Súgó - Keresés - Felhasználók - Naptár
Vásárlók megtévesztése?
Fogyasztóvédelem Fórum > Hagyományos termékvásárlás > Élelmiszerek
1, 2, 3
vorsi
Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit is lehet ilyen ügyben tenni.
Ma rendeltem pizzát egy bizonyos cégtől (nevet egyelőre nem említenék). A Netpincéren keresztül ment a vásárlás, ahol is egy akció keretében vettem meg (15.00-17.30-ig -15% a pizza árából) szállítási költséggel együtt 1579,-Ft-ért. Az első meglepetés akkor ért (azon felül, hogy majdnem két órába került a kiszállítása), amikor 1840,-Ft-ot kértek el érte. Sajnos a párom vette át, mert én éppen nem voltam otthon (én így nem vettem volna át). Most azzal, hogy az Interneten nem a valós ár van feltüntetve mit lehet tenni? Mert kaptam is egy e-mailt a Netpincértől amiben visszaigazolják, hogy rendeltem, mégpedig 1579,-Ft-ért. A párom szerint a futár azzal védekezett, hogy szeptember 1-től az árak drágultak. Ezt nekem honnan kellene tudnom? Ráadásul még az árból a 15%-ot sem vonták le. Nem a 260,-Ft idegesít, hanem az, hogy átverik az embert.
Erre kérnék valamilyen tanácsot.
TheElf
NetPincér ügyfélszolgállat, és írd le a cég nevét... Természetesen nekik is írd meg a történetet, és jelezd, hogy mivel a magatartásuk törvénysértő ezért kérni fogod azt, hogy a netpincér rendszeréből, stb. zárják ki őket.
FVF
Igen, illetve kérj magyarázatot. A hírdetésekben megfogalmazottakért mindenképpen felelősséget kell vállalni, legyen az internet vagy újság. Tényleg az a megoldás, amennyiben nem hajlandó a futár ezt tudomásul venni, hogy nem szabad átvenni az árut. Ez most nem történhetett meg, reklamálni kell.

Fontos tudni, hogy étel kiszállítása esetén csak a házhozszállításért lehet külön összeget felszámolni, a csomagolásért nem. Azért nem, mert a vonatkozó jogszabály szerint az ételeket megfelelő kiszerelésben kell felszolgálni. Itt a csomagolás tartozik hozzá, hiszen csomagolás nélkül nem adhatnák a tárolási szabályok miatt.
TheElf
Érdekes, a csomagolás árát én elég sok helyen látom feltüntetve... smile.gif Netpincért nézd végig smile.gif 1-2 óra munkával elég sokminden derülhet ott ki...
sheepworld
Halihó Mindenkinek!

Épp a mai nap ért megint egy hasonló kellemetlen dolog. Az Etna II. Ristorante & Pizzeria-tól (1087 Baross tér 10.) rendeltem most másodszor szórólap alapján, telefonon ételt. Először nekem is soknak tűnt a fizetendő összeg, de "kellemes" arogáns hangon felhívta a figyelmem a futár: Hogy nem látom? Ott van a szórólap legalján bolhavese betűkkel, hogy ételenként a csomagolás ára 60,- Ft. Mivel három ilyen tételt rendeltem, ami csomagolva volt, kénytelen voltam kifizetni, hiszen feltüntették a szórólapon.(Megjegyzem, kissé én is furcsállottam, hogy a csomagolásért fizetni kell, de sajnos nem tudtam erről a jogszabályról, amit FVF lentebb említett.)
A mai nap megint rendeltem ettől a cégtől és mily meglepő, megint többet kellett volna fizetnem. A különbség most abból adódott, hogy rendeltem egy pizzát, egy plusz gomba-feltéttel és egy colat. A szórólapjuk szerint: plusz feltétek: 50-100,- Ft között vannak, de nincs részletezve, hogy mi mennyi. Kiszámoltam szépen az apróimat. A prospektus szerint 1650,- Ft plusz feltéttel és a 60,- Ft csomagolási ktsg. Ehhez képest 1860,- Ft-ot kellett volna fizetnem. Nem is néztem a számlát, amit kihozott, csak a kezébe nyomtam a prosi szerint kiszámolt összeget és átvettem az ételt. A korábban már nálunk járt futár utánam szól, hogy ez kevesebb, mint amennyi a számlán van. Mondom: -Az nem létezik! A prosi szerint ennyi. - Á, akkor az egy régi prosi, majd hoz egyet az autóból. (Olyan régi nem lehetett, mert egy hete járt nálunk...) Az "új" alapján összeszámoltuk. Az csak annyi, amennyit én számoltam. Erre arrogánsan megint sziszeg a foga alatt, hogy a múltkor is mennyit problémáztam. Fizessem ki, ami a számlán van! Mondom, nem. Várjon meg, felhívom a központot. (Háromszor elmondtam neki, hogy várjon meg, ugyanis a múltkor amikor a központot felhívtam, lelépett a kajámmal együtt, úgy kellett a központnak rimánkodni, hogy ugyanmár küldje vissza a kajámat, mert "csak" két órát vártam eddig, hogy megérkezzen és már nagyon dühítő, amit ezek csinálnak) Szóval, most megvárta, amíg bent telefonálok. (A kaját, azért ügyesen elvettem, mielőtt meglép megint vele és cserébe kifizettem az 1650,- +60,- Ft-ot.
Szóval, hívom őket... Innen következett a gyönyör... smile.gif Kérdezem, mi ez a többletszámlázás? Itt valami nem stimmel. Először azt mondja, hogy összecserélhették. Mondom: Jó, akkor felejtsük el azt a 150,- Ft különbséget és menjen a futár Isten hírével. Erre Ő: Nem, nem! Tessék kifizetni, ami a számlán van! Mondom: Miért? Számolgat, számolgat... Egyszer csak: Mert a feltétnek az ára: 200,- Ft. Nem akarok hinni a fülemnek! De, hiszen mondom, hogy a prospektuson 50 és 100,- Ft között van a feltét ára. Erre Ő: Csak nem gondolom, hogy 200,- Ft-ból kijön a feltét ára? A múltkor is az olajbogyóért ennyit kért másnál. Küldjem vissza a pizzát és kérjem gomba nélkül, ha soknak tartom az árát.
Na, erre felment bennem a pumpa! Mielőtt levágtam volna a kagylót, mondtam: Borravalót majd akkor adok, ha úgy gondolom, hogy megérdemli! A pizzát meg nem küldöm vissza, nem fogok megint erre a 3 napos szottyadt pizzára várni, amit paprikás vízzel bekentek, hogy frissnek tűnjön, hajtsa be a 150,- Ft-ját, ha tudja..
Megyek ki a futárhoz, de már látom, hogy a mobilon adja le a központos neki a drótot, hogy mit beszéltünk. A futár meg csak erősködik nekem, hogy fizessem ki az árát, vagy adjam vissza a pizzát. Mondtam neki, hogy nagyon gyorsan menjen innen. Egy kis idő után, hogy látta nem eredményes az arrogáns stílusa, eloldalgott.
A slussz poén: Nézem otthon a két prospektus közötti különbséget. Az árak mindenhol ugyanazok, csak egy kis bökkenő van. A legújabbon, amit most hozott, már nem szerepel a csomagolási díj, úgyhogy 60,- Ft-tal mégis megvágott a pizzéria....
Nem azon a pár forinton múlik, de azért spórolok ahol lehet, mivel decemberre ikreket várunk és most költöztünk saját lakásba, amit fel kell még újítanunk. Szóval, megvan a helye minden fillérnek. Az idegeskedésről, meg arról az arrogáns stílusról már nem is beszélek...
Mellesleg, ha egy nap min. 20 rendelése van, és mindenkit csak 200,- Ft-tal vág meg, ahogy engem is akart, az már egész jó kis mellékkereset. Nem?
Hát, ezek után biztos, hogy nem tőlük fogok rendelni, és elvesztettek egypár vevőt, mivel az ismerőseimnek is elmondom, hogy onnan ne rendeljenek semmit... Nem hosszútávú játékosok a piacon, az biztos!
Ez elég kis fórum ahhoz, hogy sok éhes ember bele ne fusson ezekbe a csapdákba. Mit lehetne ez ellen a számomra és gondolom sokak számára, -akik már voltak ilyen helyzetben- sérelmes esetek ellen tenni?
FVF
A legjobb az, amit Te tettél!!!

Nekem nagyon tetszett, el is mesélem majd másoknak is, hogy jó példát lássanak!!!
erkai
Kérdésem volna, hogy hol kell bejelenteni, ha egy piacon, ahol baromfi termékeket árulnak, úgy mérik le a vásárolt terméket, hogy a vevő nem veszi észre, hogy ráraknak a mérlegre egy zacskót, amiben lehet, hogy só van.
Szerintem ez nagyban a vásárló megkárosítása, és már nagyon szúrja a szemem.
Szeretnék tenni ellene valamit, de nem tudom, merre induljak.
Joooe
A fogyasztóvédelmi törvény szabályoz sok mident a méréssel kapcsolatban, fordulj a helyi fogyasztóvédelmi felügyelőséghez.
FVF
NO meg a piac helyi piacfelügyelete is illetékes az ügyben, sajnos tapasztalataink szerint nem túlságosan aktívak, pedig ők mindennap ott vannak minden piacon...
Pjotr
Te se sokat alszol.... dry.gif
Ariadne
Éjt nappallá téve a fogyasztókért küzd szegény FVF... wink.gif
FVF
Reggel tovább tettem egy kicsit:)
balagan
Ma vettem barna rizst a Spar-ban, a címkéje mellékelve. Egyszerre amerikai is és német is, nem értem, hogy lehet ez. Azért jobban örülnék, ha nem valami amerikai génmódosított cucc lenne.
FVF
Ez bizony lehetséges. Németek importálták, s ilyenkor nálunk lehet az a származási hely. Nem is kellene a termelés eredetét feltüntetni, így a cimke hiperkorrekt.
Ariadne
Nem is csak az USA van rajta, hanem még az is, hogy a déli államaiból, ejha! Szerencsére már nincsenek rabszolgatartók arrafelé, de rögtön ezt juttatta eszembe. Elfújta a szél. tongue.gif
FVF
Mármint az, hogy korbáccsal fenyegetett feketék szedik a rízst?
Ariadne
Körülbelül. De elvileg ezt a kérdést már lerendezték ott anno az 1860-as években... smile.gif

szerk: De most tényleg, a mai világban nem mindegy, melyik részéről jön az országnak? A kanadai határ közelében nyilván nem lehet rizst termeszteni, legfeljebb tényleg génkezeltet. unsure.gif Vagy pont ezért írták rá? blink.gif
Mártus
Üdvözlök Mindenkit!

Egy órával ezelőtt történt meg velem, hoy a Pólus Centerben frissen facsart narancslét vettem. Különböző "kiszerelésben" kapható, én fél litert kértem. Az úr aki kiszolgált, mondta, hogy a pultnál fizessem ki a 750,- forintot (persze számlát nem adtak róla). Mikor visszamentem, markomba nyomott egy pohár narancslét. Gyanusan méregettem a mennyiségét, de nem reklamáltam, mert biztos voltam benne, hogy én tévedek. Kíváncsiságból a poharat nem dobtam el, hanem itthon megmértem. Bizony a fél liter, pontosan négy deci volt. Felháborít ez a pofátlanság!!!! Behatárolom, hogy hol található az említett szolgáltató!
Tehát: Pólus Center Bp., Szentmihályi út 132. mozi bejáratával szemben, különböző salátákat árulnak a pultnál, kis asztalkákhoz lehet leülni fogyasztani és ott készítik a friss nedüt is.
Joooe
A dolog elég egyértelműen bírságolhatónak tűnik, hamis méréssel a fogyasztók megkárosítása.
De ehhez a helyi fogyvéd felügyeletnél kell bejelentést tenned, vagy a főfelügyelőség e-mail címén: fvf@fvf.hu
(Többi elérhetőséget lásd a holapon smile.gif )
zinc1
Sziasztok!

Az eset ma történt Velem a tescoban. Érdekelne a véleményetek!

A 2006 május 10-től május 23-ig tartó akciós újságukban meghirdettek Carte d'Or jégkrémet 699 Ft-ért!
"Carte d'Or jégkrém, többféle, 1l" - ez a hirdetés
A pénztárnál való fizetés után mindig átnézem a blokkot, hátha valami nem stimmel. Persze tesco és auchan sosem stimmel!!! Így történt most is: a jégkrémért 1029 Ft-ot fizettem! Mentem a vevőszolgálati pulthoz, ahol a hölgy azt mondta, hogy az általam vásárolt carte d'or nem tartozik a "többfélébe"! Ugyan miért??? Vissza is mentem vele a fagyasztóhóz, ahonnan elvettem a jégkrémet, onnan kb 1 méterrel arrébb letakarva kint is volt az 1029 Ft-os ár! Bőszen mutogatott rá, hogy akkor mit akarok, de az ár le volt takarva, meg amúgy is az én jégkrémem a 699-es pultban volt! "CSAK" 330 Ft-ról szövegelek, de mégis...
Szerintetek?
Captain Crash

Amennyiben ugyanarra a termékre több ár van feltüntetve úgy az alacsonyabb áron kell eladniuk.
zinc1
Amúgy az esetet beírtam a Vásárlók könyvébe is. Aztán 1-2 hét múlva jön egy levél a tescotól, hogy elnézését kérjük, meg blablabla.. Ezzel meg nem érek semmit!
asdf
Azt hiszem GVH illetekes ezugyben fogyasztok megtevesztese cimen. Akcios ujsag masolata + blokk masolata nekik levelben, aztan -immar menetrendszeruen- kiszabnak talan valami birsagot.
Ercsike
(FVF @ 2004.09.07, 12:28) *

Igen, illetve kérj magyarázatot. A hírdetésekben megfogalmazottakért mindenképpen felelősséget kell vállalni, legyen az internet vagy újság. Tényleg az a megoldás, amennyiben nem hajlandó a futár ezt tudomásul venni, hogy nem szabad átvenni az árut. Ez most nem történhetett meg, reklamálni kell.

Fontos tudni, hogy étel kiszállítása esetén csak a házhozszállításért lehet külön összeget felszámolni, a csomagolásért nem. Azért nem, mert a vonatkozó jogszabály szerint az ételeket megfelelő kiszerelésben kell felszolgálni. Itt a csomagolás tartozik hozzá, hiszen csomagolás nélkül nem adhatnák a tárolási szabályok miatt.

Lehet kicsit soká reagálok erre, de most olvastam. A lényeg hogy most eszegetem a kis brassóimat krumplival a kis edénykémből ami 45 Ft volt. Eddig ezt nem tudtam, de most örülök hogy tudom. Amúgy meg ma a Foodexpressztől rendeltem jövőhétre és azt mondták se szállítási se csomagolási költséget nem kérnek és még így is barátságosak az árak na meg az inycsiklandozónak hangzó ételek (majd a tapasztalatot leírom biggrin.gif )
Ariadne
Pizzériák szoktak főleg játszani ezzel a csomagolási költséges dologgal. Szegeden van egy híres olcsó ebédelő és vacsorázóhely, ahol eddig alapesetben papírban hozták ki a (nagyon finom és olcsó) pizzát, és plusz pénz volt, ha kartondobozt akart volna valaki. Nemrég bezáratta az ÁNTSZ egy-két hétre, és mióta kinyitott, csak dobozban hozzák... Érdekes. rolleyes.gif
Ercsike
Jaj meg az első rendelésnél kértem szórólapot hogy hozzanak már pár darabot a céghez hogy legyen egy két helyen. Nos hoztak egy szórólapot ami össze vissza húzgálva megminden és tollal voltak átjavítva az árak. Jót mosolyogtam az igényességen.
Ercsike
Tegnap történt velem az hogy szoktam rendelni az egyik ételfutár szolgálattól 1 hétre és a tegnapi nap másik kajcsit kaptam nem G jelzésüt hanem I-t vagyis fel volt tüntetve. Én h..e nem néztem oda és felbontottam és sajnos nem az volt amit én rendeltem. Ekkor szóltam a futár fiúnak telefonon és ekkor ő mondta, hogy mivel felbontottam nem tud mit csinálni. Végülis nem volt olyan nagy gond mert azt is megetten, csak ha csirke lett volna benne akkor elég rosszul esett volna hogy nem tudok aznap ebédelni. Van erre valami jogszabály hogy csak bontatlant lehet kicserélni? Csak úgy kíváncsiságból. Amúgy még nem volt más ilyen probléma ezzel a céggel.
Captain Crash
A FoodExpress-szel pedig sok ilyen fordul elő, folyamatosan ráadásul. (Nem írtad le a nevét, de róluk mindenki tudja, hogy ez általános). Máskor felbontás előtt mindenképpen nézd meg, hogy mi van ráírva! Véleményem szerint amúgy nincs jogszabály, amely azt mondaná, hogy ha felbontottad, akkor már ne cserélhetné.

Megjegyzem, hogy mindemellett általában elégedettek az emberek a FoodExpress-szel. Amikor meghozzák az ebédet, akkor legyen ott egy ember, aki fel tudja mutatni az ürgének a papírt, hogy mit rendeltetek, és addig ne engedjétek tovább, amíg meg nem vizsgáltátok, hogy minden a helyén van-e.
Ariadne
A többi "kajaszolgáltatóval" is előfordul ilyen, tényleg érdemes ellenőrizni amikor meghozzák, akkor még lehet reklamálni. Felbontás után szerintem egyszerűen azért nem reklamálhatsz, mert a betű alapján már látnod kellett volna, hogy rosszat hoztak... (Én a Tőzsdét és a Cityfoodot szeretem, a többi nem igazán jött be.)
Ercsike
A tőzsdét én is nagyon szerettem, de itt Szolnokon ez az egyetlen ilyen ételfutár és igen a food expressz amúgy tényleg nincs velük baj 2 szer eddig nem ízlett a kaja meg a mostani amúgy a banános süti nagyon finom ha eddig nem kóstóltátok meg akkor hajrá!!!
toreki
Én is rendeltem korábban a tőzsdétől. Amikor elnézték a rendelésem, és a kéthetit akarták kihozni egy hét alatt, vagyis hétfőn két hétfőit..., akkor szóltam, és odaadták a plusz adatot ajándékba. Mondjuk az átutalással gondjaik voltak, de mindig segítőkészek voltak.
Ercsike
Tegnap voltam strandon. Ne utáljatok ezért biggrin.gif ! És igen fura volt az ottani "büfé". Kértünk hamburgert. Számlát nem kaptunk, nem volt megmelegítve a hamburger valami száraz sz.r volt és hát nem tudom mi a követelménye a hamburgernek, vagyis mi kell hogy legyen benne. Ez egy hambizsömi volt valamilyen hús és csalamádé na meg majonéz. És hát a tisztaságról ne is beszéljek. Egy bódé volt teljesen nyitott felülről szóval a legyektől sem volt védve. és 300 Ft volt a hambi dry.gif
Csaba_20
(Ercsike @ 2006.07.20, 08:56) *

Tegnap voltam strandon. Ne utáljatok ezért biggrin.gif ! És igen fura volt az ottani "büfé". Kértünk hamburgert. Számlát nem kaptunk, nem volt megmelegítve a hamburger valami száraz sz.r volt és hát nem tudom mi a követelménye a hamburgernek, vagyis mi kell hogy legyen benne. Ez egy hambizsömi volt valamilyen hús és csalamádé na meg majonéz. És hát a tisztaságról ne is beszéljek. Egy bódé volt teljesen nyitott felülről szóval a legyektől sem volt védve. és 300 Ft volt a hambi dry.gif

Sajnos nálunk azt hívnak hambugernek, amit akarnak. Alkalom adtán zsömle,fasírt,káposzta,ízesítő(ketsup,mustár,majonéz) is lehet hambuger. Az árát tekintve egyébként nem volt extrém összeg. Minőségét tekintve pedig egyedül a te döntésed most a mérvadó, ezek szerint nem érte meg. Siralmas állapotok tudnak lenni a strandokon. Én például már csak palackozott italt szoktam kint venni, mert az az egyetlen, amit nem tudok úgy kivinni, hogy ne forrjon fel.(Hűtőtáskát meg cipelje és vigyázzon rá a halál tongue.gif ) Kaját csak legvégső esetben szeretek venni, mert tartok attól, hogy ilyen melegben képtelenek megfelelően hűteni. unsure.gif
Ercsike
Hűtő? Szerintem az be se fért oda annyira kicsi volt. Amúgy meg nem láttam amikor csinálják a hambit szóval max annyit tehettem volna, hogy belenézek a zsömibe aztán hozzá vágom box.gif
somé
Üdv!
A topik elején olvasható az,miszerint a kiszállított pizzához nem számolhatnak fel külön dobozt,holott a kiszállítás ingyenesnek van feltüntetve.Konkréten egyik helyen a szórólapon fel van tüntetve a + doboz díja kiszállítás esetén.
Mi az igazság,mire lehet hivatkozni panasz esetés ha fel van ill. nincs feltüntetve + költség,ellenben a kiszállítás ingyenes?
Ercsike
Tudom megígértem nem szólok többet, de megint találtam egy cikket a www.adatbazis.hu-n:

Gyenge minőségű, olcsó édességek árasztották el a hazai üzleteket. A főként importból származó termékek térhódítása ellen a márkás édességek gyártói csokikommandót szeretnének létrehozni, amelynek segítségével kiszorítanák a boltokból a hamisított, silány minőségű árut. Horváth Imre, a Sweet Point Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta: Magyarország a kontinens egyik szemétlerakójává vált, ezért erélyes hatósági fellépésre van szükség. Sánta Sándor, a Bonbonetti csoport vezérigazgatója arról számolt be, hogy az ágazat képviselői olyan, civil önkéntesekből álló monitoringrendszer felállítását kezdeményezték, amely feltérképezné a piacon észlelt hiányosságokat, problémákat, majd azokat jelentené az illetékes hatóságoknak. Pavlova Olga, a Detki Keksz Kft. igazgatója szerint ez nem egyszerű dolog, ugyanis a megszorító intézkedések miatt a gyártók egyébként is arra kényszerülnek, hogy emeljék az árakat, ez pedig megnöveli az olcsó, silány termékek iránti keresletet. Az árakat a nagy hipermarketláncok diktálják, és a gyártók kénytelenek hozzájuk alkalmazkodni. Az Auchannál elismerték, hogy az olcsóbb termékek nem a csúcsminőséget képviselik. Gyürics Erzsébet, a Tesco menedzsere szerint árulnak olyan Tesco-csokikat is, amelyek minőségükben is felveszik a versenyt a márkás termékekkel. Szerinte az áraik azért alacsonyabbak 10-20 százalékkal, mert nem reklámmal akarják "megfogni a vásárlót", hanem az alacsony árral.
Ariadne
Ez biztos így van. Mindenféle fura csokikat láttam feltűnni mindenfelé, de miután néhánynak megnéztem az összetételét, inkább nem próbálkoztam meg egyikkel sem... Lehet, hogy csoki-sznob vagyok, de inkább csak kéthetente-havonta veszek csokit, de akkor az Lindt vagy Cote d'Or legyen, amiben tényleg nincs más, mint sok valódi kakaópor, tejpor meg kakaóvaj. Sőt, mostanában a Ritter csokiból is találtam magas kakaótartalmút, azok is finomak. Semmi E, színezék, állományjavító... rolleyes.gif

mod: Az viszont kár, hogy pl. a belga Guylian csoki és a hasonló dobozos finomságok, meg sokszor a táblás csokik is horror áron vannak a külföldihez képest, sokszor majdnem kétszer annyiért adják őket itthon... mad.gif

"Látvány:

A minőségi csokoládé selymes, matt fényt ad, színe egységes, felülete nem lehet csíkozott, a jó csokoládé nem tartalmazhat szemcséket és levegőbuborékokat. Ha a csokoládé színében fehéres árnyalatot észlelünk ez annak a jele, hogy a csokoládé már megavasodott (“kivirágzott"), mely rendszerint a helytelen tárolás, hőmérséklet vagy páratartalom következménye.

Tapintás:

A csokoládé felületének selymes, sima tapintása van, a szemcsés durva felület rosszabb minőségről árulkodik.

Illat:

Helyezzük a csokoládét orrunk közelébe, és vegyünk mély levegőt. Majd miután szájunkban szétrágtuk és felolvasztottuk a csokoládét, a benntartott levegőt fújjuk ki orrunkon keresztül. E módszer segítségével módunk lesz megtapasztalni a csokoládé rejtette primér aromák és illatok gazdagságát, valamint a később érkező ízek intenzitását is. A kibontakozó aroma a tejre, a karamellára, a vaniliára, a mogyoróra, a mézre, kakaóra, talán még a virágokra is emlékeztethet bennünket.

Hang:

Helyezzünk egy csokoládédarabot fülünk közelébe, és ujjunkkal törjük ketté. Az igazi csokoládé roppan amikor eltörik. Ha nehezünkre esik csokoládénkat kettétörni, a csokoládé valószínű, hogy túl viaszos. Ellenkező esetben, ha a csokoládé apró darabokra törik szét, az valószínűleg túl száraz.

Íz:

Hagyjuk szánkban lassan elolvadni a csokoládét úgy, hogy nyelvünkkel szájunkban körbe mozgatjuk, ezáltal az olvadó csokoládé a lehető legnagyobb felületen érintkezik ízlelőbimbóinkkal. E módszer lehetővé teszi, hogy részletes elemzést végezzünk a csokoládé tulajdonságairól: lemérhetjük a csokoládé olvadásának idejét, megvizsgálhatjuk állagát, valamint meggyőződhetünk annak teljességéről és ízeinek kiegyensúlyozottságáról." - idézet a Lindt honlapról... Nyámm.
Captain Crash
Csokikomandós akarok lenni, menni bevetésre, kő kemény kiképzést akarok végigcsokizni. Ez az új álmom! Eddig kukás akartam lenni, de azt hiszem ez jobb. biggrin.gif
Ariadne
Végülis a "civil önkéntesekből álló monitoringrendszer" ezt jelentheti. Vajon hol lehet jelentkezni? Monitoringolni akarok! clap2.gif Díjazás nem kell, elég a csoki. Már ha a jókat is meg lehet kóstolni, hogy tényleg jók-e... unsure.gif
somé
(somé @ 2006.07.20, 20:31) *

Üdv!
A topik elején olvasható az,miszerint a kiszállított pizzához nem számolhatnak fel külön dobozt,holott a kiszállítás ingyenesnek van feltüntetve.Konkréten egyik helyen a szórólapon fel van tüntetve a + doboz díja kiszállítás esetén.
Mi az igazság,mire lehet hivatkozni panasz esetés ha fel van ill. nincs feltüntetve + költség,ellenben a kiszállítás ingyenes?

? blink.gif
Ariadne
A kiszállításnak lehet költsége, lehet ingyenes is, ez egy üzleti döntés. A dobozért viszont azért nem lehet felszámolni plusz költséget, mert eleve kötelesek megfelelően csomagolt állapotban kiszállítani az ételt (nem lökhetnek eléd mondjuk egy adag spagettit csak úgy), ezért persze nem számíthatja fel ennek a költségét.
somé
(Ariadne @ 2006.07.27, 09:16) *

A kiszállításnak lehet költsége, lehet ingyenes is, ez egy üzleti döntés. A dobozért viszont azért nem lehet felszámolni plusz költséget, mert eleve kötelesek megfelelően csomagolt állapotban kiszállítani az ételt (nem lökhetnek eléd mondjuk egy adag spagettit csak úgy), ezért persze nem számíthatja fel ennek a költségét.

Köszönöm a választ,de valamivel alá kellene támasztani,mert mint említettem 2 eset van,1-fel van tüntetve a doboz ára kiszállítás esetén,2-nincs feltüntetve,de mégis felszámítják annak költségét.Tehát egyik eset sem megfelelő,semmilyen módon nem számíthatnak fel csomagolási díjat?De mégis mindenhol ezt teszik,ha az ember rendel,mert éhes,átveszi (nálunk egyik helyen +60ft,másiknál +80ft a doboz)...Hivatalos indoklás,ide vonatkozó paragrafus kellene nekem,amire alapozva akár a Vásárlók könyvébe is beírhatnék.
Előre is köszönöm.
Captain Crash
Hivatalos indoklást a fogyasztóvédelemtől kérjél! A vásárlók könyvébe pedig nem kell jogszabályokat írnod, elég, hogyha leírod a tényt, hogy a csomagolásért külön árat számoltak fel, melyet nehezményezel, ugyanis a hatályos jogszabályok szerint a megfelelő csomagolás amúgy is kötelességük, melyért külön díjat nem számolhatnak fel.

Mellesleg a 9/1985. (X. 23.) EüM-BkM együttes rendelet (az étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi szabályokról) szól a csomagolás, szállításról is, melynek 43. a)-ban ez áll: Az étel csomagolását úgy kell végezni, hogy azt szennyeződés, fertőződés ne érhesse és a csomagolás a benne levő ételt minden káros hatástól megvédje.
somé
(Captain Crash @ 2006.07.28, 10:14) *

Hivatalos indoklást a fogyasztóvédelemtől kérjél! A vásárlók könyvébe pedig nem kell jogszabályokat írnod, elég, hogyha leírod a tényt, hogy a csomagolásért külön árat számoltak fel, melyet nehezményezel, ugyanis a hatályos jogszabályok szerint a megfelelő csomagolás amúgy is kötelességük, melyért külön díjat nem számolhatnak fel.

Mellesleg a 9/1985. (X. 23.) EüM-BkM együttes rendelet (az étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi szabályokról) szól a csomagolás, szállításról is, melynek 43. a)-ban ez áll: Az étel csomagolását úgy kell végezni, hogy azt szennyeződés, fertőződés ne érhesse és a csomagolás a benne levő ételt minden káros hatástól megvédje.

Nos felhívtam a Fogyvédelmetmet,hát ez a kiszállítás kicsit átveréses dolog.A kiszállításért ugye valóban nem kérnek pénzt,tehát ingyenes,viszont a csomagolásért pluszban (doboz) valóban nem kérhetnek pénzt.Ha fel van tüntetve,ha nincs.Megfelelően feltűntetve úgy lenne legális,hogy a pizza helyben fogyasztva x összeg,kiszállítva xy összeg.
Szóval eléggé kétértelmű az ingyenes kiszállítás,természetesen annak díját belekalkulálhatják az árba,de úgy nem,hogy azt a doboz áraként tűntetik fel,amit még a vevővel fizettetnek meg.Mert ugye erről van szó ebben az esetben.Az meg csak hab a tortán,hogy számlát sem adnak shifty.gif Beszámolok a továbbiakról,a közeljövőben rendelek pizzát cool.gif
Captain Crash
Szerintem pont ezt mondtuk korábban is. Az, hogy belekalkulálják az árba, az a saját dolguk, az ár alapján neked kell eldöntened, hogy akarsz-e annyiért rendelni. De az jogszerűtlen, hogy a csomagolásért felszámoljanak külön díjat.

U.i.: Én ebben az esetben úgy vagyok vele, hogy a pizzafutár borravalóját is kalkulálják bele, mert én azt sem adok. Nem vagyok oda ezekért a borravalókért, mert szerintem nem ezen kell múljon a szolgáltatás minősége. (Lásd, ha nem adsz elég borravalót a futár feldühödik és legközelebb kapsz egy szar pizzát). Az persze megint más kérdés, hogy a pizzafutárok nagyrésze a borravalóból él meg, mert a munkáltatója így kalkulál eleve. De szerintem ezt beszélje meg a munkaadójával és ne én finanszírozzam ezt is. Beleírják az árba, észre sem veszem és tudok dönteni, hogy annyiért kell-e nekem.
somé
(Captain Crash @ 2006.07.28, 15:06) *

Szerintem pont ezt mondtuk korábban is.

Valóban így van,de hivatalos indoklást a Fogyvédelemtől kérjek,írtátok.Ezért hívtam fel őket,és kaptam a részletes választ,amit megpróbáltam itt összesűríteni.
Meglátjuk,mi kerekedik ki belőle.
Mon
Sziasztok!
Zircen nyilt nemrégen a tescó. Már többször előfordult, hogy levettem a polcról x terméket, amit fizetéskor félretett a pénztáros azzal, hogy nincs a rendszerben nem vihetem el. Könyörgöm, a polcról vettem le, nem a raktárból!!! Harmadik esetnél már nagyon pipa voltam, mondtam hogy nekem kell az a termék, oldják meg hogy elvihessem. De azt nem lehet. Ilyenkor mi van? Elvihetem ingyen???? (úgysem adnák oda) Ha egyszer-egyszer előfordul oké, vannak hibák mindenhol, de szinte mindig kifogok valamit amit nem vihetek el.
A másik ami bosszantott, újabban többször vettem olyan WC illatosítót, ami üres volt. Vissza sem tudtam vinni, mivel kiszedtem a csomagolásból , azt mondhatják, hogy a régi elhasználtat akarom így kicserélni, drága nem volt, meg sem próbáltam a cserét. Amikor legközelebb próbálkoztam, már szinte az összeset szétszedte valaki, és mind üres volt, otthagyták a polcon szétdobálva. Úgy látszik nem csak én jártam így.

Üdv: Mon bangin.gif
Ercsike
Én úgy tudtam, hogy a dinnyét nem lehet lékelni már vagy 2 éve, mégis ahol vesszük a dinnyét ott lékelik. Tudja valaki, hogy most lehet-e vagy sem?
tibu
Nem lehet lékelni.

"Az egyik utcai kereskedő érdeklődésünkre elmondta, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tiltja a lékelést. Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézetben (OÉTI) megtudtuk, hogy kategorikus tiltás nincs, de két éve állásfoglalásban tettek javaslatot a dinnyeárusítás élelmiszerbiztonsági kockázatainak csökkentésére. Ennek lényege: minden eshetőséget ki kell zárni arra, hogy a szeletelés, lékelés közben az esetleg szennyezett dinnyehéj a termés "húsával" érintkezzen. Egy szabály szerint darabolt terméket csak az a kereskedő forgalmazhat, aki megfelel az élelmiszerbiztonsági és kockázatkezelő (HACCP) előírásoknak. A dinnye esetében mosni tudja a dinnyét és a kést, majd fóliázza a dinnyedarabot. Az út menti árusok ettől általában távol vannak, de a lékelés már náluk is kiment a divatból."

http://nol.hu/cikk/376142/
Ercsike
Egy picit nem értem: Felvágva lehet árusítani, de lékelni nem? blink.gif Hogy van ez? Vagy rosszul értettem akkor bocsi
.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.