Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
151/2003 (ix.22.) Korm. Rendelet Mellékletében Nem Feltüntetett Tartós Fogyasztási Cikkek
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
jns
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy törvényileg vagy rendeletileg milyen kötelező jótállást kell vállaljon a forgalmazó egy automata kávégépre, mely termék azonban nincs felsorolva a kötelező jótállást tárgyaló 151/2003 (IX.22.) számú Kormány rendelet mellékletében.
A szóbanforgó kávégépet 2007. februárjában 124.990.-Ft-ért vettem Budaörsön a MediaMarkt-ban. Augusztusban hibásodott meg, bevittem az EGYETLEN budapesti szerződött szervizbe, mert kiszállást nem vállaltak (bár megjegyzem kézipoggyászként egy ilyen kávégép nem szállítható). Amikor visszakaptam a szerkezetet rosszabb állapotú volt, mint amikor leadtam a szervizbe, bizonyos funkciók működtek még rajta, de néhány nap múlva a gépezet kiírt egy hibakódot és teljesen leállt.
Természetesen ebbe a szervizbe nem akarom visszavinni a gépet, mert úgy tűnik, hogy a drága alkatrészeket szépen kiszerelgették csak belőle, nekem pedig maradt egy hulladék kávégépem.

A forgalmazóval próbálok e-mailben egyezkedni, de az illetékes menedzser az alábbiakban idézett módon leginkább csak "lerázni" próbál:

- " ...nem jogszabályból eredő jogról beszélek, mert az automata kávégép nincs felsorolva a köznyelben csak fogyasztóváédelmi törvénynek hívott (151/2003 számú) jogszabályban, mint jótállásra kötelezett termék"

- "Tekintve, hogy a készüléke elmúlt 6 hónapos, Ön bizonyíthatja számunkra - saját költségén természetesen-, hogy a készüléke a vásárlás pillanatában már hibás volt. A félreértések elkerülése végett szeretném felhívni a figyelmét, hogy nem a meghibásodás tényét, hanem azt kell bizonyítania Önnek, hogy a készüléke a vásárlás pillanatában hibás volt már eleve és rendeltetésszerű használatra alkalmatlan volt mindig is. Ezt fél év. és számos lefőzött kávé után problematikusnak látom, habár a véleményem nem mérvadó, mivel nem vagyok szakember."

- "Amennyiben Ön a készülék tulajdonosa és a vonatkozó jogszabályok szerint "fogyasztó"-nak minősül és ezt igazolni is képes, úgy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez tud fordulni panaszával. (az igazolást nem mi, hanem a Fogyasztóvédelem szokta kérni a termékek vásárlóitól)"

- "Ha esetleg a Fogyasztóvédelem nem tudna Önnek mit tanácsolni meg tudja keresni a területileg illetékes Békéltető Testületet."

Tehát jogszabályi hátteret szeretnék keresni a konkrét esethez, mert törvényi hivatkozások, még a garanciajegyen sincsenek, és ráadásul az önkéntesen vállalt garancia időtartama sem egyértelmű a számomra, mert a készülék dobozán 2 év szerepelt (ezt megőriztem), míg az áruházban lebélyegzett garanciajegyen csak 1 év!

Előre is köszönök minden segítséget, illetve tanácsot.

jns
Captain Crash
Amennyiben garanciajegy van, akkor a termékre jótállás is vonatkozik, s nem csak a szavatosság, a jótállás teljes ideje alatt pedig a kötelezett bizonyít. Be tudnád másolni a garanciajegyet, vagy annak tartalmát, személyes adatok nélkül?
Mozigépész
(Captain Crash @ 2007.10.13, 21:55) *

Amennyiben garanciajegy van, akkor a termékre jótállás is vonatkozik, s nem csak a szavatosság, a jótállás teljes ideje alatt pedig a kötelezett bizonyít. Be tudnád másolni a garanciajegyet, vagy annak tartalmát, személyes adatok nélkül?

Ráadásul 10000.- forint felett kötelező a jótállás, nem?? Ez meg 124000.- forint, ami nem kis pénz... bash.gif
Captain Crash
(Mozigépész @ 2007.10.13, 23:39) *

Ráadásul 10000.- forint felett kötelező a jótállás, nem?? Ez meg 124000.- forint, ami nem kis pénz... bash.gif
Nem, csak a rendelet mellékletében felsorolt új tartós fogyasztási cikkekre kötelező jótállást vállalni, és néhány a mellékletben felsorolt fogyasztási cikk árának még el is kell érnie a bruttó 10 000 Ft-os értékhatárt is, hogy kötelező legyen rá jótállást vállalni.

A rendelet taxatív felsorolása miatt fordulhat elő az is, hogy mp3 lejátszóra kötelező jótállást vállalni, amennyiben a bruttó 10 000 Ft-os értékhatárt meghaladja a vételára, mp4-re már nem. Sőt, mp25-re sem, bár olyan nem is létezik (egyelőre).

Amennyiben a MM adott garanciajegyet, úgy az abban foglaltak szerint arra, mint jótállás kell tekinteni, nem mint szavatosság. Ezért fontos, hogy a jótállási jegy (vagy ha úgy tetszik garanciajegy) mit tartalmaz, mert innentől nem jogszabályi jótállásról, hanem szerződésből keletkező jótállásról beszélünk.
jns
(Captain Crash @ 2007.10.13, 21:55) *

Csatoltam a doksit amit a kávégép mellé kaptam. Illetve szkenneltem a dobozon található matricát is (ezen eltér a vállalt gari időtartama).
Egyelőre semmi továbblépés nincs az ügyben, így továbbra is várnám tanácsitokat (hova forduljak szerintetek, milyen jogszabályra hivatkozva, stb.)
Köszi:
jns
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.