Nem a tied az első eset... az ilyen "munkásemberek" ott keresnek, ahol tudnak. Engem is fenyegettek már meg, hogy ha nem fizetek nekik zsebbe az egyébként ingyenes bekötésért, akkor egy hónap múlva se lesz kész. Azonnal nyomtam is fel a szolgáltatónál.

A következő vállalkozó már örült, hogy megcsinálhatja...
Azt sem értem, ha ilyen pénzszűkében vagy, miért akartál borravalót adni a szerelőnek?
Ez egy "kommunista csökevény": a szerelő megkapja a bérét a munkájáért, amit elvállalt, és akkor is meg kell csinálnia időre, ha nem kap érte jattot, különben kirúgják.
Ha az emberek folyamatosan jattot adnak nekik, akkor azt egy idő után beszámolják a munkabérükbe, és akkor a megrendelő hirtelen "szemét alakká" vagy "jattoló fejőstehénné" válik, attól függően, hogy adott-e pluszban, és mennyit. Ez teljesen fölösleges kényelmetlen helyzetekhez, frusztrációhoz vezet, nem átlátható, ráadásul a jatt nem is adózik (magyarul az adózik utána, aki rendesen bevallja a jövedelmét...).
Nézzétek csak meg, mihez vezetett a csúszópénzezés az egészségügyben: az orvosok fizetése európai mértékben alacsony, mert hogy a csúszópénz is bele van kalkulálva: ezért azokra a posztokra, ahol kevesebb a jatt, nem lehet orvost találni, a színvonal romlik, az orvosok külföldre költöznek...