Maryann Taylor
2008.01.10, 23:15
Segítségeteket szeretném kérni!
Ha vásárolok 10.000 forint felett egy órát egy óraüzletben,és kapok hozzá 1-2 év magyar illetve nemzetközi garanciát,ami csak a szerkezetre vonatkozik,csat,szíj stb nem,mi van ha 3 napon túl valami probléma történik vele,de még van rá garancia?Hova kell visszavinnem?A kereskedőnek (akinél más órák is vannak különböző szervízcímmel) v. a garanciakönyvben feltüntetett szervízbe?Felsorolom mire gondolok:
-Elem csere
-Szíj probléma
-Esetleg ha köves,kő pótlás
-Mutatókkal történő probléma
és még hasonló dolgok,amik esetleg még jöhetnek.
Ha esetleg valamilyen probléma esetén a kereskedőnek viszem vissza az órát,hogy javíttassa meg,vigye el a szervízbe?mondhatja-e azt,hogy ő nem viszi el a szervízbe,hanem nekem kell azt elvinnem,mert mikor megvettem,átvállaltam az ehhez tartozó feladatokat?
Fontos lenne,így szeretném,ha minnél előbb válaszolnátok rá!!
Előre is köszi!
Kenderice
2008.01.11, 10:35
Te a kereskedővel állsz szerződésben, nem a szervízzel. A szervízzel Ő kötött szerződést. Az órát a vásárlás helyére kell visszavinni. Nem küldhet a szervízhez tovább, ezt neki kell intéznie. Olyan nincs, hogy átvállaltad, ugyanis a fogyasztóvédelmi törvényben leírtak szerint kell intézni ezeket a dolgokat. Minden szerződésbéli kitétel, amely ellentmond bármilyen törvénynek, semmis.
Mozigépész
2008.01.11, 13:46
(Maryann Taylor @ 2008.01.10, 23:15)

Segítségeteket szeretném kérni!
Ha vásárolok 10.000 forint felett egy órát egy óraüzletben,és kapok hozzá 1-2 év magyar illetve nemzetközi garanciát,ami csak a szerkezetre vonatkozik,csat,szíj stb nem,mi van ha 3 napon túl valami probléma történik vele,de még van rá garancia?Hova kell visszavinnem?A kereskedőnek (akinél más órák is vannak különböző szervízcímmel) v. a garanciakönyvben feltüntetett szervízbe?Felsorolom mire gondolok:
-Elem csere
-Szíj probléma
-Esetleg ha köves,kő pótlás
-Mutatókkal történő probléma
és még hasonló dolgok,amik esetleg még jöhetnek.
Attól függetlenül szavatossági lehetőséged van 2 évig. Az első hat hónapban az eladónak kell bizonyítani akkreditált laboratóriumban. Ennek költsége természetesen az első hat hónapban az eladót terheli. (utánna téged) Nem vagy köteles a "szakszerviz" véleményét elfogadni, ez pl. egy indok szerintem az elállástól, de remélem nem kell ilyennel foglalkozni.
Maryann Taylor
2008.01.12, 22:03
És egyáltalán tényleg csak a szerkezetre vonatkozik a garancia?Ha más probléma van vele,akkor nekem kell a költséget kifizetnem?Pl. ha a szíja megy tönkre,vagy kő kiesik belőle stb... Bocs hogy ilyen részletesen kérdezek,de tutira akarok menni!
lazurdeak
2008.01.14, 15:27
(Maryann Taylor @ 2008.01.12, 22:03)

És egyáltalán tényleg csak a szerkezetre vonatkozik a garancia?Ha más probléma van vele,akkor nekem kell a költséget kifizetnem?Pl. ha a szíja megy tönkre,vagy kő kiesik belőle stb... Bocs hogy ilyen részletesen kérdezek,de tutira akarok menni!

Amit Mozigépész leírt, az mindenféle hibára érvényes. Mondjuk, ha a szíj tönkremegy 9 hónap után, nehéz lesz bizonyítani, hogy már átvételkor is hibás volt, de ha sikerül, akkor a kereskedőnek kell javíttatnia. Az első hat hónapban viszont a kereskedőnek kell bizonyítania, hogy a szíj azért ment tönkre, mert nem megfelelően használtad.
dvdiro001
2009.01.31, 21:59
A feleségem kb. másfél éve kapott ajándékba egy drága svájci órát. Az órára 2 év jótállás van, ami az óraszíjra nem vonatkozik. Fél éve elhasználódás miatt elszakadt a vékony óraszíj, azóta az órát nem lehet hordani.
Az ajándékozó - elmondása szerint - vásárláskor külön rákérdezett a pótalkatrészekre és az óraszíjak beszerzésére, amire azt állították az üzletben az eladók, hogy azokat be tudják szerezni, viszont ennek az állításnak nincs írásos nyoma.
Az óra forgalmazója szeptember óta nem képes beszerezni a 7 ezer forintba kerülő új óraszíjat, az érte járó előleget persze elkérte. Legutoljára decemberben voltam az üzletben, akkor azt mondták, hogy februárig próbálkoznak, aztán nem tudják mi lesz. Érdekes hozzáállás, nem?
Mit lehet ilyenkor tenni?
Captain Crash
2009.01.31, 22:20
Amennyiben egyértelmű, hogy adott időpontban teljesítenie kellett volna a kereskedőnek (kötelezettnek) s ez az időpont eredménytelenül eltelt, akkor szólítsd fel a teljesítésre egy új határidőt kijelölve és ha az a határidő után sem teljesít, akkor állj el a szerződéstől arra hivatkozva, hogy a teljesítéshez fűződő érdeked megszűnt. Ilyenkor az előleg visszajár.
dvdiro001
2009.02.03, 23:44
Tehát:
Ha az üzlet nem tudja a végső határidőig (február közepe) az óraszíjat beszerezni, akkor mivel az óraszíjra nem vonatkozik a jótállás, és mivel nincs bizonyíték arra, hogy az eladó a vásárlás előtt azt állította, hogy az üzlet az óraszíjat és egyéb pótalkatrészeket szükség esetén be tudja szerezni akár jótállási időn túl is, az egyetlen, amit tehetünk, hogy visszakérjük az óraszíjra befizetett előleget és kidobjuk az órát?
És az sem számít, hogy az órát, amire 24 hónap jótállás van, emiatt csak kb. 12 hónapig lehetett hordani, vagyis rendeltetésének megfelelően használni?
dvdiro001
2009.03.04, 19:43
Február végén, szombaton elmentem a feleségemmel az óraszalonba. Az eladók akkor is azzal próbálkoztak, hogy „az óraszíj beszerzése 3-4 hétig is eltarthat”. Erre mondtam, hogy már hónapok óta várunk. Erre ők: legyünk türelemmel, adjuk meg a telefonszámunkat, beszélnek a központtal és majd hétfőn felhívnak. Erre megadtam a telefonszámomat (ekkor már harmadszor). Közöltem velük, hogy ez a legvégső határidő. Nem lepett meg, hogy sem hétfőn, sem később nem hívtak.
Ma, március 4-én (szerdán) ismét voltam az óraszalonban. Kiderült, hogy az órás nem beszélt semmilyen központtal, mivel „elfelejtette” és „nem volt rá ideje”, majd megint próbálkozott azzal, hogy sokáig tart beszerezni stb. Ezek után visszakértem az előleget, amit ki is fizettek.
Az biztos, hogy a szegedi Arizóna Óra- és Ékszerszalonban többet nem vásárolunk. Nem csak emiatt az eset miatt, hanem az eladó hölgyek és az órás rendkívül „vevőbarát” (értsd: flegma, lenéző) viselkedése miatt is, amit már több ismerősöm és rokonom is megtapasztalt.
Az esetet megírtam a svájci óragyártónak, a Tissot-nak is, hátha ők tudnak és hajlandók is segíteni. A Tissot weblapját böngészve egyébként kiderült, hogy a nevezett óraszalon már nem szerepel a hivatalos magyarországi szervizközpontok listáján.
dvdiro001
2009.03.05, 21:34
A svájci Tissot-tól és a magyar képviselettől (Btech) ma kedvező választ kaptunk. Úgy tűnik, hogy végre sikerül rendezni az ügyet.
gezenguze
2009.09.30, 16:58
Én is hasonló problémával kérnék segítséget. 2008 december 4-én családommal vásároltunk a férjemnek egy 50000 Ft értékű órát karácsonyra. A cég órarepertoárjában nem számít drága órának, de nekem nagy nagy összeget jelentett. A január elején rendszeresen használatba vett óra szíja március elejéig bírta és akkor elkezdett berepedni a lyuknál. Ekkor jeleztem személyesen a vásárlás helyén a márkaszervíznek, hogy problémám van a szíjjal, ahol felvilágosítottak, hogy a garancia a szíjra nem vonatkozik, ha van raktáron, akkor 10000 ft. Sztem egy ilyen értékű óra esetében ez már magában felháborító. Felírták a telefonszámomat, majd 3 hónapig nem történt semmi, amikor megint én jelentkeztem és kiderült sajnos nincs felírva semmi a korábban történtekről. A szíj akkorra már teljesen tönkrement, azóta sem hordható az óra. Nyári a szabadságra hivatkozva illetve, hogy mivel lehet, hogy külföldről kell behozni szeptemberre ígértek választ. Szeptember 30-án azt az infót kaptam, hogy még nem jött meg és ha meg is lesz esetleg kb. 2-3 hét múlva, akkor is már legalább 12500 ft lesz az ára. Kérdésem , meddig kell türelmesnek lennem és milyen lépéseket tehetek? Felháborító, hogy egy híres cég ilyet megengedhet magának. Mindenesetre nem fogom a hírnevét szépíteni...
Köszönettel: gezenguze
lazurdeak
2009.10.01, 05:22
(gezenguze @ 2009.09.30, 17:58)

Én is hasonló problémával kérnék segítséget. 2008 december 4-én családommal vásároltunk a férjemnek egy 50000 Ft értékű órát karácsonyra. A cég órarepertoárjában nem számít drága órának, de nekem nagy nagy összeget jelentett. A január elején rendszeresen használatba vett óra szíja március elejéig bírta és akkor elkezdett berepedni a lyuknál. Ekkor jeleztem személyesen a vásárlás helyén a márkaszervíznek, hogy problémám van a szíjjal, ahol felvilágosítottak, hogy a garancia a szíjra nem vonatkozik, ha van raktáron, akkor 10000 ft. Sztem egy ilyen értékű óra esetében ez már magában felháborító. Felírták a telefonszámomat, majd 3 hónapig nem történt semmi, amikor megint én jelentkeztem és kiderült sajnos nincs felírva semmi a korábban történtekről. A szíj akkorra már teljesen tönkrement, azóta sem hordható az óra. Nyári a szabadságra hivatkozva illetve, hogy mivel lehet, hogy külföldről kell behozni szeptemberre ígértek választ. Szeptember 30-án azt az infót kaptam, hogy még nem jött meg és ha meg is lesz esetleg kb. 2-3 hét múlva, akkor is már legalább 12500 ft lesz az ára. Kérdésem , meddig kell türelmesnek lennem és milyen lépéseket tehetek? Felháborító, hogy egy híres cég ilyet megengedhet magának. Mindenesetre nem fogom a hírnevét szépíteni...
Köszönettel: gezenguze

Valóban felháborító az eset és a gagyi szíjért elkért pimaszul magas ár is. Én semmiképpen sem fizetnék 10.000 ft-ot a szíjért.
Szerintem az, hogy a szíjra a jótállás nem vonatkozik, csak a kereskedő bemondása, amely nem feltétlenül jogszerű. A tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás szabályait a 151/2003 kormányrendelet tartalmazza, amely 10.000 ft feletti értékű órákra is vonatkozik. Ebben semmi olyan utalást nem találtam, hogy a fogyasztási cikkek egyes alkatrészeire a jótállás kizárható.
A szíj szerintem az óra része (együtt árulják vele), ezért az óra jótállása kiterjed a szíjra is. Azaz csak akkor nem kötelesek ingyen javítani/cserélni, ha bizonyítják, hogy a hibát nem rendeltetésszerű használat okozta. (Ennyi erővel mondhatnák azt is a kereskedők, hogy a hűtőszekrény ajtajára, a babakocsi fogantyújára, a monitor bekapcsoló gombjára sem vonatkozik a jótállás...)
Szerintem írj be a vásárlók könyvébe és kérd a szíj cseréjét a jótállás keretében. És utána abajgasd a kereskedőt is meg a gyártó céget hetente egy e-mailel. Veszteni nem veszthetsz vele és ha elég kitartó vagy, előbb-utóbb megunják.
Ezen túl addig is tetess egy olcsóbb, de jó minőségű szíjat az órára a legközelebbi korrekt órásmesterrel.
És írd meg a márka valamint a kereskedő nevét, hogy a fórum olvasói tudják, mit nem szabad vásárolni... Továbbá az összes, órákkal foglalkozó fórumban is megírhatod a tapasztalataidat.
gezenguze
2009.10.02, 10:56

Köszi a segítséget. Megnéztem az óra garancialevelét, ahol a következőt találtam: Nem vonatkozik a garancia az óra fémszíjára/bőrszíjára,l az üvegre és a nyomógombokra csak az óraszerkezet meghibásodására. Megnézettem egy órással és nem lehet akármiylen szíjat tenni rá, csak a sajátját. Így még felháborítóbb a dolog, teljesen tehetetlen vagyok.
lazurdeak
2009.10.04, 20:46
(gezenguze @ 2009.10.02, 11:56)

Köszi a segítséget. Megnéztem az óra garancialevelét, ahol a következőt találtam: Nem vonatkozik a garancia az óra fémszíjára/bőrszíjára,l az üvegre és a nyomógombokra csak az óraszerkezet meghibásodására. Megnézettem egy órással és nem lehet akármiylen szíjat tenni rá, csak a sajátját. Így még felháborítóbb a dolog, teljesen tehetetlen vagyok.
Még egyszer hangsúlyozom, attól, hogy a kereskedő kijelent valamit a jótállásról, attól az nem válik jogszerűvé. Továbbra is javaslom, hogy kérd a cserét vagy javítást a jótállás keretében.
Ha hivatkoznának a fenti megszorításra, kérdezd meg tőlük (írásban), hogy erre szerintük milyen jogszabály jogosítja fel őket és szólítsd fel őket, hogy közöljék a pontos hivatkozást. Az a gyanúm, hogy ilyet nem fognak tudni mutatni.
Próbálkozz a gyártónál is panaszt tenni a magyar kereskedő megbízhatatlansága és a gyenge minőség miatt, tőlük is kérd a cserét.
Szóval szerintem nem vagy tehetetlen.
pilota1
2011.01.04, 10:13
Szép Napot!
A segítségeteket szeretném kérni. December elején vásároltam Karácsonyra egy timex karórát cca. 28.000.- Ft-ért - tudom karóra szinten nem egy nagy összeg nekem azonban elég sok pénz.
Az órát kb. egy hétig hordtam, megállt, továbbá leesett (el is hagytam) róla a korona (felhúzókás gomb) részt.
A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek? Cserét vagy csak javíttatást - azért ennyi pénzért kicsit többet vártam volna mint egy hét működőképességet.
Előre is köszönöm, pilóta
nesznekgyüssz
2011.01.20, 12:02
Sziasztok,
Tavaly vásároltunk egy Seiko típusú karórát, alkalmi viselet, akciósan 36 ezerért, (ennyi pénzért már elvárná ez ember örök órát vegyen) úgy is használtam, nem emlékszem hogy leejtettem volna, októberben óraátállításkor a koronát kihúzva próbáltam állítani de nem ment, visszavittem a boltba ahol vásároltam, az ottani órás mondta hogy ő ezt nem tudja megjavítani szakszerviz, és mondta ez el van törve és törésre amúgy sincs garancia. Szakszerviz: az órán a korona úgy tört el hogy összetört benne mind két fogaskerék, (ehhez azért nagy ütés kellet hogy kapjon) javítás kb 7000 Ft. Egyenlőre nem hagytam ott megjavitatni, érdemes szakvéleményt kikérni, vagy ilyen esetben semmiképpen nem jár garancia? köszönöm válaszod
L_Matyi
2011.02.12, 08:07
Garanciális időn belül nekik kell bizonyítaniuk, hogy ez a hiba a vásárlás után keletkezett. Lehet, hogy már így adták el, nem?
Misteer
2011.03.20, 22:41
Tisztelt FVF!
2011.03.19 napján egy nyugati téri bevásárlóközpont egyik üzletében vásároltam egy Tissot (T17.1.516.32) típusú órát (közel 100000 ft vételárért). Egy nap elteltével az óra használata közben észrevettem, hogy a stopper
funkció nem megfelelően működik (nullázáskor nem áll vissza a kezdő állapotra).
Érvényes jótálási jeggyel rendelkezem, azonban vételi számlát nem kaptam a vásárlás során (ezt sajnos már csak otthon vettem észre).
A kérdésem az lenne, hogy ez esetben kérhetem-e az óra cseréjét a 72 órás cseregaranciára hivatkozva(természetesen 72 órán belül)?
Tisztelettel:
erdosa
Kenderice
2011.03.21, 00:08
(Misteer @ 2011.03.20, 22:41)

Tisztelt FVF!
2011.03.19 napján egy nyugati téri bevásárlóközpont egyik üzletében vásároltam egy Tissot (T17.1.516.32) típusú órát (közel 100000 ft vételárért). Egy nap elteltével az óra használata közben észrevettem, hogy a stopper
funkció nem megfelelően működik (nullázáskor nem áll vissza a kezdő állapotra).
Érvényes jótálási jeggyel rendelkezem, azonban vételi számlát nem kaptam a vásárlás során (ezt sajnos már csak otthon vettem észre).
A kérdésem az lenne, hogy ez esetben kérhetem-e az óra cseréjét a 72 órás cseregaranciára hivatkozva(természetesen 72 órán belül)?
Tisztelettel:
erdosa
Nincs olyan, hogy 72 órás cseregarancia.
Három munkanapon belül a meghibásodott terméket mindenféle bevizsgálás-szervizbe küldés nélkül azonnal cserélni kell.