Ma délután betértem a Baross u. 127. sz. alatt található Orczy Alkatrészáruházba (Szabó Familia Kft.) egy fagyasztószekrény alkatrész (belső ajtó) vásárlása okán. Az alkatrész árát már nagyjából tudtam, hisz előzetesen az interneten alaposan leinformálódtam róla (HAE031 kódszámú alkatrész, ára 2825.-Ft). A igazán nagy meglepetés akkor ért, amikor az eladó hölgy közölte velem, az az internetes ár egy nettó ár.
De mellékesen azt is közölte, a boltban a polcokra kiirt valamennyi ár nettó ár! No meg ezt szerinte és állítólag "mindenütt így szokták". (A valóságban így 3390.- Ft-ot fizettem.)
Én - ha nem tévedek nagyon nagyot - úgy tudom, hogy minden kereskedő minden árujánál köteles a bruttó árat is feltüntetni! Mivel egy kereskedő sem várhatja el vásárlóitól a gyorsfejszámolói képességet ... és gyakorlatilag ezzel a nettó árral való becsalizás ... megpalizás valahogy a véleményem szerint - egyáltalán nem etikus.
Miért a boltban kell szembesülni a nem annyira szándékos de jóhiszemű kész átverés tényével?
És mi az, hogy mindenütt így szokták? Nem lenne erről valami országosan betartandó kereskedelmi rendelet?
És ha van (én úgy tudom, hogy törvényesen van), akkor mi az, hogy mindenki ennyire kijátszhatja?
Flacu