Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy törvényileg vagy rendeletileg milyen kötelező jótállást kell vállaljon a forgalmazó egy automata kávégépre, mely termék azonban nincs felsorolva a kötelező jótállást tárgyaló 151/2003 (IX.22.) számú Kormány rendelet mellékletében.
A szóbanforgó kávégépet 2007. februárjában 124.990.-Ft-ért vettem Budaörsön a MediaMarkt-ban. Augusztusban hibásodott meg, bevittem az EGYETLEN budapesti szerződött szervizbe, mert kiszállást nem vállaltak (bár megjegyzem kézipoggyászként egy ilyen kávégép nem szállítható). Amikor visszakaptam a szerkezetet rosszabb állapotú volt, mint amikor leadtam a szervizbe, bizonyos funkciók működtek még rajta, de néhány nap múlva a gépezet kiírt egy hibakódot és teljesen leállt.
Természetesen ebbe a szervizbe nem akarom visszavinni a gépet, mert úgy tűnik, hogy a drága alkatrészeket szépen kiszerelgették csak belőle, nekem pedig maradt egy hulladék kávégépem.
A forgalmazóval próbálok e-mailben egyezkedni, de az illetékes menedzser az alábbiakban idézett módon leginkább csak "lerázni" próbál:
- " ...nem jogszabályból eredő jogról beszélek, mert az automata kávégép nincs felsorolva a köznyelben csak fogyasztóváédelmi törvénynek hívott (151/2003 számú) jogszabályban, mint jótállásra kötelezett termék"
- "Tekintve, hogy a készüléke elmúlt 6 hónapos, Ön bizonyíthatja számunkra - saját költségén természetesen-, hogy a készüléke a vásárlás pillanatában már hibás volt. A félreértések elkerülése végett szeretném felhívni a figyelmét, hogy nem a meghibásodás tényét, hanem azt kell bizonyítania Önnek, hogy a készüléke a vásárlás pillanatában hibás volt már eleve és rendeltetésszerű használatra alkalmatlan volt mindig is. Ezt fél év. és számos lefőzött kávé után problematikusnak látom, habár a véleményem nem mérvadó, mivel nem vagyok szakember."
- "Amennyiben Ön a készülék tulajdonosa és a vonatkozó jogszabályok szerint "fogyasztó"-nak minősül és ezt igazolni is képes, úgy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez tud fordulni panaszával. (az igazolást nem mi, hanem a Fogyasztóvédelem szokta kérni a termékek vásárlóitól)"
- "Ha esetleg a Fogyasztóvédelem nem tudna Önnek mit tanácsolni meg tudja keresni a területileg illetékes Békéltető Testületet."
Tehát jogszabályi hátteret szeretnék keresni a konkrét esethez, mert törvényi hivatkozások, még a garanciajegyen sincsenek, és ráadásul az önkéntesen vállalt garancia időtartama sem egyértelmű a számomra, mert a készülék dobozán 2 év szerepelt (ezt megőriztem), míg az áruházban lebélyegzett garanciajegyen csak 1 év!
Előre is köszönök minden segítséget, illetve tanácsot.
jns