Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Garanciajegy
Fogyasztóvédelem Fórum > Fogyasztóvédelem.com > Általános Fogyasztóvédelmi Fórum
Matya
Egyre több helyen futok bele abba, hogy nem adnak garanciajegyet a vásárolt termék mellé. És nem a sarki Gelkáról beszélek, hanem például legutóbb a Media Marktban vettem úgy XBOX-ot, hogy a vevőszolgálaton, ahol a garanciajegyeket szokták érvényesíteni, csak rámutattak a doboz oldalán található nagykereskedő nevét és címét tartalmazó kis matricára, és közölték, hogy ha bármi gond lenne a termékkel, akkor oda battyogjak be a MM-os számlámmal. Nekem ezzel igazából nincs is problémám (feltéve, hogy majd, amikor esetleg rákényszerülök meglátogatni a céget, nem hajtanak el), de felmerült bennem a kérdés, hogy mennyire jogszerű ez így.
Adalék még, hogy vettem (máshol) egy LG tévét is, és az LG garjegyen még írják is, hogy akár számla ellenében is megjavítják a szervizek a vásárolt terméket.

Nekem mindig is bajom volt a garancialevelekkel, és tudom, hogy más országokban sincs ilyen baromkodás, úgyhogy én személy szerint örülnék ha vásárlás után igazából kidobhatnék minden garjegyet, és csak a számlát kellene megtartanom.

Most akkor tehát kellenek azok a garjegyek vagy sem?

Köszi,
Matya
Matya
Lécciléccilécci! Valaki mondjon valamit! Olyan kíváncsi vagyok. :-)
Köszi,
Ariadne
Nem kell, hogy feltétlenül egy különálló, garanciajegy nevű A/4-es papír legyen, de kötelező adni a jótállásról valamilyen papírt. Bár ugye az egy éves kötelező jótállásnál ha nem ad, akkor is van jótállás, mivel kötelező jogszabály alapján.
Kukkants csak bele ebbe, 3-5. §-ig! 151/2003. korm. rendelet
Blade
(Ariadne @ 2008.01.19, 00:05) *

Nem kell, hogy feltétlenül egy különálló, garanciajegy nevű A/4-es papír legyen, de kötelező adni a jótállásról valamilyen papírt. Bár ugye az egy éves kötelező jótállásnál ha nem ad, akkor is van jótállás, mivel kötelező jogszabály alapján.
Kukkants csak bele ebbe, 3-5. §-ig! 151/2003. korm. rendelet

Ha a forgalmazóhoz viszed vissza, nekik kötelességük a többit intézni. Ehhez csak a számla kell.
Captain Crash
Jogszabály szerint jótállási jeggyel lehet jótállási igényt, számlával szavatossági igényt érvényesíteni. De tény, hogy kötelező jótállás esetén számla is elegendő kellene legyen ahhoz, hogy jótállási igényt lehessen érvényesíteni.

A számlával kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy azzal jótállási igényt hogyan érvényesít, hiszen a jótállás feltételei nincsenek rajta...én biztosan legalább megpróbálnék egy jótállási nyilatkozatot kicsikarni belőlük. Leginkább azért mert az xy céggel semmilyen szerződéses viszonyba nem kerülsz, nem értem miért teljesítenék a jótállási igényed, amit nem nekik kell vállalniuk. smile.gif

Az egy fogós kérdés, hogy az XBOX-ra vonatkozik-e a kötelező jótállásról szóló Korm. rendelet, szerintem Ariadne is erre célzott, amikor azt mondta, hogy adniuk kellett volna jótállási jegyet. (Igaz, hogy szerződésen alapuló jótállás esetén kérésre a jótállási nyilatkozatukat kell írásba foglalniuk. smile.gif )

Amúgy örülük, hogy végre itt van Ariadne is.
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.