Kedves fogyasztóvédelmi fórum!
Még januárban rendeltem a DivXPlayer.nl-től a DVD-lejátszóimhoz póttápegységet; a rendelést egy német ismerősöm fizette ki. A rendelés hetek múlva sem érkezett meg, és a cégtől sem kaptam tájékoztatást. Ekkor írtam nekik, és csupán további pár hét alatt kiderült, elkavarták a pénzt, mert bár az ismerősöm beleírt az átutalásba minden fontos infót, ezt hozzájuk a saját bankjuk nem továbbította. (Ja, persze.)
További heteket vártam, de nem történt semmi sem. Meguntam, és megmondtam nekik, felejtsenek el, adják vissza a pénzt. Húzták az időt, majd kibökték, nem is biztos, hogy lesznek tápok, mert a készletük kifogyóban van (kifogyott? a weboldalon a mai napig árulják!), de majd írnak pár hét múlva, hogy sikerült-e szerezni a gyártótól, és esetleg akarok-e mégis várni. Írtam: oké, várok. A várakozást egy hónap múlva ismét eluntam, és írtam nekik. Azt mondták, ó, persze, visszaadják a pénzt. Hát nem adták.
Közben belépett egy új szereplő a játékba: egy segítőkész holland ismerősöm, aki felhívta őket, de először - ismeretlen lévén - nem akartak neki tájékoztatást adni, másodszorra viszont örültek, hogy segített a szituációt megérteni. De, sajnos, ennek sem volt foganatja. Ezért további új szereplő lett, az Európai Fogyasztóvédelmi Központ (www.efk.hu). Írtam neki E-mailt, amelyben röviden leírtam a fentieket, és segítségüket kértem.
Az odüsszeia azóta is folytatódik. A cég húzza-halasztja a visszafizetést: egyszer azt mondják, hogy a holland ismerős előzetes beleegyezésük nélkül, tehát illegálisan felvette a telefonbeszélgetést (ami így is van, de egyrészt ennek mi köze az egészhez, másrészt, amikor megírtuk nekik, hogy megsemmisítette a felvételt, semmilyen változás nem történt), másszor meg azt írják, felvették a kapcsolatot a német ismerősömmel és visszafizették az összeget a számlájára (de ebből egyik sem igaz).
Az EFK - a magyar iroda és rajtuk keresztül a holland partner - próbál segíteni, de... hogy finoman fogalmazzak... igencsak impotens módon. Bár azt már elmagyarázták, hogy egyrészt ők nem hatóság, másrészt az EU-s jogharmonizációs problémák miatt külföldre nem olyan egyszerű érvényesíteni a fogyasztói jogokat, mint az az ember elsőre gondolná. (Welcome to the real EU!) Többszöri kérésem ellenére egyik iroda sem tudott (vagy volt hajlandó?) megnevezni olyan ügyvédet vagy hatóságot, amely - velük ellentétben - érdemben is foglalkozna az ügyemmel. Nos, ebből adódik az itt feltendő kérdésem: kit ajánlotok, ki tudja hatékonyan megoldani a problémát? Mindenféle választ előre is köszönök!
Kovács Balázs