szándékkal de a Processzor nem használható egyszerűen mert szintén 90 fok körülire fel melegszik és én meg nem akarom hogy az új alaplapom el romoljon meg így nem is működne a gép és így most ez végett megint nem tudok otthon gépet használni.( ez egy Core i7 920 CPU , ennél ha jól tudom 80-90 C közt még nem veszélyes a hőmérséklet), Úgy voltam gépvásárlással hogy végre tudok magamnak saját gépet venni mert lett annyi pénzem , és elöször és utoljára akartam ennyiért gépet vásárolni de úgy néz ki nekem már csak ilyen a szerencsém

, és most nagyon nem engedhetek meg magamnak 65 e Ft egy új Core i7 -ért mert így is nehezen szereztem pénzt a gépre.
Szóval azt szeretném kérdezni hogy valóban így működik a garancia érvényesítés , és mit lehet ilyenkor tenni ha a rosszul működő processzora azt mondták hogy jó és közben meg ugyan az a hibája?
Köszönöm megint a segítséget és a türelmet
Kereskedő
2010.07.22, 09:05
(Primal @ 2010.07.21, 16:40)

A kérdésem az lenne hogy mikor ezt a processzort be vittem a boltba géppel együtt ahol vettem június 9 v 8. án akkor azt mondták hogy már nem érvényes a garancia mert én tavaly június 20-án vettem és már beléptünk júniusba ezért már nincs garanciám mert csak 1 évre szólt , ez valóban így működik hogy még le se telt az 1 év teljesen és ha már június 1-én vittem volna már akkor se lett volna garancia mert Június 20-ig szól ?
Ha tényleg így volt, akkor jól át vágtak, ha június 20-án vetted, akkor az 1 év jótállás következő év június 20-ig tart, tehát június 9-én még jótállásos volt.
Viszont miután gondolom felvételed nincs a dologról, és már elmúlt június 20, már nem garis, és nem is tudsz azzal reklamálni, hogy rosszul tájékoztattak, mert valószínűleg nem ismerik el.
Polgári peres úton felléphetsz ellenük, ha van rá tanúd, hogy ezt mondták, ha nincs, akkor ennyi volt, én a helyedben biztos nem mennék oda többet, sőt minden ismerősömet lebeszélném róla, HA tényleg ezt mondták...
Azóta érdeklődtem fogyasztó védelemnél mondták hogy a békéltető testülethez menjek elöször , és a processzort vizsgáltassam meg másik boltáltal hogy be bizonyosodjon hogy hibás v sem a processzor.
A javításról átvételi elismervény készült hogy át vették javításra amit alá is kellet írnom és ennek kell hogy nyoma legyen mert a papírt amit adtak hogy át vették javításra azért cserébe adták csak oda gépem én h.lye meg nem kértem másolatot. Tanúm van hogy én a gépet a garancia idő lejárta elött vittem be a boltba és ő hallotta is hogy azt mondták nincs garanciám mert már június hónap van csak hogy rokon az illető és nem tudom ilyenkor is ugyan úgy kezelik mintha "sima" tanú lenne , ja és 2 en vártak is kint a kocsiban és ők is látták hogy bevittem gépet boltba de ez nem hiszem számítana.
Remélem elérek valamit a békéltető testülettel , mert ha le tagadják hogy én be vittem a gépet javításra még garancia idő alatt és hogy akkor azt mondták a rossz CPU-ra hogy jó akkor csaltak is , ha meg nem sikerül megállapodnom velük akkor megmondom nekik hogy fogyasztó védelmi vizsgálatot fogok ellenük kezdeményezni és ez majd talán hat rájuk , bár amelyik boltban így félre vezetik a vevőt nem tudo hatni fog e rájuk.
és kösz az eddigi segítséget.
Kereskedő
2010.07.23, 08:49
(Primal @ 2010.07.22, 22:09)

Azóta érdeklődtem fogyasztó védelemnél mondták hogy a békéltető testülethez menjek elöször , és a processzort vizsgáltassam meg másik boltáltal hogy be bizonyosodjon hogy hibás v sem a processzor.
Igen, első lépésként mindenképpen nézesd meg máshol a procit, mert ha semmi baja nincs, akkor kár az egész dologba belekezdeni...
megjegyzem hogy procit még nem láttam én elromlani. Nem tudom mekkora hűtő van rajta de lehet érdemes lenne egy nagyobbat rárakni. Most ebben a melegben nekem is irtózatosan meleg van a házban pedig le is van szedve az oldala....
(ityam @ 2010.07.23, 20:48)

megjegyzem hogy procit még nem láttam én elromlani. Nem tudom mekkora hűtő van rajta de lehet érdemes lenne egy nagyobbat rárakni. Most ebben a melegben nekem is irtózatosan meleg van a házban pedig le is van szedve az oldala....
Igen a melegnek is be tudható lenne csak hát tavaly ennél melegebb időben volt max 65 Celsius a proci hőmérséklete terhelés alatt gyári hűtővel, most meg a biosban is 88-91 Celsius (. De minden esetre péntekre megtudom mi a hiba és én örülnék a legjobban ha nem a proci lenne hibás hanem az alaplap ismét , mert arra van még garancia , bár nem tudom hogy tud egy teljesen új alaplap ugyan azt a hibát produkálni.
zozzhun
2010.08.04, 06:18
Sziasztok
Nem régen vettem egy Gigabyte egeret a boltban. Rossz volt, kicserélték, de a garanciát csak a csere idejével hosszabbították meg, ez normális? Arról nem is beszélve, hogy a csere terméken most meg egy gomb nem benyomható, szóval újabb csere lesz.
üdv
zoli
L_Matyi
2010.08.04, 08:29
Nem, csere esetén a garancia újraindul.
zozzhun
2010.08.04, 09:59
(L_Matyi @ 2010.08.04, 09:29)

Nem, csere esetén a garancia újraindul.
Most vittem vissza a csere készüléket, és megkérdeztem a csajt, hogy miért nem indul újra a garancia, mire közölte, hogy a jogszabályt nem tudja idézni, de abban ez van, hogy csak meghosszabbodik. (Picit még meg is volt sértődve)
Esetleg én kaphatok egy idézetet? Mert ugye ez már másodjára romlott el, és 2011.02.11-ig van így időm megtalálni majd a következő egérnek a hibáját, jó lenne ha még kapnék 4 hónapot rá
L_Matyi
2010.08.04, 10:13
PTK308. § (3) Nem számít bele az elévülési időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a jogosult a dolgot nem tudja rendeltetésszerűen használni. A szavatossági jog érvényesíthetőségének határideje a dolognak vagy jelentősebb részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) dologra (dologrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.
zozzhun
2010.08.04, 13:42
(L_Matyi @ 2010.08.04, 11:13)

PTK308. § (3) Nem számít bele az elévülési időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a jogosult a dolgot nem tudja rendeltetésszerűen használni. A szavatossági jog érvényesíthetőségének határideje a dolognak vagy jelentősebb részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) dologra (dologrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.
Köszönöm szépen, közben én is megtaláltam, és kinyomtattam. Majd beviszem és megkérdem a csajt aki ugye megsértődött amikor kérdőre vontam az újraindulását a garanciának, és ha pofátlanul ragaszkodni fog az igazához, akkor megkérdezem, hogy a Ptk-ban hogy olvashatta ezt? Minek próbál nekem kamuzni, amikor nem egyszer vásároltam ott, és szeretnék is még, nem kell hülyére venni...
Én gondom az lenne, hogy vettem egy nem olcsó alaplapot, ahol a processzorfoglalatba vannak a tűk, és nem a processzoron. (Minden tűnek ugyanúgy kell állnia, h jó legyen és helyesen csatlakozhasson a processzorhoz)
Átvételkor megnéztem, és a tűk jól álltak, de mikor ráraktam a processzort az egyik tű letört, aminek nem szabadott volna, még akkor sem ha kalapáccsal vágok rá, akkor is csak meghajolhatna, de nem eltörne..
Magyarul rosszul volt rögzítve.
A boltban azt állítják h valószínűleg én okoztam mert helytelenül tettem bele a processzort (ami nem fordulhatott elő, mert ha annyira de annyira béna is lennék, akkor ahogy ők állítják tuti nem egy tű tört volna hanem több)
Azt ajánlották, hogy elküldik a gyártónak h kivizsgálhassák az ügyet, ami több HÓNAPOT fog igénybe venni.
Nekem pedig szükségem van rá minél előbb, nem tudok ennyit várni, és szerintem ez az idő is irreális.
Mit tudnék tenni? Mire hivatkozni h felgyorsuljon a folyamat? Nekem az is jó ha becserélik másra. A bolt helyesen jár el?
Itt egy kép illusztrálásnak, hogy a tűk olyan közel vannak, h lehetetlen egyet eltörni, vagy egy csomót vagy egyet se..
És ha már informatikával foglalkoznak az eladók, szerintem az nem reális amit ők állítanak..
Mozigépész
2011.06.04, 19:54
Bevizsgálásnál is törekedni kell a 15 napra, ami 30 nap is lehet, általában ez után jelentős a kellemetlenség, és lehet elállni a szerződéstől.
(Mozigépész @ 2011.06.04, 20:54)

Bevizsgálásnál is törekedni kell a 15 napra, ami 30 nap is lehet, általában ez után jelentős a kellemetlenség, és lehet elállni a szerződéstől.
Az h én elállok a szerződéstől az mit takar?
Ott hagyom a lapot nekik ajándékba?

:P Mert az gondolom nem azt jelenti h ki kell fizetniük v valami..
Mozigépész
2011.06.10, 07:36
Nem ajándékba. Visszakapod a pénzedet amit akkor fizettél, mint ha meg se történt volna a vásárlás.
sanymano
2011.07.05, 21:38
Sziasztok!
Én azt szeretném megkérdezi, hogy rendeltem egy videokártyát egy boltban egy x összegért , de a videokártyát csak a héten valamelyik nap kapom meg , ha megérkezik a boltba.A gond az , hogy most a kártya 4000 Ft - tal olcsóbb lett.És most nem tudom , hogy melyik árat kell kifizetnem.A megrendeléskor lévő éppen aktuális árat , vagy a friss árat , ami a jelenlegi árlistában van?
Választ előre köszönöm!
Mozigépész
2011.07.06, 11:04
Hívd fel a boltot kérdezd meg. Elméletileg a drágábbat, hisz azt rendelted meg. Ha a bolt ezt válaszolja akkor elállsz a szerződéstől és rendelsz újra. Távollévők közötti szerződésnél van egy kitétel, 8 napon belül indoklás nélkül el lehet állni a szerződéstől.
Sziasztok!
Nekem a következő lenne a kérdésem. 2009-ben vettem egy videókártyát ~50.000 Ft-ért. A napokban tönkrement, és mikor előkerestem a garancialevelét, örömmel vettem észre, hogy 3 év garancia van rá. Jelenleg a szervizben van. Ha kiderül, hogy a hiba garanciális és nem javítható, valamint nem tudnak ugyan olyan kártyát se adni (valószínűleg nem, mert körbe néztem, és nem találtam már ezt a típust máshol sem), akkor mi történik? Adnak egy újabb kiadású, hasonló kategóriás kártyát? Visszafizetik az árát, vagy felajánlják, hogy levásárolhatom? A két utóbbi esetben a kártya vásárláskori ára a mérvadó, vagy ők számolnak ki valami "csökkentett" árat? Ez a csökkentett ár valamilyen szabály, határozat, etc... alapján kerül kiszámolásra, vagy a bolt saját "hatáskörében" dönt az összegről?
Előre is köszi a válaszokat.
Kenderice
2011.07.08, 18:50
(vizoo @ 2011.07.08, 15:46)

Sziasztok!
Nekem a következő lenne a kérdésem. 2009-ben vettem egy videókártyát ~50.000 Ft-ért. A napokban tönkrement, és mikor előkerestem a garancialevelét, örömmel vettem észre, hogy 3 év garancia van rá. Jelenleg a szervizben van. Ha kiderül, hogy a hiba garanciális és nem javítható, valamint nem tudnak ugyan olyan kártyát se adni (valószínűleg nem, mert körbe néztem, és nem találtam már ezt a típust máshol sem), akkor mi történik? Adnak egy újabb kiadású, hasonló kategóriás kártyát? Visszafizetik az árát, vagy felajánlják, hogy levásárolhatom? A két utóbbi esetben a kártya vásárláskori ára a mérvadó, vagy ők számolnak ki valami "csökkentett" árat? Ez a csökkentett ár valamilyen szabály, határozat, etc... alapján kerül kiszámolásra, vagy a bolt saját "hatáskörében" dönt az összegről?
Ha a kártya nem javítható, a kereskedő cserélhet, vagy visszafizetheti a vételárat. Cserélni csak ugyanolyan márkára és típusra lehet, de ez megegyezés kérdése. Csere esetén a garancia újraindul.
Ha nem tudnak cserélni, a számlán szereplő vételárat kell visszafizetni, abból levonni semmilyen jogcímen (amortizáció, a termék árának idő közbeni csökkenése) nem lehet.
Levásárlás jogszabályilag nem létezik, nem vagy köteles ezt elfogadni, de ez is megegyezés kérdése.
(Kenderice @ 2011.07.08, 19:50)

(vizoo @ 2011.07.08, 15:46)

Sziasztok!
Ha a kártya nem javítható, a kereskedő cserélhet, vagy visszafizetheti a vételárat. Cserélni csak ugyanolyan márkára és típusra lehet, de ez megegyezés kérdése. Csere esetén a garancia újraindul.
Ha nem tudnak cserélni, a számlán szereplő vételárat kell visszafizetni, abból levonni semmilyen jogcímen (amortizáció, a termék árának idő közbeni csökkenése) nem lehet.
Levásárlás jogszabályilag nem létezik, nem vagy köteles ezt elfogadni, de ez is megegyezés kérdése.
Felhoznék egy konkrét példát, hogy jól értsem. Az említett kártya egy asus 4890-es 1 gb memóriával volt. Ha a kereskedő nem tud egy pontosan (asus 4890 1 gb rammal) ugyan ilyet adni (mert mondjuk ilyet már nem lehet kapni), viszont szeretne/tudna egy újabbat, ami kicsit jobb, akkor azt én nem vagyok köteles elfogadni? Kérhetem, hogy fizessék vissza a vételárat? Ugyanis közben nekem szereztek egy másik kártyát, így, erre nemigen lenne szükségem (ha nem muszáj). Tudnál esetleg linkelni egy paragrafust erre vonatkozóan, amire hivatkozhatok a boltban?
Kenderice
2011.07.09, 11:19
(vizoo @ 2011.07.09, 08:28)

Felhoznék egy konkrét példát, hogy jól értsem. Az említett kártya egy asus 4890-es 1 gb memóriával volt. Ha a kereskedő nem tud egy pontosan (asus 4890 1 gb rammal) ugyan ilyet adni (mert mondjuk ilyet már nem lehet kapni), viszont szeretne/tudna egy újabbat, ami kicsit jobb, akkor azt én nem vagyok köteles elfogadni? Kérhetem, hogy fizessék vissza a vételárat? Ugyanis közben nekem szereztek egy másik kártyát, így, erre nemigen lenne szükségem (ha nem muszáj). Tudnál esetleg linkelni egy paragrafust erre vonatkozóan, amire hivatkozhatok a boltban?
Itt le van írva, hogy milyen jogaid vannak.Itt van kivonat a törvényből"Ha a kereskedő nem tud egy pontosan (asus 4890 1 gb rammal) ugyan ilyet adni (mert mondjuk ilyet már nem lehet kapni), viszont szeretne/tudna egy újabbat, ami kicsit jobb, akkor azt én nem vagyok köteles elfogadni?"Nem vagy köteles."Kérhetem, hogy fizessék vissza a vételárat?"Csak ezt tehetik, ha sem javítani, sem cserélni nem tudnak.
Köszönöm Kenderice, látom csak figyelmetlen voltam, megtalálhattam volna magam is a törvényt, és a jogaimat itt a fórumon.
Még1x hálás köszönet.
(vizoo @ 2011.07.09, 13:22)

Köszönöm Kenderice, látom csak figyelmetlen voltam, megtalálhattam volna magam is a törvényt, és a jogaimat itt a fórumon.
Még1x hálás köszönet.
Helló, helló. Újra itt.
A fenti vga kártyás témámhoz lenne egy kis kiegészítésem. Tegnap volt két hete, hogy leadtam. Azóta többször is érdeklődtem. Nem javítható a kártya, nem is tudtak ilyet szerezni. Felajánlottak egy 6850es cserét, de mivel sürgősen szükségem volt a gépre, így én már vettem egy vga-t. Egyből azzal nyitott a szervizes, mikor ezt megemlítettem, hogy hát ők pénzt nem tudnak visszaadni. Mondom az rossz hír lenne mindenkinek. Hebegett kicsit, próbált a 3 napos pénzvisszafizetésre hivatkozni, majd arra hivatkozva, hogy a cserekártya még nem érkezett meg (tartottam a vonalat, amíg próbálta felhívni az illetékest), további türelmet kért (1-2 nap). Kérdésem, hogy okozhat-e bonyodalmat, ha elkezdenek arra hivatkozni, hogy nem az eredeti dobozában, nem minden tartozékával együtt vittem vissza? Kérhetik-e, hogy vigyem be ezeket, és akkor lehet szó a pénzvisszafizetésről? (Nem biztos, hogy megvan pl. a doboza, hiszen több, mint két éve vettem a kártyát, és azóta 2x költöztem.)
Üdv.
A probléma adott , 3 honapja adtam le az alaplapom szervizbe, és ami napig semmit, érteleset nem tudok mondani . csak azt "Az Ön által leadott termék jelenleg is a hivatalos importőr szervizében van, amint a termékről megtudunk valamit, jelentkezünk." ez szerintem így nem helyes módja szervizelésnek lehet, hogy csak én vagyok a tudatlan ezen a téren . 3 honapja nem tudom használni a számítógépem .. Valaki valami ötlet?
Előre is köszön!
Mozigépész
2011.10.06, 07:46
(vizoo @ 2011.07.19, 12:47)

Kérdésem, hogy okozhat-e bonyodalmat, ha elkezdenek arra hivatkozni, hogy nem az eredeti dobozában, nem minden tartozékával együtt vittem vissza? Kérhetik-e, hogy vigyem be ezeket, és akkor lehet szó a pénzvisszafizetésről? (Nem biztos, hogy megvan pl. a doboza, hiszen több, mint két éve vettem a kártyát, és azóta 2x költöztem.)
Nem, ilyen nincs a jogszabályban.
(T3ma @ 2011.10.04, 12:07)

Üdv.
A probléma adott , 3 honapja adtam le az alaplapom szervizbe, és ami napig semmit, érteleset nem tudok mondani . csak azt "Az Ön által leadott termék jelenleg is a hivatalos importőr szervizében van, amint a termékről megtudunk valamit, jelentkezünk." ez szerintem így nem helyes módja szervizelésnek lehet, hogy csak én vagyok a tudatlan ezen a téren . 3 honapja nem tudom használni a számítógépem .. Valaki valami ötlet?
Előre is köszön!
Olvasni! Feletted 3 hozzászólással ott van Kenderice válaszában a megoldás!
De kapsz egy kis + adalékot bírósági periratból:
"A bírói gyakorlat mind a kicserélés, mind az elállás iránti igényt - kijavítható hibánál - általában abban az esetben tekinti alaposnak, ha a hiba gyakran ismétlődik, a javítások ellenére hosszabb időn keresztül fennáll, vagyis a sorozatos javítás sikertelennek bizonyul, és így a jogosultnak huzamosabb időn keresztül kényelmetlenséget, időveszteséget okoz. "30 nap után már jelentős a kellemetlenség, tehát a 90 nap már elállásra bőven elfogadható.