Sziasztok,
Igazából a szerződési tapasztalatokról szeretnék érdeklődni mobil internet kapcsán.
Egy Ericsonos fejlesztőmérnökkel beszélettem aról, hogy miért nem terjed a mobil net megfelelően. Annak a kapcsán merült fel, hogy az Ericson résztvényei az elmult negyedévben 40% körül estek... ami nagyon sok.
Én azt mondtam neki, hogy senki se hülye belemenni egy hűségnyilatkozatba, mikor még ki se próbálhatja, hogy nála otthon fog-e egyáltalán sávszélességet adni, met hogy - az index felmérése szerint is - a sávszélesség enyhén szólva is erősen változó. Erre ő azt mondta, hogy biztos felmondható a szerződés az első 3 hónapban, vagy az első 3 napban, ha nem megfelelő.
Nos, én szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban: tapasztalatom szerint a "ha megvette, hadd vigye", meg a "parasztnak jó lesz" hozzáállás van mostanság, főleg Magyarországon.
Ezért szeretném megkérdezni azokat, akik ismerik a szerződési feltételeket, illetve van tapasztalatuk vele: van-e lehetőség ma Magyarországon próbaidőre, vagy a hűségnyilatkozatos szerződéseket vissza lehet-e mondani arra hivatkozva, hogy nem jó az adott helyen a sávszélesség?
Akinek van tapasztalata, kérem világosítson meg...
Blade: Egy jelentős piaci részesedéssel bíró gyártó részvényeit nem a magyar piac fogja meghatározni, ergo ne az itteni fizetőképes keresletből, itteni hálózatból, gondolkodásmódból akarj kiindulni, hanem próbáld meg eldönteni MÁSHOL miért nem terjed a mobilnet, ha még akár itt is el lehet érni, hogy megnézd a sebességét, ugyanis ahol nincs 3G ott a telefonod sem talál 3Gt, ahol van ott az is lát. Ergo a 3G elméleti maximumáig a sebességteszthez gyakorlatilag WAP is elegendő, ha nem túl régi a telefonod.
A mobilinternet több dologra sem jó:
Nem jó külföldi utazás alatt kapcsolattartásara, blog frissítésre, stb.
És nem jó otthonra, vagy irodába "elsődleges" internet elérésként, mert annyira nem gyors, és drága. Ahol nincs más, ott esetleg, de ott sem igazán.
Amire jó: Belföldön, ha üzleti okok miatt úton töltesz pár órát, akkor is tudj dolgozni, utólérjenek az üzenetek. Ergo az üzleti előfizetők egy részének jók. De nem vezehet az adott ember, kell neki némi hely is, stb.
Gyakorlatban: Ha az üzeletember nem autóval utazik, hanem felül egy vonatra (IC) és a vonalon végig van térerő, tudja használni, és örül, mert a munkája óránként soktízezer forintot ér, és így tud dolgozni, a vonat sem vészes, akkor bizony van a mobilnetnek egy érdemi felhasználója.
Ahol a munkák kiadásához, stb. tartozó rendszer részeként egy kocsiban van laptop, vagy PDA és egy szerelőcsoport azzal dolgozik, ott van ennek értelme.
De ez kis piac, és ennél nagyobb piaccal számoltak a gyártók, csak sok user, aki videót néz az nehezen szolgálható ki egyszerre... Ergo a technológia máshoz kevés volt, a részvényesek pedig még éhesebbek mint a gyártó, ergo nagyon csalódtak.
Igen, köszönöm, hogy leítad, de a kérdésem arra vonatkozott, hogy mit tartalmaz egy szerződés: van-e lehetőség kipróbálásra?
Én arra gondoltam, hogy köthetek egy határozatlan idejű szerződést, amit az első hónap után felmondok, de ez nagyon macerásnak tűnik...
Azt hiszem lehet prepaiddel is netezni, husegkotelezettseg nelkul. Mar csak egy pcmcia/expresscard/usb-s kutyut kell valahonnan szerezni kolcsonbe hozza es mehet a proba

Ja, es az edge halozat hianya miatt -de amugy alapbol is

- a voda felejtos.
Mozigépész
2007.11.24, 11:11
A Panninál alapból van a start csomag aminek nincs havidíja és 10 kb-ént kell fizetni. Ezért elég drága, de hűség nélkül lehet próbálni. 3G-t netre nem, de a telón wappozni igen, de a wap más világ, nincs "nagy" adatátvitel! Így eléggé gyors, bár webes böngészés (telón) igen lassú 3G-n keresztül is!